Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Mister Yes

#41701 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

hizo ramidovic wrote:stvarno pises nezrelo...
kad izadjes iz puberteta mozemo ozbiljno raspravljati.
:lol: :thumbup:
ILVIIR

#41702 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:
ILVIIR wrote: koliko moras imati lose argumente ili prirodno ignorantan da ne odgovoris na neugodna pitanja?
Smanjit ćemo podjelu zemlje. Sada je podjeljena na 12 dijelova. Ja bih da to okrupnimo pa da bude podjeljena samo na 3 dijela. Zar nije plemenit cilj?
najveca kocnica provodjena zakona na nivou drzave i samim time jacanje funkcionalnosti drzave jeste 1 entitet, koji kroz entitetsko glasanje koci sve moguce zakone koji mu ne pase. eh sad bi ti jos jedan takav identican entitet. bravo.

ali moram priznati da i sam ocigledno nisi svjestan za sta argumentujes. zelis 3 dijela (vlade). nije frka.
1 drzavna.
1 rs.
1 fbih.

i ja sam za :thumbup:

i opet si izbjegao moje pitanja. zar su fakat tako nezgodna.. :)
(izlaz na more, veza sa USK i istočno Sarajevo)

imamo sada i jedno i drugo i trece.
imamo izlaz na more. mozes otici na more bez pasosa. mozes otici u bihac bez pasosa i mozes otici u i. sarajevo kad god ti prahne.

ne znam sta ces dobiti vise ako hrvatima dadnes treci? :)
ili prije svega sta ce ti srbi ustupiti sto se tice i. sarajeva, ako hrvatima dadnes treci? :) :) :)

nelogican si mi..
hizo ramidovic

#41703 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Mister Yes wrote:
hizo ramidovic wrote:
jiji wrote: Možda državu u kojoj bi stvari funkcionirale i nebi jedna strana kočila drugu.Jel ovaj sistem vodi nekud ? Albanija je dobila status kandidata za EU ,gdi je BiH?
na osnovu cega tvrdis da bi stvari funkcionirale ako bi se drzava etnicki u potpunosti podijelila, tj ako bi svaki konstitutivni narod dobio svoj "tor"?
I sada je etnički podjeljena samo na 12 dijelova. Jasno je definisano koji su kantoni hrvatski a koji bošnjački još u Washingtonu. Naravno da bi bolje funkcionisale stvari ako se ta podjela na 12 dijelova pretvori u podjelu na 3 dijela. Time se smanjuje podjela zemlje. Umjesto na 12 komada imat ćemo 3 komada. Umjesto 12 administrativnih jedinica imat ćemo 3 administrativne jedinice. Jednostavnije, funkcionalnije, plemenitije.
mozda da na svoj desktop umjesto karte stavis kakvo zensko, mozda ti se posreci da sta i opalis. ovako, zivot ti prolazi u cekanju nekakvih entiteta a cuna suha k'o prah...ne moze ni desanka do vijeka raditi...
Mister Yes

#41704 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

ILVIIR wrote: najveca kocnica provodjena zakona na nivou drzave i samim time jacanje funkcionalnosti drzave jeste 1 entitet, koji kroz entitetsko glasanje koci sve moguce zakone koji mu ne pase. eh sad bi ti jos jedan takav identican entitet. bravo.
Državni nivo je simboličan. Državni budžet je simboličan. Uporedi državni i entitetski budžet pa ćeš skontati. Trenutno su Bošnjaci ti koji blokiraju domove naroda i koriste entitetski veto. Ali nije ni bitno. Bolje bi bilo bez entiteta naravno. Uvijek je bolje da se država dijeli na što manje dijelova. Zato i trebamo težiti da se današnje stanje (BiH se dijeli na 12 dijelova) promjeni i da se smanji broj tih dijelova. Zar ne?
ILVIIR wrote: ali moram priznati da i sam ocigledno nisi svjestan za sta argumentujes. zelis 3 dijela (vlade). nije frka.
1 drzavna.
1 rs.
1 fbih.
Nije isti broj dijelova i broj vlada. Sada imamo 12 dijelova a 14 vlada. To što si gore napisao je 2 dijela a 3 vlade. I naravno da je to super ideja. Bolje 2 dijela nego 3. Još je bolje 1 nego 2. Ali je isto tako bolje 3 nego 12. Valjda se slažeš? :-D
ILVIIR wrote:i opet si izbjegao moje pitanja. zar su fakat tako nezgodna.. :)
:lol: Pa kako sam izbjegao nesrećo? Pitanje "šta ću dobiti ako se formira treći" a odgovor "ukrupnjavanje, umjesto da državu dijelimo na 12 dijelova djelimo je na samo 3 dijela". Zar to nije odgovor na to pitanje majstore? :-D
Mister Yes

#41705 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

hizo ramidovic wrote:mozda da na svoj desktop umjesto karte stavis kakvo zensko, mozda ti se posreci da sta i opalis. ovako, zivot ti prolazi u cekanju nekakvih entiteta a cuna suha k'o prah...ne moze ni desanka do vijeka raditi...
:lol: :thumbup:
hizo ramidovic

#41706 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Mister Yes wrote:
:lol: Pa kako sam izbjegao nesrećo? Pitanje "šta ću dobiti ako se formira treći" a odgovor "ukrupnjavanje, umjesto da državu dijelimo na 12 dijelova djelimo je na samo 3 dijela". Zar to nije odgovor na to pitanje majstore? :-D
tako je, majstore!
tek sad vidimo kakvi su vizionari bili boban i karadzic.
sva sreca pa njihovi podanici jos zive te nas, s vremena na vrijeme, podsjecaju na njihovu viziju...
Djuro11

#41707 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Djuro11 »

imamo sada i jedno i drugo i trece.
imamo izlaz na more. mozes otici na more bez pasosa. mozes otici u bihac bez pasosa i mozes otici u i. sarajevo kad god ti prahne. ne znam sta ces dobiti vise ako hrvatima dadnes treci? :) ili prije svega sta ce ti srbi ustupiti sto se tice i. sarajeva, ako hrvatima dadnes treci?
Tacno tako.Imamo,ali svakom treba da bude jasno da POSTOJI nesto sto se zove policija ''Rs''.I da u Jezeru kod Jajca bi sutra postavili barikadu,a Dodik ima takodjer na tone zastitara s tim da kraj znaci od Jezera do par km pred Kljucem je 100 % Srpski.Ti mozes pricati o 100% Bih ali budimo realni.Sve sto danasnje nazovi Bosanske stranke su radile od Sda,Sdp i Sbih je jacenja drzavotvornosti ''Rs'' posebno nakon smrti Alije Izetbegovica..Demografski i politicki postoje strane medju nekim Europskim drzavama koje bi koliko sutra potpisale podjelu Bosne kao sto su potpisale da je Kosovo nezavisna drzava.Cilj je naravno jasan.Cekanje 20-30 godina.Mic po mic taktika. Sto u zadnjih 10 godina mora se reci prilicno dobro radi.Dodik je od Tihica pa i Zlaje dobijao sve sto je zelio i vikao ti ili ne vikao da ima Bosne.Ona u zadnjih 10 godina je najvise unistena bas od nazovi Bosanskih stranaka i Bosnjaka,ako pogledas situaciju s pocetkom ovog stoljeca znaci 2000 godine

No,tamo gdje imas znaci skroz homogeno podrucje bez ijednog Nebosnjackog naselja .Tamo imas mir danas(Bihac,Donji Vakuf,Kljuc,Bosanska Krupa i Sanski Most).Na desetine,pa i na stotine sela ovdje je promjenilo demografsku strukturu i u nekim selima danas imas dzamije.Dok si prije rata imao slabiji polozaj Bosnjaka.Danas ima skoro 100% homogeno podrucje ovdje.Neke potencijalne barikade ili bilo sta.Ovdje su nemoguce.Isto takvo mozes naci u Citluku gdje se pali zastava Bih i niko nista ne radi

Sad poredi naprimjer Bugojno s Citlukom,gdje par Hrvatskih naselja je danas Bosnjacko.I gdje postoji sve jaca i bolja pozicija Bosnjaka.S Citlukom gdje postoji HRVATSKA komponenta Oruzanih snaga Bih,gdje postoji platno sredstvo Hrvatske gdje postoji skrivena drzava u drzavi a takvo sta ne postoji u Sanskom Mostu,Kljucu ili Bihacu

Onda je skoro svakom jasno da jedini mir dolazi tako sto uzmes skoro sva Srpska ili Hrvatska naselja.I da sve bude tvoje.Takvo sta je uradjeno skoro u Bihacu.I u mnogim drugim opcinama

A ako ne vjerujes u to.Mozes se tjesiti da je Citluk u Bosni ili kako mnogi kazu ovdje Mrkonjic Grad.Za 20 godina vasi sinovi i unuci ce ponavljati pricu da je Bosne podjeljena.Kao sto vecina vas koristi termin Mrkonjic Grad nekad bivsi Varcar Vakuf i Srbac nekad Svinjar.Tako i za 20 godina nepotrebnog ponavljanja price.Imat cete i ponavljanje da se Bosnjaci ne pitaju nista

Imas 2 opcije.Da vices kao ''100% Haris'''.Dok imas stanove po Stambolu.Ili da radis da ekonomski i demografski imas 100% Bosne.Mozda ce biti malo teze.Mozda i malo duze.Ali tih 100% je tvojih 100%

Za razliku od onog sto ti mislis da jeste
Fljamurtari

#41708 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Fljamurtari »

hizo ramidovic wrote:
Mister Yes wrote:
tako je, majstore!
sva sreca pa njihovi podanici jos zive te nas, s vremena na vrijeme, podsjecaju na njihovu viziju...

ccc... a Alija i medjunarodni planovi nisu nudili "podjele"...

Boze sto je kratka pamet u ćaršiji...
Last edited by Fljamurtari on 27/06/2014 10:19, edited 1 time in total.
Mister Yes

#41709 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

hizo ramidovic wrote:tako je, majstore!
I ne samo oni. I Izetbegović i Vens i Oven i Stoltenberg i oni koji su napravili ustav Belgije i mnogi drugi koji su skontali da je u multietničkim državama potreban određeni vid decentralizacije pri čemu bi se ljudi sličnih interesa grupisali u administrativne jedinice. Pri tome je uvijek bolje manje nego više pa sve da to kaže crni đavo bio bi u pravu.

Eto boban i karadzic predlagali na 3 dijela a na kraju se podijelila BiH na 12 dijelova. :roll:
ILVIIR

#41710 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:
ILVIIR wrote: najveca kocnica provodjena zakona na nivou drzave i samim time jacanje funkcionalnosti drzave jeste 1 entitet, koji kroz entitetsko glasanje koci sve moguce zakone koji mu ne pase. eh sad bi ti jos jedan takav identican entitet. bravo.
Državni nivo je simboličan. Državni budžet je simboličan. Uporedi državni i entitetski budžet pa ćeš skontati. Trenutno su Bošnjaci ti koji blokiraju domove naroda i koriste entitetski veto. Ali nije ni bitno. Bolje bi bilo bez entiteta naravno. Uvijek je bolje da se država dijeli na što manje dijelova. Zato i trebamo težiti da se današnje stanje (BiH se dijeli na 12 dijelova) promjeni i da se smanji broj tih dijelova. Zar ne?
ILVIIR wrote: ali moram priznati da i sam ocigledno nisi svjestan za sta argumentujes. zelis 3 dijela (vlade). nije frka.
1 drzavna.
1 rs.
1 fbih.
Nije isti broj dijelova i broj vlada. Sada imamo 12 dijelova a 14 vlada. To što si gore napisao je 2 dijela a 3 vlade. I naravno da je to super ideja. Bolje 2 dijela nego 3. Još je bolje 1 nego 2. Ali je isto tako bolje 3 nego 12. Valjda se slažeš? :-D
ILVIIR wrote:i opet si izbjegao moje pitanja. zar su fakat tako nezgodna.. :)
hahahahaha.. da da.. naravno da jeste.. pitanje je bilo u kontekstu neuma, bihaca i istocnog sarajeva. sta tu dobijamo kroz treci sto danas nemamo? (jer to je bio tvoj argument kao ustupak koji nam cine hrvati i srbi. ja tvrdim da to nisu ustupci nego je jedini ustupak entitet koji bi eto ti za to zamjenio.)

najveci problem je taj sto ce drzavu ovaj jedan krupni dio jos vise kociti nego tih 10 malih dijelova. to ti dobro znas ali se pravis....
hizo ramidovic

#41711 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Fljamurtari wrote:
hizo ramidovic wrote:
Mister Yes wrote:
tako je, majstore!

ccc... a Alija i medjunarodni planovi nisu nudili "podjele"...

Boze sto je kratka pamet u ćaršiji...
kakvu je podjelu alija nudio? imas li tu kartu?
koliko znam, alije je samo dao na raspravu na bk 1993. prijedlog mz o podjeli bih na tri republike. i to je demokratski. prijedlog dakako nije prosao, ostalo je historija...
jiji

#41712 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jiji »

Sad BiH profitiraju jedino političari koji žive od toga da ne popuste drugim stranama i dok god taj diplomatski unutarnji rat traje i živi od mržnje i inata sve države regije krenule su dalje. Od ovog prepucavanja dobro žive jedino političari. Narodu je dosta,al slabo to vrijedi kad se Hrvati boje da Bošnjaci ne preuzmu upravljanje državom ,Srbi se boje isto toga i sanjaju o otcjepljenju,a Bošnjaci pošto su najbrojniji znaju da kad bi država funkcionirala po principu jedan čovjek,jedan glas da bi dobili izbore i vladali BiH. Previše je straha u ljudima,previše mržnje ostale od rata i još je potpaljuju razne interesne grupe da bi BiH funkcionirala na drugi nacin osim podjele .Pri tome ne mislim na raspad BiH ,nego podjelu na 3 entiteta,sa jasnije definiranim ovlastima i pravima.
Last edited by jiji on 27/06/2014 10:31, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#41713 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Mister Yes wrote:
hizo ramidovic wrote:tako je, majstore!
I ne samo oni. I Izetbegović i Vens i Oven i Stoltenberg i oni koji su napravili ustav Belgije i mnogi drugi koji su skontali da je u multietničkim državama potreban određeni vid decentralizacije pri čemu bi se ljudi sličnih interesa grupisali u administrativne jedinice. Pri tome je uvijek bolje manje nego više pa sve da to kaže crni đavo bio bi u pravu.

Eto boban i karadzic predlagali na 3 dijela a na kraju se podijelila BiH na 12 dijelova. :roll:
sustinski je bitan princip podjele: ekonomske regije ili etnicke. broj je manje bitan.
pa hebemu misa, zar nakon toliko vremena provedenog ispred tog compa i toliko napisanih postova nisi evoluirao makar jednu fazu?
Mister Yes

#41714 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

ILVIIR wrote: hahahahaha.. da da.. naravno da jeste.. pitanje je bilo u kontekstu neuma, bihaca i istocnog sarajeva. sta tu dobijamo kroz treci sto danas nemamo?
Pa dobijamo da se država ne dijeli na 12 već samo na 3 dijela a da pritom nismo izgubili izlaz na more i vezu sa Bihaćem. :-D Zar to nisi skontao?

Istočno Sarajevo je druga tema i to je samo naknada za Brčko ako RS insistira da ima vezu Banja Luke sa istokom.
ILVIIR wrote: najveci problem je taj sto ce drzavu ovaj jedan krupni dio jos vise kociti nego tih 10 malih dijelova.
Ma nema šanse. Pare su u entitetima kao i sve za obične ljude bitne stvari.

Osim toga nisi pratio ali uslov za EU je i sistem koordinacije kojim se traži da sve administrativne jedinice (svih 12) učestvuju u odlučivanju. To će biti PUNO veći problem od Sejdić Fincija jer se njime praktično kantoni izdižu na nivo entiteta. :bih:
Last edited by Mister Yes on 27/06/2014 10:41, edited 1 time in total.
Havatar

#41715 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Havatar »

IS je nevazno dok je Brcko garant da se BIH ne moze raspasti tako da davanje svega da bi se dobilo nista nije neka opcija.
hizo ramidovic

#41716 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

jiji wrote:Sad BiH profitiraju jedino političari koji žive od toga da ne popuste drugim stranama i dok god taj diplomatski unutarnji rat traje i živi od mržnje i inata sve države regije krenule su dalje. Od ovog prepucavanja dobro žive jedino političari. Narodu je dosta,al slabo to vrijedi kad se Hrvati boje da Bošnjaci ne preuzmu upravljanje državom ,Srbi se boje isto toga i sanjaju o otcjepljenju,a Bošnjaci pošto su najbrojniji znaju da kad bi država funkcionirala po principu jedan čovjek,jedan glas da bi dobili izbore i vladali BiH. Previše je straha u ljudima,previše mržnje ostale od rata i još je potpaljuju razne interesne grupe da bi BiH funkcionirala na drugi nacin osim podjele .Pri tome ne mislim na raspad BiH ,nego podjelu na 3 entiteta,sa jasnije definiranim ovlastima i pravima.
subjektivan si i licemjeran. vidis nekakv strah hrvata i srba od toga da bosnjaci ne preuzmu upravljanje drzavom (nejasno je otkud i zbog cega taj strah) a ne vidis strah bosnjaka od "palestinizacije" i getoizacije... zelis da se u miru ostvare planovi bobana i karadzica, kad vec nije moglo "metodom krvi i tla". tesko ce to ici i svako insistiranje na takvim rjesenjima vodi u jos vece podjele. ko od toga ima najvise a ko najmanje koristi, sam zakljuci...
Mister Yes

#41717 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

hizo ramidovic wrote:sustinski je bitan princip podjele: ekonomske regije ili etnicke. broj je manje bitan.
12 po etničkom principu ili 3 po etničkom principu? Šta ti je draže?

Svi bi mi voljeli da nema nikakvih podjela. Pa ako već mora biti da bude što manje i po mogućnosti po geografskom/ekonomskom principu. Ali već sada je BiH podjeljena na 12 dijelova PO ETNIČKOM principu. Ako je već tako (a jeste) onda bolje na 3 po etničkom principu nego na 12 po etničkom principu. Slažeš se?
Mister Yes

#41718 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Havatar wrote:IS je nevazno dok je Brcko garant da se BIH ne moze raspasti tako da davanje svega da bi se dobilo nista nije neka opcija.
Ja živim 50 metara od entitetske linije. Meni je IS važnije od garancije da se BiH ne može raspasti. Ali eto, o ukusima se ne raspravlja :D
Fljamurtari

#41719 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Fljamurtari »

hizo ramidovic wrote: kakvu je podjelu alija nudio? imas li tu kartu?
koliko znam, alije je samo dao na raspravu na bk 1993. prijedlog mz o podjeli bih na tri republike. i to je demokratski. prijedlog dakako nije prosao, ostalo je historija...
http://www.business.hr/komentari/svjedo ... ercegovinu

http://www.sense-agency.com/tribunal_%2 ... ews_id=767
Danguba

#41720 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Eno na Palama, Sokocu, I.Sarajevu, I.Ilidzi pisu peticije za prikljucenje Sarajevu da bi ''susedi'' dobili treci. :D
hizo ramidovic

#41721 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Fljamurtari wrote:

veoma poucni tekstovi, za djecu do 12 g., osobito ovaj diogdje se navodi da je alija nudio zapadnu hercegovinu, bas k'o da je njegova babovina i kao da je imao nekakvog uticaja tamo. mogao mu je komotno ponuditi i istru...
naravno, svrha ovakvih "svjedocenja" je relativizirati dogadjanja i opravdati stvaranje tzv hr hb. ne pije ti ovo vode, izuzev u slucaju opijanja sirokih narodnih masa na tompsonovim koncertima i svecanim docecima osudjenih ratnih zlocinaca...
ILVIIR

#41722 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

Havatar wrote:IS je nevazno dok je Brcko garant da se BIH ne moze raspasti tako da davanje svega da bi se dobilo nista nije neka opcija.
covjek je otporan na argumente. djaba mu dokazivati, on svoje teze ponavlja kao papagaj.
ILVIIR

#41723 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:
hizo ramidovic wrote:sustinski je bitan princip podjele: ekonomske regije ili etnicke. broj je manje bitan.

Svi bi mi voljeli da nema nikakvih podjela. Pa ako već mora biti da bude što manje i po mogućnosti po geografskom/ekonomskom principu. Ali već sada je BiH podjeljena na 12 dijelova PO ETNIČKOM principu. Ako je već tako (a jeste) onda bolje na 3 po etničkom principu nego na 12 po etničkom principu. Slažeš se?
ja se ne slazem.

jer tih 10 po etnickom principu su daleko bezopasniji i manje koce prosperitet nego 2 krupne po etnickom principu. tu mislim da se treba zavrsiti diskusija!
(makar sto se mene tice)
hizo ramidovic

#41724 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Mister Yes wrote:

ne slazem se.
kojoj etniji pripada hnk? sbk?
Fljamurtari

#41725 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Fljamurtari »

hizo ramidovic wrote:
Fljamurtari wrote:

veoma poucni tekstovi, za djecu do 12 g., osobito ovaj diogdje se navodi da je alija nudio zapadnu hercegovinu, bas k'o da je njegova babovina i kao da je imao nekakvog uticaja tamo. mogao mu je komotno ponuditi i istru...
naravno, svrha ovakvih "svjedocenja" je relativizirati dogadjanja i opravdati stvaranje tzv hr hb. ne pije ti ovo vode, izuzev u slucaju opijanja sirokih narodnih masa na tompsonovim koncertima i svecanim docecima osudjenih ratnih zlocinaca...

Kakav tekst... u istom odlomku i "price za malu djecu" i "Thompson" i "babovina"...

Ajde ti strucnjace, pridruzi se genijalcima u filter...
Locked