Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
starisalko

#41626 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

Novak20 wrote:
starisalko wrote:
Banksy wrote:
Srećom, pobijedio je Komšić koji se onda zagrlio s Čovićem. :lol:
Nije srecom nego glasovima onih koji vole BiH,a kojih je puno i u NS. Uporedi broj glasova NS i Falatara i sve ce ti bit jasno.
Hipotetski gledano, što bi se promijenilo da su oni koji vole BiH glasovali za Falatara ?

Sumnjam da bi Falatar ostavio Čovićeve ambasadore. Možda ih ne bi smijenio naprečac kao Komšić i vjerovatno ne bi dizao političke tenzije među narodima u BiH.
Imali bi jos jednog Skaku i Fortu da se raja sa biroa moze zajebavati.
Dok Covic,Ljubic,Karamatic i ostali svakodnevno izjavljuju kako se odricu herceg bosne i ratni zlocinaca dotle Zeljko dize tenzije.Hajd uscujemo se :bih:

ps Zbog smjene Ljubiceve kcerke :thumbup:
Novak20

#41627 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

starisalko wrote: Svakakve sam ja fukare i jadnika nazalost upozno.
Sve sto je Denis izjavio je istina i to ga ne svrstava u neku drugu stranku,a nije da je falilo ponuda sa vise strana. Ipak je odlucio da ostane covjek a ne politicar,mada si ti za drugu opciju koliko vidim.
Upoznao sam i ja fukare, jadnika, silnika, prevaranata sa viškom lakata i manjkom struke i znanja... koštalo me dobro u životu. Dovoljno da mi ne pada na pamet da budem član neke stranke.

Onaj tko se želi baviti ozbiljno baviti politikom ili živjeti od nje treba bez kmečanja igrati po pravilima koja važe u politici. Ne čine ga ta pravila boljim ili gorim čovjekom nego dobrim ili lošim političarom.

U suprotnom, pošteno je reći nije politika za mene, odoh se baviti drugim stvarima koje ne podrazumijevaju olajavanje vlastite stranke pred izbore. I to u ime druge stranke i kandidata te stranke.
pemanapemani

#41628 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

Protiv destruktivne HDZ politike se bori tako što ćeš smjeniti 10 njihovih ambasadora i onda ući u koaliciju sa njima i prepustiti im sve hrvatske kvote. Kako kaže lukavi strateg Komšo - nije važno što je Jelka Miličević kadar HDZ, važno je da dobro radi. :thumbup:

Mislim, ako neko definitivno zna prepoznati vrijedne i radišne ljude, onda je to naš Komšić - najaktivniji parlamentarac u mandatnom periodu 2014.-2018.
Tačno se dobronamjeran čovjek ne može odlučiti kada je Komšić više uradio za državu i građane, u prva dva mandata u Predsjedništvu BiH ili 4 godine u parlamentarnim klupama?

Kada su odbili sve njegove četverogodišnje inicijative i prijedloge zakona, on je onako iscrpljen, uvučenih obraza i istaknutih koščatih jagodica na licu kazao novinaru N1, svom prezimenjaku, kako je Parlament Bosne i Hercegovine obična šuplja priča i demagogija.
Neko mu može zamjeriti vrijeđanje državnih institucija, ali moja malenkost ga razumije u potpunosti. Četiri godine ne zatvaraš usta, pršte prijedlozi i inicijative, a onda ih dušmani ne usvoje.

Stvarno ne znam iz čega taj dobri čovjek crpi snagu za takvo nesebično pregalaštvo da bi drugima bilo bolje, dok on jadnik jedva krpi ratu kredita za stančić, a sve da ne bi bio na grbači starom ocu.
Još jednom. :thumbup: :bih:
Novak20

#41629 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

starisalko wrote:
Novak20 wrote:
Hipotetski gledano, što bi se promijenilo da su oni koji vole BiH glasovali za Falatara ?

Sumnjam da bi Falatar ostavio Čovićeve ambasadore. Možda ih ne bi smijenio naprečac kao Komšić i vjerovatno ne bi dizao političke tenzije među narodima u BiH.
Imali bi jos jednog Skaku i Fortu da se raja sa biroa moze zajebavati.
Dok Covic,Ljubic,Karamatic i ostali svakodnevno izjavljuju kako se odricu herceg bosne i ratni zlocinaca dotle Zeljko dize tenzije.Hajd uscujemo se :bih:

ps Zbog smjene Ljubiceve kcerke :thumbup:
Raja s biroa se može za.ebavati dok Ž.K. sa rajom koja nije na birou skija u Austriji, a Forto i Skaka nešto konkretno i urade. Ćutuk je sjedio u Parlamentu BiH četiri godine da nije progovorio ni riječ. Nije dizao tenzije sve dok nije došao u priliku da se pridruži raji sa biroa. :D
vrapcic

#41630 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vrapcic »

palermo wrote:
DrugaGimnazija wrote: Ovdje se ne radi o potezima Naše Stranke, nego Vlade KS. I naravno da je Vlada KS opredijeljena da djeluje (ozbiljno) samo u Kantonu Sarajevo. u drugim kantonima će djelovati vlade koje su tamo izabrane. Kad tamo bude izabrana NS, onda će njeni kadrovi djelovati i u sklopu tih vlada.

Ne kontam koje je očekivanje od NS da sprovodi neke inicijative i vodi politiku u Livnu ili Bileći, kad tamo nije prošla na izborima. A, nije prošla na izborima jer njihove ideje nisu popularne među lokalnim stanovništvom.

Nije NS "odlučila" da djeluje samo u KS, nego su samo glasači KS odlučili da im daju šansu. Da su pobijedili u USK, djelovali bi i tamo...
Na temi smo Naše stranke, zato pričamo o radu Naše stranke i njenom odnosu prema društveno-političkoj zbilji BOsne i Hercegovine. U tom kontekstu ova priča. Inače ok je to, što pričaš o vladi KS.

A što se ovog drugog dijela tvoga posta tiče, moram iskreno proiznati da mi je dosadilo braniti se od optužbi (ne mislim sad na tebe specifično, nego onako generalno) zašto moji (u ovom slučaju hercegovci) nisu glasali za NS (ili nekog drugog iz te tzv lijeve opcije). Prvo nekako mi glupo, ljudi glasaju za nekog iz nekih svojih razloga, šta ja tu (ili bilo ko drugi) ima nekog optuživati za njegove izbore. A drugo, opet nekako mi se čini da je prirodnije da politička stranka treba da promišlja o tome kako pridobiti nekoga a ne da glasač razmišlja o tome kako da on pridobije stranku da obrati pažnju i na njega.

Al opet ponavljam, politički je sasvim legitimno da se stranka opredijeli za jednu ciljnu skupinu ( nevezano po kojim karakteristikama ju je segmentirala) i da se bori samo za nju.
Ono sto cijenim kod NS je ta kakva-takva konkretna politicka orijentacija i odluka da se ne podilazi glasacima previse, i da im se ne govori samo ono sto ovi zele cuti (naravno da i oni donekle to rade,ipak se bave politikom). Oni sigurno razmisljaju o tome kako pridobiti potencijalnog glasaca ali ne na nacin na koji smo mi kao glasaci navikli - "mi vas cuvamo od onih anamo" "ako nas nema oni anamo ce nas pojesti za dorucak" "mi smo jedini cuvari svog tora" "vraticemo mi njima za ono - sada sami dodajte za sta cemo im to vratiti" floskule o zaposljvanju 100 000 ljudi, 3. kanalu, nezavisnoj RS itd itd.
NS nacionalni identitet uvazava ali ne cini mi se da idu ista dalje od toga, politiku kreiraju na nekim drugim postulatima. Do sada ne primijetih nikakav revansizam, Pedju su pljuvali da je to postalo vec degutantno ali ne cuh od njega povratnu paljbu i to strahovito cijenim. Tako da prosjecnom glasacu naviklom na "polomicemo im zube" ili "ja sam Mile i pjevam po satorima da me ljudi vole" oni djeluju nafurano, pretenciozno i neprivlacno.
Oni su se ocigledno fokusirali na ljude koji razmisljaju kao i oni. Ti su u manjini tako da su i rezultati NS takvi kakvi su.
Vas izuzetno cijenim kao forumasa i ponekad mi bude zao sto ne pokusate da im date sansu.
drug_profi

#41631 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Zbog svega nabrojanog, a radi SDP-ovog pehlivanjenja oko koalicije sa SDA, NS bi sada bio moj prvi izbor.
Istakao bih veliki doprinos PK koji je svojim gardom izdrzao necuvene i neljudske pritiske i prijetnje.
palermo

#41632 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

vrapcic wrote: Vas izuzetno cijenim kao forumasa i ponekad mi bude zao sto ne pokusate da im date sansu.
Hvala na lijepim riječima.

Što se tiče Naše stranke, nije da ja njima ne dam šansu, nego jednostavno se moji prioriteti i prioriteti Naše stranke (barem ovog trenutnog vođstva) ne podudaraju. Inače, ja o NS-u imam prilično pozitivno mišljenje, mislim da imaju koliko toliko konzistentnu politiku, da imaju neku strategiju i da su pronašli svoju ciljnu grupu. A Peđu Kojovića izuzetno cijenim, prevashodno zato što je donio neke nove vjetrove na političku scenu, ne toliko sadržajem nego više metodama i načinom rada.

Mislim, kada je riječ o tim strankama što se zovu ljevica ja imam samo problem sa SDP-om za kojeg mislim da je apsolutno zalutao na svom putu i da sadašnje rukovodstvo SDP-a uopšte ne zna šta je misija i zadatak SDP-a.

Ali inače, vjerujem (a to mislim pokazuju i trenutna politička kretanja) da se mi moramo osloboditi iluzije da će neka od sadašnjih političkih stranaka donijeti onu neophodnu društvenu promjenu. Partiokratija kao način življenja je duboko ušla u sve pore društva a oni koji se profesionalno bave politikom, bilokojeg predznaka, su njeni najbolji zaštitinici.

Ja se samo nadam da će se iz ove naše pomalo otužne društvene zbilje roditi neki društveni pokret koji može izaći iz postojeće paradigme i otvoriti neke nove integrativne procese i krenuti nekim drugim putevima. Da li će to biti sindikalni, studentski, neki strukovni....nebitno ali da je ovom društvu potreban neki naš Martin Luter King ili Lech Valensa je gotovo neupitno.

Postojeći politički establishement, dolazio sa desnice ili ljevice ga neće iznjedriti
mahalik

#41633 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mahalik »

Sudeći po današnjem Avazu Vlada KS broji sitno do raspada čim su krenuli udari na Fortu. Ko sa đavolom tikve sadi i ne treba ništa dobro očekivati
Prpa.ba

#41634 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Naravno da ce se davljenici pokusavati iskoprcati, bitno je samo ne dozvoliti da se promijeni percepcija javnosti o radu i zeljama trojke NIP-NS-SDP u nadolazecem periodu. Valja SBB-u i DF-u objasniti da zele u automobil sa vozacem Efendicem, nije to lak posao. :lol:
JThomas

#41635 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

prođi sa mnom kroz crveno.
denis.istok

#41636 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by denis.istok »

mahalik wrote:Sudeći po današnjem Avazu Vlada KS broji sitno do raspada čim su krenuli udari na Fortu. Ko sa đavolom tikve sadi i ne treba ništa dobro očekivati
Ma ovo im samo malo uzvraćaju za jučerašnje prozivanje da Novalić teroriše Sarajevo cijenom gasa...iako se dobro zna da oni drže to ministarstvo i da je greškom ili ne to fakturisano SBB-u.

Onako, čisto mali flash od Fahre da se na vakat osvjeste i shvate ko drži ključeve vlasti u KS.
Banksy

#41637 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:
Naravno da ce se davljenici pokusavati iskoprcati, bitno je samo ne dozvoliti da se promijeni percepcija javnosti o radu i zeljama trojke NIP-NS-SDP u nadolazecem periodu. Valja SBB-u i DF-u objasniti da zele u automobil sa vozacem Efendicem, nije to lak posao. :lol:
Posmatramo stvari iz svoje perspektive. Nisam sigurna da oni tu vide problem.
kmirsad

#41638 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

palermo wrote:
vrapcic wrote: Vas izuzetno cijenim kao forumasa i ponekad mi bude zao sto ne pokusate da im date sansu.
Hvala na lijepim riječima.

Što se tiče Naše stranke, nije da ja njima ne dam šansu, nego jednostavno se moji prioriteti i prioriteti Naše stranke (barem ovog trenutnog vođstva) ne podudaraju. Inače, ja o NS-u imam prilično pozitivno mišljenje, mislim da imaju koliko toliko konzistentnu politiku, da imaju neku strategiju i da su pronašli svoju ciljnu grupu. A Peđu Kojovića izuzetno cijenim, prevashodno zato što je donio neke nove vjetrove na političku scenu, ne toliko sadržajem nego više metodama i načinom rada.

Mislim, kada je riječ o tim strankama što se zovu ljevica ja imam samo problem sa SDP-om za kojeg mislim da je apsolutno zalutao na svom putu i da sadašnje rukovodstvo SDP-a uopšte ne zna šta je misija i zadatak SDP-a.

Ali inače, vjerujem (a to mislim pokazuju i trenutna politička kretanja) da se mi moramo osloboditi iluzije da će neka od sadašnjih političkih stranaka donijeti onu neophodnu društvenu promjenu. Partiokratija kao način življenja je duboko ušla u sve pore društva a oni koji se profesionalno bave politikom, bilokojeg predznaka, su njeni najbolji zaštitinici.

Ja se samo nadam da će se iz ove naše pomalo otužne društvene zbilje roditi neki društveni pokret koji može izaći iz postojeće paradigme i otvoriti neke nove integrativne procese i krenuti nekim drugim putevima. Da li će to biti sindikalni, studentski, neki strukovni....nebitno ali da je ovom društvu potreban neki naš Martin Luter King ili Lech Valensa je gotovo neupitno.

Postojeći politički establishement, dolazio sa desnice ili ljevice ga neće iznjedriti
:thumbup:
_Scarlett_

#41639 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Scarlett_ »

Kao veliki skepti NS, skidam kapu zbog uredjenja grada poslije nove kantonalne vlade. Mislim da Sarajevo nije u historiji bilo uredjenije ili cistije nego sada.
славянин

#41640 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by славянин »

_Scarlett_ wrote:Kao veliki skepti NS, skidam kapu zbog uredjenja grada poslije nove kantonalne vlade. Mislim da Sarajevo nije u historiji bilo uredjenije ili cistije nego sada.
:thumbup:

Valja rastjerati ove iz JP i ostalih drzavnih firmi sa sjedistem u Sarajevu, tesko je to se zubima za stolicu drzi ali rastjer ce nadam se :D
Banksy

#41641 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Tačno, sve blista. Ali nije Sarajevo ni prije bilo toliko prljavo. Rad je dobro radio svoj posao, i Park isto, pogotovo u novim dijelovima grada. Pravi problem su oronule, prljave, zapuštene fasade, posebno u Centru i Starom Gradu, a to je malo teža priča.
klixoris

#41642 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klixoris »

Banksy wrote:Tačno, sve blista. Ali nije Sarajevo ni prije bilo toliko prljavo. Rad je dobro radio svoj posao, i Park isto, pogotovo u novim dijelovima grada. Pravi problem su oronule, prljave, zapuštene fasade, posebno u Centru i Starom Gradu, a to je malo teža priča.
Zavisi sta ti je referenca za poredjenje cistoce... Ja npr smatram da Rad i Park ne ciste dovoljno, cisto jer se sjecam kako je Sarajevo bilo cisto npr prije rata
_Scarlett_

#41643 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Scarlett_ »

Sarajevo nije uopste bilo cisto prije rata.

To je mit koji je nastao par godina poslije, neka romantizirana verzija proslih dogadjaja koja nema veze s realnim stanjem. Kao i to da je u Sarajevu prije rata vise ljudi slusalo rock nego folk.
Banksy

#41644 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

klixoris wrote:
Banksy wrote:Tačno, sve blista. Ali nije Sarajevo ni prije bilo toliko prljavo. Rad je dobro radio svoj posao, i Park isto, pogotovo u novim dijelovima grada. Pravi problem su oronule, prljave, zapuštene fasade, posebno u Centru i Starom Gradu, a to je malo teža priča.
Zavisi sta ti je referenca za poredjenje cistoce... Ja npr smatram da Rad i Park ne ciste dovoljno, cisto jer se sjecam kako je Sarajevo bilo cisto npr prije rata
Novo Sarajevo, a pogotovo Novi grad su uvijek jako čisti, i to mi je uvijek bila misterija, kako Rad i Park stignu sve pokupiti. Sjećam se i ja kako je bilo prije rata, nije to bilo puno bolje, samo što su se ulice tada redovno prale, cisternama i šmrkovima, bar sedmično jednom, sve, cijeli grad (petkom, čini mi se ), a i odvodi su se čistili, pa nije bilo toliko prašine i blata. S druge strane, vozila GRAS-a su strahovito prljava, parkovski mobilijar polupan, fasade oronule i prljave, putevi razrovani i zapušteni, itd, to je loše, zaista. Centar je baš u lošem stanju, Stari grad u očajnom. Zamisli putnika koji ulazi u grad istočnim ulazom, pa idući prema centru, razgleda okolo... Užas.
Imajući u vidu kako propadamo, generalno, kao društvo, čistoća grada je još i ok.
DrugaGimnazija

#41645 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DrugaGimnazija »

Definitivno se sjecam nocnog pranja ulica.
Man of steel

#41646 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Man of steel »

Trenutna komunalna vlada zavisi od toga hoce li Fahro zaposjesti ministarstvo sigurnosti, nadzorne i druge odbore u OSAi i FUPu.

U SDA vjervatno znaju da ako to Fahri daju, isto kao da su dali Draganu i Miletu u ruke.

A sa druge strane valja se odreci kantona i tolikih para.
Hajvan

#41647 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hajvan »

Sarajevo je znatno cistiji grad sada nego u 80-im…. jos bolje je to bilo tamo nekad 2007-10.
u 80-im ga se sjecam kao grada sivih/crnih gradjavina( kao sto danas jos uvijek izgleda npr muzicka akademija), zapustenih ulica i zelenih povrsina ..

danas ima puno vise raznovrsnijeg zelenila, nebrojneno vise tematskih cijelina (za djecu, penizonere, cak i cuke) u parkovima nego 80-ih…
no ipak nedovoljno..
npr, ne mogu da se sjetim nekog novog parka da je formiran, misliom na manje, tzv pocket parkove…
od velikih parkova imamo tri nova (Mojmilo, Betanija i Zajko)

no, sve to moze bolje
studiorum_tuzlaensis

#41648 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by studiorum_tuzlaensis »

ima i park šuma Hum, projekat od kojeg mnogo očekujem
Roccohljup

#41649 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Roccohljup »

DrugaGimnazija wrote:Definitivno se sjecam nocnog pranja ulica.
Pa peru se i danas noću koliko znam :?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#41650 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

Roccohljup wrote:
DrugaGimnazija wrote:Definitivno se sjecam nocnog pranja ulica.
Pa peru se i danas noću koliko znam :?
:mrgreen:
Locked