Edin Džeko

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

VPSA

#41526 Re: Edin Džeko

Post by VPSA »

ultima_palabra wrote:Jugović nije paklen napadač, samim tim što je igrao zadnjeg veznog :D

Za Šukera je teško reći, mislim da je on u Madridu imao isti problem kao Džeko u Cityju, prejaka konkurencija. Postigao je više zbog igranja u jačem klubu i reprezentaciji, ali sa 30-31 godinom je već bio gotov... Džeko sa 31 odigra možda i najbolju sezonu.
Ma Darko Kovacevic mi je u glavi, samo sto napisah Jugovic.

Govorim o dojmu, i o nacinu na koji je igrao. Na kraju krajeva, nije isto imati takav problem u Realu i City-u. Suker je osvajao LP, bio treci na svijetu, prvi strijelac SP-a. Treba bit i malo realan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#41527 Re: Edin Džeko

Post by _BataZiv_0809 »

S obzirom koliko je fudbal evoluirao, ne bih mu ja dao prevelike sanse u danasnjem fudbalu. No to je druga tema.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#41528 Re: Edin Džeko

Post by mali_milojica »

_BataZiv_0809 wrote:S obzirom koliko je fudbal evoluirao, ne bih mu ja dao prevelike sanse u danasnjem fudbalu. No to je druga tema.
Ljudi se prilagodjavaju vremenu i trendovima. Talent i genij igraca je nesto s cim se rodis.
Meni jedna od glupljih teza je kako bi se igraci iz 80ih snasli u danasnje vrijeme. I onda im samo das primjer Maldinija koji je igrao od sredine 80ih do prije nekoliko godina,osvajao LP u tri dekade i uvijek bio jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji.
I danas da igra Maradona,Van Basten,Ronaldo...sta ti ja znam,iz svojih najboljih godina,bili bi medju najboljima ako ne i najbolji.
Last edited by mali_milojica on 08/06/2017 13:30, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#41529 Re: Edin Džeko

Post by _BataZiv_0809 »

mali_milojica wrote:
_BataZiv_0809 wrote:S obzirom koliko je fudbal evoluirao, ne bih mu ja dao prevelike sanse u danasnjem fudbalu. No to je druga tema.
Ljudi se prilagodjavaju vremenu i trendovima. Talent i genij igraca je nesto s cim se rodis.
Meni jedna od glupljih teza je kako bi se igraci iz 80ih snasli u danasnje vrijeme. I onda im samo das primjer Maldinija koji je igrao od sredine 80ih do prije nekoliko godina,osvajao LP u tri dekade i uvijek bio jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji.
Dobro ne mozes jednim vanserijskim igracem pobijati cijelu tezu.
mali_milojica

#41530 Re: Edin Džeko

Post by mali_milojica »

_BataZiv_0809 wrote:
mali_milojica wrote:
Dobro ne mozes jednim vanserijskim igracem pobijati cijelu tezu.
Pa vrhunski fudbal i igraju vanserijski igraci.
Ljudi uce,prilagodjavaju se vremenu. Bio on fudbaler,kosarkas,doktor,mehanicar svejedno. Inace ga nema na mapi.
Svako vrijeme donosi nesto svoje. Kao sto su se ekipe prilagodile Barcinoj tika-taka,tako se i igraci prilagodjavaju.
CR nije ni blizu bio efikasan prije 10-15 godina u MU kao sto je sada u Realu.
Ibrahimovic vise golova dao sa preko 30god zivota,nego do 30.
Isto tako ljudi osporavaju Peleu klasu,kazu nije igrao u evropi. 1962 god Benfica prvak evrope.
Igraju za prvaka svijeta protiv Santosa i Pelea. 7:3 za Santos,Pele dao 5 golova. 5 golova Prvaku Evrope :-)
Kaze nije bio brz,a covjek trcao 100m za 11s u kopackama... I dan danas bi bio avion za 99.99% igraca.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#41531 Re: Edin Džeko

Post by _BataZiv_0809 »

mali_milojica wrote: Pa vrhunski fudbal i igraju vanserijski igraci.
Ljudi uce,prilagodjavaju se vremenu. Bio on fudbaler,kosarkas,doktor,mehanicar svejedno. Inace ga nema na mapi.
Svako vrijeme donosi nesto svoje. Kao sto su se ekipe prilagodile Barcinoj tika-taka,tako se i igraci prilagodjavaju.
Isto tako ljudi osporavaju Peleu klasu,kazu nije igrao u evropi. 1962 god Benfica prvak evrope.
Igraju za prvaka svijeta protiv Santosa i Pelea. 7:3 za Santos,Pele dao 5 golova. 5 golova Prvaku Evrope :-)
Kaze nije bio brz,a covjek trcao 100m za 11s u kopackama... I dan danas bi bio avion za 99.99% igraca.

Sve okej, ali itekako postoje vanserijski igraci koji se nisu uspjeli prilagoditi i koje je vrijeme jednostavno pregazilo...
mali_milojica

#41532 Re: Edin Džeko

Post by mali_milojica »

_BataZiv_0809 wrote:
mali_milojica wrote: Pa vrhunski fudbal i igraju vanserijski igraci.

Sve okej, ali itekako postoje vanserijski igraci koji se nisu uspjeli prilagoditi i koje je vrijeme jednostavno pregazilo...
Pa naravno da ima.
Malo godine,malo povrede,malo Qrcobolja
Svaki,koji je imalo drzao do sebe i kojeg povrede nisu satrale mogao je igrati i prije 20godina i sada i bio bi svjetska klasa.
MyTao

#41533 Re: Edin Džeko

Post by MyTao »

Koliko god Dzeko bio dobar on nikada nije bio prvi I glavni napadac tima koji je uzeo neku titulu. Prosla sezona mu je tek drugi put u karijeri da je prvi strelac kluba, oba puta nije uzeo nista sto se titula tice.

Naravno da je igrao uvijek veliku ulogu... ali Modric trenutno igra vecu ulogu za trenutno najbolji tim na svijetu... Madzukic isto tako (iako je slabiji igrac).

Jedino gdje se odvaja je ucinak u reprezentaciji.
mali_milojica

#41534 Re: Edin Džeko

Post by mali_milojica »

MyTao wrote:Koliko god Dzeko bio dobar on nikada nije bio prvi I glavni napadac tima koji je uzeo neku titulu. Prosla sezona mu je tek drugi put u karijeri da je prvi strelac kluba, oba puta nije uzeo nista sto se titula tice.

Naravno da je igrao uvijek veliku ulogu... ali Modric trenutno igra vecu ulogu za trenutno najbolji tim na svijetu... Madzukic isto tako (iako je slabiji igrac).

Slazem se.
Npr Mandzukic. U kojoj god ekipi igrao,bio je u prvih 11.
Wolfsburg Mandzukic igra.
Bayern,Mandzukic igra.
Atletico,Mandzukic igra.
Juventus,opet igra.
Pogotovo je fascinatno jer od Bayerna do danas to su sve ekipe koje su u samom vrhu evropskog fudbala zadnjih 5-6 godina.
ultima_palabra

#41535 Re: Edin Džeko

Post by ultima_palabra »

MyTao wrote:Koliko god Dzeko bio dobar on nikada nije bio prvi I glavni napadac tima koji je uzeo neku titulu. Prosla sezona mu je tek drugi put u karijeri da je prvi strelac kluba, oba puta nije uzeo nista sto se titula tice.

Wolfsburg?
MyTao

#41536 Re: Edin Džeko

Post by MyTao »

ultima_palabra wrote:

Wolfsburg?
Bio drugi iza Grafite-a.
ultima_palabra

#41537 Re: Edin Džeko

Post by ultima_palabra »

mali_milojica wrote:

Slazem se.
Npr Mandzukic. U kojoj god ekipi igrao,bio je u prvih 11.
Wolfsburg Mandzukic igra.
Bayern,Mandzukic igra.
Atletico,Mandzukic igra.
Juventus,opet igra.
Pogotovo je fascinatno jer od Bayerna do danas to su sve ekipe koje su u samom vrhu evropskog fudbala zadnjih 5-6 godina.
Ma imao je on periode na klupi u svim tim timovima. Samo što je on ters, ako nije u prvih 11 ode frajer dalje :D Popičkarao se sa Guardiolom i Simeoneom, dok je naš Edo blag i merhametli :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#41538 Re: Edin Džeko

Post by _BataZiv_0809 »

"Đilkoš" bio i ostao :D
VPSA

#41539 Re: Edin Džeko

Post by VPSA »

Mandzukic je skroz drugi tip igraca od Dzeke. Kao centarfor i strijelac, Mandzukic bi u svakom klubu bio rezerva Dzeki, ali ako u timu imas i Higuaina recimo, onda ce drugi spic pored njega uvijek prije biti Mandzukic jer je njegov uticaj na igru ekipe ogroman, najvise na tom pristisku na zadnju liniju i otvaranju prostora ovom drugom napadacu. A evo u Juventusu pokazuje da moze vrhunski igrat i na krilu.
ultima_palabra

#41540 Re: Edin Džeko

Post by ultima_palabra »

MyTao wrote:
ultima_palabra wrote:

Wolfsburg?
Bio drugi iza Grafite-a.
To je već nečiji dojam, i jedan i drugi su igrali svaku utakmicu, i dali otprilike isto golova.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#41541 Re: Edin Džeko

Post by _BataZiv_0809 »

Kako bi izgledao vrh napada u reprezentaciji Jugoslavije za kvalifikacije za SP u Rusiji 2018?
drug_profi

#41542 Re: Edin Džeko

Post by drug_profi »

Danas se igrači ne snalaze kad promijene ligu, a kamoli kad bi otputovali kroz vrijeme.
Ševčenko, Ballack, Podolski, nisu bili ni svoja sjenka u Engleskoj, pa ni i Ibra u Barci nije bio sjajan.
Primjera sigurno ima još, ovo sad samo onako na prvu.
Ima igrača koji bi danas bili jednako vrhunski, ali vjerujem da neki ne bi ni za svoju reprezentaciju igrali.
Tito_i_Partija

#41543 Re: Edin Džeko

Post by Tito_i_Partija »

ultima_palabra wrote: Ma imao je on periode na klupi u svim tim timovima. Samo što je on ters, ako nije u prvih 11 ode frajer dalje :D Popičkarao se sa Guardiolom i Simeoneom, dok je naš Edo blag i merhametli :D
Gledam nesto onog Mandzukica, uvijek volio da glumi macho frajera i cakijasa na terenu, samo gleda s kim se moze posvadjat' i pobit'. Moze on osvajat' titula koliko god hoce, al' u igrackom smislu, pored Dzeke on je jedna velika truba.

Juve mu je dos'o k'o kec na desetku, Allegri trener koji nema muda, sve kod njega prolazi.
MyTao

#41544 Re: Edin Džeko

Post by MyTao »

ultima_palabra wrote: To je već nečiji dojam, i jedan i drugi su igrali svaku utakmicu, i dali otprilike isto golova.
Otprilike da je Dzeko dao manje :D A stoji to da su igrali skupa.

Dzeko je odlican igrac... ali mislim da ga malo precjenjujemo mi, dok ga drugi podcjenjuju... imao je znatno vecu ulogu u Cityevim titulama nego sto ce mu neki stranac dati kredita, ali ne toliko koliko mu mi dajemo.
Point.

#41545 Re: Edin Džeko

Post by Point. »

MyTao wrote:
ultima_palabra wrote: To je već nečiji dojam, i jedan i drugi su igrali svaku utakmicu, i dali otprilike isto golova.

Dzeko je odlican igrac... ali mislim da ga malo precjenjujemo mi, dok ga drugi podcjenjuju... imao je znatno vecu ulogu u Cityevim titulama nego sto ce mu neki stranac dati kredita, ali ne toliko koliko mu mi dajemo.
Jah, samo sto Grafite nije dogurao dalje nego od Al Ahlija a vidi Dzeke. Grafite je jedino dao vise golova te sezone zato sto je pucao penale.
MyTao

#41546 Re: Edin Džeko

Post by MyTao »

Point. wrote:
MyTao wrote:

Jah, samo sto Grafite nije dogurao dalje nego od Al Ahlija a vidi Dzeke. Grafite je jedino dao vise golova te sezone zato sto je pucao penale.
Ma nevazno... znamo svi da je Dzeko bolji igrac. Ali kada se tvrdi nesto kao "Dzeko je najbolji igrac sa ovim prostora zadnjih x godina" onda se neke stvari moraju uzeti u razmatranje. Za mene nije, mogao je biti, da je bio pametniji i da je u najboljim godinama igrao vazniju ulogu u klubu koji je osvajao trofeje kao sto to rade mnogi drugi.

Salihamidzic je bio prvo ime u sastavu u jednom od najboljih klubova na svijetu i uzeo je vise trofeja od Dzeke... ali nije napadac, i nije se "pokazao" za reprezentaciju pa ispade klada sprem Dzeke... Za mene je on imao vecu karijeru od Dzeke... da ne pricam za druge.
Point.

#41547 Re: Edin Džeko

Post by Point. »

I da, najjaci su mi ovi forumski metuzalemi kad spominju Josipa Skoblara ili Velibora Vasovica u kontekstu Dzeke. Ne bih da omlazavam uspijeh te dvojice gospodina, ali oni su igrali fudbal kraje 60-tih godina kad i nije bilo konkurencije ko sad. Skoblar je igrao u vremenu kad i haman ha nije bilo PSG-a dok je Vasovic igrao u timu koji je dominirao Holandijom. Mnogo je teze bilo Dzeki osvojiti sa nekim Volfsburgom pored zivog Bajerna, Dortmunda i slicno ili sa Citijom pored onakve konkurencije u EPL nego u Olimpiku ili Ajaxu tih godina.
Point.

#41548 Re: Edin Džeko

Post by Point. »

MyTao wrote: Ma nevazno... znamo svi da je Dzeko bolji igrac. Ali kada se tvrdi nesto kao "Dzeko je najbolji igrac sa ovim prostora zadnjih x godina" onda se neke stvari moraju uzeti u razmatranje. Za mene nije, mogao je biti, da je bio pametniji i da je u najboljim godinama igrao vazniju ulogu u klubu koji je osvajao trofeje kao sto to rade mnogi drugi.

Salihamidzic je bio prvo ime u sastavu u jednom od najboljih klubova na svijetu i uzeo je vise trofeja od Dzeke... ali nije napadac, i nije se "pokazao" za reprezentaciju pa ispade klada sprem Dzeke... Za mene je on imao vecu karijeru od Dzeke... da ne pricam za druge.
Pa Dzeko i jeste najbolji napadac sa ovih prostora u zadnjih x godina. Ne znam ko bi drugi mogao da bude.
MyTao

#41549 Re: Edin Džeko

Post by MyTao »

Point. wrote:
MyTao wrote: Ma nevazno... znamo svi da je Dzeko bolji igrac. Ali kada se tvrdi nesto kao "Dzeko je najbolji igrac sa ovim prostora zadnjih x godina" onda se neke stvari moraju uzeti u razmatranje. Za mene nije, mogao je biti, da je bio pametniji i da je u najboljim godinama igrao vazniju ulogu u klubu koji je osvajao trofeje kao sto to rade mnogi drugi.

Pa Dzeko i jeste najbolji napadac sa ovih prostora u zadnjih x godina. Ne znam ko bi drugi mogao da bude.
Napadac mozda... prica je bila da je najbolji igrac.
drug_profi

#41550 Re: Edin Džeko

Post by drug_profi »

Nije. Prica je pocela sa time da li će BiH opet ikad imati igrača kao što je on.
Logično da se misli na centarfora, tj. šta je već u današnjem fudbalu to što Džeko radi.
Neki su priču odmah prenijeli na Salihamidžića, pa dalje unazad, a poenta je mislim bila na napadaču, igraču koji treba da cjelokupni trud ekipe u utakmici kruniše golovima ili asistencijama, i da tu ekipu nosi i podiže kada počne da pada.
Post Reply