Ja sam takodjer tamo radio,od 2001. do 2004.,nakon sto sam fax zavrsio....Ti neki likovi koji su bili najnezadovoljniji njegovim nacinom vladanja i svega toga imali su bolje kuce,aute.....imali su firme u kojima su im ljudi radili za 2$ po satu.Ubijali se od posla da bi ovi lagodno zivljeli i srali po covjeku koji im je sve to omogucio i kojeg su smatrali jebenim diktatorom koji ne tezi nikakvoj "demokratiji".I sada pustise amerikance(a svima je dobro poznato da je Amerika najveca kapitalisticka zemlja svijeta u kojoj korporacije opstaju a obicni narod pati)da im zemlju urede "demokratski",to su samo sni i to ce se dokazati za par godina.Stojadin wrote:i ja bi takodjer.. pa eto, ako moze neko jos da stavi sta godslavemaster wrote:nisam listao svih 160ak strana teme, al bih ovo volio vise citati, licna iskustva ljudi iz libije, jer mi informacije o zivotu u libiji djeluju nestvarno..silm wrote:Radio sam u Libiji 1984. Nafta je bila znano bogatstvo Libije. Ali niko nije spominjao pjescanu obalu sa najfinijim pijeskom i bogatstvo ribom - resursi koji su nezagadjeni a apsolutno ne korisceni. Libija je tada imala 3,5 miliona stanovnika.
Putujuci na jug danima trajlom preduzeca vozis se kilometrima kroz pustinju i vidis samo 4 stvari: pijesak, asfalt, nebo i dalekovodne stubove. Odjednom vidis u sred pustinje psenica ko dukat zuta - kilometrima. Kopaju samo 50 metara, nadju vodu i pivotima prskaju i sve zivo radja. Libija nije imala dovoljno kamiona i sofera nego su angazovali Bugarske firme da transportuju psenicu za Bengazi.
Putujuci naidjemo na policiju. Zaustave nas. Pitaju za marlboro, imamo li za njih. Velimo: nema. "izlazite i za nama" narede nam. Sta ce sad biti, pitamo se. Kad iza barake puna tepsija pecene ribe, taze. Vele nam policajci: Vi ste musafiri pa prezalogajite i odmorite se. Ma postidili nas pravo.
Eh sad nasto ce to sve liciti...Bog dragi samo zna.
LIBIJA
-
SkHero4
#4151 Re: LIBIJA
- Drvosjeca iz Dejcica
#4152 Re: LIBIJA
Da, zato je trebalo porušiti pola Libije, pobiti mu unučad i djecu, silovati ga i razapeti k'o kera na sred ulica. Ali siguran sam da će to vrli zapad znati opravdati kao nužno nasilje za bolje sutra neo-kapitalizma, pardon naroda Libije. Jel' tako, tako je.sinuhe wrote:Za vrijeme pukovnika novinari se nisu mogli slobodno kretati Libijom. Pricekajmo neko vrijeme pa ce i to biti objasnjeno.Sve sto libijci danas imaju Gadafi im je "stvorio".Ne govorim ni da branim Gadafija a ni suprotno,ali kada je covjek ljudima davao besplatne stanove,besplatno lijecenje,besplatno skolovanje to se mora postovati.
- sinuhe
#4153 Re: LIBIJA
Narod Libije je ocigledno imao nesto protiv njega, a i on protiv naroda.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4154 Re: LIBIJA
Možda da formulišemo to ovako. Zapad je očigledno imao nešto protiv njega, a i on protiv Zapada, narod je tu samo instrument za postizanje cija.sinuhe wrote:Narod Libije je ocigledno imao nesto protiv njega, a i on protiv naroda.
- zateznistub
#4155 Re: LIBIJA
Posto je moja firma radila,radi i radice u Libiji imam licno iskustvo sa libijcima, kao i vecina arapa i oni su skloni potplacivanju. S tim da su ovi libijski arapi jedni od najljenijih među arapima zivo me interesuje kako ce sada zarađivati za hljeb. Dosada su dobijali skoro sve đabe ali posto im je dosla demokratija a samim tim i drugaciji nacin zivota sada ako zele nesto imati to ce morati i zaraditi, kako ne znam.
- sinuhe
#4156 Re: LIBIJA
Najbolji su ovi. Odu u zemlju totalitarnog rezima i gledaju ljude s visoka.
- zateznistub
#4157 Re: LIBIJA
Mislis li da je 15 godina saradnje sa libijom "gledanje s visokog" ili pak iskustvo steceno godinama? Meni ni iz đepa ni u đep ali stvari su takve kako sam napisao vjerovao ti ili ne, do tebe je.sinuhe wrote:Najbolji su ovi. Odu u zemlju totalitarnog rezima i gledaju ljude s visoka.
- sinuhe
#4158 Re: LIBIJA
I nakon 15 godina ne znas nam reci zasto su se digli protiv njega. Valjao ti Gadafi pa nisi ni obracao paznju.zateznistub wrote:Mislis li da je 15 godina saradnje sa libijom "gledanje s visokog" ili pak iskustvo steceno godinama? Meni ni iz đepa ni u đep ali stvari su takve kako sam napisao vjerovao ti ili ne, do tebe je.sinuhe wrote:Najbolji su ovi. Odu u zemlju totalitarnog rezima i gledaju ljude s visoka.
- zateznistub
#4159 Re: LIBIJA
Meni i dobrom broju bosanaca jeste. Ja sam svoj hljeb zarađivao zahvaljujuci izneđu ostalog i Gadafiju. Ti ako imas personal issue glede Gadafija-tvoj problem. I popusti zivota ti.sinuhe wrote:I nakon 15 godina ne znas nam reci zasto su se digli protiv njega. Valjao ti Gadafi pa nisi ni obracao paznju.zateznistub wrote:Mislis li da je 15 godina saradnje sa libijom "gledanje s visokog" ili pak iskustvo steceno godinama? Meni ni iz đepa ni u đep ali stvari su takve kako sam napisao vjerovao ti ili ne, do tebe je.sinuhe wrote:Najbolji su ovi. Odu u zemlju totalitarnog rezima i gledaju ljude s visoka.
-
oridjidji
#4160 Re: LIBIJA
Zanimljive cinjenice, koliko su istinite zaista ne znam ...
http://www.zezas.me/2011/10/16-stvari-k ... -nece.html
- zateznistub
#4161 Re: LIBIJA
Ma jok, bio diktator i.oridjidji wrote:Zanimljive cinjenice, koliko su istinite zaista ne znam ...
- jeza u ledja
#4162 Re: LIBIJA
Sve sto Libijci imaju danas im je stvorila nafta.SkHero4 wrote:Sve sto libijci danas imaju Gadafi im je "stvorio".
Sve sto je imao Gadafi je stvorila nafta. Gadafi ne bi bio Gadafi da nije bilo nafte. Mi ne bi o njemu pricali, niti bi on ovoliko dugo bio na vlasti.
Po tvojoj logici, sve sto imaju Saudijci im je stvorio kralj Fahd?
Kako im je to omogucio? Odakle mu?SkHero4 wrote: srali po covjeku koji im je sve to omogucio
- jeza u ledja
#4163 Re: LIBIJA
Da, narod je instrumentaliziran da mu zabija kolac u supak. Kakva instrumentalizacija! Sta CNN i CIA uradise od naroda!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Možda da formulišemo to ovako. Zapad je očigledno imao nešto protiv njega, a i on protiv Zapada, narod je tu samo instrument za postizanje cija.sinuhe wrote:Narod Libije je ocigledno imao nesto protiv njega, a i on protiv naroda.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#4164 Re: LIBIJA
Moglo bi se sarkastično odgovoriti na ovu konstataciju da su možda gledali slike iz Gvantanama i ženske vojnike kako to radejeza u ledja wrote:Da, narod je instrumentaliziran da mu zabija kolac u supak. Kakva instrumentalizacija! Sta CNN i CIA uradise od naroda!
Ipak, primitivan narod jeste instrumentaliziran. I onda iz njega ispliva primitivizam.
- jeza u ledja
#4165 Re: LIBIJA
Znaci, Libijci su gledali slike iz Gvantanama pa su onda odlucili da metode primjene na Gadafiju, koji je inace bio omiljeni vodja?KatarinaKosaca wrote:Moglo bi se sarkastično odgovoriti na ovu konstataciju da su možda gledali slike iz Gvantanama i ženske vojnike kako to radejeza u ledja wrote:Da, narod je instrumentaliziran da mu zabija kolac u supak. Kakva instrumentalizacija! Sta CNN i CIA uradise od naroda!![]()
Ipak, primitivan narod jeste instrumentaliziran. I onda iz njega ispliva primitivizam.
- KatarinaKosaca
#4166 Re: LIBIJA
Lijepo sam napisala moglo bi se sarkastično odgovoriti na tvoju konstataciju, dakle tvoje negiranje instrumentalizacije, proglašavanjem toga teorijom zavjere, paranoje, vjerovanje u spontanost svega, a sve u obrani prljave Obamine politike.jeza u ledja wrote:Znaci, Libijci su gledali slike iz Gvantanama pa su onda odlucili da metode primjene na Gadafiju, koji je inace bio omiljeni vodja?
-
oridjidji
#4167 Re: LIBIJA
Pa nesto je i u vladarima. Libija je pod sankcijama bila zemlja koja nije ovisila od drugih zemalja, iskljucivo radi toga sto je uspijela da stvara sopstvenu hranu kojom ce se nahraniti par miliona libijaca.jeza u ledja wrote:Sve sto Libijci imaju danas im je stvorila nafta.SkHero4 wrote:Sve sto libijci danas imaju Gadafi im je "stvorio".
Sve sto je imao Gadafi je stvorila nafta. Gadafi ne bi bio Gadafi da nije bilo nafte. Mi ne bi o njemu pricali, niti bi on ovoliko dugo bio na vlasti.
Kako im je to omogucio? Odakle mu?SkHero4 wrote: srali po covjeku koji im je sve to omogucio
Nafta naravno da je podigla standard u drustvu i potakla razvoj toga drustva, ali svakako treba naglasiti da je i tome dao doprinos i Gadafi koju je svoju naftu za razliku od Saudijaca u potpunosti nacionalizirao. Upravo iz tih razloga je i u Iranu davne 1953 godine revolucijom skinut s vlasti predsjednik Mosadek kojeg su demokratskim putem postavili na to mjesto, a potom srusili jer je htio nacionalizirati iranske naftne resurse na stetu svijetskih poznatih naftnih kompanija.
Vrijedi pogledati ...
- jeza u ledja
#4168 Re: LIBIJA
Nisam nista prozvao teorijom zavjere.KatarinaKosaca wrote:Lijepo sam napisala moglo bi se sarkastično odgovoriti na tvoju konstataciju, dakle tvoje negiranje instrumentalizacije, proglašavanjem toga teorijom zavjere, paranoje, vjerovanje u spontanost svega, a sve u obrani prljave Obamine politike.jeza u ledja wrote:Znaci, Libijci su gledali slike iz Gvantanama pa su onda odlucili da metode primjene na Gadafiju, koji je inace bio omiljeni vodja?
Tvrdis da su ljudi instrumentalizirani.
Moje je pitanje kako su toliko instrumentalizirani da su pozeljeli skinuti omiljenog vodju, poslije mu zabijali stap u anus? Obamina prljava politika je natjerala Libijce na to?
Smijesno i zalosno.
- jeza u ledja
#4169 Re: LIBIJA
Cekaj stani, u Libiji standard nije veci nego u Saudiji, a da ne govorimo o Emiratima, Kataru i slicno. Znaci u Libiji je Gadafi odgovoran za njihov standard, a u Saudiji i ostalima odgovorna je nafta? Libija je bila pod sankcijama zbog Gadafija.oridjidji wrote:Pa nesto je i u vladarima. Libija je pod sankcijama bila zemlja koja nije ovisila od drugih zemalja, iskljucivo radi toga sto je uspijela da stvara sopstvenu hranu kojom ce se nahraniti par miliona libijaca.jeza u ledja wrote:Sve sto Libijci imaju danas im je stvorila nafta.SkHero4 wrote:Sve sto libijci danas imaju Gadafi im je "stvorio".
Nafta naravno da je podigla standard u drustvu i potakla razvoj toga drustva, ali svakako treba naglasiti da je i tome dao doprinos i Gadafi koju je svoju naftu za razliku od Saudijaca u potpunosti nacionalizirao. Upravo iz tih razloga je i u Iranu davne 1953 godine revolucijom skinut s vlasti predsjednik Mosadek kojeg su demokratskim putem postavili na to mjesto, a potom srusili jer je htio nacionalizirati iranske naftne resurse na stetu svijetskih poznatih naftnih kompanija.
- KatarinaKosaca
#4170 Re: LIBIJA
jeza u ledja wrote:Nisam nista prozvao teorijom zavjere. .
Na temi o teorijama zavjerejeza u ledja wrote:Eno na temi o Libiji neko postavio link za video iz Paralela, Enver Maric palamudi o Libiji, a raja navijaju.
Tužno i žalosno je nešto drugo, ne pisanje po forumu. Tužno i žalosno je nahuškati, platiti dakle instrumentalizirati primitivne ljude, koji u tom stanju urade grozne stvari i taj njihov primitivizam izađe na vidjelo.
I nikako mi nije jasno zašto vi koji živite u SAD sa toliko srčanosti branite sve s***nja napravljena od strane američke politike i američkih vojnika? Jel zato što to morate financirati, pa je lakše ovako? Fakat mi nije jasno. U BIH kad netko pravi prljavštine, ovdje mi to kažemo, ne pravdamo .
-
Stojadin
#4171 Re: LIBIJA
imali su i prije gadafija nafte, pa su uvijek bili necija kolonija. I sad imaju naftu, al ce bez gadafija najvjerovatnije (90%) postat NATO kolonija, ko i mi. kako to objasnjavas?jeza u ledja wrote: Sve sto Libijci imaju danas im je stvorila nafta.
- sinuhe
#4172 Re: LIBIJA
Nafta je u Libiji otkrivena 10 godina prije nego sto ce Gadafi doci na vlast.
- jeza u ledja
#4173 Re: LIBIJA
Da, i?KatarinaKosaca wrote: Na temi o teorijama zavjere![]()
Ne, tuzno, zalosno, licemjerno i bezobrazno je ljude koji se bore za svoju slobodu nazivati instrumentalizovanim i potplacenim.KatarinaKosaca wrote: Tužno i žalosno je nešto drugo, ne pisanje po forumu. Tužno i žalosno je nahuškati, platiti dakle instrumentalizirati primitivne ljude, koji u tom stanju urade grozne stvari i taj njihov primitivizam izađe na vidjelo.
Koja sranja su americka politika i americki vojnici napravili u Libiji?KatarinaKosaca wrote: I nikako mi nije jasno zašto vi koji živite u SAD sa toliko srčanosti branite sve s***nja napravljena od strane američke politike i američkih vojnika? Jel zato što to morate financirati, pa je lakše ovako? Fakat mi nije jasno. U BIH kad netko pravi prljavštine, ovdje mi to kažemo, ne pravdamo .
Gdje sam ja branio zlocine pocinjene u Iraku i mucenja u Gvantanamu? Nadji jedan post, jednu moju rijec.
- jeza u ledja
#4174 Re: LIBIJA
Na kojem su nivou bile ostale arapske zemlje u 60im? Imali su i oni naftu.Stojadin wrote: imali su i prije gadafija nafte, pa su uvijek bili necija kolonija.
Nadji sliku Dubaija iz 1969e.
Proizvodnja, cijena i uopste znacaj nafte danas i prije 42 godine se ne moze porediti.
Sta kako objasnjavam? Tvoje nagadjanje o buducnosti Libije?Stojadin wrote:sad imaju naftu, al ce bez gadafija najvjerovatnije (90%) postat NATO kolonija, ko i mi. kako to objasnjavas?
Sta je to "NATO kolonija"? Pojasni.
-
oridjidji
#4175 Re: LIBIJA
Pa pogledaj koje su razlike u onome sta je Gadafi od nafte omogucio svome narodu i u onome sta je porodica Al-Saud i nemali broj princeva omogucila Saudijcima, nevjerujem da su Saudijci ikada imali tako subvencioniran zivot kao sto su imali Libijci za vladavine Gadafija. Gadafi jeste tiranin, ali njega ce zamjeniti stotinu drugih tirana i to je daleko veci problem u njihovoj bašči. Ako je sve ono tacno sto se govori o tome sto je Gadafi dao Libiji i Libijcima kroz hiljade nekih subvencija, onda je stvarno upitno njegovo rušenje, zna se da Libija prema nikome nije imala duga do rusenja Gadafija i da je upravo on kao diktator mnogo toga dobrog napravio za Libiju. Naravno niko neosporava cinjenicu da je on diktator i time vjerovatno i zlocinac nad protivnicima sistema, ali ni u Saudiji, Emiratima, Kuvajtu i drugim zemljama nevlada bas sloboda govora. Kuvajt, Emirati, Saudija imaju prevelik vanjski dug prema Zapadu. Kuvajt i Saudija posebno s time da su Pustinjsku oluju dobro na svojoj koži platili. Mnogi sa arabijskog poluostrva trebaju postaviti pitanje, dali su njihova naftna polja nacionalizirana, kao sto su to bila polja u Iraku i Libiji, sve te vlasti su proamericki orijentisane i to su razlozi zasto njihovi resursi pa i standard nikada nisu dovedeni u pitanje od strane Amerike, naravno da ce imati bolji standard kada nikada nisu bili slobodni da kazu ono sto je Gadafi bio u stanju reci zapadu.jeza u ledja wrote:Cekaj stani, u Libiji standard nije veci nego u Saudiji, a da ne govorimo o Emiratima, Kataru i slicno. Znaci u Libiji je Gadafi odgovoran za njihov standard, a u Saudiji i ostalima odgovorna je nafta? Libija je bila pod sankcijama zbog Gadafija.oridjidji wrote:Pa nesto je i u vladarima. Libija je pod sankcijama bila zemlja koja nije ovisila od drugih zemalja, iskljucivo radi toga sto je uspijela da stvara sopstvenu hranu kojom ce se nahraniti par miliona libijaca.jeza u ledja wrote:
Sve sto Libijci imaju danas im je stvorila nafta.
Kako im je to omogucio? Odakle mu?