Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#4151 Re: Renault Megane all about

Post by direstraits0078 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Warashii wrote:Sto se filtera ulja tice, imas zamjenski i veci a i manji. Nema to veze original ili ne. Automehanicari biraju manji, lakse im ubaciti i zavrnuti, narocito gdje je nedostatak prostora.
Ne vidim razloga za toliku frku original ili zamjenski.
Kupujte Mann, Purflux, Knecht, Hengst.
Originalni je vjerovatno neko od navedenih.
Ja sam se evo opekao sa zamjenskim dijelovima a nije prvi put. :roll: Uštediš na mostu izgubiš na ćupriji. OK ko vozi auto staro 7 godina i više ali kod novijeg se na kraju ne isplati. Zbog filtera goriva auto mi sada smrdi na naftu k'o FAP13, isprao sam motor dobro pa će valjda izlapiti.
Purflux LS933 je originalno montiran. Identičan kao lijevo na slici. Konektor dovoda goriva na pumpu vp nema vezesa filterom goriva. Nestručno montiranje, ili je Halilović prao motor gorivom, zna napraviti takvu idiotariju.
Drvosjeca iz Dejcica

#4152 Re: Renault Megane all about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

direstraits0078 wrote:
Warashii wrote:Sto se filtera ulja tice, imas zamjenski i veci a i manji. Nema to veze original ili ne. Automehanicari biraju manji, lakse im ubaciti i zavrnuti, narocito gdje je nedostatak prostora.
Ja sam se evo opekao sa zamjenskim dijelovima a nije prvi put. :roll: Uštediš na mostu izgubiš na ćupriji. OK ko vozi auto staro 7 godina i više ali kod novijeg se na kraju ne isplati. Zbog filtera goriva auto mi sada smrdi na naftu k'o FAP13, isprao sam motor dobro pa će valjda izlapiti.
Purflux LS933 je originalno montiran. Identičan kao lijevo na slici. Konektor dovoda goriva na pumpu vp nema vezesa filterom goriva. Nestručno montiranje, ili je Halilović prao motor gorivom, zna napraviti takvu idiotariju.
Nije da branim nekoga ali da nije meni stalo auto kod željezničke i da nisam ja otvorio haubu i vidio kako iz crijevi šiklja nafta još bi mogli diskutovati na tu opciju. Simptomatično je to što kada je postavljen originalan filter to se ne dešava. Sa zamjenskim filterom goriva primjetno je tzv. "disanje" crijeva na pumpi vp kod dodavanja gasa a kod originala nema toga.
530i

#4153 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

Purflux je i prva ugradnja, naravno pod imenom renault, tako da sa njim nema greške. Mislim da je i kod mene na autu ovakav manji, tj. plići i radi bez problema. Navodno ovi veći - dublji idu za dizel motore, ovi manji za benzin, ali to je samo priča, nemam potvrdu za tu tvrdnju. Za filter nafte ne znam, ali oko njega je uvijek pipavo i tu bih išao na originalni. Moguća je i nestručna ugradnja...pa meni su uhljupi pokapali ulje i nisu obrisali...ovlašteni servis. :-)
direstraits0078

#4154 Re: Renault Megane all about

Nije da branim nekoga ali da nije meni stalo auto kod željezničke i da nisam ja otvorio haubu i vidio kako iz crijevi šiklja nafta još bi mogli diskutovati na tu opciju. Simptomatično je to što kada je postavljen originalan filter to se ne dešava. Sa zamjenskim filterom goriva primjetno je tzv. "disanje" crijeva na pumpi vp kod dodavanja gasa a kod originala nema toga.
Kao i za filter ulja, postoji identičan filter goriva, a fušer je fušer, tu diskusije nema.
van Basten

#4155 Re: Renault Megane all about

Post by van Basten »

makkaj wrote:Ovaj je Kovačević. A šta da ti kažem, masu stvari ne možeš završiti u Sarajevu, bez obzira na veličinu grada. Skontaj, obzirom na brojnost ovih renola sa karticama u gradu, neko bi mogao fin džeparac uzimati ovdje u Sarajevu samo na ovim sitnim popravkamaa istih
Cuo sam i za njega... Druga opcija... Al posto je cijenom i distribucijom (lokacijom) isti haman u 5 deka... Oni dodju kao konkurencija u istom gradu za cijelu BiH haman :mrgreen:
Warashii

#4156 Re: Renault Megane all about

Post by Warashii »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nije da branim nekoga ali da nije meni stalo auto kod željezničke i da nisam ja otvorio haubu i vidio kako iz crijevi šiklja nafta još bi mogli diskutovati na tu opciju. Simptomatično je to što kada je postavljen originalan filter to se ne dešava. Sa zamjenskim filterom goriva primjetno je tzv. "disanje" crijeva na pumpi vp kod dodavanja gasa a kod originala nema toga.
Mozda, ne zelim reci da to sto govoris nije istina.
Kod jeftinijih filtera simptomaticno je to da stavljaju mnogo manje filtrirajuceg materijala slabije kvalitete pa tu i nastaje ova najveca razlika.
Moguce je da mu je i bila slaba propusnost, mada je jako rijetko, oni kad fusere rade ustedu materijala i pri tome nisu glupi da rade slabu propusnost, narocito kada su u pitanju najobicniji filteri goriva.
Neki dan kad sam vidio koliko zavrzlama ide na filter goriva od Tucsona, benzin, bilo mi je tako drago sto se covjek odlucio za MANN ( Made in Korea ), da je ugradio i jedan drugi ne bi mirno spavao :).
Image
Problem jeftinih filtera nije lako osjetiti u skorije vrijeme s vremenom ce oni uzrokovati svasta nesto.
direstraits0078

#4157 Re: Renault Megane all about

Warashii wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nije da branim nekoga ali da nije meni stalo auto kod željezničke i da nisam ja otvorio haubu i vidio kako iz crijevi šiklja nafta još bi mogli diskutovati na tu opciju. Simptomatično je to što kada je postavljen originalan filter to se ne dešava. Sa zamjenskim filterom goriva primjetno je tzv. "disanje" crijeva na pumpi vp kod dodavanja gasa a kod originala nema toga.
Kod jeftinijih filtera simptomaticno je to da stavljaju mnogo manje filtrirajuceg materijala slabije kvalitete pa tu i nastaje ova najveca razlika.
Moguce je da mu je i bila slaba propusnost, mada je jako rijetko, oni kad fusere rade ustedu materijala i pri tome nisu glupi da rade slabu propusnost, narocito kada su u pitanju najobicniji filteri goriva.
Neki dan kad sam vidio koliko zavrzlama ide na filter goriva od Tucsona, benzin, bilo mi je tako drago sto se covjek odlucio za MANN ( Made in Korea ), da je ugradio i jedan drugi ne bi mirno spavao :).
Image
Problem jeftinih filtera nije lako osjetiti u skorije vrijeme s vremenom ce oni uzrokovati svasta nesto.
Prilikom odzračivanja filtera, majstor koji je skinuo crijevo s pumpe vp nije isto vratio na mjesto kako treba. Kao što već napisah, fušer. Ako te interesuje koji je oe filter goriva za tvoje vozilo, napiši broj šasije. Kupiš identičan za duplo manje love, i ugradiš kod provjerenog majstora, a ne kod fušera koji te ubjeđuje da filter koji si kupio nije ok, a ustvari je do njega.
Nevjerovatno na kakve šuplje priče ljudi nasjedaju.
Drvosjeca iz Dejcica

#4158 Re: Renault Megane all about

direstraits0078 wrote:
Warashii wrote:
Image
Prilikom odzračivanja filtera, majstor koji je skinuo crijevo s pumpe vp nije isto vratio na mjesto kako treba. Kao što već napisah, fušer. Ako te interesuje koji je oe filter goriva za tvoje vozilo, napiši broj šasije. Kupiš identičan za duplo manje love, i ugradiš kod provjerenog majstora, a ne kod fušera koji te ubjeđuje da filter koji si kupio nije ok, a ustvari je do njega.
Nevjerovatno na kakve šuplje priče ljudi nasjedaju.
Ali dovodno crijevo na pumpu VP se ne skida kod zamjene filtera goriva, barem ne kod Scenica 2013. Filter goriva stoji sa desne strane (suvozačeva), skida se točak i pristupa se zamjeni filtera goriva, pumpa VP i ovo crijevo koje sam ja obilježio na slici iznad se ne dira, barem ne ovaj kraj koj ide u pumpu?
shlauf

#4159 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Image

Ovo je filter goriva kod Scenica3 i Megana3

Nema potrebe za skidanjem crijeva sa pumpe VP
direstraits0078

#4160 Re: Renault Megane all about

Majstor ne dira. Majstor ne zalijeva motor dizelom. Fušer radi i jedno i drugo. Moj dobronamjeran savjet je da ne ideš fušeru. Fušer napravi s*anje i krivi filter. Majstor napravi grešku, ljudi griješe, ali majstor prizna grešku i popravi o vlastitom trošku. Fušer ti proda novi filter i napravi rogonju od tebe, a poslije se smije tebi iza leđa. As simple as that.
direstraits0078

#4161 Re: Renault Megane all about

shlauf wrote:Image

Ovo je filter goriva kod Scenica3 i Megana3

Nema potrebe za skidanjem crijeva sa pumpe VP
Mijenjao si ih i ti, mijenjao sam ih i ja. Znamo i ja i ti o čemu se radi.
shlauf

#4162 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Ako nije crijeva dobro vratio na filter djaba bilo koji filter da je u pitanju.
direstraits0078

#4163 Re: Renault Megane all about

shlauf wrote:Ako nije crijeva dobro vratio na filter djaba bilo koji filter da je u pitanju.
Ma skine kloc crijevo s pumpe vp i ne vrati kako treba. Usput okupa motor dizelom kad napumpa gorivo. I onda uzme krpu i rastrlja dizel po motoru. Ne zaštiti alternator, ne zaštiti anlaser, kad crkne, uvali novi i okrivi nekog trećeg. Fušer. Zdra'o.
Drvosjeca iz Dejcica

#4164 Re: Renault Megane all about

shlauf wrote:Ako nije crijeva dobro vratio na filter djaba bilo koji filter da je u pitanju.
O tome se radi, nije curilo na crijevu filtera već na crijevu koje ide na pumpu VP. Vratim crijevo za 150 m opet iskoči. Jednostavno pitanje kako se to ne dešava evo sa originalnim filterom i visokom obrtajima, matematika je jednostavna. Fušer ne fušer ipak je do filtera.
direstraits0078

#4165 Re: Renault Megane all about

O tome se radi, nije curilo na crijevu filtera već na crijevu koje ide na pumpu VP. Vratim crijevo za 150 m opet iskoči. Jednostavno pitanje kako se to ne dešava evo sa originalnim filterom i visokom obrtajima, matematika je jednostavna. Fušer ne fušer ipak je do filtera.
Da nisi postavio sliku uljnih filtera koji veze nemaju jedan s drugim, možda bih ti i povjerovao. Ovako, samo mogu reći: fušer.
shlauf

#4166 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:I kada kažu nema veze zamjenski ili original. Slika ispod primjer filtera ulja, lijevo originalnog i desno zamjenskog.

Image

Isto tako filter goriva (diesel) zamjenski stvara ogroman pritisak i izbacuje crijevo dovoda goriva (obilježeno crveno), vjerovatno gustina ili ko zna šta ne odgovara spcifikacijama za mog Scenica. Original sve radi OK.

Image
Kad ti je mjenjao filter nafte lakše mu je bilo da otkači crijevo na pumpi i povuče zajedno sa filterom i onda ga raskopča da ne sjebe ruke a kad je vraćao nije ga dobro vratio. Mogao je malo staviti motornog ulja i nebi bilo problema sa kopčanjem crijeva.
shlauf

#4167 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Ovaj LS933 ne može na 1,5 motore zbog prostora koji je ograničen sa crijevom od klime koji haman prelazi preko filtera.
direstraits0078

#4168 Re: Renault Megane all about

shlauf wrote:Ovaj LS933 ne može na 1,5 motore zbog prostora koji je ograničen sa crijevom od klime koji haman prelazi preko filtera.
Onda ide PURFLUX LS946.
Drvosjeca iz Dejcica

#4169 Re: Renault Megane all about

direstraits0078 wrote:
Da nisi postavio sliku uljnih filtera koji veze nemaju jedan s drugim, možda bih ti i povjerovao. Ovako, samo mogu reći: fušer.
Pa filter desno mi je dao i preporučio izvikani RenoShop, a nije prvi put da daju dijelove koji ne odgovaraju Tako je bilo i sa termostatom hladnjaka, dali pogrešan a kao sve stručnjaci gledali po katalogu i VN broju. Vjerovao ili ne vjerovao meni je svejedno, ja sam se uvjerio da je do filtera nafte odnosno do zamjenskog dijela.
shlauf wrote: Kad ti je mjenjao filter nafte lakše mu je bilo da otkači crijevo na pumpi i povuče zajedno sa filterom i onda ga raskopča da ne sjebe ruke a kad je vraćao nije ga dobro vratio. Mogao je malo staviti motornog ulja i nebi bilo problema sa kopčanjem crijeva.
Ne tvrdim da nije možda tako ali ostaje pitanje zašto onda izbacuje crijevo sa zamjenskim a ne sa originalnim? Ovo crijevo na pumpu VP nije ravno već ide oko dosta drugih stvari pa sada pitanje da li je jednostavno samo povući to crijevo koje nije baš tako fleksibilno.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 09/02/2017 09:04, edited 2 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#4170 Re: Renault Megane all about

direstraits0078 wrote:
shlauf wrote:Ovaj LS933 ne može na 1,5 motore zbog prostora koji je ograničen sa crijevom od klime koji haman prelazi preko filtera.
Onda ide PURFLUX LS946.
Mislim da ide baš LS933, uslikam pa postavim na mom 1.5 dCi.

Edit: Evo mislim da je više nego jasno da je LS933, nisam uspio zavući mobitel sa druge strane pa uslikati ovaj dio sa natpisom.

Image

Image

Image

Image

Image

Dakle savjet za sve mlađe forumaše, nemojte vjerovati naslijepo ljudima sa foruma, uvijek provjerite to što tvrde jer se pokaže da obično nisu u pravu.
Warashii

#4171 Re: Renault Megane all about

Post by Warashii »

Nevjerovatno, koliko zamaranja relativno bespotrebnim stvarima.
Nisam aman za aman strucnjak ali neke stvari, zbog posla, znam malo bolje nego li prosjecan vozac.
Nemojte se opterecivati mnogo sa ovakvim stvarima.
Cisto poredjenja radi:
HU 722X za BMW vozila
HU 722Y za FIAT vozila
Identicni filteri sa razlicitom sifrom i razlicitom cijenom. Broj rebara isti sa identicnim dimenzijama.
Programi nisu svemoguci, "pogrjese" zbog razlicitih stvari, zbog mjesta proizvodnje vozila, zbog trzista i sl. a ova "greska" sa filterima ulja nije nikakav problem, i jedan i drugi ide.
Susretao sam se i sa duzim a i sa kracim na istim specifikacijama vozila. Zasto? Ne znam.
johntra

#4172 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

Kod mene filter ulja uvijek tešanjski... :D
direstraits0078

#4173 Re: Renault Megane all about

:lol:

Radi nešto halile, ne bacaj šuplje po forumu. Postaje ofirno.
Drvosjeca iz Dejcica

#4174 Re: Renault Megane all about

direstraits0078 wrote::lol:

:pisnuo: Haj RenoShop Grbavica, edukuj kadar, nabavi bolji program podrške zamjenskih dijelova i ne brukaj se više.
direstraits0078

#4175 Re: Renault Megane all about

direstraits0078 wrote::lol:

:pisnuo: Haj RenoShop Grbavica, edukuj kadar, nabavi bolji program podrške zamjenskih dijelova i ne brukaj se više.
Renošop niko nije spomenuo u kontekstu profesionalnosti. U rangu su s halilom, ništa bolji. Ali čudi me da im nisi rekao da mogu zaviriti ispod haube i prodati ti odgovarajući filter ulja, koji je doduše vjerojatno nešto skuplji, možda su ti čak i nudili?

Spavaš li mirno, halileeeee?
Post Reply