Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#4151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......to je potrosnja crankcase grijaca i ventilatora koji jedva priijetno pirka .
Ima li neko mjerac na mitsubishi ju......koliko pokazuje potrosnju u takvim situacijama ?
Ima li neko mjerac na mitsubishi ju......koliko pokazuje potrosnju u takvim situacijama ?
- bilic
#4152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
..... ROVAC IMA ODGOVORE NA SVE . Živi na ovoj temi .rovac13 wrote:Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......
......koliko pokazuje potrosnju u takvim situacijama ?
Samo me interesuje kakvim uređajem mjeriš w ate ... ili kilowate ...
-
bokivr
#4153 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
12w je kod Mitchubishi-ja FH25VE a kod FH35VE je 19wrovac13 wrote:Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......to je potrosnja crankcase grijaca i ventilatora koji jedva priijetno pirka .
Last edited by bokivr on 12/10/2015 22:13, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam svoju istestirao uzduž i poprijeko, imam tri vanjske jedinice i tri unutrašnje različite snage. Svaka vanjska od ove tri se ugasi potpuno kada unutrašnja naduva zadanu temperaturu. Možda je kompresor u nekom stand by modu ali definitvno se vanjska ugasi.bokivr wrote:@drvoseca
Kod mene se bezobzira sto je unutrasnja jedinica ugasena cuje rad spoljne jedinice (kad se otvore prozoriovako ne)...
Kod mene isto potrošnja padne na oko 18-20w kada vanjska stane sa radom.rovac13 wrote:Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......to je potrosnja crankcase grijaca i ventilatora koji jedva priijetno pirka .
- nexteen
#4155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I kod mene prestane spoljna s radom u vuce 10w na proveru temp i ventilator unutrasnje
-
ketronsd1
#4156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Teško kolega da možeš šta i primjetiti. Kod nekih proizvođača se ništa ne čuje. Kod nekih kao neki sitni cvrkut, kod nekih se ventilator malo vrti i čuje se mali šumrovac13 wrote:Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......to je potrosnja crankcase grijaca i ventilatora koji jedva priijetno pirka .
@drvosjeca
Ako ventilator ne vrti nemora značiti da i kompresor ne okreće
Onog trenutka kad unutarnja jedinica registruje da je dostigla zadanu temperaturu ona se ili gasi ili smanji na skrz mali broj obrtaja sve u zavisnosti kako je koji proizvođač programirao ali kompresor sa nekoliko hiljada obrtaja u minuti ide na samo nekoliko desetina obrtaja i ostaje tako dok temp u unutrašnjosti grijanog objekta ne pocne da pada. Tada se aktivira unutarnja jedinica i signal se šalje prema inverteri koji povećava frekvenciju i kompresor ponovo ide na broj obrtaja koji mu je zadat.
To jedini ispravan način rada jedne pumpe sa inverterom. Prije se to radilo sa nekom vrstom mekanog starta kompresora,koji je startao sa manjim brojem obrtaja i pojačavao na vise. Ali se opet nije izbjegao taj start-stop. Problem je najveći bio u ranoj jeseni kada se temperatura lako dostigne. Najmanji problem je u stvari bio zimi jer u suštini kompresor je skoro pa stalno radio.
Pozz
- Drvosjeca iz Dejcica
#4157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja mjerim ovim.bilic wrote:..... ROVAC IMA ODGOVORE NA SVE . Živi na ovoj temi .rovac13 wrote:Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......

Neki Haier uređaji imaju u sebi mjerač pa možeš preko daljinskog fino na displeju vidjeti koliko troši u određenom momentu. Moji uređaji na žalost tu funkciju ne podržavaju iako na daljinskom ima.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moguće, ne tvrdim da kompresor ne radi, ali definitivno ventilator stane i ništa se ne čuje iz vanjske jedinice.ketronsd1 wrote: @drvosjeca
Ako ventilator ne vrti nemora značiti da i kompresor ne okreće
Onog trenutka kad unutarnja jedinica registruje da je dostigla zadanu temperaturu ona se ili gasi ili smanji na skrz mali broj obrtaja sve u zavisnosti kako je koji proizvođač programirao ali kompresor sa nekoliko hiljada obrtaja u minuti ide na samo nekoliko desetina obrtaja i ostaje tako dok temp u unutrašnjosti grijanog objekta ne pocne da pada. Tada se aktivira unutarnja jedinica i signal se šalje prema inverteri koji povećava frekvenciju i kompresor ponovo ide na broj obrtaja koji mu je zadat.
To jedini ispravan način rada jedne pumpe sa inverterom. Prije se to radilo sa nekom vrstom mekanog starta kompresora,koji je startao sa manjim brojem obrtaja i pojačavao na vise. Ali se opet nije izbjegao taj start-stop. Problem je najveći bio u ranoj jeseni kada se temperatura lako dostigne. Najmanji problem je u stvari bio zimi jer u suštini kompresor je skoro pa stalno radio.
Pozz
- Drvosjeca iz Dejcica
-
ketronsd1
#4160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kada se dostigne željena temperatura nemoze ona dugo da bude takva
Nekoliko minuta i to je to .onda sve ispočetka
E to je upravo to sto inverter daje i ujedno povećava cop jedne pumpe,dekle puno veća iskoristivost za nekoliko potrošenih watića
I da potrošnja u tom slučaju pada na nebitna cifre 15-50 w sve u zavisnosti od proizvođača
Nekoliko minuta i to je to .onda sve ispočetka
E to je upravo to sto inverter daje i ujedno povećava cop jedne pumpe,dekle puno veća iskoristivost za nekoliko potrošenih watića
I da potrošnja u tom slučaju pada na nebitna cifre 15-50 w sve u zavisnosti od proizvođača
- bilic
#4161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
[q
. Ako želite tačan rezultat . trebali bi izmjeriti trenutni napon u stanu .. 227 volti ili 231 volt npr.
A onda Ampremetrom izmjerit koliko vuće struje 0,5 A mpera npr... . te izraćunati .
... 227 X 0,5 jednako 11350 wati ...
Prolaskom kroz materijale električna struja ispoljava toplinski učinak, odnosno zagrijava materijal kroz koji prolazi. Isto tako, ona može ispoljavati i magnetski, kemijski ili mehanički učinak. Taj će učinak biti to jači, što je veći umnožak jakosti struje i napona koji je tu struju protjerao kroz strujni krug. Taj se umnožak stoga zove snaga ili električni učinak električne struje. Veličinski se snaga izražava u Wat-ima, a bilježi se sa W. Wat se ponekad naziva i Voltamper (VA).
Snagu od 1 W proizvodi struja jakosti 1A, ako je ostvarena uz pomoć napona od 1 V. Drugim riječima, trošilo koje je pod naponom od 1 V propustilo struju jakosti 1 A troši 1W snage. Iz same definicije snage slijedi matematski izraz za izračun snage:
N = U x I gdje je:
N = snaga trošila (električna energija utrošena u 1 satu) u W ili VA
U = napon (V)
I = jakost struje (A)
. Ako želite tačan rezultat . trebali bi izmjeriti trenutni napon u stanu .. 227 volti ili 231 volt npr.
A onda Ampremetrom izmjerit koliko vuće struje 0,5 A mpera npr... . te izraćunati .
Prolaskom kroz materijale električna struja ispoljava toplinski učinak, odnosno zagrijava materijal kroz koji prolazi. Isto tako, ona može ispoljavati i magnetski, kemijski ili mehanički učinak. Taj će učinak biti to jači, što je veći umnožak jakosti struje i napona koji je tu struju protjerao kroz strujni krug. Taj se umnožak stoga zove snaga ili električni učinak električne struje. Veličinski se snaga izražava u Wat-ima, a bilježi se sa W. Wat se ponekad naziva i Voltamper (VA).
Snagu od 1 W proizvodi struja jakosti 1A, ako je ostvarena uz pomoć napona od 1 V. Drugim riječima, trošilo koje je pod naponom od 1 V propustilo struju jakosti 1 A troši 1W snage. Iz same definicije snage slijedi matematski izraz za izračun snage:
N = U x I gdje je:
U = napon (V)
I = jakost struje (A)
-
ketronsd1
#4162 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Još treba ovakvih kao rovac. Ovo mnogi doživljavaju kao neki rat između konvektora i tzv invertera.bilic wrote:..... ROVAC IMA ODGOVORE NA SVE . Živi na ovoj temi .rovac13 wrote:Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......
Ja ovo doživljavam samo ka otvaranje očiju i prema drugim načinima grijanja. Najsretniji bi bio da smo došli do tog nivoa da umjesto zrak-zrak tp mi pričamo o zrak-vođa ili zemlja-voda ali šta je tu je. Negdje se krenuti mora.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zar mi nije jednostavnije putem ovog uređaja?bilic wrote:[q
N = U x I gdje je:
U = napon (V)
I = jakost struje (A)
- Drvosjeca iz Dejcica
#4164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Slažem se. Ja sam htio sebi ugraditi zrak-voda toplinsku pumpu ali finansije nisu dozvolile i nestručnost prodajnog osoblja. Da su znali adekvatno pojasniti par stvari možda bih izdvojio tu sumu, ovako sam zaista zadovoljan sa klima-inverter sistemom.ketronsd1 wrote:Još treba ovakvih kao rovac. Ovo mnogi doživljavaju kao neki rat između konvektora i tzv invertera.bilic wrote:..... ROVAC IMA ODGOVORE NA SVE . Živi na ovoj temi .rovac13 wrote:Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......
Ja ovo doživljavam samo ka otvaranje očiju i prema drugim načinima grijanja. Najsretniji bi bio da smo došli do tog nivoa da umjesto zrak-zrak tp mi pričamo o zrak-vođa ili zemlja-voda ali šta je tu je. Negdje se krenuti mora.
- bilic
#4165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
INVERTER KLIME su ludo tehnike. I one su dokučive običnim smrtnicima , dok zemlja _zrak i zrak _zrak su preko 10 . 15 hiljada maraka. TE TREBA PUNO GODINA ZA ISPLATIVOST .
U razvijenim državama daju Vam poticaj za takve poteze , pa i za solarne panele ...
Samo je mana klima sa cirkulacijom zraka . PARAPETNE SU RIJEŠENJE.
U razvijenim državama daju Vam poticaj za takve poteze , pa i za solarne panele ...
- bilic
#4166 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
bilic wrote:INVERTER KLIME su ludo tehnike. I one su dokučive običnim smrtnicima , dok voda _zrak su preko 10 . 15 hiljada maraka. TE TREBA PUNO GODINA ZA ISPLATIVOST .
- rovac13
#4167 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Drug moj.......inverter je toplotna pumpa zrak-zrakbilic wrote: zemlja _zrak i zrak _zrak su preko 10 . 15 hiljada maraka. TE TREBA PUNO GODINA ZA ISPLATIVOST .
- bilic
#4168 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
VIDIŠ IZNAD DA SE VEČ ISPRAVLJAO I BEZ TEBE .... DRUG MOJrovac13 wrote:Drug moj.......inverter je toplotna pumpa zrak-zrakbilic wrote: zemlja _zrak i zrak _zrak su preko 10 . 15 hiljada maraka. TE TREBA PUNO GODINA ZA ISPLATIVOST .
Iznad vidiš da sam ispravljao post.. samo sam neuk u ovom kucanju...
- bilic
#4169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
VIDIŠ IZNAD DA SE VEČ ISPRAVLJAO I BEZ TEBE .... DRUG MOJrovac13 wrote:Drug moj.......inverter je toplotna pumpa zrak-zrakbilic wrote: zemlja _zrak i zrak _zrak su preko 10 . 15 hiljada maraka. TE TREBA PUNO GODINA ZA ISPLATIVOST .
Iznad vidiš da sam ispravljao post.. samo sam neuk u ovom kucanju...
- rovac13
#4170 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Oprosti mi.......nije namjerno 
- bilic
#4171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
.. Izvinjavam se gore mi ponovi tri puta . ja klikam ono neće. kad tri puta ponovi... jbgrovac13 wrote:Oprosti mi.......nije namjerno
- rovac13
#4172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto bi jednostavno ....kad moze i drugacijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Zar mi nije jednostavnije putem ovog uređaja?Zadaš mu cijenu el. energije i on ti izbaci i u KM koliko si potrošio.
- rovac13
#4173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zanimljivo......danas smo izgleda nesto naucili.....zahvaljujuci ketronu.ketronsd1 wrote:Teško kolega da možeš šta i primjetiti. Kod nekih proizvođača se ništa ne čuje. Kod nekih kao neki sitni cvrkut, kod nekih se ventilator malo vrti i čuje se mali šumrovac13 wrote:Ja takodje prvi put cujem da kompresor radi i kad unutrasnja stane.......to kod fujitsu nema......kod mene kad unutrasnja stane mjerac pokazuje oko 20w potrosnju.......to je potrosnja crankcase grijaca i ventilatora koji jedva priijetno pirka .
Ja inace na fujitsu nisam cuo nista iz vanjske jedinice......bio sam siguran da nista ne radi tamo.....jer ventilator miruje i zvuka nema.....ali potrosnja je bila 20-ak w.Sad vise nisam siguran.Pa sam poceo listat service manual i naleti mi ovo.

Ono sto je zanimljivo ovdje je......dole u tabeli pokazuje 6 nekih razlicitih pojedinacnih freq kompresora.....ali one se krecu od 40hz do 110hz........a gore iznad pise da u grijanju se kompresor moze vrtit od min 18hz do max 130hz
- rovac13
#4174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad vec spomenusmo toplotne pumpe zrak-voda.......evo zanimljive cijene
http://www.olx.ba/artikal/17382710/topl ... zrak-voda/
Cini mi se da je u pitanju monoblok......ne znam koliko je to dobro u usporedbi sa sistemom kad spremnik tople vode je instaliran npr u podrumu.
Ali je cijena nevjerovatno dobra bar tako izgleda.Unutra je copeland kompresor
http://www.olx.ba/artikal/17382710/topl ... zrak-voda/
Cini mi se da je u pitanju monoblok......ne znam koliko je to dobro u usporedbi sa sistemom kad spremnik tople vode je instaliran npr u podrumu.
Ali je cijena nevjerovatno dobra bar tako izgleda.Unutra je copeland kompresor
Last edited by rovac13 on 13/10/2015 00:29, edited 1 time in total.
- rovac13
#4175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo i onog o cemu sam danas pisao.....vezano za ogranicenja zalijetanja kompresora pri razlicitim brzinama duvanja unutrasnje jedinice kod fujitsu.
Za naxteen @

U tablici pise da se na max 130hz klima moze zaletiti samo ako postavis brzinu duvanja na Hi......vec sledeca niza brzina Med neda kompresoru preko 90hz........sto je priblizno 70%......otprilike kao i economy u max brzini.......i svaka niza brzina jos vise ogranicava kompresor.
Sto bi znacilo da naxteen nema potrebe da koristi economy....jer mu se i ne svidja......a s druge strane svejedno je ogranicena klima da se ne forsira prilikom startova
Za naxteen @

U tablici pise da se na max 130hz klima moze zaletiti samo ako postavis brzinu duvanja na Hi......vec sledeca niza brzina Med neda kompresoru preko 90hz........sto je priblizno 70%......otprilike kao i economy u max brzini.......i svaka niza brzina jos vise ogranicava kompresor.
Sto bi znacilo da naxteen nema potrebe da koristi economy....jer mu se i ne svidja......a s druge strane svejedno je ogranicena klima da se ne forsira prilikom startova