Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Kataklinger

#4151 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kataklinger »

asurbanipal wrote:Mene zanima iz kojeg je smjera ovuda tukao snajper ?

Na 1:08 se vidi metak :)
bleee_sa

#4152 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by bleee_sa »

Evo ovako, neko nacrtao.
Neboderi u Grbavičkoj, odma uz Miljacku.

Image
bleee_sa

#4153 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by bleee_sa »

KvaziExpert wrote:
bleee_sa wrote:Evo ovako, neko nacrtao.
Neboderi u Grbavičkoj, odma uz Miljacku.
ti se to sjećaš toga :? :mrgreen:
Ne trolaj ovakvu temu, ako ti nešto nije jasno znaš gdje obitavam 8-)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#4154 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Ova tema je postala smor.
Dozer

#4155 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Da... Obratiti paznju na recenicu: "A vi, kako cete objasniti narodu sta se ovo dogadja?"

Iz ovakvih, sitnih stvari, kao i iz svega sto sam licno dozivljavao, prezivljavao, gledao i slusao, kao i s ove vremenske distance, ja crpim sve svoje danasnje zakljucke - sve je bilo dogovarano od samog starta, pa i prije njega.

Da li se iko ikada zapitao zasto murija nije pucala na one na barikadama tokom marta, a koji su jos tada rafalali po ljudima koji su iz protesta goloruki isli na barikade na Pofalicima? I tada je bilo ranjenih u masi, a znam jer sam licno gledao kako ih pogadjaju meci u noge, na par metara od mene. Zasto murija nije uzvracala, a drzali su ih sve na nisanu s pofalickih nebodera?
pirpa

#4156 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

:thumbup: :thumbup:
sjecamse

#4157 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by sjecamse »

Seawolf wrote:
Dozer wrote:Stani gdje je stajao kamion, i vidjeces da je opticka vidljivost s nebodera, s krajnjih prozora i izmedju I.V i Skupstine, taman dovoljna da se tuda provuce metak.

Ovo je ta linija vatre (pucano je s drugog, daljeg nebodera, a ne s prvog i blizeg I.V.).
Pucano je iz stana Muratović-a na 7 spratu iz prvog nebodera, danas je u njemu Mehmedbašić ordinacija.To je bio omiljeni položaj snajperiste Zlatana-Zlaje sa Grbavice. Bradonja koji je koristio 7,9 PASP i ponekad i 12.7 jbga slična danasnoj Zastavinoj M93. Nema sumnje da je ta lokacija, imao je jos par u neboderu gdje je slasticarna Vatra, ali su to zvali lažnjacima, često su u njih ulazili vojnici da "spraše" koji metak iz puški koje su stajale u bunkerima za slučaj napada, a ne kao lično naoružanje.

Znam tačno jer sam živio na tim prostorima 92-95
Dozer

#4158 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Da, iz tog nebodera jeste pucano, ali ne na dio oko Vrazove jer se s prvog nebodera taj dio ne vidi.
Iz prvog nebodera je pucano oko Holiday Inna, Kranjceviceva, oko Masinske skole, a ilz drugog po redu gledano od Vrbanja mosta se siiljilo oko Vrazove.
Izlija

#4159 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

I to kroz podrumske prostorije kroz 2 zida sa vrha nebodera Grbavička 6a i imao je 2 pravca djelovanja, prvi prema raskrsnici kod željezničke i drugi pravac kod Vrazove. Snajperista iz Grbavičke 6 je držao pavilione, put do naše osmatračnice i raskrsnicu kod zemaljskog.
sjecamse

#4160 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by sjecamse »

Dozer wrote:Da, iz tog nebodera jeste pucano, ali ne na dio oko Vrazove jer se s prvog nebodera taj dio ne vidi.
Iz prvog nebodera je pucano oko Holiday Inna, Kranjceviceva, oko Masinske skole, a ilz drugog po redu gledano od Vrbanja mosta se siiljilo oko Vrazove.
Da, slažem se sa konstatacijom. Sjećam se jedne prilike da sam uletio u potkrovlje gdje su nešto kao neki tavani - šupe, neboder Grbavicka 14c, pravac mašinska - PMF pa sve do skupštine.
Kroz dva zida je gađano. Na jednom zadnjem vanjskom je bila rupa veličine kutije cigara na rupi, dok je kompletna projekcija izgledala kao pravo široki ljevak.

Volio bih da sretnem tog Zlaju opet, mislim da bi mu imqo postaviti par pitanja, pa čak i za Faruka Šabanovića.
Dozer

#4161 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Dugo smo ganjali tog u prvom neboderu, ali jednostavno nismo imali odgovarajuci ugao da ga se pokrije, a nismo imali ni nista tipa tenka da razbucamo taj neboder, tako da je mogao senluciti do besvijesti. Jbg...
radiša

#4162 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by radiša »

sjecamse wrote:
Seawolf wrote:
Dozer wrote:Stani gdje je stajao kamion, i vidjeces da je opticka vidljivost s nebodera, s krajnjih prozora i izmedju I.V i Skupstine, taman dovoljna da se tuda provuce metak.

Ovo je ta linija vatre (pucano je s drugog, daljeg nebodera, a ne s prvog i blizeg I.V.).
Pucano je iz stana Muratović-a na 7 spratu iz prvog nebodera, danas je u njemu Mehmedbašić ordinacija.To je bio omiljeni položaj snajperiste Zlatana-Zlaje sa Grbavice. Bradonja koji je koristio 7,9 PASP i ponekad i 12.7 jbga slična danasnoj Zastavinoj M93. Nema sumnje da je ta lokacija, imao je jos par u neboderu gdje je slasticarna Vatra, ali su to zvali lažnjacima, često su u njih ulazili vojnici da "spraše" koji metak iz puški koje su stajale u bunkerima za slučaj napada, a ne kao lično naoružanje.

Znam tačno jer sam živio na tim prostorima 92-95
Đe taj bradonja sad zna li se?
sjecamse

#4163 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by sjecamse »

radiša wrote: Đe taj bradonja sad zna li se?
Zlaja je nestao nekad pred kraj rata. Zadnji put je viđen kad je bio veliki belaj na Debelom brdu. Nakon toga je lik jednostavno nestao. Videla ga je stara moja nekad 2000te na pijaci, živa se sasrala.

Ja ga se sjecam ko danas, bio je iznimno ćutljiv lik, pojak srednje krupne građe. Crna gusta kraća brada, i pogled jako namrgođen. Stalno je imao jedno odijelo-kombinezon VRS maskirana krupna šara, tetejac za pasom, i PASP sa pasivnom optikom, a u rancu je imao dovoljno metaka da ne silazi po 10 dana. Detalj koji je prepoznatljiv je da je imao psorijazu po rukama na nadlaničnom djelu.

Jednom prilikom je došao i navečer, imao je nocnu optiku postavljenu, išao kao u izviđanje. To je bila noć kada su kod Mašinskog prešli oni iz HVO-a. Znam da je bila neka uzbuna tad.

Uglavnom glavni operativni snajperista na potezu Lenjinove ulice. neboder kod Vodoprivrede, neboder kod OŠ Boriša K. te zgrade 4 bijela kod Elvir & Sons-a.
Izlija

#4164 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

E ja mu se sjetim familije svaki put kad se tuširam i pređem rukom preko rane.
Dozer

#4165 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Mislis oziljka? :D
smurf

#4166 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

A stalno rade ove revizije pa garant copa i neda da zaraste :-)
Izlija

#4167 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Sarajmen wrote:
Izlija wrote:I to kroz podrumske prostorije kroz 2 zida sa vrha nebodera Grbavička 6a i imao je 2 pravca djelovanja, prvi prema raskrsnici kod željezničke i drugi pravac kod Vrazove. Snajperista iz Grbavičke 6 je držao pavilione, put do naše osmatračnice i raskrsnicu kod zemaljskog.
Image
Image
Ovaj dio kod željezničke je pokrivan sa Grbavičke 8a
Dozer

#4168 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Lepo...
Dozer

#4169 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ovoga se sjecam. :D
Tromblon

#4170 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

Puno se prica o snajperistima sa Grbavice, Kovacica i Vraca, a cini mi se da nisam vidio da su se spominjali srpski snajperisti sa Stupa. Imali su nekoliko visoko obucenih snajperista koji su nam dosta jada zadali. Na ruku im je isla i nasa nedisciplina tj. sto ljudi nisu zeljeli da se uvale u blato u transeju. Bio je jedan u TAS-u. Mrzak pravo. U Azicima dvojica, nekad trojica. Kad su uzeli skolu u Barama gadjao je po Carapari, Caritasu, Domu zdravlja. Kasnije kad su pale Vidica kuce tu su se uvalili. Ponekad sa krova stale Spajica farme su imali strijelca.

Mi smo dejstvovali sa Hladnjace uglavnom, a imali smo i mi ceka po krovovima. Znam da je jedan kolega zasigurno eliminisao jednog njihovog koji se nalazio na Pijacnoj ulici.

Kako god dosta su nam zla nanijeli, a vidim da se malo spominje.
Dozer

#4171 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Sjecam se i ja jednog u Pijacnoj, koji je siljio iz one plave zgrade pored kapije TAT-a. Na prvom spratu na cosku zgrade im je bio bunker, s metalnom plocom i prorezom kroz koji je siljio.
Njegova nesreca, i glupost, je bila sto je morao izbaciti usta cijevi kroz taj prorez da bi mogao pucati, sto je sasvim lijepo pokazivalo njegov tacan polozaj iza ploce. Problem je bio samo sto se moralo stati frontalno ispred njega da bi ga se neutralisalo.
Ali, jedan dan je ta cijev njegovog PASP-a samo pogledala u nebo. I tako ostala. Dohak'o mu .223 REM :D
Tromblon

#4172 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

Uh doobro me podsjeti na to mjesto. Mislim da su se trojica tu izmjenjala. Prvo 2 puta pasp, pa su treci put napravili mix paspa i sijaca.

Nego, Dozer da te pitam kakvo je tvoje misljenje o jurisnoj AP M-92, 5,56 sa optickim nisanom? Proiyvodnja CZ.
Dozer

#4173 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Probano. I vrlo dobro. Samo, mislim da je M92 i dalje u kalibru 7,62x39, a ne 5,56x45 (.223 REM).
5,56 verzija nosi oznaku M-21 i M-21 BS.
U svakom sucaju, M92 je laksa i kraca od Kalasa, sto je cini laksom za manipulaciju. Princip rada je isti kao kod "Kalasa", ili ti AP M72 7,62x39.

Verzija M-21 u kalibru 5,56 je takodjer probana, i takodjer odlicna (BS je osnaka za modularnu varijantu, na koju je moguce instalirati razne dodatke tipa optike, IC nisana, itd.). Ova je nesto teza i duza od M92, ali je radi duze cijevi i brzeg zrna preciznija od M92.

Brzina pucanja im je priblizna, s tim da je M92 malo brza, za nekih 40-50 metaka u minuti (radi jace municije).

Obe su odlicne za upade, ciscenje terena, ali i kao regularno dugocijevno naoruzanje.

Opticki nisan na njima, osim ako nije ACOG, mislim da je visak i budalastina. Sminka, ili ti - bacanje para. To nisu puske namijenjene nekom preciznom pucanju poput snajperskih, a duzina cijevi (25cm za M92 i 29cm za M21) ih prilicno limitira na efikasni domet ne veci od 200-250m. Naravno, oba zrna ce te ubiti i na 1000m, ako te pogode. Ali, to su neki krajni, a ne efikasni dometi.
Tromblon

#4174 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

Imali jednu u jedinici 5,56 kalibra sa optikom. Izuzeta 3. maja. Ljudi mi 20 godina poslije govorili da ne postoji takva puska i jos me ubjedjivali da priznam da ih podjebavam i kako su skraceni kalasi napravljeni poslije rata.
Puska koju smo imali je bila vrlo dobra, ali minus je bila municija. Tek pred kraj 93. smo dobili vece kolicine pa smo je tek tad poceli ozbiljnije koristiti. Mogu ti reci da je bila izvanredna u Azicima, Stupskom brdu, Stup II, Pijacna. Na udaljenosti 150-200 m smo zakucavali njihove puskarnice. Jos kad smo se ustelili da kratki rafal saspemo u sirini od 3,4 cm. Mogu slobodno reci da smo 94. tom puskom umnogome smirili neprijateljsko djelovanje i snajperima i obicnim puskama. Na tim kratkim razdaljinama kakvih je bilo puno stupsko ratiste puska je pokazivala super rezultate.
Dozer

#4175 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Da, upravo joj to i jeste jedna od namjena. Urbano okruzenje.
Post Reply