iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
chuchumbamayumbe

#4151 Re: iPhone - All about

Post by chuchumbamayumbe »

Konto sam nekada, kada bidnem imo para, ispoštovati sebe sa jednim ajfonom iz vanka, ali kako vidim, previše je komplikovano, i rizično da li će se moći odmandaliti ili ne.
Ostaje ovaj Samsung II.
Eborg

#4152 Re: iPhone - All about

Post by Eborg »

S obzirom na cijenu iPhonea ali i sve te zezancije oko otključavanja, Samsung sa ovim svojim novim modelima sa XXL ekranima je značajna konkurencija iPhoneu na našem tržištu. Tako da ko hoće iPhone zbog nekih njegovih funkcija, vjerujem da se može pronaći i u Samsungu, nije drastična razlika.
hakazvaka

#4153 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

Eborg wrote:S obzirom na cijenu iPhonea ali i sve te zezancije oko otključavanja, Samsung sa ovim svojim novim modelima sa XXL ekranima je značajna konkurencija iPhoneu na našem tržištu. Tako da ko hoće iPhone zbog nekih njegovih funkcija, vjerujem da se može pronaći i u Samsungu, nije drastična razlika.
Da, slazem se. iPhone zaista jeste jedno specijalno iskustvo koje malo sta moze zamijeniti, ali jebiga, nama je jednostavno previse nedostupan...
Puno lakse preci na Android, a ne gubi se ni 1% funkcionalnosti :) Jedino sto izgubis je fenomenalan user interface :D
shin

#4154 Re: iPhone - All about

Post by shin »

A UI je 90% telefona...
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 09:18, edited 2 times in total.
DYD666

#4156 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

Može se i tako gledati na stvari. Pokoja aplikacija gore dole (doduše meni lično ne pokoja nego mnogo koja) ali OK, neka bude da je to subjektivno i nereferentno.

Ostaje činjenica, da je sve jedan feature, tj. komplet način kako useri danas koriste Android telefone (slide to ovo, pinch to ono, rotate to ovako, multitouch to onako, pinch out to tako, shake to onako, speak za ovo, pull/release za ono) itd itd... došao (da ne kažem hladno pođonjen) sa iPhonea. To samo što se funkcija i upravljanja tiče. Vizualnu stranu ne treba uopšte spominjati (znamo svi kako je sâm desktop ranije na bilo kojem telefonu izgledao i onda najednom svi imaju dock sa 4 icone, a ostalo iznad), to za početak samo...

Ovo nije izmisljtotina, za razliku od onih zezancija sa iPhoneom:

Maletene svaki od tih featurea (pa i sama velicina displaya - "cigla") je na Početku bio svuda po internetu od mnogobrojnih "stručnjaka" i prognozera gadget svijeta ismijavan kod iPhonea kao nepotreban, konfuzan, bez svrhe u buducnosti i tome slicno.

Sad iste te stvari prigrljavaju na Androidu kao nikad viđene, prijeko potrebne i "wow baš cool" opcije :-?
shalla

#4157 Re: iPhone - All about

Post by shalla »

Badžo danas uzeo onaj SE xperia arc i stvarno je haos dobar mobitel, čačkao sam podosta po njemu i super je, ogroman ekran, HD recording i sl al džaba, meni i dalje moj 3Gs bolji :mrgreen: :lol:
hakazvaka

#4158 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

DYD666 wrote:Može se i tako gledati na stvari. Pokoja aplikacija gore dole (doduše meni lično ne pokoja nego mnogo koja) ali OK, neka bude da je to subjektivno i nereferentno.

Ostaje činjenica, da je sve jedan feature, tj. komplet način kako useri danas koriste Android telefone (slide to ovo, pinch to ono, rotate to ovako, multitouch to onako, pinch out to tako, shake to onako, speak za ovo, pull/release za ono) itd itd... došao (da ne kažem hladno pođonjen) sa iPhonea. To samo što se funkcija i upravljanja tiče. Vizualnu stranu ne treba uopšte spominjati (znamo svi kako je sâm desktop ranije na bilo kojem telefonu izgledao i onda najednom svi imaju dock sa 4 icone, a ostalo iznad), to za početak samo...

Ovo nije izmisljtotina, za razliku od onih zezancija sa iPhoneom:

Maletene svaki od tih featurea (pa i sama velicina displaya - "cigla") je na Početku bio svuda po internetu od mnogobrojnih "stručnjaka" i prognozera gadget svijeta ismijavan kod iPhonea kao nepotreban, konfuzan, bez svrhe u buducnosti i tome slicno.

Sad iste te stvari prigrljavaju na Androidu kao nikad viđene, prijeko potrebne i "wow baš cool" opcije :-?
:thumbup:
hakazvaka

#4159 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

shin wrote:A UI je 90% telefona...
Pa cuj, s obzirom da su ovi podjonili 99% iPhone-a, mogu i u tome uzivati :D
DYD666

#4160 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

OK postoji Bluetooth razlika, OK imali su neki telefoni kamere sa više famoznih megapixela prije iPhonea, bila je peripetija za Flash (tu je i razlika u memorijskim karticama ili dostupnost root i ostalih sys foldera po defalutu iz OS-a, ali ako cemo posteno to je zaista diskutabilna prednost i svakako je izvodivo kroz Cidyu kome bas treba, mada se pokaze da nema neke potrebe baš pored regularnih i lakse dostupnih aplikacija za dublji file managment) - i, to je više manje to...

Ne kažem da je iPhone/iOS nužno bolji, ne kažem da svako treba, da bi se ovdje koristio potrebno otkljucavanje, gledati kao na bezazlenu gnjavazu, ali hvatati se za takve slamke u prici kako je Anroid neviđena cvjećka?

Naravno da je mozda neki GUI "štos" bio ranije čak i na nekoj Nokiji ili Motoroli, ali znamo svi na sta se misli - nikad to sve skupa tako objedinjeno prije iPhonea nije izbaceno za sire mase i prilagodjeno za prosjecne korisnike. A pogotovo nije na Androidu.
Čudno je da sad niko nece reci da je N96 bolja od recimo Galaxy keca koji je svakako blizi bilo kojem iPhoneu nego njoj, dok su mnogi ginuli da dokazu da je bolja od iPhonea 3G makar :cry:

Ili ce neko reci " pa bio je cut/copy/paste" prije iPhonea na Blackberryu" - tačno! ali cut/copy/paste je stvar sa desktop racunara starija od bilo kojeg mobitela, to kad ju je ko ubacio u telefon nije isto kao kada je ko inventirao one fakat do tada na telefonu ne vidjene features tj. multitouch gestures koje sam ranije pominjao :) Priče "kome još treba rotiranje displaya, su prestale cim je raja skontala da kucanje u landscape modu ili gledanje filmova nisu tako loše stvari", ali kritika je uvijek bilo…danas to sto se display rotira i na Androidu se uzima zdravo za gotovo, a niko ne pita odakle je doslo :?:

Nemam ništa protiv Samsunga ili drugih proizvodjaca, ovo sad sto experimentisu sa liquid ekranima je super, nikad vidjeno, inovativno, i postujem. Ako se nekad iPhone pojavi sa tim, uvijek cu biti za da se zna ko je to prvi patentirao.

Google je vec druga prica, svakako je uvijek bio "data servises" orijentisana firma, nikad dizajnerski inovativna. Takav im je i OS.
Michun

#4162 Re: iPhone - All about

Post by Michun »

pitanje - koji je navigator na cydia free i da moze bez mreze. i naravno da je dobar :D
Qler

#4163 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Copy/paste symbian imao kad ovi nisu znali sta je smartphone, rotacija displaya, sa N95 doslo, od tada svaka nokia im (S60), BT, file manager, multitasking, memory kartice, ti smijesni MP koji su bili tako nebitni i 2MP je bilo dovoljno za sve (iPhone 2g) i tada su svi pricali kako je glupos vise, sada su porasli na 8MP, i tako se arsini mijenjaju...

U glavnom, sada sa Belle update-om, symbian je po meni opet dosta konkurentan OS, dzaba njegova izvjesna buducnost, kraj mu dolazi 2016 ali jos uvijek ima konja za trku :D Cisto zbog godina staza ima neke stvari pravo jednostavno rijesene, iskustveno, koje Android a i iOS i danas muce..
DYD666

#4164 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

Fokus je na "za šire mase prilagođeno" kod svih tih featuresa, da zaista fercera i ima smisla u praksi - a N95 sigurno nije taj telefon.
Qler

#4165 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

iOS jeste to sve upakovao i to je cinjenica. Sve je to usminkao, i napravio jednostavno i dostupno svima (dosupno u smislu koristenja ne cijene :) ) Ali nije ni apple nista revolucionarno izmislio. Sve je postojalo prije, sve su i oni podjonili, samo sto umotali u lijep celofan :)
DYD666

#4166 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

Sad baš da je sve... :-? ne mislim, ali nebitno.
Ja to zovem "imali d**u da pokusaju" jer je to isto "prepakivanje vidjenog" kako kažeš, bilo kritikovano svakako, i zbog toga ih cjenim, a neke druge analogno tome - ne. 8)
A kad je uspjelo big time, svi su sad face :twisted:

Nego, ugnjavicemo opet ljude, raspisao sam se k'o pubertetlija...tek juce vidjeh temu Android vs iOS...ako sta budem trunio dalje, od sada cu tamo :arrow:
shin

#4167 Re: iPhone - All about

Post by shin »

Samo malo da ispravimo nedoumice, nije kraj 2016, kraj se vec desio :lol:
Qler

#4168 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Nije nije, poslije Belle dolaze jos dva update-a, dolazi Nokia 803, symbian nasljednik N8 sa jos boljom kamerom, dual core CPU sa symbianom, ima toga jos do 2016, iako ni meni nije jasno zasto :D ali mi je drago :)
shin

#4169 Re: iPhone - All about

Post by shin »

Opet mlatimo mrtvu kobilu (ali ova je bas mrtva :D )

http://www.bgr.com/2011/09/29/nokia-to- ... tphone-os/

Brisu mu ljudi svaki trag koji je postojao, za dvije godine ljudi nece znati sta je symbian, a ne 2016.

Symbian je otpisan od strane nokije istog dana kada su uzeli lovu od microsofta. To sto ti navodis, Ane-belle-klis-krompirusa, je samo jedno ocekivanje od strane fanova.

Zvuci surovo, ali je istina.
Qler

#4170 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Jos se ona koprca, ja ne odustajem do zadnjeg, jer ni jedan drugi OS mi ne odgovara, navika, tvrdoglavost, ili sta ti ja znam, ali ja sam prezadovoljan sa symbianom :) Sljedeci vjerovatno opet Symbian, a dalje cemo vidjeti... kako sada stvari stoje ni jedan od tri mi se nesto ne isticu, svi imaju svoje prednosti i mane, i Android i iOS i WP7...
febo_acm

#4171 Re: iPhone - All about

Post by febo_acm »

Sigurno da imaju prednosti, ali i mane... Ali i sigurno je da su i bolji od Symbiana :D WM nisam puno koristio, pa nisam 100% siguran :D
AdNaN88

#4172 Re: iPhone - All about

Post by AdNaN88 »

Nakon mjesec dana koristenja 3g ovih dana uzimam 3gs, nisam nesto googlao o jailbreak-u pa me zanima ukratko. Telefon koji uzimam je fabricki otkljucan i samim tim ne moram gledati koji mu je firmware ili se varam? Hocu li moci uraditi jailbreak bez obzira koji je firmware jer je softverski otkljucan?
Chuckie

#4173 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Nemoj da te neko navuče na fabrički otključan sa bb-om 6.15 što je česta pojava. :lol:
severin

#4174 Re: iPhone - All about

Post by severin »

IOS 5 , baseband firmware 4.11.08. zakljucan i kazu ne moze ga niko otkljucati ? :)
Chuckie

#4175 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Samo Chuck Norris. :lol:
Post Reply