Ateista wrote:
Vozis li ti auto? Imam utisak da ne dok tako pricas...
Nije ovdje stvar sebicnosti, stvar je upste mogucnosti da se parkira na regularno parking mjesto, ja ne znam stvarno gdje neki ljudi zive. Mozda neki imaju svoje avlije pa nemaju problema sa tim, ali po naseljima sa javnim parkinzima je situacija katastrofalna i treba biti slijep i ne vidjeti da parking mjesta NEMA, i koliko god se neko stvarno trudio da nadje regularno parking mjesto, nikako ga ne mogu svi naci i neko mora zavrsiti na trotoaru, cesti i slicno. Razlika izmejdu papaka i normalnih vozaca u tim situacijama je sto ce papak ostaviti gdje stigne, boli ga kurac hoce li zagraditi neki prolaz, hoce li zauzeti citvu traku i slicno, a normalan vozac ce se potruditi da nadje mjesto gdje nikom ne smeta ili gdje najmanje smeta, ako nema izbora malo ce i izlopatati kako bi napravio dovoljno prostora da nikom ne smeta, da omoguci prolaz pjesacima ako ga je vec zagradio i to je to, bolje od toga se nekad ne moze.
Najbolje bi bilo da se naprave radne akcije, ali ko ce to organizovati? Ne moze jedan parking za 50 auta ocistiti 5 ljudi, tu moraju da se ukljuce svi, a ko uspij organizovati dovoljno ljudi ili bar da svako da pare da se plati bager - svaka mu cast, to je sa vecinom stanara nemoguce.
E ja imam utisak da ti je pogrešan utisak...
Kad već polazimo od mene i svodimo priču na ličnu osnovu...
Vozim, imam auto, nemam garažu... Dakle, parkiram na parkingu/pored zgrade kao i ostali. Nisam ga pomjerila otkako je snijeg pao i nemam namjeru. Na posao i s posla sam pješačila i po sat vremena kao i da ga nemam dok je GRAS bio "na godišnjem", ali mi nije naumpadalo da ga pomjerim i svoju brigu prebacim na drugog tako što ću se voziti do posla, a onda parkirati nekom na izlaz iz garaže, trotoar ili sred ulice. Isto to ne želim raditi u svom naselju kada se vratim u slučaju da ne zateknem prazno mjesto. Zato neka ga gdje jeste.
Kada se čistio snijeg oko svog auta pomagalo se i komšijama da očiste svoja, kao i oni nama. Snijeg se većinom odlagao dalje od ulice i očišćenih površina na način da nikome ne smeta. Duže nam je trebalo da očistimo, ali nismo bili bezobrazni.
Zašto ti ne pokušaš da organizuješ radnu akciju u i oko svoje zgrade? Ne mora za 50 auta da se očisti. Napredak je i za 10. Znam ljude koji su dali cenera bageristi da par mjesta očisti. Toliko su mogli priuštiti, ali se efekat primijetio. Dok se mi pitamo "ko li će" i čekamo da neko drugi se organizuje otopi se snijeg...
Toliko od mene. Ova priča mi je više na vrh glave, pa bih voljela da se vratimo na temu...
edit: Vidim da si čistio snijeg i svaka ti čast. Samo mi tek sad nije jasno zašto pravdaš ove što im je mrsko dupe pomaći da očiste makar sebi...