Dešavanja u Srbiji

Post Reply
dallton

#4151 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Принудна управа јуче преузела Земун у 06.45
Председник Привременог већа Зоран Станковић (ДС) у Општину Земун ушао позвонивши на врата. – Радикали неће да напусте зграду

Полиција блокирала све прилазе првом спрату СО Земун (Фото Танјуг) Здравко Станковић (ДС), председник Привременог већа, јуче је тачно у 6.45 позвонио на врата зграде Општине Земун. Отворио му је чувар и уредно га уписао у књигу посетилаца. Станковић је потом ушао у службене просторије председника општине. Одборника и симпатизера радикала, који су претходних дана одбијали да напусте просторије, општине није било. Њих двадесетак појавило се нешто после осам сати, када су покушали на силу да уђу у просторије председника општине. Позвана је полиција која је блокирала све прилазе првом спрату, на којем је председничка канцеларија. Улаз у зграду општине није био блокиран, тако да су грађани нормално могли да обављају своје послове.

Привремено веће, састављено од чланова ДС, Г17 плус, ДСС, ЛДП и СПС–ПУПС, управљаће општином до локалних избора, које би према одредбама градског статута, председник Скупштине Београда требало да распише најкасније до 5. маја. Представници одборничких група СРС-а и коалиције ДСС–НС у Скупштини Београда и Општини Земун предали су Влади Србије захтев за доношење решења о обустави извршења одлуке о распуштању земунске општине и образовању привременог органа.

У међувремену су за чланове Привременог већа изабрани, поред Станковића, и Влада Сеновић (Г17 плус), Душко Тарбук (ДСС), Драгиша Блануша (ЛДП) и Славко Дошеновић (СПС–ПУПС).

Станковић је потом на конференцији за новинаре у згради општине рекао да ће привремени орган урадити све што је у интересу Земунаца.

„Принудна управа радиће у фер и демократској атмосфери. Службеници који професионално буду обављали свој посао не морају да се боје за радна места. Очекујем да ће они добити други део плате и да ће поново моћи да се законски користи општински печат. Ствар полиције је колико ће дуго остати у згради”, нагласио је Станковић.

Бивши председник Општине Земун Славко Јерковић, међутим, тврди да ће радикали остати у згради Општине Земун док не добију одлуку Уставног суда о уставности члана 94. Статута Београда на основу којег је земунска општина и распуштена. Он је јучерашње догађаје окарактерисао као „демонстрацију силе Демократске странке”.

„Врата кабинета председника општине су обијена, јер је кључ имала само моја секретарица и нико други. Није тачно да су представници привремене управе у општину ушли рано ујутру већ су дошли у ноћи између понедељка и уторка”, рекао је Јерковић.

Немања Шаровић, председник београдског одбора СРС-а, подсетио је да су радикали још 26. новембра 2008. године поднели захтев Уставном суду за оцену уставности члана 94. Статута Београда, по којем је усвојена одлука о привременој управи и додао да „ћутање државних органа значи да је та странка у праву”.

Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда Србије, међутим, каже за „Политику” да расписивање и одржавање избора у овој београдској општини не може да зависи од одлуке Уставног суда.

– Уколико би Уставни суд и оценио да тај члан Статута није уставан, у шта сумњам, та би одлука деловала тек од дана објављивања. То значи да је све што је до тада урађено на основу постојећег Статута урађено законито, јер други пропис није постојао. Али то би значило и да би Статут, ако га је Уставни суд оценио неуставним, требало мењати и укладити са Уставом – каже Ивошевић.

-----------------------------------------------------------

ДСС не учествује

Одборник коалиције ДСС–НС Андреја Младеновић казао је да је ситуацију у Земуну неопходно вратити у легалне токове. Он је навео да је влада најодговорнија у овом тренутку да заустави ескалирање ситуације у Скупштини општине Земун.

„Влада према Закону о влади има могућности и законске обавезе да суспендује одређене одлуке и мере локалне самоуправе уколико она крши друге законске прописе и уставне норме”, рекао је Младеновић.

Андреја Младеновић је додао да, иако је ДСС дао представника у привременом органу Општине Земун, он неће учествовати у његовом раду.

Д. С – М. Р. П.
ma nece radikale niko izbaciti iz ove vlasti - ne dajte se radikali svi smo uz vas, vlast se osvaja samo na juris :lol:
anna_1

#4152 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anna_1 »

dobrovoljac wrote:
anna_1 wrote:
dallton wrote:pa eto posto ste oboje punoljetni mozete preci na pp

btw. anna nisam bas kod tebe neke argumentacije primjetio dovoljno da bi kritika bila opravdana ...a jos ako mislis da za gornju glupost o natou treba argumentacija - onda ne znam sta da ti kazem, mislim da je gornji plakat glupost ocigledna bez dalje rasprave dostojna samo ismijavanja
Ne, hvala, ne trebaju mi pp.
Ne znam kakva argumentacija ti treba za gore navedeni plakat? Molim te, ispravi me ako grijesim, jeli ovo tema Desavanja u Srbiji? E, ako jeste onda valjda i trebaju da se iznose sadrzaji iz te drzave, pa cak iako se to nekome ne svidja. Ja , npr. necu na teme o Hrvatskoj, ili o nekim stvarima koje mi nisu interesantne.
A sad argumente trazis, jel? Pa za ovaj plakat, smatram da drzava treba da obelezi, ne samo 10 godina od toga, nego i svaku narednu i tako zauvijek. Bas kao sto svaka drzava treba da se stidi svojih nedjela,(tu mislim na Srbiju), tako treba i da obelezi tudje sulude ideje i psihopatoloske naume.
Ekavica ili ijekavica, odluči se. Ovako se ofiraš
Ijekavica, jer sam rodjena i odrasla u Bosni. Ekavica rijetko kad, i trudim se sto manje. A za sta se ja to ofiram? :?
anna_1

#4153 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anna_1 »

Abacija wrote:
anna_1 wrote:
dallton wrote:pa eto posto ste oboje punoljetni mozete preci na pp

btw. anna nisam bas kod tebe neke argumentacije primjetio dovoljno da bi kritika bila opravdana ...a jos ako mislis da za gornju glupost o natou treba argumentacija - onda ne znam sta da ti kazem, mislim da je gornji plakat glupost ocigledna bez dalje rasprave dostojna samo ismijavanja
Ne, hvala, ne trebaju mi pp.
Ne znam kakva argumentacija ti treba za gore navedeni plakat? Molim te, ispravi me ako grijesim, jeli ovo tema Desavanja u Srbiji? E, ako jeste onda valjda i trebaju da se iznose sadrzaji iz te drzave, pa cak iako se to nekome ne svidja. Ja , npr. necu na teme o Hrvatskoj, ili o nekim stvarima koje mi nisu interesantne.
A sad argumente trazis, jel? Pa za ovaj plakat, smatram da drzava treba da obelezi, ne samo 10 godina od toga, nego i svaku narednu i tako zauvijek. Bas kao sto svaka drzava treba da se stidi svojih nedjela,(tu mislim na Srbiju), tako treba i da obelezi tudje sulude ideje i psihopatoloske naume.
Neces na moju temu?! :shock: :evil: Haj' makar svrati na temu o Dodi. :wink:
Svraticu, bas da vidim sta se to tamo kuva?!!!
8) 8)
anna_1

#4154 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anna_1 »

pici wrote:
anna_1 wrote:
Preko 4000 postova, i, gle= tamo gdje se tebi ne svidja = omalovazavanje. Politicke teme da i ne pominjem. Nisi mi zapao za oko zbog neke silne argumentacije, ve' zato sto si na svakoj temi i sto stalno nekog= malo, ono, znas....
Jesam odrasla, imam 29 godina, razvijena, hvala Bogu, ma sve OK. Ali imam neki cudan feeling na ove sto imaju argumentaciju za sve. Eto. Sta te jos interesuje, pitaj slobodno.
Nisam ti zapeo za oko :mrgreen: dobronkam da se pripremim za feelinge i stajlinge.......prvo hajd jopet procitaj plakat i organizatore pa potpisnike pa "NVO"(država ne obilježava to vec "patriJote") pa se javi da "argumentirano" napadaš picija (mada mi se djasvi tvoji napadai) :dance: :thumbup: imam feelinge da cemo produbiti našu komunikaciju :mrgreen: ......joj 29 godina malo je to prestaro za mene ja ti do 25 furam mada mi je 40 na ledjima al ne mogu imam pogresan genetski kod pa ono se furam na studentice do 25 ovo preko više nemožeš prevarit :mrgreen: za razvijenost i ja kažem hvala bogu super :thumbup: .....e interesuje me dali voliš pozorište il kazalište i dali si vicna kakom hrvačkom sportu...et ako može iskren odgovor.
Opet sam procitala, i? I NVO-e, i potpisnike, itd. Sve ti je to tako, narod, a i drzava, po svoj logici tako razmislja. Pa da li mislis, kao ovaj dalton da je opravdano bombardovanje jedne drzave, dakle ne VOJNIH POLOZAJA, nego zgrada, bolnica, civila, porodilista? :evil:
A ovo na koga se furas - pa tvoj problem, vjerovatno je u razvoju negdje doslo do zastoja. Imas one hot teme, pa argumentovano- raspali.
anna_1

#4155 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anna_1 »

dallton wrote:
Jeremić: Kampanja etničkog čišćenja
17. mart 2009.

Broj komentara: 14

Pošaljite komentar

Na današnji dan pre pet godina počeo je pogrom hiljada srpskih civila u "orkestriranoj i organizovanoj" kampanji na Kosovu, naveo je ministar Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, u uvodniku grčkog lista To Vima, piše da su za manje od 72 sata, 35 crkava i manastira, od kojih mnogi potiču još iz XIV veka, nestale u plamenu, zauvek izbrisane iz kulturnog nasleđa čovečanstva.

Prema rečima Hjuman rajts voča u izveštaju iz jula 2004, "velike grupe Albanaca su sa zastrašujućom efikasnošću čistile sredine od svih preostalih znakova srpskog prisustva".

Uprkos rečima Harija Holkerija, tadašnjeg šefa UNMIK-a, da ti događaji predstavljaju "teške zločine protiv čovečanstva", tek je desetak Albanaca osuđeno za uništavanje srpskih svetinja. Danas, ni jedan jedini počinilac nije iza rešetaka zbog paljenja neke crkve na Kosovu, kaže Jeremić.

To je kontekst u kome su albanske vlasti jednostrano proglasile nezavisnost 17. februara 2008. kršeći međunarodno pravo. Srbija je odmah jasno rekla da nikad neće priznati taj čin i da će na pokušaj otcepljenja kosovskih Albanaca odgovoriti mirnim i diplomatskim putem, naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

"Očekujemo da će aktivno učešće Euleksa u statusno neutralnoj administraciji pokrajine dovesti do transparentnijeg i efikasnijeg rada policije i pravosuđa.

U tom svetlu, smatramo da svi oni koji su učestvovali u najgorem mirnodopskom pogromu u Evropi od Drugog svetskog rata moraju da se nađu pred licem pravde", naveo je Jeremić.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da su dešavanja 17. marta 2004. godine bila šok za sve, pre svega za Srbe koji su imali velika očekivanja od međunarodne zajednice da će ih zaštititi i da će odgovorne izvesti pred lice pravde.

"Obećali su da će kazniti sve one koji su učestvovali u zločinima nad Srbima ta dva dana, da će kazniti one koji su bili inspiratori, ali i one koji su pokušali da iz toga izvuku bilo kakvu političku ili materijalnu korist", podsetio je Ivanović.

On je konstatovao da se, nažalost, ni nakon pet godina to nije dogodilo, što nas, kako je kazao, uči da poverenja možemo imati samo u sebe.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević izjavio je da 17. mart 2004. godine predstavlja obavezujuću opomenu svim ključnim međunarodnim faktorima da je krajnje vreme da se stane na put nasilju nad kosovskim Srbima.

Stević je rekao da "masovno i orkestrirano nasilje oko 60.000 Albanaca nad kosmetskim Srbima nije predstavljalo samo akt etničkog čišćenja, koje i dalje traje na prostoru Kosova i Metohije, već i poraz međunarodne zajednice".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je međunarodna zajednica u potpunosti podbacila u ostvarivanju svoje misije na Kosovu.

"Danas je dan i kada moramo uputiti jasnu poruku međunarodnoj zajednici da je u potpunosti podbacila u ostvarivanju svoje misije mira i stabilnosti, a posebno u sprečavanju nasilja nad Srbima. Sa dolaskom Euleksa oslobađaju se krivice već sudski dokazani zločinci, što je ravno saučesništvu u planskom proterivanju Srba sa Kosova", rekao je Koštunica.

Povodom petogodišnjice martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu, Koštunica je naveo da je najveća obaveza Srbije da pruži svu podršku i pomoć srpskom narodu da opstane na Kosovu.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da su Srbi na Kosovu i dalje suočeni sa konstantnim napadima i pritiscima koji imaju samo jedan cilj - da onemoguće njihov opstanak na Kosovu.

Filipovska je kazala da i pet godina posle martovskog nasilja Srbi sa Kosova još ne mogu da se vrate i obnove svoje porušene kuće.

Srpska radikalna stranka ocenjuje da je pogrom nad Srbima na Kosovu predstavljao plansko etničko čišćenje srpskog naroda sa teritorije Kosova.

Za samo dva dana neviđenog i nečuvenog nasilja nad kosovskim Srbima, prema zvaničnim podacima, ubijeno je 19 osoba, povređeno 954, proterano oko 4.500 Srba i Roma, sedam srpskih sela je spaljeno do temelja, oko 800 kuća je uništeno, a 35 manastira i crkava oskrnavljeno i porušeno, navodi se u saopštenju SRS-a.

Srpska napredna stranka ocenjuje da je danas položaj Srba na Kosovu gori nego ikada i da se o tome nikad manje nije govorilo, kako u domaćim medijima, tako i u srpskim političkim krugovima.

"Položaj Srba na Kosovu i Metohiji kao da više nikoga ne interesuje. Naša država ćuti, u međuvremenu se hvalila sa šest tačaka koje bi trebalo da primenjuje Euleks, a ta misija ne primenjuje ni jednu od njih", rekao je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić.

Vlada Kosova: I danas osuđujemo nasilje

Vlada Kosova saopštila je da i danas osuđuje napade 17. marta 2004. i navela da ostaje privržena otklanjanju načinjene štete i da će učiniti sve da se nasilje ne ponovi.

"Tragični događaji iz marta 2004. godine obeležili su jednu od najtamnijih epizoda u našoj novijoj istoriji. Građani i institucije Kosova su tada osudili, a osuđuju i danas, napade koji su izvršeni. Sećajući se tih događaja, ljudi i Vlada Kosova još jednom ponavljaju svoju solidarnost sa svima onima koji su pogođeni ovim nesrećnim dešavanjima", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Vlada ističe da ostaje privržena otklanjanju načinjene štete, posebno renoviranju, ponovnoj izgradnji i obezbeđivanju srpskih pravoslavnih crkava.

"Ne možemo promeniti istoriju, ali možemo da učinimo sve što je u našoj moći da obezbedimo da se takva nasilna dešavanja više ne ponove i da svim zajednicama na Kosovu budu obezbeđena njihova prava i da se osećaju bezbedno i slobodno. Ostajemo čvrsti u uverenju da će nam odredbe Ustava Kosova i puno sprovođenje Ahtisarijevog plana pomoći da ostvarimo ovaj cilj", navodi se u saopštenju.

Vlada smatra da, pored toga, svi učesnici u kosovskom društvu moraju biti spremni da "zrelo i mirno odgovore na različite bezbednosne i političke izazove sa kojima se možemo suočiti u budućnosti".
vidju djetica zecine jeremije kako drzi lekcije, jos da je dodao "ugrozeni goloruki sprski narod" i bio bi prava mini kopija milosevica :lol: a zaboravio da spomene sta se prije toga desilo - npr. ono zamrzavanje leseva ili recimo (kao sto sud u hagu rece prije neki dan) pokusaj protjerivanja 800000 albanaca, i taman da se junacki otvore srpski konclogori za albance, kad eto ti nato-a :D
Molim te, reci mi, kako stojis sa predrasudama? Mislim da li ikad posumnjas u ono sto si cuo, ili ti je neko rekao?
dallton

#4156 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

anna_1 wrote:
Opet sam procitala, i? I NVO-e, i potpisnike, itd. Sve ti je to tako, narod, a i drzava, po svoj logici tako razmislja. Pa da li mislis, kao ovaj dalton da je opravdano bombardovanje jedne drzave, dakle ne VOJNIH POLOZAJA, nego zgrada, bolnica, civila, porodilista? :evil: .......

A ovo na koga se furas - pa tvoj problem, vjerovatno je u razvoju negdje doslo do zastoja. Imas one hot teme, pa argumentovano- raspali.
prvo boldirano: pretpostavljam da mislis na opravdanost opsade sarajeva, jer nesto mi tako izgleda ovaj tvoj opis?
drugo boldirano: mozes ti taj odgovor i bolje, treba to malo ostrije, znas @pici je onako sarajevski umjetnik, vjest rjecima i raspravama
dallton

#4157 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

anna_1 wrote:
dallton wrote:
Jeremić: Kampanja etničkog čišćenja
17. mart 2009.

Broj komentara: 14

Pošaljite komentar

Na današnji dan pre pet godina počeo je pogrom hiljada srpskih civila u "orkestriranoj i organizovanoj" kampanji na Kosovu, naveo je ministar Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, u uvodniku grčkog lista To Vima, piše da su za manje od 72 sata, 35 crkava i manastira, od kojih mnogi potiču još iz XIV veka, nestale u plamenu, zauvek izbrisane iz kulturnog nasleđa čovečanstva.

Prema rečima Hjuman rajts voča u izveštaju iz jula 2004, "velike grupe Albanaca su sa zastrašujućom efikasnošću čistile sredine od svih preostalih znakova srpskog prisustva".

Uprkos rečima Harija Holkerija, tadašnjeg šefa UNMIK-a, da ti događaji predstavljaju "teške zločine protiv čovečanstva", tek je desetak Albanaca osuđeno za uništavanje srpskih svetinja. Danas, ni jedan jedini počinilac nije iza rešetaka zbog paljenja neke crkve na Kosovu, kaže Jeremić.

To je kontekst u kome su albanske vlasti jednostrano proglasile nezavisnost 17. februara 2008. kršeći međunarodno pravo. Srbija je odmah jasno rekla da nikad neće priznati taj čin i da će na pokušaj otcepljenja kosovskih Albanaca odgovoriti mirnim i diplomatskim putem, naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

"Očekujemo da će aktivno učešće Euleksa u statusno neutralnoj administraciji pokrajine dovesti do transparentnijeg i efikasnijeg rada policije i pravosuđa.

U tom svetlu, smatramo da svi oni koji su učestvovali u najgorem mirnodopskom pogromu u Evropi od Drugog svetskog rata moraju da se nađu pred licem pravde", naveo je Jeremić.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da su dešavanja 17. marta 2004. godine bila šok za sve, pre svega za Srbe koji su imali velika očekivanja od međunarodne zajednice da će ih zaštititi i da će odgovorne izvesti pred lice pravde.

"Obećali su da će kazniti sve one koji su učestvovali u zločinima nad Srbima ta dva dana, da će kazniti one koji su bili inspiratori, ali i one koji su pokušali da iz toga izvuku bilo kakvu političku ili materijalnu korist", podsetio je Ivanović.

On je konstatovao da se, nažalost, ni nakon pet godina to nije dogodilo, što nas, kako je kazao, uči da poverenja možemo imati samo u sebe.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević izjavio je da 17. mart 2004. godine predstavlja obavezujuću opomenu svim ključnim međunarodnim faktorima da je krajnje vreme da se stane na put nasilju nad kosovskim Srbima.

Stević je rekao da "masovno i orkestrirano nasilje oko 60.000 Albanaca nad kosmetskim Srbima nije predstavljalo samo akt etničkog čišćenja, koje i dalje traje na prostoru Kosova i Metohije, već i poraz međunarodne zajednice".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je međunarodna zajednica u potpunosti podbacila u ostvarivanju svoje misije na Kosovu.

"Danas je dan i kada moramo uputiti jasnu poruku međunarodnoj zajednici da je u potpunosti podbacila u ostvarivanju svoje misije mira i stabilnosti, a posebno u sprečavanju nasilja nad Srbima. Sa dolaskom Euleksa oslobađaju se krivice već sudski dokazani zločinci, što je ravno saučesništvu u planskom proterivanju Srba sa Kosova", rekao je Koštunica.

Povodom petogodišnjice martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu, Koštunica je naveo da je najveća obaveza Srbije da pruži svu podršku i pomoć srpskom narodu da opstane na Kosovu.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da su Srbi na Kosovu i dalje suočeni sa konstantnim napadima i pritiscima koji imaju samo jedan cilj - da onemoguće njihov opstanak na Kosovu.

Filipovska je kazala da i pet godina posle martovskog nasilja Srbi sa Kosova još ne mogu da se vrate i obnove svoje porušene kuće.

Srpska radikalna stranka ocenjuje da je pogrom nad Srbima na Kosovu predstavljao plansko etničko čišćenje srpskog naroda sa teritorije Kosova.

Za samo dva dana neviđenog i nečuvenog nasilja nad kosovskim Srbima, prema zvaničnim podacima, ubijeno je 19 osoba, povređeno 954, proterano oko 4.500 Srba i Roma, sedam srpskih sela je spaljeno do temelja, oko 800 kuća je uništeno, a 35 manastira i crkava oskrnavljeno i porušeno, navodi se u saopštenju SRS-a.

Srpska napredna stranka ocenjuje da je danas položaj Srba na Kosovu gori nego ikada i da se o tome nikad manje nije govorilo, kako u domaćim medijima, tako i u srpskim političkim krugovima.

"Položaj Srba na Kosovu i Metohiji kao da više nikoga ne interesuje. Naša država ćuti, u međuvremenu se hvalila sa šest tačaka koje bi trebalo da primenjuje Euleks, a ta misija ne primenjuje ni jednu od njih", rekao je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić.

Vlada Kosova: I danas osuđujemo nasilje

Vlada Kosova saopštila je da i danas osuđuje napade 17. marta 2004. i navela da ostaje privržena otklanjanju načinjene štete i da će učiniti sve da se nasilje ne ponovi.

"Tragični događaji iz marta 2004. godine obeležili su jednu od najtamnijih epizoda u našoj novijoj istoriji. Građani i institucije Kosova su tada osudili, a osuđuju i danas, napade koji su izvršeni. Sećajući se tih događaja, ljudi i Vlada Kosova još jednom ponavljaju svoju solidarnost sa svima onima koji su pogođeni ovim nesrećnim dešavanjima", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Vlada ističe da ostaje privržena otklanjanju načinjene štete, posebno renoviranju, ponovnoj izgradnji i obezbeđivanju srpskih pravoslavnih crkava.

"Ne možemo promeniti istoriju, ali možemo da učinimo sve što je u našoj moći da obezbedimo da se takva nasilna dešavanja više ne ponove i da svim zajednicama na Kosovu budu obezbeđena njihova prava i da se osećaju bezbedno i slobodno. Ostajemo čvrsti u uverenju da će nam odredbe Ustava Kosova i puno sprovođenje Ahtisarijevog plana pomoći da ostvarimo ovaj cilj", navodi se u saopštenju.

Vlada smatra da, pored toga, svi učesnici u kosovskom društvu moraju biti spremni da "zrelo i mirno odgovore na različite bezbednosne i političke izazove sa kojima se možemo suočiti u budućnosti".
vidju djetica zecine jeremije kako drzi lekcije, jos da je dodao "ugrozeni goloruki sprski narod" i bio bi prava mini kopija milosevica :lol: a zaboravio da spomene sta se prije toga desilo - npr. ono zamrzavanje leseva ili recimo (kao sto sud u hagu rece prije neki dan) pokusaj protjerivanja 800000 albanaca, i taman da se junacki otvore srpski konclogori za albance, kad eto ti nato-a :D
Molim te, reci mi, kako stojis sa predrasudama? Mislim da li ikad posumnjas u ono sto si cuo, ili ti je neko rekao?
koji dio mog komentara mislis da je cinjenicno neutemeljen?
anna_1

#4158 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anna_1 »

dallton wrote:
anna_1 wrote:
Opet sam procitala, i? I NVO-e, i potpisnike, itd. Sve ti je to tako, narod, a i drzava, po svoj logici tako razmislja. Pa da li mislis, kao ovaj dalton da je opravdano bombardovanje jedne drzave, dakle ne VOJNIH POLOZAJA, nego zgrada, bolnica, civila, porodilista? :evil: .......

prvo boldirano: pretpostavljam da mislis na opravdanost opsade sarajeva, jer nesto mi tako izgleda ovaj tvoj opis?
drugo boldirano: mozes ti taj odgovor i bolje, treba to malo ostrije, znas @pici je onako sarajevski umjetnik, vjest rjecima i raspravama
Ne stavljaj mi rijeci u usta, naravno da ne smatram opravdanim opsadu Sarajeva. Ni slucajno.
I reci mi odmah, ako si jedan od onih novopecenih i liberalnih patriota da zavrsimo svaku raspravu. Ponovo te pitam, kako ti i predrasude svih vrsta?
dallton

#4159 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

anna_1 wrote:
dallton wrote:
anna_1 wrote:

Ne stavljaj mi rijeci u usta, naravno da ne smatram opravdanim opsadu Sarajeva. Ni slucajno.
I reci mi odmah, ako si jedan od onih novopecenih i liberalnih patriota da zavrsimo svaku raspravu. Ponovo te pitam, kako ti i predrasude svih vrsta?
predrasude = donosenje zakljucaka o osobi ili dogadjaju na osnovu predubjedjenja koja nisu iskustveno ili cinjenicno utemeljena ili provjerena...

zato te i pitam koji je dio mog posta gore cinjenicno neutemeljen? dio o prethodnom protjerivanju albanaca - to vise ni u srbiji niko ne spori? dio o zamrzavanju i bacanju oko 15000 leseva u rijeke i jezera kao dio plana - to tesko da jos neko spori..da li su albanci pocinili djela koja im gore navedeni jeremic prebacuje = da, mada jos nije sudski potvrdjeno. da li su pocinili kao dio prethodno isplaniranog drzavnog plana o etnickom ciscenju stanovnistva = ne, prvo jer nije bilo drzave, a kao drugo nije postojao "prethodni predumisljaj" ....da li je akcija srbijanske drzave i albanskog stanovnistva na kosovu istog reda vrijednosti, obima, planiranja, broja zrtava = ne...drzavna akcija je gori dio
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4160 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

anna_1 wrote:
pici wrote:
anna_1 wrote:
Preko 4000 postova, i, gle= tamo gdje se tebi ne svidja = omalovazavanje. Politicke teme da i ne pominjem. Nisi mi zapao za oko zbog neke silne argumentacije, ve' zato sto si na svakoj temi i sto stalno nekog= malo, ono, znas....
Jesam odrasla, imam 29 godina, razvijena, hvala Bogu, ma sve OK. Ali imam neki cudan feeling na ove sto imaju argumentaciju za sve. Eto. Sta te jos interesuje, pitaj slobodno.
Nisam ti zapeo za oko :mrgreen: dobronkam da se pripremim za feelinge i stajlinge.......prvo hajd jopet procitaj plakat i organizatore pa potpisnike pa "NVO"(država ne obilježava to vec "patriJote") pa se javi da "argumentirano" napadaš picija (mada mi se djasvi tvoji napadai) :dance: :thumbup: imam feelinge da cemo produbiti našu komunikaciju :mrgreen: ......joj 29 godina malo je to prestaro za mene ja ti do 25 furam mada mi je 40 na ledjima al ne mogu imam pogresan genetski kod pa ono se furam na studentice do 25 ovo preko više nemožeš prevarit :mrgreen: za razvijenost i ja kažem hvala bogu super :thumbup: .....e interesuje me dali voliš pozorište il kazalište i dali si vicna kakom hrvačkom sportu...et ako može iskren odgovor.
Opet sam procitala, i? I NVO-e, i potpisnike, itd. Sve ti je to tako, narod, a i drzava, po svoj logici tako razmislja. Pa da li mislis, kao ovaj dalton da je opravdano bombardovanje jedne drzave, dakle ne VOJNIH POLOZAJA, nego zgrada, bolnica, civila, porodilista? :evil:

nisi procitala i ne želiš da procitas iz jednog jedinog razloga a to je STID !

hajd sad polako jedno po jedno da se gluho bilo ne zamanta ti :mrgreen:

Организација

Савет манифестације

проф. др Милош Алексић
проф. др Слободан Антонић
проф. др Ђорђе Благојевић
проф. др Раде Божовић
Љиљана Булатовић
Момир Булатовић
Ратко Булатовић
академик Алекса Буха
пук. Влатко Вуковић
генерал Милош Ђошан
проф. др Мирко Зуровац
Бојана Исаковић
др Марко Јакшић
Драгољуб Кочовић
Владимир Кршљанин
Рајко Лежајић
академик Михаило Марковић
Томислав Миленковић
генерал Живомир Нинковић
Горан Петронијевић
проф. др Бранко Ракић
генерал Милен Симић
проф. др Славенко Терзић
Мирослав Тохољ
Мила Штула

Организациони одбор

Милан Беатовић
мр Борис Братина
Вишња Братина
Миша Вацић
пук. Вуксан Вемић, председник
Бранислав Југовић
Игор Маринковић
Добро Марић
Светислав Марић, подпредседник
Драган Миланов
Душан Опачић
Љев Рјадченко
Иван Павловић
Катрин Шуц
Горан Шимпрага

Канцеларија: Светозара Марковића 1, 11000 Београд

Тел/факс: 011/3035295

Протест организују :

Српски народни покрет 1389

Народни покрет Србија

Слобода

Подршку протесту дали су:

НАШИ Аранђеловац

Српско Славјанско Саборје

Српске Двери
Форум Српски Националисти

Млада Русија (Русија)

Руски Образ (Русија)

http://www.srpskinacionalisti.com/
http://www.snp1389.rs/
http://narodnipokretsrbije.org/

e sada evo nekih sajtova od vaskolikih organizatora pa ces vidjeti o cemu oni pricaju i tako to.....da skratim Borisa Tadica ne da pljuju vec ga trpaju u isti koš sa svim mrziteljima srpstva i sve sto je srpsko,zatim Ratko Mladić=Junačina :mrgreen: aktuelna vlast ze naziva izdajničkom itd itd.......sto te navodi na tvoju recenicu :mrgreen: a to je da citiramo
Opet sam procitala, i? I NVO-e, i potpisnike, itd. Sve ti je to tako, narod, a i drzava, po svoj logici tako razmislja.
Et toliko o "narodu","državi","vlasti","opoziciji" i svemu o cemu ti "argumentovano" bulaziš :mrgreen: ......e da ne zaboravim kad budeš išla na demonstracije na klicanje govornika "Pomoz bog braco i sestre" moraš odgovorit "I tebi pomogo" :mrgreen:

P.S Moja jedina opaska je bila na organizatore al kad vec se petljaš u nešto što i sama ne shvaćaš....hebi ga tako ti je to...valjda nauciš nekad ;-)
anna_1

#4161 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anna_1 »

Hajd neka bude da nisam obratila paznju na organizatore, kako ti kazes. Ali to ti je samo znak koliko pratim te i takve sadrzine, odnosno sajtove. Ma, boli me za njih.
Ali da ne podrzavam obiljezavanje 10 godina otkada je NATO bombardovao SCG, je smijesno. U najmanju ruku. Ili mozda ti mislis da ne bih trebala.???
Generalizacija jednog naroda, u ovom slucaju srpskog, od strane vise korisnika je neshvatljiva. To me je i povuklo da se prijavim i odgovorim jednoj gospodjici koja kaze da ZNA DA JE SVE S ONE STRANE DRINE- NEPISMENO!!! :shock:
dallton

#4162 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

anna_1 wrote:Hajd neka bude da nisam obratila paznju na organizatore, kako ti kazes. Ali to ti je samo znak koliko pratim te i takve sadrzine, odnosno sajtove. Ma, boli me za njih.
Ali da ne podrzavam obiljezavanje 10 godina otkada je NATO bombardovao SCG, je smijesno. U najmanju ruku. Ili mozda ti mislis da ne bih trebala.???
Generalizacija jednog naroda, u ovom slucaju srpskog, od strane vise korisnika je neshvatljiva. To me je i povuklo da se prijavim i odgovorim jednoj gospodjici koja kaze da ZNA DA JE SVE S ONE STRANE DRINE- NEPISMENO!!! :shock:
da ti ispricam jednu crnohumornu salu: "1948 neko kaze njemcu "a koncentracioni logori" a njemac odgovara "jel to ti imas predrasude"
Istorija Srbije od 19. do 21. veka Štampaj E-pošta
Holm Zundhausen
18.03.2009.

Eksplozija sukoba 1990.

Odlučna politička, pa onda vojna podrška Srbima iz Hrvatske od strane Miloševića i JNA dovele su do eksplozije sukoba. Naterana u defanzivu, hrvatska vlada je Srbima ponudila kulturnu autonomiju i lokalnu samoupravu i obavezala se, pod međunarodnim pritiskom, da će poštovati prava manjina. Ali te ponude su se istopile od proleća 1990, u atmosferi pojačane svakodnevne konfrontacije srpske manjine sa hrvatskom državom. Na usvajanje novog hrvatskog ustava u decembru 1990, Srbi u Krajini reagovali su otcepljenjem od Hrvatske i oružanim otporom koji je ubrzo prerastao u otvoreni građanski rat.

Decentralizacija Jugoslavije postala je nerealna i Milošević se posvetio stvaranju velikosrpske države. Srpski ustav, usvojen u rano leto 1990, sadržao je iste nacionalno-državne atribute kao i ustavi Hrvatske i Slovenije. Ali dok se Tuđman, budući da mu je vojna pozicija bila slaba, u javnim nastupima uzdržavao od huškanja na rat i pominjao mogućnost revizije granica, na primer na štetu BiH, vođa Srba Milošević sasvim otvoreno je govorio o novom povlačenju granica u slučaju raspada Jugoslavije. Buduća srpska država po njemu je trebalo da zauzima sve oblasti u kojima žive Srbi, kao većina ili manjina. Realizacija tog programa značila je rat.

Poplava referenduma

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Memorandum - Drvene nogare radnog stola I.Garašanina; olovni sanduk; staklo; gipsani reljef Pregovori o novom uređenju Jugoslavije tokom 1990. nisu uspeli zbog nepomirljivog stava pojedinih republika. Političari spremni na dijalog svuda su bili marginalizovani i nastupila je prava poplava narodnih referenduma. Prvi referendum su organizovali Srbi iz Krajine u Hrvatskoj u avgustu 1990.[1] Stanovništvo Jugoslavije, koje nikada nije doživelo i praktikovalo funkcionalnu, pluralističku demokratiju, suočavano je iz dana u dan sa dalekosežnim odlukama. Po pravilu su referendumi održavani na brzinu, pa su građani i građanke bili nedovoljno informisani o posledicama svoga glasanja. U Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, BiH i Crnoj Gori stanovništvo se izjašnjavalo o suverenosti svoje republike i/ili secesiji od jugoslovenske savezne države. Osim odgovora „da“ i „ne“, nije bila predviđena treća alternativa. Nacionalne manjine koje nisu imale šansu da utiču na referendum u svome interesu su ga bojkotovale ili su organizovale posebne plebiscite, kao Srbi u Hrvatskoj i Srbi u BiH. I Albanci na Kosovu i muslimani u srpskom delu Sandžaka organizovali su sopstvene referendume. Za razliku od rezultata parlamentarnih izbora, rezultati ovih narodnih referenduma imali su karakter popisa naroda. Nacionalna pripadnost postala je gotovo jedini kriterijum za odluku pri glasanju. Obim saglasnosti (po pravilu preko 90%) za secesiju određene republike od jugoslovenske savezne države, odnosno odgovarajuće regije od odgovarajuće republike, ličio je na izborne rezultate iz socijalističkih vremena. To je bilo iznenađujuće, jer se većina stanovništva u svim jugoslovenskim republikama, u reprezentativnim anketama neposredno pre održavanja prvih slobodnih izbora, izjasnila za opstanak jedinstvene države[2].

Jedno suludo leto

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Kašika - Maketa Skupštine SRJ; zarđala kašika kojom je V.Šešelj pretio Hrvatima; krv; granit - eksponat kruži opustošenim pejzažima na liniji Zemun, Vukovar, Virovitica, Karlobag, Grahovo, Dubrovnik, Podgorica, Priština, Zemun.Donator: Filozofsko društvo Srbije.„Počinje jedno suludo leto“, pisala je srpska književnica Biljana Jovanović 3. juna 1991. svojoj slovenačkoj prijateljici u Berlin. „Milošević je dozvolio (radikalnu) partiju (Vojislava) Šešelja. Šešelju se žuri da ’svoje momke’ pošalje u Hrvatsku. Na Ravnoj gori su se fotografisali sa zastavom: lobanja sa ukrštenim kostima; iznad zastave su dvojica dugokosih sa kokardama i podignutim nožem. Pred saveznom skupštinom ih je 15. maja bilo oko pet stotina. Parole: Sloboda ili smrt. Sloga i jedinstvo Srba. Mir i granice velike Srbije, ali prvo sloga. To znači rat za veliku Srbiju. Jedan fašista iz Nove Pazove, izvesni Jović, vlasnik korpare, obećao je okupljenima: ’Žrtvovaćemo nekoliko miliona Srba, ali u ovoj državi neće biti ni Cigana ni Hrvata. Svi oni koji sada govore da je mir u svakom slučaju bolji nego rat, izdajnici su srpstva. Rat je u svakom slučaju bolji nego lažni mir.’ Sve su to reči tog tipa iz Nove Pazove.“[3]

Međunarodni faktor

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Cipele - Cipele koje je nosio Slobodan Milošević prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma; cipele koje je nosio Bil Klinton prilikom aplaudiranja potpisnicima Dejtonskog sporazuma; stećak sa citatma iz Biblije i Kurana -pisani ćiriličnim, latiničnim i arapskim pismom, presečen na dva dela. Donator: SFOR.Mnogobrojne inicijative Evropske zajednice u cilju rešavanja sukoba pregovorima nisu imale uspeha do kraja 1991. Ostali akteri međunarodne politike, pre svega SAD, zauzeli su u odnosu na razvoj događaja u Jugoslaviji stav iščekivanja, jer je zemlja izgubila svoj raniji strateški značaj za zapad i američki interesi nisu bili ugroženi ovim sukobom. Kraj hladnog rata, ujedinjenje dve Nemačke, zalivski rat i raspad Sovjetskog saveza, zaokupili su svu pažnju zapadnih diplomata i političara[4]. „Najšire prihvaćena ocena međunarodnog učešća u sukobima u Jugoslaviji je da je ono bilo nedovoljno i zakasnelo. Zaključeno je da je svetu potreban bolji sistem ranog upozorenja. Ali u slučaju Jugoslavije je bilo dovoljno ranih upozorenja – nedostajala je volja da se nešto učini.“[5] Izostala je jedinstvenost nastupa i koncepta. I u samoj Evropskoj zajednici – naročito između ponovo ujedinjene Nemačke i Francuske – pojavile su se razlike u stavovima, koje su poticale iz sećanja na protivničke alijanse u prošlosti. Svest o tome je igrala važnu ulogu u Miloševićevoj računici. Signale koje su međunarodni akteri slali zavađenim stranama u Jugoslaviji nisu bili jedinstveni i ostavljali su prostora različitim interpretacijama.

Činjenica je da su Milošević i rukovodstvo JNA izjave zapadnih političara, davanih od polovine januara 1991, da neće prihvatiti podelu Jugoslavije tumačili kao ohrabrenje za svoje vojne akcije.[6] Takođe je činjenica da ratna dejstva nisu bila izazvana priznanjem nezavisnosti republika (nego obrnuto: da je primena sile ubrzala politiku priznavanja) i da je srpska strana (Srbi iz Krajine, JNA i paravojne formacije) ne mareći za međunarodne napore, i dalje radila na ostvarenju svog ratnog cilja – da osvoji kompaktna srpska područja u Hrvatskoj i protera tamošnje hrvatsko stanovništvo.[7] Najkasnije od 1. avgusta 1991, između predstavnika Srbije i Krajine bilo je pripremljeno ono što je Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu klasifikovao kao „joint criminal enterprise“ (JCE), zajednički zločinački poduhvat, koji je bio usmeren na sistematsko i nasilno proterivanje nesrba iz Krajine.[8] Kada je taj cilj bio ostvaren, Milošević je kao predstavnik Srba 2. januara 1992. potpisao primirje uz posredovanje pregovarača SAD-a Sajrusa Vensa i saglasio se sa stacioniranjem trupa UN (UNPROFOR) u spornim područjima. Jugoslovenska armija se potom povukla na sledeće ratno poprište, u Bosnu.

Demontaža jugoslovenske kulture

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Ferhadija - Džamija Ferhadija u Banja Luci, jedna od najlepših i najstarijih građevina muslimanske kulture u Bosni, do temelja minirana devedesetih.Donator: Republika BiH.Paralelno sa krizom države i sistema odvijala se demontaža jugoslovenske kulture sećanja i istorijografije – u Srbiji, u srpskim područjima Hrvatske i kod nesrba u drugim republikama. Na mesto junaka NOB stupili su kosovski junaci i junaci četničkog pokreta. Posle aktiviranja Srpske pravoslavne crkve i naročito trijumfalne rehabilitacije vladike Nikolaja Velimirovića usledila je krajem osamdesetih godina prava renesansa Draže Mihajlovića i četnika. Neobična mešavina „verske renesanse“, Miloševićevog socijalizma, četnika i folklora podilazila je raspoloženju mnogih srpskih građana. Ona ih je oslobodila straha od promene sistema i njenih socijalnih posledica, pružala im zamenu za istrošene ideale Titove ere, nudila jednostavno „objašnjenje“ za nevolje u kojima se našlo srpstvo i nagoveštavala „izlaz“ iz preteće katastrofe. Stari četnički plan o stvaranju „velike Srbije“ i njenom etničkom čišćenju dobio je novu aktuelnost raspadom Jugoslavije i početkom postjugoslovenskih ratova. Ravna gora u centralnoj Srbiji, sa spomenikom Draži Mihajloviću autora Dragana Nikolića, koji je podignut 1992, ubrzo je postala omiljeno mesto hodočašća srpskih nacionalističkih političara (iz vlade i iz opozicije).[9] Četnički simboli krasili su javni prostor i uniforme postjugoslovenskih ratnika. Kiosci „etničkih preduzimača“ bili su zasuti slikama „novočetnika“ (sa šubarom i bradom). A od 1945. zabranjene četničke pesme osvojile su muzičku estradu. I spisi Nikolaja Velimirovića postali su bestseleri (od sredine osamdesetih navodno je prodato pola miliona primeraka). Poznate rok grupe su komponovale muziku na njegove religiozne stihove (Pesme Istoka i Zapada, 2001).

Dilema: osuda drugog ili pregovori

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Vatra - Drvo; osam Meštrovićevih karijatida sa spomenika Neznanom junaku na Avali; kamen; kuća iz Knina; kuća iz Foče; kuća iz Racka; vatra. Donator: KPJ(testamentalno).Na koji način su se odvijala etnička čišćenja u Bosni i pojedinosti u vezi sa njima nisu tema ove knjige.[10] Ali treba reći da su tamošnja zbivanja imala malo veze sa „ratom“ u uobičajenom smislu reči. „Armije su jedna drugoj nanosile mlake udarce. Istorija bosanskog rata zna samo za proterivanja i masakre, ali ni za jednu jedinu bitku, za borbe kuću po kuću, ni za neku bitku posle koje je jedna od armija napredovala. Tipični ratni scenario bio je razmena granata između brdskih položaja. Neprestano granatiranje stambenih područja, kao u Sarajevu ili Mostaru, nije bilo namenjeno drugoj armiji nego civilnom stanovništvu“.[11] Opsada Sarajeva, neopisiva patnja civilnog stanovništva i beskrajne povorke izbeglica postepeno su počele da uznemiravaju međunarodnu javnost.

Tadeuš Mazovjecki, bivši predsednik poljske vlade, koga su UN imenovale za opunomoćenog izaslanika za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, u svom izveštaju krajem 1992. izričito je ukazao na to da etnička čišćenja u Bosni nisu bila posledica nego cilj rata. Mazovjecki je povukao razliku između dva pristupa vođenju tara: diskriminacije i zločina koje su činile sve strane i etničkog čišćenja, koje su pre svega sprovodili Srbi. I prilikom masovnih silovanja žena, pre svega muslimanskih devojaka i žena, radilo se o usmerenoj i sistematski sprovedenoj akciji ponižavanja i uništavanja protivnika. Putem seksualnog nasilja i zlostavljanja muslimani (žene i muškarci) trebalo je da budu poniženi i demoralisani.

UN su, doduše, formirale jednu komisiju koja je trebalo da pripremi proces ratnim zločincima, ali predsednik komisije, Holanđanin Frits Kalshoven, izjavio je da su mu „merodavne ličnosti“ u UN naložile da ne sprovodi istragu protiv srpskih političara kao što su Slobodan Milošević ili Radovan Karadžić. Ambasador SAD u UN u Ženevi, Moris Abram, dao je sledeće objašnjenje: „Veoma je teško odlučiti da li da optužite ljude ili da sednete i pregovarate sa njima. Kao pravnik bih, naravno, rado krivično gonio svakoga ko je kriv za gnusne zločine. Kao diplomata ili političar bih radije zaustavio ubijanje. Postoji stvarni konflikt između te dve pozicije. Ne znam šta je pravo rešenje.“[12]

Bombardovanje

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: CK - Zgrada Centralnog Komiteta u plamenu tokom Nato bombardovanja Beograda 1999. godine; kameni postament izrađen od ostataka razrušenih spomenika sa teritorije čitave bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Donator: Direkcija za obnovu i izgradnju SRJZa međunarodnu zajednicu se sve neumitnije postavljalo pitanje – da li veću važnost treba pridati zabrani mešanja u unutrašnja pitanja suverene države (Savezne Republike Jugoslavije, sastavljene od Srbije i Crne Gore) ili obavezi članova UN da se suprotstave masovnim povredama ljudskih prava. Da li je suverenitet država veće dobro od „suvereniteta“ ljudi? I šta se dešava kada jedna država neprekidno krši ljudska prava, a UN, usled strukturalnih deficita, ne mogu da deluju? U konkretnom slučaju igrala je ulogu i okolnost da su eskalaciji sukoba na Kosovu prethodili kršenja ljudskih prava i ratni zločini u drugim delovima nekadašnje Jugoslavije. Upotreba specijalnih jedinica srpske tajne službe i zločini paravojnih bandi iz Srbije na ratnim poprištima u Hrvatskoj i Bosni bili su opšte poznati. Propagator etničkih čišćenja, Vojislav Šešelj, bio je izvesno vreme tesno povezan sa Miloševićem i obavljao je funkciju potpredsednika srpske vlade. On nikada nije krio svoje planove o etnički čistoj „velikoj Srbiji“. Jedna anketa sprovedena u Srbiji 1998. pokazala je da se trećina ispitanika izjašnjava za nasilno rešenje „problema Albanaca“. 16 odsto bilo je za to da se Albanci „očiste“, „izoluju“ u veliki logor ili „unište atomskom bombom“. Ostalih 17 procenata predlagalo je nasilno iseljenje.[13] Kako je, dakle, u toj situaciji trebalo da se ponaša međunarodna zajednica?

Vojna akcija NATO-a u kojoj su prvi put aktivno sudelovali vojnici Bundesvera, izvedena je bez odobrenja UN, jer se Rusija i Kina, zbog sličnih sopstvenih problema, nisu saglasile sa mandatom UN. Vazdušni napadi NATO-a, tokom kojih su ubijani i srpski civili („kolateralna šteta“), izazvali su žestoke međunarodnopravne kontroverze, koje su nepreciznim ili pogrešnim tvrdnjama zapadnih političara dodatno podgrevane.[14] Proklamovani cilj akcija je takođe bio promašen, jer je posle početka vazdušnih napada proterano više od milion Albanaca, od kojih su neki pobegli u strahu od srpske osvete. Na hiljade Albanaca je ubijeno i zakopano u masovnim grobnicama. Miloševićeva očekivanja da će međunarodna javnost prisiliti NATO da prestane sa napadima i da će Rusija otvoreno stati na stranu Srbije nisu se ispunila. On se 3. juna 1999. saglasio sa mirovnim planom, tako da je NATO 10. juna, posle 35.000 vazdušnih napada, obustavio svoje vojne akcije. Rezolucijom UN 1244, donesenom istog dana, bilo je predviđeno je i stacioniranje međunarodnih mirovnih trupa na Kosovu (KFOR), kao i privremena uprava UN (UNMIK). Budući status Kosova tom rezolucijom nije bio regulisan i to područje je i dalje smatrano delom Jugoslavije, odnosno Srbije. Sa okončanjem rata nastupilo je iseljavanje i proterivanje kosovskih Srba i Roma. Kao u Krajini, i na Kosovu se klatno etničkog čišćenja zaklatilo u suprotnom pravcu. Oko 150.000 kosovskih Srba je izbeglo ili je proterano, dok se većina kosovskih Albanaca izbeglih u drugoj polovini 1999. vratila u svoje zavičajno područje. Time se zatvorio krug naizmeničnih uzajamnih razaranja. Taj krug je započet sa Kosovom i završen sa Kosovom. Za ljubitelje mitova vreme od trijumfalističke proslave šestogodišnjice Kosovske bitke 1989. do kraja vazdušnih napada NATO snaga deset godina kasnije, ličilo je na uzlet i pad Ikara.

Nasilje i narod se ne događaju sami od sebe

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Hladnjača - Voda iz Dunava; hladnjača. Donator: N.N.Nasilje ne izbija samo od sebe; ono se „ne događa“ (kao što se ni „narod ne događa“). Nasilje se generiše. Istaknutu ulogu u ratovima devedesetih igrale su paravojne jedinice i bande gospodara rata (Arkan Ražnatović, Šešelj i drugi), kao i specijalne jedinice (tajne) policije. Nisu to bili zatucani, zaostali seljaci koji su krenuli na žitelje gradova, nego bande koje su dolazile iz gradova da bi inscenirale nasilje, koje je onda – jednom pokrenuto – razvilo sopstvenu dinamiku. Nisu u pitanju spontane reakcije marginalizovanih rubnih grupa nego organizovano – od vođa organizovano – i sračunato nasilje slično terorizmu. „Terorizam je onaj vid nasilja čiji su fizički ciljevi podređeni svojim simboličkim, komunikacionim efektima.“[15] Nacionalistički artikulisano nasilje ispunjava „mnogobrojne funkcije u ostvarivanju jedinstva i identiteta“ i ono se sasvim promišljeno aktivira da bi se u multikulturnoj sredini putem nacionalne solidarizacije i/ili izdvajanja tuđeg i drugačijeg, ljudi u određenoj sredini međusobno razdvajali. Način na koji se to odvija srazmeno je jednostavan. Posle prvih nasilnih činova „normalni“ građani su šokirani i očekuju neko objašnjenje. „Objašnjenja“ koja daju nacionalisti vrše pritisak na građane, jer su tako formulisana i podešena da vode do polarizacije. Čak i oni koji ne veruju u „objašnjenja“ sopstvenih nacionalista, biće odbačeni od nacionalista suprotne strane. Ko je Srbin, taj je, po sebi, četnik, svaki Hrvat je ustaša, svaki musliman je mudžahedin. Onaj ko se suprotstavi takvom izjednačavanju trpi pritisak sa obe strana. U sopstvenim redovima je (potencijalni) izdajnik, a za one druge je neuverljiv. I na kraju on mora da se odluči za jednu ili drugu stranu. Tertium non datur. Na kraju nastupa etnonacionalna „solidarizacija“ (često protiv volje). Onaj ko iz tog rezultata izvlači zaključak da je u pitanju erupcija pradrevne etničke mržnje upada u klopku nacionalista.

Autohipnoza

Primarni egzekutori sile regrutovali su se iz redova „etničkih preduzimača“, ratnih pustolova i kriminalaca. Ljudi takve vrste mogu se naći u svim društvima. U normalnim okolnostima oni sede iza rešetaka, ali u fazama erozije i preoblikovanja državne moći njima se otvaraju nova – ratna i ekonomska – područja delovanja. Prišipetlje su opet u mnogim slučajevima poticale iz kruga „sasvim normalnih“, ponekad marginalizovanih građana. Pošto su savladali i prešli prvi prag sputanosti, oni ubijanje shvataju kao neku vrstu posla koji se obavlja kao i svaki drugi posao.[16] Veliki deo publike, od nacionalističkog preokreta u osamdesetim godinama, bio je pod neprestanim uticajem medija i video je sebe isključivo u ulozi žrtve. Većina ljudi je bila žrtva jedne vrste autohipnoze. Mitovi o žrtvama i „ratna sećanja“, naročito „sećanja“ na 1389. i na Drugi svetski rat, naprosto su zaokupili javno mnenje i potrli su sve što je bilo u suprotnosti sa tim obrascem tumačenja. Mnogi savremenici shvatili su postjugoslovenske ratove kao nastavak i kraj Drugog svetskog rata i kao „revanš“ za Kosovo, kasnu odmazdu za poraz iz 1389. Bez „doživljaja“ Drugog svetskog rata i bez „sećanja“ na „Kosovo“, koja su prizivale elite baveći se „tumačenjima“, možda ratovi devedesetih ne bi razvili autodinamiku koju su od prvog časa inicirale grupe primarnih egzekutora.[17]

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Sarajevo - Pleksiglas; drvo; gvožđe; štabna maketa opsade Sarajeva. Donator: Porodica KaradžićNa kulturnoj ravni konačno ulazi u igru „software“ grupe, koji se usvaja u sklopu socijalizacije i/ili medijske indoktrinacije: društveno posredovane percepcije, obrasci tumačenja i „iskustva“ (u naučnosociološkom smislu); Pandorina kutija sa svojim scenarijem pretnji, teorijama krivaca i zavera, predstavama o žrtvovanju, fantazijama o odbrani i klišeima junaka. Pri tome određenu ulogu mogu da odigraju zajednički traumatični doživljaji, ali to nije neophodno. Pretnje mogu da budu prizvane bez osnova u nekom konkretnom iskustvu (grupno mišljenje).[18] Ono što je nacionaliste svih sukobljenih strana u nekadašnoj Jugoslaviji ujedinjavalo u njihovoj kolektivnoj paranoji bila je predstava da su svi u svojoj borbi za život i budućnost vodili isklučivo odbrambeni rat; da su, s obzirom na opasnost koja im je pretila od protivnika, radili ono što su „morali“ da rade i što bi učinio svaki „pristojan“ čovek.[19]

Sve zavađene strane bile su, i još su, uverene da su njihove vođe „junaci“ i da su ti „junaci“ na pravdi boga optuženi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. „Ratni zločini? Tako nešto naši ljudi ne rade! To je čista neprijateljska propaganda.“ To znači da su prestupnici u bivšoj Jugoslaviji (kao nekada u nacionalsocijalističkoj Nemačkoj) delali uz „načelnu saglasnost jedne socijalne sredine koja je od njih očekivala da će preuzeti posao neophodnog ubijanja žrtava fiksiranih u procesu desolidarizacije, markiranih kao „neprijatelja“ i time isključenih iz zajednice.[20] „Načelna spremnost da se sudeluje u svim mogućim vrstama isključenja, obespravljenja i pljačkanja“ nije „nikakav individualnopsihološki fenomen – i to se odnosi i na stvaranje kolektivne spremnosti na ubijanje, iako su izvršioci ubijanja individulani počinioci.“[21]

Krivi su svi

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Seobe - Međunarodna inicijativa za pregrupisanje i premeštanje kulturne baštine i još uvek neporušenih istorijskih spomenika na teritoriji bivše SFRJ, po etničkom principu. Organizator donatorske konferencije: UNESKOVratimo se još jednom pitanju političke odgovornosti za ratove devedesetih. Teza „krivi su svi“ (povezana s tezom o viševekovnoj mržnji), koja je na početku postjugoslovenskih ratova trebalo da obrazloži pasivnost američke i evropske politike[22], predstavlja maksimum površnosti, mešavinu arogancije i ignorisanja. Britanski ambasador u beogradu, Piter Hol, rekao je na početku sukoba Džonu Mejdžoru: „Gospodine predsedniče, osnovna stvar koju treba da znate o tim ljudima jeste da oni uživaju u tome da jedni drugima seku glave.“ A britanski ministar spoljnih poslova, Daglas Herd, izjavio je u julu 1991: „Narodi Jugoslavije žele građanski rat; to će biti sramota za Evropu, ali to nije moguće sprečiti.[23]“ Teza „krivi su svi“ bi još najpre mogla da se odnosi na Tuđmana i njegove sledbenike, čije su se političke ambicije razlikovale od onih Miloševićevih i njegovih pristalica po tome što je Tuđman imao manje mogućnosti da ostvari svoje ciljeve, pa je otuda morao opreznije da deluje. Filipika francuskog filozofa Alena Finkelkrauta (nadimak „Finkel – Croate“) protiv Srba i u prilog Tuđmanove Hrvatske[24] diktirana je istim slepilom kao Handkeova Pravda za Srbiju. Teza „krivi su svi“ ne odnosi se na Izetbegovića, ni na Rugovu, ni na vođe sandžačkih muslimana. Šta, dakle, ostaje? Ako se – sa one strane svake metafizike – prihvati načelo: ne poželi drugome ono što ne želiš sebi, i ako odbijemo da prihvatimo dvostruke standarde po kojima za Srbe iz Krajine važi ono na šta kosovski Albanci imaju pravo, i ako se odustane od pozivanja na granice koje su postojale dvesta pedeset ili petsto godina (zašto ne i hiljadu?), i ako se umesto toga prihvati načelo samoopredeljenja, onda se sve ono što su zamislili nacionalistički nastrojeni srpski intelektualci i Miloševićeva propaganda urušava u sebe kao kula od karata.

Teza „krivi su svi“ je prihvatljiva u smislu duhovno-moralne odgovornosti za ratove. Propagandnu ofanzivu su sve zaraćene strane vodile sličnom žestinom, sličnim mitovima i sličnim predstavama o neprijatelju. To se naročito odnosi (ali ne samo na njih) na protagoniste na srpskoj i hrvatskoj strani. Samožrtvovanje, prizivanje genocida i holokausta, kao i instrumentalizacija religije u Hantingtonovom smislu „clashes of civilisations“, sudara civilizacija, bili su standardni repertoar propagandnog rata. „Svaka strana je uporno sebe predstavljala kao žrtvu, ili moguću žrtvu, a drugu kao pretnju, ili kao moguću pretnju, te se nijedna nije neposredno obraćala drugoj, već svojoj predstavi o njoj. Svaka strana je reagovala na drugu stranu kao na pretnju, a reakcije druge strane na to su samo uvećavale taj doživljaj. Oni koji su se sve više identifikovali sa sopstvenim ’narodom’ nisu se suprotstavljali takvim stavovima. Viktimizacija je postajala svemoćni pokretač etničke solidarnosti.“[25]

Pravoslavlje

Mekdonald je u svojoj analizi dotakao jednu važnu tačku, ali se nije upuštao u dalje objašnjenje. Veliki delovi srpskog društva svoj identitet nisu pozitivno zasnivali na pravoslavlju nego negativno, na religiji protivnika. Pojednostavljeno rečeno: naciju ujedinjuje ne sopstvena religija nego religija i pretnja povezana s njom: antisrpske zavere Vatikana i protestantskih država, genocidni katolicizam Hrvata, islamski fundamentalizam bosanskih i albanskih muslimana, podrška koju im pružaju arapske zemlje. (Od slučaja do slučaja bi uz to išla i jevrejska zavera.) Srpski antikatolicizam i antiislamizam bili su manje rezultat pravoslavne pobožnosti, a više predstave o neprijatelju i ugroženosti od njega, koja je imala dugu predistoriju kroz nacionalni scenario ugroženosti od kraja 19. veka.

Filter sećanja

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Bager - Bager kojim je 5. oktobra 2000. poravnat ulaz u Radio Televiziju Srbije. Donator: Dragoljub MilanovićNacionalistički indoktrinirano društvo je posle ratova devedesetih bilo iscrpljeno i pogrešno orijentisano; mnogi maldi obrazovani ljudi napustili su zemlju ili čekali priliku da to učine, dok je pola ili tri četvrtine miliona izbeglica iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova potražilo utočište u osiromašenoj Srbiji. Svest o zločinima koji su počinili Srbi u ime Srbije i spremnost da se ispune ugovorom prihvaćene obaveze o saradnji sa Međunarodnim sudom u Hagu, postojala je samo u malom delu društva i političkog spektra. Kao Nemci posle 1945, i veliki deo srpskog društva je posle rušenja Miloševićevog režima tvrdio je da ne zna za zločine počinjene tokom devedesetih. O kolektivnoj amneziji može da se govori samo uz veliku rezervu. Gubitak pamćenja pretpostavlja da je ono što se zaboravilo prethodno bilo zapamćeno. Ono što nije zapamćeno ne može da bude zaboravljeno. Tu je od presudnog značaja ne pitanje da li su ljudi to mogli da znaju, nego da li su znali. Prema mom mišljenju, oni to nisu znali, jer njihov filter percepcije uopšte nije propuštao odgovarajuće informacije. Nevladine organizacije, kao što je Fond za humanitarno pravo u Beogradu, podsticale su rasprave o savladavanju najnovije prošlosti i o „transnational justice“[26], ali bez jačeg odjeka u društvu. Proza i poezija potencijalnih ratnih zločinaca i ubica visoko je rangirana na listama bestselera,[27] a poimanje „prava“ kod stanovništva ostalo je upadljivo etnizirano. Rasprave i presude Međunarodnog suda u Hagu prosuđivane su isključivo iz nacionalne perspektive, pri čemu dokazni postupak i zakonitost tu nisu igrali nikakvu ulogu. Biće potrebne decenije da se izađe na kraj sa svime što se dogodilo posle Titove smrti i pitanjem zbog čega se to dogodilo.

Bezakonje koje je započelo sa krizom i raspadom Jugoslavije i njenog modela socijalizma s jedne, i „pobeda“ Zapada nad Istokom i ostatkom sveta s druge strane, izazvala je duboku krizu sistema normi i vrednosti i podstakla je vraćanje na, navodno, pouzdane obrasce po kojima društvo treba da se orijentiše. Paradoksalno, ta tendencija je pojačana posle 5. oktobra 2000, jer otvaranje Srbije koje je zagovarao Đinđić provociralo je reakciju, koji analitičari opisuju kao prevlast „palanačkog duha“.

Velike ideje

Time dolazim do kraja ovog teksta, iako tu nije i kraj istorije. Moje izlaganje je privremena rekapitulacija dva stoleća sa otvorenim krajem. U središtu razmatranja bili su stvaranje nacije i nacionalne države i njihove posledice: formiranje nacionalnih obrazaca, tumačenja i „sećanja“, napetosti između prošlosti i istorije, između tradicije i moderne, između grada i sela, između „evropske“ i „prave“ Srbije, između Srbije kao realnosti i Srbije kao volje i predstave i sučeljavanja „zapadnjaka“ i „antizapadnjaka“ u redovima elita, koje se neprestano ponavljaju. Postoji snažan transfer ideja između Srbije i drugih delova Evrope. Mnoge ideje koje su odredile i opteretile razvoj srpskog društva – od koncepta porekla nacije do rasizma – stigle su u nju sa zapada, naročito iz Nemačke. Neke druge ideje fošle su iz Francuske, Velike Britanije i Rusije, naročito iz redova ruskih duhovnika i slavenofila. U više navrata su se strane sile žestoko mešale u unutrašnja pitanja Srbije i drugih balkanskih država (kao što su se i balkanske države ponekad mešale u pitanja susednih država). A ipak, u istoriji Srbije strani činilac nije bio najznačajniji. Osim u malobrojnim, dramatično zaoštrenim situacijama, srpski rukovodeći slojevi su sami donosili odluke – sa sličnim ograničenjima i pod sličnim „pritiscima“ kao i rukovodeći slojevi drugih društava. Pola stoleća posle nemačkog, uništeno je i srpsko društvo. Ni blizu tako dramatično kao u Nemačkoj, ali tako da su to na svojoj koži osetili svi ljudi u Srbiji.

Jugomuzej, autor Mrđan Bajić: Dobrica - Led; gvožđe; Dobrica Ćosić hiberniran za buduće generacije. Donator: Samizdat B92U težnji za koherentnim i doslednim prikazom, istorija Srbije u ovoj knjizi izgleda više pravolinijska nego što je to zaista bio slučaj. Izvan razmatranja sam ostavio mnoge alternative koje se nisu realizovale. Na pitanje – šta bi bilo kad bi bilo... nemam odgovor. Ali sa izvesnom sigurnošću može se reći da bi se istorija Srbije i srpskog društva odvijala drugačije da su se elite pre oko sto godina više zainteresovale za konsolidaciju države i društva nego za teritorijalnu ekspanziju. Sa Pirovom pobedom u balkanskim ratovima 1912/1913. srpska država je natovarila sebi na vrat hipoteku sa kojom nikada nije uspela da izađe na kraj. Srbija je mogla da bude visokorazvijena zemlja. Potencijal za to je postojao. Ali on je žrtvovan u ime „velike ideje“, koja je Srbiju devedesetih godina prošlog veka unazadila za celo jedno stoleće. Srbi nisu „tragičan narod“, kako je to formulisao Dobrica Ćosić[28], niti su „nebeski narod“, nego sasvim „normalno“ društvo, koje su zasenili i zaveli narcisoidni propovednici, proroci i političari (kao i mnoga druga društva pre njih).

Onaj ko danas još uvek podržava pozicije srpskih nacionalista srpskom društvu čini lošu uslugu. Ono što je tom društvu potrebno – uz (priznajemo spornu) premisu da ne želi da se zabarikadira u samoizolaciju –jesu: više građanske svesti, novo definisanje odnosa između pojedinca i društva, crkve i države, prava i pravednosti, novi pristup svojim mitovima, kritičko bavljenje svojom istorijom, kraj bekstva od stvarnosti i izlazak iz samosažaljenja (patim, dakle postojim). Pri tome se ne radi o podvlačenju crte ispod prošlosti, nego o dekonstrukciji onih slika prošlosti koje su izazvale toliku pometenost i donele toliku nesreću.

Preveo sa nemačkog Tomislav Bekić

Iz knjige Istorija Srbije od 19. do 21. veka, Holm Zundhausen, Clio, 2008.
dallton

#4163 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Sada ću vam predstaviti tri odlične knjige koje bespoštedno tragaju za istorijskom istinom o bivšoj Jugoslaviji. One će sigurno izazvati gnev na svakoj od zainteresovanih strana. Većina Srba, Hrvata i Albanaca ne prihvata svoju odgovornost za ratne zločine i reći će vam da su za sve krivi oni drugi ili će još radije odbiti da vam kaže bilo šta. Čitajući knjigu Tima Džude o Kosovu, užasnuo sam se kada sam shvatio koliko su balkanski ratovi, u kojima je učestvovao i moj deda, bili krvavi. Ne sećam se da sam o tome učio u školi, niti da su mi o tome pričali kod kuće. Govorilo se da je deda junak, a kao dokaz je pokazivano njegovo ordenje. Sam bog zna šta je on video i učinio u borbama sa Turcima i Albancima. Meni o tome nikada ništa nije rekao. Bio je divan čovek i ja sam godinama primao zdravo za gotovo da su srpski oficiri i srpska vojska iz toga vremena bili plemenitiji od ovih današnjih. Posle čitanja Džudine knjige, više nisam siguran u to.

Jesti kamenje je priča Vojčeka Tokmana o bosanskim muslimankama koje 2003, osam godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, i dalje obilaze masovne grobnice koje se otkopavaju po Bosni, u nadi da će među identifikovanim kostima pronaći svoje davno nestale muževe i sinove. Knjigu je sa poljskog vešto prevela Antonia Lojd-Džons, a čini je niz kratkih i bolnih poglavlja u kojima bezimeni narator predstavlja ove žene, daje kratki pregled ratnih događanja u njihovim varošima i selima, a onda ih pušta da same govore.

Kao i mnogi drugi muslimani u Bosni, i ove žene su u proleće 1992. bile zatečene događajima. Njihovi prijatelji Srbi, drugovi iz osnovne i srednje škole, poznanici iz kafića, krenuli su od kuće do kuće, izvodili ljude i na mestu ih ubijali, ili ih odvodili da se više nikada ne vrate. Otimali su im novac, nakit, televizore, traktore, alat, pa čak i posuđe. Gradili su logore u kojima su držani bogati ljudi i zarobljeni vojnici. Zatvorenike su tukli čuvari i lokalni Srbi, koji su dolazili u logor, birali zatvorenika i onda sa njim radili šta god im je volja. Dolazili su noću i silovali žene. Palili su džamije i sela i jako se razbesneli kada su se musimani naoružali i krenuli da se svete. Sve su to radili nekažnjeno, sigurni da ih pravda nikada neće stići.

Neverovatnom brzinom, za svega par meseci, bosansko društvo se pretvorilo u živi pakao. Sada znamo da su nasilje podsticali srpski nacionalisti iz Bosne i Beograda, kao deo nakaznog projekta konačnog razdvajanja dveju pomešanih etničkih zajednica. Ono što i dalje ne razumem je zašto su Srbi iz tih gradova i sela tako lako pristajali da čine zlo. Zlostavljanje nemoćnih izgleda ima privlačnost droge. Ljudi se navuku, a onda se čude zašto treba da odgovaraju za svoje postupke. Srbi koje Tokman sreće nemaju da kažu mnogo toga. Žene se žale, a muškarci se kriju iza njih i ćute, u strahu da će ih neka preživela žrtva prepoznati i prijaviti Haškom sudu. Ti ljudi i dalje veruju u laži svojih vođa i još uvek, uprkos svim dokazima, žive u uverenju da su oni najveće žrtve rata.

Oni se ne suočavaju sa surovom realnošću ekshumacija. Poljska forenzičarka Eva Klonovski govori o svom iskustvu iskopavanja dečije masovne grobnice kod Prijedora:

Svejedno mi je da li ekshumiram dete ili starca. Kosti su kosti. Jedina razlika je u tome što su dečije kosti sitnije i trošnije od kostiju odraslih. Kada sam naišla na sitne kosti, znala sam da su dečije. To sam i očekivala. Pored njih je bila igračka – figurica Supermena. Trebalo je da je stavim u odvojenu plastičnu kesu. Nisam mogla. Držala sam figuricu u ruci, a otac deteta je stajao iznad mene. Nisam više mogla da izdržim. Bila sam na ivici plača. Ubeđivala sam sebe: „Eva, ovo neko mora da uradi. Kosti su kosti. Ovo je igračka koja je nađena pored nekih kostiju. Moraš da je staviš u kesu i nastaviš da radiš.“
and

#4164 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

Хроника
четвртак, 19. мар 2009, 08:00

Потера са трагичним исходом
Ђорђе Зарић (24) из Београда страдао после полицијске потере. Интервентна јединица кренула у потеру за аутомобилом који је више пута прошао кроз црвено светло. После принудног заустављања, младић је, излазећи из возила, вратима закачио руку полицајца, а затим одгурнуо уперени пиштољ који је потом опалио, саопштава МУП.
:idea:
vee-jay

#4165 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

and wrote:
Хроника
четвртак, 19. мар 2009, 08:00

Потера са трагичним исходом
Ђорђе Зарић (24) из Београда страдао после полицијске потере. Интервентна јединица кренула у потеру за аутомобилом који је више пута прошао кроз црвено светло. После принудног заустављања, младић је, излазећи из возила, вратима закачио руку полицајца, а затим одгурнуо уперени пиштољ који је потом опалио, саопштава МУП.
:idea:
:( :( :(
Abacija

#4166 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

Vlajko wrote:
Pratite potpuno pogresne medije iz Srbije...

Ako stvarno zelite da iz prve ruke saznate vesti idite na druge medije i pratite i nacionalisticke sajtove i forume, jer e novine npr nece potpaliti narod da se digne na oruzje vec ce to uraditi nacionalisticka ekipa. Znaci za agencijske vesti : Beta,tanjug, Fonet, od Tv stanica RTS, B92, RTV. Od radio stanica b92 , studio b . Novine : Politika obavezno jer ona daje stav drzave, vecernje novosti, itd ima dosta novina te uzmite nedeljnike NIN , vreme pa i tabloide cisto da bi imali siru sliku. To je zarad vaseg dobra da se informisete jer citajuci ovde po temi uglavnom citirate te tekstove gde se pljuje po Srbiji i ratu i Srbi opisuju kao "genocidni manijaci, fasisti , nacisti ..." znam da to ima publiku kod vas ,ali osim nekog licnog zadovoljstva posle citanja takvih tekstova necete dobiti pravu informaciju. Pisem vam ovo jer se tema zove Re: Desavanja u Srbiji te ako zelite da stvarno vidite sta se desava i misli prosirite opseg , citajte i druge stvari jer citanjem samo anti nacionalistickih ,anti ratnih, kritickih tekstova o Srbima i Srbiji nemate pravu sliku vec neku iskrivljenu ili nerealnu.
Evo da vidimo sta Politika, Press, B92 i Danas (ne)pisu. :-) :lol:

Cenzurisana Sonja Liht

Objavljeno: Čet, 19. 03. 2009. 16:22
Priredili: Petar Luković & Tomislav Marković
http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=23993

Ono što su milioni gledalaca Drugog programa RTS videli u sredu i što je izazvalo nečuven skandal u Skupštini Srbije, uz žučne polemike, dobacivanja, svađe i napuštanje sale – a sve zbog dvostrukog glasanja za neminovni izbor Sonje Liht u nekakav Odbor Agencije za borbu protiv korupcije – za srpske štampane medije i web-portale kao da se nije desilo. Kombinacija autocenzure, straha, nezameranja Borisu Tadiću (koji je, gle, bio lični predlagač za neupitni izbor drugarice Liht), ispravne političke ocene da se „o tome ne govori” i, konačno, spektakularnog ignorisanja udarnog skupštinskog događaja – najbolje govori o podaničkom stanju medija uplašenih da izveste o onome što su gotovo svi videli!

Ovaj orvelovski zahvat sa porukom da stvarnost ne postoji ukoliko joj Tadić to ne dozvoli – do poslednjeg cenzurisanog detalja implementiran je u odsustvo sadržaja tzv. srpskih medija, koji su kapitulirali pred Sonjom Liht. Uostalom, ovako su beogradski listovi i web-portali „izvestili” o skupštinskoj licht-aferi.

„Politika”

Državotvorna DS „Politika” sakrila je slučaj Sonje Liht u tekst pod naslovom „Usvojeni 'šengenski zakoni'”, tako da samo najuporniji čitalac opčinjen ovim neverovatno provokativnim naslovom može da otkrije sledeće rečenice: „Poslanici su, takođe, izabrali članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, uz malo problema, pošto su ponavljali glasanje zbog 'neispravnosti elektronskog sistema', kako je tvrdila predsednica parlamenta, dok su opozicionari izrazili sumnju u njeno objašnjenje (...) Glasalo se za svakog kandidata pojedinačno, a da bi on bio i izabran potrebno je da dobije 126 glasova, međutim, Sonja Liht, koju je za tu funkciju kandidovao predsednik Srbije Boris Tadić, dobila je 125 glasova, a predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da će se glasanje ponoviti. Ona je rekla da je Gordana Čomić, potpredsednica parlamenta, ukazala da je bilo nepravilnosti prilikom glasanja i tražila ponavljanje”.

Dakle, šta smo naučili iz duboko kriptičnog teksta „Politike”? Kad se Sonja Liht ne izabere u prvom krugu u pitanju je „neispravnost elektronskog sistema”. Kad valja drugi put glasati, uvek je tu Gordana Čomić, potpredsednica i blogerka, da ukaže „na nepravilnosti”. Čitavu ovu vest „Politika” je sakrila na šestoj strani štampanog izdanja, dok na svojoj web stranici ovaj tekst nije ni objavila, tako da u budućnosti ne ostane nikakav elektronski trag ove, za „Politiku”, male skupštinske zanimljivosti. Toliko od „Politike”!

„Press”

Državotvorni „Press”, ovih dana opsednut likom i delom Čedomira Jovanovića, smogao je snage da na strani četiri plasira agencijsku vest o izboru članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije pod nehotično istinitim naslovom „Liht i u Odboru za korupciju”. Nigde ni traga o detaljima skandala u Skupštini Srbije, jer „Press” ovih dana bije tešku bitku sa predsednikom LDP, koji je ovaj toaletoid nazvao „glasilom ubica Zorana Đinđića”. Istraživačkim postupkom listanja novina i čitanja tekstova, nepobitno je utvrđeno da i „Press” poseduje vest pod naslovom „Izglasani 'šengenski zakoni'“, ali da – za razliku od „Politikinog” teksta sa istovetnim naslovom – u njemu nema detalja o glasanju za Sonju Liht, preciznije, Sonja Liht se uopšte ne pominje! Lepo je videti medijski pluralizam na delu: isti naslovi, a različiti tekstovi; ista taktika, različita strategija; ista Sonja, drugo pakovanje.

Pored Jovanovića, na meti „Pressa” je neizbežni Nenad Čanak („Čanak napao Mikija”, „Čankov šou u Skupštini”, „Čanak jedina tema u Skupštini”, „Čanak dobija 10.000 eura nedeljno”), tako da se opravdano nije imalo vremena, a ni mesta, za još jednu raspravu o novoj funkciji Sonje Liht. Toliko od „Pressa”!

B92

Državotvorni sajt B92 svima je očitao lekciju o profesionalnom novinarstvu na primeru obožavane Sonje Liht. Pod subverzivnim naslovom „Izabrani članovi Agencije protiv korupcije“, B92 detaljno izveštava o vaseljenskim razmerama skupštinskog skandala: „Skupština Srbije izabrala je i članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Odbor ima devet članova koji se biraju na četiri godine. Za članove Agencije izabrani su predsednica beogradskog Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, bivša šeficu Vladine kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević, profesor Branko Lubarda i advokat Slobodan Beljanski. Za članove su izabrani i profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, sudija Vrhovnog suda u penziji Mileva Gajinov, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Evica Petrović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije Beta Zlatko Minić, kao i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Agencija će imati direktora koji će se birati na pet godina, na javnom konkursu, a njega raspisuje Odbor agencije. Po zakonu, Agencija za borbu protiv korupcije obavljaće kontorolu finansijskih izveštaja političkih stranka umesto skupštinskog Odbora za finansije i proveru tačnosti imovinskih izveštaja funkcionera. Agencija će početi da radi od 1. januara 2010. godine”.

Šta reći? Maestralno! Toliko pikantnih detalja, oštre kritike na granici brutalnosti, prkosnog a naročito hrabrog odnosa prema vlastitoj blogerki (Gordana Čomić, popularnija pod nickom gordanac), korporativne satire i ubitačnog raskrinkavanja negativnih pojava u našem društvu – nije viđeno još od izveštavanja B92 o svakodnevnim uspesima Borisa Tadića. Toliko od B92!

„Danas”

Na sopstveno iznenađenje, „Danas” je jedan od retkih koji su primetili ono što je videlo pola Srbije – da je „Sonja Liht izabrana iz drugog puta” (naslov teksta). Ovaj list jedini citira Miloša Aligrudića (DSS), koji je izjavio da je u pitanju „skandal” i objasnio: „Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović to podržava, a opozicija ne može da reaguje po povredi Poslovnika u danu za glasanje. Glasanje je ponovljeno, jer je predsednica parlamenta bila nezadovoljna rezultatima glasanja i kandidatima koji nisu prošli. Ne može se dva puta glasati o istom, tim pre što ne postoje stvarni razlozi da se glasanje ponovi”.

Došla su neka čudna vremena: da bi čovek saznao šta se desilo, mora da citira Miloša Aligrudića! Jebeš ovakav medijski život! Toliko od „Danasa”!
shalaedin

#4167 Re: Desavanja u Srbiji

Post by shalaedin »

anna_1 wrote:Hajd neka bude da nisam obratila paznju na organizatore, kako ti kazes. Ali to ti je samo znak koliko pratim te i takve sadrzine, odnosno sajtove. Ma, boli me za njih.
O dobroti srpskoga naroda govori cinjenica da onaj ko nije od Srbije trazio nezavisnost nije je ni dobio. Svi ostali su je dobili.

Nato je bombardovao SCG s debelim razlogom, kako bi sprijecili zlocine vecih razmjera na Kosovu i egzodus Albanaca. Ti si posla da obiljezis to jer si mislila da ti je to duznost. I neka si to je ipak tvoje uvjerenje.
Srbija se hrva sa svojim nacionalistima i cinjenica je da nisu svi Srbi nacionalisti. Recimo Džinđić, Tadić i Čedo Jovanović, Čanak neče nikada biti za Bosance ono što su recimo bili Slobo, Šešelj, Drašković, Arkan i drugi. Ove prve spomenute cemo smatrati Srbima nenacionalistima i dobrim ljudima u zemlji koja se zove Srbija. Npr. mnogi Srbi nikada nisu podrzavali rad Nataše Kandić i rado je zovu izdajnicom. A zena se bori samo za prava svih ljudi i svakodnevno otkriva zlocine srpskih vojnika u BIH-a i Kosovu. Ne znam sta narod Srbije misli o "Zenama u crnom". Ali sigurno i nije najbolje misljenje o njima. Ali Bosanci imaju dobro misljenje o njima i rado ih ugoste.

I tebe bi rado ugostili kada bi nam zeljela svratiti u goste. :sax:
dallton

#4168 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Nekoliko desetina građana okupilo se danas oko 10.00 sati ispred zgrade Vlade Srbije u znak protesta zbog dolaska premijera Hrvatske Ive Sanadera u zvaničnu posjetu Srbiji.

Oni su rekli da protest nije organizovan i da su se samoinicijativno okupili, ali većina njih nosi bedževe sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja i natpisom "Stop haškoj tiraniji", a među njima je i funkcioner Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović.

Okupljeni su razvili veliki transparent na kome piše "Priznajte RSK".

Jake policijske snage blokirali su prilaz okupljenih tako da saobraćaj u Nemanjinoj ulici nije zaustavljen.

Okupljeni prolaznicima dijele letak sa "porukom Vlade Republike Srpske Krajine u progonstvu" premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću u kojoj se traži da Sanadera obavijesti da u Srbiji boravi nekoliko stotina hiljada Srba koje su hrvatski policajci i vojnici prognali iz hrvatskih gradova i RSK.

Na letku je ispisano i 13 parola sa sadržajem koji okupljeni nose na transparentima:

"U Hrvatskoj je književni jezik srpski", "Sanaderi su Srbi, zar ne Ivo", "U Krajini je nastavljen hrvatski genocid iz Drugog svjetskog rata", "Zločin genocida ne zastarjeva", "Hrvatska je genocidna tvorevina na tlu Evrope" i drugi.

Oni su kazali da će to dostaviti Ivi Sanaderu koji će u zgradi Vlade sa premijerom Srbije potpisati Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija.
vrati se ivo pradjedovskim korijenima, vrati se na pravu vjeru, brate ivo, ko nas to zavadi :lol: :lol:
Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska ne zaslužuje nikakve odnose sa Srbijom, osim kurtoaznih i diplomatskih, jer je protjerala Srbe i ne čini ništa da se oni vrate svojim kućama.

"Pozivamo vrh države da prekine sa ponižavanjem Srbije. Hrvatska nije demokratska zemlja, nije nikakav partner Srbiji i ne zaslužuje da joj se Srbija izvinjava za bilo šta", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

On smatra da Hrvatska treba da bude zemlja u kojoj će se Srbi rađati i živjeti na svojim imanjima.
tako je, tomo, okreni ledja hrvatskoj, pokazi im ko smo i sto smo, pravo ce se hrvatska nasekirati zbog toga
dallton

#4169 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Dwelle
Renesansa fašizma u Srbiji
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Srbija i Hrvatska imaju najviše neonacističkih pokreta u regionu Kako suzbiti rasizam u Srbiji? U posljednje vrijeme u ovoj državi javlja se zabrinjavajuća tendencija porasta broja grupa čija načela društvenog djelovanja počivaju na rasizmu.

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama centralne, jugoistočne i istočne Evrope, na delu je renesansa fašističkih i neonacističkih pokreta koji propovedaju ideologiju rasizma, rekao je za radio Deutsche Welle profesor Rajko Đurić, predsednik Unije Roma Srbije, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma: "Nažalost, Srbija, kao i mnoge druge zemlje, imaju renesansu rasizma i to rasizma u najgoroj mogućoj formi. Na javnoj i političkoj sceni ima već neofašističkih i neonacištickih partija i grupa." Đurić je naveo da je istraživanje Centra za jugoistočnu Evropu iz Minhena pokazalo da su Srbija i Hrvatska zemlje sa najvećim brojem pripadnika totalitarnih pokreta, odnosno fašističkih i neonacističkih.

Srbija mora razviti strategiju protiv rasizma

Prema njegovim rečima, to je jasan signal da država mora da razvije strategiju za borbu protiv rasizma: "Reč je o tome, dakle, da Srbija mora, kao što se to radi u ozbiljnim zemljama, imati strategiju borbe protiv rasizma i naravno svijh ostalih grupacija koje prihvataju ideologiju rasizma." Rajko Đurić je ocenio da i veliki otpori koje konzervativne snage, na čelu sa crkvama, pružaju Predlogu zakona o borbi protiv diskriminacije svedoče o tome kakva je klima u društvu u Srbiji: "Međutim, mene iznenađuje drugo: da naša vlada i država prave ustupke takvim snagama. Molim vas, odavno je već jasno, posle prosvetiteljstva, i to je modernitet evropskih država, da crkva i država moraju biti razdvojeni."
opet bosna iskljucena - hrvatska i srbija grabe da dostignu evropske standarde u rasizmu, medjutim jos nisu zreli za integraciju

izvinjavam se susjedima/komsijama lijevo i desno ipak je bosna ukljucena u evropsku porodicu rasistickih drzava - e ne moze nam sad niko reci da zaostajemo u procesu integracija i da smo "crna rupa evrope" kao sto neki zli jezici tvrde :D
Rasizam i aparthejd na bosansko-hercegovački način

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: EU će pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka Evropi, ali građani sami moraju odlučiti da li će tim putem krenuti i kojim tempomPoslijeratna BiH se u infrastrukturnom smlisu razvila uz pomoć EU. Ali u organizaciji države i procesu evropskih integracija, BiH je u vrlo ozbiljnom zaostatku za ostalim zemaljama regiona. Šta su razlozi?

Postoje li izgledi da se zaostatak nadoknadi ili BiH srlja u još veće probleme i podjele?

Na ova i jos mnogo drugih vrućih pitanja o sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine, odgovore smo potražili od jednog od najboljih stranih poznavala BiH, dr Marka Attile Hoarea, višeg naučnog istraživača na Kingston univerzitetu u Londonu.

Dr Attila Hoare: „Prvi problem je u tome što BiH nije prava država. Hrvatska, Makedonija, Srbija...sve su više funkcionirajuće država nego Bosna i Hercegovina. Čak i Kosovo ima veću šansu da bude jedinstvena država. BiH je tako skrojena i podijeljena da ne može da funkcionira kao normalna država, jer gotovo ni u čemu nema jedinstvene politike. Sve je podijeljeno između Bošnjaka, Srba i Hrvata - samim tim BiH ne može imati jedinstveni stav ni prema vanjskom svijetu. Sve dok se ne promijeni postojeći dejtonski sistem, BiH neće moći da funkcionira kao normalna država.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Evropska unija je preuzela starateljstvo nad BiH, ali ne želi igrati aktivnu ulogu u promjeni državnih strukturaDeutsche Welle: Zašto se onda EU ponaša tako oportunistički, posmatrajući neefikasnost takve poludržave? Zašto nema konzistentnije politike i većeg angažmana EU ako joj je interes evropeizacija Bosne i Hercegovine i na kraju, prihvatanje svih tih zemalja pod okrilje euroatlantskog procesa?

Dr Attila Hoare: „Tako EU radi – ona je takođe među onima koji su priznali Dejtonski sporazm. Odustati od svega toga značilo bi da su odustali od sebe, svoje dosadašnje politike. EU nije naklonjena bilo kakvim potresima. Bez nekih novih velikih potresa unutar BiH, bez neke vrste unutrašnje revolucije, teško da bi uskoro moglo doći do promjene dejtonskog sistema. U sadašnjoj fazi zapuštenosti, dakle, promjene su moguće samo ako bi se građani u BiH sami dogovorilo i sami odlučili kako će to sadašnje stanje promijeniti. Političari to očigledno nisu u stanju“.

"Bosni i Hercegovini je potreban novi građanski pokret"

Deutsche Welle: Ali kao stručnjak za Bosnu, predviđate li da je takva evolucija ili revolucija uopšte moguća? Da li je moguć početak poštenog dijaloga o novom ustavu koji bi rezultat institucija BiH, njenih građana i parlamentarne vlasti?

Dr Attila Hoare: „Mislim da su promjene moguće. Bosni i Hercegovini je potreban neki potpuno novi građanski pokret, kao na Kipru gdje građani turske nacionalnosti, nakon trideset godina podjela, sada u sve većem broju zagovaraju ujedinjenje Kipra. Zašto se tako nešto ne bi moglo dogoditi i u BiH, jer su i bosanski Srbi tradicionalno živjeli u BiH, podržavali su je i njoj su realno pripadali i njoj danas pripadaju. Sve je moguće promijeniti i na bolje i na gore, zavisi samo ko i kako upravlja procesima. Definitivno mislim da je potrebno stvoriti potpuno novu vrstu građanskog pokreta koji bi sadašnje stanje počeo mijenjati u interesu budućnosti, ali taj građanski pokret ne bi smio biti oslonjen ni na jednu vrstu nacionalizma, već bi trebalo da bude utemeljen na principima građanske Bosne i Hercegovine kao zajedničke i jedinstvene domovine Srba, Hrvata, Mulsimana i drugih naroda koji tamo žive.“

Deutsche Welle: Ali ako bi ovakav sistem upravljanja i kontrole potrajao još godinama, zar je moguće očekivati izrastanje i osvješćenje nekih novih unutrašnjih građanskih snaga o kojima govorite, koje bi bile u stanju samoinicijativno mijenjati stvari nabolje? OHR je uradio pozitivne stvari - najvažnije odluke se, međutim, ne mogu donositi "odozgo"

Dr Attila Hoare: „Istina je! Sve dok OHR ili neka druga međunarodna institucija bude držala Bosnu i Hercegovinu pod kontrolom, teško je očekivati brzu promjenu svijesti o Bosni kao svojoj jedinoj domovini i samosvojnoj državi, jer će se i dalje očekivati da se stvari riješe odozgo. Ali, stvari se odozgo neće riješiti, iako ne treba zaboraviti da je OHR uradio i neke vrlo pozitivne stvari.“

"Treba ukinuti i kantone i entitete"

Deutsche Welle: Više je nego očigledno da je nekakvo redefinsanje BiH potrebno. Ovakva kakva je ne funkcionira, skupa je, podijeljena je...Šta bi trebalo uraditi kao interventnu mjeru?

Dr Attila Hoare: „Principijelno bi trebalo ukinuti sve kantone, a faktički bi trebalo ukinuti entitete, a zadržati ih kao administrativna područja sa internom granicom i zastavom, ali da glavna vlast bude na nivo države kako bi centralni parlament i predsjedništvo konačno imali dovoljno vlasti. Potrebno je takođe na državnom nivou uspostaviti najjače moguće garancije za ravnopravnost svih naroda.

Deutsche Welle: Ali dodatni, vrlo ozbiljan problem BiH je što je sve uspostavljeno na etnosu a ne na građanskom principu i demokratiji. Kako izaći iz toga?

Dr Attila Hoare: „Apsolutno! Etnički prinicp bi trebalo hitno ukinuti jer takva praksa ne postoji ni u jednoj demokratskoj državi. Neprihvatljivo je da samo Srbin može biti predsjednik Republike Srpske. To je ravno rasizmu i aparthejdu! To se mora hitno odbaciti i zaboraviti!
dallton

#4170 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Beogradska "politika" razotkriva da su "bosnjacki diverzanti" srusili stari most u Mostaru, a budala :lol:
Доказ да су мостарски Стари мост срушили бошњачки диверзанти?
Од нашег сталног дописника
Бањалука, 19. марта – Да ли је мостарски Стари мост 9. новембра 1993. године срушила артиљерија Хрватског већа одбране или су га у ваздух дигли диверзанти бошњачке Армије БиХ? За рушење Старог моста Хашки трибунал је оптужио некадашњег команданта ХВО генерала Слободана Праљка, који – од подизања оптужнице – непрекидно тврди да су један од симбола Мостара минирали бошњачки диверзанти.

Од извора који је инсистирао на анонимности, наш лист је данас из Мостара добио факсимил наредбе команданта Четвртог корпуса Армије БиХ генерала Арифа Пашалића која потврђује Праљкову верзију овог догађаја. У наредби, заведеној под бројем 150/14-3, написаној 7. новембра 1993. године, констатује се да је Стари мост „оштећен до те мере да није употребљив”. Пашалић у следећој реченици каже да се мост не може користити и поправити, „али је за пропагандне сврхе неопходно обезбедити снимање његовог пада како се не би услед гранатирања сам урушио по ноћи”.

Да би се то обезбедило, Пашалић, према факсимилу, наређује: „Диверзантска чета Мостарског батаљона ће приликом следећег гранатирања Старог града поставити три антитенковске мине у средиште моста и активирати их симулирајући директан погодак.” У ставу два, према факсимилу наредбе, Пашалић задужује „дежурног официра за ИПД (информативно-пропагандна дејства) да у тренутку рушења моста обезбеде сниматеља, камеру и пуњења батерија”. „Снимак доставити свим медијима и представити га као напад агресорске хрватске војске.” Трећи став наредбе гласи: „Направити сарадњу и координацију између ове две групе, о овом догађају забранити говорити.”

Извор нашег листа нам је рекао да је оригинал овог документа, чије је уништавање било наређено, послат генералу Слободану Праљку, којем се у Хагу, заједно са Јадранком Прлићем, Миливојем Петковићем, Бериславом Пушићем, Валентином Ћорићем и Бруном Стојићем, суди за ратне злочине почињене над Бошњацима у БиХ.

Конфузију у ову причу унео је и-мејл који је накнадно стигао многим редакцијама и дописништвима у Босни и Херцеговини са факсимилом наредбе генерална Арифа Пашалића. У њему пише: „Поштовани, у сарадњи са одбраном генерала Слободана Праљка, шаљем Вам документ из архиве ШВК (Штаба Врховне команде Армије БиХ). Адвокат Салих Хоџић.” Уз и-мејл је наведена и адреса са којег је упућен – [email protected]. На наше питање да ли је он послао и-мејл са поменутом наредбом, Салих Хоџић је рекао: „Верујте да немам појма о чему се ради. Ја нисам адвокат Слободана Праљка и немам никакве везе са предметима Хашког трибунала. Осим тога, ја нема и-мејл адресу.”

Извор од којег је наш лист добио наредбу команданта Четвртог корпуса Армије БиХ о рушењу Старог моста је оценио: „После сазнања да је одбрана генерала Слободана Праљка дошла до документа који потврђује да Хрватско веће одбране није срушило Стари мост у Мостару, неко, очигледно, покушава да га овом манипулацијом обезвреди. Ко год да се упустио у то, очигледно је поступио невешто, јер Хоџић нема и-мејл, а демантовао је и било какву везу са генералом Праљком и његовом одбраном.”
Vrijeme je da istina izadje na vidjelo, dosta je bilo lazi i objeda :D A i na Markalama su poturice same sebe granatirali, a onda izazvali i srebrenicu itd sve s namjerom da svijet ubjede da je pc genocidna tvorevina...kakva pokvarenost, cccc....
dallton

#4171 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Bivši premijer Srbije Zoran Živković smatra da se otvorena pitanja Srbije i Hrvatske mogu riješiti samo ako se političari ponašaju kao državnici, a ne kao dnevni demagozi,

"Tadić i Cvetković u Srbiji, a sigurno i Mesić i Sanader u Hrvatskoj, imaju kapaciteta donositi državničke odluke. Prvo rešenje bi bilo napraviti dogovor o otvaranju procesa razmatranja mogućnosti ukidanja tužbi", rekao je Živković, a prenosi današnji "Blic".

Po njegovim riječima, problem u odnosima dvije države predstavlja i hrvatsko priznanje Kosova, ali će se taj problem smanjiti vremenom.

"Hrvatska je priznala Kosovo i to Srbi nikad neće oprostiti, ali će zaboraviti. Mi smo drugačiji od drugih, drugi ne zaboravljaju, ali praštaju, a mi ne praštamo, ali zaboravimo da nešto nismo oprostili. To je opterećenje koje će vrijeme smanjiti", kazao je Živković.

Bivši premijer Srbije ocijenio je da je Kosovo dio Srbije u teorijsko-ustavno-pravnom smislu, ali da praktično nije dio Srbije od Kumanovskog sporazuma iz 1999. godine.
jel neko konta sta je pisac zelio boldiranim da kaze? :?
SEE Security Monitor

IMF conditions aid to Serbia with recognition of Kosovo
March 20, 2009
YU
International Monetary Fund has conditioned Serbia to recognize Kosovo independence first before any financial aid will be given, including the requested 2 billion dollars aid, writes the German daily newspaper, Die Tageszeitung. "No aid will be given to Serbia by IMF without recognition of Kosovo first" informs the paper quoting a high IMF official regarding the decision. Serbia is at the brink of total state bankruptcy due to the global economical crises and it is in desperate need for financial aid, says the paper. Only after the recognition of Kosovo, Serbia can count on the money of International Monetary Fund, writes Die Tageszeitung.

Source: New Europe News
nema para bez kosovara
pici

#4172 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

dallton wrote:
Bivši premijer Srbije Zoran Živković smatra da se otvorena pitanja Srbije i Hrvatske mogu riješiti samo ako se političari ponašaju kao državnici, a ne kao dnevni demagozi,

"Tadić i Cvetković u Srbiji, a sigurno i Mesić i Sanader u Hrvatskoj, imaju kapaciteta donositi državničke odluke. Prvo rešenje bi bilo napraviti dogovor o otvaranju procesa razmatranja mogućnosti ukidanja tužbi", rekao je Živković, a prenosi današnji "Blic".

Po njegovim riječima, problem u odnosima dvije države predstavlja i hrvatsko priznanje Kosova, ali će se taj problem smanjiti vremenom.

"Hrvatska je priznala Kosovo i to Srbi nikad neće oprostiti, ali će zaboraviti. Mi smo drugačiji od drugih, drugi ne zaboravljaju, ali praštaju, a mi ne praštamo, ali zaboravimo da nešto nismo oprostili. To je opterećenje koje će vrijeme smanjiti", kazao je Živković.

Bivši premijer Srbije ocijenio je da je Kosovo dio Srbije u teorijsko-ustavno-pravnom smislu, ali da praktično nije dio Srbije od Kumanovskog sporazuma iz 1999. godine.
jel neko konta sta je pisac zelio boldiranim da kaze? :?

EKSPERTSKI IZVESTAJ: SRPSKI NACIONALIZAM U 20. VEKU

Hag -- Studija o srpskom nacionalizmu u 20. veku koju je Odri Helfant Bading, sa Univerziteta Harvard, napravila na zahtev Tuzilastva Haskog tribunala, polazi od teze da su jos od sredine 19. veka srpski politicari trazili nacina da stvore drzavu u koju bi ukljucili sto vise Srba, pri cemu su neki sanjali cak o obnovi Dusanovog carstva. Ona smatra da je i ideja o stvaranju Jugoslavije, s kojom je Srbija usla u Prvi svetski rat, vise pocivala na teznji sirenja srpske drzave, nego stvaranja jugoslovenske, buduci da su istrazivanja iz tog vremena pokazala da nijedan od 3 naroda koji ce oformiti Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca nije mnogo znao o druga 2 naroda, niti je bio pripremljen za novu zajednicu. Srbima je, zakljucuje Odri Bading, bilo potrebno vreme da shvate da su, resivsi jedan nacionalni problem u zajednickoj drzavi, otvorili nov, u novoj multietnickoj drzavi postali su najbrojniji narod, ali ne i vecina. I jugoslovenski kralj Aleksandar i komunisticka vlast posle drugog svetskog rata pokusavali su, sa razlicitih pozicija, da suzbiju nacionalne tenzije promovisanjem jugoslovenstva. Pri tom se kao najopasnija alternativa jugoslovenstvu u komunistickoj Jugoslaviji pominjao upravo srpski nacionalizam i sovinizam, koji su rado kritikovali upravo srpski komunisti 60-ih godina, u sklopu ideje o "ciscenju u svom dvoristu". Autor primecuje da je svaka naznaka mogucnosti raspada Jugoslavije bila znak za uzbunu medju Srbima i da je tada uvek postavljano pitanje sudbine Srba van administrativnih granica Srbije. U studiji se pominje i srpska reakcija na ustavne amandmane iz 1971. i Ustav iz 1974. kojim su Vojvodina i Kosovo dobile siroku autonomiju i po statusu i pravu veta na odlucivanje u Federaciji bile izjednacene s republikama. Autor smatra da je nezadovoljstvo srpskih intelektualaca, a pominje se izmedju ostalih Plava knjiga strucnjaka za ustavna pitanja i narocito Memorandum SANU, posluzilo kao osnova na kojoj ce svoj politicki uspon napraviti Slobodan Milosevic. U ekspertskom izvestaju Tuzilastva pominju se Ilija Garasanin i njegovo "Nacertanije", Nikola Pasic, Slobodan Jovanovic, Aleksandar Rankovic, Marko Nikezic, Latinka Perovic, Mihajlo Djuric, kao i Dobrica Cosic, koje je sredinom 60-ih godina "artikulisao srpsku nacionalnu misao".

Odri Bading se osvrce i na problem Kosova, gde su se "uz nasilje smenjivale faze dominacije Srba i Albanaca". Ona podseca na studije u kojima se kaze da je srpska vojska jos tokom balkanskih ratova pokusavala da izmeni etnicki sastav regiona kako bi lakse Kosovo pripojila srpskoj drzavi. Stvaranjem albanske drzave, konstatuje autor, znacajna albanska populacija ostala je van granica nacionalne drzave, sto ce otvoriti krizno zariste regiona u 20. veku. Odri Bading primecuje da je partizanska vlast, posto je nekoliko godina posle zavrsetka Drugog svetskog rata slomila albansku pobunu u Drenici, za sta je bilo angazovano cak 39.000 vojnika, ponudila Albanicma ustupke u okviru Srbije, ali istovremeno sprecila povratak srpskih kolonista na Kosovo kako bi bila izbegnuta dalja nacionalna konfrontacija. Autor, medjutim, smatra da su tendenciozno povecavane brojke prognanih Srba sa Kosova, kao i one o prilivu albanskog stanovnistva iz Albanije, kao i da mora biti uvazena cinjenica da su Srbi sa Kosova odlazili i iz ekonomskih razloga, a ne samo bezeci od represije.

Kratko i jasno Cvetković(EDIT:Zivkovic) bez uvijanja kaze da se ideja iliti ideologija ne moze ubiti,vec uspavati tj. zaboraviti i onda poslije nekog vremena ponovo probuditi i krenuti svojom putanjom....... :evil: nadam se da je sada malo pojašnjeno :mrgreen:
Last edited by pici on 22/03/2009 17:26, edited 1 time in total.
dallton

#4173 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

nije cvetkovic, nego zivkovic, a on inace nije desno orijentirani (kad kazem nije mislim nije u srbijanskim okvirima :D )

sto se tic tvog komentara @pici - zaista sam frapiran da mislis da ovakvo misljenje u srbiji nije samo aberacija od "visevjekovne demokratije i pluralistickog drustva koje je zavedeno na pogresan out kao rezultat djela nekoliko 'pokvarenih jabuka'" :D
pici

#4174 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

dallton wrote:nije cvetkovic, nego zivkovic, a on inace nije desno orijentirani (kad kazem nije mislim nije u srbijanskim okvirima :D )

sto se tic tvog komentara @pici - zaista sam frapiran da mislis da ovakvo misljenje u srbiji nije samo aberacija od "visevjekovne demokratije i pluralistickog drustva koje je zavedeno na pogresan out kao rezultat djela nekoliko 'pokvarenih jabuka'" :D

uh uh :shock: pardom lapsusno-pravopisna greška :mrgreen: ......i ja sam frapiran....kako dublje kopaš po trulom vocu to je smrad sve jaci i ogavniji :shock: :mrgreen:
pici

#4175 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

20. Mart 2009.

U Srbiji živi 16.500 milionera :mrgreen:

U Srbiji ima 16.500 građana koji imaju milionska primanja i čiji ostvareni godišnji dohoci u 2008. godini podležu oporezivanju, najnoviji su podaci Poreske uprave.

Preciznije, u ovoj grupi građana su svi koji su ostvarili godišnji dohodak veći od 1,64 miliona dinara sa stalnim boravkom u Srbiji i stranci koji nemaju stalni boravakPoreska uprava (nerezidenti) a zaradu ostvaruju u Srbiji i čiji je godišnji dohodak premašio 2,74 miliona dinara. Ovaj iznos godišnjeg dohotka, kako objašnjavaju u Poreskoj upravi menja se u zavisnosti od kretanja cena na malo i visine prosečne plate u Srbiji. U Poreskoj upravi ističu i da broj pristiglih prijava nije konačan jer iako je rok za dostavu prijava istekao 16. marta očekuje se da i jedan deo tih prijava stigne putem pošte.

Zaprećena kazna za lica koja ne podnesu na vreme prijavu (ili je ne podnesu uopšte) za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak je novčana kazna od pet do 50.000 dinara. Za utaju poreza na dohodak, zakonom je, u zavisnosti od visine utajenog iznosa, predviđena osim novčane i kazna zatvora, koja može da bude i do pet godina. Prema ranijim podacima Poreske uprave za 2007. godinu bilo je 18.727 poreskih prijava, a limit za tu godinu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana bio je 1,39 miliona dinara, a za strance 2,32 miliona dinara.

Po tom osnovu u prethodnoj godini naplaćeno je 2,22 milijarde dinara, a najveći pojedinačni prijavljeni godišnji prihod bio je 295. 773. 984 dinara, što znači da je ta osoba mesečno zarađivala oko 30.000 evra, navode u Poreskoj upravi. Reč je o Beograđaninu koji nije hteo da navede zanimanje (po zakonu na to ima pravo) u poreskoj prijavi a koji je platio porez od 45 miliona dinara. Sledili su bankarski službenik, doktor ekonomskih nauka, profesor nemačkog jezika, ekonomista, advokati. Među onima koji su podneli prijave za porez bilo je i nezaposlenih osoba, koja su dohodak ostvarivala po osnovu autorskog prava ili naplate menadžerskih usluga.

U strukturi prvih 100 najviših prijavljenih godišnjih prihoda za 2007. najviše je bilo preduzetnika - 19, zatim menadžera - 14, po deset direktora i ekonomista, šest inženjera i tri advokata.

Izvor: SEEbiz

uuuuuu milionera :shock: a nidje mi miskovica :shock: .....a jah on spada u milijadere :mrgreen:
Post Reply