Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
GODZZILA

#4151 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by GODZZILA »

hana_montana wrote:
GODZZILA wrote:
hana_montana wrote:fino ti ovo izgleda samo ti ne valja casa za vino :D

:lol: :lol: :lol:
Znam legendo, sve popucalo pa se kriglom koristim 8)
imas u Merkuru na Stupu snizenje i za bijelo i za crno vino :lol: :lol: :lol:
Thanx :razz:
coek

#4152 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by coek »

Lokumi od prije 2-3 stranice su odlicni :)
GODZZILA

#4153 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by GODZZILA »

Jessie B wrote:Trebam savjet, kako da pripremim male šarane za pečenje na roštilju a da im se kožica ne zalijepi za roštilj...i koje začine da koristim?
Imaš ovaj stadardni začin "Kopar", ali probaj još naći na netu par začina.

Ribu na roštilju moraš dosta dugo pržiti sa jedne strane dok joj koža ne otvrde i boju ne dobije, tako da je sa lakoćom možeš okrenuti.
Ukoliko je pokušavaš kao ćevape vrtiti sva će se raspasti.
Sretno.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4154 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by anjusha »

Leonid Breznjev wrote:
da ne duljim, nemoj da kvarimo ovu temu bezveznim prepirkama.. necim sto nikada dosad nije bilo na ovoj temi.. odbacimo zacin ljudske sujete ona nije jestiva.. :)

dajte nam svoja umijeca kuhanja, inspiraciju, trud i lijepe slike.. :)

nocas se okusah u klasicnoj italijanskoj kuhinji.. :)

risotto ai zafferano con gamberetti e scampi..

rizu sa lukom zaprzio na maslacu, kad je postala staklasta kao i luk, dodao bujon od povrca i malo fleur de sel. :) smanjio temperaturu i ostavio da se krcka, povremeno promijesao, dodavao bujon i pred kraj dodao safran, parmezan i tako to, znate vec kako ide.. :D

na drugoj strani, ocistio gambere i prebacio ih na maslinovom ulju, dodao malo soli, zatim bijeli luk, sok od limuna itd... :P dodah i par skampa (black tigers) slicno spravljeni kao i gamberi, samo sto gambere dodah u rizoto.

uglavnom, rezultat nije bio los.. :D :D :D

ili?

Image Image

:-) :-)

i za kraj sliba.. :D

tako nekako.. :D

a sada se vratimo temi i hvala vam.. :) ocekujem naravno vase mnoge pohvale u cilju jacanja mog krhkog muskog ega.. :D :P

P.S. : lilimon nas je napustila, jerbo jednostavno bolje kuha od mene, a ja to nisam mogao da izduram.. :D
(molim cijenjene forumasice da mi halale izbrisane postove) :) moj naklon.. :)

postovani gosn Leonid
:D
sta rece, gdje zivis? da se pozovem na rucak kad budes kuhao ovako jednom :D imam inace slabost na to kad muskarci kuhaju tako da sam spremna i potegnuti na malo dalji put ako je potrebno. a ovo sa slika svakako se cini kao vrijedne truda :D
dalmatinka

#4155 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Prženi inćuni
Image
*miara*

#4156 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by *miara* »

zna li iko gdje ima u sarajevu uzet puretine?
melrose

#4157 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

dalmatinka wrote:Prženi inćuni
Image

Mmmmmmmmm grah na salatu!!! Nisam ga jela 100 godina, ili sa maslinovim uljem, ili sa bucinim uljem :thumbup: !!!

Kod mene danas (za sutra) buckuris, dinstani luk, junetina, mahune, mrkva, paradajiz, krompiri...sve dinstano do besvjesti. Slika kada bude gotovo!
semmy

#4158 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by semmy »

danas brzinski...povrce blago proprzeno na puteru....
Image

priprema za sutra...filovane tikvice
Image

Image
nova_korisnica

#4159 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

*miara* wrote:zna li iko gdje ima u sarajevu uzet puretine?

imas u trznici...nisam sigurna gdje, ali znam da moja mama kupuje (purece snicle i purece fasirano meso)
coek

#4160 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:35, edited 1 time in total.
coek

#4161 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 07:45, edited 1 time in total.
melrose

#4162 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

coek wrote:Poštovane, s obzirom na hronicnu nestasicu vremena s jedne, a opet zelju za koliko toliko "normalnom" ishranom s druge strane, zamolio bih vas ako imate link(ove) za recepte za "brza, zdrava" jela (sta god to znacilo). Moguce je lako da je takav link vec negdje objavljen na jednoj od 200 strana ovog topica, ali ko ce to surfati :)
Hvala unaprijed
http://www.fastrecipes.com/ ja odavdje kradem ideje, a inace uopceno, najbrzi i najzdravija su variva. Ja ih pravim bez zaprske, i bez vrhnja, tako su najlaksa moguca a kompletna hrana.
Sve se svodi na isto: izdinstati luk na ulju, dodati meso preprziti (ili preskociti ovaj korak), dodati povrce, izdinstati, naliti vodom ili bujonom i zaciniti, te kuhati dok tekucina ne ispari (djelomicno) i povrce/meso postane mekano. Zacine, povrce, meso moze variirati tako da imas bezbroj kombinacija.
leticija

#4163 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Za one koji traze brze, jednostavne i zdrave recepte.
Vrijeme pripreme u trajanju od 30 - 60 minuta.

Image

Image

Slika broj 1, redom;

Dinstana mrkva i boranija sa kus-kusom.

Proprzeno razno povrce na masl. ulju i riza.

Salata od barene mrkve, brokolija i svjeze rukole, sve preliveno jogurtom i mas. uljem (moze posluziti kao kompletan obrok).

Lignje, krompir, luk i mrkva. Staviti sve u vatrostalnu posudu, posoliti, malo pouljiti,
zaliti casom bijelog vina, poklopiti folijom i ubaciti u rernu oko 30-40 minuta.
Blitvu posebno obariti.

Salata od cvekle, kuvane mrkve, krastavaca, malo zelene salate... ulje, so limunov sok, sve preliveno mladim sirom
i sitno isjeckanim vlascem (moze posluziti kao kompletan obrok).

Pileci ili cureci raznjici sa namazom od avokada i paradajza (recept na prethodnoj stranici).

Dinstano povrce po izboru, Tofu sir, zacini i malo sojinog sosa.

Ispeci u rerni, zamotano u alu.foliju; paprike, patlidzane i luk.
Ohladiti, oguliti i isjeci na rezance, preliti vinagretom od masl. ulja, soli i sirceta. Posuti sjeckanim bijelim lukom i persunom.
Ovdje ima malo vise posla, ali je jelo izdasno i moze se koristiti par dana kao prilog mesu ili kao
kompletan obrok uz malo sira.

Salata od svjezeg mladog spinata, pilecih prsa sa rostilja, pecene paprike, soli, masl. ulja, sok od limuna i susama.

SLIKA BR: 2

Dinstano povrce po izboru, gljive lisicarke i Tofu sir.

Prprziti komadicie sunke, Tofu sira i graska pa preliti umucenim jajima. Prziti poklopljeno samo s jedne strae.

Salata od kuvane tjestenine, povrca, maslina i tunjevine. Izmijesati sa vinagretom od masl. ulja, tvrdo kuvanog zumanceta, soli, sirceta i malo senfa ili majoneze.

Salata od kuvane rize, graska, mrkve, kukuruza, maslina, tunjevine. Zaliti vinagretom kao u prethodnom receptu.

Makaroni sa cveklom. Napraviti sos od proprzene prase i pavlake. Dodati malo Gorgonzole, po zelji.
Skuvati i procijediti makarone pa izmijesati sa sosom.
U blenderu izmutiti komadice kuvane cvekle sa malo pavlake staviti na dno tanjira, a odozgo makarone i tanko narezane kriske cvekle.

Proprziti pilece batake, dodati povrce po ukusu, pa kad omeksa zaliti sa pola case piva. Jos malo prokrckati.

Barena mrkva i brokoli sa kus-kusom. Posuti preprzenim listicima badema.

Losos preprziti kratko s obje strane (moze i na rostilju) pa ubaciti u tavu vrhnje sa mirodjijom, soli i bibera po ukusu. Prokrckati kratko.

Isjeci mlade tikvice na snite po duzini i ispeci na rostilju s obje strane. Posoliti, posuti malo masl. ulja i sluziti uz kobasice ili sudjuke s rostilja.
coek

#4164 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by coek »

Ekstra :thumbup:
_ja_

#4165 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by _ja_ »

@leticija , svaka ti cast :thumbup: , sad imam ideje za narednih 15 dana. Hvala ti puno :)
dalmatinka

#4166 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Image
Image
MmeDeLafayette

#4167 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by MmeDeLafayette »

dobar dan drage forumashice i forumashi, kuharice i kuhari :)
ja bih imala jednu molbu za one malo spretnije :)
treba mi recept za pravu bosansku baklavu, ne sa gotovim korama nego sa domacim korama/jufkama
pa ako neko moze samo da napishe recept kako se te jufke prave bila bih zahvalna :)
(na oklagiji za pitu sam vec naucena, tako da mi treba samo postupak izrade jufke za baklavu)
hvala unaprijed svima :)
Pozdrav :)
semmy

#4168 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by semmy »

i danas brzinski rucak :D

Image
Image
Image
melrose

#4169 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

Za rucak krompirusa i to od kupovnih kora, necu sliku ni stavljati :oops:

Ali za desert nesto sto mi je palo iznenada na pamet...Salzburski Zlicnjaci iliti Salzburger Nockerln (u biti souffle):
Image

Recept na mom blogu (link ispod avatara). ;-)
b.boja

#4170 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by b.boja »

@hadzinica, kad budes drugi put pravila tu "komanu" (kako ti kazes maslenicu), mada ja to zovem komana kljukusa, samo ti mene zovi, ja cu u sekund da se stvorim kod tebe....
volim kuhati svee i svasta, ali najjdraza su mi nasa stara jela, sto jednostavnija jela, meni draza... :D

@leonid, ti si lav! ovako ili onako :-D :thumbup:
Zlata M.

#4171 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zlata M. »

MmeDeLafayette wrote:dobar dan drage forumashice i forumashi, kuharice i kuhari :)
ja bih imala jednu molbu za one malo spretnije :)
treba mi recept za pravu bosansku baklavu, ne sa gotovim korama nego sa domacim korama/jufkama
pa ako neko moze samo da napishe recept kako se te jufke prave bila bih zahvalna :)
(na oklagiji za pitu sam vec naucena, tako da mi treba samo postupak izrade jufke za baklavu)
hvala unaprijed svima :)
Pozdrav :)
Pozdrav!
Tijesto za jufke za pravu bosansku baklavu je veoma jednostavno napraviti:
na nekih 750-800 grama brasna,ide na vrh noza soli i 5 kom. jaja-to je sva mudrost oko tijesta!
Vazno je tijestu dati vremena prije nego ga pocnes razdvajati u kugle,za pojedinacne jufke.
Nekih 2 sata,na prohladnom i tamnom mjestu,obavezno prekriveno folijom,da se ne bi stvorila pokorica.
Ono sto je poslije stvarno umjetnost,je-napraviti pravu jufku:veoma tanku,bez rupa i rupica i odrediti pravi momenat za njeno slaganje u tepsiju,jer ona ne smije biti niti previse suha,niti vlazna.
Fino je da zelis domace jufke,a ne one iz prodavnice.Neko ko zna sta je prava baklava,itekako primjeti razliku.
Spretno! :)
Posto si vec naucena na oklagiju za pitu,kako kazes,nadam se da ce ici bez problema.

Sto se tice fila,za tu kolicinu jufke,racunaj oko 1kg orahove jezgre,ne manje.Znam,skupo je,ali baklava se i ne pravi cesto,zar ne? ;-) Tu su ukusi razliciti,ali ja jedan(veci)dio oraha zgnjecim,a drugi grubo narezem nozem.Mljeveni orasi nisu pogodni za pravu baklavu.

Ne znam da li te zanima i sam postupak slaganja u tepsiju.
Javi...
b.boja

#4172 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by b.boja »

b.boja wrote:Image
evo je daco, kako rekoh, nisam tu jos zadnju jufku osusila, sve domace, i orasi iz moje basce :D a od ovih restlova, (jufke) pravim zeljanicu, polaganu i vadim zivce"bushidu" onako usput, :D :D :D
evo citiram svoju fotografiju, za @MmeDeLafayette, mada mislim da nas zezas, ako vec razvijas jufke za pitu, onda znas i za baklavu :D
MmeDeLafayette

#4173 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by MmeDeLafayette »

@zlata i b.boja :) :) hvala vam puno na savjetima, i tebi bojice za ove divne slike (omdah voda na usta ide)
ne, nisam se zezala kad sam zatrazila recept, jer kad god ili sam posla da pravim jufke za baklavu ili sam htjela-bojala sam se da sta ne zbrljam :) sada evo imam slike i imam omjer brasno-jaja :) hvala puno puno :)
e jos nesto... cula sam da se za razvijanje tih kora moze koristiti ono skrobno brasno sto je skoro kao secer u prahu (kazu da jufka bolje sushi) je li to tacno? :)
jos jednom hvala i uskoro kad budem pravila postat cu i ja svoje slike :)
:kiss: :)
dalmatinka

#4174 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Pizza od tunjevine i svegaštoimašufrižideru
Image
Image
b.boja

#4175 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by b.boja »

@MmeDeLafayette, ja vec odavno nestavljam jaja, a pravim kako baklavu tako i pitu od brasna "zlatni puder" :-D tip 400, samo susim jufke obavezno, i za pitu i za baklavu :-D
Post Reply