Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Indigont

#4151 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Reci računovođi da je ipak dobar čovjek, jer mijenja svoja mišljenja u skladu sa novim saznanjima. Za razliku od poreznih službenika koji prema instrukcijama inzistiraju ko volovi na nezakonitosti.
Piklic

#4152 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Piklic »

Indigont wrote:Reci računovođi da je ipak dobar čovjek, jer mijenja svoja mišljenja u skladu sa novim saznanjima. Za razliku od poreznih službenika koji prema instrukcijama inzistiraju ko volovi na nezakonitosti.
Covjek se uci dok je ziv, on je malo i radio u javnome sektoru tj. onaj pripravnicki i uvijek je govorio da se njemu bas i nije svidilo ta nefleskibilnost sto ljudi idu sa stavovima starim nekoliko desetljeca, da nekada treba saslusati druge imaju vise znanja,pametniji su i iskusniji, nije sramota ne znati sramota je ne pitati i napraviti stetu bez priznavanja pogreske. Ipak ja sam ga malo zbunio jer ovaj clan 12 kaze da placa isplatilac ako se obavlja povremena aktivnost uz samostalnu ili nesamostalnu djelatnost. E ja ga pitao sta to znaci da radim jedna projekat kao frelancer pored jos jednog sto radim kao freelancer duzi period npr. 5 mjeseci, a on rece da ako imas trajnu sposobnost zaradjivanja dohotka... itd. Kako god po meni najbolje da donesu novi zakon i pravilnik koliko su puta ovaj mijenjali ne mozes ni skontati gdje je pocetak gdje je kraj
Indigont

#4153 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Za razliku od Jelkinog člana 70b koji pokušava teret plaćanja poreza staviti na primatelja, ovaj član pravilnika koji ću navesti dole je u skladu sa članom 30. stav 2 zakona o porezu na dohodak koji kaže da je dužnost isplatitelja platiti porez za ovakve djelatnosti.

Iz pravilnika:
1.2. Prilozi uz godišnju poreznu prijavu

Porezni obveznici – rezidenti Federacije iz člana 2. st. (3) i (4) Zakona, koji Poreznoj upravi podnose godišnju poreznu prijavu, dužni su uz prijavu ( obrazac GPD – 1051) priložiti slijedeće:

Član 66. stav 3) za dohodak od samostalnih djelatnosti slobodnih zanimanja iz člana 12. stav (3) tačka 4) Zakona, koji se oporezuje po odbitku, druge samostalne djelatnosti iz člana 12 stav (4) tač. 2) i 3) Zakona, dohodak od imovine i imovinskih prava iz člana 32. st. (1) i (3) Zakona, za dohodak od ulaganja kapitala, za dohodak od nagradnih igara i igara na sreću, dohodak od nesamostalnih djelatnosti iz člana 27. st.(5) i (6) Zakona, godišnji izvještaj isplatioca dohotka o obračunatom, obustavljenom i uplaćenom porezu po odbitku

NIKO od freelancera koji su zaradili pare preko Paypala nema taj godišnji izvještaj isplatioca dohotka o uplaćenom porezu (kojeg je btw trebao uplatiti isplatilac dohotka, a ne primatelj).

Ali vidite kako su oni spremni ignorisati član pravilnika i prihvatiti prijavu bez toga, kada se njima pare daju.
Junuz_Juka

#4154 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

bude wrote:Image
Drug, hajd probaj se sjetiti odakle ti ovaj odgovor od PU, tj. odakle si ga ti zalijepio ovdje. Ovo bi moglo pomoći da se zaustavi retroaktivna naplata.
Matris

#4155 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Junuz_Juka wrote:
Drug, hajd probaj se sjetiti odakle ti ovaj odgovor od PU, tj. odakle si ga ti zalijepio ovdje. Ovo bi moglo pomoći da se zaustavi retroaktivna naplata.
Na koji nacin ovo pomaze? Upit iz 2016te kaze da je obaveza da freelancer sam obracuna porez na osnovu ugovor na djelu. Da li porezna sad trazi na osnovu nekog drugog clana?
Junuz_Juka

#4156 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

SDP pokušava da angažuje advokata koji bi preko suda zaustavio retroaktivnu naplatu. Zbog ovoga nam treba upit prema poreznoj upravi prije aprila 2018 kada je donesen novi pravilnik.
Znači, treba nam neki dokaz (dopis, email) da je neko od freelancera pitao ranije poreznu upravu kako platiti porez. Ako je porezna odgovorila onda još bolje, ako nije nema veze - dovoljno će biti i sam upit prema poreznoj.
Matris

#4157 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Junuz_Juka wrote:SDP pokušava da angažuje advokata koji bi preko suda zaustavio retroaktivnu naplatu. Zbog ovoga nam treba upit prema poreznoj upravi prije aprila 2018 kada je donesen novi pravilnik.
Znači, treba nam neki dokaz (dopis, email) da je neko od freelancera pitao ranije poreznu upravu kako platiti porez. Ako je porezna odgovorila onda još bolje, ako nije nema veze - dovoljno će biti i sam upit prema poreznoj.
Ne ide li ovo u korist poreznoj? Sa ovim mi izgleda vise kao "Mogao se dostaviti upit u slucaju da su trebala pojasnjenja i mi smo odgovarali sa procesom koji je tad bio na snazi. Novim pravilnikom je samo pojednostavljeno kako freelanceri mogu izvrsiti uplatu dok je njihova obaveza placanja ostala ista. "

Freelancerima moze ici u korist ako porezna nije htjela odgovoriti ili ako je odgovorila da se porez ne moze platiti jer nije uredjeno zakonom. Ovaj odgovor tipa "da, trebas platiti i evo ti proces kako" iz 2016 ne ide bas u prilog. Osim ako ovdje nije nesto proturjecno onom sto oni sad pricaju.
begsoon1510

#4158 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

Matris wrote:
Junuz_Juka wrote:SDP pokušava da angažuje advokata koji bi preko suda zaustavio retroaktivnu naplatu. Zbog ovoga nam treba upit prema poreznoj upravi prije aprila 2018 kada je donesen novi pravilnik.
Ne ide li ovo u korist poreznoj? Sa ovim mi izgleda vise kao "Mogao se dostaviti upit u slucaju da su trebala pojasnjenja i mi smo odgovarali sa procesom koji je tad bio na snazi. Novim pravilnikom je samo pojednostavljeno kako freelanceri mogu izvrsiti uplatu dok je njihova obaveza placanja ostala ista. "

Freelancerima moze ici u korist ako porezna nije htjela odgovoriti ili ako je odgovorila da se porez ne moze platiti jer nije uredjeno zakonom. Ovaj odgovor tipa "da, trebas platiti i evo ti proces kako" iz 2016 ne ide bas u prilog. Osim ako ovdje nije nesto proturjecno onom sto oni sad pricaju.
Nikad nikome porezna neće reći, nema potrebe da uplaćuješ porez i slično. Kada bi neka inspekcija uletila u poreznu, našlo bi se svega i svašta ali to se neće u ovakvom sistemu i u ovakvoj državi dogoditi nikada.
Naplaćivali su tada porez ljudima protiv propisa i zakona, naplaćivaju i sada, imaju velike ovlasti. Oni su ti nešto slično čovjeku koji ima 130 kila mišića i visok je 198cm koji reketira običan narod.

NISAM PROTIV POREZA, ALI POREZA KOJI SU LIJEPO I JASNO ZAKONSKI REGULISANI
DexterTZ

#4159 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

begsoon1510 wrote:
Matris wrote:

Nikad nikome porezna neće reći, nema potrebe da uplaćuješ porez i slično. Kada bi neka inspekcija uletila u poreznu, našlo bi se svega i svašta ali to se neće u ovakvom sistemu i u ovakvoj državi dogoditi nikada.
Naplaćivali su tada porez ljudima protiv propisa i zakona, naplaćivaju i sada, imaju velike ovlasti. Oni su ti nešto slično čovjeku koji ima 130 kila mišića i visok je 198cm koji reketira običan narod.

NISAM PROTIV POREZA, ALI POREZA KOJI SU LIJEPO I JASNO ZAKONSKI REGULISANI
Opet i u odgovoru kaže da je ugovor o djelu ili autorskom djelu jedini valjan za prijavljivanje.Isto na kraju ponavljaju.To znači da samo u slučaju kada si imao ugovor o djelu ili autorskom djelu sa strancem onda si morao i platiti iako ni to nije bilo legalno jer su te tjerali da pišeš kako si i isplatioc i primaoc novca što nema smisla.
Voltriz

#4160 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Voltriz »

.
S@din

#4161 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by S@din »

Moram se malo umiješati kao knjigovođa, uvijek sam savjetovala ljude da plaćaju porez na dohodak po osnovu uplata od freelance i svaka takva osoba kojoj sam rekla da pročita zakon o porezu na dohodak je odmah i sama shvatila da se porez mora platiti, i najiskrenije što je kod tih osoba bio veći IQ, to su i ozbiljnije shvatali obavezu plačanja 10% poreza na dohodak...

Zakon spominje freelancig još od 2009 i koliko me logika služi, zakon je jači od pravilnika, jer pravilnici zakona su samo kako da kažem detaljni tumači baš tog zakona...
i čak sam prije par godina dobila odgovor ministarstva vrlo sličan ovom gore priloženom i od tada sam uvijek obračune radila kao isplate po autorskim djelima, tj. 30% rashoda, pa tek onda zdravstvo pa porez, jer u tom mom odgovoru od ministarstva finansija je pisalo da u zavisnosti od stvarnog ugovora se prvo utvrdi jeli riječ o običnom ili autorskom djelu...

a porezna uprava Novo Sarajevo je čak zahtijevala AUG obrazac za svaki mjesec u kojem je bio ino priliv - i ja sam radila takve obračune minimalno dvije godine unazad...

jedina razlika je što se kod podaci o isplatiocu umjesto id broja, stavljao jmbg freelancing obaveznika i njegovi osobni podaci i prihod se prikazivao u gpd, pa su oni koji su bili vlasnici poreskih kartica, a nisu imali drugih prihoda imali na kraju i pretplate...

Eto kako ispade da pošteni freelancing radnici su počašćeni plaćanjem manjeg i to dosta dosta manjeg poreza :mrgreen:

A u svemu ovome tj. uopšte o zakon o porezu na dohodak, mene nervira dio poreznih odbitaka i sve je totalno nejasno i nelogično sa kad i kao u kojem periodu se smiju koristiti odbici, jer po meni, kao prvo čim neko ima poreznu karticu znači da nije izdržavani član, kao drugo možda još važnije na kartici lijepo piše od kad vrijedi, pa je glupo od porezne da kao pika odbitke samo u mjesecima isplate, a taj neko ima karticu od 01.01 i par prihoda u godini i kao ne može koristiti 3600 već 900 recimo ako su bile tri isplate i u ovim situacijama sam svakog savjetovala da koristi odbitke onako kako piše na kartici, jer je logički samo to i ispravno...

što se raspisah uz ovu jutarnju Bajramsku kahvu :thumbup: i eto usput i bajrambarečula :!:

p.s. nemojte ih žaliti čim njih fata frka, to znači da su opasni prihodi u pitanju :mrgreen: oni dođu kao ovi moji što kukaju kad imaju 10/20/30 k tj. svejedno koliko, pdv platiti, ja im uvijek kažem da ja plaćam eto 10 hiljada mjesečno, svaki put bi sa pjesmom i toplinom oko srca naloge puštala... :bih:
S@din

#4162 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by S@din »

Opet i u odgovoru kaže da je ugovor o djelu ili autorskom djelu jedini valjan za prijavljivanje.Isto na kraju ponavljaju.To znači da samo u slučaju kada si imao ugovor o djelu ili autorskom djelu sa strancem onda si morao i platiti iako ni to nije bilo legalno jer su te tjerali da pišeš kako si i isplatioc i primaoc novca što nema smisla.
pa vidi ako gledamo ko je isplatioc poreza i doprinosa, onda ima smisla, ali gore sam pisala o tome i u svakoj poreznoj se moglo trudom doći do informacije da se porez mora platiti, ali da nije riješeno kako prihod i plaćanje tog obaveznog poreza prijaviti poreznoj upravi... i također i tada se znalo da ako isplatioc dostavi potvrdu da je porez plaćen u matičnoj državi, nema duplog plaćanja...
freelancerBIH

#4163 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:15, edited 1 time in total.
freelancerBIH

#4164 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:12, edited 1 time in total.
Matris

#4165 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

S@din wrote:uvijek sam savjetovala ljude da plaćaju porez na dohodak po osnovu uplata od freelance i svaka takva osoba kojoj sam rekla da pročita zakon o porezu na dohodak je odmah i sama shvatila da se porez mora platiti, i najiskrenije što je kod tih osoba bio veći IQ, to su i ozbiljnije shvatali obavezu plačanja 10% poreza na dohodak...
Koliki je u prosjeku bio IQ ovih sto su platili u odnosu na ove sto nisu?

Pogresno im obracunala odbitak 30% umjesto 20%, svjesno prekrsila zakon, i onda se jos hvalis sa tim.
Last edited by Matris on 21/08/2018 08:21, edited 1 time in total.
Matris

#4166 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

freelancerBIH wrote: Pa ljudi moji do kada vise da trpimo ovo?!?!?!
Lakse je promjeniti drzavu nego promjeniti drzavu :D
Drugim rijecima, lakse je tebi spakovati kofere i pronaci drzavu koja ti odgovara, nego ostati u losoj drzavi pokusavati da je mijenjas. Zivot je kratak, gdje bolje tu dulje.
Koliko god bilo testko dobiti radnu vizu, prilagoditi se novim uslovima itd i dalje je neuporedivo lakse nego re-educirati citavu Bosansku populaciju.
freelancerBIH

#4167 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:12, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4168 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Sta misliš ko ce dobiti po ušima? Ona koja je 'nelegalno' ispunjavala obrasce ili ti koji nisi platio porez?

Zašto se žališ na način uplate I predviđene dokumente KADA NISI NIŠTA URADIO DA SE TA GRESKA ispravi? Nisi jer ti je dogovarala. Sada kada ne odgovara pozivas se na nju. Nemoj tako.

Još jedna stvar. Ako nisi u mogućnosti civilizovano pisati na forumu bez vrijeđanja drugih, onda ni nemoj, jer na prvu psovku i prozivanje normalan čovjek prestaje citati.
madner

#4169 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Ima li neko da spori da od 2009 postoji obaveza placanja 10% poreza na dohodak? :D
free_too

#4170 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

madner wrote:Ima li neko da spori da od 2009 postoji obaveza placanja 10% poreza na dohodak? :D
ima li neko da spori da nije postojala (legalna) tehnička mogucnost placanja istog i da kategorija samozapslenika ne postoji + da je isplatioc duzan dostaviti akontacije tebi na osnovu koji trebas vristi uplate :)
Matris

#4171 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

un1ted wrote:Sta misliš ko ce dobiti po ušima? Ona koja je 'nelegalno' ispunjavala obrasce ili ti koji nisi platio porez?

Zašto se žališ na način uplate I predviđene dokumente KADA NISI NIŠTA URADIO DA SE TA GRESKA ispravi? Nisi jer ti je dogovarala. Sada kada ne odgovara pozivas se na nju. Nemoj tako.

Još jedna stvar. Ako nisi u mogućnosti civilizovano pisati na forumu bez vrijeđanja drugih, onda ni nemoj, jer na prvu psovku i prozivanje normalan čovjek prestaje citati.
Moze samo pojasnjenje ko je psovao ili prozivao?
Sto se tice zakona, u pravu si.
Da li je postojao zakon? Jeste
Da li je postojala zakonska obaveza? Nije
Zakon koji je nemoguce ispuniti u praksi bez krsenja nekog drugog zakona ne moze se smatrati zakonskom obavezom.
Da li sam ja uradio nesto da se ta greska ispravi? Nisam. Meni je odgovarala ta nesposobnost drzave jer nisam morao placati porez. Zasto bi se borio da se to ispravi.

Edit:
Ja nisam aktivno prekrsio zakon. Ja sam odbio platiti porez zato sto placanjem poreza bi prekrsio zakon.
Ona je aktivno prekrsila zakon.
Nije ista moralna i krivicna odgovornost kad gurnes nekog pod auto, i kad vidis nesrecu pa ne pomognes.
Ona je ta koja se bavi obracunom poreza, ignorirala je nepravilnosti i donijela odluku sta ce uraditi znajuci da nije u skladu sa zakonom (30% umjesto 20%).
Dok sam ja suocen sa istim problem odlucio da ne krsim zakon, nego ostajem po strani dok se isti ne uredi.
Ko je ovdje vise prekrsio zakon? Onaj ko aktivno krsi zakon ili onaj ko odbija da ga krsi?
freelancerBIH

#4172 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:11, edited 1 time in total.
damsic

#4173 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

freelancerBIH wrote:
S@din wrote:

pa vidi ako gledamo ko je isplatioc poreza i doprinosa, onda ima smisla, ali gore sam pisala o tome i u svakoj poreznoj se moglo trudom doći do informacije da se porez mora platiti, ali da nije riješeno kako prihod i plaćanje tog obaveznog poreza prijaviti poreznoj upravi... i također i tada se znalo da ako isplatioc dostavi potvrdu da je porez plaćen u matičnoj državi, nema duplog plaćanja...
Bajrambarecula i tebi. Svasta ti napisa gore a nista konkretno. Sta cemo sa onima koji su radili bez ugovora o djelu?? Svi mi kontamo da se porez mora platiti, ali na jasan nacin!

Koja to budala isplatioc bi tebi dala svoj jmbg? Ja sam prosle godine pitao firmu za koju sam radio i smijali su mi se,i logicno nisu htjeli dat podatke.

Da.je sve tako jasno kao sto ti kazes, ne bi oni donosili pravilnik 21.4 ove god.

Nadalje, ni u jednom trenutku se nisi dotakla clana 30 o porezu na dohodak. Znaci toliko nebuloze napisano da jr to prosto nevjerovatno.

Izvini sto ovako pisem ali i ja i ti jako dobro znamo da je aug 1031 bio predvidjen za isplatioca + za one koji su zaista imali ugovor. Vecina nas nismo nikada imali ugovor sa ino firmom za koju smo radili!
Zako je jasno definisan od 2009. To sto vecini ljudi je odgovaralo da pere novac jer nam sistem nije uredjen, jbg onda prihvatis rizik da te uhvate

I mogao se porez placati i prije i bio je nacin, ja sam ga placao i predavao GPD obrazac na kraju godine...Kao sto je djevojka prije rekla, ako si iole inteligentan, kada procitas zakon jasno je da se porez na dohodak veze za fizicko lice i da se treba placati

Uostalom i u ovom krugu naplate, 99 % ljudi porezna nece uhvatiti...ali onaj 1% koje uhvati ce se tolko opeci da ce i u led puhati... to je uvijek tako i ne samo u Bosni nego svagdje u svijetu
free_too

#4174 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

[quote="damsic"][/quote]

Evo ja sam "ijole" pametan sto bi ti rekao, i moj advokat isto i moj racunovodja koji ima preko 20godina iskustva. Slazemo se da postoji zakonska obaveza za fizicko lice ali da zakonom nismo mi obuhvaceni, jer zakonom je samo predvidjena povremena samostalna djelatnost s domacom firmom, tako da ti tvoja prica pada u vodu. A da postoji, tako kako ti kazes, oni bi nama odavno vec spucali kazne, poslali rjesenja i rekli platite ljudi. A ne bi se usvojio novi pravilnik koji prebacuju obavezu dostave akontacije s poslodavca na primaoca
Matris

#4175 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Cuj postojao je nacin da se plati porez. Pa nece porezna odbiti pare ako ih bas natjeras da ih uzmu.
Bile su dvije opcije

1. Aktivno krsenje zakona: Plati porez lazuci na formularima, ostetio sebe, porezna i drzava sretna u dobitku
2. Pasivno "krsenje" zakona: trazi da se tacno definise kategorija tako da se moze platiti bez da moras lagati ko si, sta si i zasto placas.

To sto si ti platio porez i sto je drzava sretna ne znaci da nisi prekrsio zakon. Znaci samo da drzave boli briga jel nesto po zakonu ili nije, vazno je da oni profitiraju.
Post Reply