Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

El Mumin

#4151 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

chupacabra wrote:Koliko "naucnih" cuda ima u Kuranu, mene bi kao muslimana bilo sramota da islamski svijet nema vise od jednog Nobelovca iz prirodnih nauka (nesretni Ahmedija Abdus Salam kojem jos i ne priznaju da je bio musliman). Bilo je dovoljno da otvore Kuran i eto ti nauke, razvitka i naucnih istrazivanja. Ali kakvi, sve pokupili zlocesti Zidovi u tom svom paktu sa sejtanom.
Kakva hebena sramota. Pored svih opisanih naucnih predvidjanja vam trebaju Zidovi i Zapad za naucni progres, a vi onda poslije silnih otkrica iste "nalazite" u Kuranu.
Nije bitno koliko ih ima, nego da ih ima. Uzgred kako ti objašnjavaš da u Kuranu toliko starim piše da je obala Mrtvog mora najniža tačka na svijetu.
Zamisli, to nauka danas dokazala.
Baš bih volio čuti tvoj odgovor :)
MyTao

#4152 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote:
chupacabra wrote:Koliko "naucnih" cuda ima u Kuranu, mene bi kao muslimana bilo sramota da islamski svijet nema vise od jednog Nobelovca iz prirodnih nauka (nesretni Ahmedija Abdus Salam kojem jos i ne priznaju da je bio musliman). Bilo je dovoljno da otvore Kuran i eto ti nauke, razvitka i naucnih istrazivanja. Ali kakvi, sve pokupili zlocesti Zidovi u tom svom paktu sa sejtanom.
Kakva hebena sramota. Pored svih opisanih naucnih predvidjanja vam trebaju Zidovi i Zapad za naucni progres, a vi onda poslije silnih otkrica iste "nalazite" u Kuranu.
Nije bitno koliko ih ima, nego da ih ima. Uzgred kako ti objašnjavaš da u Kuranu toliko starim piše da je obala Mrtvog mora najniža tačka na svijetu.
Dali ti sa 120 plus IQom mozes da svatis da cak i da je to istina (a nije, jer sa igranjem rijeci mozes naci podudaranje sa svim, zbog toga Nostradamus i danas zna sta se desava) to NIJE naucni dokaz da bog postoji.

Cak i da je muhamed na konju odletio u svemir kao sto tvrdi, to opet nije dokaz da bog postoji... cak i da ima video iz pecine kako prica sa melecima, to opet NIJE naucni dokaz da bog postoji.

iskreno zao mi je ljudi kao sto si ti, zivot je tako divna stvar... a ja najvise zadovoljstva imam kada otkrijem ili svatim nesto sto do sada nisam znao... Takvi kao ti zive i umru, a vjerom da sve sto se moze nauciti o svijetu je u jednoj knjizi
SamoVasGledam

#4153 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Biblija nije sigurna knjiga, mjenjana je od strane ljudi kroz vjekove, pa se ne zna šta je istinito, a šta ne.
Proguglati "izmjene Biblije".
Jedina Biblija koja je original jeste " Evanđelje po Barnabi " u kojem se govori o dolasku posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.
Ti za sebe kažeš da imaš IQ 120+, a pogledaj kakve gluposti pišeš. Nije bitno da li je i koliko Biblija izmenjena, već što je jedan biblijski stih bliži nauci i modernom shvatanju nastanka svemira nego ti sa svojim hvatanjem i visokim IQ-om. Ako se dobro sećam Smrčak je ovde kopirao i sličan ajet iz Kur'ana koji govori o istoj stvari, što znači da čak ne poznaješ ni svoju svetu knjigu dobro, jer je negiraš.

Jedina Biblija koja je original je ''Evanđelje po Barnabi''? Izvini, ali ja koliko znam jedino jevanđelje (indžil) u koje muslimani veruju je Isusovo. Isus čak nije ni poznavao tok Barnabu, a jevanđelje po Barnabi je dokazana srednjovekovna krivotvorina prepuna istorijskih i geografskih grešaka, po kojoj je u stvari Muhamed Mesija, što je protivno islamskom učenju.

Ako neko ovde treba da progugla nešto, onda si to ti.
El Mumin

#4154 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: Biblija nije sigurna knjiga, mjenjana je od strane ljudi kroz vjekove, pa se ne zna šta je istinito, a šta ne.
Jedina Biblija koja je original jeste " Evanđelje po Barnabi " u kojem se govori o dolasku posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.
Ti za sebe kažeš da imaš IQ 120+, a pogledaj kakve gluposti pišeš. Nije bitno da li je i koliko Biblija izmenjena, već što je jedan biblijski stih bliži nauci i modernom shvatanju nastanka svemira nego ti sa svojim hvatanjem i visokim IQ-om. Ako se dobro sećam Smrčak je ovde kopirao i sličan ajet iz Kur'ana koji govori o istoj stvari, što znači da čak ne poznaješ ni svoju svetu knjigu dobro, jer je negiraš.

Jedina Biblija koja je original je ''Evanđelje po Barnabi''? Izvini, ali ja koliko znam jedino jevanđelje (indžil) u koje muslimani veruju je Isusovo. Isus čak nije ni poznavao tok Barnabu, a jevanđelje po Barnabi je dokazana srednjovekovna krivotvorina prepuna istorijskih i geografskih grešaka, po kojoj je u stvari Muhamed Mesija, što je protivno islamskom učenju.

Ako neko ovde treba da progugla nešto, onda si to ti.
Isus nije poznavao Barnabu, a to bio jedan od njegovih učenika. Dobar si xD
mango bob

#4155 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: Ispravka: Ljudi koji misle da je iz ničega nastalo nešto...
I jeste iz ničega nastalo nešto i to se zove teorija Velikog praska. Zamisli čak i Biblija govori da je iz ničega nastalo nešto.

Verom poznajemo da je svet rečju Božjom svršen, da je sve što vidimo iz ništa postalo. - Jevrejima 11:3

Kako sad to?
Izgleda da jeste stvoreno iz ničega sve. To jeste zvukom ili riječju. Bog je sve izgleda stvarao zvukom. Iz ničega ili iz maloga stvoriti veliko i mnogobrojno. Ali nije samo nastalo očito. :serbo: :kontrabas: :violina:
El Mumin

#4156 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote:
Dali ti sa 120 plus IQom mozes da svatis da cak i da je to istina (a nije, jer sa igranjem rijeci mozes naci podudaranje sa svim, zbog toga Nostradamus i danas zna sta se desava) to NIJE naucni dokaz da bog postoji.

Cak i da je muhamed na konju odletio u svemir kao sto tvrdi, to opet nije dokaz da bog postoji... cak i da ima video iz pecine kako prica sa melecima, to opet NIJE naucni dokaz da bog postoji.

iskreno zao mi je ljudi kao sto si ti, zivot je tako divna stvar... a ja najvise zadovoljstva imam kada otkrijem ili svatim nesto sto do sada nisam znao... Takvi kao ti zive i umru, a vjerom da sve sto se moze nauciti o svijetu je u jednoj knjizi
Oprosti, ali o kakvom se tu igranju riječi radi kad lijepo piše u Kura'nu da je ta obala mrtvog mora najniža?
To se kaže " Da, u Kura'nu piše tako i to je nauka dokazala, a ja ne mogu naći jači argument osim da je to igra riječi " [emoji56]
mango bob

#4157 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Đe ba nije sigurna. Idi prošetaj :lol: Pa jesi ti sasobom :-? Pa u Bibliji ti piše kako su židovi imali svoje bajke, predaje koje su odvračale od istine to jeste od objava koje se danas sakupljene u Bibliju. Evo
"Svedočanstvo je ovo istinito; zaradi tog uzroka karaj ih bez šteđenja, da budu zdravi u veri,
Ne slušajući jevrejske gatalice ni zapovesti ljudi koji se odvraćaju od istine."
"Govore da poznaju Boga, a delima Ga se odriču; jer su mrski i neposlušni, i ni za kakvo dobro delo valjani."

"Ne prianjajući uz židovske bajke i zapovijedi ljudi koji se odvraćaju od istine."
mango bob

#4158 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Kako bilo ko može tvrditi da su Božije svete objave izmjenjene i nedostojne povjerenja?

Pa to što sada tvrde mulimančosi sami su židovi tvrdili i upisano je u objavama Božijim
da su dosta proroka ubili i da su naprimjer proroku Jermiji govorili prestani nam govoriti to.
A Kristu su govorili da Huli na Boga.
Jeremija prorok im je rekao da oni izvrču riječi Božije.
Kao i danas što rade katoličani, pravoslavčani, muslimančani i drugi pagani

Piše u Bibliji:
"Savršeni su puti Gospodnji, i riječ je Božja ognjem kušana."
"Put je Gospodnji veran, reč Gospodnja čista"
"Bog - savršen je put njegov, istinita je riječ Gospodnja."
"Reči su Gospodnje reči čiste, srebro u vatri očišćeno od zemlje, sedam puta pretopljeno."
"Velika su i divna dela Tvoja, Gospode Bože Svedržitelju, pravedni su i istiniti putevi Tvoji, Care svetih."

Znamo da su muslimani izašli između židova od njih. Evo šta je židovima bilo prorečeno preko proroka.

"Bilo je u narodu i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja,
onih koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja, zanijekati Gospodina koji ih otkupi, i navući na se brzu propast.
I mnogi će se povesti za njihovim razvratnostima. Zbog njih će se kuditi put istine.
U svojoj će vas lakomosti kupovati izmišljotinama. Njihova osuda već odavna nije dokona i propast im ne drijema."

Znamo da su muslimani izašli između židova od njih. Evo šta je židovima bilo prorečeno preko proroka.

"I između vas samih ustat će ljudi, koji će govoriti iskrivljenu nauku, da povuku učenike za sobom."

"a između vas će samih ustati ljudi koji će iskrivljavati nauk da bi odvukli učenike za sobom."

Dakle ne samo muslimani iznose od Boga a svoju nauku iskrivljeno nego i ostali kao naprimjer katolici i drugi.
A objave Božije Bibliju ili optužuju da nije čista i da je promjenjena ili je zanemaruju i iznose svoje nauke :shock:
El Mumin

#4159 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote:

Usput, da se još nešto razumijemo.
Ja zaista volim i nauku, volim čitati, putovati i volim Islam, jer me čini sretnim. Ja se ne sjećam kad sam zadnji put bio depresivan, a ti?
Meni kao vjerniku ništa nije zabranjeno, osim onoga što mi škodi, primjera alkohola, bluda, kocke, krađe...
Nije mi zabranjeno ništa, a što nije u moju korist.
A opet, živim život kao i ti, vjerovatno duševno ispunjeniji.
Meni namaz nije težak za činiti , nego odmor.
Duhovno resetiranje od nedaća ovog svijeta, direktna konekcija sa Bogom.
Osjećaj pripadnosti Islamu se ne može riječima opisati, to se mora osjetiti.
Pokušaj nekad, pa ćeš razumjeti šta je istinska sreća, umjesto da osuđuješ.
chupacabra

#4160 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by chupacabra »

mango bob wrote:
Kako bilo ko može tvrditi da su Božije svete objave izmjenjene i nedostojne povjerenja?

Pa to što sada tvrde mulimančosi sami su židovi tvrdili i upisano je u objavama Božijim
da su dosta proroka ubili i da su naprimjer proroku Jermiji govorili prestani nam govoriti to.
A Kristu su govorili da Huli na Boga.
Jeremija prorok im je rekao da oni izvrču riječi Božije.
Kao i danas što rade katoličani, pravoslavčani, muslimančani i drugi pagani

Piše u Bibliji:
"Savršeni su puti Gospodnji, i riječ je Božja ognjem kušana."
"Put je Gospodnji veran, reč Gospodnja čista"
"Bog - savršen je put njegov, istinita je riječ Gospodnja."
"Reči su Gospodnje reči čiste, srebro u vatri očišćeno od zemlje, sedam puta pretopljeno."
"Velika su i divna dela Tvoja, Gospode Bože Svedržitelju, pravedni su i istiniti putevi Tvoji, Care svetih."

"Bilo je u narodu i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja,
onih koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja, zanijekati Gospodina koji ih otkupi, i navući na se brzu propast.
I mnogi će se povesti za njihovim razvratnostima. Zbog njih će se kuditi put istine.
U svojoj će vas lakomosti kupovati izmišljotinama. Njihova osuda već odavna nije dokona i propast im ne drijema."

"I između vas samih ustat će ljudi, koji će govoriti iskrivljenu nauku, da povuku učenike za sobom."

"a između vas će samih ustati ljudi koji će iskrivljavati nauk da bi odvukli učenike za sobom."

Dakle ne samo muslimani iznose od Boga a svoju nauku iskrivljeno nego i ostali kao naprimjer katolici i drugi.
A objave Božije Bibliju ili optužuju da nije čista i da je promjenjena ili je zanemaruju i iznose svoje nauke :shock:
Deja vu patriot vs smrcak. Nista, samo vas dvojica nastavite diskusije u cijoj slikovnici ima vise "istine". Pravo je zabavno.
SamoVasGledam

#4161 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Isus nije poznavao Barnabu, a to bio jedan od njegovih učenika. Dobar si xD
Gde to piše?
dustaban

#4162 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

El Mumin wrote:
dustaban wrote:
El Mumin wrote: Zašto bih bio nesretan? Sve je od Allaha. I dobro i zlo koje nas snađe.
Svejedno mi je, svakako smo na ovom dunjaluku samo prolaznici, pa nisam opterećen njim kao nevjernici koje bi da ikako mogu od smrti pobjegli.
Ti budi nesretan, ja neću.
Pomoći mogu unesrećenim ljudima , koliko je u mojoj moći.
Ali, da plačem za ovim dunjalukom i budem nesretan, nema smisla.
Biće kako Bog odredi, on je šef.
Prolaznice moj... jesi li ti svjestan koji si tokmak!
Ovo ti kazem samo zato sto je Bog ocito odredio da i ja postojim i sto mi je dao dopuštenje da ti ovo kazem!
:mrgreen:
Da nije tako, ne bi me bilo i ne bih ti ovo reko!
;-)
Ko je napisao da Bog nije odredio da i ti postojiš. I ti si njegovo stvorenje, kao i ja.
Ali, tvoje postojanje također nosi odgovornost prema tvom Stvoritelju.
Učinio ti je put dobra i zla shvatljivim.
Ne možeš kriviti Boga za to što ti ne želiš vjerovati.
On je svoj postojanje obznanio u religijama, posebno u posljednjoj religiji Islamu.
Poslao ti je Poslanika sa Kur'anom u kojem je jasna uputa.
Na Sudnjem Danu nećeš moći reći "nisam znao" kad ti je Kur'an bio pred nosom.
Nema potrebe za vrijeđanjem, ovo je samo diskusija, opusti se.
Ima knjiga i knjiga i, ako bas hoces da pricamo sa pretpostavkom da Bog nije upitan, on se NAJMANJE i NAJPOGRESNIJE obznanio upravo u tim knjigama koje mu podmecete kao njegove objave. Rijec je podvali koja traje par hiljada godina i sad je odrzava samo inercija i strah od demantija!

Ja, vidis, smatram da je najveca knjiga do danas - Wikipedia!
Velika je zato sto je u njoj smjesteno SVE (naravno tome nema kraja, stalno se dopunjuje), ali najvelicanstvenije je to sto je pisu - SVI!
A mi svi smo DIO NJEGA!

Prema tome, umjesto sto si se svezo jedne knjige napisane prije dvije hiljade godina (sa nekoliko izdanja, dopuna i izmjena) upitaj se zasto On ne salje nove objave?! Ne salje ih zato sto ih nikad prije nije ni slao, samo su mu podmetali. Nekad je to bilo moguce, ali vise ne i to je jedini tacan odgovor na pitanje zasto se s time stalo. A na pitanje - kako se religija tako dugo odrzala?.. najbolji odgovor daje ovaj video:

https://www.youtube.com/watch?v=o8BkzvP19v4

Bozja objava, pa ako hoces i dokaz o Njemu, je preko nas ljudi. Mi smo podareni "božjim svojstvom" inteligencijom (120 +/- 100 :mrgreen: ) i sve sto covjecanstvo stvori njegovo je indirektno djelo. I cim nam je podario to svojstvo, njegova je ocita namjera bila da tu inteligenciju ISPRAVNO KORISTIMO. Sta znaci da je nasa zadaca da RAZMISLJAMO, ISTRAZUJEMO, OTKRIVAMO... a ne da VJERUJEMO!

Naravno, sve ovo govorim imajucu u vidu PRAVOG BOGA - Stvoritelja Svega ovoga, a ne onog religijskog namcora u kojeg ti vjerujes - kojemu je bitno da mu se mole, kako mu se mole, da nemaju drugog, da paze sta jedu kako se oblace, da se bore protiv onih koji se drugacije ponasaju i misle... Bozeubrani koja je to vulgarizacija Boga! Uopce ne sumnjam da su i njemu drazi oni koji u njeg ne vjeruju nego vi takvi koji ste ga srozali i zloupotrijebili.
Kazao sam nebrojeno puta pa evo i sad to ponavljam i tako zavrsavam sa tobom, za sva vremena:

ti i takvi kao ti vjerujete u Religiju, ne u Boga!
El Mumin

#4163 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge proturječnosti." (En-Nisa, 82)U narednim redovima navedeno je nekoliko kur'anskih ajeta u kojima Uzvišeni Allah obavještava o događajima u budućnosti, koji su se nakon toga ostvarili baš kao što je najavljeno. Rekao je Uzvišeni Allah: "Elif-lam-mim. Bizantinci su pobijeđeni, u susjednoj zemlji, ali oni će poslije poraza svoga sigurno pobijediti, za nekoliko godina. Allahova je odluka prije i kasnije, i tada će se vjernici radovati, pobjedi od Allaha, On pobjedu daje kome hoće. On je Silan i Samilostan." (Er-Rum, 1-5)

Ovi ajeti objavljeni su nakon što su Perzijanci žestoko porazili Bizantince (Rimljane) tako da se njihov kralj morao povući daleko u unutrašnjost svoje imperije. Ashabi su priželjkivali pobjedu Rimljana jer su oni kršćani, sljedbenici Knjige, a Kurejšije su priželjkivali pobjedu Perzijanaca jer su oni obožavali kipove poput njih, nije im objavljena knjiga i ne vjeruju u proživljenje nakon smrti.
Kurejšije su govorili ashabima:
- Kao što su Perzijanci pobijedili Bizantince, i mi ćemo pobijediti vas!
Kada su objavljeni ajeti koji najavljuju skoru pobjedu Bizantinaca nad Perzijancima, izašao je Ebu Bekr, radijallahu anhu, i ulicama Mekke glasno učio te ajete. Kurejšije rekoše Ebu Bekru:
- Tvoj prijatelj tvrdi da će Bizantinci pobijediti za nekoliko godina, hoćeš li da se kladimo?
Ebu Bekr je na to pristao, jer klađenje tada nije bilo zabranjeno, a bio je ubijeđen da je Allahova riječ istina i da će se Allahovo obećanje ostvariti. Nakon sedam godina dolazi vijest o pobjedi Bizantinaca nad Perzijancima. Ashabi su se tada radovali i taj događaj bio je uzrok da su mnogi prihvatili islam. 

Koji bi to čovjek da je autor Kur'ana smio obećati sigurnu pobjedu Bizantijaca i odrediti vremenski rok?
To bi srušilo kredibilitet te knjige.
Ali, zato Allah dz.s koji poznaje prošlost, sadašnjost i budućnost smije dati to obećanje vjernicima.
Ovo je za mene jedan od nejubjedljivijih dokaza da je Kuran Božija riječ, mada će sad ateisti zavapiti kad su stjerani u ćošak: "Ma to je samo igra riječi..."
El Mumin

#4164 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

dustaban wrote:
El Mumin wrote:
dustaban wrote: Prolaznice moj... jesi li ti svjestan koji si tokmak!
Ovo ti kazem samo zato sto je Bog ocito odredio da i ja postojim i sto mi je dao dopuštenje da ti ovo kazem!
;-)
Ko je napisao da Bog nije odredio da i ti postojiš. I ti si njegovo stvorenje, kao i ja.
On je svoj postojanje obznanio u religijama, posebno u posljednjoj religiji Islamu.
Ima knjiga i knjiga i, ako bas hoces da pricamo sa pretpostavkom da Bog nije upitan, on se NAJMANJE i NAJPOGRESNIJE obznanio upravo u tim knjigama koje mu podmecete kao njegove objave. Rijec je podvali koja traje par hiljada godina i sad je odrzava samo inercija i strah od demantija!

Velika je zato sto je u njoj smjesteno SVE (naravno tome nema kraja, stalno se dopunjuje), ali najvelicanstvenije je to sto je pisu - SVI!
A mi svi smo DIO NJEGA!

Prema tome, umjesto sto si se svezo jedne knjige napisane prije dvije hiljade godina (sa nekoliko izdanja, dopuna i izmjena) upitaj se zasto On ne salje nove objave?! Ne salje ih zato sto ih nikad prije nije ni slao, samo su mu podmetali. Nekad je to bilo moguce, ali vise ne i to je jedini tacan odgovor na pitanje zasto se s time stalo. A na pitanje - kako se religija tako dugo odrzala?.. najbolji odgovor daje ovaj video:

Bozja objava, pa ako hoces i dokaz o Njemu, je preko nas ljudi. Mi smo podareni "božjim svojstvom" inteligencijom (120 +/- 100 :mrgreen: ) i sve sto covjecanstvo stvori njegovo je indirektno djelo. I cim nam je podario to svojstvo, njegova je ocita namjera bila da tu inteligenciju ISPRAVNO KORISTIMO. Sta znaci da je nasa zadaca da RAZMISLJAMO, ISTRAZUJEMO, OTKRIVAMO... a ne da VJERUJEMO!

Naravno, sve ovo govorim imajucu u vidu PRAVOG BOGA - Stvoritelja Svega ovoga, a ne onog religijskog namcora u kojeg ti vjerujes - kojemu je bitno da mu se mole, kako mu se mole, da nemaju drugog, da paze sta jedu kako se oblace, da se bore protiv onih koji se drugacije ponasaju i misle... Bozeubrani koja je to vulgarizacija Boga! Uopce ne sumnjam da su i njemu drazi oni koji u njeg ne vjeruju nego vi takvi koji ste ga srozali i zloupotrijebili.
Kazao sam nebrojeno puta pa evo i sad to ponavljam i tako zavrsavam sa tobom, za sva vremena:

Samo sekunda, stani na kočnicu. Trebaš mi nekoliko stvari objasniti, pošto je red, ha ja.
Ako je Kur'an posljednja Božija objava, kao što je Bog obećao, gdje su knjige poput Kur'ana koje su došle poslije njega? Allah dž.š. obećao, Allah dž.š. ispunio obećanje...
Ako je Muhammed a.s. posljednji Božiji poslanik, gdje su poslanici poslije njega koji bi ostavili uticaj na ljudsku rasu kao on? Allah dž.š. rekao da je on posljednji, zaista on bi posljednji...
Ako je Allah dž. š. obećao da nijedan harf Njegove posljednje objave Kur'ana neće biti promijenjen, jer će ga On čuvati, a ti mi nađi u cijelom svijetu Kur'an na arapskom koji je drugačiji.
Kad odgovoriš na ova tri pitanja, a nećeš, javi se da opet diskutujemo.
SamoVasGledam

#4165 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote:"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge proturječnosti." (En-Nisa, 82)U narednim redovima navedeno je nekoliko kur'anskih ajeta u kojima Uzvišeni Allah obavještava o događajima u budućnosti, koji su se nakon toga ostvarili baš kao što je najavljeno. Rekao je Uzvišeni Allah: "Elif-lam-mim. Bizantinci su pobijeđeni, u susjednoj zemlji, ali oni će poslije poraza svoga sigurno pobijediti, za nekoliko godina. Allahova je odluka prije i kasnije, i tada će se vjernici radovati, pobjedi od Allaha, On pobjedu daje kome hoće. On je Silan i Samilostan." (Er-Rum, 1-5)

Ovi ajeti objavljeni su nakon što su Perzijanci žestoko porazili Bizantince (Rimljane) tako da se njihov kralj morao povući daleko u unutrašnjost svoje imperije. Ashabi su priželjkivali pobjedu Rimljana jer su oni kršćani, sljedbenici Knjige, a Kurejšije su priželjkivali pobjedu Perzijanaca jer su oni obožavali kipove poput njih, nije im objavljena knjiga i ne vjeruju u proživljenje nakon smrti.
Kada su objavljeni ajeti koji najavljuju skoru pobjedu Bizantinaca nad Perzijancima, izašao je Ebu Bekr, radijallahu anhu, i ulicama Mekke glasno učio te ajete. Kurejšije rekoše Ebu Bekru:
- Tvoj prijatelj tvrdi da će Bizantinci pobijediti za nekoliko godina, hoćeš li da se kladimo?
Ebu Bekr je na to pristao, jer klađenje tada nije bilo zabranjeno, a bio je ubijeđen da je Allahova riječ istina i da će se Allahovo obećanje ostvariti. Nakon sedam godina dolazi vijest o pobjedi Bizantinaca nad Perzijancima. Ashabi su se tada radovali i taj događaj bio je uzrok da su mnogi prihvatili islam. 

Koji bi to čovjek da je autor Kur'ana smio obećati sigurnu pobjedu Bizantijaca i odrediti vremenski rok?
Ali, zato Allah dz.s koji poznaje prošlost, sadašnjost i budućnost smije dati to obećanje vjernicima.
Ovo je za mene jedan od nejubjedljivijih dokaza da je Kuran Božija riječ, mada će sad ateisti zavapiti kad su stjerani u ćošak: "Ma to je samo igra riječi..."

"But Al Baizawi shatters the whole argument of the Muslims by informing us of certain varied readings in these verses of Suratu'r Rum. He tells us that some read غَلَبَتِ instead of the usual غُلِبَتِ, and سَيُغْلَبُونَ instead of سَيَغْلُبُونَ. The rendering will then be: 'The Byzantines have conquered in the nearest part of the land, and they shall be defeated in a small number of years'. If this be the correct reading, the whole story about Abu Bakr's bet with Ubai must be a fable, since Ubai was dead long before the Muslims began to defeat the Byzantines, and even long before the victories which Heraclius won over the Persians.
(C. G. Pfander, Mizan-ul-Haqq - The Balance of Truth, revised and enlarged by W. St. Clair Tisdall [Light of Life P.O. Box 18, A-9503, Villach Austria], pp. 279-280; emphasis ours)
El Mumin

#4166 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

dustaban wrote:
El Mumin wrote:
dustaban wrote: Prolaznice moj... jesi li ti svjestan koji si tokmak!
;-)

A mi svi smo DIO NJEGA!

Wow, ti imaš "vlastitog boga". Ono milioni ljudi se mole na način koji im je on naredio, ali ti imaš neku svoju verziju boga. Jednu stvar ne razumiješ da i jeste Allah dž.š. arogantan, što naravno nije, on je ipak Bog i šta ga spriječava da nas sve pobaca u vatru???
On je absolut, njegova je posljednja riječ, a ne šta ti misliš kakav bi trebao da bude.
Zašto misliš da Bog mora biti samo ljubav? Jer si ga ti tako uslovio? A ko si ti naspram njega da ga uvjetujes?
Sagni se pred njegovom veličinom i moli ga da ti oprosti i slušaj njegove naredbe , a nikako ne pokušavaj da ga shvatiš, jer nećeš moći.
P.S. Mi muslimani ne vjerujemo u religiju, religija Islam je način na koji obožavamo Boga.
I
El Mumin

#4167 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote:"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge proturječnosti." (En-Nisa, 82)U narednim redovima navedeno je nekoliko kur'anskih ajeta u kojima Uzvišeni Allah obavještava o događajima u budućnosti, koji su se nakon toga ostvarili baš kao što je najavljeno. Rekao je Uzvišeni Allah: "Elif-lam-mim. Bizantinci su pobijeđeni, u susjednoj zemlji, ali oni će poslije poraza svoga sigurno pobijediti, za nekoliko godina. Allahova je odluka prije i kasnije, i tada će se vjernici radovati, pobjedi od Allaha, On pobjedu daje kome hoće. On je Silan i Samilostan." (Er-Rum, 1-5)

"But Al Baizawi shatters the whole argument of the Muslims by informing us of certain varied readings in these verses of Suratu'r Rum. He tells us that some read غَلَبَتِ instead of the usual غُلِبَتِ, and سَيُغْلَبُونَ instead of سَيَغْلُبُونَ. The rendering will then be: 'The Byzantines have conquered in the nearest part of the land, and they shall be defeated in a small number of years'. If this be the correct reading, the whole story about Abu Bakr's bet with Ubai must be a fable, since Ubai was dead long before the Muslims began to defeat the Byzantines, and even long before the victories which Heraclius won over the Persians.
(C. G. Pfander, Mizan-ul-Haqq - The Balance of Truth, revised and enlarged by W. St. Clair Tisdall [Light of Life P.O. Box 18, A-9503, Villach Austria], pp. 279-280; emphasis ours)
Tanko to što si izbacio, imaš nešto ozbiljnije da opovrgneš ovaj ajet?
El Mumin

#4168 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:

Dakle, da opovrgnem taj tvoj "argument". Kako sam shvatio iz tog engleskog teksta, arapske riječi se mogu čitati na više načina, pošto je razlika u kvakičama samoglasnika ispod i iznad harfova? Dakle, ako se promijene ti hareketi, mjenja se značenje čitavog ajeta, pa bi ajet mogao glasiti i "...Bizantijci su pobijedili, ali oni će sigurno biti poraženi za nekoliko godina "
Protuargumentacija:

1. Arapi dobro poznaju svoj jezik i dobro znaju šta piše. Upitaj bilo kojeg arapa i on će ti lijepo objasniti da je prijevod tog ajeta " Bizantijci su poraženi, ali oni će sigurno pobijediti za nekoliko godina "
2. Bitka između Rimljana i Perzijanaca se dogodila za vrijeme poslanika Muhammeda a.s. i Rimljani su tad poraženi, što možeš pronaći i u historijskim knjigama koje nemaju veze sa Islamom
3. Uzet je jedan dio recenice iz konteksta cijelog ajeta i namjerno je izbačen dio " da bi se vjernici radovali", to jest kada Rimljani koji su bili kršćani vjernici i bliži muslimanima, pobijede što će biti drago muslimanima.
Zašto bi se muslimani radovali pobjedi Perzijanaca idolopoklonika, kada su se protiv idolopoklonika borili?
Dakle, taj prvi dio rečenice mora biti u kontekstu drugog dijela, to jest radosti vjernika kad kršćani pobijede da bi bila smislena.
Dakle, to je slab argument. Ne vjeruj svemu što pročitaš na wikipediji [emoji56]
El Mumin

#4169 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:

Povjesno nepobitne činjenice prihvaćene od svih povjesničara su da je prorok Muhamed od 615. godine propovjedao neupitnu pobjedu Rima u ovom sukobu bez obzira na pad Sirijei Jeruzalem]]a u ruke Perzije.

Dakle, nepobitne činjenice u povijesnim knjigama. Kako je nepismeni Muhammed znao da ce Rimljani pobijediti za nekoliko godina, a pretrpili su ogromni poraz od Perzije? Još se usudio "napisati" u Kuranu da će to biti sigurna pobjeda i odredio vremenski rok?
Da nije malo previše za običnog čovjeka, osim ako mu je to prenešeno od Gospodara svjetova?
SamoVasGledam

#4170 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Tanko to što si izbacio, imaš nešto ozbiljnije da opovrgneš ovaj ajet?
Imam. Islamski učenjak Yusuf Ali kaže - Bidh'un in the text means a short period -a period of from three to nine years. Dakle u pitanju je period od 3 do 9 godina.

Sura Ar Rum je objavljena 615. godine, a spominjana bitka je bila bitka u kojoj su Vizantinci izgubili Jerusalim 614. godine. Međutim problem je što se rat završio 628. godine (13 godina posle Sure), primirje je potpisano 629. godine (14 godina kasnije), a Car Iraklije trijumfalno ulazi u Jerusalim 630. godine (15 godina kasnije), što daje i simboliku za konačnu pobedu nad Persijancima i povratak Jerusalima pod vizantijskom upravom.

Dakle autor Kur'ana je omašio dobro, a 'nekoliko godina' ispadne decenija i po.
SamoVasGledam

#4171 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Povjesno nepobitne činjenice prihvaćene od svih povjesničara su da je prorok Muhamed od 615. godine propovjedao neupitnu pobjedu Rima
Ma ajde!
SamoVasGledam

#4172 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: 1. Arapi dobro poznaju svoj jezik i dobro znaju šta piše. Upitaj bilo kojeg arapa i on će ti lijepo objasniti da je prijevod tog ajeta " Bizantijci su poraženi, ali oni će sigurno pobijediti za nekoliko godina "
A otkud onda 26 Kur'ana na arapskom sa različitim varijacijama?

https://www.youtube.com/watch?v=dcoMB8nJWmw
El Mumin

#4173 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: 1. Arapi dobro poznaju svoj jezik i dobro znaju šta piše. Upitaj bilo kojeg arapa i on će ti lijepo objasniti da je prijevod tog ajeta " Bizantijci su poraženi, ali oni će sigurno pobijediti za nekoliko godina "
A otkud onda 26 Kur'ana na arapskom sa različitim varijacijama?

https://www.youtube.com/watch?v=dcoMB8nJWmw
Nema varijacija. Svugdje su ajeti isti. El -felek sura i sura El Fatiha se svugdje na namazima uče isto.
Mani se bajki.
SamoVasGledam

#4174 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

A da ti prvo pogledaš video, pa onda da pokušaš da se praviš pametan bez ikakvih argumenata kao i obično.
El Mumin

#4175 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:A da ti prvo pogledaš video, pa onda da pokušaš da se praviš pametan bez ikakvih argumenata kao i obično.
Nema potrebe. A da ti pitaš bilo kojeg hafiza o broju određenog ajeta u određenoj suri, reći će ti isti ajet.
Ne mogu da se zamaram tim zavjerama nevjernika.
Locked