Republika Turska
- Em2r
#4151 Re: Republika Turska
Cumhuriyet objavio tajni snimak razgovora prdogana i sumskajagodoglua
- Co0l
#4152 Re: Republika Turska
A dobro,to ne steti Kurdima nikako pa je OKinsomnia78 wrote:Fillonov zakon, koji je imao za cilj reformu skolstva, usvojen u martu 2005 je ucinio obaveznim ucenje Marseljeze u obdanistima i osnovnim skolamaLa loi Fillon, visant à réformer l'éducation et adoptée en mars 2005, a rendu obligatoire l'apprentissage de La Marseillaise dans les classes maternelles et primaires
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4153 Re: Republika Turska
hhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaahahahahahahahahhahahEm2r wrote:Cumhuriyet objavio tajni snimak razgovora prdogana i sumskajagodoglua
kakav je kralj ovaj majstor
- Co0l
#4154 Re: Republika Turska
U tom slucaju 'kurdsko pitanje' ne bi ni postojalo.fosna2014 wrote:Mene zanima da li bi turkofili sa foruma branili Tursku da su Republikanci na vlasti.
- fosna2014
#4155 Re: Republika Turska
Da ali bi onda postojalo pitanje sekularizacije. Daljne sekularizacije. Kako bi onda nasi mladomuslimani reagovali?Co0l wrote:U tom slucaju 'kurdsko pitanje' ne bi ni postojalo.fosna2014 wrote:Mene zanima da li bi turkofili sa foruma branili Tursku da su Republikanci na vlasti.
- Norman
#4156 Re: Republika Turska
Aha, evo ga. Slijedeća tema. Nusra.Kikibombona wrote:Izvinjavam se, fakat nisam upratio.Norman wrote:...
Jesi li lagao kada si napisao da Nusra nije na listi teroristickih organizacija?
Bilo je tih tvojih ispada koliko hoces...
Pa da vidimo jesi li lazov?
Evo za Nusru, konkretno, za pocetak?
Nusra je već dobar primjer. To je ujedno i jedini slučaj da sam ja na ovoj temi nešto rekao, a poslije se pokazalo da nije tačno. Druga je stvar što se radilo o posve nebitnom podatku na marginama naše diskusije.
Pričali smo o terorističkom napadu u Ankari, ali si ti pokrenuo off-topic o: Siriji, Azazu, Ahr-aš-Šamu i Nusri. Ja sam zamolio da ne pričamo o Siriji, ali uzalud: odgovori o Nusri, pa odgovori...
Napisao sam dugački komentar i u njemu je stajala jedna rečenica da "Nusra nije na turskoj, američkoj i evropskoj listi terorističkih organizacija". Zašto sam to napisao? Zato što sam preletio i, dok sam pisao o Nusri, mislio sam i dalje na Ahr-aš-Šam. Jesam li se uopšte vadio nakon primjedbe da tvrdnja o Nusri nije tačna? Nisam.
Umjesto toga sam rekao: "Za Nusru imaš pravo. Nusra je proglašena terorističkom organizacijom u svim navedenom zemljama, uključujući i Tursku. Moja je greška što sam mislio da nije i što nisam provjerio. Ni sada, ni bilo kada ubuduće, neće mi biti problem da prihvatim fakte kada ih doneseš."
Umjesto da se pravdam, još sam se dodatno ponizio i rekao kako nemam pojma o Siriji.
A sve zbog apsolutno nebitne rečenice u jednom dugačkom komentaru. Nebitne, jer: niti ja podržavam Nusru, niti podržavam veze između Turske i Nusre, niti nastojim druge ljude ubijediti da Nusra nije teroristička organizacija, niti mislim išta dobro o Nusri... Ništa mi to u životu ne znači, kao da sam napisao da je Slovenija veća od Hrvatske. Nije, greška. Ili reci slobodno da je laž, nema problema, nije bila tačna informacija svakako.
E tako ti svaki dan. Ne samo da napišeš netačnu tvrdnju, nego onda pjeniš, izvlačiš iz te lažne tvrdnje neke zaključke i tako eksploatišeš jednu laž mjesecima. Kad ću ja od tebe dočekati da kažeš kako o Turskoj nemaš pojma?
- Co0l
#4157 Re: Republika Turska
Ni to pitanje ne bi postojalo.fosna2014 wrote:Da ali bi onda postojalo pitanje sekularizacije. Daljne sekularizacije. Kako bi onda nasi mladomuslimani reagovali?Co0l wrote:U tom slucaju 'kurdsko pitanje' ne bi ni postojalo.fosna2014 wrote:Mene zanima da li bi turkofili sa foruma branili Tursku da su Republikanci na vlasti.
- Kikibombona
#4158 Re: Republika Turska
Prezvjeli su Kurdi i gora vremena, gore zvijeri od sadasnje AKP, CHP ili MHP.Co0l wrote:U tom slucaju 'kurdsko pitanje' ne bi ni postojalo.fosna2014 wrote:Mene zanima da li bi turkofili sa foruma branili Tursku da su Republikanci na vlasti.
Zilav je to narod, pomalo divlji. Brojka im je davno postala toliko velika da se kurdsko pitanje na taj nacin moze rijesiti jedino genocidom kakav svijet jos uvijek nije vidio.
Tursko drustvo jeste bolesno, sto sam u diskusiji sa Normanom vec par puta ponovio, ali ipak nije bolesno do te mjere da pocini najveci genocid u historiji covjecanstva.
- insomnia78
#4159 Re: Republika Turska
Kad o Kurdima prica lik koji u zivotu nije vidio ni jednog 
Ka'e, zilav je to narod, pomalo divlji
Pise na internetu

Ka'e, zilav je to narod, pomalo divlji
Pise na internetu
Last edited by insomnia78 on 27/02/2016 22:09, edited 1 time in total.
- Co0l
#4160 Re: Republika Turska
Sta god neko napisao,tebi ne treba puno da razvezes sa svojim uobicajenim mantrama.Ti jedini i spominjes da se radi o genocidnoj drzavi,genocidnom drustvu i slicne budalastine.Ustvari,ti i jos nekoliko usputnih salabajzera.Ja na genocid nisam ni pomislio.Kikibombona wrote:Prezvjeli su Kurdi i gora vremena, gore zvijeri od sadasnje AKP, CHP ili MHP.Co0l wrote:U tom slucaju 'kurdsko pitanje' ne bi ni postojalo.fosna2014 wrote:Mene zanima da li bi turkofili sa foruma branili Tursku da su Republikanci na vlasti.
Zilav je to narod, pomalo divlji. Brojka im je davno postala toliko velika da se kurdsko pitanje na taj nacin moze rijesiti jedino genocidom kakav svijet jos uvijek nije vidio.
Tursko drustvo jeste bolesno, sto sam u diskusiji sa Normanom vec par puta ponovio, ali ipak nije bolesno do te mjere da pocini najveci genocid u historiji covjecanstva.
- Kikibombona
#4161 Re: Republika Turska
Ah, jbt. Koliko komentar covjek napisa umjesto da kaze kratko 'da, slagao sam'.Norman wrote:...
Tvoje lazi su presle sve granice normale za vrijeme desavanja u bolnici Cizre. Prenio si gomilu lazi koje nemaju potvrdu bilo koga relevantnog. S druge strane, ja sam prenio izjave advokata zrtava, njihovih porodica i ljudi koji su sa zrtvama bili u stalnom kontaktu. Ti si sve to spinovao sa clancima Dejli Sabaha i slicnih novinskih agencija. SRAMOTA!
Da je za nesrecu ljudi bio odgovoran PKK, Turci bi skupili porodice zrtava i raskrinkali PKK za sva vremena. Zasto nisu? Kako su odmah pronasli oca onog Saliha Nadzera ili kako se vec terorista iz Ankare zove?
Ako se budem vracao na tvoje lazi, propagandu... zatrpat cu temu....
Tako da, odustajem. Svakako nema efekta. Ti i dalje furas svoje.
U konacnici to nije ni bitno. Mi smo ovdje dva nebitna, anonimna lika. Puno je vaznije da turski politicari i mediji lazu dok kurdski govore istinu. To je jedino vazno istaci.
- Norman
#4162 Re: Republika Turska
A koliko to Kurda ima u Turskoj?kikibonbona wrote:Brojka im je davno postala toliko velika
Evo ja ću probati da utvrdim taj broj pomoću tvojih komentara. Osnova će mi biti tvoja 100 puta ponovljena tvrdnja kako među Kurdima nema skupova podrške Turcima, kao da to maltene znači da uopšte ne postoje Kurdi koji podržavaju Turke.
Pa vidi ovako.
Na izborima je glasalo 50 miliona ljudi, od ukupno 80 miliona koliko ih živi uTurskoj.
Ako je 5 miliona ljudi glasalo za kurdsku partiju, i ako je tačno da nema Kurda koji podržavaju Turke, onda znači da u Turskoj ima cca. 8 miliona Kurda?
Međutim, Kurdi znaju reći da ih ima i 22 miliona. Koliko god da je taj broj zapravo veliki, ti preostali Kurdi glasaju za turske stranke (što i potvrđuju sve ozbiljne analize), tako da problem velikog broja Kurda i nije toliki koliko ti voliš isticati. Ogroman broj Kurda je glasačka baza AKP-a i CHP-a.
- Norman
#4163 Re: Republika Turska
... umjesto da kažem: "Dosta je bilo, lažove."Kikibombona wrote:Ah, jbt. Koliko komentar covjek napisa umjesto daNorman wrote:...
...
I za Cizre lažeš. Ja sam prenosio vijesti, a ti si iznosio laži koje je demantovao HRW. Uh, izvinjavam se, ti ne priznaješ izvještaje organizacija za zaštitu ljudskih prava. Samo @FuriousKurd i @Gingo.
- Kikibombona
#4164 Re: Republika Turska
Aj da probam napraviti komparaciju sa BiH. Uzmimo kao primjer Srbe. Ovdje situaciju valjda dobro poznajemo. Nema nikakve sumnje da se vecina Srba u RS zalaze za otcjepljenje entiteta. Sta je sa Srbima u Federaciji, da li se iko zapita? Sta oni misle o otcjepljenju RS? Ja sam uvjeren da se velika vecina Srba u Federaciji snazno protivi tome. Njima je ovdje zivjeti. Tu im je imovina, tu im je buducnost. Svako zatezanje njih cini ranjivim i dovodi ih u najblaze receno neugodnu situaciju. Da plane rat, bice sasrani od straha. Ne mora nista biti, ne mora te politika organizovano handriti, ali ti uvijek moze nauditi JEDNA budala. Dovoljno ti je zlo da se bojis, niko te ne treba ruzno pogledati. Da se plasis hoce li ti neko nesto reci zeni ili djeci? Pa i da ne bude rat, da se mirno odvoji, opet bi im bilo ruzno, jer bi to onda bila neka drugacija BiH. Pa ne moramo cak ni toliko daleko ici. Dovoljna je nesreca kada laktasko govedo divlja po medijima i kada na poslu ili negdje drugo slusas opravdane kritike koje sipaju Bosnjaci/Bosanci/Hrvati/Romi... Mora biti malo neprijatno, cak i kada se slazes da je Dodik obicno govno i fasista. Odgovorno tvrdim da su bosanski Srbi protiv velikosprske politike iz BL. SNSD, SDS i druge stranke nikada nece imati prolaz kod vecine Srba u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihacu... Neces u Federaciji vidjeti 'srbovanje', agitovanje za Dodika i sl. To jednostavno nije popularno. Blago receno. Radi bukvalaca, moram naznaciti da je dobar broj Srba na strani BiH zato sto VOLE a ne zato sto se necega BOJE.Norman wrote:A koliko to Kurda ima u Turskoj?kikibonbona wrote:Brojka im je davno postala toliko velika
Evo ja ću probati da utvrdim taj broj pomoću tvojih komentara. Osnova će mi biti tvoja 100 puta ponovljena tvrdnja kako među Kurdima nema skupova podrške Turcima, kao da to maltene znači da uopšte ne postoje Kurdi koji podržavaju Turke.
Pa vidi ovako.
Na izborima je glasalo 50 miliona ljudi, od ukupno 80 miliona koliko ih živi uTurskoj.
Ako je 5 miliona ljudi glasalo za kurdsku partiju, i ako je tačno da nema Kurda koji podržavaju Turke, onda znači da u Turskoj ima cca. 8 miliona Kurda?
Međutim, Kurdi znaju reći da ih ima i 22 miliona. Koliko god da je taj broj zapravo veliki, ti preostali Kurdi glasaju za turske stranke (što i potvrđuju sve ozbiljne analize), tako da problem velikog broja Kurda i nije toliki koliko ti voliš isticati. Ogroman broj Kurda je glasačka baza AKP-a i CHP-a.
U Turskoj je situacija drugacija, ali sam ovo napisao da pomognem da mozda shvatis sljedece...
U dokumentarcu koji sam ranije postavio autorka govori kako je kao dijete sa roditeljima odselila u Istanbul. Otac ju je odgajao kao Turkinju kako se ne bi suocavala sa problemima koje je imao on zato sto je bio Kurd. E vidi ti koji je to pritisak DRUSTVA. Kurdski identitet, kulturu u Turskoj medju Turcima nije popularno isticati. To ce ti reci svako ko je malo bolje upoznao Tursku. Tom nekom Kurdu iz Istanbula se okrece utroba dok se desava sve ovo na istoku zemlje. Dovoljno mu je zlo da se osjeca neugodno na poslu, da eventualno slusa komentare (a mozes misliti kakvi su, ako ti ovdje vodis ovakvu propagandu). Jos vece zlo je da se boji hoce li mu djeci ili zeni neko nesto reci. Ne mora biti nasilja, dovoljan je samo ovaj strah da budes protiv bilo kakvog sukoba. Istanbul je jos dobar. Tamo ima velika kurdska zajednica pa se osjecaju malo kurcevito. Cesto protestuju, cak i belaje prave. Na prvim izborima HDP je u Istanbulu dobio vise glasova nego u Dijarbakiru. A sta mislis kako je Kurdu u Izmiru ili Antaliji? Garant nije ugodno. Jedan trgovac je ubijen uoci ponovljenih izbora od lokalnog Turcina zato sto je javno govorio da je pristalica HDP. Uredi su bili u plamenu, stvorila s atmosfera straha i licna. I haj ti Normane imaju muda pa u Izmiru budi pristalica HDP. Kada se stavim u tu poziciju, da imam dom, zenu i djecu, da zivim u Trabzonu... nema sanse da bih glasao za HDP. Moj najveci interes je sigurnost moje porodice. Uoci izbora je postalo jasno da vecina gradjana Trabzona misli sve najgore o HDP, a da je dobar broj spreman zapaliti i prebiti zbog toga. Najveci interes Kurda u unutrasnjosti i na zapadu zemlje je da se ne talasa. Kurdi koji zive u gradovima sa turskom vecinom sigurno osjecaju najblaze nelagodu nakon svakog sranja koje izbije u Kurdistanu. A sto je sranje vece, to se oni osjecaju gore. I zbog svega toga, potpuno je jasno da dobar broj Kurda ne zeli HDP na sceni kako se ne bi talasalo, a pogotovo ne zele rat i brobu za nezavisnost, jer sto je situacija dramaticnija to je njima gore. Isto tako, ne sumnjam da je dobar broj Kurda privrzen Turskoj iz ljubavi a ne samo radi straha.
Kurdi na istoku su vecina i zato imaju potpuno drugaciji mentalitet. I tamo se sigurno mnogi boje sranja. Sigurno su mnogi pomislili 'jebem ti HDP, Erdogan ih ne moze nikako, najebat cemo radi njih'. A sta tek misle za PKK koji puca? Evo vidimo sta se desava. Kataklizma. Ubistva, unistenje, progon, tortura, mrznja, strah... Sigurno mnogi misle 'ma jebem ti to, neka me zovu Turcinom, samo neka me ne diraju'. I pored svega toga, HDP JE POMEO U KURDISTANU. Vecina naroda ne moze i ne zeli trpiti. Nema nikakve sumnje da su Kurdi u Kurdistanu antiturski raspolozeni. To su pokazali prethodni izbori.
Izvanjavam se na duzini i mogucim greskama u kucanju. Brzo sam otipkao.
-
PurpurHazel
#4165 Re: Republika Turska
Znam da je sad more ovakvih tema ili upita, al fakat bih da cujem savjet raje s ove teme u vezi ljetovanja u Turskoj ovo ljeto? S licnog gledista, biste li, hocete li i jel sigurno vuci familiju s klincima na odmor? Nemojte mi samo ono da se moze desiti svugdje, pitam vas ko hajmo rec strucnjake
za realpolitiku dole i trenutnu situaciju, kakvi su izgledi da im udare na zlatnu koku turizma Antalijsku regiju i jesu li imalo jace mjere sigurnosti tu ove godine s obzirom na situaciju? Hvala svima.
- Norman
#4166 Re: Republika Turska
Nema veze što je komentar dug, bitno je da je sadržajan. Pun dokaza i provjerljivih činjenica. Samo nek' nije šuplja, onako napamet, iz glave.Kikibombona wrote:Aj da probam napraviti komparaciju sa BiH. Uzmimo kao primjer Srbe. Ovdje situaciju valjda dobro poznajemo. Nema nikakve sumnje da se vecina Srba u RS zalaze za otcjepljenje entiteta. Sta je sa Srbima u Federaciji, da li se iko zapita? Sta oni misle o otcjepljenju RS? Ja sam uvjeren da se velika vecina Srba u Federaciji snazno protivi tome. Njima je ovdje zivjeti. Tu im je imovina, tu im je buducnost. Svako zatezanje njih cini ranjivim i dovodi ih u najblaze receno neugodnu situaciju. Da plane rat, bice sasrani od straha. Ne mora nista biti, ne mora te politika organizovano handriti, ali ti uvijek moze nauditi JEDNA budala. Dovoljno ti je zlo da se bojis, niko te ne treba ruzno pogledati. Da se plasis hoce li ti neko nesto reci zeni ili djeci? Pa i da ne bude rat, da se mirno odvoji, opet bi im bilo ruzno, jer bi to onda bila neka drugacija BiH. Pa ne moramo cak ni toliko daleko ici. Dovoljna je nesreca kada laktasko govedo divlja po medijima i kada na poslu ili negdje drugo slusas opravdane kritike koje sipaju Bosnjaci/Bosanci/Hrvati/Romi... Mora biti malo neprijatno, cak i kada se slazes da je Dodik obicno govno i fasista. Odgovorno tvrdim da su bosanski Srbi protiv velikosprske politike iz BL. SNSD, SDS i druge stranke nikada nece imati prolaz kod vecine Srba u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihacu... Neces u Federaciji vidjeti 'srbovanje', agitovanje za Dodika i sl. To jednostavno nije popularno. Blago receno. Radi bukvalaca, moram naznaciti da je dobar broj Srba na strani BiH zato sto VOLE a ne zato sto se necega BOJE.Norman wrote:A koliko to Kurda ima u Turskoj?kikibonbona wrote:Brojka im je davno postala toliko velika
Pa vidi ovako.
U Turskoj je situacija drugacija, ali sam ovo napisao da pomognem da mozda shvatis sljedece...
U dokumentarcu koji sam ranije postavio autorka govori kako je kao dijete sa roditeljima odselila u Istanbul. Otac ju je odgajao kao Turkinju kako se ne bi suocavala sa problemima koje je imao on zato sto je bio Kurd. E vidi ti koji je to pritisak DRUSTVA. Kurdski identitet, kulturu u Turskoj medju Turcima nije popularno isticati. To ce ti reci svako ko je malo bolje upoznao Tursku. Tom nekom Kurdu iz Istanbula se okrece utroba dok se desava sve ovo na istoku zemlje. Dovoljno mu je zlo da se osjeca neugodno na poslu, da eventualno slusa komentare (a mozes misliti kakvi su, ako ti ovdje vodis ovakvu propagandu). Jos vece zlo je da se boji hoce li mu djeci ili zeni neko nesto reci. Ne mora biti nasilja, dovoljan je samo ovaj strah da budes protiv bilo kakvog sukoba. Istanbul je jos dobar. Tamo ima velika kurdska zajednica pa se osjecaju malo kurcevito. Cesto protestuju, cak i belaje prave. Na prvim izborima HDP je u Istanbulu dobio vise glasova nego u Dijarbakiru. A sta mislis kako je Kurdu u Izmiru ili Antaliji? Garant nije ugodno. Jedan trgovac je ubijen uoci ponovljenih izbora od lokalnog Turcina zato sto je javno govorio da je pristalica HDP. Uredi su bili u plamenu, stvorila s atmosfera straha i licna. I haj ti Normane imaju muda pa u Izmiru budi pristalica HDP. Kada se stavim u tu poziciju, da imam dom, zenu i djecu, da zivim u Trabzonu... nema sanse da bih glasao za HDP. Moj najveci interes je sigurnost moje porodice. Uoci izbora je postalo jasno da vecina gradjana Trabzona misli sve najgore o HDP, a da je dobar broj spreman zapaliti i prebiti zbog toga. Najveci interes Kurda u unutrasnjosti i na zapadu zemlje je da se ne talasa. Kurdi koji zive u gradovima sa turskom vecinom sigurno osjecaju najblaze nelagodu nakon svakog sranja koje izbije u Kurdistanu. A sto je sranje vece, to se oni osjecaju gore. I zbog svega toga, potpuno je jasno da dobar broj Kurda ne zeli HDP na sceni kako se ne bi talasalo, a pogotovo ne zele rat i brobu za nezavisnost, jer sto je situacija dramaticnija to je njima gore. Isto tako, ne sumnjam da je dobar broj Kurda privrzen Turskoj iz ljubavi a ne samo radi straha.
Kurdi na istoku su vecina i zato imaju potpuno drugaciji mentalitet. I tamo se sigurno mnogi boje sranja. Sigurno su mnogi pomislili 'jebem ti HDP, Erdogan ih ne moze nikako, najebat cemo radi njih'. A sta tek misle za PKK koji puca? Evo vidimo sta se desava. Kataklizma. Ubistva, unistenje, progon, tortura, mrznja, strah... Sigurno mnogi misle 'ma jebem ti to, neka me zovu Turcinom, samo neka me ne diraju'. I pored svega toga, HDP JE POMEO U KURDISTANU. Vecina naroda ne moze i ne zeli trpiti. Nema nikakve sumnje da su Kurdi u Kurdistanu antiturski raspolozeni. To su pokazali prethodni izbori.
Izvanjavam se na duzini i mogucim greskama u kucanju. Brzo sam otipkao.
Jesi li ti ikad bio u Turskoj? Poznaješ li te Kurde o kojima pišeš kako se osjećaju na poslu i tome slično? Koliko Kurda koji žive na zapadu Turske znaš?
Odakle si uopšte preuzeo tu tezu da se za AKP i CHP glasa iz straha, a ne iz ubjeđenja? Ima li neka studija, analiza, anketa, procjena koja govori o tome?
Last edited by Norman on 28/02/2016 01:50, edited 1 time in total.
- Challenger__
#4167 Re: Republika Turska
Prerano je za takvo pitanje, jer se stvari generalno odvijaju filmskom brzinom. Lično, da trebam da se odlučim baš ovih dana, ne bih išao južno, istočno od Izmira:PurpurHazel wrote:Znam da je sad more ovakvih tema ili upita, al fakat bih da cujem savjet raje s ove teme u vezi ljetovanja u Turskoj ovo ljeto? S licnog gledista, biste li, hocete li i jel sigurno vuci familiju s klincima na odmor? Nemojte mi samo ono da se moze desiti svugdje, pitam vas ko hajmo rec strucnjakeza realpolitiku dole i trenutnu situaciju, kakvi su izgledi da im udare na zlatnu koku turizma Antalijsku regiju i jesu li imalo jace mjere sigurnosti tu ove godine s obzirom na situaciju? Hvala svima.

- Norman
#4168 Re: Republika Turska
Ja nikad nikog ne bih savjetovao da negdje ide. Svako neka za sebe odluči gdje mu je dobro i sigurno.PurpurHazel wrote:Znam da je sad more ovakvih tema ili upita, al fakat bih da cujem savjet raje s ove teme u vezi ljetovanja u Turskoj ovo ljeto? S licnog gledista, biste li, hocete li i jel sigurno vuci familiju s klincima na odmor? Nemojte mi samo ono da se moze desiti svugdje, pitam vas ko hajmo rec strucnjakeza realpolitiku dole i trenutnu situaciju, kakvi su izgledi da im udare na zlatnu koku turizma Antalijsku regiju i jesu li imalo jace mjere sigurnosti tu ove godine s obzirom na situaciju? Hvala svima.
Mogu samo reći za sebe. Idem u Tursku svake godine, ići ću i ove akobogda, ako se još nešto ne dogodi. Ja doduše ne ležim u Antaliji, nego se autom vozim od mjesta do mjesta. Vjerovatno ove godine neću ići u kurdske regije iz sigurnosnih razloga. Ostaje mi crnomorski pojas od Ordua do Rizea - još tamo nisam bio.
- Kikibombona
#4169 Re: Republika Turska
U Turskoj nikada nisam bio. Upoznao sam dvojicu Kurda i ne mogu reci da su mi prijatelji. Sa prvim sam se nasao u drustvu par puta i politike se nismo posebno doticali. Nemam pojma odakle je. Sa drugim sam se vec bolje upoznao. Drugi je zavrsio faks kod nas odmah pred rat i odlicno parla bosanski. Imao je biznis sa meni bliskim clanom porodice i tako smo imali priliku vise puta sjediti i razgovarati (par puta i o politici). On je iz nekakvog gradica kod Dijarbakira. Ja sam tada znao samo za Odzalana i PKK sto se tice Kurda. Moguce da sam znao da je Saladin Kurd. I to je to. O PKK nisam imao definisan stav. Trpao sam ih u kos sa IRA, ETA, FARC i slicnim grupama. I zanimalo me sta on ima reci za PKK. Odmah je rekao da je protivnik PKK. Covjek je trgovac, ima solidno razvijen biznis, odlicno zivi za prilike u Turskoj. Njemu sukob ne odgovara jer mu jebe posao. I kaze da je takvih Kurda veliki broj. I on sanja Kurdistan, ali isto tako razmislja oportunisticki/pragmaticno... Kaze da je nezavisan Kurdistan trenutno nemoguca misija i da ljudi samo bezveze pate. Tursku ne voli, ali uvazava realnost. Sjecam se njegovog poredjenja PKK i Hamasa. Kaze on 'i jedni i drugi zele dobro svome narodu, ali mu ne cine dobro'. I to njegovo izlaganje je uveliko uticalo na moj stav, ne samo vezan za PKK, vec i za sve druge gerilske skupine.Norman wrote:Nema veze što je komentar dug, bitno je da je sadržajan. Pun dokaza i provjerljivih činjenica. Samo nek' nije šuplja, onako napamet, iz glave.
Jesi li ti ikad bio u Turskoj? Poznaješ li te Kurde o kojima pišeš kako se osjećaju na poslu i tome slično? Koliko Kurda koji žive na zapadu Turske znaš?
Odakle si uopšte preuzeo tu tezu da se za AKP i CHP glasa iz straha, a ne iz ubjeđenja? Ima li neka studija, analiza, anketa, procjena koja govori o tome?
Isto tako, rekao je da PKK ipak uziva veliku podrsku Kurda na istoku. Vecina je za PKK. Puno je tu nepravde i svega ostalog sto Kurde tjera da mrze drzavu Tursku. On je jos tada rekao da je radi podrske naroda PKK nemoguce unistiti. Sta god mislili o njemu, kakve god cinjenice bile, PKK je neodvojiv dio jednog naroda. I trajat ce sve dok ga ne uniste sami Kurdi. Ovo sada ja interpretiram.
Poznanik je glasao za HDP. To mi je rekao. Nakon prvog potpitanja skontao sam da ne zeli o politici pricati pa sam se tu zaustavio.
O zivotu na zapadu Turske mi niko nije pricao, ali sam stosta odgledao i procitao. Internet je prepun materijala koji govore o ovome sto sam pisao. Milion dokaza je na sve strane. Nisam morao biti u Njemackoj 1943 da bih znao da je nacisticki rezim bio zlo. Na dvije utakmice turske reprezentacije jako su izvizdani pro-kurdski aktivisti koji su ubijeni u dva samoubilacka napada. Da se izvizde dva tako strasna masakra? Tu mora da se radi o bolesnoj mrznji koja je na nivou mrznje izmedju Srba i Hrvata. Paljevina ureda i atmosfera koja se stvorila oko HDP je jeziv pokazatelj odnosa turskog drustva prema kurdskoj politici. To je vjerovatno bila jedna od najgorih kampanja u historiji demokratije. Pa o cemu mi ovdje pricamo?
-
PurpurHazel
#4170 Re: Republika Turska
@challenger i @norman hvala puno.
da se radi o ranijim godinama kad smo isli sami, ne bih ni trepnula, al sad kad je dijete tu postajes neubrojiv paranoik.
Sve svjetske kruzerske kompanije za ovu godinu su otkazale uplovljavanje u turske luke sto je stvarno lose. Takodjer citam da je vlada upumpala milijune da nadomjesti gubitke u turistickom sektoru izazvane otkazivanjem aranzmana Rusa i Njemaca i nije to sto me brine nego nekako kao da se Turska suvise zabavila svojim unutarnjim i vanjskim politickim zbivanjima, te ratom uz granicu, pa olako pusta situaciju u turizmu, a to im je zila kucavica ekonomije. Hocu reci, nije to "tamo neki" Egipat ili Tunis, nego sam ih uvijek dozivljala mocnijim bar toliko da donekle zastite turisticka mjesta od ovih sranja, odnosno bar pojacaju nadzor ili daju do znanja da to rade, da zauzmu neki pozitivniji stav glede sigurnosti, a to mi ovdje bas izostaje pa zato nekakav nelagodan strah i zato pitam vas upucenije koji to pratite stalno, sta biste vi i biste li isli s familijom u ovim momentima?
da se radi o ranijim godinama kad smo isli sami, ne bih ni trepnula, al sad kad je dijete tu postajes neubrojiv paranoik.
Sve svjetske kruzerske kompanije za ovu godinu su otkazale uplovljavanje u turske luke sto je stvarno lose. Takodjer citam da je vlada upumpala milijune da nadomjesti gubitke u turistickom sektoru izazvane otkazivanjem aranzmana Rusa i Njemaca i nije to sto me brine nego nekako kao da se Turska suvise zabavila svojim unutarnjim i vanjskim politickim zbivanjima, te ratom uz granicu, pa olako pusta situaciju u turizmu, a to im je zila kucavica ekonomije. Hocu reci, nije to "tamo neki" Egipat ili Tunis, nego sam ih uvijek dozivljala mocnijim bar toliko da donekle zastite turisticka mjesta od ovih sranja, odnosno bar pojacaju nadzor ili daju do znanja da to rade, da zauzmu neki pozitivniji stav glede sigurnosti, a to mi ovdje bas izostaje pa zato nekakav nelagodan strah i zato pitam vas upucenije koji to pratite stalno, sta biste vi i biste li isli s familijom u ovim momentima?
- fosna2014
#4171 Re: Republika Turska
Ne bih preporucio. Ako mozes izbjeci sukobe, onda je odgovor jasan. Ne zamaraj djecu stim.
- Grean
#4172 Re: Republika Turska
Nesto nevezano za vasu raspravu, pratim ove hrvatske medije iz BiH i Hrvatske, nevjerovatan je nivo mrznje prema Turskoj i nekenaklonosti Rusiji. Prenose se clanci iz zapadnih medija, uglavnom oni gdje se NATO distancira od Turske, Nijemci rekli da Turci izazivaju sukob sa Rusima i oni ne misle ratovati za Tursku itd.itd. Iz svakog clana neko nasladjivanje distanciranjem od Turske.
Stose Turaka tice, oni trebaju izvuci pouke iz ove sirijske krize, kao prvo nemaju obavezu da zadrzavaju izbjeglice niti su oni duzni da podnose sami teret ovog rata. Fino brate neka nastave otvarati puteve pa neka se o njima brine miroljubiva Evropa.
Kao drugo ovo im je skola da ako zagusti da ce biti ostavljeni na milost i nemilost od krscanskih saveznika. Moraju nekad zbaviti atomsko ako ce biti sigurni.
Stose Turaka tice, oni trebaju izvuci pouke iz ove sirijske krize, kao prvo nemaju obavezu da zadrzavaju izbjeglice niti su oni duzni da podnose sami teret ovog rata. Fino brate neka nastave otvarati puteve pa neka se o njima brine miroljubiva Evropa.
Kao drugo ovo im je skola da ako zagusti da ce biti ostavljeni na milost i nemilost od krscanskih saveznika. Moraju nekad zbaviti atomsko ako ce biti sigurni.
- Čitalac
#4173 Re: Republika Turska
Svakako da ima i ovakvih i onakvih primera, ali ovo o čemu Kiki piše odavno je obrađeno u stručnoj literaturi.Norman wrote: Jesi li ti ikad bio u Turskoj? Poznaješ li te Kurde o kojima pišeš kako se osjećaju na poslu i tome slično? Koliko Kurda koji žive na zapadu Turske znaš?
Ko ima vremena, neka pročita rad "Kurdish Nationalism and Identity in Turkey: A Conceptual Reinterpretation"Social stigma attached to the Kurdish language and identity also leads many Kurdish-speaking individuals to hide their ethnic origins and adopt new public postures. A social-democrat engineer in the western town of İzmir observes, ‘We have a brilliant engineer in our office. I know he is a Kurd but he walks to the balcony whenever he speaks to his parents in Kurdish. He does not want us to hear him speaking Kurdish’.
https://ejts.revues.org/4008
- Co0l
#4174 Re: Republika Turska
I kad AKP dodje na vlast i pokusa vratit Kurdima prava koja su im Kemalisti uskratili,odmah se oni koji se deklarisu kao zastitnici Kurda pobune. 
- fosna2014
#4175 Re: Republika Turska
Ne bunde se Kurdi dzabe pod Erdoganom.Co0l wrote:I kad AKP dodje na vlast i pokusa vratit Kurdima prava koja su im Kemalisti uskratili,odmah se oni koji se deklarisu kao zastitnici Kurda pobune.