Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- irac300
#4151 Re: Ateizam
Kojem bogu da se pomolim da nam vrati avatare? 
-
chupacabra
#4152 Re: Ateizam
Pa da je svemogucem Zeusu pored svog tog posla sa stvaranjem svemira, planeta, vremena i prostora bilo toliko bitno sto ja pijem pivu za ramazan, najmanje sto je mogao uraditi je da posalje jednu munju na mene. I nebi mu bilo potrebno da ga mahala brani od mene, nego bi on to sam sredio. Ali, ni mukajet.apsidejzi wrote:A sta si ocekivao da se desi?chupacabra wrote:Neko spomenu pršutu i vino. Ja sam odrastao u ovom bosansko-idiotskom poimanju Islama gdje se nekako sve toleriše (kurvanje, prevare, opijanje pa i ubistvo) ali popiti pivu za ramazan je najveći grijeh koji možeš napraviti u mahali.
Mislio se šta to svemogući kreator svemira i svih zajebancija ima protiv pive i komada pršute. Jednu godinu sjednem i ne pijem cijeli ramazan i usput zapisujem šta se dobro i loše dešava u mom životu.
Onda drugu godinu provedem cijeli ramazan pijući pivu i komad pršute svaki dan, takođe pomno prateći i notirajući pozitive i negative tim bogohulnim činom.
Zaključak: Ne postoji korelacija između konzumacije pršute i pive i negativnih posljedica u mom životu (kao moguće kazne mastera svemira).
Tako sam kao klinac skontao da svemirskog diktatora ili ne interesuje šta ja jedem i pijem ili ga jednostavno nema. Izbrao sam drugu opciju i nastavio svoj normalan život do danas.
- Dope_Man
#4153 Re: Ateizam
A gdje bi te on za pivu gadjao munjama kad je i sam opijem Dionisovim vinom dan i noc. Samo Jahve i Alah su pravi partibrejkeri, jedini od svih bogova su protiv svega zabavnog.
- apsidejzi
#4154 Re: Ateizam
Nema sta, zajebao si samog Boga. Dobar osjecaj, jel da? U takvog boga medju muslimanima samo Vehabije vjeruju. Zato i trce na juris tamo po Siriji i ponasaju se kao da sve znaju, a blage veze nemaju.chupacabra wrote:Pa da je svemogucem Zeusu pored svog tog posla sa stvaranjem svemira, planeta, vremena i prostora bilo toliko bitno sto ja pijem pivu za ramazan, najmanje sto je mogao uraditi je da posalje jednu munju na mene. I nebi mu bilo potrebno da ga mahala brani od mene, nego bi on to sam sredio. Ali, ni mukajet.
- Smrcak15
#4155 Re: Ateizam
da salje munju svakome ko zgrijesi je poput profesora koji odmah reaguje na studenta koji pogresno napise rezultat na testu, pa mu mlatne samar i kaze, greska, mijenjaj to.chupacabra wrote: Pa da je svemogucem Zeusu pored svog tog posla sa stvaranjem svemira, planeta, vremena i prostora bilo toliko bitno sto ja pijem pivu za ramazan, najmanje sto je mogao uraditi je da posalje jednu munju na mene. I nebi mu bilo potrebno da ga mahala brani od mene, nego bi on to sam sredio. Ali, ni mukajet.
znaci jednostavno nema smisla da tako reaguje u toku testa sa svakim covjekom.
- Towelie
#4156 Re: Ateizam
Smrle shvatas li ti da je bilo kakav koncept testa nespojiv sa sveznajucim Bogom koji unapred zma sve ishode pa nema za ikakvim testovima ni potrebe?Smrcak15 wrote:da salje munju svakome ko zgrijesi je poput profesora koji odmah reaguje na studenta koji pogresno napise rezultat na testu, pa mu mlatne samar i kaze, greska, mijenjaj to.chupacabra wrote: Pa da je svemogucem Zeusu pored svog tog posla sa stvaranjem svemira, planeta, vremena i prostora bilo toliko bitno sto ja pijem pivu za ramazan, najmanje sto je mogao uraditi je da posalje jednu munju na mene. I nebi mu bilo potrebno da ga mahala brani od mene, nego bi on to sam sredio. Ali, ni mukajet.
- Dozer
#4157 Re: Ateizam
Paradox:
Sveznajuci bog, koji zna sve sta ce uraditi bilo koji covjek jer mu je on tako predodredio (zapisao na rodjenju, pa cak i prije toga, tj. odredio nam svima sudbinu unaprijed), istovremeno svakog tog covjeka i testira, na nesto i za nesto...
Potpuno besmisleno i nelogicno.
Smrle, recimo to ovako, da bi ti lakse shvatio (jer, ocito je da ne razumijes ono o cemu pricas i sto pokusavas svima nama da "objasnis" kao cinjenicno stanje)...
Recimo, ti si napravio robota. Za tog robota si predvidio da ima 4 noge, da se moze kretati u svim pravcima, da mu baterija traje 5 dana uz povremene odmore.
Software koji si napisao i instalirao u tog robota, tj. u njegov procesor (mozak) je predvidio sve moguce i nemoguce varijacije do kojih moze doci prilikom kretanja tog robota (razni tereni, prepreke itd.), kao i nacine reagovanja robota pri susretu s njima.
Istovremeno si omogucio robotu i da sam, preko raznih senzora, uci i pamti nauceno, a onda to i primjenjuje u nekoj narednoj situaciji.
Dakle - na neki nacin si mu dao i slobodnu volju, jel' tako?
E sad, posto si ti kreator tog robota (njegov bog), i sve si mu predodredio, ukljucujuci sve radnje koje taj robot moze izvesti, zivotni vijek, snagu, ucenje, itd. - koja je poenta da ti njega sad testiras, s obzirom da ti vrlo dobro znas sta on sve moze, jer si ga ti takvog napravio?
Sta ces ti to tacno kod njega testirati, ako si mu u startu predvidio da radi samo ono sto ti hoces, i takvog si ga sam napravio?
Sveznajuci bog, koji zna sve sta ce uraditi bilo koji covjek jer mu je on tako predodredio (zapisao na rodjenju, pa cak i prije toga, tj. odredio nam svima sudbinu unaprijed), istovremeno svakog tog covjeka i testira, na nesto i za nesto...
Potpuno besmisleno i nelogicno.
Smrle, recimo to ovako, da bi ti lakse shvatio (jer, ocito je da ne razumijes ono o cemu pricas i sto pokusavas svima nama da "objasnis" kao cinjenicno stanje)...
Recimo, ti si napravio robota. Za tog robota si predvidio da ima 4 noge, da se moze kretati u svim pravcima, da mu baterija traje 5 dana uz povremene odmore.
Software koji si napisao i instalirao u tog robota, tj. u njegov procesor (mozak) je predvidio sve moguce i nemoguce varijacije do kojih moze doci prilikom kretanja tog robota (razni tereni, prepreke itd.), kao i nacine reagovanja robota pri susretu s njima.
Istovremeno si omogucio robotu i da sam, preko raznih senzora, uci i pamti nauceno, a onda to i primjenjuje u nekoj narednoj situaciji.
Dakle - na neki nacin si mu dao i slobodnu volju, jel' tako?
E sad, posto si ti kreator tog robota (njegov bog), i sve si mu predodredio, ukljucujuci sve radnje koje taj robot moze izvesti, zivotni vijek, snagu, ucenje, itd. - koja je poenta da ti njega sad testiras, s obzirom da ti vrlo dobro znas sta on sve moze, jer si ga ti takvog napravio?
Sta ces ti to tacno kod njega testirati, ako si mu u startu predvidio da radi samo ono sto ti hoces, i takvog si ga sam napravio?
- Smrcak15
#4158 Re: Ateizam
shvatam ja itekako sta pisem, ali ti nemas cijeli sliku ispred sebe, ti samo vidis jedan djelic slikeTowelie wrote:Smrle shvatas li ti da je bilo kakav koncept testa nespojiv sa sveznajucim Bogom koji unapred zma sve ishode pa nema za ikakvim testovima ni potrebe?Smrcak15 wrote:da salje munju svakome ko zgrijesi je poput profesora koji odmah reaguje na studenta koji pogresno napise rezultat na testu, pa mu mlatne samar i kaze, greska, mijenjaj to.chupacabra wrote: Pa da je svemogucem Zeusu pored svog tog posla sa stvaranjem svemira, planeta, vremena i prostora bilo toliko bitno sto ja pijem pivu za ramazan, najmanje sto je mogao uraditi je da posalje jednu munju na mene. I nebi mu bilo potrebno da ga mahala brani od mene, nego bi on to sam sredio. Ali, ni mukajet.
Taj test nije da bi BOg saznao kakvi smo, Bog zna vec kakvi smo, nego radi Bozije pravde da nam se to prezentuje na sudnjem danu, da pokaze kakvi smo pa poslije Dzenet ili dzehennem.
Zamisli da nas odmah strpa ili u dzehennem ili u dzennet, pitas se poslije zbog cega sam ovdje, sta sam uradio da zasluzim ovo, pogotovo oni koji bi otisli u Dzehennem bez ikakvog testa.
Sta mislis da Bog kazes, ja znam da kad bi zivjeli na zemlji bili nepokorni i radili bi zlo, zato sam vas odmah strpao u dzehennem. Dali bi ovo imalo smisla, ima li ovdje pravde onda??? nebih ja rekao.
Znaci, testira nas da bi nama pokazao na sudnjem danu a ne da bi ono saznao nesto novo o nama sto nezna.
- arzuhal
#4159 Re: Ateizam
Veoma pojednostavljeno poimanje pojma testa (ne mora biti baš taj termin), i u odnosu na svo etimološko i semantičko obilje koje glagol i izvedenice iz latinskog jezika nude, i u odnosu na poistovjećivanje poimanja smisla i mjesta testa spram čovjeka i spram Boga.
Iz ugla vjere i vjernika: test/kušnja/iskušenje/osvjedočenje/(...) ne trebaju Bogu "Naučniku" da bi saznao nešto što ne zna ili da bi Sebi potvrdio nešto što zna, nego putem testa Sveznajući Bog nudi nešto i otkriva nešto od Svog znanja i čovjeku koji je na testu, upoznaje ga s njim samim, čija je vjera, svijest i savijest, moral ili volja na testu, na kušnji, na osvjedočenju.
Opet s vjerske (islamske) strane: onaj ko je na nekoj vrsti kušnje i testa, taj je još u dobru i može se nadati nečemu, upravo "testiranje" otkriva da "Bog od njega nije digao ruke", da je taj čovjek vrijedan da mu se ukaže "gdje je i u koje je doba", putem neke vrste testa. Onaj ko ne bi bio iskušavan nikako, to bi bio pokazatelj da je tom čovjeku pušteno da radi kako hoće, da se izigra kako najbolje umije i zna...
Iz ugla vjere i vjernika: test/kušnja/iskušenje/osvjedočenje/(...) ne trebaju Bogu "Naučniku" da bi saznao nešto što ne zna ili da bi Sebi potvrdio nešto što zna, nego putem testa Sveznajući Bog nudi nešto i otkriva nešto od Svog znanja i čovjeku koji je na testu, upoznaje ga s njim samim, čija je vjera, svijest i savijest, moral ili volja na testu, na kušnji, na osvjedočenju.
Opet s vjerske (islamske) strane: onaj ko je na nekoj vrsti kušnje i testa, taj je još u dobru i može se nadati nečemu, upravo "testiranje" otkriva da "Bog od njega nije digao ruke", da je taj čovjek vrijedan da mu se ukaže "gdje je i u koje je doba", putem neke vrste testa. Onaj ko ne bi bio iskušavan nikako, to bi bio pokazatelj da je tom čovjeku pušteno da radi kako hoće, da se izigra kako najbolje umije i zna...
- Dozer
#4160 Re: Ateizam
I dalje je besmisleno.
Cemu test ako on unaprijed sve zna i u skladu s tim nas je kreirao? Sta on to, kao, testira? Gdje je tu "slobodna volja" ako je sve vec svakome "zapisano"?
Cemu test ako on unaprijed sve zna i u skladu s tim nas je kreirao? Sta on to, kao, testira? Gdje je tu "slobodna volja" ako je sve vec svakome "zapisano"?
- Smrcak15
#4161 Re: Ateizam
iako sam objasnio, opet isto pitanje pa da ponovim vise puta mozda ces shvatitDozer wrote:I dalje je besmisleno.
testira nas da bi nama pokazao sta zasluzujemo na sudnjem danu a ne da bi ono saznao nesto novo o nama sto nezna.Cemu test ako on unaprijed sve zna i u skladu s tim nas je kreirao?
testira nas da bi nama pokazao sta zasluzujemo na sudnjem danu a ne da bi ono saznao nesto novo o nama sto nezna.Cemu test ako on unaprijed sve zna i u skladu s tim nas je kreirao?
zapisano je jer ON vidi buducnost, pa samo prenese svoje znanje o buducnosti na materijal gdje se pise sudbina.Gdje je tu "slobodna volja" ako je sve vec svakome "zapisano
nema to nista sa slobodnom voljom, ti i dalje imas slobodnu volju, radi sta hoces, kako hoces, kad i gdje hoces. a to sto on zna sve tvoje poteze koje ces uradit u buducnosti, to ne kompromitira tvoju slobodnu volju.
- Dozer
#4162 Re: Ateizam
I opet - BE-SMI-SLE-NO.Smrcak15 wrote: testira nas da bi nama pokazao sta zasluzujemo na sudnjem danu a ne da bi ono saznao nesto novo o nama sto nezna.
Smrle ba... Ako vec sve ZNA o svakome od nas pojedinacno, i ako nam je ON zapisao sudbine - sta onda ima testirati?
Sta tacno testira kad vec unaprijed zna sta cemo mi uraditi jer NAM JE ON TAKO ZAPISAO DA URADIMO?
Uvidjas li koliki je ovo paradoks?
I opet - BE-SMI-SLE-NO.testira nas da bi nama pokazao sta zasluzujemo na sudnjem danu a ne da bi ono saznao nesto novo o nama sto nezna.
Smrle ba... Ako vec sve ZNA o svakome od nas pojedinacno, i ako nam je ON zapisao sudbine - sta onda ima testirati?
Sta tacno testira kad vec unaprijed zna sta cemo mi uraditi jer NAM JE ON TAKO ZAPISAO DA URADIMO?
I opet - BE-SMI-SLE-NO.testira nas da bi nama pokazao sta zasluzujemo na sudnjem danu a ne da bi ono saznao nesto novo o nama sto nezna.
Pri cemu niko nema pojma ni o tom materijalu, ni gdje je, ni sta je...zapisano je jer ON vidi buducnost, pa samo prenese svoje znanje o buducnosti na materijal gdje se pise sudbina.
I opet - besmisleno.
ZNaci, on nas je stvorio, onda nam je svakome pojedinacno vidio buducnost (nije je on kreirao), i to je negdje zapisao, a onda gleda hocemo li mi ispuniti to sto je on vidio?
E, jes' nas kreirao i jes' svemocan....
Aha... Dakle, ipak on nije svemocan, nego je samo vidovit...?nema to nista sa slobodnom voljom, ti i dalje imas slobodnu volju, radi sta hoces, kako hoces, kad i gdje hoces. a to sto on zna sve tvoje poteze koje ces uradit u buducnosti, to ne kompromitira tvoju slobodnu volju.
- beni-bu-man
#4163 Re: Ateizam
on je sadistaDozer wrote:Aha... Dakle, ipak on nije svemocan, nego je samo vidovit...?
- Dozer
#4164 Re: Ateizam
Haman. Ali, to ce nam pokazati tek tamo, kad otegnemo papke. Do tad - suti i vjeruj da to jeste tako. Ili, ne vjeruj, i oho ti se oho onda tamo... 
- Dope_Man
#4165 Re: Ateizam
Sadista koji je ''semocan'', ali zapravo nije, jer kad se vjernici zapetaljaju oko igre sudbine, bozije i ljudske volje ispadne da nije odredio sta ce biti, ali zna, sto znaci da je na neki nacin ipak odredjeno mimo njega, a onda nije svemoguc vec samo vidoviti Dzemil.. al hej, bitno je iskljuciti razum, ponavljati da je dobar i vjerovati slijepo u to, ostalo ce vec nekako doci na svoje.
- beni-bu-man
#4166 Re: Ateizam
na to sve bih dodao: i uspjesno poloziti testDope_Man wrote:Sadista koji je ''semocan'', ali zapravo nije, jer kad se vjernici zapetaljaju oko igre sudbine, bozije i ljudske volje ispadne da nije odredio sta ce biti, ali zna, sto znaci da je na neki nacin ipak odredjeno mimo njega, a onda nije svemoguc vec samo vidoviti Dzemil.. al hej, bitno je iskljuciti razum, ponavljati da je dobar i vjerovati slijepo u to, ostalo ce vec nekako doci na svoje.
- Smrcak15
#4167 Re: Ateizam
bas ne kontas stvarnoDozer wrote:I opet - BE-SMI-SLE-NO.Smrcak15 wrote: testira nas da bi nama pokazao sta zasluzujemo na sudnjem danu a ne da bi ono saznao nesto novo o nama sto nezna.
tebi se izgleda mora crtati
da ti onda nacrtam rijeci:
ja profesor ti moj student, ja sa svojim znanjem vidim da ti nezasluzujes prolaz dalje pa ti kazem,
"Nema potrebe da radis test, ti moras ponavljati godinu(to jeste bit ces kaznjen da ponavljas jos jednu godinu)"
a drugim dadnem da rade test i da se pokazu a tebi ne dozovlim, nego te odmah posaljem na ponavljanje godine.
Iako znam da oni drugim ucenici ce proci ili padati na testu, njima dozvolim test, ali tebi nedam da ides test nego te odmah kaznjavam
Razumijes li sada zasto daje test da te iskusa, i da to postane tebi ocigledno da ti ces dobiti poslije ono sto zasluzujes, jer da ti neda testa na ovom svijetu je isto poput onog gore slucaja da ti zabranim da ides na test a drugim dozovlim.
Znaci daje ti se sansa sa svojom voljom da izboris Raj. razumijes li junace ovo??
iako zna da ces u Dzehenem ili Dzennet, daje ti sansu kao i drugima da to postane ocigledno i tebi gdje pripadas.Sta tacno testira kad vec unaprijed zna sta cemo mi uraditi jer NAM JE ON TAKO ZAPISAO DA URADIMO?
Razumi ovo, ON zna i moze te odmah strpati tamo gdje bi zasluzio, ali daje test radi svoje pravde i da to postane ocigledno i tebi da kad zasluzis Raj da znas da si ga zasluzio radeci dobra djela pa si mu se umilio i on ti podario Raj, ili radio zla djela pa se on rasrdio i kaznio te.
Sta mislis , samo otvoris oci u paklu i pitas se odakle sam dosao ovdje, sta radim, ovdje, sto sam u kazni, sta sa uradio, ovo bi se ti sve pitao da nisi prosao test nego si odmah smjesten tamo.
- AleksoMKD
#4168 Re: Ateizam
Znaci mi ateisti smo stvoreni od strane boga da ne verujemo u njega i zato moramo goriti u paklu?
- Smrcak15
#4169 Re: Ateizam
nije tacnoAleksoMKD wrote:Znaci mi ateisti smo stvoreni od strane boga da ne verujemo u njega i zato moramo goriti u paklu?
stvoren si radi testa/iskusenja, a ti si izabrao nevjerstvo.
- shmizlica
#4170 Re: Ateizam
pa mora neko biti za primjer šta će se desiti ako ne slušaAleksoMKD wrote:Znaci mi ateisti smo stvoreni od strane boga da ne verujemo u njega i zato moramo goriti u paklu?
- arzuhal
#4171 Re: Ateizam
Razlog stvaranja čovjeka - test? Ni to nije tačno.Smrcak15 wrote:nije tacnoAleksoMKD wrote:Znaci mi ateisti smo stvoreni od strane boga da ne verujemo u njega i zato moramo goriti u paklu?
- beni-bu-man
#4172 Re: Ateizam
Smrcak15 wrote:nije tacnoAleksoMKD wrote:Znaci mi ateisti smo stvoreni od strane boga da ne verujemo u njega i zato moramo goriti u paklu?
ma imam popravni sad, ne sikiraj se
- AleksoMKD
#4173 Re: Ateizam
Kuran / Sura 2. El-Bekara (Krava)Smrcak15 wrote:nije tacnoAleksoMKD wrote:Znaci mi ateisti smo stvoreni od strane boga da ne verujemo u njega i zato moramo goriti u paklu?
Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati. #
Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema. #
Ima ljudi koji govore: “Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!”- a oni nisu vjernici #
Oni nastoje prevariti Allaha i one koji vjeruju, a oni i ne znajući, samo sebe varaju. #
Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih čeka bolna patnja zato što lažu. #
Kako ja jadan smrtnik mogu da izaberem kada je svemoguci i sveznajuci vec za mene izabrao?
Jedini logican zakljucak (sto doduse tesko ide religijama, logika) da je svemoguci jos u momentu stvaranja kosmosa odlucio da ce jos nerodjeni Alekso goreti u paklu.
- Smrcak15
#4174 Re: Ateizam
Ovdje je potrebno pojasnjenje, po onome sto sam razumio iz Kurana a to je da je covjek stvoren inicijalno iz Milosti, a da bi se ta MIlost zasluzila i manifestirala potrebno je staviti covjeka na iskusenje/test, a taj test je uradjen dali si pokoran ili ne pokoran, dali radis dobro ili zlo.arzuhal wrote:Razlog stvaranja čovjeka - test? Ni to nije tačno.Smrcak15 wrote:nije tacnoAleksoMKD wrote:Znaci mi ateisti smo stvoreni od strane boga da ne verujemo u njega i zato moramo goriti u paklu?
tako da covjek stvoren radi testa nije potpuna slika nego samo dio razloga stvaranja.
Jer kao sto sam napisao stvoreni smo iz milosti i da budemo iskusavani ko ce zasluziti tu milost, kroz test gdje u to testu je hoce li se biti pokorno Bogu i radit dobra djela ili ce se biti nepokorno i raditi losa djela i ono sto je bogu mrsko.
- Smrcak15
#4175 Re: Ateizam
AleksoMKD wrote:Kuran / Sura 2. El-Bekara (Krava)Smrcak15 wrote:nije tacnoAleksoMKD wrote:Znaci mi ateisti smo stvoreni od strane boga da ne verujemo u njega i zato moramo goriti u paklu?
Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati. #
Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema. #
Ima ljudi koji govore: “Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!”- a oni nisu vjernici #
Oni nastoje prevariti Allaha i one koji vjeruju, a oni i ne znajući, samo sebe varaju. #
Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih čeka bolna patnja zato što lažu. #
Kako ja jadan smrtnik mogu da izaberem kada je svemoguci i sveznajuci vec za mene izabrao?
Jedini logican zakljucak (sto doduse tesko ide religijama, logika) da je svemoguci jos u momentu stvaranja kosmosa odlucio da ce jos nerodjeni Alekso goreti u paklu.
kad ocistis srce pred bogom, da ne osjecas oholost, nego ponizno trazis od Boga uputu u zivotu tad je nadati se de te Bog uputi...a ako mislis cinicnim tekstovima izazivati Boziju milost onda si u zabludi...