Sirija

Locked
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#4151 Re: Sirija

Post by Woody »

U napetom iščekivanju odluke Vijeća sigurnosti UN i State Department-a o vojnoj intervenciji u Siriji:

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4152 Re: Sirija

Post by Truba »

neš kontam :D ne moraju se ameri i ruje rokat
nek samo rokaju protivnike na terenu :roll:

naravno nemaju ruje muda za to
Shahab

#4153 Re: Sirija

Post by Shahab »

Challenger__ wrote:- Jedina nada lažnih muslimana/kanibala/terorista u Siriji leži u uticaju i snazi AIPAC-a, koji treba da eliminiše i ignoriše antiterorističke i prohrišćanske sentimente američke nacije i da uprkos toj činjenici okrene američki Kongres protiv vlade u Damasku, a u prilog Izraelu i S. Arabiji;

- ako laže Kerry, a laže, jer je patološki lažov, nema potrebe da mi jedni druge obmanjujemo.

Image
Sada se jasno vidi savez Izraela i Saudi Arabije koji traje decenijama. Oni su jedan tim.
Challenger__

#4154 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

ANKETA
Trebaju li Sjedinjene Američke Države intervenisati u Siriji?

Ne (8505), 71%

Da (2678), 22%

Ne znam (735), 6%
Bošnjaci i/ili Bosanci su protiv prevare, protiv nasilja. Da anketa reprezentativnije zadire u tkivo čitave BiH, postotak protiv bi bio i veći. PO PRVI PUT nakon dvije decenije, BiH je suštinski jedinstvena po nekom pitanju, a zagovornici intervencionizma su manjina i/ili statistička greška. Agresivna manjina, ali - manjina.

Uvažene kolege, nemam riječi kojima bih iskazao svoju radost i ponos...

Do čitanja, lijep pozdrav.
Avetinho

#4155 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:- Jedina nada lažnih muslimana/kanibala/terorista u Siriji leži u uticaju i snazi AIPAC-a, koji treba da eliminiše i ignoriše antiterorističke i prohrišćanske sentimente američke nacije i da uprkos toj činjenici okrene američki Kongres protiv vlade u Damasku, a u prilog Izraelu i S. Arabiji;

- ako laže Kerry, a laže, jer je patološki lažov, nema potrebe da mi jedni druge obmanjujemo.

Image
Sto veca slova, sto veca slika, to zvuci ubjedljivije.

Maske su pale. Joker!
Last edited by Avetinho on 06/09/2013 15:46, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4156 Re: Sirija

Post by Truba »

gledam ove ruske brodove... meni su komedija... a svaki američki ulijeva strahopoštovanje
Revoltage

#4157 Re: Sirija

Post by Revoltage »

Black swan wrote:gledam ove ruske brodove... meni su komedija... a svaki američki ulijeva strahopoštovanje
Ma nista niscim, sami otpad. Mozda hoce da ih prodaju u zeljezo dole. :D
Alfons Kauders

#4158 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

Sta je ovo? Nema nista sa advanceta? Samo Debka i slikovnica?

Znam da je utakmica, ali potrudite se makar malo bolje.

Doduse challenger se vratio, bice veselije :D
Kikibombona

#4159 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Nisam zaboravio krscane (da usput odgovorim i @jezu) jer nije mi bio cilj pobrojati sve manjine u Siriji nego samo napisati da i nisu bas sve manjine tako pro-asad raspolozene pa sam se zato samo osvrnuo na dvije od cetiri znacajnije manjine za koje imam saznanja da ga bas i ne gotive toliko.
A sto se krscana tice cijenim da su vise prorezimski nastrojeni mada nemam nekog konkretnog materijala za tu tvrdnju,nego cisto onako jer mi je logicno da zaziru od islamista na strani pobunjenika.
Pa naravno da ga ne gotive. Ne gotivimo ni mi Lagumdziju i slicne pa opet ne bi stali uz ekstreme koji bi se borili protiv njega.

Kako objasnjavas cinjenicu da se na strani pobunjenika bore iskljucivo suniti i da glavnu rijec vodi ekstremna komponenta?
Kako objasnjavas cinjenicu da vecinu boraca SAA cine suniti i da je armija multietnicka?
muhafuca

#4160 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Syrian Woman Rips Into McCain At Town Hall For His Support For Bombing Syria 9 5 2013

sarajevoxxxx

#4161 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dera, Ateman: Pao režimski tenkovski bataljon !

- Zarobljene su velike količine teškog i lakog oružja, a FSA je nastavila sa napredovanjem. U akciji su učestvovale brigade ''Muatez Billlah'' i ''Ehlu Sunneh''. Također, zgažen je i režimski vojni punkt ''Al Medreseh''.
Co0l

#4162 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:
- Otac Paolo je kršćanski svećenik i od marta 2011. je na strani sirijskih revolucionara. I sigurno nije jedini.
- Kakve gluposti piše ovaj čovjek... Ispada da i srca Mesijinih sljedbenika u Siriji i izvan nje, kucaju za "revoluciju" kanibala i Al-Kaide... :-)

- BTW, riječ je o jezuiti koji je - kako i proteroristički izvori tvrde - ubijen od strane Al-Kaide, koje "nema":
Image

An Italian Jesuit missionary, who dedicated his life to restoring an ancient monastery north of Damascus and championed the uprising against Syrian President Bashar al-Assad, may have been executed by Al-Qaeda-affiliated rebels, say opposition activists.
LINK
Pa ako vec citiras neki tekst onda ga i prevedi kako pise a ne kako tebi odgovara a pise da su ga mozda ubili pobunjenici povezani sa Al Kaidom a ne da ga jeste ubila Al Kaida.Dakle,ne zna se ko ga je ubio ali se zato vrlo dobro zna protiv koga se zalagao i borio-protiv krvoloka i ratnog zlocinca Asada.
E sad,posto ti je glavni argument da svojevremeno optuzis pobunjenike za ubistvo Butija to sto je navodno podrzavao Asada,budi principijelan pa barem malo posumnjaj da je rezim umjesan u nestanak ovog svestenika.Znam da puno trazim al et :)
sarajevoxxxx

#4163 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Nisam zaboravio krscane (da usput odgovorim i @jezu) jer nije mi bio cilj pobrojati sve manjine u Siriji nego samo napisati da i nisu bas sve manjine tako pro-asad raspolozene pa sam se zato samo osvrnuo na dvije od cetiri znacajnije manjine za koje imam saznanja da ga bas i ne gotive toliko.
A sto se krscana tice cijenim da su vise prorezimski nastrojeni mada nemam nekog konkretnog materijala za tu tvrdnju,nego cisto onako jer mi je logicno da zaziru od islamista na strani pobunjenika.
Pa naravno da ga ne gotive. Ne gotivimo ni mi Lagumdziju i slicne pa opet ne bi stali uz ekstreme koji bi se borili protiv njega.

Kako objasnjavas cinjenicu da se na strani pobunjenika bore iskljucivo suniti i da glavnu rijec vodi ekstremna komponenta?
Kako objasnjavas cinjenicu da vecinu boraca SAA cine suniti i da je armija multietnicka?
- U zadnjem napadu na Arihu učestvovao je veliki broj boraca Hezbollaha, kao i dio boraca iz Irana i Iraka. Da oni imaju dovoljno boraca ne bi im jedinu značajniju pobjedu u ratu ostvarile jedinice iz libanona. Sva teža ratišta pokrivaju strani režimski borci. Nekadašnja SAA više ne postoji, osim naravno velikog broja alevitskih oficira, i šebihe koja je nadomjestila kadar koji je prebjegao. Imaš video snimak režimskih boraca koji prilikom ulaska u Kusajr kaže kako su vojne formacije ''difal medinija'' ostvarile značajnu pobjedu. Znači Hezbollah i difal medini ili šebiha su im uzeli jedini grad u ovih 30 mjeseci. režimske regularne vojske nema ni na mapi.

- I ono boraca što ima u Damasku, režim ih ne smije upotrijebiti jer bi isti vjerovatno prebjegli. Evo i danas je prebjeglo 20 režimskih boraca mrsko mi tražiti video, bilo je jutros. Znači i nakon trideset mjeseci rata sasvim normalno da prebjegne sto vojnika, ili pedeset ili dvadeset. Ni mediji koji su svi pod režimskom kontrolom i koji 24 sata pune glavu Sirijcima o teroristima ne pomažu, koliko bi vojnika davno prebjegli ali ih okolnosti spriječavaju. U svakom slučaju Sirijom trenutno upravlja mafija koja nema veze ni sa vjerom ni sa sektom. Dovoljno da imaš od 22 miliona stanovnika, milion koji su ti odani i da držip cijelu zemlju u okovima. Najsvježiji primjer Egipat. dvije trećine islamista odnijelo pobjedu, pa čak nakon ovih zadnjih dešavanja može se kazati i da je veliki broj mrzitelja Mubareka također preko noći svrstao se na stranu onih koji su protiv vojnog puča, ali kakve koristi kada vojska upravlja cijelim sistemom.

- Ista stvar u Siriji.
Co0l

#4164 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:

Nemoj bukvalno shvatat to 'gotive',vise je to bio eufemizam ;)

Nije tesko objasnit zasto su na strani pobunjenika vecinom (ne iskljucivo ) suniti-pa rezim je decenijama privilegovao manjine (posebno Alawite) i odredjeni dio sunita tako da ne iznenadjuje sto su oni manje privilegovani (mahom suniti) to sa podozrenjem gledali i cekali prvu priliku da se pobune protiv takvog establismenta.Naravno,nije samo klan Asad odgovoran za to,krivi su i kolonizatori koji su i uspostavili takav poredak,Asadovi su to samo nastavili njegovati.

Zasto vecina SAA cine suniti-pa,iako nema preciznih podataka o tome nego se samo nagadja,ni to nije iznenadjenje jer jednostavno radi se o zemlji gdje su suniti u velikoj vecini i da se manji dio od ukupnog broja sunita u Siriji prikloni rezimu opet ce cinit vecinu na strani rezima jer jednostavno manjina ima daleko manje.

A koliko se usitinu radi o multietnickoj armiji je zaista diskutabilno,pogotovo kad smo vidjeli na koji nacin su neke manjine primoravane na saradnju.Na kraju krajeva,i u Desetom diverzantskom odredu su bili Drazen Erdemovic i Zijad Zigic pa ne kazemo za VRS da je bila multietnicka :)
I za kraj,sva pitanja vezano za etnicki i vjerski sastav zaracenih strana u Siriji bi ipak trebao adresirati nekom ko ovaj rat smatra iskljucivo sektaskim,ja to nisam,ja sam samo reagovao na napise da su sve manjine na strani Asada.
sarajevoxxxx

#4165 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dijete šehid Dime Al Hamuk

Image

- Poginula u nedavnom režimskom bombardovanju Ruhejbe
sarajevoxxxx

#4166 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Homs, Var: Mjesto na koje je danas pao režimski projektil

Image
sarajevoxxxx

#4167 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Homs, Tarik Hama, nakon režimskog granatiranja 29.08.2013. Foto: Muhamed Ibrahim http://www.image-talk.shaam.org/

Image
sarajevoxxxx

#4168 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Homs, Tarik Hama, nakon režimskog granatiranja 29.08.2013. Foto: Muhamed Ibrahim http://www.image-talk.shaam.org/

Image
sarajevoxxxx

#4169 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Image
sarajevoxxxx

#4170 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Homs, Al Karabis - I ovo mjesto je danima na meti režimske artiljerije Foto: Muhamed Ibrahim http://www.image-talk.shaam.org/item/2181-
Image
AleksoMKD

#4171 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Ruski brodovi koji su oko ili na putu za Siriju.

http://flot.com/news/navy/?ELEMENT_ID=151897
--------------------------------------------------------
Alexander Shabalin - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Admiral Nevelskoi - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
MINSK - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Peresvet - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Azov - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Novocherkassk - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Nikolay Filchenkov - Project 1171 / Alligator Class / Large Landing Ship (LLS)
Neustraschimy - Projekt 1154 Fregatte / Anti Submarine
Admiral Panteleyev - Udaloy-class destroyer
Priazovye SSV-201 - Intelligence Ship

Uglavnom brodovi za transport trupa i opreme. Verovatno u slucaju eventualne evakuacije ljudi i opreme.
popokatepetl_com

#4172 Re: Sirija

Post by popokatepetl_com »

Black swan wrote:gledam ove ruske brodove... meni su komedija... a svaki američki ulijeva strahopoštovanje
Jedan Americki brod je ko 300 Ruskih+podmornice.

fanovi terorista igraju na opasnu kartu, ovaj pacijent nam redovno postavlja uznemirujuce slike djece, nerijetko i mrtva tijela postavlja samo sa slikom sto odma podrazumjeva da je to rezim pobio iako slika moze biti iz Palestine npr. Samo izgleda da je slucajno napravio previd pa nam nije poslao i sliku onog djecaka sto ga ubise pred roditeljima jer je nesto ruzno rekao oslobodiocima.
Last edited by popokatepetl_com on 06/09/2013 18:36, edited 1 time in total.
Revoltage

#4173 Re: Sirija

Post by Revoltage »

popokatepetl_com wrote:
Jedan Americki brod je ko 300 Ruskih+podmornice.

fanovi terorista igraju na opasnu kartu, ovaj pacijent nam redovno postavlja slike djece, nerijetko i mrtva tijela postavlja samo sa slikom sto odma podrazumjeva da je to rezim pobio iako slika moze biti iz Palestine npr. Samo izgleda da je slucajno napravio previd pa nam nije poslao i sliku onog djecaka sto ga ubise pred roditeljima jer je nesto ruzno rekao oslobodiocima.
To je bolesnik i nista vise, ispran, sapran sta god hoces.
udrch

#4174 Re: Sirija

Post by udrch »

sarajevoxxxx wrote:Dera, Ateman: Pao režimski tenkovski bataljon !

- Zarobljene su velike količine teškog i lakog oružja, a FSA je nastavila sa napredovanjem. U akciji su učestvovale brigade ''Muatez Billlah'' i ''Ehlu Sunneh''. Također, zgažen je i režimski vojni punkt ''Al Medreseh''.
:thumbup:
udrch

#4175 Re: Sirija

Post by udrch »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:

u Siriji suniti jesu apsolutna većina koja nikada nije imala presjednika države..
Locked