Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#4151 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

neki wrote: Ja uopšte ne umanjujem vrijednost i značaj te tri saobraćajnice, nego činjenicu da je to sve što se u gradu od pola miliona stanovnika napravilo za 30 godina..
Ti pominješ nekakav bum, kakav bum???
Sve navedeno je izgrađeno u zadnjih 5-6 godina pa sam zato to nazvao bumom, nakon dužeg perioda stagnacije.

Jednostanvo odjednom su se počele graditi saobraćajnice koje su dugo vremena bile na čekanju, a toliko na čekanju da su most na A transverzali nazvali "rahmetli tramvajski".
neki

#4152 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

So What! wrote:
neki wrote: Ja uopšte ne umanjujem vrijednost i značaj te tri saobraćajnice, nego činjenicu da je to sve što se u gradu od pola miliona stanovnika napravilo za 30 godina..
Sve navedeno je izgrađeno u zadnjih 5-6 godina pa sam zato to nazvao bumom, nakon dužeg perioda stagnacije.

Jednostanvo odjednom su se počele graditi saobraćajnice koje su dugo vremena bile na čekanju, a toliko na čekanju da su most na A transverzali nazvali "rahmetli tramvajski".
Zapadni prilaz se izgradio prije 17 godina, "obilaznica" se počela graditi prije više od 10 (ako izostavimo činjenicu da su prvi tuneli probijeni još 1990)..
U zadnjih 5-6 godina se izgradila A transferzala, pola stupske petlje i veza butile-briješće i butile-vlakovo..jadno za grad sa 150 000 registrovanih vozila..širenje zagrebačke sa 3 na 4 trake u dužini 700m ne uzimam za relevantno..
So What!

#4153 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

neki wrote:
So What! wrote:

Zapadni prilaz se izgradio prije 17 godina, "obilaznica" se počela graditi prije više od 10 (ako izostavimo činjenicu da su prvi tuneli probijeni još 1990)..
U zadnjih 5-6 godina se izgradila A transferzala, pola stupske petlje i veza butile-briješće i butile-vlakovo..jadno za grad sa 150 000 registrovanih vozila..širenje zagrebačke sa 3 na 4 trake u dužini 700m ne uzimam za relevantno..
Širenje sjeverne, a nije samo zagrebačka proširena. Više garnitura je gradilo Sarajevsku, a jedna ga je uspjela završiti efikasno, dva tunela ne predstavljaju neko pretjerano olakšanje.

Fazon je što ti uzimaš kao relevantno ono što ti se sviđa, a bilo je tu izgradnja Butmirske ceste, Hrasničke ceste, kružnih tokova na Otoci, Ilidži, Dobrinji itd... Ima mnogo manjih zahvata koji su u mnogome poboljšali situaciju.
neki

#4154 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

So What! wrote:
neki wrote: Zapadni prilaz se izgradio prije 17 godina, "obilaznica" se počela graditi prije više od 10 (ako izostavimo činjenicu da su prvi tuneli probijeni još 1990)..
Širenje sjeverne, a nije samo zagrebačka proširena. Više garnitura je gradilo Sarajevsku, a jedna ga je uspjela završiti efikasno, dva tunela ne predstavljaju neko pretjerano olakšanje.

Fazon je što ti uzimaš kao relevantno ono što ti se sviđa, a bilo je tu izgradnja Butmirske ceste, Hrasničke ceste, kružnih tokova na Otoci, Ilidži, Dobrinji itd... Ima mnogo manjih zahvata koji su u mnogome poboljšali situaciju.
Sjeverna je proširena prije 10 godina, ne u zadnjih 5..., eto zaboravio sam navesti butmirsku koja je dijelom "greenfield" cesta (znači imamo 4 u zadnjih 30 godina) ali smiješno je što ti smatraš sve to nekim građevinskim bumom i guraš u zadnjih 5 godina iako je većina toga građena decenijama...što je sramotno, da cesta za koju je rok izgradnje 3 godine, gradi se 12, i ti to zoveš bumom :-) 700 m zagrebačke proširivalo se 4 godine, sad imamo trakavicu sa nastavkom...dvije rampe na stupskoj petlji i nadvožnjak 4 godine...stvarno ćeš uzeti hrasničku kao argument za "bum" ??? :-)
DaysleepeR

#4155 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by DaysleepeR »

Jutros u sarajevskoj špici zatvorili dvije trake kod hotela Zagreb da poprave onu rupu od puknute cijevi.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4156 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by un1ted »

Zbog toga i mrzim ovu drzavu :) U cemu je problem bio to uraditi u nedjelju ujutro, ili jos bolje, po ugledu na normalne zemlje u nocnoj smjeni? Mada suvisno je to diskutovati kada je rupcaga bila aktivna vise od mjesec dana. Koliko je samo taj problem napravio guzve, dodatnog zagadjenja, potrosnje goriva i cega sve ne.

Macehinska drzava.
tec

#4157 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

So What! wrote:

Nažalost ovdje griješiš i neki je u pravu ono što ti vidiš kao bum je u izgradnji već 20 godina. I ta rješenja koja si naveo se grade po 5, 10, 15 godina i poneka kao A transverzala su usporili izgradnju južne longitude jer so pomjerili sredstva kantona sa jednog projekta na drugi na nalog načelnika jedne opštine, tako isto mu je pošlo za rukom da blokira GA kroz pravljenja izmišljenoga 'privremenog rješenja' (sa parama federacije) koji on nastoji napraviti stalnim kroz suludog sirenja lokalne ceste (150 m) na 4 trake do svog drugog projekta XI transverzale. Bez da se gledaju regulacioni planovi ili potrebe grada i kantona.

Prva dva djela južne (do skretanja za tranzit) su mogla biti gotova već prije 3 godine da nije bilo miješanja lokalnih hadžija. Sredstva su bila obezbjeđena (kao i za Stupsku Petlju) ali tebi je promaklo da su se morala tražiti dodatna sredstva zbog miješanja lokalnih šerifa i da projekat Stupske Petlje nije okončan onako kako je ugovoren 4 odvojene trke su trebale nastaviti južno do pumpe (prema aerodromu) ali lokalnom načelniku (i njegovim financijerima) to nije odgovaralo pa je izbačeno. I tako dalje na svim tim 'bum' projektima.
Dope_Man

#4158 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Dope_Man »

Titova.. nekoliko decenija nakon apokalipse:

Image

Image
So What!

#4159 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

tec wrote:
So What! wrote:

Nažalost ovdje griješiš i neki je u pravu ono što ti vidiš kao bum je u izgradnji već 20 godina. I ta rješenja koja si naveo se grade po 5, 10, 15 godina i poneka kao A transverzala su usporili izgradnju južne longitude jer so pomjerili sredstva kantona sa jednog projekta na drugi na nalog načelnika jedne opštine, tako isto mu je pošlo za rukom da blokira GA kroz pravljenja izmišljenoga 'privremenog rješenja' (sa parama federacije) koji on nastoji napraviti stalnim kroz suludog sirenja lokalne ceste (150 m) na 4 trake do svog drugog projekta XI transverzale. Bez da se gledaju regulacioni planovi ili potrebe grada i kantona.

Prva dva djela južne (do skretanja za tranzit) su mogla biti gotova već prije 3 godine da nije bilo miješanja lokalnih hadžija. Sredstva su bila obezbjeđena (kao i za Stupsku Petlju) ali tebi je promaklo da su se morala tražiti dodatna sredstva zbog miješanja lokalnih šerifa i da projekat Stupske Petlje nije okončan onako kako je ugovoren 4 odvojene trke su trebale nastaviti južno do pumpe (prema aerodromu) ali lokalnom načelniku (i njegovim financijerima) to nije odgovaralo pa je izbačeno. I tako dalje na svim tim 'bum' projektima.
Slažem se ja oko svega navedenog, ali sve je počelo od tvrdnje da Sarajlije koriste istu putnu infrastrukturu kao i od prije rata što nije istina.

Sarajevo je odllično dokumentovano iz tog perioda, pogotovo perioda početka opsade kao i poslijerantog perioda gdje se vidi šta je izgrađeno, a šta nije.

Činjenica je da izgradnju cesta kao i svega ostalog prate neke razne malverzacije, ali isto tako je činjenica da se pojedine ceste i izgrade.

Dakle Sarajevo je definitvno doživjelo određeno poboljšanje u saobraćajnoj infrastrukturi. Da li je dovoljno? Nije.

Ali definitvno se uvijek nešto rade, jer svakih 100 metara nove saobraćajnice u Sarajevu košta milione, što ja volim podsjećati, koje mi nemamo.

Nadajmo se nekad da ćemo dobiti od nekog 100 miliona da napravimo Prvu transverzalu barem do Vogošće ili gradski autoput barem do Buća Potoka.
Haris.ba

#4160 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Malo moramo shvatiti i kontekst - osim Zenice, ja ne znam ni za jedan drugi grad koji toliko je uložio u gradski saobraćaj.

Pada mi namamet da je Livno dobilo zaobilaznicu, Brčko da radi svoju.

Ali, koliko ima mjesta u BiH koja poslije rata nisu dobili metra nove ceste?

Moramo shvatiti i da smo mi društvo u kojemu piličara može spriječiti rješavanje glavnih arterija u gradu.
Ned071

#4161 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Ned071 »

niko da spomene vaznu cinjenicu koja itekako utice na guzvu. koliko ljudi koji zive van sarajeva nekim poslom svaki dan stigne u glavni grad?
BadBoy

#4162 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Ned071 wrote:niko da spomene vaznu cinjenicu koja itekako utice na guzvu. koliko ljudi koji zive van sarajeva nekim poslom svaki dan stigne u glavni grad?
Spomenuto u kontekstu prekomjernog broja vozila na gradskim saobraćajnicama.
kakaljin

#4163 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

BadBoy wrote:
Ned071 wrote:niko da spomene vaznu cinjenicu koja itekako utice na guzvu. koliko ljudi koji zive van sarajeva nekim poslom svaki dan stigne u glavni grad?
Da se koristi voz ili autobus, prije bi se stizalo u grad i iz grada, alii svi hoce sa autima i vecinom je jedno u autu.
BadBoy

#4164 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

kakaljin wrote:
BadBoy wrote:
Da se koristi voz ili autobus, prije bi se stizalo u grad i iz grada, alii svi hoce sa autima i vecinom je jedno u autu.
Tako je, ne možeš bošnju odvojiti od volana i svi imaju strašno dobar razlog zašto baš njima treba auto.
Ned071

#4165 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Ned071 »

Nije to bas tako. Bolnica, poslovni sastanci, izleti, ekskurzije, trgovina... Pa nece robu dovlacit autobusom...
Dope_Man

#4166 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Dope_Man »

kakaljin wrote:
BadBoy wrote:
Ovo ipak nije tacno. Ja zivim u prigradskom dijelu, radnim danima dolazim na posao u grad. Meni treba autobus + tramvaj da dodjem u grad i ta kombinacija mi uzme tacno sat vremena. U povratku mi, zbog rasporeda autobusa, uzima sat i po.

Veoma rijetko krenem na posao autom, ali samo ako imam zaista dobar razlog, i tad mi treba oko 45-50 minuta u jednom smijeru. To podrazumjeva da parkiram na socijalnom, pa opet tramom dolazim zadnjih 5-6 stanica, odnosno s posla tramom opet idem do auta. I tu opet gubim dosta cekajuci tram. Da mi se isplati placati npr. 50 KM mjesec parkinga kod parlamenta, dolazio bih, i odlazio, za nekih 35-40tak minuta do posla i nazad ukljucujuci 5-6 minuta setnje i eliminisao gras iz svog rasporeda skroz.

Iako se cini nekad da guzva traje vjecnost, ona je obicno par semafora (cvila do grasa) a onda se razidje i auto ipak ide brze od tramvaja. Ja zivim za dan kad ce nekako srediti tramvajski saobracaj da ne mora stajati dva puta na svakoj stanici (stanica+semafor) i kada ce voziti vise od 35-40 km/h od jedne do druge stanice. Ali ne vidim da ce to ikad biti, pa ja nastavljam gubiti oko sat vremena svaki dan zahvaljujuci prevozu, nekad i vise jer se zna desiti zastoj ili jednostavno nema trama pa fulim i bus. Samo sto je meni nerviranje i voziti u toj guzvi, pa ipak biram gradski prevoz gdje ne trosim gorivo i auto, a ni samog sebe (osim kad popizdim jer nema prevoza).

Dakle ne zagovaram koristenje auta, ni sam ga ne koristim, ali samo sam zelio razjesniti da nije bas brze. Mada bi svakako bilo pozeljno da se ljudi bar dogovaraju pa da umjesto 3 auta npr. ide jedno iz komsiluka.. ali valja se dogovarati.
Haris.ba

#4167 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Krenoh napisati, pa vidjeh da je Dope_man napisao.

Samo da dodam. Probane su sve varijante.
Od dogovora sa rajom da se ide jednim autom na posao. Do odlaska sa biciklom na posao. Do javnoga prevoza.

I opet pored svih gužvi - bolje je autom. I to sam u auto, bez igdje ikoga da ga čekam dok dođe, ili na biciklu iz niza razloga (pored toga što nije cjelogodišnje rješenje), ili javnoga prevoza koji je dobar nizašta ako ideš veći broj stanica ili gluho bilo moraš presjedati. Da ne pričam ako imaš dijete, ili neku sličnu obavezu.

Raja dolazi na posao iz Zenice autom. Ima talgo, ali dok on dođe iz Zenice, osijedi. I kuda će on sa talgom ako radi na Ilidži? I takvih primjera bruka.
BadBoy

#4168 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Naravno da se bez sređenog GRAS-a ne može ni početi razmišljati o mjerama za obeshrabrivanje upotrebe privatnih vozila.

Međutim, vi ste svi odmah krajnje primjere ubacili (ljudi koji dolaze iz Zenice, ili idu sa kraja na kraj grada). Normalno je da će neko iz Zenice najbrže, najlakše i najjeftinije doći autom. Za takve i jeste auto. Ali zato ima bruka kontra-primjera gdje ljudi žive i rade udaljeno maksimalno 3-4 tramvajske stanice pa opet idu autom; gdje ljudi "samo da nešto završe po gradu" idu na sve destinacije autom (stane na čaršiji da izvadi CIPS prijavnicu, pa stane na markalama da kupi zelja, pa stane kod BBI, itd.) a sve to može obaviti pješke.

I treća kategorija bespotrebnih korisnika auta su moderna zlatna mladež i studentarija koja kruza po gradu u sred špice i ovi što idu po nargilama i kafićima u sred radnog vremena. Stanite nekada malo i posmatrajte koliko je takvih.
orinoco

#4169 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by orinoco »

Zna li neko, hoće li se graditi kružni tok na početku H. Kajtaza, kod USA ambasade, i kada?
kakaljin

#4170 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Ovako kod nas treba ocrtati pjesacke i oznake na cesti, da se ne brise nakon 10 dana

orinoco

#4171 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by orinoco »

kakaljin wrote:Ovako kod nas treba ocrtati pjesacke i oznake na cesti, da se ne brise nakon 10 dana
Nedavno su RAD-ovci farbali zebre, dva dana nije se mogao prozor otvoriti od nekog kiselog smrada te bijele boje :(
mayab

#4172 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

kakaljin wrote:Ovako kod nas treba ocrtati pjesacke i oznake na cesti, da se ne brise nakon 10 dana

Eto ti otkrio toplu vodu, pa kako da se onda stranački podobne firme naplate svake godine za crtkaranje onim temperama ....i ko zna ko je sve tu jos u talu, ugradjen, da ne talasa :run:
Uglavnom, neobicno sam iznenadjen kad primijetih ovih dana da su npr.parkinzi na cesti na Grbavici "podebljani" nekom 3D bojom, ili naljepnicama , i jos sam to na nekim mjestima primijetio
studiorum_tuzlaensis

#4173 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by studiorum_tuzlaensis »

Danas 20.10.2017. se otvara kružni tok - spoj LOT2c sa ulicom Safeta Zajke. :arrow:

Ovim je projekat Sarajevskezaobilaznice završen i nadam se da će u što skorije vrijeme (barem za mog života) krenuti se u realizaciju gradskog autoputa.
Haris.ba

#4174 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote:Danas 20.10.2017. se otvara kružni tok - spoj LOT2c sa ulicom Safeta Zajke. :arrow:

Ovim je projekat Sarajevskezaobilaznice završen i nadam se da će u što skorije vrijeme (barem za mog života) krenuti se u realizaciju gradskog autoputa.
Pa čak je "gradski autoput" preimenovan u "gradsku cestu" - barem su obećali na jednoj konferenciji tako. Tako da to na kraju može biti i cesta tipa makadama. :D
Tesla Edison

#4175 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Tesla Edison »

Meni nikako neće biti jasno zašto Željeznice nisu uveli gradsku liniju. Recimo Jošanica - Ž. stanica i Tarčin-Ž. stanica. Nakon uvođenja Talga imalu sad dosta starih vagona za te linije. Mogu napraviti polaske svakih 15 minuta i bilo bi idealno a gužve bi se sigurno smanjile.
Post Reply