kakaljin wrote:BadBoy wrote:Ned071 wrote:niko da spomene vaznu cinjenicu koja itekako utice na guzvu. koliko ljudi koji zive van sarajeva nekim poslom svaki dan stigne u glavni grad?
Spomenuto u kontekstu prekomjernog broja vozila na gradskim saobraćajnicama.
Da se koristi voz ili autobus, prije bi se stizalo u grad i iz grada, alii svi hoce sa autima i vecinom je jedno u autu.
Ovo ipak nije tacno. Ja zivim u prigradskom dijelu, radnim danima dolazim na posao u grad. Meni treba autobus + tramvaj da dodjem u grad i ta kombinacija mi uzme tacno sat vremena. U povratku mi, zbog rasporeda autobusa, uzima sat i po.
Veoma rijetko krenem na posao autom, ali samo ako imam zaista dobar razlog, i tad mi treba oko 45-50 minuta u jednom smijeru. To podrazumjeva da parkiram na socijalnom, pa opet tramom dolazim zadnjih 5-6 stanica, odnosno s posla tramom opet idem do auta. I tu opet gubim dosta cekajuci tram. Da mi se isplati placati npr. 50 KM mjesec parkinga kod parlamenta, dolazio bih, i odlazio, za nekih 35-40tak minuta do posla i nazad ukljucujuci 5-6 minuta setnje i eliminisao gras iz svog rasporeda skroz.
Iako se cini nekad da guzva traje vjecnost, ona je obicno par semafora (cvila do grasa) a onda se razidje i auto ipak ide brze od tramvaja. Ja zivim za dan kad ce nekako srediti tramvajski saobracaj da ne mora stajati dva puta na svakoj stanici (stanica+semafor) i kada ce voziti vise od 35-40 km/h od jedne do druge stanice. Ali ne vidim da ce to ikad biti, pa ja nastavljam gubiti oko sat vremena svaki dan zahvaljujuci prevozu, nekad i vise jer se zna desiti zastoj ili jednostavno nema trama pa fulim i bus. Samo sto je meni nerviranje i voziti u toj guzvi, pa ipak biram gradski prevoz gdje ne trosim gorivo i auto, a ni samog sebe (osim kad popizdim jer nema prevoza).
Dakle ne zagovaram koristenje auta, ni sam ga ne koristim, ali samo sam zelio razjesniti da nije bas brze. Mada bi svakako bilo pozeljno da se ljudi bar dogovaraju pa da umjesto 3 auta npr. ide jedno iz komsiluka.. ali valja se dogovarati.