Edin Džeko
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- noiserr
#41476 Re: Edin Džeko
Mi i ako budemo imali odlicnog spica u buducnosti, tesko da ce biti ove visine i snage. Edin je po meni unikat sto se toga tice u svijetskom fudbalu, jer ja neznam ni jednog drugog spica koji moze onako dominirati sesneasterac svojom visinom i snagom a da ima mozak i tehniku da zabije gol ili asistira kako hoce, nogom lijevom ili desnom, prsima ili glavom (Ibra jedino, mada Ibra slabo glavom daje golove ali zato to nadoknadi onim ludim taekwondo golovima, i ostalim stvarima).
Mozda bude boljih od Edina u drugim stvarima, recimo driblanju.. ali Edinovih fizickih karakteristika majka rijetko radja. Takvi potencijali uglavnom idu u kosarku.
Ta visina Edinu je i skodila sto se tice image-a, jer onako u trenutcima zna igledati spor ili nezgrapan. Svijet voli pendave igrace koji znaju driblati. Ali recimo sad vidis koliko ta visina i vazdusna superiornost fali Citiju. Edin se sa svojom visinom moze uklopiti u bilo koju taktiku. Jel dva spica, jel siroka igra sa krila, kontre za hold-up.. itd..
Prije par godina kad su ga pitali ko je najnezgodniji igrac za odbranu u ligi prvaka, Mats Hummels je izjavio da je to Dzeko.
Mozda bude boljih od Edina u drugim stvarima, recimo driblanju.. ali Edinovih fizickih karakteristika majka rijetko radja. Takvi potencijali uglavnom idu u kosarku.
Ta visina Edinu je i skodila sto se tice image-a, jer onako u trenutcima zna igledati spor ili nezgrapan. Svijet voli pendave igrace koji znaju driblati. Ali recimo sad vidis koliko ta visina i vazdusna superiornost fali Citiju. Edin se sa svojom visinom moze uklopiti u bilo koju taktiku. Jel dva spica, jel siroka igra sa krila, kontre za hold-up.. itd..
Prije par godina kad su ga pitali ko je najnezgodniji igrac za odbranu u ligi prvaka, Mats Hummels je izjavio da je to Dzeko.
- Idemedosumom
#41477 Re: Edin Džeko
noiserr wrote:Mi i ako budemo imali odlicnog spica u buducnosti, tesko da ce biti ove visine i snage. Edin je po meni unikat sto se toga tice u svijetskom fudbalu, jer ja neznam ni jednog drugog spica koji moze onako dominirati sesneasterac svojom visinom i snagom a da ima mozak i tehniku da zabije gol ili asistira kako hoce, nogom lijevom ili desnom, prsima ili glavom (Ibra jedino, mada Ibra slabo glavom daje golove ali zato to nadoknadi onim ludim taekwondo golovima, i ostalim stvarima).
- Muhamed Đakmić
#41478 Re: Edin Džeko
Razlika između Edina i Marija jeste u tome što je Edin nepobitno bolji napadač od njega, zapravo jedan od vodećih napadača Evrope u posljednjih 10 godina, no da li bi on mogao igrati ono što je sinoć igrao Mario, ili što igra cijelu ovu sezonu?
Ja mislim da ne bi. Mario je patentirao ulogu defanzivnog napadača u modernom fudbalu i njegov najveći doprinos je u presingu na protivničke odbrane, to je bio slučaj i u Heynckesovom Bayernu i u ovom Juventusu. Mislim da se on kao igrač previše potcjenjuje, jer nije slučajnost da skače isključivo iz vrhunskog kluba u vrhunski klub još od odlaska iz Wolfsburga.
Ja mislim da ne bi. Mario je patentirao ulogu defanzivnog napadača u modernom fudbalu i njegov najveći doprinos je u presingu na protivničke odbrane, to je bio slučaj i u Heynckesovom Bayernu i u ovom Juventusu. Mislim da se on kao igrač previše potcjenjuje, jer nije slučajnost da skače isključivo iz vrhunskog kluba u vrhunski klub još od odlaska iz Wolfsburga.
- Jack Be Nimble
#41479 Re: Edin Džeko
Nisam znao da je zajedno sa nekim brazilcem dao najvise golova (8) u EL. A ispali u četvrtfinalu 
- zomri
#41480 Re: Edin Džeko
Koliko je Džekina sezona zapravo bila briljantna
https://www.tribina.hr/analyses/12-mjes ... e-e-21689/
https://www.tribina.hr/analyses/12-mjes ... e-e-21689/
- Bosanski_kralj
#41481 Re: Edin Džeko
Nešto na ovoj temi nema Mokea ili leškarenja?
- plagijator1975
#41482 Re: Edin Džeko
Fali tu još i insomnia koji upotpunjuje trio fantastiko.Bosanski_kralj wrote:Nešto na ovoj temi nema Mokea ili leškarenja?
Mislim da su sva trojica trenutno na aparatima
- plagijator1975
#41483 Re: Edin Džeko
Fali tu još i insomnia koji upotpunjuje trio fantastiko.Bosanski_kralj wrote:Nešto na ovoj temi nema Mokea ili leškarenja?
Mislim da su sva trojica trenutno na aparatima
- Bosanski_kralj
#41484 Re: Edin Džeko
Insomnia je u depresiji od kako se Ibrahimović povrijedio. 
- drug_profi
#41485 Re: Edin Džeko
ma oni su samo objektivni, a sad su nešto zauzeti jer za razliku od nas imaju RL.

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#41486 Re: Edin Džeko
kakva me zebnja opali pri toj slici u glavi... valjda i to nešto govori o Edinu... svaka čast svakome, ali kada pomislim na to, na njegov oproštaj, u glavi su mi slike opet izgubljenih utakmica protiv Moldavije, kantanja Grčke...SmokingMan wrote:Teško da će se moći pronaći adekvatna zamjena za Edina u onome trenutku kada se bude opraštao od reprezentacije.
- MyTao
#41487 Re: Edin Džeko
Svaka cast Edinu... klasa je... Ali, imat ce Bosna I boljih igraca.
- drug_profi
#41488 Re: Edin Džeko
Ne znam zašto bi to vjerovali, kad do sada nikad u istoriji SFRJ nije imala igrača tog kalibra, koji čini prevagu u najjačim ligama.MyTao wrote:Svaka cast Edinu... klasa je... Ali, imat ce Bosna I boljih igraca.
A SFRJ je za razliku od BiH njegovala sprtski razvoj mladih.
Na dijasporu zaboravi, ovo su sad zadnje generacije koje još nešto osjećaju prema zemlji svojih roditelja.
- MyTao
#41489 Re: Edin Džeko
Glupost... Dzeko je dobar ali ne toliko dobar da izjavis nesto tako. Koliko je god Dzeko dobar, ima dosta igraca koju su imali daleko bolju karijeru od njega, pricamo o ex yu a ne o Bosnu u zadnjih 20 godina. Mada za mene ima I bosanaca u zadnjih 20 godina koji su imali bolju karijeru od njega.drugi profil wrote:Ne znam zašto bi to vjerovali, kad do sada nikad u istoriji SFRJ nije imala igrača tog kalibra, koji čini prevagu u najjačim ligama.MyTao wrote:Svaka cast Edinu... klasa je... Ali, imat ce Bosna I boljih igraca.
Na dijasporu zaboravi, ovo su sad zadnje generacije koje još nešto osjećaju prema zemlji svojih roditelja.
- drug_profi
#41490 Re: Edin Džeko
Ne bih isao u tu raspravu jer su vremena neuporediva, ali cinjenica je da je jedino od svih Edin imao ključan doprinos rezultatima timova za koje je nastupao. Ne pada mi na pamet ni jedna zvijezda EX YU fudbala koja je zabila ovoliko golova, i ciji su golovi donosili titule.MyTao wrote:Glupost... Dzeko je dobar ali ne toliko dobar da izjavis nesto tako. Koliko je god Dzeko dobar, ima dosta igraca koju su imali daleko bolju karijeru od njega, pricamo o ex yu a ne o Bosnu u zadnjih 20 godina. Mada za mene ima I bosanaca u zadnjih 20 godina koji su imali bolju karijeru od njega.drugi profil wrote:Ne znam zašto bi to vjerovali, kad do sada nikad u istoriji SFRJ nije imala igrača tog kalibra, koji čini prevagu u najjačim ligama.MyTao wrote:Svaka cast Edinu... klasa je... Ali, imat ce Bosna I boljih igraca.
- Tito_i_Partija
#41491 Re: Edin Džeko
Edinov uticaj na repku je definitivno veliki, al' da ce nas njegovo odsustvo drito slozit' u rang jedne Estonije? Nema sanse.Chmoljo wrote:kakva me zebnja opali pri toj slici u glavi... valjda i to nešto govori o Edinu... svaka čast svakome, ali kada pomislim na to, na njegov oproštaj, u glavi su mi slike opet izgubljenih utakmica protiv Moldavije, kantanja Grčke...SmokingMan wrote:Teško da će se moći pronaći adekvatna zamjena za Edina u onome trenutku kada se bude opraštao od reprezentacije.
-
palermo
#41492 Re: Edin Džeko
Nadati se da će Edinovo nasljeđe biti takvo da nas barem izvjesno vrijeme zadrži u krugu nekih potencijalnih kandidata za odlazak na neko prvenstvo.Tito_i_Partija wrote:
Edinov uticaj na repku je definitivno veliki, al' da ce nas njegovo odsustvo drito slozit' u rang jedne Estonije? Nema sanse.
A poslije već kako bude.
Možda bude i boljih igrača od Edina koji će igrati za BiH (evo i sada neki smatraju da ima boljih ili da su neki bili bolji) ali teško da će se ikada više ponoviti fudbaler koji je imao toliki uticaj na razvoj jedne reprezentacije......kad kažem reprezenatcija, ne mislim samo na fudbalere, nego i na navijače, odnos prema reprezentaciji itd.....
Jedino da se rodi fudbaler i njemu prateća generacija koja će nas odvesti do neke titule.....a ne znam kolike su šanse za to...
- SmokingMan
#41493 Re: Edin Džeko
Neće do te mjere utjecati da ćemo biti kanta za napucavanje,daleko od toga,već da će u jednoj mjeri utjecati na rezultate u narednim ciklusima kvalifikacija.Tito_i_Partija wrote:Edinov uticaj na repku je definitivno veliki, al' da ce nas njegovo odsustvo drito slozit' u rang jedne Estonije? Nema sanse.Chmoljo wrote:kakva me zebnja opali pri toj slici u glavi... valjda i to nešto govori o Edinu... svaka čast svakome, ali kada pomislim na to, na njegov oproštaj, u glavi su mi slike opet izgubljenih utakmica protiv Moldavije, kantanja Grčke...SmokingMan wrote:Teško da će se moći pronaći adekvatna zamjena za Edina u onome trenutku kada se bude opraštao od reprezentacije.
-
svi u napad
#41494 Re: Edin Džeko
Drugi profil napisa: "Ne znam zašto bi to vjerovali, kad do sada nikad u istoriji SFRJ nije imala igrača tog kalibra, koji čini prevagu u najjačim ligama. A SFRJ je za razliku od BiH njegovala sprtski razvoj mladih"
Izvini prijatelju nikad nisam nekoga uvrijedio na ovom forumu al tebe moram priupitati jel ti sunce udarilo uglavu, jesi li na nekim drogama ili u pripitom stanju, il je nesto drugo. Ne mogu da vjerujem da neko moze izjaviti da SFRJ nije imala igraca tog kalibra. Ako si mlad mozes guglati o fudbalu u bivsoj SFRJ ili pitaj oca, amidzu ili komsiju u vezi toga. Jos poslije napises o Dzekinim golovima i tituli. Dzeko ove sezone zabio masu golova i odigrao super al vjeruj mi Roma nije nista osvojila ove godine. Izvini mozda ja imam krive podatke u vezi rominih rezultata ove godine pa bih te zamolio da mi/nam napises nesto o njihovim titulama ove sezone. Jos jednom izvini za ovu repliku tj. komentar al znas kako kazu nasi stari "zelje i snovi su jedno a realnost je drugo,"
P.S. - i ja ga volim i zelim mu sve najbolje al cinjenice su cinjenice i moramo ih uvazavati. Zivio!
Izvini prijatelju nikad nisam nekoga uvrijedio na ovom forumu al tebe moram priupitati jel ti sunce udarilo uglavu, jesi li na nekim drogama ili u pripitom stanju, il je nesto drugo. Ne mogu da vjerujem da neko moze izjaviti da SFRJ nije imala igraca tog kalibra. Ako si mlad mozes guglati o fudbalu u bivsoj SFRJ ili pitaj oca, amidzu ili komsiju u vezi toga. Jos poslije napises o Dzekinim golovima i tituli. Dzeko ove sezone zabio masu golova i odigrao super al vjeruj mi Roma nije nista osvojila ove godine. Izvini mozda ja imam krive podatke u vezi rominih rezultata ove godine pa bih te zamolio da mi/nam napises nesto o njihovim titulama ove sezone. Jos jednom izvini za ovu repliku tj. komentar al znas kako kazu nasi stari "zelje i snovi su jedno a realnost je drugo,"
P.S. - i ja ga volim i zelim mu sve najbolje al cinjenice su cinjenice i moramo ih uvazavati. Zivio!
- drug_profi
#41495 Re: Edin Džeko
Pa nisi me uvrijedio. Ovako nastupa neko ko nije promislio o tome sta pise i sta ce reci.svi u napad wrote:Drugi profil napisa: "Ne znam zašto bi to vjerovali, kad do sada nikad u istoriji SFRJ nije imala igrača tog kalibra, koji čini prevagu u najjačim ligama. A SFRJ je za razliku od BiH njegovala sprtski razvoj mladih"
Ti si izgleda mlad toliko da nisi pratio ni fudbal ni Dzeku do ove zadnje sezone, a je ti moram napomenuti da je igrao u jos nekoliko klubova prije Rome i da je osvojio tri titule u ligama petice od cega je u najmanje dvije titule bio kljucni igrac.
Da ne pricamo napamet, daj mi primjer igraca iz bivse SFRJ koji su imali bitniji doprinos svojim klubovima? Hajmo zanemariti uspjeh Zvezde iz devedesetih i pricati o nasim gastarbajterima, koji su mjenjali istorije klubova u koje su dosli?
Dzeko je i u Romi prekucao prastare rekorde.
Znači da ne raspravljamo puno, daj argumente bez te suplje price ko je koliko mlad (a vjerovatno sam stariji od tebe) i kome je mama pricala o fudbalu.
- Point.
#41496 Re: Edin Džeko
Neda mi se sad guglati al mislim da su i Boban i Savicevic osvajali pun djavo titula sa Milanom. Doduse tad je Milan bio jak ko crna zemlja sto jos vise daje znacaju Dzeki, posebno osvojiti titulu sa nekim Wolfsburgom.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#41497 Re: Edin Džeko
Najvise golova za klubove iz lige petice od bilo kojeg igraca sa prostora bivse SFRJ. I to nesto govori o velicini Edina Dzeke
Luka Modric je osvojio tri LP,ali totalno dva razlicita tipa igraca da bi ih se usporedjivalo.
Suker je npr bio najbolji strijelac SP.
Sve se svodi na licne simpatije prema nekom igracu
Luka Modric je osvojio tri LP,ali totalno dva razlicita tipa igraca da bi ih se usporedjivalo.
Suker je npr bio najbolji strijelac SP.
Sve se svodi na licne simpatije prema nekom igracu
-
svi u napad
#41498 Re: Edin Džeko
Dragi prijatelju nemoj se ljutiti ali de se malo koncentrisi kad pises. Tacno je samo da je Dzeko osvojio 3 titule (2 sa Cityjem i 1 sa Wolsburgom). Tacno je da je i oborio rekorde u Romi al sa Romom nije osvojio titulu kako si ranije napisao. Dzeko je veliki igrac i to svako mora priznati ali tvoje pisanje o prevagi i najboljem u SFRJ su smijesne. Uvazavam da si mozda stariji od mene jer meni je samo 60 ali ako je to tacno onda je to jos jedno razocarenje jer te je izgleda spopao demens. Nemam namjeru sada nabrajati velikane Yu fudbala koji su bili prevaga ili kljucni igraci al posto si poljen i neces da guglas ili pitas starije napisacu ti par imena za koje si vjerovatno kao omladinac cuo. Znas li ko je bio kapiten slavnog Ajaxa? Gopsodin Vasovic i pogledaj sta je on osvojio. Znas li sta su uradili i osvojili Mijatovic, Suker, Boban, Savicevic, Mihajlovic, Jugovic, Oblak i nas Bosanac Braco Salihamidzic. Posto se predstavljas kao stariji iskusni gospodin poznavalac ove igre ne trebam ti to pisati ili ti imas neke druge podatke kao sto je onaj o Dzkinoj nekoj tituli sa Romom. Ne izlazi na sunce prijatelju u po bijela dana jer je stetno. Posto si starij kazes hocemo li spominjeti Yu repku sto je osvojila zlatnu olimpjsku medalju. Trebam li ti pisati o Skoblaru. Eto malo cinjenica posto si ih trazio. Ja uvazavam da neko voli ili obozava nekog igraca (ja zaista vilim Dzeku i njgov doprinos za BiH fudbal je ogroman) i ne mogu i ne zelim mjenjati necije ukuse ali pisati nebuloze o tome da SFRJ nije imala igraca prevage kao sto je Dzeko misleci vjerovatnoi na njegove golove u zadnjim Cityjevim tekmama i titulama, te istovremeno pisati o sebi kao starijem gospodinu koji je pratio fudbal a istovremeno zaboraviti da je npr. Mijatovic dao gol i donio Realu titulu prvaka Evrope je samo pokazatelj demensa ili mladosti.
Ziv i zdrav mi bio. Ja sa ovim komentarom zavrsavam diskusiju jer mislim da nemA smisla se dalje dopisivati jer da bi to imalo smisla treba malo potrziti po internetu ako covjek vec nije gledao ili citao o necemu. Nadam se da su neki moji usputni dokazi ti bar malo pomogli da razmislis o stvarima o kojima si pisao. Zivio.
Ziv i zdrav mi bio. Ja sa ovim komentarom zavrsavam diskusiju jer mislim da nemA smisla se dalje dopisivati jer da bi to imalo smisla treba malo potrziti po internetu ako covjek vec nije gledao ili citao o necemu. Nadam se da su neki moji usputni dokazi ti bar malo pomogli da razmislis o stvarima o kojima si pisao. Zivio.
- Jack Be Nimble
#41499 Re: Edin Džeko
Moze se gledati i iz drugog ugla kako Dzeko nije mogao da dodje do najboljeg kluba u svom vremenu tipa Barca/Real/Bayern. Boban i Savicevic uspjeli su se probiti i izboriti svoje mjesto u najboljem klubu, medju najboljim igracima. Vecina iz '87 su ostavili svoj trag gdje god a su igrali.
A opet to je i car Dzeke. Nije imao sistem SFRJ da od njega napravi igraca. Put pod noge u Cesku i sa svojim licnim trudom je isplivao medju top 10 igraca jugoslovenskog regiona.
A opet to je i car Dzeke. Nije imao sistem SFRJ da od njega napravi igraca. Put pod noge u Cesku i sa svojim licnim trudom je isplivao medju top 10 igraca jugoslovenskog regiona.
-
palermo
#41500 Re: Edin Džeko
svi ovi što si ih naborajo nisu igrači SFRJ, nego su naprotiv igrači koji su svoju slavu doživjeli nakon raspada SFRJ. Čisto informativno.svi u napad wrote:Dragi prijatelju nemoj se ljutiti ali de se malo koncentrisi kad pises. Tacno je samo da je Dzeko osvojio 3 titule (2 sa Cityjem i 1 sa Wolsburgom). Tacno je da je i oborio rekorde u Romi al sa Romom nije osvojio titulu kako si ranije napisao. Dzeko je veliki igrac i to svako mora priznati ali tvoje pisanje o prevagi i najboljem u SFRJ su smijesne. Uvazavam da si mozda stariji od mene jer meni je samo 60 ali ako je to tacno onda je to jos jedno razocarenje jer te je izgleda spopao demens. Nemam namjeru sada nabrajati velikane Yu fudbala koji su bili prevaga ili kljucni igraci al posto si poljen i neces da guglas ili pitas starije napisacu ti par imena za koje si vjerovatno kao omladinac cuo. Znas li ko je bio kapiten slavnog Ajaxa? Gopsodin Vasovic i pogledaj sta je on osvojio. Znas li sta su uradili i osvojili Mijatovic, Suker, Boban, Savicevic, Mihajlovic, Jugovic, Oblak i nas Bosanac Braco Salihamidzic. Posto se predstavljas kao stariji iskusni gospodin poznavalac ove igre ne trebam ti to pisati ili ti imas neke druge podatke kao sto je onaj o Dzkinoj nekoj tituli sa Romom. Ne izlazi na sunce prijatelju u po bijela dana jer je stetno. Posto si starij kazes hocemo li spominjeti Yu repku sto je osvojila zlatnu olimpjsku medalju. Trebam li ti pisati o Skoblaru. Eto malo cinjenica posto si ih trazio. Ja uvazavam da neko voli ili obozava nekog igraca (ja zaista vilim Dzeku i njgov doprinos za BiH fudbal je ogroman) i ne mogu i ne zelim mjenjati necije ukuse ali pisati nebuloze o tome da SFRJ nije imala igraca prevage kao sto je Dzeko misleci vjerovatnoi na njegove golove u zadnjim Cityjevim tekmama i titulama, te istovremeno pisati o sebi kao starijem gospodinu koji je pratio fudbal a istovremeno zaboraviti da je npr. Mijatovic dao gol i donio Realu titulu prvaka Evrope je samo pokazatelj demensa ili mladosti.
Iz SFRJ se zapravo nitko ne može porediti sa Edinom i njegovom ulogom svjetskom fudbalu