Sirija

Locked
Kikibombona

#41426 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

madner wrote:Gerila je strogo ogranicena u svom dometu.

Kako god, prije 20 godina je Iracki Kurdistan imao priznatu autonomiju i svoj prihod od nafte, pod Sadamom. Reci da tada niko nije mogao zamisliti zelju za nezavisnosti je malo glupo. :D
Sada imaju vojsku, najjacu u Iraku!

Da druge stvari ne navodim, nema smisla....

Porediti iracki Kurdistan sada i iz vremena genocida i progana za vrijeme Sadama moze samo diletant i trol bez granica. Nadam se da nisi takav! :D
Kikibombona

#41427 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote:
Kikibombona wrote: Burkat al Firat po procjenama koje sam ranije upratio ima oko 400 pripadnika. YPG ne dozvoljava ulazak tzv. FSA jedinica u Kobane. Ranije su zabranili ulazak 1 500 boraca FSA. Dakle, imaju potpunu kontrolu nad situacijom. Burkat al Firat se ne pita nista. Da se pita, omogucili bi da Turci ubace 1 500 boraca kao sto je planirano. Malo logiku ako upalis sve ce ti se samo kazati.

Politiku u Rojavi kroje ljudi koji su lojalni YPG! :thumbup:
Loše si to upratio, cudi me jer su o tome pisali i kurdski i pobunjenicki izvori. Broj od 1500 vojnika je bila propaganda sa dobrom namjerom. Pesmergama je bio dozvoljen ulazak upravo zbog toga.
Uz duzno postovanje za tvoje informacije vezena za pobunjenike, po pitanju YPG i Rojave si slabije informisan, jer vjerovatno manje pratis.....

https://now.mmedia.me/lb/en/reportsfeat ... bane-kurds

http://english.alarabiya.net/en/News/mi ... obane.html

http://www.ekurd.net/mismas/articles/mi ... rd1590.htm

Dakle, Akaidi je jasno porucio da je 1 300 boraca spremno uci u Kobane za 2-3 dana. Rekao je da nisu povuceni sa ratista vec da se radi o rezervnom sastavu.

Muslim je rekao, 'pomoci ce ako otvore front protiv ISILa u nekom drugom gradu' :izet: :lol: :lol: :thumbup:

O ovome se intenzivno pisalo o to vrijeme. Kurdski tviterasi su najavili da ce Turci i njihove sluge biti odbijene prije nego su ih zvanicno otpilili. Nije niko budala. ISIL ih istjerao iz njihovih domova, a oni kao sada hoce braniti kurdski Kobani. :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:

Kurdi su naucili lekciju, tesko da ce dopustiti da ih neko nasanka tako lako....
Kikibombona

#41428 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:@Kiki, stari strateg koji podrzava genocid i etnicko ciscenje Arapa.
Kakvo bolan etnicko ciscenje?

Pa Kurdi stoljecima zive pod vlascu drugoga i nije bas da su cijelo vrijeme izlozeni genocidu? Bilo je genocidnih projekata, bilo je planskog naseljavanja i raseljavanja, bilo je unistavanja kurdske kulture i zabrane kurdskog jezika, bilo je progona, diskriminacije, svega..... Nista od navedenog tebi ne stvara bol u srcu. Boli te kara za tim. A vamo places za Palestincima, pozivas se na moral, pravdu, postenje.... Smijesno, zalosno, jadno!

Kao sto svi Kurdi ne mogu biti u jednoj drzavi, kao sto svi Srbi ne mogu biti u jednoj drzavi, tako ne mogu ni svi Arapi! U Alepu ce ostati zivjeti veliki broj Kurda. U Bagdadu ce ostati zivjeti veliki broj Kurda.

Kobane i Cizre ce se jednog dana odvojiti od Sirije. Kurdi vec kontrolisu 60% sirijske nafte i plina. Boli ih racku, ima ih malo, a resursa jako puno! :D

Za Efrin nisam siguran. Ako ostane u sastavu arapske drzave, nikom nista. Domaci Kurdi to trebaju prihvatiti ili se iseliti. Nema im druge. Zivot je takav. Isto vazi za Kurde Jarabulusa, Manbija i nekih drugih gradova.... Vidjet cemo kome ce pripasti ti gradovi!
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41429 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote: Pitanje je vremena kada ce iracki Kurdistan biti nezavisan. Da sutra proglase nezavisnost Bagdad bi samo usima mogao mahati.
u bagdadu bi mahali ušima ali bi zato tutnjali avioni i brundali tenkovi iz teherana i ankare
nisu kurdi ludi i neće dopustiti imperijalističko-cionističkim bankarima da ih zavade sa bračom turcima i perzijancima

kurdi u turskoj su veći turci od turaka i više i bolje se bore za svoju državu (tursku)nego mnogi turci

mizerna podrška teroristima pkk među kurdima dovoljno govori
nigdje milonskog štrajka, demonstracija ili marša kurdskog u turskoj za pkk i nezavisnost ili protiv turske države
nema blokada, građanskog neposluha, sabotaža ništa što bi nanijelo štetu državi, ni pomisli od neke pobune(osim ako terorizam pkk-a ne smatraš pobunom)

čak i glasaju za erdoana i akp krajevi sa večinskim kurdskim stnovništvom
kurdi u turskoj su pametni i dobri ljudi, lojalni svojoj domovini i najjači garant turskoj suverenosti i teritorijalnom integritetu
Opetja033

#41430 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Kobane i Cizre ce se jednog dana odvojiti od Sirije.
Ovo je toliko smijesno da uopce necu ni komentarisati, jednostavno ne vrijedi.

Dara: Odbijen napad Assadovih lojalista na Bosra al Harir. Pobunjenici tvrde da su unistili 7 tenkova i zarobili 1. Prema pobunjenickim izvorima na desetine mrtvih Assadovih vojnika. Cilj Assadovih falangi, da se uspostavi komunikacija izmedju Izre i provincije Suweyda, je propao.
Pobunjenici pokrenuli napad na selo Qarfu i artilljerijski napad na bazu Brigade 12 u blizini Izre.

Halep: pobunjenici preuzeli kontrolu nad manastirom Vartan, naselje Midan, Halep
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.22 ... 7&z=19&m=b
sumirprimus

#41431 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote: Sada imaju vojsku, najjacu u Iraku!

Porediti iracki Kurdistan sada i iz vremena genocida i progana za vrijeme Sadama moze samo diletant i trol bez granica. Nadam se da nisi takav! :D
ovisi sta podrazumijevas pod snagom...
jos uvijek najaca vosjka u iraku,i bez paramilicija je iracka vojska. (p.s bez amera i iranaca oni su vk) :D
madner

#41432 Re: Sirija

Post by madner »

Kikibombona wrote:
madner wrote:Gerila je strogo ogranicena u svom dometu.

Kako god, prije 20 godina je Iracki Kurdistan imao priznatu autonomiju i svoj prihod od nafte, pod Sadamom. Reci da tada niko nije mogao zamisliti zelju za nezavisnosti je malo glupo. :D
Sada imaju vojsku, najjacu u Iraku!

Pa i tada su poslje Sadama imali najjacu vojsku u Iraku.

Ti ocito ne znas kako je USA napravila isti nakon 91, nisi rekao prije 30 nego prije 20 godina. :roll:
Opetja033

#41433 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Dara: Po svemu sudeci jos jedan potpuni fijasko od napada (Bosra al Harir). Napad je trajao sest sati i Assadovi lojalisti su se na kraju povukli. Unisteno 7 tenkova, zarobljen jedan. Prema pobunjenickim izvorima ubijeno i zarobljeno na desetine Assadovih vojnika. Vec su pocele kruziti fotografije zarobljenih, navodno Iranci su u pitanju.
Unistavanje jednog od tenkova: https://www.youtube.com/watch?v=79aNxCE ... e=youtu.be
Branioci zasipaju Assadove vojnike raketama Grad: https://www.youtube.com/watch?v=b83x2txnB8Q
Opetja033

#41434 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

......BRISATI....
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#41435 SYRIAN ARMY GENERAL COMMAND: FULL CONTROL ESTABLISHED OVER AREAS IN DARAA, CUTTING OFF TERRORISTS' SUPPLY LINES

Post by arman1 »

The General Command of the Army and Armed Forces said that army units on Monday morning established full control over the towns of Msaika al-Sharqia, Msaika al-Gharbia, al-Khawabi, Ashnan and al-Dallafa, and cordoned off the towns of Mlaihet al-Atash and Busr al-Harir in the countryside of Daraa province as part of a special operation which resulted in killing a large number of terrorists in the aforementioned areas.
In a statement, the General Command said that this achievement clears and secures the vital route between Daraa and Sweida province, and at the same time cuts off terrorist organizations’ supply lines as it closes off the crossing point of al-Lajjat which terrorists had been using to smuggle mercenaries, weapons, and ammo from Jordan to the Badiye desert and to the Easter Ghouta area in Damascus Countryside.
The General Command said this success is a severe blow to terrorist organizations and will pave the way towards eliminating terrorist hotspots in the area, vowing to continue pursuing terrorists across the country until they are eliminated completely.
Opetja033

#41436 Re: SYRIAN ARMY GENERAL COMMAND: FULL CONTROL ESTABLISHED OVER AREAS IN DARAA, CUTTING OFF TERRORISTS' SUPPLY LINES

Post by Opetja033 »

arman1 wrote:The General Command of the Army and Armed Forces said that army units on Monday morning established full control over the towns of Msaika al-Sharqia, Msaika al-Gharbia, al-Khawabi, Ashnan and al-Dallafa, and cordoned off the towns of Mlaihet al-Atash and Busr al-Harir in the countryside of Daraa province as part of a special operation which resulted in killing a large number of terrorists in the aforementioned areas.
In a statement, the General Command said that this achievement clears and secures the vital route between Daraa and Sweida province, and at the same time cuts off terrorist organizations’ supply lines as it closes off the crossing point of al-Lajjat which terrorists had been using to smuggle mercenaries, weapons, and ammo from Jordan to the Badiye desert and to the Easter Ghouta area in Damascus Countryside.
The General Command said this success is a severe blow to terrorist organizations and will pave the way towards eliminating terrorist hotspots in the area, vowing to continue pursuing terrorists across the country until they are eliminated completely.
:mrgreen: :mrgreen:

Niti su uspjeli napraviti koridor izmedju Izre (Daara) i Suweyde niti su zauzeli kvadratnog metra. Posljedice napada, mrtvi i zarobljeni Assadovci, se moze vidjeti na ovom linku:
https://twitter.com/markito0171
(tu je takodje i video unistavanja jednog od 7 unistenih tenkova tokom debakla). Napali iz vise pravaca, popusili foru i sa repom izmedju nogu pobjegli u baze.
Herr Flick

#41437 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Gdje je @saxxx :D :D Mora da kasni plata :razz:
Opetja033

#41438 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Dara: Nakon sto su odbili napad na Bosru al Harir i okolinu, pobunjenici sada krenuli na dvije posljednje preostale baze pod kontrolom rezima: baze Brigade 52 i baza Brigade 12. Iz te dvije baze je i pokrenut jutrosnji debakl od napada.

Pa ovo polazi za rukom samo Assadovoj vojsci. Pokrenu zaista zestok napad, popuse foru i sada brane jos brane ono sto jutros nije ni bilo ugrozeno. Identicna stvar se desila i pred zadnju pobunjenicku ofanzivu u Daari. Diletanti pokrenuli ofanzivu da povezu linije komunikacija, na kraju ostali bez pola teritorije u Daari koju su kontrolisali prije pocetka njihove vojne operacije. Jos tri ovakva napada i ofanzive i gotovi su. :lol: :lol: :lol:
Ista stvar se desilai pri zadnjoj velikoj ofanzivi u Halepu, najavljivali obruc oko pobunjenickog dijela na kraju izgubili i sto su drzali prije pokretanja ofanzive. Kakvi diletanti, prosto nevjerovatno. :lol: :lol:
ioannes

#41439 Re: Sirija

Post by ioannes »

dugo sam brojao o od pocetka teme
ali koliko sam upratio SAA nebi trebala ni jednog tenka vise imati na raspolaganju
Avetinho

#41440 Re: Sirija

Post by Avetinho »

ioannes wrote:dugo sam brojao o od pocetka teme
ali koliko sam upratio SAA nebi trebala ni jednog tenka vise imati na raspolaganju
Ne bi. Ali jedan zlocinacki rezim ima podrsku drugog. Iran i Rusija dostavljaju koliko god treba.
ioannes

#41441 Re: Sirija

Post by ioannes »

Avetinho wrote:
Ne bi. Ali jedan zlocinacki rezim ima podrsku drugog. Iran i Rusija dostavljaju koliko god treba.
hajd lagano u instrukcije iz sarkazma
dragma
Vozim: Pješe

#41442 Re: Sirija

Post by dragma »

Damascus ready to accept Kurdish autonomy

https://now.mmedia.me/lb/en/NewsReports ... h-autonomy
dragma

#41443 Re: Sirija

Post by dragma »

Opetja033 wrote:Dara: Nakon sto su odbili napad na Bosru al Harir i okolinu, pobunjenici sada krenuli na dvije posljednje preostale baze pod kontrolom rezima: baze Brigade 52 i baza Brigade 12. Iz te dvije baze je i pokrenut jutrosnji debakl od napada.

Pa ovo polazi za rukom samo Assadovoj vojsci. Pokrenu zaista zestok napad, popuse foru i sada brane jos brane ono sto jutros nije ni bilo ugrozeno. Identicna stvar se desila i pred zadnju pobunjenicku ofanzivu u Daari. Diletanti pokrenuli ofanzivu da povezu linije komunikacija, na kraju ostali bez pola teritorije u Daari koju su kontrolisali prije pocetka njihove vojne operacije. Jos tri ovakva napada i ofanzive i gotovi su. :lol: :lol: :lol:
Ista stvar se desilai pri zadnjoj velikoj ofanzivi u Halepu, najavljivali obruc oko pobunjenickog dijela na kraju izgubili i sto su drzali prije pokretanja ofanzive. Kakvi diletanti, prosto nevjerovatno. :lol: :lol:
Vala, ova ti ima mjesta.

Kakvi su bolje im je da sjede tu gdje jesu i da ne čačkaju mečku.
Avetinho

#41444 Re: Sirija

Post by Avetinho »

ioannes wrote:
Avetinho wrote:
hajd lagano u instrukcije iz sarkazma
A ono bio sarkazam? Onda su instrukcije mnogo potrebnije tebi.
Klavikula

#41445 Re: Sirija

Post by Klavikula »

prema ratnoj mapi sa wikipedie ofanziva SAA i nije bas tako neuspjesna kako opetja govori.

SAA je oslobodila nekoliko sela i spojila se sa Izrom, stavivsi pobunjenike sjeverno od te komunikacije u okruzenje. jbg opetja, izgleda da ti ne valjaju izvori.

according to SOHR ,SAA cut the rebel suplly line in Busra al-Harir after capturing villages near the town
Avetinho

#41446 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Klavikula wrote:prema ratnoj mapi sa wikipedie ofanziva SAA i nije bas tako neuspjesna kako opetja govori.

SAA je oslobodila nekoliko sela i spojila se sa Izrom, stavivsi pobunjenike sjeverno od te komunikacije u okruzenje. jbg opetja, izgleda da ti ne valjaju izvori.

according to SOHR ,SAA cut the rebel suplly line in Busra al-Harir after capturing villages near the town
Je li stvarno ovako pise u tvojim izvorima? Je li ovo citat?
dragma

#41447 Re: Sirija

Post by dragma »

Klavikula wrote:prema ratnoj mapi sa wikipedie ofanziva SAA i nije bas tako neuspjesna kako opetja govori.

Moj @Klavikula koliko oni samo imaju tih područja koje drže u nekakvom okruženju, koja im samo vežu ljude i na kojima troše resurse.

Pogledaj samo ratnu mapu Sirije i teritorij pod kontrolom SAA, to što su SAA (kvazi)stratezi napravili i kako su uokvirili teritirij koju kontrolišu to ni NATO ne bi mogao odbraniti i vrlo lako im se može desiti da pukne kao mjehur od sapunice.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41448 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Image
insomnia78

#41449 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

japin_mutapi wrote:

Image
:lol:
zrakomlat

#41450 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
japin_mutapi wrote:

Image
:lol:
Lower your shields and surrender your ships. You will be assimilated. Resistance is futile. :mrgreen:
Locked