Sirija

Locked
DuckZz

#41376 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Challenger__ wrote:
insomnia78 wrote:Od kud im sad ljudi u Idlibu, zar nisu to Đihadlije poubijale?
Izginuli su oni koji se nisu htjeli povući, a ostali su se, zajedno sa civilima, evakuisali iz grada.
Kažem ja tebi, u redu što citaš svakakve vladine izvore, ali bolje traži na twitteru nego na facebooku.
Kad je Idlib pao htio sam napisat da su pobunjenici trebali najavit borbu kako bi se civili na vrijeme izvukli, i doslovno u isti moment vidim kako vladine stranice umjesto snimaka stavljaju slike, desetine njih, navodno civili odlaze a ono sve slike iz snimaka pobunjenika, mislim ništa drugo im nije ostalo da pišu kad je već bilo jasno da Idlib pada.

Civili nisu napustili grad (vjerujem da određen broj jeste), i svi izvori koji na to upucuju se mogu demantovat za 10 sekundi - google-upload image -.

Edit /
Ako ne vjeruješ u ovo što govorim, mogu ti postavit najmanje 3 vladine stranice sa facebooka (relevantne, po 20 000 lajkova), i postove gdje pišu kako se vidi da na slikama da civili odlaze blablabla 20 recenica i sve vezane za sliku. Odeš fino hop google images i vidiš da su slike ustvari frejmovi iz snimaka pobunjenika koji nemaju veze sa onim što je napisano.
Last edited by DuckZz on 20/04/2015 01:00, edited 3 times in total.
Challenger__

#41377 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Vidio sam ja oba izvora. Neki su ostali ali je većina otišla. Odlazili su pet dana prije pada grada. To je moj zaključak.
DuckZz

#41378 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Challenger__ wrote:Vidio sam ja oba izvora. Neki su ostali ali je većina otišla. Odlazili su pet dana prije pada grada. To je moj zaključak.
Pogledaj šta sam još napisao iznad.

Edit/

Ako su odlazili 5 dana ranije, nema logike. Ova ofanziva je posebna zbog toga što nije najavljena i planirana je doslovno 48 sati prije početka napada. Neke grupe cak nisu ni znale o cemu se radi nego su jednostavno ucestvovali (FSA Fursan Haqq ...).
Kako je Idlib mogao pasti ako je SAA znala šta pobunjenici spremaju, eto 5 dana ranije, više nego dovoljno vremena ?
Ne postoji niti jedno mjesto gdje se SAA povukla a da je unaprijed znala da će pobunjenici napasti (Quneitra, Ariha, Hama prije par dana).
Last edited by DuckZz on 20/04/2015 01:04, edited 1 time in total.
Challenger__

#41379 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

DuckZz wrote:
Challenger__ wrote:Vidio sam ja oba izvora. Neki su ostali ali je većina otišla. Odlazili su pet dana prije pada grada. To je moj zaključak.
Pogledaj šta sam još napisao iznad.
Vidio sam, ne sumnjam da je tako. Kao što smo vidjeli da nemaju s kim da proslave "pobjedu" u Idlibu. Ama, bilo-prošlo. Jesi li vidio za onaj kafe u Počitelju?
DuckZz

#41380 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Moram starog pitat, nisam taj koji izlazi po kafanama, a posebno ne kod Samira :D
Challenger__

#41381 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

DuckZz wrote:Moram starog pitat, nisam taj koji izlazi po kafanama, a posebno ne kod Samira :D
Ne moraš se peglati. Nije kafana nego lijep kafić sa baštom uz obalu Neretve. Bio milion puta, ali ne pamtim nazive nego ambijent. Ide neka moja ekipa sutra u Mostar i Počitelj pa da im ne preporučim nešto što sam krivo zapamtio (naziv).
Kikibombona

#41382 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Znam ja to, nego kiki napisa...
Sta sam napisao?

Tebe opasni prenosi pucaju u zadnje vrijeme!

Nije valjda i u FRA kriza za gandzu!? :D
madner

#41383 Re: Sirija

Post by madner »

Koja komedija, spominju kolonije a stuju zadnja dva nasa kolonizatora.
sumirprimus

#41384 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

husein_kapetan wrote:
Challenger__ wrote:
husein_kapetan wrote:Evala junače nek si ti nama "pojasnio" da se o "govnima" radi... inače kako bismo drukčije ove nesretnike okarakterisali.. objektivno do bola...
To je to... Ruši mu državu i uništava sve uslove za život, a kada - od njihovih politika unesrećeni ljudi - krenu prema njima, onda su govna.
Većina današnjih demokratskih i "civilizovanih" društava svoj "prosperitet" dosledno gradi na jadu i nevolji mnogih.. i tako stoljećima.. malo je metod različit..ali forma uspijeha se upravo na ovom temelji.. ko ovo ne shvata, ništa shvatio nije..
:D :evil:
sumirprimus

#41385 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

drugarce ušteljce,men se sve pomeeeeešalo... :(
walter kurtz

#41386 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Japine uleti sa mapom sirije da malo smiris tenzije :mrgreen:
Opetja033

#41387 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Daara: Rezimske snage pocele napad na Busru al Harir (istocna Dara). Preko 500 granata je palo na grad i na pobunjenicke polozaja prije pocetka samog napada. Pobunjenici su poslali pojacanja u grad. Rezimski izvori tvrde da su vec zauzeli nekoliko sela oko grada, nema jos uvijek nikakve potvrde.

Idlib: Od jutros su izvrsena cetiri zracna napada na mjesto Kurin. To je dokaz da lojalisticke tvrdnje kako su juce zauzeli to mjesto nisu istinite.

Latakija: Lojalisti tvrde da su povratili kontrolu nad selom Nab' al Murr. Jucer su negirali da su se uopce povukli iz tog sela. Kako god, ni za ovo jos uvijek nema potvrde.
Opetja033

#41388 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Dezerterstvo, razocarenje u armiju, izbjegavanje regrutovanja u djelovima Sirije pod kontrolom Assada.
Pro-regime Syrians support army but dodge draft

Young Syrian men in regime-controlled areas are using any means necessary, including violent protests, to avoid military conscription - even if they support the government.

More than 80,000 soldiers and other pro-regime fighters have been killed in the four-year-old conflict, out of a total of about 220,000 dead, according to the Syrian Observatory for Human Rights.

“I’m with the regime but I am a deserter, because military service in Syria means death,” said George, a Christian student from Damascus.

“Very few young men accept to enlist because at our age, no one wants to die.”

As the territory that has fallen out of regime control is predominantly Sunni Muslim, the government is heavily recruiting from among the Druze, Christian, Alawite, and Ismaili minorities.

Now these communities feel they have paid a heavy price to defend president Bashar Al Assad’s rule against deadly opponents including Al Qaeda-linked militants and ISIL.

“Even if they support the army and the regime, they’re not willing to serve its flag,” said Sema Nassar, a human rights activist from the north-western province of Latakia, a heartland for the Alawite sect from which Mr Al Assad hails.

“Everyone without exception is discontent. After four years of an ugly war, who isn’t unhappy?”

Faced with a “war of attrition ... the government must use considerable coercion” to replenish its ranks, said Joshua Landis, director of the Center for Middle East Studies at the University of Oklahoma.

“The rebels speak about being able to outlast the Alawites and kill their young men. They probably can if the war goes on long enough,” Mr Landis said.

Sunni Muslims make up about 80 per cent of Syria’s population, while Alawites constitute roughly 10 per cent.

Syrian men by law are required to serve a two-year military service, which can be extended for much longer.

Hit by defections and desertions, Syria’s 300,000-strong military has halved in size since 2011, according to Aram Nerguizian, a military affairs expert from the Centre for Strategic and International Studies.

To reverse the trend and snare draft dodgers, military police have redoubled their efforts.

“They set up checkpoints at the entrances to cities and check the buses coming through them for young men,” said Omar Al Jeblawi, an activist from Jeblah in Latakia province.

He said security forces also stand guard at university gates to screen male students and teachers.

“They comb through neighbourhoods and take all of the guys, 18 and up,” Mr Jeblawi said.

According to George, deserters are also caught when they seek a government service, like getting married.

To avoid the draft, some have fled the country while others have paid exorbitant bribes to officials.

In Damascus, “young men enrol in university just to get a waiver”, said George.

Others, including Sunnis, join local pro-government militias like the National Defence Forces to avoid being stationed in distant provinces, Mr Jeblawi said.

He said young men in Latakia had also set up guards around houses they thought may be raided by security forces.

But the most significant resistance took place in Sweida, a southern bastion of Syria’s Druze minority.

In April, in the town of Salkhad, Abdallah Abu Mansur was arrested by local police for deserting the armed forces, a resident said.

Relatives and friends then held a violent protest outside the police station.

It was the latest of many similar incidents in the province.

In December, residents of another town took a man hostage and broke into the office of local security forces and released a relative. In November, a mob attacked a military patrol after it had forcefully recruited someone.

And in the summer of 2014, Druze religious leaders stopped a military patrol from arresting another young deserter.

In all these cases, the deserter being held was released – some say due to political considerations.

“The government doesn’t dare respond brutally, as it fears that the Druze will change sides and join the opposition,” the resident said
.
asurbanipal

#41389 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Challenger__ wrote:
DuckZz wrote:Moram starog pitat, nisam taj koji izlazi po kafanama, a posebno ne kod Samira :D
Ne moraš se peglati. Nije kafana nego lijep kafić sa baštom uz obalu Neretve. Bio milion puta, ali ne pamtim nazive nego ambijent. Ide neka moja ekipa sutra u Mostar i Počitelj pa da im ne preporučim nešto što sam krivo zapamtio (naziv).

Pa prije ulaska u Počitelj iz pravca Mostara, prije one krivine imaš restoran "Staklo"...

http://hotelmogorjelo.com/hr/o_hotelu/staklo/#

Moja preporuka ti je restoran Han koji drži Haso Veledar. On je i najposjećeniji i najbolju ponudu ima. Odmah kraj samog parkinga je u Počitelju.

http://www.han-pocitelj.com/ba/index.html

Image

Image

http://www.han-pocitelj.com/ba/galerija.html

Imaš također na izlazu iz Počitelja jedan kafić, na drugoj i trećoj slici se vidi u galeriji na linku koji ću postaviti ispod. Također, u istoj galeriji imaš na slikama 45 i 46 restoran "kod Mute". On ti dođe, kada se penješ stepenicama gore prema Šišman Ibrahim-pašinoj (Hadži Alijinoj) džamiji, tačno preko puta ulaza u dvorište džamije, s lijeve strane...

http://www.visitmycountry.net/bosnia_he ... 1-pocitelj
Kikibombona

#41390 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Mislim da je ovo prilico realna mapa pozicija u Idlibu

Image
Opetja033

#41391 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Novak20 wrote:Kurdi u proljetnoj akciji uređenja svoje bašće oko Kobanea.

http://www.liveleak.com/view?i=975_1429391588
Da li mrznja prem Arapima seze toliko duboko da ti se gadi napisati Burkhan al Furat - grupa koja je u sastavu FSA? Pa i u samom naslovu jasno pise YPG i Burkhat al Furat. Dakle ne ciste samo Kurdi niti je samo njihova basca. Pogledaj malo i kartu, vidjeces da vecinu mjesta juzno od Kobanea koja su prema teritoriji ISIS-a drze zajedno Kurdi i FSA.
Herr Flick

#41392 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Daj ba opetja taj naziv FSA je vise izmodio,cak ni CNN to vise ne korisiti jer su uvidili da ne pije vode :lol: :lol:
Opetja033

#41393 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Herr Flick wrote:Daj ba opetja taj naziv FSA je vise izmodio,cak ni CNN to vise ne korisiti jer su uvidili da ne pije vode :lol: :lol:
Zovi ih kako god hoces (a jesu FSA), poenta je u tome da vecinu operacija protiv ISIS-a juzno od Kobane ne vode samo Kurdi (YPG) vec se radi o zajednickim vojnim akcijama Kurda/YPG-a i Arapa/FSA.
sumirprimus

#41394 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

i onaj tekst iz spigla,govori dosta o kolaboraciji asada i isilovaca..tokom zadnje decenije..otud i neke situacije na ratistu izemdju njih postaju jasnije..
kao i kako se topila i istopila sirijska fsa...
Kikibombona

#41395 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Da li mrznja prem Arapima seze toliko duboko da ti se gadi napisati Burkhan al Furat - grupa koja je u sastavu FSA? Pa i u samom naslovu jasno pise YPG i Burkhat al Furat. Dakle ne ciste samo Kurdi niti je samo njihova basca. Pogledaj malo i kartu, vidjeces da vecinu mjesta juzno od Kobanea koja su prema teritoriji ISIS-a drze zajedno Kurdi i FSA.
Ma dobro, nema posebne potrebe za tim... Uz YPG se gotovo uvijek bore formacije sastavljene od raznih manjinskih zajednica u Rojavi. U kantonu Cizre posebno.... 90% snaga cini YPG, a i te milicije manjinskih naroda su pod komandom YPG. Svaki put nabrajati te manje grupice koje se bore uz YPG nije neophodno, isto kao sto nije neophodno nabrajati mnostvo grupica koje se bore uz SAA.

YPG nastoji okruziti Sarin..... Bice to velika pobjeda i prekretnica u sukobu sa ISILom. Sa zauzimanjem Sarina i Tshirin brane, YPG ce zavrsiti pricu u Kobaniju. Nakon toga vjerujem idu svim snagama na Ain Isu i Gire Sipi. :thumbup:

Image

Da dodam....

Zapadno od Sarina, duz rijeke Eufrat, prostire se brdo koje je YPG nedavno zauzeo i sa kojeg ima lijep pogled na Sarin. :evil:
Last edited by Kikibombona on 20/04/2015 11:09, edited 1 time in total.
Novak20

#41396 Re: Sirija

Post by Novak20 »

Opetja033 wrote:
Novak20 wrote:Kurdi u proljetnoj akciji uređenja svoje bašće oko Kobanea.

http://www.liveleak.com/view?i=975_1429391588
O nacionalnom sastavu ove-one grupe pojma nemam. Kurda ima u ISIL-u a vjerovatno i u drugim pobunjeničkim grupama poput ove koju pominješ. Prostor na kome operišu je ipak većinom naseljen Kurdima koji nemaju ambiciju da uzmu što nije njihovo.

Ne mrzim nikoga zato sam stavio i link da pročita onaj koga to interesuje. A da si me pitao da li bih ja volio da Kurdi imaju svoju državu kao što je ima sva sila naroda na dunjaluku, odgovorio bih sa da.
sumirprimus

#41397 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

rojava je u sirji?
kako onda mogu arapi bit manjina u sirijskoj pokrajini?
asad nudi kurdima autonomiju,jerbo je propo decenijski dil sa isilovcima.. :D
Kikibombona

#41398 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Novak20 wrote: O nacionalnom sastavu ove-one grupe pojma nemam. Kurda ima u ISIL-u a vjerovatno i u drugim pobunjeničkim grupama poput ove koju pominješ. Prostor na kome operišu je ipak većinom naseljen Kurdima koji nemaju ambiciju da uzmu što nije njihovo.

Ne mrzim nikoga zato sam stavio i link da pročita onaj koga to interesuje. A da si me pitao da li bih ja volio da Kurdi imaju svoju državu kao što je ima sva sila naroda na dunjaluku, odgovorio bih sa da.
Ma ovaj Burkat al Firat je mala arapska jedinca, od oko 400 ljudi. Oni su navodno u Kobaniju bili prije nego ce ISIL upasti u grad. Ranije su pobjegli od ISILa iz grada Raka. Dakle, silom prilika su tu, YPG im je ponudio utociste i spas od ISILa koji ih je protjerao iz grada. Cak su u nazivu grupe imali grad Raka, pa su sada to promijenili.... Mijenjaju imena svako malo, kao i druge pobunjenicke skupine. Nakon sto rat bude gotov ti ljudi ce se vjerovatno vratiti u Raku. Kod Kurda ce uvijek biti pozeljni ako se ne ispostavi da su turski igraci, kao oni Maraufovi iz SRF, kojima je YPG zabranio ulaz u Kobani. Ko je god lojalan Rojavi, dobrodosao je.
Kikibombona

#41399 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sumirprimus wrote:rojava je u sirji?
kako onda mogu arapi bit manjina u sirijskoj pokrajini?
asad nudi kurdima autonomiju,jerbo je propo decenijski dil sa isilovcima.. :D
Image
sumirprimus

#41400 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
Novak20 wrote: O nacionalnom sastavu ove-one grupe pojma nemam. Kurda ima u ISIL-u a vjerovatno i u drugim pobunjeničkim grupama poput ove koju pominješ. Prostor na kome operišu je ipak većinom naseljen Kurdima koji nemaju ambiciju da uzmu što nije njihovo.

Ma ovaj Burkat al Firat je mala arapska jedinca, od oko 400 ljudi. Oni su navodno u Kobaniju bili prije nego ce ISIL upasti u grad. Ranije su pobjegli od ISILa iz grada Raka. Dakle, silom prilika su tu, YPG im je ponudio utociste i spas od ISILa koji ih je protjerao iz grada. Cak su u nazivu grupe imali grad Raka, pa su sada to promijenili.... Mijenjaju imena svako malo, kao i druge pobunjenicke skupine. Nakon sto rat bude gotov ti ljudi ce se vjerovatno vratiti u Raku. Kod Kurda ce uvijek biti pozeljni ako se ne ispostavi da su turski igraci, kao oni Maraufovi iz SRF, kojima je YPG zabranio ulaz u Kobani. Ko je god lojalan Rojavi, dobrodosao je.
pojma ti...
pa kurdi zabranjuju ulazak svakom arapinu koji nema u licnoj karti daj iz tog mjesta,u svkaom kurdskom mjestu.po tom pitanju su striktni...samo delegacije prethodno najavljene...
Locked