SDP

etovidis

#41351 Re: SDP

Post by etovidis »

@Novak20 Ne znam baš za 'komunističku čistku', ali trebali bi svakako doći novi ljudi i ideje, što je lakše reći nego učiniti. Za početak, moraju razgovarati s tzv. običnim ljudima širom zemlje (što je ključno), vidjeti šta žele i šta im je bitno. Nakon toga, na osnovu tih razgovora i u skladu sa svojim principima i politikama napraviti program i igrati dugoročno.
skupljac_zeljeza

#41352 Re: SDP

Post by skupljac_zeljeza »

Ima jedna stvar na kojoj je i SDP pao. Morao je jer tako funkcionišemo, ali se od njega očekivalo drugačije i eto...
Adis Arapović: U BiH postoji skoro 20 hiljada fotelja za direktore u javnom sektoru.

CCI je objavio bazu podataka podobnih političkih imenovanja. Govoreći o tome Arapović ističe da kada se sabere broj direktorskih pozicija unutar upravnih i nadzornih odbora dolazi se do nevjerovatne cifre od 19.900 fotelja i rukovodilaca unutar javnog sektora.

Tu opet nije kraj političkim imenovanjima, ističe Arapović jer pored toga imamo državne službenike i namještenike a zbir tih ostalih javnih funkcija je 160 hiljada minimalno. A kada to sve saberemo dobijamo cifru od 190 hiljada ljudi koji su na budžetu.

"Četvrtina budžeta se troši na njihove plate, jer je svaki četvrti zaposleni u BiH na budžetu".
Novak20

#41353 Re: SDP

Post by Novak20 »

etovidis wrote:@Novak20 Ne znam baš za 'komunističku čistku', ali trebali bi svakako doći novi ljudi i ideje, što je lakše reći nego učiniti. Za početak, moraju razgovarati s tzv. običnim ljudima širom zemlje (što je ključno), vidjeti šta žele i šta im je bitno. Nakon toga, na osnovu tih razgovora i u skladu sa svojim principima i politikama napraviti program i igrati dugoročno.

U pravu si samo kada kažeš da je lakše reći nego učiniti.

Osnovno je da se stranka pročisti unutar sebe i makne lagumdžijine kadrove na svim nivoima. To trebaju uraditi mladi i neiskvareni ljudi koji su već u stranci. Statut, program, ideje, ideologija....sve to već postoji samo se toga treba principijelno pridržavati. Lični primjer je najbolji a ovi koji su bili do sada, uz časne izuzetke i nisu neki primjeri za ugled.

Ja sam od SDP očekivao građansku protivtežu nacionalnim strankama i pozivanje prethodnih lopova na odgovornost za pljačku države i naroda. Dobio sam udruživanje s nacionalnim strankama radi šake vlasti i potpuno isti neodgovorni obrazac ponašanja SDP na vlasti koji se može svesti na use, nase i podase.

U svakom slučaju, SDP želim brz oporavak mada mislim da je isti sa potrošenim kadrovima nemoguć.
Last edited by Novak20 on 20/06/2016 00:24, edited 1 time in total.
almir90

#41354 Re: SDP

Post by almir90 »

Oni su se dokazali da su gori od svih nacionalista zajedno u ovoj državi, završili su tamo gdje i zaslužuju tj. na smetlištu. Kakva njihova omladina, i polaganje budućnosti u njih, obična skupina narcisa i egocentrika. Čak im pojedini članovi javno preko FB-a poručuju narodu da im mogu popušiti samo. :lol: :lol: :lol:
etovidis

#41355 Re: SDP

Post by etovidis »

Novak20 wrote:
etovidis wrote:@Novak20 Ne znam baš za 'komunističku čistku', ali trebali bi svakako doći novi ljudi i ideje, što je lakše reći nego učiniti. Za početak, moraju razgovarati s tzv. običnim ljudima širom zemlje (što je ključno), vidjeti šta žele i šta im je bitno. Nakon toga, na osnovu tih razgovora i u skladu sa svojim principima i politikama napraviti program i igrati dugoročno.

Osnovno je da se stranka pročisti unutar sebe i makne lagumdžijine kadrove na svim nivoima. To trebaju uraditi mladi i neiskvareni ljudi koji su već u stranci. Statut, program, ideje, ideologija....sve to već postoji samo se toga treba principijelno pridržavati. Lični primjer je najbolji a ovi koji su bili do sada, uz časne izuzetke i nisu neki primjeri za ugled.

Ja sam od SDP očekivao građansku protivtežu nacionalnim strankama i pozivanje prethodnih lopova na odgovornost za pljačku države i naroda. Dobio sam udruživanje s nacionalnim strankama radi šake vlasti i potpuno isti neodgovorni obrazac ponašanja SDP na vlasti koji se može svesti na use, nase i podase.

U svakom slučaju, SDP želim brz oporavak mada mislim da je isti sa potrošenim kadrovima nemoguć.
Lagumdžijini ljudi moraju otići, ali to se nažalost još nije desilo i trebat će vremena. Ako na lokalnim izborima SDP ne pokaže barem naznake oporavka to bi mogao biti signal za promjene. S druge strane, moglo bi doći do poziva da se Lagumdžija vrati, što bi bilo najgore.
Dosadašnji program SDP-a i kadrovi stranke nisu privukli glasače i članove iz cijele BiH i iz svih naroda. To je put u propast stranke, to se mora ispraviti i zbog toga je potrebno razgovarati s ljudima, imati nove ideje i napraviti istinski novi program.
Banksy

#41356 Re: SDP

Post by Banksy »

almir90 wrote:
Oni su se dokazali da su gori od svih nacionalista zajedno u ovoj državi, završili su tamo gdje i zaslužuju tj. na smetlištu. Kakva njihova omladina, i polaganje budućnosti u njih, obična skupina narcisa i egocentrika.
Ne pretjeruj.
Nacionalističke stranke i njihovo članstvo i simpatizeri uvezani u halku i dalje su najgori ološ koji hoda ovom zemljom.
almir90

#41357 Re: SDP

Post by almir90 »

Banksy wrote:
almir90 wrote: Ne pretjeruj.
Nacionalističke stranke i njihovo članstvo i simpatizeri uvezani u halku i dalje su najgori ološ koji hoda ovom zemljom.
Što si se upalila, krivo ti? Ništa nisam slagao, imam oči pa vidim, uostalom i ja sam 2010 im dao glas i 2012 na lokalnim, teško da će više od mene glas dobiti. Već sam napisao, narcisoidne i egocentrične omladine imaju više od nacionalista, koji ubiše s pričom kako su bolji od svih ostalih. Imam školskih kolega koji su se počeli baviti politikom, tj. uvlačenjem u šupak drugim, a ovamo se ponašaju kao da su planetu osvojili.
Banksy

#41358 Re: SDP

Post by Banksy »

almir90 wrote:
Banksy wrote:
almir90 wrote: Ne pretjeruj.
Što si se upalila, krivo ti? Ništa nisam slagao, imam oči pa vidim, uostalom i ja sam 2010 im dao glas i 2012 na lokalnim, teško da će više od mene glas dobiti. Već sam napisao, narcisoidne i egocentrične omladine imaju više od nacionalista, koji ubiše s pričom kako su bolji od svih ostalih. Imam školskih kolega koji su se počeli baviti politikom, tj. uvlačenjem u šupak drugim, a ovamo se ponašaju kao da su planetu osvojili.
Zašto bi mi bilo krivo, ne glasam za njih već 10 godina.
Vjerovatno imaju više narcisoidne omladine nego SDA ili ne znam ko (mada ne vidim koliko je to i zašto važno),
ali, u tom kontekstu, ovo tvrdnja nema veze s mozgom: Oni su se dokazali da su gori od svih nacionalista zajedno u ovoj državi.
Ne postoji niko gori od nacionalističkog ološa.
VjecitiStudent

#41359 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

A dok delegacija predvođena Nerkom ne zakuca na vrata i zatraži njegov povratak, Veliki vođa se ne dosađuje, ublehari ko i Hare nekad

http://www.avaz.ba/clanak/242351/u-sara ... rijednosti
almir90

#41360 Re: SDP

Post by almir90 »

Banksy wrote: Zašto bi mi bilo krivo, ne glasam za njih već 10 godina.
Vjerovatno imaju više narcisoidne omladine nego SDA ili ne znam ko (mada ne vidim koliko je to i zašto važno),
ali, u tom kontekstu, ovo tvrdnja nema veze s mozgom: Oni su se dokazali da su gori od svih nacionalista zajedno u ovoj državi.
Ne postoji niko gori od nacionalističkog ološa.
Gori, jašta neg'. Od njih se nije očekivao nivo lopovluka koji su sproveli u svome mandatu. Kolaps privrede, nikakva strategija upravljanja, izazivanje svih mogućih kriza u državi. Pa gdje si ti živila u tom periodu? Jesi li uopšte radila? Dosta poslova propalo, mnogo spalo na niske grane, pojedinci se izdigli. Radio, radim, živim tu i znam šta je i kako bilo. Koliko je skočila cijena goriva, brašna, ulja, mlijeka i općenito prehrane u 2012/13? Da ne govorimo o novim dokumentima, poskupljenje struje i vode.

Od nacionalista znam šta očekivati, od njih nije trebalo da bude ono što je bilo. Pitaj onog "ministra prije mandata podstanara" a u mandatu postade vlasnik, koliko ono stanova, dva-tri, ma ko će ih znati.
caco372

#41361 Re: SDP

Post by caco372 »

SDP-u i vama simpatizerima izgleda još samo može pomoći Izet Fazlinović!
Banksy

#41362 Re: SDP

Post by Banksy »

almir90 wrote:
Kolaps privrede, nikakva strategija upravljanja, izazivanje svih mogućih kriza u državi. Pa gdje si ti živila u tom periodu? Jesi li uopšte radila? Dosta poslova propalo, mnogo spalo na niske grane, pojedinci se izdigli. Radio, radim, živim tu i znam šta je i kako bilo. Koliko je skočila cijena goriva, brašna, ulja, mlijeka i općenito prehrane u 2012/13? Da ne govorimo o novim dokumentima, poskupljenje struje i vode.
:-)
almir90

#41363 Re: SDP

Post by almir90 »

Najlakše se praviti budala, doduše neki to i ne moraju, sad ne znam da li spadaš u tu grupu. Ja ti govorim s ekonomskog aspetka, šta je se dešavalo u njihovom mandatu, a odgovor ti je glupi smajli. Vidi se da se ne brineš ni o čemu u životu, jbg-a ja sebi sve sam moram kupovati i plaćati, pa itekako znam kako je bilo u njihovom mandatu, smećari su tamo gdje i zaslužuju. Još kad čujem od nekoga njihovog da se kune u Tita, mogao bih ga spaliti na licu mjesta.
Novak20

#41364 Re: SDP

Post by Novak20 »

etovidis wrote:
Novak20 wrote:

Lagumdžijini ljudi moraju otići, ali to se nažalost još nije desilo i trebat će vremena. Ako na lokalnim izborima SDP ne pokaže barem naznake oporavka to bi mogao biti signal za promjene. S druge strane, moglo bi doći do poziva da se Lagumdžija vrati, što bi bilo najgore.
Dosadašnji program SDP-a i kadrovi stranke nisu privukli glasače i članove iz cijele BiH i iz svih naroda. To je put u propast stranke, to se mora ispraviti i zbog toga je potrebno razgovarati s ljudima, imati nove ideje i napraviti istinski novi program.
SDP će na lokalnim izborima potonuti za minimum 25% u odnosu na opće izbore prije dvije godine. Valjda zato što nakon općih izbora nisu uradili ništa da se promijene iz korijena. Povjerenje članstva i birača se teško stekne a lako izgubi pogotovo u okolnostima u kojima SDP djeluje s toga treba više paziti da se radi ono što se priča. Veća je lupa i više ljudi kroz nju gleda nego što se gleda "ratnim strankama" koje su se, nerado priznajem, izvještile u manipulaciji svake vrste i skrivanju svog prljavog veša.

Greške, ideje, programe u SDP neka traži članstvo. Ima ih kamara. Povratak Lagumdžije, "vođe" koji se nije oprobao na izborima protiv B.i. i F.R. bio bi kraj za SDP.
GeeTnT

#41365 Re: SDP

Post by GeeTnT »

almir90 wrote: Gori, jašta neg'. Od njih se nije očekivao nivo lopovluka koji su sproveli u svome mandatu. Kolaps privrede, nikakva strategija upravljanja, izazivanje svih mogućih kriza u državi.
Najjgori period....cini mi se da bi ga mogao staviti u istu liniju sa periodom sa pocetka 92, samo sto nisu granate padale i rovovi kopali...ali svejedno bio je uzas.
Nadam se da ce nekad izaci na vidjelo koliko je u tom periodu ljudi (B/H/S/O) napustilo BiH.... Sa druge strane, ispostavilo se da je Zlajin SDP ispao super za vecinu te raje koja je u inostranstvu uspjela naci posao i dovesti svoje porodice....i sad sa pristojne udaljenosti sve ovo posmatraju..
ultima_palabra

#41366 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Više ljudi je otišlo u zadnjih 18 mjeseci, nego 2010-14.

SDP je veću štetu ovoj zemlji nanio ubijanjem volje i nade da može bolje, nego stvarnim kriminalom (kojeg je bilo).
Banksy

#41367 Re: SDP

Post by Banksy »

almir90 wrote:
Najlakše se praviti budala, doduše neki to i ne moraju, sad ne znam da li spadaš u tu grupu.
Ja ti govorim s ekonomskog aspetka, šta je se dešavalo u njihovom mandatu, a odgovor ti je glupi smajli. Vidi se da se ne brineš ni o čemu u životu, jbg-a ja sebi sve sam moram kupovati i plaćati, pa itekako znam kako je bilo u njihovom mandatu, smećari su tamo gdje i zaslužuju. Još kad čujem od nekoga njihovog da se kune u Tita, mogao bih ga spaliti na licu mjesta.
Griješiš, daleko je najlakše biti budala.
Svako ko kriminalni nacionalistički ološ pokušava pravdati SDP-ovim neradom i neredom je: ili budala ili jako mlad ili sam dio nacionalističke ološ halke.
Svaki naredni uvredljiv post prijavljujem moderaciji.
almir90

#41368 Re: SDP

Post by almir90 »

Idi prijavi odmah!! Nemaš ti pojma o životu i praviš se luda. Već sam napisao, od nacionalista se očekuje da budu lopovi i kriminalci, crveni nisu takvi trebali biti i to je kraj priče. Gori od nacionalista i kraj!
JThomas

#41369 Re: SDP

Post by JThomas »

ovdje se ipak zna li je prije koka ili jaje. a sdpov i zlatkov najveći zločin je ubistvo alternative vladavini minderaša i posredno ojačavanje njihovog apsolutnog klinča nad društvenim i ekonomskim tokovima. oni su zahvaljajući zlatku jači nego što su ikad bili. i sve manje suludo djeluje ona teorija zavjere da su ustvari sve vrijeme radili zajedno...
VjecitiStudent

#41370 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

almir90 wrote: ...
Koliko je skočila cijena goriva, brašna, ulja, mlijeka i općenito prehrane u 2012/13? Da ne govorimo o novim dokumentima, poskupljenje struje i vode.
...
almir90

#41371 Re: SDP

Post by almir90 »

VjecitiStudent wrote:
almir90 wrote: ...
Koliko je skočila cijena goriva, brašna, ulja, mlijeka i općenito prehrane u 2012/13? Da ne govorimo o novim dokumentima, poskupljenje struje i vode.
...
Šta ti je čudno 2.5-2.6, jesu li rasle akcize na gorivo? Jesu! Ko to u ekonomskoj krizi pravi još veću krizu tako što izazove poskupljenje svega? Ekonomisti? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sreća pa sam obični šljaker koji se samo oslanja na sebe, i ne moram nikome se uvlačiti u guzicu, pogotovo nekoj stranci i njihovim gmazovima, pa mogu realno sagledati situaciju i javno reći šta mi je na duši. A neki ovdje to nikada neće moći, valja lizati tuđi šupak čitav život.
Banksy

#41372 Re: SDP

Post by Banksy »

JThomas wrote: i sve manje suludo djeluje ona teorija zavjere da su ustvari sve vrijeme radili zajedno...
... da je Lagumdžija od početka Alijina ljevica ... smijali smo se tome.

Treba samo pratiti puteve novca. Napomenimo zaboravljenu činjenicu da su na čelu federalne Agencije za privatizaciju od kraja devedesetih pa nekih narednih desetak godina, u vrijeme kad je sve temeljito opuhano i završeno, bili SDP kadrovi, Rešad Žutić i Božo Matić, dakle, u vrijeme kad je SDA bila na vlasti, prljavu privatizaciju, u korist i jednih i drugih, su odrađivali SDP kadrovi koji su, da je bilo želje, mogli biti vrlo lako sklonjeni.
Better Man

#41373 Re: SDP

Post by Better Man »

Banksy wrote:
JThomas wrote: i sve manje suludo djeluje ona teorija zavjere da su ustvari sve vrijeme radili zajedno...

Treba samo pratiti puteve novca. Napomenimo zaboravljenu činjenicu da su na čelu federalne Agencije za privatizaciju od kraja devedesetih pa nekih narednih desetak godina, u vrijeme kad je sve temeljito opuhano i završeno, bili SDP kadrovi, Rešad Žutić i Božo Matić, dakle, u vrijeme kad je SDA bila na vlasti, prljavu privatizaciju, u korist i jednih i drugih, su odrađivali SDP kadrovi koji su, da je bilo želje, mogli biti vrlo lako sklonjeni.
Mislim da nije bio Božo Matić, već onaj drugi što je profesor na Ekonomskom fakultetu. Ne mogu mu se sjetiti imena, nosi naočale. Anto Domazet.
Last edited by Better Man on 20/06/2016 13:41, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#41374 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

JThomas wrote:ovdje se ipak zna li je prije koka ili jaje. a sdpov i zlatkov najveći zločin je ubistvo alternative vladavini minderaša i posredno ojačavanje njihovog apsolutnog klinča nad društvenim i ekonomskim tokovima. oni su zahvaljajući zlatku jači nego što su ikad bili. i sve manje suludo djeluje ona teorija zavjere da su ustvari sve vrijeme radili zajedno...
Žohare je i Berilo napustio ... :D
Banksy

#41375 Re: SDP

Post by Banksy »

Better Man wrote:
Banksy wrote:

Mislim da nije bio Božo Matić, već onaj drugi što je profesor na Ekonomskom fakultetu. Ne mogu mu se sjetiti imena, nosi naočale.
Provjerila sam, od 2000. do 2007. Federalnu agenciju za privatizaciju predvodili su Rešad Žutić, direktor Agencije, i Božidar Matić, predsjednik Nadzornog odbora Agencije, oba istaknuti članovi SDP-a.
Post Reply