Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
homega

#41351 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by homega »

PROMJENIO DRES: SLOBODAN POPOVIĆ NAPUSTIO SDP I PREŠAO U PDP

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) i bivši član Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Slobodan Popović danas je postao član Partije demokratskog progresa (PDP) i ujedno član Glavnog odbora ove stranke, a takođe i Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

http://www.otisak.ba/bih/22367-promjeni ... u-pdp.html
Basvod

#41352 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Daj sta das, propalo "multietnicarenje", valja pare "zaraditi" na drugim principima.
Od sve politicarske stoke ovi prevrtljivci su najgori. Od velikobosnjaka do velikosrbina za par mjeseci... no problem.
Bodkin

#41353 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote: prvi pasus: jednostavno se ne slazemo. dakle evropa jednostavno nece da napravi rez koji je na stetu srba. to su mogli od 95 do danas napraviti hiljadu puta. pogotovo jos dok je rusija ,koja je danas jedina antiteza zapadu, bila na koljenima. dakle od konfrontacije nemas apsolutno nista. poenta je da bosnjaci kao najbrojniji narod nekako privuku prvo hrvate pa onda srbe svojoj ideji i da relaksiraju situaciju. ta ideja nikako nije gradjanska bih niti bih bez kantona. znam da ces ti meni sad reci zasto bosnjaci koji su najvise najebali u ratovima i najvise zrtava imali. jebiga, bosnjacima je najvise stalo do bih
Ne očekujem puno od Evrope, više u smislu ekonomske asistencije određenim programima. Postoji par iskristaliziranih interesa EU i USA (NATO) na Balkanu:

1. Granicu sa Ruskom zonom pomjeriti što dalje na istok/sjever.
2. Stabilizovati Balkan da ne bude daljnih sukoba.

Nije cilj ni slomiti ni podjarmiti Srbe, cilj je mijenjati društvo. Evropeizacija Srba podrazumijeva napuštanje ideologije velike Srbije, rekonstruiše društvo na potpuno drugim osnovama, i mijenja čitavu anahronu idejnu konstrukciju srpskog bića približavajući je evropskoj. (pogledati šta @zavrzlama piše, dobro razumije materiju) U nedostatku kraćeg objašnjenja - treba uraditi "inception" na čitavom društvu. (ovo je prekratko da bi bio korektan opis, ali da dobiješ ideju) Tako da bi imali mirno (ukoliko je moguće) i dugoročno rješenje.
to sto zavrzlama pise je suprotno tome sto si ti napisao. i jos je zesca paranoja. covjek misli da sutra pocinje rat. vec sam ti napisao, srbi nece u skorijoj buducnosti imati iste ciljeve kao ti. mozda za 50 godina. i to je normalno. a srbi nisu od evropskih vrijednosti nista dalje od bosnjaka. dalje su jedino politicki, a oko razloga se vec nismo slozili tako da nema potrebe nastavljati. velika srbija vise ne postoji. nova velika srbija je da se vrati kosovo (koje je bilo u sastavu srbije kad je pisana ta deklaracija), i eventualno rs. dakle to je to sa tim da su bosnjaci danas u daleko boljoj poziciji nego 91
Monty wrote:Zapravo,ozbiljna istraživanja bi vjerovatno potvrdila da su evropske vrijednosti više prihvaćene u RS nego u FBiH.
:lol: :lol: :lol:
zavrzlama wrote:
nema oruzja vise, nema srba u 5 zemalja, nema euforije, nema podrhtavanja u evropi i svijetu, nema nerijesih pitanja (osim u bosni donekle), nema saveznika. znaci ni blizu uslovima iz 90ih.
Oruzja ima na svim stranma dovoljno za stil ratovanja na nasim prostorima(par balvana na cesti,za par sati iskopani rovovi i paraliza zivota i sigurnosti ljudi i dobara)

Euforije ima itekako...svrsava se na seseljevo glupiranje u Hagu,ratni zlocinci se masovno docekuju od najvecih drzavnih sluzbenika,u parlamentu srbije se nije smjela pomenuti rijec genocid,cetnici izjednaceni u parlamentu sa partizanima i saveznicima,kompletna SPC javno podrzava zlocince i propovjeda nova klanja,i 20 godina nakon rata sae glasa za najradikalnije opcije....

Podrhtavanja u svijetu ima itekako,rat u Ukrajini,zaustavljen projekat Juznog toka itd.

Srbiji ne trebaju saveznici,nego im treba ne mijesanje zapada dok oni ne zavrse svoju stvar(90-tih su vojno pregazili hrvatsku i BIH ali se zapad umijesao pa su izgubili rat)

Uslovi za rat su tu,samo se ceka da taj novi rat dobije svog politickog sponzora,koji ce rezultate rata medunarodno priznati,jer se u ovaj zadnji rat srbija naivno zaletila(zato imamo danas pragmaticnog vucica koji koristi drugu strategiju,ali sa istim ideoloskim ciljem)...
sa tim oruzjem se ni devedesetih rat nije vodio. tako da to nije dovoljno

euforje nema ni blizu kao u 90im. seselja ne gleda vise ni 20% ljudi dok bi sad za njim krenulo mozda 5%. a seselj najglasniji.

cuj porediti podrhtavanje u ukrajini sa padom komunizma u evropi :lol: bjezi ba

srbija je imala saveznike 90ih. imala je englesku i francusku na svojoj strani i zato je rat toliko dugo trajao i zato nisu ranije bili bombardovani.

znaci kako sam rekao, tvoja prica je ne da ce se sutra zapucati nego da se negdje vec puca. paranoja
Bodkin

#41354 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

zna li se da li je neko glasao protiv ovog izglasanog antikorupcionog zakona?
Danguba

#41355 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

homega wrote:PROMJENIO DRES: SLOBODAN POPOVIĆ NAPUSTIO SDP I PREŠAO U PDP

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) i bivši član Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Slobodan Popović danas je postao član Partije demokratskog progresa (PDP) i ujedno član Glavnog odbora ove stranke, a takođe i Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

http://www.otisak.ba/bih/22367-promjeni ... u-pdp.html
Pametan covjek.

Niti je kada bio niti se trazilo da bude velikobosnjak a mislim da onakvi nikada ne mogu biti ni velikosrbi.

Steta za SDP ali dok diktator ne ode, ostaje da se clanstvo osipa.
JohnnyS

#41356 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Stjui

#41357 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Stjui »

JohnnyS wrote:Još jedan "izolirani" incident
da.
hizo ramidovic

#41358 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

JohnnyS wrote:Još jedan "izolirani" incident :roll:

http://www.jutarnji.hr/u-tesnju-pretuce ... i/1197639/
ma jok, vec dio sistematskog istrebljenja nebosnjackog stanovnistva, a plan je odobren od strane najvisih islamsko-dzihadskih-teroristickih institucija u 'gradu zelenih trotoara'...
Hafis

#41359 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

I ja mislim da se ipak radi o jednom od brojnih ''izoliranih'' incidenata.
BHCluster

#41360 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Hafis wrote:I ja mislim da se ipak radi o jednom od brojnih ''izoliranih'' incidenata.
Pa gdje je HERA kada je trebas ili je to samo organizacija za ljepljenje slichica. Ono kako posijes tako ces i pobrat.
Hafis

#41361 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

BHCluster wrote:
Hafis wrote:I ja mislim da se ipak radi o jednom od brojnih ''izoliranih'' incidenata.
Pa gdje je HERA kada je trebas ili je to samo organizacija za ljepljenje slichica. Ono kako posijes tako ces i pobrat.
Znači ti iz dijaspore opravdavaš ove izolirane incidente?
Alfons Kauders

#41362 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
BHCluster wrote:
nego doktore moj dobri... pitanje iz struke... kako ti ba ono kolega ostavi pacijentu nekakve instrumente u abdomenu? :D
Safet90

#41363 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Safet90 »

Sramotno: Kardinal Puljić blagoslovio zločinca Darija Kordića

Image

Piše: Nedim Botić

Proteklih dana veliku pažnju javnosti u BiH i Hrvatskoj privuklo je puštanje na slobodu ratnog zločinca Darija Kordića, osuđenog zbog zločina nad Bošnjacima u Ahmićima i Lašvanskoj dolini na 25 godina zatvora. Ovom prilikom nećemo govoriti o slučaju napada na mirovnog aktivistu Zorana Scouta Vujčića koji je smogao hrabrosti da Kordića dočeka povicima „Sotono, ubico“, već o sramotnoj podršci koju su pojedini visoki predstavnici Katoličke crkve iskazivali spram prethodno spomenutog haškog osuđenika.
Našoj javnosti je malo poznato da je nadbiskup bosanski kardinal Vinko Puljić otvoreno podržavao Darija Kordića, i čak ga dva puta posjetio u zatvorskim prostorijama! Posljednji put se ta posjeta odigrala u Grazu dana 15.06.2013. god., kada je kardinal Puljić posjetio Kordića u pratnji vlč. Mirka Šimića, direktora Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, osobnog tajnika vlč. Davora Topića, časne sestre Kate Ostojić, direktorice vrtića u Sarajevu, vlč. Davora Jurića i fra Franje Jurineca, voditelja katoličke misije u Grazu. Pomenuta vijest je prenesena od više hrvatskih medija, i zvanične Facebook grupe podrške Dariju Kordiću.
Tom prilikom kardinal Puljić je blagoslovio Kordića, pomolio se za njega i prijateljski su popričali. Hrvatski mediji navode da je na kardinalovo pitanje:”Kada misliš da bi mogao konačno izaći iz zatvora?”,Kordić samo rekao:”Ne želim niti minutu ranije izići dok to ne bude Božija volja, a On je taj koji odlučuje”.
Premda se ovaj događaj odigrao još prošle godine, u BiH je protekao prilično nezapaženo, premda bi naša javnost svakako morala biti zabrinuta ovakvim posjetama visoko rangiranih zvaničnika Katoličke crkve u BiH. Ovakvim neodgovornim činom se daje legitimitet jednom osuđeniku i indirektno opravdava njegov grozan zločin. Jer kako i na koji način shvatiti blagoslvo kardinala Puljića okorjelom ratnom zločincu Kordiću, ako se podsjetimo da je taj isti kardinal Puljić 2010.u prisustvu tadašnjeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića I predsjednika Hrvatske odao počast ubijeim Bošnjacima u Ahmićima, a danas se druži I moli za njihove ubice!?
Najmanje što Katolička crkva i njeni predstavnici mogu učiniti jeste uputiti javno izvinjenje zbog podrške koju su pružili osuđenom zločincu Kordiću, da se ograde od njegovih nedjela i upute poruku saučešća porodicama ubijenih Bošnjaka.
Biskup sisački, Vlado Košić, usporedio Darija Kordića s Isusom!
Još jedan problematičan slučaj koji dokazuje podršku visoko rangiranih zvaničnika Katoličke crkve zločincu Kordiću jeste govor mons. Vlade Košića, biskupa sisačkog koji je na misi održanoj u znak podrške Kordiću u Frohnleitenu nedaleko od Graza, 29. marta 2014., u prisustvu velikog broja biskupa, svećenika hercegovačkih franjevačkih provincijala i ostalih redovnika i redovnica, usporedio Darija Kordića s ni više ni manje nego s Isusom!
Donosimo puni citat govora biskupa Košića koji se obraća Dariju Kordiću: ‘… Ali treba to i istaknuti riječima: to znači najprije da si nam mnogima drag, da te volimo i da se za tebe molimo; to znači da se ti moliš za nas i za našu Domovinu, da si izdržao do sada noseći teški križ uzništva tolike godine, ali i da konačno malo po malo stižeš do kraja tog križnog puta.
Mi se tome veselimo i svi mi se molimo dobrom Bogu da ti okonča taj tvoj put križa i vrati te tvojoj obitelji, na što imaš puno pravo i što si zaslužio svojim ustrajnim uspravnim stavom pred nepravednom osudom i onima koji te ne razumiju, kao što ne razumiju ni našega Gospodina koji je prvi bio nevin osuđen i nosio za sve nas ljude teški križ, bio raspet na njemu, umro, ali i treći dan uskrsnuo od mrtvih! I mnogi su naši Hrvati trpjeli i trpe nepravde i osudu i tamnicu, ali – najvažnije je da se nisu dali slomiti, da stoje uspravno i vjeruju u pobjedu istine i kad-tad pravorijek pravednosti u korist našeg hrvatskog naroda…’
Iskreno se nadamo da su nabrojani slučajevi samo izuzeci, nadajući se da će ovakvi i slični neodgovorni postupci osuditi od nadležnih organa u Katoličkoj crkvi.

Image
BHCluster

#41364 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Hafis wrote:
BHCluster wrote:
Kakav ja dijaspora pa tako 'vas' smatra matica Hrvatska, sta se ljutis odmaH nisam ja kriv sto je HERA opet zakazala, hebiga nije to samo ljepiti naljepnice i pisati kojekakve slogane na bijelim charsafima. Eno vidim vratio vam se jos jedan 'domoljub' iz dijaspore. Ono kako posijes tako ces i pobrat.

P.S.
Je li je HERA ili HDZ poslali protesnu notu ambasadi SAD radi ubistva Igora Soldoe?
Hafis

#41365 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: nego doktore moj dobri... pitanje iz struke... kako ti ba ono kolega ostavi pacijentu nekakve instrumente u abdomenu? :D
Ni prvi, ni zadnji. Samo ovaj primjetio po belaju...bit će da je pean trojka.
Stres, globalizacijski procesi, nepovoljni kreditni aranžmani, opći pad svih moralnih vrijednosti, teško tranzicijsko razdoblje te otuđenje čovjeka ne pogađa samo obične ljude, već i liječnike.
hizo ramidovic

#41366 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

a evo kako se to radi u uredjenim sistemima i demokratskim sredinama:

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140610043

i opet 'samo nekakvi narkomani'...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#41367 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JoseMujica »

hizo ramidovic wrote:

a evo kako se to radi u uredjenim sistemima i demokratskim sredinama:

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140610043

i opet 'samo nekakvi narkomani'...

ono što zaista zabrinjava kako se pred svake izbore broj ovakvih incidenata progresivno uvećava :(
BHCluster

#41368 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

JoseMujica wrote:
ono što zaista zabrinjava kako se pred svake izbore broj ovakvih incidenata progresivno uvećava :(
Gdje je problem?
JoseMujica

#41369 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JoseMujica »

očigledno gdje god se ljudi vraćaju...valjda vlastela nije tako to planirala, a zgodna su im meta za predizborne torizacije
BHCluster

#41370 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

JoseMujica wrote:očigledno gdje god se ljudi vraćaju...valjda vlastela nije tako to planirala, a zgodna su im meta za predizborne torizacije
kako je to moguce ako se to radi da biH stranke koje brane 'nacionalne interese' pobijedile?
JoseMujica

#41371 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JoseMujica »

morebit da me sunce u glovu hopalilo al te brate nisam skonto :?
BHCluster

#41372 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

JoseMujica wrote:morebit da me sunce u glovu hopalilo al te brate nisam skonto :?
Znam da je vruce ali kako nes skonta, ako neko fizicki napada nekoga da biH osigurao izbornu pobjedu 'svojoj' politickoj opciji moze biti negativno?
Basvod

#41373 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

BHCluster wrote:
JoseMujica wrote:morebit da me sunce u glovu hopalilo al te brate nisam skonto :?
Znam da je vruce ali kako nes skonta, ako neko fizicki napada nekoga da biH osigurao izbornu pobjedu 'svojoj' politickoj opciji moze biti negativno?
Hmm
Zanimljivo samo lose napisano.
Ima tu necega o cemu se ne razmislja a postalo je obrazac ponasanja. Sve u svemu zalosno...
JoseMujica

#41374 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JoseMujica »

BHCluster wrote:
imaš ustaljeni obrazac ponašanja koji se ponavlja pred svake izbore: napadi na povratnike, postavljanje spomen ploča itd. sve se može generalizirati pod torovanje tj. podizanje tenzija između već ratom omeđenih grupa i održavanje straha jednih od drugih.....u toj igri se pobjednici unaprijed znaju since 1990. ;-)
Ali Kemal

#41375 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

Povodom obiljezavanja stogodisnjice sarajavskog atentata, propustena je jos jedna sansa za normalizaciju odnosa u BiH.
Ovaj dogadjaj se trebao obiljeziti na drzavnom nivou sa ogranizacionim odborom sastavljenim od svih zainteresovanih strana, sa minimumom politizacije i maksimumom tolerancije.
Ovako ce postati samo dio predizborne kampanje, jos jedno sjeme razdora, prepucavanja i slicno.
BH drustvo nikako da se pomjeri sa mjesta, da shvati da samo tolerancije i mir medju narodima mogu da donesu progres.
Locked