Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Hakiz

#41326 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Chmoljo wrote:Ma ne moze neko robijati jer nije isplatio platu ili zato sto krsi ugovor o radu.

To ko obeca od politicara, ili je diletant ili populista bez trunke obraza koji nema dana radnog staza u privatluku.

Ljudi ba, nije lako biti ni privatnik ako hocete da ste po pe esu. Da jeste, svi bi bili.

Vlast stimulativno treba djelovati na otvaranje radnih mjesta. Mijenjanje zakonske regulative treba ici u smjeru skidanja opterecenja sa privrede, stimulaciji ispravnog poslovanja, stimulaciji brige za radnike...

Vlast treba uloziti u obrazovanje populacije da bi postali interesantniji ozbiljnim firmama, a ne Pradi za sivanje obuce.

Bez novih radnih mjesta, bez ljudi koji su spremni investirati i stvoriti radna mjesta, nemamo sta pricati ni stititi.
Ako neko može robijati zato što opljačka, šta je rad bez isplaćivanja plate nego pljačka? Neuplaćivanje doprinosa je isto. Ako radim i ne mogu ovjeriti knjižicu i liječiti se jer mi poslodavac nije uplatio doprinos za zdravstveno, meni je to pljačka.

Ako neko može robijati zbog neplaćenog poreza, a šta je neuplaćivanje poreza na isplaćenu platu? Nisu bitne visine, bitno je da je to neplaćeni porez.

Trebao bi robijati.

Onaj poslodavac koji se pobuni, taj je u startu imao namjeru izbjegavati isplaćivanje zarađene plate i plaćati doprinose. Računao je u startu da će radije plaćati kazne nego poštovati zakone. A u tome ga treba spriječiti.

Parafiskalni nameti itd jesu predmet rasprave i rasterećenja privrede.

Ali ne može se privreda rasterećivati tako da se ne plaća rad, uskraćuju odmori, neomogućava zaštita života i zdravlja radnika, neplaćaju doprinosi za penziono, zdravstveno, neplaćaju porezi. To bi se trebalo kažnjavati i zatvorom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#41327 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

Bespredmetno je raspravljati o tome sta ti osjecas.

Osjecaj sta hoces, ali ugovor o radu je gradjanskopravni odnos zbog cijeg se nepostivanja ne ide u zatvor. Tacka.

Ugovori ako se ne postuju, raskidaju se. Ako se krse, naplate se, u skladu sa ugovorom i zakonom. To je odnos dvije ugovorne strane i drzava ima sa tim onoliko koliko pise u ugovoru. Kakav crni zatvor. Bezveze siris pricu koja ne drzi vodu.

U svakoj prici imaju dvije strane, a ja sam kroz svoj radni vijek vidio obje. Iskljucivost da su svi radnici lijeni i svi privatnici lopovi nece donijeti nikome dobro.
Hakiz

#41328 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Kao što u nekim državama postoji smrtna kazna, a u drugim za ista djela smrtna kazna ne postoji, tako se u nekoj državi kršenje radnih zakona može kažnjavati prekršajno a u drugoj krivično. Suverene države donose svoje zakone koji se mogu razlikovati od zakona drugih država.

Imam slobodu da javno tražim da BH blok ide u inicijative da se zakonima uredi da se kršenje ZOR-a kažnjava krivično i da pozivam da se ne glasa za stranke u BH bloku ako tu inicijativu ne naprave.

Živimo li u demokratiji ili ne?
zippoo87

#41329 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

promjene su se pocele desavati i na nasem ekonomskom nebu...jesu male ali su bitne
ne znam da li ih vi primjecujete ali nedostatak radne snage je primjetan svugdje a poslodavci sporo vrse promjene i tranziciju i na kraju ce sami izvuci deblji kraj
najgore u svemu je sto smo i mi koji smo i radnici a ujedno i konzumenti,osjetiti posljedice,jer u ugostiteljstvu je usluga sve gora,hrana je sve losija cijene su sve vece...doktora je sve manje,kvalitetne zdravstvene zastite vec dugo nema i skoro da i nema svrhe ici doktoru,samo izgubis vrijeme
ucitelja njemackog je sve manje,djece je sve manje,ljudi je sve manje i samim tim ce se i usluzne djelatnosti smanjiti,kao i trgovina,jer se nece imati kome prodavati roba...ovo je vec izrazeno,trgovina zivi za 2 mjeseca ljeta,kada dodje dijaspora...ostalo je tanko skroz

dokaz da mi u BiH imamo jako malo pravih privrednika,pismenih i normalnih je i to da presporo ulaze u neminovne promjene,radije ce otjerati dobrog radnika koji je kod njih nekoliko godina i koji trazi malo povecanje plate,nego mu dati to sto trazi a onda ce traziti novog radnika za tog istog,naci ce nekog ko nije dobar kao ovaj prethodni a i ovaj novi ce traziti na kraju vecu platu kao sto je i onaj trazio...i iz nuzde ce ga zaposliti i isto ce ga kostati a nece imati isti kvalitet
ovo su primjeri koje ja vec gledam svojim ocima i nije nista izmisljeno...meni ovo nikada nece biti jasno kao ni ta potreba da gazda misli da je bog i da moze raditi i govoriti sta hoce svojim radnicima
uskoro ce se pozatvarati ovi mali biznisi koji su i opstajali na neplacanju i varanju radnika i to je dobro,jer su svakako radili na crno i nisu placali radnike,tako da od ovakvih i nema nikakve koristi

vec sada je postalo isplativije otici preko sezone u Hrvatsku konobarisati,nego ovdje rintati 12 mjeseci za 600 KM bez odmora i sa radnom subotom
od mene poruka svima,nemojte se bojati napustati i mijenjati poslove,to je najnormalnija stvar,najbitnije je cijeniti sebe ,svoje zdravlje,znanje i obraz
zippoo87

#41330 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Chmoljo wrote:
U svakoj prici imaju dvije strane, a ja sam kroz svoj radni vijek vidio obje. Iskljucivost da su svi radnici lijeni i svi privatnici lopovi nece donijeti nikome dobro.
bravo
nazalost,kod nasih primitivnih "gazdi",koliko mu god zaradis,kazati ce ti da si neradnik...ja licno dozivio prije par dana :D
tacnije ne samo ja,nego nas trojica koji radimo u jednoj PJ
bunk

#41331 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Hakiz wrote:Kao što u nekim državama postoji smrtna kazna, a u drugim za ista djela smrtna kazna ne postoji, tako se u nekoj državi kršenje radnih zakona može kažnjavati prekršajno a u drugoj krivično. Suverene države donose svoje zakone koji se mogu razlikovati od zakona drugih država.

Imam slobodu da javno tražim da BH blok ide u inicijative da se zakonima uredi da se kršenje ZOR-a kažnjava krivično i da pozivam da se ne glasa za stranke u BH bloku ako tu inicijativu ne naprave.

Takoe druze Hakize.
Ja bih uveo osim zatvorske kazne za neplatise i obvezatno bicevanje za one koji plate porez sa zakasnjenjem.
To ce garant stimulisati neke od multinacionalnih kompanija da otvore svoje podruznice ili outsorsaju neki dio biznisa kod nas ovdje sad kad smo napokon na korak do NATO saveza.
Chmoljo

#41332 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

Hakiz wrote:Kao što u nekim državama postoji smrtna kazna, a u drugim za ista djela smrtna kazna ne postoji, tako se u nekoj državi kršenje radnih zakona može kažnjavati prekršajno a u drugoj krivično. Suverene države donose svoje zakone koji se mogu razlikovati od zakona drugih država.

Mozes ti traziti i da temelji zgrade zakonom budu od papira, niko ti ne brani.
Hakiz

#41333 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

bunk wrote:

Takoe druze Hakize.
Ja bih uveo osim zatvorske kazne za neplatise i obvezatno bicevanje za one koji plate porez sa zakasnjenjem.
To ce garant stimulisati neke od multinacionalnih kompanija da otvore svoje podruznice ili outsorsaju neki dio biznisa kod nas ovdje sad kad smo napokon na korak do NATO saveza.
A dobro, prostitucija bi trebala biti legalna.
medvjed23

#41334 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by medvjed23 »

ne znam je l neko spomeno: naš pravni sistem odavno poznaje krivična djela protiv radnih odnosa.. no, gdje nema vladavine prava, kao što je kod nas nema, slovo zakona je jedno, praksa drugo..
Hakiz

#41335 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Chmoljo wrote:

Mozes ti traziti i da temelji zgrade zakonom budu od papira, niko ti ne brani.
Znaš na koga me podsjećaš. Na jednog lika u jednoj emisiji, poslodavac naravno, koji je pokušao biti duhovit. Pa kaže voditeljici emisije, kao anegdotu, kako ga je radnik sreo u krugu firme i pitao kada će biti isplaćena plata a on odgovorio kako se plate ne isplaćuju nego zarađuju.

Pretpostavljam da je inače isplaćivao plate koje nisu bile zarađene?

A prije će biti da plate radnicima nisu isplaćivane na vrijeme, jer ni u jednoj firmi u kojoj su plate na vrijeme radnici nemaju potrebu pitati "kada će plata?". Zna se kada će biti plata, na vrijeme je.

Ili kada su se poslodavci pobunli u RS-u kada je bio prijedlog zakona po kojem poslodavci ne mogu da duguju više od 3 plate godišnje. Jadni plakali preko TV-a da ne mogu tako da rade, da ne bi opstali kada bi plate isplaćivali kako treba.

Pa sve nešto mislim da si ti takva vrsta poslodavca. Ako nisi, bio bi.
Hakiz

#41336 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

medvjed23 wrote:ne znam je l neko spomeno: naš pravni sistem odavno poznaje krivična djela protiv radnih odnosa.. no, gdje nema vladavine prava, kao što je kod nas nema, slovo zakona je jedno, praksa drugo..
Ja znam da je i u Hrvatskoj i u BiH i još ponegdje bilo priče o tome, da neka kršenja radnih odnosa idu u krivični zakon, i da su predizborne priče nekih stranaka u prethodnim periodima to spominjale, ali ne znam kakvo je trenutno stanje.

Ali, eto, kada Chmoljo kaže da ne može, onda ne može. Čini mi se da bi vlast koja bi to uradila iste sekunde banovao.
madner

#41337 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Sve se moze staviti u predizbornu kampanju. Promjena pravnog sistema, ustava itd...
JThomas

#41338 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

ima u krivičnom zakonu. teoretski se može u zatvor. ne moram napominjati da se u stvarnosti ne ide.
medvjed23

#41339 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by medvjed23 »

Koliko ja znam - neka me neko ispravi ako griješim - ovo:
Ko kršenjem propisa ili općeg akta ili kolektivnog ugovora o zasnivanju ili prestanku radnog odnosa, o plaći ili drugim primanjima, o radnom vremenu, o odmoru ili odsustvu, zaštiti žena, mladeži i invalida ili o zabrani prekovremenog ili noćnog rada uskrati ili ograniči zaposleniku pravo koje mu pripada, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
je važeći dio nešeg zakonodavstva. Dakle, slova su tu. Eh sad... koliko bi ih bilo pametno primijeniti, ne znam...
Hakiz

#41340 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Dakle BH blok, na vas je red :evil:
bunk

#41341 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Hakiz wrote:Dakle BH blok, na vas je red :evil:
Koji BH blok?
Krnji ili a-BH blok?
:mrgreen:
Chmoljo

#41342 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

medvjed23 wrote:Koliko ja znam - neka me neko ispravi ako griješim - ovo:
Ko kršenjem propisa ili općeg akta ili kolektivnog ugovora o zasnivanju ili prestanku radnog odnosa, o plaći ili drugim primanjima, o radnom vremenu, o odmoru ili odsustvu, zaštiti žena, mladeži i invalida ili o zabrani prekovremenog ili noćnog rada uskrati ili ograniči zaposleniku pravo koje mu pripada, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
je važeći dio nešeg zakonodavstva. Dakle, slova su tu. Eh sad... koliko bi ih bilo pametno primijeniti, ne znam...
iskreno, nisam znao da je ovo "kriminalizovano".

i naravno da je katastrofa ovo primijeniti. bojiš se otpustiti neradnika da te ne otjera u zatvor. da ne govorim da je, ako je ovo sve, užasno šturo i podložno tumačenju od sudije do sudije. sam zakon o radu ima brdo nedorečenosti, tako da mogu misliti na šta bi ovo ličilo.

@Hakize, iskreno, jebe mi se šta misliš o meni. ako ti je lakše da su sve gazde lopovčine, neka ti bude. poenta je da nismo mentalitet gdje je rad vrlina, tako da sam vidio slučajeva gdje je vozaču-dostavljaču malo milja, pa traži hljeba preko pogače. na kraju, naravno, dobije puno manje, kod nekoga drugog, jer za pokupiti robu i odvući je od tačke A do tačke B ne treba poznavanje rada na računaru, dva svjetska jezika i fakultet Ajvi lige. poslovi za koji ti ne treba škola, dođu ljudi, pa ucjenjuju, traže mimo onoga što je dogovoreno i što nije ispod onih para koje se i dobijaju za te poslove. da ne govorim o tome da nije riječ o vrijednim radnicima.

to biste vi, to bi ti u svojoj firmi držao takve? jašta bi.

sasvim je dovoljno mehanizama da se radni odnosi dovedu u red. ali neselektivnost u primjeni propisa sve čine mrtvim slovom na papiru, pa evo i ova kriminalizacija radnog odnosa.

ali bez situacije u kojoj ćeš biti u situaciji da relativno lako nađeš posao nakon otkaza, ništa se neće promijeniti.

mislim jebote, podsjećate me na likove koji obiju trafiku i prave planove da kupe nekretninu na beverli hilsu. od čega?
drug_profi

#41343 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Radnička prava se moraju zaštititi jer se samo tako moze sacuvati kvalitetna radna snaga.
Tu i drzava mora radi sebe intervenisati jer kad privatnik otjera nekog u njemacku, nece ga niko vise vratiti.

Takodjer, prava poslodavaca moraju biti jasna i poslodavac mora imati nacin da se rijesi neradnika bez da ga zaboli glava, jer svi znamo kako takvi ljudi razore atmosferu u firmi.
zippoo87

#41344 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Chmoljo wrote: ali bez situacije u kojoj ćeš biti u situaciji da relativno lako nađeš posao nakon otkaza, ništa se neće promijeniti.
druze,ovo vrijeme je doslo vec...samo neki ne znaju iskoristiti momenat ...a radnika je sve manje a oglasa sve vise
stari radnici,koji su iz onog sistema su ustvari i najpodlozniji manipulacijama i sa njima se najvise igraju
omladina to lakse rjesava...hoces,neces ne moras...

nas i jesu u ovoj tranziciji j***li ovi sto su iz socijalizma presli u ovaj kriminalni kapitalizam...jer ta starija garda niti je pametna,niti se bori za sebe,niti su spremni za 21. stoljece...i onda su ih svi nagazili i dobro zaradili na njima a nas omladinu rastjerali po bijelom svijetu
ovi ljudi glasaju uvijek za iste,glasaju za svoje egzekutore a onda kukaju kako im rade ovo ili ono
medvjed23

#41345 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by medvjed23 »

Chmoljo wrote:
medvjed23 wrote:Koliko ja znam - neka me neko ispravi ako griješim - ovo:
iskreno, nisam znao da je ovo "kriminalizovano".

i naravno da je katastrofa ovo primijeniti. bojiš se otpustiti neradnika da te ne otjera u zatvor. da ne govorim da je, ako je ovo sve, užasno šturo i podložno tumačenju od sudije do sudije. sam zakon o radu ima brdo nedorečenosti, tako da mogu misliti na šta bi ovo ličilo.

@Hakize, iskreno, jebe mi se šta misliš o meni. ako ti je lakše da su sve gazde lopovčine, neka ti bude. poenta je da nismo mentalitet gdje je rad vrlina, tako da sam vidio slučajeva gdje je vozaču-dostavljaču malo milja, pa traži hljeba preko pogače. na kraju, naravno, dobije puno manje, kod nekoga drugog, jer za pokupiti robu i odvući je od tačke A do tačke B ne treba poznavanje rada na računaru, dva svjetska jezika i fakultet Ajvi lige. poslovi za koji ti ne treba škola, dođu ljudi, pa ucjenjuju, traže mimo onoga što je dogovoreno i što nije ispod onih para koje se i dobijaju za te poslove. da ne govorim o tome da nije riječ o vrijednim radnicima.

to biste vi, to bi ti u svojoj firmi držao takve? jašta bi.

sasvim je dovoljno mehanizama da se radni odnosi dovedu u red. ali neselektivnost u primjeni propisa sve čine mrtvim slovom na papiru, pa evo i ova kriminalizacija radnog odnosa.

ali bez situacije u kojoj ćeš biti u situaciji da relativno lako nađeš posao nakon otkaza, ništa se neće promijeniti.

mislim jebote, podsjećate me na likove koji obiju trafiku i prave planove da kupe nekretninu na beverli hilsu. od čega?
ima još ponešto o doprinosima i pravima nezaposlenih..

i ja sam bliži mišljenju da tužitelji ne bi trebali barkati u radne odnose, al problem je što ne barču, bar ne dovoljno jako i brzo, oni koji bi trebali: inspekcije i sudovi.. malo je do zakona, koji, recimo, omogućavaju da poslodavac prođe jeftinije ako umjesto plate plati kaznu zbog neisplaćivanja plate, a malo do naše stare boljke: neprovođenja onih zakonskih odredbi koje na papiru jesu dobre..
Hakiz

#41346 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

drug_profi wrote:Radnička prava se moraju zaštititi jer se samo tako moze sacuvati kvalitetna radna snaga.
Tu i drzava mora radi sebe intervenisati jer kad privatnik otjera nekog u njemacku, nece ga niko vise vratiti.

Takodjer, prava poslodavaca moraju biti jasna i poslodavac mora imati nacin da se rijesi neradnika bez da ga zaboli glava, jer svi znamo kako takvi ljudi razore atmosferu u firmi.
Ama u tome je suština.

U sitemu u kojem ja ne moram da se pitam hoće li mi poslodavac dati platu i uplatiti doprinose i u kojem poslodavac ne mora da se pita šta da radi sa onim likom koji ne radi.

U trenutnoj situaciji u BiH radnik ima manje šanse da se zaštiti od poslodavca nego poslodavac od radnika. Iako to nije uvijek tako, uglavnom jeste. Možda se radnici u administraciji mogu izboriti za sebe, ovi kod privatnika teško.

I jedni i drugi prolazimo porođajne muke slobodnog tržišta.

Svi znamo da su se taksisti Sarajevo taksija prvo žestoko borili protiv konkurencije, a na pomen Ubera vade kalašnjikove.

Slično i poslodavci na pomen da radniku moraju osim (nedajbože redovne) plate dati i odmor i uplatiti doprinose itd dobiju nervni slom.

I dok se mi radnici porađamo, da majka u obliku vlasti malo pomogne radom institucija. Pa kada stanemo na noge, ojačamo, sami ćemo se boriti za sebe.

SDA nije vodila brigu o tome jer su poslodavci uglavnom njihovi ljudi, pa se nadati da će ovi građani nešto uraditi.

Ako ne urade, koji će mi i oni?

Mislim, šta neku tek iz srednje škole izašlu prodavačicu u trgovačkom lancu briga je li gazda Metropolisa u zatvoru ili plaća kazne ako ona ne može ovjeriti knjižicu i otići doktoru, a ovima iz vlasti ne pada na pamet da pročešljaju taj lanac. Ona se jadna ne zna ni mlijeka napiti a ne da se bori za sebe, a inspekciji nije atraktivno nju zaštititi kao što je atraktivno "ispasti u novine" kao neko ko je gazdu Metropolisa smirio.

Zato NS i BH blok itd, hajdemo malo da se pobrinemo za prodavačice u trgovinama i ostale radnike.
Chmoljo

#41347 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

zippoo87 wrote: druze,ovo vrijeme je doslo vec...samo neki ne znaju iskoristiti momenat ...a radnika je sve manje a oglasa sve vise
stari radnici,koji su iz onog sistema su ustvari i najpodlozniji manipulacijama i sa njima se najvise igraju
omladina to lakse rjesava...hoces,neces ne moras...

nas i jesu u ovoj tranziciji j***li ovi sto su iz socijalizma presli u ovaj kriminalni kapitalizam...jer ta starija garda niti je pametna,niti se bori za sebe,niti su spremni za 21. stoljece...i onda su ih svi nagazili i dobro zaradili na njima a nas omladinu rastjerali po bijelom svijetu
ovi ljudi glasaju uvijek za iste,glasaju za svoje egzekutore a onda kukaju kako im rade ovo ili ono
ma zavisi kako gdje. vjerovatno jeste u ugostiteljstvu. u ITu odavno. bio sam i ja u situaciji da par mjeseci ne primim platu. i odem. ne čekam po pet, deset godina, da mi država uveže staž. nemam taj luksuz.

a realno, kvalitetnog radnika je uvijek bio problem naći. da ne govorim o radniku koji je svjestan da firma uveliko ovisi o njemu, pa onda ucjenjuje i maksimalno zloupotrebljava. jebiga, znam i takve situacije. mi smo oduvijek bili malo tržište, i deficitarni smo sa kvalitetnom radnom snagom. nije to sadašnji val ljudi koji otišao, nego i val onih koji su sada stasali i izašli polupismeni sa fakulteta.

ali uporno pokušavam objasniti da se ne smiju radnička prava štititi preko leđa kvalitetnih poslodavaca. a to u konačnici uvijek bude tako. država kažnjava ne da uredi odnos, nego da naplati novac da bi ga mogla dati svojim uposlenicima.

da bi se sankcionisali oni koji ne daju plaće, koji ne uplaćuju doprinose, koji ne daju godišnje odmore, pobogu, pa za to su oduvijek postojali zakonski uslovi.
zippoo87

#41348 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

situacija na terenu govori da na jednog loseg radnika,ide 100 losih poslodavaca...tako da su ovdje radnici uvijek donji
sto se tice losih radnika,pa to se rijesi lahko,ako ne obavlja duznosti koje treba,imaju sankcije,ako se problem ponovi,dolazi do narusavanja ugovora o radu i ide otkaz bez ikakvih posljedica za poslodavca

jedino je u drzavnoj sluzbi nemoguce dobiti otkaz,kod privatnika to ide ili neproduzavanjem ugovora (90% slucajeva) ili raskidom ugovora zbog povrede radne discipline
kod nas malo ko ima ugovore na neodredjeno,vecinom je to na 3-6 mjeseci ,sto i samo govori kako se poslodavac odnosi prema tebi kao radniku,pokazuje ti da ce te brzo mijenjati a onda od tebe ocekuje 300% ucinkovitosti a ti svaki dan demoralisan dolazis na posao i kontas,hoces li docekati naredni ugovor o radu
Chmoljo

#41349 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

izvini, ali ko je pravio tu analizu 1 loš radnik na 100 loših poslodavaca?

žao mi je ljudi, ali pričate uporno iz vizure radnika. treba svakome dati na mjesec da bude direktor firme koja radi sve po pe esu ili bar koliko toliko ispravno, pa da onda vidi koji stres to sa sobom nosi.

je li ti stvarno misliš da je lako tako šaltati radnike? sve i da je riječ o najjednostavnijem poslu, za svako novo radno mjesto, koliko god da si sposoban i upoznat sa materijom, treba ti bar mjesec dana da se uhodaš. da ne govorim o trošenju resursa pri selekciji novih radnika. uvijek neko mora pokazivati novom šta se radi, kako se radi. uvijek se prave greške na početku.

da ne govorimo ako je riječ o nečemu komplikovanijem ili usko orijentasanim koliko je na ovako malom tržištu naći nekoga ko:

1. zna raditi to,
2. hoće raditi,
3. nije šupak koji će zloupotrebljavati deficitarnost radnika.

pa koliko god da radnika fali, i pored najbolje želje, plata se može dati do određene visine. kada postano neisplativo, firma se zatvara. a pitanje hoće li taj i takav opet naći sličan posao. ono daj danas, sutra šta bude.

dakle, možemo ovako iz pojedinačnih primjera navoditi stotine situacije i nećemo ništa zaključiti, jer to ne mogu biti generalni pokazatelji.

činjenica je da je država ovdje najveći kočničar napretka. u stvari, ne država, nego uski stranački krugovi koji su okupirali državne institucije.

dakle,

a nije stvorila otvoreno tržište, već pogoduje stranački podobnim firmama. imamo stranačku privredu defakto. ostali grabe mrvice.
b ima ogormnu javnu potrošnju, opteretila je privredu maksimalno, stalno traži nove namete i izvore, što je povezano sa
c kažnjava da uzme pare, a ne da provodi vlastite zakone
d zakone provodi strogo selektivno što je povezano sa a
e ulaže minimum u infrastrukturu jer još koristi prijeratnu i obećava ulagati u nju svake četiri godine
f ulaže minimum u ljude jer joj ne trebaju, pogotovo obrazovani i koji su van halke

velika opasnost se krije u tom svrstavanju na stranu radnika ili poslodavca. jedni bez drugih ne postoje. problemi su negdje drugo, a sav taj krkanluk privatnika i bezobrazluk radnika je samo posljedica.
kmirsad

#41350 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Radnici su cvijeće.
Poslodavci su banda. Posebno oni iz realnog sektora.
Zato radnici idu u Njemačku.
Locked