Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Basvod

#41301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

hizo ramidovic wrote:
AkHolic wrote:
bogumila wrote:i slovenija nije nastala tako sto je pobila milion srba otjerala 2 miliona i onda proglasila odlazak
isti primjer i za sve ostale
I manji entitet kad se bude htio odvojit neće otjerat Bošnjake ili Hrvate ,garantirat će im sva prava.Malim se manjinama daju "sva prava" velike su manjine prijetnja.U Sloveniji nije ni bilo Srba ni drugih jugoslavenskih neslovenskih narodnosti,samo gastarbajteri.
koja sranja ti pises...
koliko ja znam, bosnjaci i hrvati su konstitutivni narodi na svakom pedlju ove zemlje, a rs je dio te iste zemlje, tako da njima nema potrebe da se bilo sta garantuje jer su njihova prava vec garantovana i definisana ustavom.
a ako rs bude htjela nezavisnost, onda to znaci da taj entitet jednostrano krsi dejtonski mirovni sporazum (koji tim cinom prestaje da vazi), a onda je sve moguce...
Boga mi na mojim pedljima ove zemlje nije konstitutivan ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosnjak nego samo ja i par meni bliskih ljudi. Problem?
hizo ramidovic

#41302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Basvod wrote: Boga mi na mojim pedljima ove zemlje nije konstitutivan ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosnjak nego samo ja i par meni bliskih ljudi. Problem?
ma jok, na tvojim pedljima si ti boss.
za ostalo te niko ne jebe ni 0,1%
vivaldi

#41303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:
vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:Jedan način za aktivniji pristup jeste vesternizacija Srba u BiH i njihovo privlačenje u zapadnoevropski civilizacijski krug. Kada bi se malo zagledali, vidjeli bi da je to za njih možda i najkonstruktivniji pristup u BiH
pored nekolko razloga, jedan od vaznijih je i antiamerikanizam koji je rasiren kod srba narocito poslije bombardovanja i podsvjest da su ameri protiv srba, a za albance, hrvate, bosnjake...sto je naravno glupost, ali je razumljivo. bilo kakvo koketiranje s amerima je cak i za vucica (o bih da i ne govorim) ogroman politicki rizik iako je on naravno svjestan situacije. s druge strane i ameri su nezainterosvani i bez ikakvog takta valjaju gluposti ko onaj mur prije dva dana u beogradu.

zato od te vesternizacije jos dugo nece biti nista, mada tu ima jos puno drugih i vaznijih razloga
Ne Amerikanci, nego zapadna Evropa, prije svega Njemačka, centralna EU. Ključ priče bi bio otklon od Rusije, promjena društvene svijesti u smislu prihvatanja modernih tokova, naučnih i civilizacijskih dostignuća, smanjenje uticaja crkve na društvo, otvaranje granica, a time bi imali i dekonstrukciju velikosrpske ideološke potke. Sve su ovo procesi koji se svakako dešavaju približavanjem prema EU, i u ovome su u Srbiji otišli dosta dalje od RS, tako da bi ovo bilo samo ubrzavanje događaja. Ovako gledano približavanje Srbije EU je odličan razvoj događaja za BiH. Paralelno sa ovim treba zatezati odnose sa separatistima i forsirati ih na što brže prelamanje odluka.
jacanje veza sa evropom je u teoriji je najbolji put za svaku, pogotovu malu zemlju, ali to je skoro nemoguce bez neuplitanja amerike kao najvece globalne sile.

fol je u tome sto je srbija zadnjih 10ak godina, za razliku od prethodnih apstrknih veza sa rusijom, sada s rusima interesno vezana u dramaticnom obimu. gotovo podjednako kao i sa zapadom. okretanje ledja rusiji bi ekonomsko bilo pogubno podjednako kao i okretanje ledja zapadu. srbija je i bukvalno izmedju cekica i nakovnja. od te situacija za sada profitira, ali ako se bude morala svrstat ekonomski ce debelo ispusiti sta god da izabere, a izabrace rusiju jer je to za svaku vlast manje politicko samoubistvo
General War

#41304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by General War »

vivaldi wrote: Ne Amerikanci, nego zapadna Evropa, prije svega Njemačka, centralna EU. Ključ priče bi bio otklon od Rusije, promjena društvene svijesti u smislu prihvatanja modernih tokova, naučnih i civilizacijskih dostignuća, smanjenje uticaja crkve na društvo, otvaranje granica, a time bi imali i dekonstrukciju velikosrpske ideološke potke. Sve su ovo procesi koji se svakako dešavaju približavanjem prema EU, i u ovome su u Srbiji otišli dosta dalje od RS, tako da bi ovo bilo samo ubrzavanje događaja. Ovako gledano približavanje Srbije EU je odličan razvoj događaja za BiH. Paralelno sa ovim treba zatezati odnose sa separatistima i forsirati ih na što brže prelamanje odluka.

jacanje veza sa evropom je u teoriji je najbolji put za svaku, pogotovu malu zemlju, ali to je skoro nemoguce bez neuplitanja amerike kao najvece globalne sile.

fol je u tome sto je srbija zadnjih 10ak godina, za razliku od prethodnih apstrknih veza sa rusijom, sada s rusima interesno vezana u dramaticnom obimu. gotovo podjednako kao i sa zapadom. okretanje ledja rusiji bi ekonomsko bilo pogubno podjednako kao i okretanje ledja zapadu. srbija je i bukvalno izmedju cekica i nakovnja. od te situacija za sada profitira, ali ako se bude morala svrstat ekonomski ce debelo ispusiti sta god da izabere, a izabrace rusiju jer je to za svaku vlast manje politicko samoubistvo
Naravno, ali za narod srbije vece "istinsko" samoubistvo u buducnosti, posebno sada kada je status rusije nejasan radi situacije u Ukrajini.
Basvod

#41305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

hizo ramidovic wrote:
Basvod wrote: Boga mi na mojim pedljima ove zemlje nije konstitutivan ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosnjak nego samo ja i par meni bliskih ljudi. Problem?
ma jok, na tvojim pedljima si ti boss.
za ostalo te niko ne jebe ni 0,1%
Znam, zato ja ove godine prvi put ne glasam a smecari od vlastodrzaca nek svojoj mami prodaju maglu.
daddy-kool

#41306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote: Nikaoo da shvatis da zatezanje nije dugorocno rjesenje. Dakle ako zelis drzavu u kojoj ce biti i srbi i hrvati, pomiri se sa cinjenicom da ne zele identicno sto i ti. Ako ne zelis onda kupis 200 tenkova i jedne preko drine, a druge preko save i dinarida.

Sto se tice okretanja zapadu. I budala vidi i zna da srbi od rusije nista ud zadnjih 50 godina nista dobro dobili nisu. Sva pomoc i lova je dosla iz eu i usa. Kurac moj prosjecni srbin hoce da radi za rusa. Svi bi za svabu. Svi govore engleski i njemacki, a niko ruski. Ali zamisli da te je zapad dva puta bombardovao i otkinuo ti hercegovinu i priznao kao nezavisnu. Koji bi tvoj mindset bio?
Znaš kako ja vidim: BiH je što se mene tiče neupitna, potezanje otcjepljenja automatski povlači ratno stanje. Mislim da su i u RS toga svjesni, pa umjesto da živimo jedni pored drugih mrzeći se, priželjukujući (demografsku, ekonomsku, svaku drugu) propast onom drugom i čekajući da se ona desi, mislim da treba pokušati i iskoristiti ovo stanje primirja da se pozicije velikosrpske politike preispitaju i po mogućnosti dekonstruišu. Za takav zahvat je potreban priličan napor, ali nije neizvodiv. Treba to prezentirati i evropljanima i tražiti pomoć u tome. To je po mom mišljenju trenutno najkonstruktivnija moguća politika.

Što se tiče zapada, u RS im ne zamjeraju Kosovo ni bombardovanje, nego što im nisu pomogli/dozvolili da se otcijepe i stvore veliku Srbiju. Taj mindset i treba mijenjati. A neka i tenkova, ako zatrebaju.
daddy-kool

#41307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote: jacanje veza sa evropom je u teoriji je najbolji put za svaku, pogotovu malu zemlju, ali to je skoro nemoguce bez neuplitanja amerike kao najvece globalne sile.

Nadam se da nisi upravu, a postoje i jaki interesi Amerike i Evrope da se Rusija ne vrati na Balkan. Mislim da će Evropa nastaviti uvlačiti Srbiju ekonomski u svoju orbitu (kako to vole reći), mada će trebati vremena da se to postigne do željene tačke. Primili su i Bugarsku i Rumuniju navrat nanos samo da iskoriste rusku slabost i defnišu južnu granicu prema rusima. Problem je u mindsetu, jer Srbi ne vide jasno svoju budućnost, treba im pomoći da priđu Evropi, i mislim da će zapad raditi mindset shaping kako bude procjenjivao da je neophodno.
Skijaš

#41308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Banksy wrote:
Skijaš wrote:
Banksy wrote: Čim pišeš ''hrvatska kvota'' podrazumijeva se da misliš na mjesta predviđena za pripadnike hrvatskog naroda prema ustavu koji je zasnovan na etničkom konceptu predstavljanja. Dakle, da: hrvatska kvota, to postoji. I kakve onda veze ima je li u pitanju HDZ ili seoski konjokradica Lijan ili turboustaški HSP, kakve?
Ili SDP. A odgovor je nikakve. Međutim, ovdje se govori o pravilima igre, o načinu da se stranke natjera da rade u interesu društva a ne da im se garantuje povlašteni položaj i redovno učešće u vlasti kao zaštitnika nekog od naroda.
Tačno, nikakve. ''Pravila igre'' su zadata ima 20 godina
To treba objasniti Čoviću i onima koji ga podržavaju u pogrešnom tumačenju Ustava. Ako u OHR-u koji je nadležan da tumači mirovni sporazum kažu kako stranke ne mogu dobiti garancije za učešće u vlasti, ako to kažu Amerikanci koji su kreatori Dejtonskog sporazuma, zašto onda uvažavati Čovićeva pogrešna tumačenja ?
Skijaš

#41309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:srbija je i bukvalno izmedju cekica i nakovnja. od te situacija za sada profitira, ali ako se bude morala svrstat ekonomski ce debelo ispusiti sta god da izabere, a izabrace rusiju jer je to za svaku vlast manje politicko samoubistvo
Biranje Rusije bi po Srbe kao narod bio jako štetan potez i svaka odgovorna vlast bi radije izgubila fotelje nego gurnula narod u takav ambis.
vivaldi

#41310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Nadam se da nisi upravu
mislim da jesam jer sam stav gradio na cinjenicama, koje doduse nisam navodio, ali su opste poznate.

ironija je u tome, sto ako srbija danas okrene ledja rusiji i okrene se zapadu u roku od mjesec dana bi radna mjesta po srbiji pocele prvo zatvarat upravo zapadne firme!!!

rusija je srbiji dala bescarinski rezim na robu made in srbija i masa invetsicija koja je dosla iz zapadnih zemalja dosla je upravo zbog te pogodnosti, a ne zbog trzista srbija. s okretanjem ledja, logicno se ukida i taj rezim, uvode se carine, ti proizvode bukvalno postaju preko noci nekonkuretni i onda se zna sta slijedi.
druga na udaru je poljoprivreda koja ima veliki izvoz sevga i svacega, a zadnjih godina srpski izovz najvise raste upravo u rusiju - oko 30% svake godine..poljoprivreda bi znace takodjer prezivjela katastrofa.

treca stvar je naftni sektor koji je privatizirao gasprom i ima aposlutni monopol, a tu je naravno i uvoz gasa, nafte..

zato i kazem da za razliku od decenija romatizirane slavensko- pravoslavne suplje od koje se ne zivi, zadnjih godina po prvi put imaju konkretne ekonomske koristi od te rusije.

rusi su u medjuvremenu od zapada pokupili i neke marketinske folove, pa je tako najveca i najbrza pomoc tokom poplava stigla iz rusije, onda obecanje kako ce cekati nekakve jebene jagode bez obzira na rokove, poplave itd...jeftini marketing koji ne kosta puno,, a vrlo je efektivan.

s druge strane imas onog mura koji neki dan u beogradu prica kako ce se srbija morati odrediti prema rusiji i ukrajina, a par dana prije toga u zemlji trodnevna zalost, stete se sabiraju, traze nestali...a on bez ikakvog takta prica u takvoj situaciji o rusiji. jos kada na to sve dodas podrsku oko kosova, oficirske veze starog kadra, isdvije vrlo vazne stvari - bombardovanje s jedne strane, a s druge srbija ko ni bivsa juga nikada nije osjetila tezinu djona ruske cizme..

nema sanse da bi ijedan politicar u tkavim okolnostima mogao ici na stranu zapada jer ne da bi izgubio izbore, vec bi bilo pitanje da li bi uopste docekao kraj mandata.

naravno, okretanje ledja zapadu je s ekonomske strane isti ili jos veci udar mada je veca vjerovatnoca da bi kazna bila usporavanje eu integracija nego neke dratsicne sankcije jer je ipak u pitanju problem rusije i ukrajine, a ne srbije.
Bodkin

#41311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote: Nikaoo da shvatis da zatezanje nije dugorocno rjesenje. Dakle ako zelis drzavu u kojoj ce biti i srbi i hrvati, pomiri se sa cinjenicom da ne zele identicno sto i ti. Ako ne zelis onda kupis 200 tenkova i jedne preko drine, a druge preko save i dinarida.

Sto se tice okretanja zapadu. I budala vidi i zna da srbi od rusije nista ud zadnjih 50 godina nista dobro dobili nisu. Sva pomoc i lova je dosla iz eu i usa. Kurac moj prosjecni srbin hoce da radi za rusa. Svi bi za svabu. Svi govore engleski i njemacki, a niko ruski. Ali zamisli da te je zapad dva puta bombardovao i otkinuo ti hercegovinu i priznao kao nezavisnu. Koji bi tvoj mindset bio?
Znaš kako ja vidim: BiH je što se mene tiče neupitna, potezanje otcjepljenja automatski povlači ratno stanje. Mislim da su i u RS toga svjesni, pa umjesto da živimo jedni pored drugih mrzeći se, priželjukujući (demografsku, ekonomsku, svaku drugu) propast onom drugom i čekajući da se ona desi, mislim da treba pokušati i iskoristiti ovo stanje primirja da se pozicije velikosrpske politike preispitaju i po mogućnosti dekonstruišu. Za takav zahvat je potreban priličan napor, ali nije neizvodiv. Treba to prezentirati i evropljanima i tražiti pomoć u tome. To je po mom mišljenju trenutno najkonstruktivnija moguća politika.

Što se tiče zapada, u RS im ne zamjeraju Kosovo ni bombardovanje, nego što im nisu pomogli/dozvolili da se otcijepe i stvore veliku Srbiju. Taj mindset i treba mijenjati. A neka i tenkova, ako zatrebaju.
prvi pasus: jednostavno se ne slazemo. dakle evropa jednostavno nece da napravi rez koji je na stetu srba. to su mogli od 95 do danas napraviti hiljadu puta. pogotovo jos dok je rusija ,koja je danas jedina antiteza zapadu, bila na koljenima. dakle od konfrontacije nemas apsolutno nista. poenta je da bosnjaci kao najbrojniji narod nekako privuku prvo hrvate pa onda srbe svojoj ideji i da relaksiraju situaciju. ta ideja nikako nije gradjanska bih niti bih bez kantona. znam da ces ti meni sad reci zasto bosnjaci koji su najvise najebali u ratovima i najvise zrtava imali. jebiga, bosnjacima je najvise stalo do bih

drugi pasus: ovo jednostavno nije tacno. da malo pricas sa ljudima znao bi. antizapadno (ako se tako uopste moze nazvati) raspolozenje dolazi iz cinjenice da je taj isti zapad odvojio kosovo i (bh srbe) bombardovao dva puta. dalje, zapad postavlja i dalje neke uslove koji udaraju na nacionalni ponos kao sto su priznanje kosova ili odustajanje od tuzbe protiv hrvatske, sudjenja u hagu itd. a i ti i ja dobro znamo da je nacionalni ponos jedino sto je bitno prosjecnom balkancu
Skijaš wrote:
vivaldi wrote:srbija je i bukvalno izmedju cekica i nakovnja. od te situacija za sada profitira, ali ako se bude morala svrstat ekonomski ce debelo ispusiti sta god da izabere, a izabrace rusiju jer je to za svaku vlast manje politicko samoubistvo
Biranje Rusije bi po Srbe kao narod bio jako štetan potez i svaka odgovorna vlast bi radije izgubila fotelje nego gurnula narod u takav ambis.
zavisi iz kojeg ugla gledas. vivaldi ti je vec objasnio kako srbija sad profitira od sjedenja na dvije stolice. poenta je u iduccem: prosjecan srbin apsolutno ne vidi prednost biranja evrope pored rusije. sve dok je tako, politicari ce prije imati podrsku biranja rusije nego eu. o bh srbima necemo. oni svakako nemaju nista od ovog izbora. jedino sto navijaju :D
Alfons Kauders

#41312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
mislim da jesam jer sam stav gradio na cinjenicama, koje doduse nisam navodio, ali su opste poznate.

ironija je u tome, sto ako srbija danas okrene ledja rusiji i okrene se zapadu u roku od mjesec dana bi radna mjesta po srbiji pocele prvo zatvarat upravo zapadne firme!!!

rusija je srbiji dala bescarinski rezim na robu made in srbija i masa invetsicija koja je dosla iz zapadnih zemalja dosla je upravo zbog te pogodnosti, a ne zbog trzista srbija. s okretanjem ledja, logicno se ukida i taj rezim, uvode se carine, ti proizvode bukvalno postaju preko noci nekonkuretni i onda se zna sta slijedi.
druga na udaru je poljoprivreda koja ima veliki izvoz sevga i svacega, a zadnjih godina srpski izovz najvise raste upravo u rusiju - oko 30% svake godine..poljoprivreda bi znace takodjer prezivjela katastrofa.

treca stvar je naftni sektor koji je privatizirao gasprom i ima aposlutni monopol, a tu je naravno i uvoz gasa, nafte..

zato i kazem da za razliku od decenija romatizirane slavensko- pravoslavne suplje od koje se ne zivi, zadnjih godina po prvi put imaju konkretne ekonomske koristi od te rusije.

rusi su u medjuvremenu od zapada pokupili i neke marketinske folove, pa je tako najveca i najbrza pomoc tokom poplava stigla iz rusije, onda obecanje kako ce cekati nekakve jebene jagode bez obzira na rokove, poplave itd...jeftini marketing koji ne kosta puno,, a vrlo je efektivan.

s druge strane imas onog mura koji neki dan u beogradu prica kako ce se srbija morati odrediti prema rusiji i ukrajina, a par dana prije toga u zemlji trodnevna zalost, stete se sabiraju, traze nestali...a on bez ikakvog takta prica u takvoj situaciji o rusiji. jos kada na to sve dodas podrsku oko kosova, oficirske veze starog kadra, isdvije vrlo vazne stvari - bombardovanje s jedne strane, a s druge srbija ko ni bivsa juga nikada nije osjetila tezinu djona ruske cizme..

nema sanse da bi ijedan politicar u tkavim okolnostima mogao ici na stranu zapada jer ne da bi izgubio izbore, vec bi bilo pitanje da li bi uopste docekao kraj mandata.

naravno, okretanje ledja zapadu je s ekonomske strane isti ili jos veci udar mada je veca vjerovatnoca da bi kazna bila usporavanje eu integracija nego neke dratsicne sankcije jer je ipak u pitanju problem rusije i ukrajine, a ne srbije.
:thumbup:

srbija od devedesetih do danas, sa manje ili vise uspjeha, pokusava emulirati jugoslavensku spoljnu politiku... da bude izmedju dvije vatre i da hajruje ponesto i od jednih i drugih... to bas i ne ide bez blokovske podjele, tako da im u jednu ruku nova runda kuhanja izmedju ruja i amera moze i valjati, jer ce im i jedni i drugi morati gledati kroz prste

niti ce zapad od srbije traziti da okrene ledja rusiji, niti ce rusi traziti da se pozdravi sa EU... slican pristup moramo koristiti i mi, vadeci se na uredjenje drzave i dijamentralno suprotne interese politika unutar drzave... srecom i jedni i drugi smo dovoljno mali da nam veliki igraci ne zamjere neprincipijelnost i te nemuste pokusaje da se ne zamjerimo nikom...

jos kad bi imali ljude koji bi bili u stanju prepoznati i iskoristiti taj potencijal, mozda bi nam i krenulo... al cisto sumnjam
Bodkin

#41313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
vivaldi wrote:

:thumbup:

srbija od devedesetih do danas, sa manje ili vise uspjeha, pokusava emulirati jugoslavensku spoljnu politiku... da bude izmedju dvije vatre i da hajruje ponesto i od jednih i drugih... to bas i ne ide bez blokovske podjele, tako da im u jednu ruku nova runda kuhanja izmedju ruja i amera moze i valjati, jer ce im i jedni i drugi morati gledati kroz prste

niti ce zapad od srbije traziti da okrene ledja rusiji, niti ce rusi traziti da se pozdravi sa EU... slican pristup moramo koristiti i mi, vadeci se na uredjenje drzave i dijamentralno suprotne interese politika unutar drzave... srecom i jedni i drugi smo dovoljno mali da nam veliki igraci ne zamjere neprincipijelnost i te nemuste pokusaje da se ne zamjerimo nikom...

jos kad bi imali ljude koji bi bili u stanju prepoznati i iskoristiti taj potencijal, mozda bi nam i krenulo... al cisto sumnjam
mislim da mi nismo u situaciji da to radimo. mozemo malkice flertovati sa sa islamskim svijetom i to je to. niti imamo znanja, niti imamo interesa. zavisimo od amerike i zvanicno nam je amerika glavni prijatelj. sa druge strane srbija je ratovala sa amerikom :D
Skijaš

#41314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:[
Skijaš wrote:
zavisi iz kojeg ugla gledas. vivaldi ti je vec objasnio kako srbija sad profitira od sjedenja na dvije stolice.
Odgovorio sam na njegovu tezu o situaciji u kojoj se ne bi moglo sjediti na dvije stolice. Odnosno, ako se bude moralo zauzimati gard ili prema jednoj ili prema drugoj strani.
Alfons Kauders

#41315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:
Alfons Kauders wrote: :thumbup:

mislim da mi nismo u situaciji da to radimo. mozemo malkice flertovati sa sa islamskim svijetom i to je to. niti imamo znanja, niti imamo interesa. zavisimo od amerike i zvanicno nam je amerika glavni prijatelj. sa druge strane srbija je ratovala sa amerikom :D
tacno je da nemamo ljudi, pa samim tim ni interesa, flertovati mozemo sa svima - s tim da islamski svijet u nama vidi neprijatelje, a ne saveznike...

price o nekim vezama na konto vjere su mi smijesne, jer smo mi upravo ono sto oni ne zele postati, kao i npr. turska... za 50 ili 100 godina kada dodju pameti (ili 200, 300 sto je sasvim moguce imajuci u vidu koliko su u kurcu), mozda bi i mogli biti iskreni prijatelji... ovako cemo imati samo simpatije na licnom nivou i nista vise

a sto mislim da bi mogli igrati tu igru? juga je mogla jer je imala jebeno dobre kadrove sa dosta ugleda sirom svijeta... plus je imala nesvrstane, plus je bila izmedju varsavskog pakta i zapada... mi nemamo nista od navedenog, ali imamo jednu banalnu prednost - vrlo smo mali i ne trazimo puno... kad bi na konto toga godisnje hajrovali samo $100m investicija sa zapada i $100m iz rusije i kine, $50m od arapa... to bi bio itekako fin bonus...

a to nije sadaka - ne trazi se da nam bilo ko sta pokloni, samo da politika malcice tjera vodu na nas mlin i pomaze kako nama tako i investitorima... vise investicija znaci vise interesa tih igraca, samim tim i vise stabilnosti... a rijec je o smijesno malim ciframa na godisnjem nivou
Bodkin

#41316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
tacno je da nemamo ljudi, pa samim tim ni interesa, flertovati mozemo sa svima - s tim da islamski svijet u nama vidi neprijatelje, a ne saveznike...

price o nekim vezama na konto vjere su mi smijesne, jer smo mi upravo ono sto oni ne zele postati, kao i npr. turska... za 50 ili 100 godina kada dodju pameti (ili 200, 300 sto je sasvim moguce imajuci u vidu koliko su u kurcu), mozda bi i mogli biti iskreni prijatelji... ovako cemo imati samo simpatije na licnom nivou i nista vise

a sto mislim da bi mogli igrati tu igru? juga je mogla jer je imala jebeno dobre kadrove sa dosta ugleda sirom svijeta... plus je imala nesvrstane, plus je bila izmedju varsavskog pakta i zapada... mi nemamo nista od navedenog, ali imamo jednu banalnu prednost - vrlo smo mali i ne trazimo puno... kad bi na konto toga godisnje hajrovali samo $100m investicija sa zapada i $100m iz rusije i kine, $50m od arapa... to bi bio itekako fin bonus...

a to nije sadaka - ne trazi se da nam bilo ko sta pokloni, samo da politika malcice tjera vodu na nas mlin i pomaze kako nama tako i investitorima... vise investicija znaci vise interesa tih igraca, samim tim i vise stabilnosti... a rijec je o smijesno malim ciframa na godisnjem nivou
upravo te vjersko-politicke veze dozvoljavaju srbiji da ima specijalne veze sa rusijom. isto tako narod pusi tu pricu. mislis da bi te strasneveze bile tako dobro docekane da su sa amerikom i zapadom. evo i sam vidis koliko se opiru zapadu. znaci mora biti taj preduslov.

sto se tice nas, ajmo konkretno. kako mislis da prodas ljubakanje sa rusijom prosjecnom bosnjaku ili hrvatu? nikako. nema tih para :) dalje, infrastrukturu si vec spomenuo. nema je. veze sa kinom? htjeli ljudi dati lovu za gradnju autoputa i ovi iz EBRD-a odmah nazvali i rekli ako oni 1 kilometar finansiraju mi vam nikad vise ni marke ne damo.

ja mislim da mi mozemo profitirati samo ukoliko se regionalno povezemo. to bi do skoro bilo hr-sr-bih-cg i mozda makedonija. zajednicki nastupi na trzistima. turizam, gradjevina, oruzje...sad to mora bez hr od kad su ljudi u eu
vivaldi

#41317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:slican pristup moramo koristiti i mi, vadeci se na uredjenje drzave i dijamentralno suprotne interese politika unutar drzave... srecom i jedni i drugi smo dovoljno mali da nam veliki igraci ne zamjere neprincipijelnost i te nemuste pokusaje da se ne zamjerimo nikom...
apsolutno se slazem, prosle sedmice sam nesto slicno i napisao.

mi smo evo evo 20 godina u nekakvoj tranziciji i privatizaciji, ali jednostavno ne ide pa ne ide. ovim nekim "normalnim" putem ocigledno ne ide. kod nas je od investicija doslo samo ono sto je moralo jer ne mozemo u vlastitoj drzavi biti na romingu, ne mozemo racune placati u becu niti ici gace kupovati u italiju - drugim rijecima dosli su telekomi, banke i trzni centri i skoro nista vise zancajno.

treba traiti alterantivna rjesenje u koju donedvno nisam vjerovao dok se vucic ne sliza s onim arapom - mogao sam da razumijem dil s rusima (vjerovatno im obecao da nece u nato), mogu da razumijem dil sa evropom ili amerikom, ali orkud u pizdu materinu bogati arapi??? sta koji kurac njima srbija moze ponuditi?? kupise jat, kupicu poljoprivredu, te neke milajrd eu beogra dna vodi, vojna indsutrije, avio dijelovi...dolaze svake sedmice ko da im je usput

ocigledno se izgleda mogu napraviti neke ne bas tipicne ekonmoske sheme, a to je anjalske raditi sa velikim ili bar bogatim despotskim drzavama gdje je lider bog i batina i koji moze natjerati privrednike da ovdje dodju bez obzira na ekonomku logiku, a nama bas to upravo treba. osim toga mi smo mali, pa nikome ne bi bili bas previse na teretu.

ali naravno prije svega toga bi trebalo napraviti unutrasnji dogovor da se nadje jedinstven stav o tome kome da se uvlacimo duboko u guzicu i za koje pare.

mi smo toliko iznutra razjebani da je to svima opste poznata cinkenica pa ne vjerujem da bi nam iko mocan previse prijetio zbog toga jer se ovdje toliko odgovornost prebacuje s jednih na druge, da niko vise i ne zna sta da radi s nama - od sjedica i fincija do ovog jebenog pranja para i moneyvala
radostan dan

#41318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

moReL bit da je ujka sem poslO hasana na kamili da kupi bijusr, da se vlasi ne dosjete...
Danguba

#41319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Vrlo brzo cemo saznati rezultate ovakve politike Spoljna politika Srbije: Dačićeva bukvica Zapadu

Mislim da nece uspjeti ostati na dvije stolice.
General War

#41320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by General War »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:slican pristup moramo koristiti i mi, vadeci se na uredjenje drzave i dijamentralno suprotne interese politika unutar drzave... srecom i jedni i drugi smo dovoljno mali da nam veliki igraci ne zamjere neprincipijelnost i te nemuste pokusaje da se ne zamjerimo nikom...
apsolutno se slazem, prosle sedmice sam nesto slicno i napisao.

mi smo evo evo 20 godina u nekakvoj tranziciji i privatizaciji, ali jednostavno ne ide pa ne ide. ovim nekim "normalnim" putem ocigledno ne ide. kod nas je od investicija doslo samo ono sto je moralo jer ne mozemo u vlastitoj drzavi biti na romingu, ne mozemo racune placati u becu niti ici gace kupovati u italiju - drugim rijecima dosli su telekomi, banke i trzni centri i skoro nista vise zancajno.

treba traiti alterantivna rjesenje u koju donedvno nisam vjerovao dok se vucic ne sliza s onim arapom - mogao sam da razumijem dil s rusima (vjerovatno im obecao da nece u nato), mogu da razumijem dil sa evropom ili amerikom, ali orkud u pizdu materinu bogati arapi??? sta koji kurac njima srbija moze ponuditi?? kupise jat, kupicu poljoprivredu, te neke milajrd eu beogra dna vodi, vojna indsutrije, avio dijelovi...dolaze svake sedmice ko da im je usput

ocigledno se izgleda mogu napraviti neke ne bas tipicne ekonmoske sheme, a to je anjalske raditi sa velikim ili bar bogatim despotskim drzavama gdje je lider bog i batina i koji moze natjerati privrednike da ovdje dodju bez obzira na ekonomku logiku, a nama bas to upravo treba. osim toga mi smo mali, pa nikome ne bi bili bas previse na teretu.

ali naravno prije svega toga bi trebalo napraviti unutrasnji dogovor da se nadje jedinstven stav o tome kome da se uvlacimo duboko u guzicu i za koje pare.

mi smo toliko iznutra razjebani da je to svima opste poznata cinkenica pa ne vjerujem da bi nam iko mocan previse prijetio zbog toga jer se ovdje toliko odgovornost prebacuje s jednih na druge, da niko vise i ne zna sta da radi s nama - od sjedica i fincija do ovog jebenog pranja para i moneyvala
MA arapi su vlasnici ali ne i menadjeri, neko je skontao da kupovinom JAT-a dobiva i slotove u najboljim svjetskim destinacijama, sada vrse pritisak na mehaniku da odrzava etihadove avione "nako"...tako ovo oko JATa nije zavrsena prica ko ce na kraju izvuci deblji kraj...sve to lijepo izgleda, milijarde se spominju, silikonske doline...nesto je to meni na dugom stapu. BiH realno nema sta da ponudi ako cemo gledati u sta su Arapi ulagali eto za tu Srbiju...objektivno Beograd jeste jedina balkanska metropola pa jos na dunavu i savi, pa uz to ima ionako ruglo gdje arapi zele izgraditi taj grad...

Unutrasnji dogovor ne vjerujem da ce se ikad postici, jer takva nam je politika...dogovaraju se da se nikad ne dogovore radi poluga moci i manipulacija...Posto je ovakva BiH americko cedo, bilo bi lijepo ali ne znam s kim i od strane koga u ovakvom sistemu lobirati za americki angazman da se neke stvari u BiH dovrse...( nametanje zakona koji koce pristup NATO-u i sejdic -finci makar) cisto da izvuku barem neke argumente za ovo mrcvarenje Bosne jer tesko je pricati o ekonomiji u ovakvom sistemu.
Evo bas slusam od jednog lika kako se vrsi pritisak (od autobusnih prevoznika valjda) na vladu TK da pocne naplacivati taxe za koritenje Tuzlanskog aerodroma od strane Wizz Air-a jer navodno gube putnike...a kad je zeljeznica gubila putnike i teret zbog cestovne mafije to im je valjda u redu...
Da se je mene pitalo ja bih dao onaj aerodrom djaba samo da ostane Eagle base, (a bilo je nezvanicno volje od strane SAD da ta baza ostane permanentna ) hiljade radnika bilo uposleno i isto tako firmi koje su odrzavale instalacije...ali..
vivaldi

#41321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Danguba wrote:Vrlo brzo cemo saznati rezultate ovakve politike Spoljna politika Srbije: Dačićeva bukvica Zapadu

Mislim da nece uspjeti ostati na dvije stolice.
pa pise otprilike isto sto sam i ja napisao. ukoliko ih pritisnu izabrace rusiju, a kazna bi bila usporavanje eu procesa sto je vjerovatno najmanje los scenario (najmanje ekonomske stete)

na ruku im ide sto i evropa nema jasan stav jos uvijek.
vivaldi

#41322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

General War wrote:MA arapi su vlasnici ali ne i menadjeri, neko je skontao da kupovinom JAT-a dobiva i slotove u najboljim svjetskim destinacijama, sada vrse pritisak na mehaniku da odrzava etihadove avione "nako"...tako ovo oko JATa nije zavrsena prica ko ce na kraju izvuci deblji kraj...sve to lijepo izgleda, milijarde se spominju, silikonske doline...nesto je to meni na dugom stapu. BiH realno nema sta da ponudi ako cemo gledati u sta su Arapi ulagali eto za tu Srbiju...objektivno Beograd jeste jedina balkanska metropola pa jos na dunavu i savi, pa uz to ima ionako ruglo gdje arapi zele izgraditi taj grad...
tanki su ovo argumenti, jer se jat prodaje godinama bilo kome, al ga niko nije htio. sto se tice beograda on je isti ko i prije 5, 10 i 15 godina, a mogao je graditi ko je htio. fol je samo sto nesto bas i nije bilo puno takvih
General War wrote:Unutrasnji dogovor ne vjerujem da ce se ikad postici, jer takva nam je politika...dogovaraju se da se nikad ne dogovore radi poluga moci i manipulacija...Posto je ovakva BiH americko cedo, bilo bi lijepo ali ne znam s kim i od strane koga u ovakvom sistemu lobirati za americki angazman da se neke stvari u BiH dovrse...( nametanje zakona koji koce pristup NATO-u i sejdic -finci makar) cisto da izvuku barem neke argumente za ovo mrcvarenje Bosne jer tesko je pricati o ekonomiji u ovakvom sistemu.
sto se tice unutrasnjge dogovora, vjeorvatno jesi u pravu. to pokazuje i ovih 18 godina, ali ovo je stvar koja bi bila u zajednickom interesu pa mozda zbog toga postoji mala, samo mala, sansa.
zavrzlama

#41323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

ukoliko ih pritisnu izabrace rusiju, a kazna bi bila usporavanje eu procesa sto je vjerovatno najmanje los scenario (najmanje ekonomske stete)

srbija nema ama nikakav interes da udje u EU,srbija jednostavno laze da zeli u EU,jer ulazak u istu je prekid ruskog obavjestajnog djelovanja na tlu srbije i rs-a,prekid ekonomskih aranzmana(juzni tok),ubijanje ideje o velikoj srbiji i sto je najgore pro,mjena svijesti srba kao naroda koja se gradila zadnjih 200 godina u samo jednoj misiji a znamoi kojoj...

srbija jednostavno izaziva vjestacke krize da prolongira svoj ulazak u EU,a ko fol im puna usta i zelja za sto skoriji ulazak...
Mister Yes

#41324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

zavrzlama wrote:
ukoliko ih pritisnu izabrace rusiju, a kazna bi bila usporavanje eu procesa sto je vjerovatno najmanje los scenario (najmanje ekonomske stete)

srbija nema ama nikakav interes da udje u EU,srbija jednostavno laze da zeli u EU,jer ulazak u istu je prekid ruskog obavjestajnog djelovanja na tlu srbije i rs-a,prekid ekonomskih aranzmana(juzni tok),ubijanje ideje o velikoj srbiji i sto je najgore pro,mjena svijesti srba kao naroda koja se gradila zadnjih 200 godina u samo jednoj misiji a znamoi kojoj...

srbija jednostavno izaziva vjestacke krize da prolongira svoj ulazak u EU,a ko fol im puna usta i zelja za sto skoriji ulazak...
Mislim da ih itekako precjenjuješ. Srbija je na koljenima. Bijela kuga hara kao malo gdje u svijetu. Sa ovakvim rapidnim gubitkom stanovništva nema se kuveta za bilo kakve osvajačke ambicije. Alarm je upaljen davno i svojim iritantnim tonom izluđuje iz dana u dan. Prioritet Srbije je da se taj alarm ugasi. Više uopšte nije bitno kako. Oni moraju smanjiti emigracije i povećati natalitet a za to im je neophodan potpuni zaokret i evropizacija (jedini način da spriječe bježaniju u Evropu je da dovedu Evropu u Srbiju). Vučić je bez ikakve sumnje patriota top level. Čovjek je skontao da mora promjeniti taj 200 godina star kurs ili ih neće biti jer taj kurs vodi pravo u ledeni brijeg. Zaokret je stvaran makar praćen suzama i nostalgijom za onim dojučerašnjim smjerom. Šta god da donosi ulazak u EU oni to moraju pokušati jer gore od ovoga ne može.

Naravno, pokušaće i dalje sarađivati sa Rusojom. I Njemačka sarađuje sa Rusojom pa što ne bi Srbija. Ali da hoće u EU nemoj da sumnjaš. Hoće 100%
StupskaBitanga

#41325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

Radmanović pojasnio: Evo zašto predstavnici srpskog naroda neće prisustvovati koncertu Bečke filharmonije
Naravno kad je vaš muzički opus na nivou brzalica i gangula
Locked