made_in_sarajevo wrote:SK je previse trazio,a onda rekao mi nudili i nece niko. Ono budala ni jedna ne bi prihvatila.
Realist, telekom kao sponzor lige je dobio prava na pojedine tekme vecinski derbi kola i to mislim da rade zajedno sa flash produkcijom. Sto ne daju ne znam, volio bi i ja da na HS platim po tekmi npr. 2KM ali ne mere. Vjerovatno su sa savezom dogovorili dio tekmi bht, dio arene dio telekom.
Pa i United Group (ili kako već) je dogovorio sa onima od kojih su otkupili prava da oni prenose utakmice i to za određeni region. Nije za druge dogovarao. Zar ne bi pravila eventualno trebao određivati stvarni vlasnik prava.
mirza_15 wrote:Ima i bht jednu utakmicu po kolu. Jednu arene, a na mojatv bude nekada jedna, nekada dvije. Pitanje je da li je iko to trazio.
Realist, sta bi bilo da je bht nametnu cijenu poziva u svoju mrezu nenormalno visoku? Da li bi telemach imao i jednog korisnika svoje telefonije? A mozda bi bht i nametnuo da nije drzavnih regulatornih tijela koja to nisu dozvolila. Isto sada vazi za SK. Telemach jednostavno ne moze da se ponasa tako.
Pa nije baš ovo isto. Prvo telefonija se već smatra nečim što je javni interes, Formula 1, Engleska i Španjolska liga, tenis i slično i ne baš. Ustvari, ima li išta što SK prenosi, a da bi trebalo biti javni interes? Imamo 2 NBA igrača, jednog u Premu, teniseri rijetko doguraju daleko (eto, ovo bi se i moglo uštimati), šta to tačno imaju od javnog interesa?
Ovo spominjem jer se spominju ovdje zemlje zapadne Evrope, ali već sam pisao Sky i BT su prava otkupili za SEBE, nikome ih ne daju i otkupljena su zato da bi ljudi prelazili njima. A cijene tih paketa su itekako visoke, čak i za njihove uslove. I jedni i drugi nude usluge TV-a i interneta i sportski paketi su samo jedni od.
United Group želi zaraditi na tome i nije mi jasno kako je bitno koju cijenu daju Telemachu, kad je to njihova kompanija, ne znam zašto uopšte ikakva cijena postoji, zašto nije nula, jer oni preko Telemacha naplaćuju SK, tj. sadržaj koji da je isti, jer su i puno za isti platili i žele sada zaraditi na tome.
Zato pitam, ko to određuje realnu cijenu, jer meni nema logike da cijena prema Telemachu treba išta značiti? Kako nametati nekome cijenu i time ga tjerati da on slabi svoju poziciju. Pa nije ni cijena IPhonea "realna" cijena, ali je takva kakva jeste. Nije ovo voda, hrana, pa na kraju i telefon koji se smatraju nečim što je ljudsko pravo.
Ono gdje po mom mišljenju treba reagovati, ali ne država, nego oni koji su prodali svoj sadržaj je u činjenici da Telemach ne pokriva jako puno teritorije i samim time mnogi ne vide sadržaj koji prodaju vlasnici istih, a to nije dobro za njih (mada smo mi premaleno tržište za njih).
Naravno, ako su kod nas zakoni drugačiji, onda ih treba i poštovati, a nije da iz United Group nisu znali gdje dolaze, samo hoću reći da je meni ponašanje United Group logično, jer oni su i platili za određeni sadržaj.
Opet, kao krajnjem korisniku najviše bih volio da imamo svi sve, naravno, jer nemam ja ništa od toga što je "moj" operater "bolji", jer ja se prebacujem tamo gdje mi odgovara.