BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
kakaljin

#41301 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

probook wrote:
made_in_sarajevo wrote:SK je previse trazio,a onda rekao mi nudili i nece niko. Ono budala ni jedna ne bi prihvatila.
Vec sam pitao na temi TM, a sada cu i ovde: KOJA JE TO CIJENA?
Vjerovatno veću cijenu nego što traži od telemacha.

I ja bi voleo da se javno kaže koja je to cijena i koji operater je dobio ponudu sa kojom cijenom
madridist

#41302 Re: BHTelecom All About

Post by madridist »

Procitao sam da je vlasnik eltakabela izjavio da je u predugovoru trazeno oko 4km po korisniku .
Znaci nema posebnog paketa nego 4km po korisniku ko gledao ko ne
http://pressrs.ba/info/vijesti/akop-gnj ... 02-03-2016
Last edited by madridist on 19/03/2016 17:44, edited 1 time in total.
kakaljin

#41303 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

madridist wrote:Procitao sam da je vlasnik eltakabela izjavio da je u predugovoru trazeno oko 4km po korisniku .
Znaci nema posebnog paketa nego 4km po korisniku ko gledao ko ne.
Ako je ta cijena. Onda nije problem ali samo od onih korisnika koji žele u to gledati u dodatnom paketu. Pa neka operater stavi 5 KM paket i svi sretni. Ali je problem što se traži da se plaća po ukupnom broju korisnika što nije uredu.
madridist

#41304 Re: BHTelecom All About

Post by madridist »

Evo gore naasao sam link gdje ovaj iz eltakabela
objasnjava...
kakaljin

#41305 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

madridist wrote:Evo gore naasao sam link gdje ovaj iz eltakabela
objasnjava...

Na linku je napisano da total i telemach plaćaju 15 KF po korisniku dok od ostalih traže 4 KM. Što je ako je istina veoma bezobrazno i treba kazniti rigorozno da se zavrti u glavi od kazne.
mirza_15

#41306 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

kakaljin wrote:
madridist wrote:Evo gore naasao sam link gdje ovaj iz eltakabela
objasnjava...

Na linku je napisano da total i telemach plaćaju 15 KF po korisniku dok od ostalih traže 4 KM. Što je ako je istina veoma bezobrazno i treba kazniti rigorozno da se zavrti u glavi od kazne.
Ne znam da li je to tacno, ali moguce da je cijena mizerna zbog poreza, a vlasnik svakako isti.
mirza_15

#41307 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Ali 4 KM za SVE korisnike je 7,2 miliona godisnje samo od bh telecoma.

Ovi ugovori se obicno prave po broju korisnika koji to koriste uz neki minimalan osnovni broj (ne mozes prijaviti manje od nekoliko hiljada korisnika imao ih, nemao). Traziti da ih placas po ukupnom broju korisnika je bezobrazno. Znas kada bi neko imao hbo npr., da se to tako radi?
bumerangss

#41308 Re: BHTelecom All About

Post by bumerangss »

Stvarno sam ogorcen na BHTelecom... u novembru su unazadili studeng plus pakete jer kredit ne mozes prenijeti u naredni mjesec, ne mozes ga prebaciti na drugi broj, pvecali obracunsku sa 10 na 30 sekundi, prepolovili brzinu sa 64 na 32 kbs da bi te natjerali da dokupis net a ne mozes ga dokupiti od onog kredita kojeg platis putem racuna 11,7 ili 23 KM nego trebas dodatno platiti... i sve to me natjeralo da se vratim na ultru jer skoro da nikako ne zovem nikoga a jos manje sms-am pored vibera fb skajla vacapa... meni ue trebao samo mobilni internet i ja sam prije 3 mjeseca presao na ultru i aktivirao Bay&Surf opciju 8 tj 3G 23 KM u trajanju 30 dana i na kraju 30-og dana ostalo mi je nekih 500MB i ja prije usteka opet aktiviram istu opciju i tako produzim trajanje narednih 30 dana i dobijem nove 3G i onih 500MB iz predhodnkg perioda su mi sabrali tako da sam prosli mjesec imao na raspolaganju 3500MB i do danas mi je ostalo 631MB ali ptije nego sto mi je isteklo 30 dana ja sam ukucao isto Bay&Surf samo opciju 6 tj 1G 13KM 30 dana jer kuci koristim wifi i vidim da mi vise ne trebaju 3G i kontao sam ta jedna giga i onih 631MB da ce mi biti dovoljno narednih 30 dana ali šipak oni meni sad nisu to sabrali i poništili su mi tih 631MB tako da imam samo tu jednu gigu. Meni puko film i nazovem 1444 i tako sve objasnim misleci da je greska ali nije nikakva greska nego su takva pravila da se sabira ostatak neta samo ako aktiviras opet istu opciju tj da sam opet aktivirao 3G imao bih i onih 631MB iz predhodnog perioda a posto sam ja aktivjrao jeftiniju opciju od 13 a ne od 23 KM poništili su mi tih 631MB i imam samo jednu gigu

Ljut sam!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#41309 Re: BHTelecom All About

Post by Truba »

u ponedjeljak mi uvode moju tv
pa da vidimo i to cudo vise :sax: :bih:
doff

#41310 Re: BHTelecom All About

Post by doff »

Pa i nije neka strašna cijena obzirom na sadržaj. I pink traži 2KM po korisniku i obavezno da je u osnovnom paketu (ni tu kalkulacija nije dozvoljena pa nema frke)

Pretpostavljo sam da je bila obaveza da programi budu u osnovnom paketu.
kakabanja213

#41311 Re: BHTelecom All About

Post by kakabanja213 »

doff wrote:Pa i nije neka strašna cijena obzirom na sadržaj. I pink traži 2KM po korisniku i obavezno da je u osnovnom paketu (ni tu kalkulacija nije dozvoljena pa nema frke)

Naravno da nije velika, ali šta ćeš kad je to naviklo dobij djaba a prodaj skupo. Mora za mjesec da ostane za Ferarrija.
The Realist

#41312 Re: BHTelecom All About

Post by The Realist »

made_in_sarajevo wrote:SK je previse trazio,a onda rekao mi nudili i nece niko. Ono budala ni jedna ne bi prihvatila.

Realist, telekom kao sponzor lige je dobio prava na pojedine tekme vecinski derbi kola i to mislim da rade zajedno sa flash produkcijom. Sto ne daju ne znam, volio bi i ja da na HS platim po tekmi npr. 2KM ali ne mere. Vjerovatno su sa savezom dogovorili dio tekmi bht, dio arene dio telekom.
Pa i United Group (ili kako već) je dogovorio sa onima od kojih su otkupili prava da oni prenose utakmice i to za određeni region. Nije za druge dogovarao. Zar ne bi pravila eventualno trebao određivati stvarni vlasnik prava.
mirza_15 wrote:Ima i bht jednu utakmicu po kolu. Jednu arene, a na mojatv bude nekada jedna, nekada dvije. Pitanje je da li je iko to trazio.

Realist, sta bi bilo da je bht nametnu cijenu poziva u svoju mrezu nenormalno visoku? Da li bi telemach imao i jednog korisnika svoje telefonije? A mozda bi bht i nametnuo da nije drzavnih regulatornih tijela koja to nisu dozvolila. Isto sada vazi za SK. Telemach jednostavno ne moze da se ponasa tako.
Pa nije baš ovo isto. Prvo telefonija se već smatra nečim što je javni interes, Formula 1, Engleska i Španjolska liga, tenis i slično i ne baš. Ustvari, ima li išta što SK prenosi, a da bi trebalo biti javni interes? Imamo 2 NBA igrača, jednog u Premu, teniseri rijetko doguraju daleko (eto, ovo bi se i moglo uštimati), šta to tačno imaju od javnog interesa?

Ovo spominjem jer se spominju ovdje zemlje zapadne Evrope, ali već sam pisao Sky i BT su prava otkupili za SEBE, nikome ih ne daju i otkupljena su zato da bi ljudi prelazili njima. A cijene tih paketa su itekako visoke, čak i za njihove uslove. I jedni i drugi nude usluge TV-a i interneta i sportski paketi su samo jedni od.

United Group želi zaraditi na tome i nije mi jasno kako je bitno koju cijenu daju Telemachu, kad je to njihova kompanija, ne znam zašto uopšte ikakva cijena postoji, zašto nije nula, jer oni preko Telemacha naplaćuju SK, tj. sadržaj koji da je isti, jer su i puno za isti platili i žele sada zaraditi na tome.

Zato pitam, ko to određuje realnu cijenu, jer meni nema logike da cijena prema Telemachu treba išta značiti? Kako nametati nekome cijenu i time ga tjerati da on slabi svoju poziciju. Pa nije ni cijena IPhonea "realna" cijena, ali je takva kakva jeste. Nije ovo voda, hrana, pa na kraju i telefon koji se smatraju nečim što je ljudsko pravo.

Ono gdje po mom mišljenju treba reagovati, ali ne država, nego oni koji su prodali svoj sadržaj je u činjenici da Telemach ne pokriva jako puno teritorije i samim time mnogi ne vide sadržaj koji prodaju vlasnici istih, a to nije dobro za njih (mada smo mi premaleno tržište za njih).

Naravno, ako su kod nas zakoni drugačiji, onda ih treba i poštovati, a nije da iz United Group nisu znali gdje dolaze, samo hoću reći da je meni ponašanje United Group logično, jer oni su i platili za određeni sadržaj.

Opet, kao krajnjem korisniku najviše bih volio da imamo svi sve, naravno, jer nemam ja ništa od toga što je "moj" operater "bolji", jer ja se prebacujem tamo gdje mi odgovara.
BarbaDue

#41313 Re: BHTelecom All About

Post by BarbaDue »

kakabanja213 wrote:
doff wrote:Pa i nije neka strašna cijena obzirom na sadržaj. I pink traži 2KM po korisniku i obavezno da je u osnovnom paketu (ni tu kalkulacija nije dozvoljena pa nema frke)

Naravno da nije velika, ali šta ćeš kad je to naviklo dobij djaba a prodaj skupo. Mora za mjesec da ostane za Ferarrija.
Iskreno ja sam ovakvog razmialjanja. Zao bi mo bilo sa vlasnici SK inkasiraju 7,2 mil. godisnje pa makar ga ja i ne gledao!
krakatoa

#41314 Re: BHTelecom All About

Post by krakatoa »

bumerangss wrote:Stvarno sam ogorcen na BHTelecom... u novembru su unazadili studeng plus pakete jer kredit ne mozes prenijeti u naredni mjesec, ne mozes ga prebaciti na drugi broj, pvecali obracunsku sa 10 na 30 sekundi, prepolovili brzinu sa 64 na 32 kbs da bi te natjerali da dokupis net a ne mozes ga dokupiti od onog kredita kojeg platis putem racuna 11,7 ili 23 KM nego trebas dodatno platiti... i sve to me natjeralo da se vratim na ultru jer skoro da nikako ne zovem nikoga a jos manje sms-am pored vibera fb skajla vacapa... meni ue trebao samo mobilni internet i ja sam prije 3 mjeseca presao na ultru i aktivirao Bay&Surf opciju 8 tj 3G 23 KM u trajanju 30 dana i na kraju 30-og dana ostalo mi je nekih 500MB i ja prije usteka opet aktiviram istu opciju i tako produzim trajanje narednih 30 dana i dobijem nove 3G i onih 500MB iz predhodnkg perioda su mi sabrali tako da sam prosli mjesec imao na raspolaganju 3500MB i do danas mi je ostalo 631MB ali ptije nego sto mi je isteklo 30 dana ja sam ukucao isto Bay&Surf samo opciju 6 tj 1G 13KM 30 dana jer kuci koristim wifi i vidim da mi vise ne trebaju 3G i kontao sam ta jedna giga i onih 631MB da ce mi biti dovoljno narednih 30 dana ali šipak oni meni sad nisu to sabrali i poništili su mi tih 631MB tako da imam samo tu jednu gigu. Meni puko film i nazovem 1444 i tako sve objasnim misleci da je greska ali nije nikakva greska nego su takva pravila da se sabira ostatak neta samo ako aktiviras opet istu opciju tj da sam opet aktivirao 3G imao bih i onih 631MB iz predhodnog perioda a posto sam ja aktivjrao jeftiniju opciju od 13 a ne od 23 KM poništili su mi tih 631MB i imam samo jednu gigu

Ljut sam!
Fino ti je objašnjeno na 1444 kada si zvao i ovdje ćeš dobiti isti odgovor kao i kada si zvao. Dakle nisi isti paket aktivirao već si aktivirao od 1GB a B&S od 1GB i od 3GB su dva različita paketa. Možeš biti ljut koliko hoćeš ali do tebe je ;). Da si aktivirao od 3GB onda bi se sabralo ovako neće i nije nikad ni bilo.
krakatoa

#41315 Re: BHTelecom All About

Post by krakatoa »

Black swan wrote:u ponedjeljak mi uvode moju tv
pa da vidimo i to cudo vise :sax: :bih:
Neka je sa srećom. Odličan izbor :thumbup: :bih:
made_in_sarajevo

#41316 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

Ne bi da ispadne da sam mahalac ali ne bi ni rekao tu cijenu radi ove dvojice jarana.uglavnom telekom bi vjerovatno stavio 6+KM za SK paket a takav paket na telemachu je 4KM. Ne nude iste uslove za prenos nekih liga. Telekom nije dobio sve tekme nase.lige nego djele sa bhtom i arenama.

Ne znam mirza kako dodje do 7miliona :mrgreen: . SK ima 6 kanala,a broj korisnika je oko 140 000 na moja tv? Kako god ogromnu cifru bi samo telekom morao placati za SK. Valjda.su ih svi odbili radi.toga jer fakat previse traze.,a onda rekli kao mi nudili ali nece niko. Telekom, eronet ili neko drugi sa arenama nema nista,a telemach i SK su jedna.firma, za puno vecu cijenu nude.i ostalim tako da.bi ostali ili isli u minus ili nece prihvatiti. Sto se mene tice jebe mi se za SK ali eto kazu raja kul je. Vala sad na hs-u ga imam i meni licno su bolje.arene
doff

#41317 Re: BHTelecom All About

Post by doff »

Na telemachu je 4KM SK HD paket, a SD verzija je uračunata u cijenu start paketa digitalne ponude, odnosno nalazi se i u analognoj ponudi, isto kao što mojatv nudi arenasport u osnovnoj ponudi.
made_in_sarajevo

#41318 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

Ja koliko sam skontao traze pare po korisniku i SK bi isao u dodatni paket. Ma prave se ludi i rade sta hoce.
madridist

#41319 Re: BHTelecom All About

Post by madridist »

made_in_sarajevo wrote:Ne bi da ispadne da sam mahalac ali ne bi ni rekao tu cijenu radi ove dvojice jarana.uglavnom telekom bi vjerovatno stavio 6+KM za SK paket a takav paket na telemachu je 4KM. Ne nude iste uslove za prenos nekih liga. Telekom nije dobio sve tekme nase.lige nego djele sa bhtom i arenama.

Ne znam mirza kako dodje do 7miliona :mrgreen: . SK ima 6 kanala,a broj korisnika je oko 140 000 na moja tv? Kako god ogromnu cifru bi samo telekom morao placati za SK. Valjda.su ih svi odbili radi.toga jer fakat previse traze.,a onda rekli kao mi nudili ali nece niko. Telekom, eronet ili neko drugi sa arenama nema nista,a telemach i SK su jedna.firma, za puno vecu cijenu nude.i ostalim tako da.bi ostali ili isli u minus ili nece prihvatiti. Sto se mene tice jebe mi se za SK ali eto kazu raja kul je. Vala sad na hs-u ga imam i meni licno su bolje.arene
140000 korisnika po 4km mjesecno je 560000 mjesecno odnosno 6720000 godisnje,suludo i neostvarivo.
A ne daju ga u dodatni paket pa da te 4km plati ko zeli da gleda kao npr HBO.
Sto se arena sport tice njihov vlasnik je isti kao i vlasnik mtela koji je vlasnik logosofta a to je telekom Srbije.
doff

#41320 Re: BHTelecom All About

Post by doff »

Dobro si ti skontao prvi dio, da traži po korisniku ali sam dao ispravku na dio da taj paket na telemachu košta 4KM. SK na telemachu nije u posebnom paketu nego u osnovnoj ponudi kao i arene na mojatv.

Koliko se sjećam, i arenasport traži cijenu po korisniku, tu je frka i nastala...
Rugafet

#41321 Re: BHTelecom All About

Post by Rugafet »

The Realist wrote:
United Group želi zaraditi na tome i nije mi jasno kako je bitno koju cijenu daju Telemachu, kad je to njihova kompanija, ne znam zašto uopšte ikakva cijena postoji, zašto nije nula, jer oni preko Telemacha naplaćuju SK, tj. sadržaj koji da je isti, jer su i puno za isti platili i žele sada zaraditi na tome.
Bas tako. Prosto k'o pasulj. Stvarno ne moras biti 'kapacitet' da shvatis ovo :thumbup: ali eto, valjda se mora kukat i kmecat o nelojalnoj ponudi. A kad vidis ko to pise i radi stvar postaje tragi-komicna.

Vidim da neki ovdje (ocito neupuceni) stavljaju saopstenja AKOP-a, valjda kao nekakav dokaz za nesto (Aco Kabanica - za one koji ne znaju koje je doticni neka se posluze googlom, a usput mogu malo procitati i kako je Elta na celu sa njim svojevremeno 'izradila' SK prijavom manjeg broja korisnika)
mirza_15

#41322 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Konkurencijsko vijece i sud glupi pa ne znaju procjeniti da li sk krsi propise ili ne krsi. Oba ova tijela, sa posebnim osvrtom na sudsku presudu, su sadrzaje koje nudi sk prepoznali kao eksluzivne i kao sadrzaje na kojima se ne moze ostvarivati konkurencijska prednost. Konkurencijsko vijece dva puta presudilo, sud jednom potvrdio. Ne mozes otkupiti prava za BiH a onda odlucivati kome ces dati, a kome neces stavljajuci na taj nacin nekoga u povlasten polozaj.

Ali 'ta ce sud. Znaju to forumasi bolje.
doff

#41323 Re: BHTelecom All About

Post by doff »

Sad članice Akop-a žele da dobiju SK po nekoj mizernoj cijeni zbog ranijih presuda (sad su malo furseta uzeli). Ponuda koja im je na stolu od 4KM po korisniku nije velika, obzirom na sadržaj. Nije im problem plaćat pink i arenu po broju korisnika a jest SK. Malo su ofirni po tom pitanju.

Operateri mogu dio troškova uzeti na sebe a dio prebacit na korisnike (npr. SK1 stave u osnovnu ponudu a ostale u dodatni paket za neku prihvatljivu cijenu).

U svakom slučaju ako su ih prijavili, od ove prijave neće bit ništa, jer su stvar malo precijenili.
The Realist

#41324 Re: BHTelecom All About

Post by The Realist »

mirza_15 wrote:Konkurencijsko vijece i sud glupi pa ne znaju procjeniti da li sk krsi propise ili ne krsi. Oba ova tijela, sa posebnim osvrtom na sudsku presudu, su sadrzaje koje nudi sk prepoznali kao eksluzivne i kao sadrzaje na kojima se ne moze ostvarivati konkurencijska prednost. Konkurencijsko vijece dva puta presudilo, sud jednom potvrdio. Ne mozes otkupiti prava za BiH a onda odlucivati kome ces dati, a kome neces stavljajuci na taj nacin nekoga u povlasten polozaj.

Kao što rekoh ranije, ako su naši zakoni takvi, onda se Telemach trebao pripremiti na to, ali ne moram se ja slagati s tim.

Samo, uzimati naš sud, koji donosi odluke kakve donosi i konkurencijsko vijeće, koje dozvoljava spajanje određenih preduzeća tako što jedan dio članova ne dolazi i onda po automatizmu odgovor postaje pozitivan, je smiješno. Čuj Formula i NBA su sadržaj koji je jako bitan za BiH i ne smije se na tome stvarati konkurencijska prednost..... Naše lige mogu proći, pa i takmičenja gdje našu klubovi učestvuju, ali takmičenja drugih zemalja mogu samo biti smatrana luksuzom i ništa više. Barem bi tako trebalo biti u normalnom svijetu, pa ne radi se o lijekovima, vodi, zraku.... Mada i za ovo nabrojano možeš postati ekskluzivni zastupnik i jedini ti nuditi te proizvode, barem kada su neki brendovi u pitanju.

Ja samo kažem da meni nema smisla tjerati nekoga ko je kupio nešto za svoj novac, došao na to područje za koje je kupio to nešto, te prodaje istu stvar preko svog operatera, tjerati da to isto mora davati konkurentima i uz to odrediti cijenu za koju to mora uraditi.

Šta ako cijenu za Telemach povise na 10KM po korisniku, jer ionako ide njima novac? Šta će onda biti problem? Pink kanali, čiji je sadržaj uveliko jeftiniji, nego SK sadržaj košta 2KM po korisniku, ali to nije problem. To je i više nego smiješno.

Zašto se gospoda iz AKOP-a i Telecom nisu udružili, pa sami kupili prava za određene sadržaje?

Kao što rekoh, za prava vezana za fudbal to nisu obavezni uraditi u zemljama u kojima su kupljena prava, nego korisnici moraju uzeti njihove pakete.

Jedino ako Telemach nije njihova firma, onda bih mogao i razumjeti zašto je to problem.

Meni su veći problem Arene, koje imaju sadržaje iz ove zemlje, a nedozvoljavaju da ih mi gledamo, bez da su pokrili cijeli teritorij (BH Telecom nije njihova firma, Logosoft pokriva premalo i to je to što se Federacije tiče), pa da kažu možete naš paket uzeti i gledati određene sadržaje.
AmirBaa

#41325 Re: BHTelecom All About

Post by AmirBaa »

mirza_15 wrote:Konkurencijsko vijece i sud glupi pa ne znaju procjeniti da li sk krsi propise ili ne krsi. Oba ova tijela, sa posebnim osvrtom na sudsku presudu, su sadrzaje koje nudi sk prepoznali kao eksluzivne i kao sadrzaje na kojima se ne moze ostvarivati konkurencijska prednost. Konkurencijsko vijece dva puta presudilo, sud jednom potvrdio. Ne mozes otkupiti prava za BiH a onda odlucivati kome ces dati, a kome neces stavljajuci na taj nacin nekoga u povlasten polozaj.

da da, jer inace pravosudje Bosne i Hercegovine je poznato po svom odlicnom radu :run:
Locked