Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Leverage

#41301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

Nije samo stvar u tome kako se NS predstavlja nego i to ko za NS glasa.

Za NS uglavnom glasaju oni kojima SDP nije dovoljno socijaldemokratski ili koje je SDP razočarao svojim ranijim potezima. Većina glasača NS-a ovu stranku uopšte ne doživljava kao centar nego kao ljevicu, jer NS svojim političkim potezima uglavnom najviše podsjeća na ljevicu i to modernu, progresivnu, pismenu i za NS uglavnom i glasaju ljudi koje možemo ovako opisati.

Ne vidim da bi, u slučaju da NS postane manje socijalno osjetljiva na terenu, ova stranka uopšte dobila na broju glasova. Naprotiv.
zippoo87

#41302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

kmirsad wrote:http://www.6yka.com/novosti/tarik-haver ... j9W7x-3Kcc
Bože... zašto nam nisi podario više ovakvih ljudi... :sad:
Još sam tužniji... što sam potpuno svestan... da večina ovih naših forumskih "inteletualaca" neče pročitati ni ovaj link sa intervjuom, a kamo li knjigu...
ja sam procitao veceras...uz pivce ...podug tekst ali vrijedi procitati
a i novinar koji je postavljao pitanja je dosao spreman,nacitan Havericevom knjigom :D
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#41303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

"Mislim da Naša stranka trenutno ima dva vrlo jaka kandidata. I jedan i drugi imaju određene dobre osobine. Peđa Kojović je mudar, vođa koji je napravio fenomenalan uspjeh i na lokalnim i na općim izborima. Damir Marjanović je napravio nevjerovatan uspjeh u Kantonu", ističe Falatar.
nakon par mjeseci pauze, falatar gostovao na n1.

i odmah novi gaf. priznao da su i pedja i damir kandidati za predajednika stranke.

oni su to pokusali sakriti, pravdajuci se da su kandidatire u toku, a ovaj izadje i sve otkrije. kakav genije. :lol:
zippoo87

#41304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

NS je itekako socijalno osjetljiva i radi na poboljsanju individualnih prava svih gradjana
ovi sto se hvataju ideologije na papiru,podmecu kukavicje jaje

NS zanimaju svi problemi gradjana,ne gleda probleme kroz prizmu idologije i politicke orjentacije...ali trenutno nisu u kapacitetu da ove krupne stvari rjesavaju,pa se njima i ne bave,sto je i logicno...da svi rade ovako,puno bi se posla dalo uraditi u samo jednom mandatu
zippoo87

#41305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

malakh wrote:
"Mislim da Naša stranka trenutno ima dva vrlo jaka kandidata. I jedan i drugi imaju određene dobre osobine. Peđa Kojović je mudar, vođa koji je napravio fenomenalan uspjeh i na lokalnim i na općim izborima. Damir Marjanović je napravio nevjerovatan uspjeh u Kantonu", ističe Falatar.

i odmah novi gaf. priznao da su i pedja i damir kandidati za predajednika stranke.

oni su to pokusali sakriti, pravdajuci se da su kandidatire u toku, a ovaj izadje i sve otkrije. kakav genije. :lol:
Falatar iskreno nije za BH politike,ma koliko imao kvaliteta i referenci,djeluje naivno i nespretno za BH prilike
mozda bi za njega najbolja pozicija bila ambasadorska,vjerujem da bi tu mogao napraviti neki rezultat a u ovom BH blatu tesko se on moze snaci
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#41306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

zippoo87 wrote:
malakh wrote:

Falatar iskreno nije za BH politike,ma koliko imao kvaliteta i referenci,djeluje naivno i nespretno za BH prilike
mozda bi za njega najbolja pozicija bila ambasadorska,vjerujem da bi tu mogao napraviti neki rezultat a u ovom BH blatu tesko se on moze snaci
nemojte tako kolega. ja kada sam u kampanji sve to pisao, dobijao sam jako sočne uvrede... za njega je najbolje da se bavi poslom kojim se bavio prije nego li je odlučio da se kandidira i da zaboravi kompletnu 2018. godinu. iskustvo ostaje, ali debakl će ga vječno pratiti. iskreno i krivo mi je zbog toga, ali i taj isti falatar je griješio i ništa iz grešaka nije naučio.

sada je našoj stranci učinio medvjeđu uslugu. ako ništa, dokazao je da je slobodna bosna bila u pravu, da je marjanović kandidat, ma koliko se to pokušavalo skriti.
zippoo87

#41307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

ne znam zasto je to svima vama problem oko kandidature...pa bolje da ima vise kandidata a delegati neka glasaju za koga misli da je bolji
meni je za tri klase bolji Pedja...jer je pokazao da zna i moze da se nosi sa svim pritiscima a i dovoljno je smiren o osjetljiv da moze iskomunicirati i rijesiti probleme i unutar stranke,Pedja ne gura probleme pod tepih,nego ih pokusava rijesiti

moguce da ce biti jos kandidata do kongresa,ne znam sto je svima prica oko DM problematicna

ja da imam pravo glasa,glasao bi za Pedju
kmirsad

#41308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

zippoo87 wrote:
kmirsad wrote:http://www.6yka.com/novosti/tarik-haver ... j9W7x-3Kcc
Bože... zašto nam nisi podario više ovakvih ljudi... :sad:
Još sam tužniji... što sam potpuno svestan... da večina ovih naših forumskih "inteletualaca" neče pročitati ni ovaj link sa intervjuom, a kamo li knjigu...
ja sam procitao veceras...uz pivce ...podug tekst ali vrijedi procitati
a i novinar koji je postavljao pitanja je dosao spreman,nacitan Havericevom knjigom :D
Mislim da si jedan od rijetkih... strašan intelektualac i filozof... specifičan način razmišljanja... volio bih nabaviti tu knjigu, pa ako ima u Sarajevu bujrum... imam pp...
kmirsad

#41309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

TEKST SAMO ZA RODITELJE ;DJEDOVE, NENE i PARLAMENTARCE ! ! !
I FANOVE ELEKTROENERGETSKE STABILNOSTI DOMOVINE i TENDERA SDA ! ! !
"Čestice (PM): Male čestice u vazduhu. Broj pored skraćenice PM označava veličinu čestice: PM10 je 10 mikrometara ili manje, PM2.5 je 2.5 mikrometra ili manje. Kada se udahnu, čestice putuju u krvotok i izazivaju štetu našim plućima i srcu. One mogu da izazovu moždani udar i dovedu do prerane smrti. Nove studije takođe povezuju čestice sa štetnim dejstvom na zdrav razvoj dece i bolesti kao što su gojaznost i Alchajmerova bolest.

Sumpor dioksid (SO2) je klasifikovan kao veoma toksičan za ljude prilikom udisanja. On može da izazove jaku iritaciju nosa i grla. Visoke koncentracije mogu prouzrokovati životno opasno nagomilavanje tečnosti u plućima (plućni edem). Simptomi mogu da obuhvate kašalj, nedostatak daha, otežano disanje i stezanje u grudima. Samo jedno izlaganje visokoj koncentraciji može izazvati dugotrajno stanje poput astme. SO2 može da reaguje u atmosferi formirajući PM, nazvane “sekundarne PM”.

Azotni oksidi (NOx) su gasovi koji izazivaju upalu disajnih puteva. Oni su oksidanti što znači da izazivaju oksidacioni stres, koji može da poremeti normalne stanične ćelijske mehanizme i da nanese oštećenje tkivu, smanjujući imunološke sposobnosti organizma. Mogu da reaguju u atmosferi formirajući PM, nazvane “sekundarne PM”.
NAKON ČITANJA; POGLEDAJTE SE U OGLEDALO !
Zvjezdan Karadzin Nasiha Pozder Mirsad Camdzic Pedja Kojovic.Selim Bešlagić.Mirela Trepanić-Grbešić Damir Marjanović Gro NS Tuzla Sabina Čudić...
PRETJERUJEM LI I JESAM LI APOKALIPTIČAN ?
JE li UZDRŽANOST pravi izbor za glasnje ?
Banksy

#41310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Odličan Haverić, kao i uvijek,
http://www.6yka.com/novosti/tarik-haver ... j9W7x-3Kcc

Samo mislim da ovdje griješi, da je gledanje preoptimistično,

Revizionizam jača u cijeloj Evropi. On je prirodna reakcija na sudar s modernošću koja nije ispunila očekivanja. Ta su očekivanja, naravno, bila nerealna, no sada se za taj neuspjeh račun ispostavlja liberalnoj demokratiji kao političkom modelu. Naglo dobijaju na cijeni pokreti i ličnosti koji su se, u prošlosti, zalagali za tradiciju, porodicu, religiju, rad i red, iako su te vrijednosti ostvarivali autoritarnim ili totalitarnim sredstvima. No novi revizionisti, koji su nerijetko etnonacionalisti, suverenisti i antiglobalisti, imaju samo destruktivni, ali ne i konstruktivni potencijal: za razliku od građanskih snaga u evropskim zemljama, oni ne mogu sklapati transnacionalne saveze i dugoročno sarađivati, niti mogu išta izgraditi – nikakvu „alternativnu Evropu“. Naprimjer, u našim okolnostima, kleronacionalisti u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini mogu zahtijevati pa možda čak i postići rehabilitaciju svako svojih fašista, ali kakvu praktičnu saradnju oni mogu ostvariti?
Evropska desnica se uvezuje, i to na konceptu zajedničkih "vrijednosti" i ciljeva, po pitanju stvari o kojima imaju isti sud i promišljanja, a na koja zajedno mogu djelovati, pa se ta dekonstrukcija glasačima može prodati pod njihovu konstrukciju, a šta dugoročno može donijeti, pretpostavljamo,

https://narod.hr/eu/salvini-iduceg-tjed ... raju-savez

Tako je i sa domaćim kleronacionalistima, da ne nabrajamo primjere takvog zajedničkog djelovanja, i postignute ciljeve i efekte takve "ostvarene praktične saradnje",

Da ne idemo dalje u ot, Haverićevi istupi u javnosti su uvijek dragocjeni i intrigantni, i šteta je što nema sugovornika, a ni medija, za debate i sučeljavanja (sukobljavanja) mišljenja s neistomišljenicima.
kmirsad

#41311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Banksy wrote:Odličan Haverić, kao i uvijek,
http://www.6yka.com/novosti/tarik-haver ... j9W7x-3Kcc

Samo mislim da ovdje griješi, da je gledanje preoptimistično,

Revizionizam jača u cijeloj Evropi. On je prirodna reakcija na sudar s modernošću koja nije ispunila očekivanja. Ta su očekivanja, naravno, bila nerealna, no sada se za taj neuspjeh račun ispostavlja liberalnoj demokratiji kao političkom modelu. Naglo dobijaju na cijeni pokreti i ličnosti koji su se, u prošlosti, zalagali za tradiciju, porodicu, religiju, rad i red, iako su te vrijednosti ostvarivali autoritarnim ili totalitarnim sredstvima. No novi revizionisti, koji su nerijetko etnonacionalisti, suverenisti i antiglobalisti, imaju samo destruktivni, ali ne i konstruktivni potencijal: za razliku od građanskih snaga u evropskim zemljama, oni ne mogu sklapati transnacionalne saveze i dugoročno sarađivati, niti mogu išta izgraditi – nikakvu „alternativnu Evropu“. Naprimjer, u našim okolnostima, kleronacionalisti u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini mogu zahtijevati pa možda čak i postići rehabilitaciju svako svojih fašista, ali kakvu praktičnu saradnju oni mogu ostvariti?
Evropska desnica se uvezuje, i to na konceptu zajedničkih "vrijednosti" i ciljeva, po pitanju stvari o kojima imaju isti sud i promišljanja, a na koja zajedno mogu djelovati, pa se ta dekonstrukcija glasačima može prodati pod njihovu konstrukciju, a šta dugoročno može donijeti, pretpostavljamo,

https://narod.hr/eu/salvini-iduceg-tjed ... raju-savez

Tako je i sa domaćim kleronacionalistima, da ne nabrajamo primjere takvog zajedničkog djelovanja, i postignute ciljeve i efekte takve "ostvarene praktične saradnje",

Da ne idemo dalje u ot, Haverićevi istupi u javnosti su uvijek dragocjeni i intrigantni, i šteta je što nema sugovornika, a ni medija, za debate i sučeljavanja (sukobljavanja) mišljenja s neistomišljenicima.
:thumbup:
Hakiz

#41312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote:NS je itekako socijalno osjetljiva i radi na poboljsanju individualnih prava svih gradjana

NS zanimaju svi problemi gradjana,ne gleda probleme kroz prizmu idologije i politicke orjentacije...ali trenutno nisu u kapacitetu da ove krupne stvari rjesavaju,pa se njima i ne bave,sto je i logicno...da svi rade ovako,puno bi se posla dalo uraditi u samo jednom mandatu
OK.

Onda očekujem umjesto (ili bolje rečeno pored) pohvalnog ali ipak manje-više kozmetičkog hapšenja nekoliko ugostitelja koji ne plaćaju porez, da će sada Vlada KS-a (i u njoj NS) ući u sve kompanije u kantonu i pohapsiti sve direktore u čijim kompanijama nisu isplaćene plate u roku 30 dana nakon što su zarađene, nisu uplaćeni doprinosi na isplaćene plate i nisu plaćeni porezi na isplaćene plate. Ostala kršenja zakona (sprečavanje radnika da odu na godišnji i druge odmore ili skraćivanje trajanja tih odmora, neplaćanje prekovremenog i drugog ekstra-rada, problemi sa trudničkim odsustvom itd) mogu usput ili u drugom valu kontrola.

I inicijativu da ovakvi prekršaji ne budu više prekršaji nego krivična djela koja se, osim novčano, kažnjavaju i zatvorom.

Kako rekoše u čestitci za 11. rođendan, kada kažu slobodno tržište to nije floskula. To bi bio onaj "liberal" dio u opisu stranke kao liberal-socijalne. Ono "socijal" da potvrde i gore napisanim.
zippoo87

#41313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote:
zippoo87 wrote:NS je itekako socijalno osjetljiva i radi na poboljsanju individualnih prava svih gradjana

OK.

Onda očekujem umjesto (ili bolje rečeno pored) pohvalnog ali ipak manje-više kozmetičkog hapšenja nekoliko ugostitelja koji ne plaćaju porez, da će sada Vlada KS-a (i u njoj NS) ući u sve kompanije u kantonu i pohapsiti sve direktore u čijim kompanijama nisu isplaćene plate u roku 30 dana nakon što su zarađene, nisu uplaćeni doprinosi na isplaćene plate i nisu plaćeni porezi na isplaćene plate. Ostala kršenja zakona (sprečavanje radnika da odu na godišnji i druge odmore ili skraćivanje trajanja tih odmora, neplaćanje prekovremenog i drugog ekstra-rada, problemi sa trudničkim odsustvom itd) mogu usput ili u drugom valu kontrola.

I inicijativu da ovakvi prekršaji ne budu više prekršaji nego krivična djela koja se, osim novčano, kažnjavaju i zatvorom.

Kako rekoše u čestitci za 11. rođendan, kada kažu slobodno tržište to nije floskula. To bi bio onaj "liberal" dio u opisu stranke kao liberal-socijalne. Ono "socijal" da potvrde i gore napisanim.
koliko ja znam,NS nije kadija...imaju kadije da rade ovaj posao ali mogu se i kadije malo potjerati,previse su zaglibili u blato i uvezali se sa pociniteljima kriminala

sto se tice BiH i "slobodnog trzista";ono je slobodno koliko i zene u Saudijskoj Arabiji...ja mislim da NS pod "slobodom trzista" misli na trzisnu jednakost i konkurenciju,koja sada ne postoji ...postoje samo oni nedodirljivi,koji mogu ne placati radnike,tjerati ih da rade po 200+ sati mjesecno,vrsiti mobing i sve ostalo i postoje mali pijuni,kojima inspekcija dolazi 2 puta u mjesecu i pise kazne jer ti papir ukoso zalijepljen na pultu

NS se zalaze za jednakost svih u svim segmentima drustva...a kada (ako) se drustvo malo uredi,dozove i opameti,onda ce radnici poceti da se bore i brinu za sebe,da ne pristaju na sve,da ako te neko maltletira,da mu uzvratis i otreses ga,onda ce mozda i sindikat dobiti neku ulogu itd itd

ja radim u jednom centru gdje ima puno radnji i poslovnih subjekata i nasi radnici nisu ni za sta,rade samo ono sto im se naredi,uvijek na njihovu stetu,bez ikakvog otpora i preispitivanja i onda kukaju...a ja im kazem,pa borite se za sebe,ne dajte da vam uzimaju slobodan dan,borite se da ne radite na drzavni praznik,pokazite neki otpor...ali jok,sute i trpe i onda im neko drugi kriv...krivi su sami
za te iste praznike,ja ne radim,prepirem se sa direktoricom centra,sa gazdama i sa svim ali dobijem slobodan dan a ostali neka rade
putokaz1

#41314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Tačno nedodirljivi zaposli radnika plata 400 KM,drži dvije godine i otpusti
Sve u skladu s Zakonom
Hakiz

#41315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote:
NS se zalaze za jednakost svih u svim segmentima drustva...a kada (ako) se drustvo malo uredi,dozove i opameti,onda ce radnici poceti da se bore i brinu za sebe,da ne pristaju na sve,da ako te neko maltletira,da mu uzvratis i otreses ga,onda ce mozda i sindikat dobiti neku ulogu itd itd
Radnici će početi da se bore za sebe onda kada vide da se to isplati.

Dakle, tužim poslodavca, on mi da otkaz, proces traje 5 godina, dobijem ga, on se žali. Proces nakon žalbe ponovo traje 5 godina.

Ja 10 godina bez posla trebam plaćati advokate da bih dobio ono šta mi je poslodavac uskratio.

A tu mogućnost da mi poslodavac uskrati prava i tu mogućnost da taj proces traje 10 godina stvara vlast svojim zakonima.

Pa sada ti meni reci koji radnik će se upustiti u takvo nešto?

A sada zamisli da ja tužim poslodavca, pa poslije 6 mjeseci ga dobijem na sudu ako sam u pravu, a ako mi poslodavac zbog toga što sam ga tužio da otkaz tada bude dodatno kažnjen, pa direktor čak zbog toga završi u zatvoru. Tada bi radnici bili mnogo spremniji da se bore za svoja prava jer bi znali da ako su u pravu njihova borba će im dati rezultat.

I to je ono šta sam davno govorio na ovoj temi. Treba prvo nekoliko puta da sama vlada, institucije u kojima je NS urade nekoliko poteza, da samoinicijativno naprave nekoliko kontrola i da prekršitelji radničkih prava budu kažnjeni pa da se time pokaže radnicima da trebaju prijavljivati prekršitelje. Onda se radnicima može reći "Vidite da sistem radi i da možete imati povjerenje u njega, sada se sami angažujte, nećemo mi za vas raditi posao".

Evo, ovaj primjer hapšenja ugostitelja, pa pekara itd. Svi su uhapšeni zbog utaje poreza, organizovanja prostitucije itd. Niko nije uhapšen zbog kršenja prava radnika i kršenja Zakona o radu.

Šta to govori radnicima?

Ja imam iskustvo. Tužio sam poslodavca, proces je trajao 3 ili 4 godine, dobio sam i naplatio potraživanja. I ostao na poslu. I svima govorim da trebaju tužiti poslodavca koji im krši prava.

Ali moj poznanik je tužio poslodavca, dobio na sudu i nikada nije naplatio potraživanja. I ostao je bez posla. Poslodavac je jednostavno ugasio firmu. Kako poslodavac ne odgovara privatnom imovinom, a firma više ne postoji, nema naplate potraživanja. I dodatno, poznanik nema više ni posla.

On ne može govoriti isto kao i ja jer su mu iskustva drugačija.

Da vidimo da li će NS uticati da se zakoni promijene da se tako nešto ne može desiti, da poslodavac jednostavnom preregistracijom ili gašenjem firme izbjegne plaćanje obaveza. Zato uporno govorim, prebaciti u krivični zakon. Ako je firma registrovana tako da poslodavac ne odgovara privatnom imovinom, da onda odgovara slobodom.

Da vidimo u tome liberal-socijalna, da li su više liberalna ili su više socijalna stranka.

Da se zna tačno šta su.

I tačno, NS nije kadija. Ali vlada i parlament donose zakone po kojima kadija radi. Pa ako kadija ne radi kako treba, to je zato što su mu vlada i parlament to omogućili lošim zakonima.

I inspekcijski posao nije posao kadije nego ministarstva koje je nadležno inspekcijskoj službi, dakle opet vlada je ta koja je odgovorna.

A možemo i u teorije zavjera.
drug_profi

#41316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Dobro napisano Hakize. Steta sto forumasi nemaju zivaca za duge postove, pa ce ostati uglavnom neprocitan.
Hakiz

#41317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Hvala.

Bar sam se istresao i malo smanjio stres :)
mrgreen

#41318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mrgreen »

Hakiz wrote:
A sada zamisli da ja tužim poslodavca, pa poslije 6 mjeseci ga dobijem na sudu ako sam u pravu, a ako mi poslodavac zbog toga što sam ga tužio da otkaz tada bude dodatno kažnjen, pa direktor čak zbog toga završi u zatvoru. Tada bi radnici bili mnogo spremniji da se bore za svoja prava jer bi znali da ako su u pravu njihova borba će im dati rezultat.

Treba prvo nekoliko puta da sama vlada, institucije u kojima je NS urade nekoliko poteza, da samoinicijativno naprave nekoliko kontrola i da prekršitelji radničkih prava budu kažnjeni pa da se time pokaže radnicima da trebaju prijavljivati prekršitelje. Onda se radnicima može reći "Vidite da sistem radi i da možete imati povjerenje u njega, sada se sami angažujte, nećemo mi za vas raditi posao".

:thumbup: :thumbup:

Puno korisnije od slobodnog dana za 8. mart i 1. maj.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#41319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

Prije zastite prava na rad i radnika, prvi i osnovni preduslov je: dovoljno radnih mjesta.

Ponuda i potraznja.

Shvatam ja sta znaci privatluk i raditi kod privatnika, ali umijece i jeste naci dobar balans izmedju radnika, koji zeli da radi i privrjedjuje ( i to treba naglasiti, jer ima i mnogo onoga drugog), i dobrog i motivirajuceg poslovnog okruzenja za investiranje u privatni biznis.

Ne mozete zajahti privatni kapital, jer je to plasljiva zvjerka i jednostavno ga nece biti, a onda nece biti icega da se stiti, jer nece biti ni radnih mjesta.

Nekoliko je osnovnih preduvjeta za bolju zastitu radnika:

Broj radnih mjesta.
Jednostavno, ko nece da radi za sicu, ima neko drugi ko hoce. Ili ako hoce obojica, jedan od njih ce trpiti i ponizavanje. Jer mora.

Destimulirajuci poslovni ambijent
Apsolutno ne postoji neka prednost da se posluje po zakonu. Inspekcije i primjena zakona su vrlo selektivni i akcije tipa Kasa su nemoguce bez politicke volje. Jednostavno je isplativije poslovati u mutnom, pa ako nekad inspekcija i uhvati, od sitnog dijela ekstra profita ce se izgladiti situacija.
Drzava ne daje nikakav stimulans firmama koje pisluju po zakonu, odnosno, samo ih dodatno opterecuje.

Sindikati bukvalno ne postoje.
Radi se o grupama koje imaju mecene za ciji racun govore i to je to. Poput borackih udruzenja. Ili su jednostavno svrha sami sebi, ponekad lanu nesto, neodredjeno, upuceno svima, da bi se znalo da jos egzistiraju, ali sa nadom da ne rade nista po tom pitanju.

Ovo sve naravno ne znaci da treba sjesti i plakati i cekati da se sve ovo rijesi da bi se islo dalje. Treba se boriti za sebe kad se ima sansa za uspjeh. Ali da bi se stvari rijesile za svakoga, na makro planu, potebno je rijesiti ove probleme da bi pricali o nekoj zastiti radnika.
kmirsad

#41320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Naj smješnije mi je što je jedna liberalna stranka... zbog kadrovskih problema u SDP, dovedena u situaciju da mora da bude, jedina bude na barikadima odbrane socijal demokratije.Nadam se da je to privremeno, da će brzo proči ta neprirodna situacija, kako bi se mogla NS vratiti na osnovne postavke. NS-u je potrebna ideološki jaka SDP, kako bi zasijala u punom sjaju. A takvom SDP-u je potrebna NS. Saradnja te dvije opcije je prirodno savezništvo,
drug_profi

#41321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Z.Hercegovina ima veliki manjak kvalitetne radne snage.
Tamo se vec poslodavci bore za dobrog radnika.
Sarajevo ima preveliku ponudu slabo skolovane radne snage (zahvaljujuci btw. rasturenom obrazovnom sistemu) pa je sasvim logicno da ovdje konobarisu VSS radnici za 7-8 stoja
putokaz1

#41322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Da nek se piše malo i problemima radnikma a ne samo o LGBT
Bolje je da se koplja lome oko toga kolike su plate ,porezi,koliko je potrebno radniku da ostvari pravo,kolike su kazne direktorima nego o nekakvom skupu u Sarajevu
Dolazi inspekcija u firmu ,direktor hapsi inspekciju,da bi ovi morali zvat policiju
Još kad se uzme da je taj direktor zaposlio te policajce
Hakiz

#41323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Chmoljo wrote:Prije zastite prava na rad i radnika, prvi i osnovni preduslov je: dovoljno radnih mjesta.

Ponuda i potraznja.

Shvatam ja sta znaci privatluk i raditi kod privatnika, ali umijece i jeste naci dobar balans izmedju radnika, koji zeli da radi i privrjedjuje ( i to treba naglasiti, jer ima i mnogo onoga drugog), i dobrog i motivirajuceg poslovnog okruzenja za investiranje u privatni biznis.

Ne mozete zajahti privatni kapital, jer je to plasljiva zvjerka i jednostavno ga nece biti, a onda nece biti icega da se stiti, jer nece biti ni radnih mjesta.

Nekoliko je osnovnih preduvjeta za bolju zastitu radnika:

Broj radnih mjesta.
Jednostavno, ko nece da radi za sicu, ima neko drugi ko hoce. Ili ako hoce obojica, jedan od njih ce trpiti i ponizavanje. Jer mora.

Destimulirajuci poslovni ambijent
Apsolutno ne postoji neka prednost da se posluje po zakonu. Inspekcije i primjena zakona su vrlo selektivni i akcije tipa Kasa su nemoguce bez politicke volje. Jednostavno je isplativije poslovati u mutnom, pa ako nekad inspekcija i uhvati, od sitnog dijela ekstra profita ce se izgladiti situacija.
Drzava ne daje nikakav stimulans firmama koje pisluju po zakonu, odnosno, samo ih dodatno opterecuje.

Sindikati bukvalno ne postoje.
Radi se o grupama koje imaju mecene za ciji racun govore i to je to. Poput borackih udruzenja. Ili su jednostavno svrha sami sebi, ponekad lanu nesto, neodredjeno, upuceno svima, da bi se znalo da jos egzistiraju, ali sa nadom da ne rade nista po tom pitanju.

Ovo sve naravno ne znaci da treba sjesti i plakati i cekati da se sve ovo rijesi da bi se islo dalje. Treba se boriti za sebe kad se ima sansa za uspjeh. Ali da bi se stvari rijesile za svakoga, na makro planu, potebno je rijesiti ove probleme da bi pricali o nekoj zastiti radnika.
I sada imamo situaciju u kojoj se poslodavci žale da nemaju dovoljno radnika, a naročito kvalitetnih radnika, a sa druge strane niti oni niti vlasti ne čine ništa da kvalitetni radnici žele da rade kod naših poslodavaca. A Njemačka liberalizuje uslove za prijem radnika tamo...

Ako si vidio moje postove, ja nisam govorio o visinama plata. Naše plate su mizerne, ali hajde neka bude da ne mogu biti bolje.

Ja sam govorio o tome da poslodavci ne isplaćuju plate u zakonskom roku, da ne plaćaju prekovremene sate i rad vikendom i praznicima, i kada isplate plate na njih ne plaćaju doprinose i porez, da od zakonskog minimuma od 20 radnih dana godišnjeg odmora ljude puštaju 7 dana na odmor, da ljudi rade i nekoliko mjeseci u kontinuitetu bez i jednog dana odmora itd.

A da ne spominejm druge uslove rada kao što su mjere zaštite života i zdravlja na radnom mjestu, pa i ergonomija.

Visina plate je stvar dogovora i zavisi od ekonomske situacije. Ali kada se poslodavac i ja dogovorimo da li će mi plata biti 500 KM ili 5.000 KM, to da li će mi je poslodavac isplatiti i na nju platiti doprinose i porez nije stvar ekonomske situacije nego provođenja zakona.

I od Vlade KS-a i NS-a u toj vladi očekujem da se pobrinu da se zakoni provode.

Jer dok oni čine medijski zanimljive poteze hapšenja ugostitelja, koje svi pozdravljamo i zbog toga što i nemamo visoko mišljenje o ugostiteljima, dotle "ugledne" kompanije iz svih oblasti uskraćuju prava svojim radnicima. I u većoj mjeri od ugostitelja ne plaćaju poreze. Ali te kompanije sa jedne strane nisu medijski zanimljive (a neke su mediji sami), sa druge vladajuće strukture imaju interes da te poslodavce ne diraju, od nekih imaju i strah, a i pojedinci iz vlasti nisu lično vođeni osvetom prema tim poslodavcima da bi iskoristili svoj uticaj da im pošalju inspekcije i natjeraju ih da poštuju zakone.

A o stimulaciji za poštovanje zakona. OK, kazne su toliko niske da se više isplati kršiti zakon nego ga poštovati. Više kazne bi mogle uništiti firme, pa je to opasno. Zato ja spominjem kompromis. Kazne ne budu previsoke, ali kazna bude takva da pored toga što firma plati kaznu, direktor firme i/ili odgovorna osoba odu u Zenicu da odleže 5-10 godina zatvora plus poslije izlaska iz zatvora zabrana obavljanja iste funkcije 2 puta dužina zatvorske kazne.

To bi bio stimulans direktorima i šefovima u firmama da poštuju zakone.
JThomas

#41324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

opet se sve to temeljno svede na ponudu i potražnju. naravno, tačno je za provođenje zakona, i sam sam o tome pisao sto puta, ali ekonomska prinuda tjera radnika da to faktički trpi, kako da ostaje na takvom radnom mjestu, tako i da ne prijavljuje. kad bi radnik mogao opušteno dati otkaz zato što plata kasni i opušteno naći drugog poslodavca kod kojeg ne kasni - i to bi bilo drukčije, samo od sebe. ondje gdje radnik ima "vagu", plata je dobra i redovna i bez inspekcije.

kasni li plata inžinjerima i programerima koje se poslodavac slomi da zadrži jer mu trebaju više nego on njima? jašta. ma hajte molim vas :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#41325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

Ma ne moze neko robijati jer nije isplatio platu ili zato sto krsi ugovor o radu.

To ko obeca od politicara, ili je diletant ili populista bez trunke obraza koji nema dana radnog staza u privatluku.

Ljudi ba, nije lako biti ni privatnik ako hocete da ste po pe esu. Da jeste, svi bi bili.

Vlast stimulativno treba djelovati na otvaranje radnih mjesta. Mijenjanje zakonske regulative treba ici u smjeru skidanja opterecenja sa privrede, stimulaciji ispravnog poslovanja, stimulaciji brige za radnike...

Vlast treba uloziti u obrazovanje populacije da bi postali interesantniji ozbiljnim firmama, a ne Pradi za sivanje obuce.

Bez novih radnih mjesta, bez ljudi koji su spremni investirati i stvoriti radna mjesta, nemamo sta pricati ni stititi.
Locked