Pa kako nametnuše ovu proiransku vlast u Iraku onda...Challenger__ wrote:Pa baš o tome pričam. USA i kompanija pokušavaju u Siriji da dođu do onoga što su uspjeli u Kijevu: da nametnu svoju vladu (bez obzira što ona nema ni legitimitet ni legalitat). Politika svršenog čina preko posrednika (proxy war).cbrt wrote:A ono UN ništa...pa sad si ga pominjao u vezi Sirije...smešno mi je kako sam sebe diskvalifikuješ iz iole smislene rasprave...
Opetja033
Još nešto u vezi Sirije. Nismo ovce, znamo da ništa nije za sva vremena pa ni ta vlast. Ali ni okolne vlasti. Čitav taj prostor jednostavno kuha i samo Bog zna na šta će to ličiti na kraju.
Sirija
-
cbrt
#41276 Re: Sirija
- Opetja033
#41277 Re: Sirija
Sa ovim se slazem. Pitanje je samo gdje je iduce bure baruta. Jednostavno radi se o vjestackim drzavama koje su mogle funkcionisati samo pod celicnom rukom diktatora. Od Saddama, preko Ghaddafija pa do Assada. Sirija i Irak vise nikada nece biti drzave kakvim smo ih poznavali prije sukoba. Ili ce se raspasti ili ce iz njih nastati labavija konfederacija saveznih drzava: Sirija - sunniti, aleviti, Druzi, Kurdi. Irak: sunniti, siiti, Kurdi. Sa Jemenom ista stvar, zejdije na sjeveru i juznjaci na jugu moraju imati visok stepen autonomije.Challenger__ wrote:Dakle, oprezan sam i svjestan da je ispred ljudi u tom čitavom regionu krajnje neizvjestan period.
Da li su Arapi zreli za takve poteze? Nikako. Prema tome moje je misljenje da ce sukobi intenziteta Sirije i Iraka biti aktuelni barem jos pola stoljeca. Vrijeme diktatora je proslo, gube autoritet. Demografija - nezaposlenost, era interneta. Sve su to uzroci gubljenja moci i autoriteta, kod svih diktatora na Bliskom Istoku ne govorim samo o Assadu. Ko ima vise novca za kupovinu socijalnog mira, taj ce se i duze odrzavati na vlasti. Kako koji diktator bude padao, tako ce i same drzave krenuti putem raspada jer ih vise nema ko drzati na okupu.
- Challenger__
#41278 Re: Sirija
cbrt wrote:Pa kako nametnuše ovu proiransku vlast u Iraku onda...
Ko je nametnuo? Kakva proiranska vlast? O čemu ti to?
_____
Opetja033
U najkraćem: ono što je otpočelo sa "arapskim proljećem" je ušlo u jednu novu dimenziju, mnogo je više faktora nego na početku priče, dešavaju se brze "hokejaške izmjene" u partnetrstvima i ishodi su vrlo neizvjesni.
- Challenger__
#41279 Re: Sirija
To je to. Moj čovjek. Sasvim novi momenti, novi procesi, jedna sasvim nova situacija.Opetja033 wrote:Sa ovim se slazem. Pitanje je samo gdje je iduce bure baruta. Jednostavno radi se o vjestackim drzavama koje su mogle funkcionisati samo pod celicnom rukom diktatora. Od Saddama, preko Ghaddafija pa do Assada. Sirija i Irak vise nikada nece biti drzave kakvim smo ih poznavali prije sukoba. Ili ce se raspasti ili ce iz njih nastati labavija konfederacija saveznih drzava: Sirija - sunniti, aleviti, Druzi, Kurdi. Irak: sunniti, siiti, Kurdi. Sa Jemenom ista stvar, zejdije na sjeveru i juznjaci na jugu moraju imati visok stepen autonomije.Challenger__ wrote:Dakle, oprezan sam i svjestan da je ispred ljudi u tom čitavom regionu krajnje neizvjestan period.
Da li su Arapi zreli za takve poteze? Nikako. Prema tome moje je misljenje da ce sukobi intenziteta Sirije i Iraka biti aktuelni barem jos pola stoljeca. Vrijeme diktatora je proslo, gube autoritet. Demografija - nezaposlenost, era interneta. Sve su to uzroci gubljenja moci i autoriteta, kod svih diktatora na Bliskom Istoku ne govorim samo o Assadu. Ko ima vise novca za kupovinu socijalnog mira, taj ce se i duze odrzavati na vlasti. Kako koji diktator bude padao, tako ce i same drzave krenuti putem raspada jer ih vise nema ko drzati na okupu.
- Challenger__
#41280 Re: Sirija
Duck
Živ bio, jel' u Počitelju kafe "kod Samira" (uz obalu Neretve, u ravni kule, a prije okuke na lijevo iz pravca Mostara) ili nije. Ako ne znaš, nema problema.
Živ bio, jel' u Počitelju kafe "kod Samira" (uz obalu Neretve, u ravni kule, a prije okuke na lijevo iz pravca Mostara) ili nije. Ako ne znaš, nema problema.
- Kikibombona
#41281 Re: Sirija
Duck
Daj bolan covjece, nemoj se praviti naivan kada to nisi....
Islamski front je selefijska organizacija. Radi se o zadrtim i radikalnim vjerskim fanaticima za koje su nase selefije djeca cvijeca. Zehran Alus je zestoki vjerski fanatik, kao i ekipa iz Ahraru Shama i Tevhid brigade. Odlicno sam upoznat sa selefijskom ideologijom, ne mozes je uljepsati i relativizovati nema sanse. Takva je kakva je, agresivna i nametljiva.
Kurdi se suocavaju sa unistenjem, pa ne vidim da potezu vjerske mitove i da rasplamsavaju ksenofobiju. Jesi ikada procitao izjavu nekog kurdskog zvanicnika koji narode etiketira na bilo koji nacin? Naravno da nisi. Nisi zato sto nisu pokvareni, uprkos situaciji u kojoj se nalaze. Sa Kurdima se bore Arapi, Armenci, Francuzi, Englezi, ateisti, sije, sunije, krscani, anarhisti, ljevicari, desnicari, hipsteri, crnci, bijelci......
Mogu li se ja pojaviti sa majicom The Clash, nausnicom na uhu i klipacom u ruci pred borcima IF ili tzv. FSA. To je zatucana stoka koja ne trpi druge i drugacije. Zar ti nije cudno da manjine bjeze od njih kao djavo od krst? Moze li sija biti clan islamskog fronta? Ateista? Nemoj mi uljepsavati moralni talog svega ti.
Daj bolan covjece, nemoj se praviti naivan kada to nisi....
Islamski front je selefijska organizacija. Radi se o zadrtim i radikalnim vjerskim fanaticima za koje su nase selefije djeca cvijeca. Zehran Alus je zestoki vjerski fanatik, kao i ekipa iz Ahraru Shama i Tevhid brigade. Odlicno sam upoznat sa selefijskom ideologijom, ne mozes je uljepsati i relativizovati nema sanse. Takva je kakva je, agresivna i nametljiva.
Kurdi se suocavaju sa unistenjem, pa ne vidim da potezu vjerske mitove i da rasplamsavaju ksenofobiju. Jesi ikada procitao izjavu nekog kurdskog zvanicnika koji narode etiketira na bilo koji nacin? Naravno da nisi. Nisi zato sto nisu pokvareni, uprkos situaciji u kojoj se nalaze. Sa Kurdima se bore Arapi, Armenci, Francuzi, Englezi, ateisti, sije, sunije, krscani, anarhisti, ljevicari, desnicari, hipsteri, crnci, bijelci......
Mogu li se ja pojaviti sa majicom The Clash, nausnicom na uhu i klipacom u ruci pred borcima IF ili tzv. FSA. To je zatucana stoka koja ne trpi druge i drugacije. Zar ti nije cudno da manjine bjeze od njih kao djavo od krst? Moze li sija biti clan islamskog fronta? Ateista? Nemoj mi uljepsavati moralni talog svega ti.
- Opetja033
#41282 Re: Sirija
18+!!!
Video u kojem se mogu vidjeti zrtve danasnjeg bombardovanje grada Da'el (pokrajina Daara) od strane Assadove avijacije. Vecina zrtava djeca.
https://www.youtube.com/watch?v=jUxB4sO ... e=youtu.be

Video u kojem se mogu vidjeti zrtve danasnjeg bombardovanje grada Da'el (pokrajina Daara) od strane Assadove avijacije. Vecina zrtava djeca.
- Opetja033
#41283 Re: Sirija
18+!!!
izvlacenje tesko povrijedjenog djeteta iz rusevina nakon bombardovanja Assadove avijacije. Isto Da'el, pokrajina Daara.
https://www.youtube.com/watch?v=kOopimZ ... e=youtu.be
izvlacenje tesko povrijedjenog djeteta iz rusevina nakon bombardovanja Assadove avijacije. Isto Da'el, pokrajina Daara.
-
cbrt
#41284 Re: Sirija
Nije nametnuo niko, ljudi glasaše i sada imamo vlast koja je jako bliska sa Iranom, mnogo bliža nego sa SAD. Mislim, slično je i u Ukrajini ali ti to navodiš kao primer "nametanja" pa ti samo razjebavam logiku i duple standardeChallenger__ wrote:cbrt wrote:Pa kako nametnuše ovu proiransku vlast u Iraku onda...![]()
Ko je nametnuo? Kakva proiranska vlast? O čemu ti to?
- Kikibombona
#41285 Re: Sirija
Nisam trebao biti u Napulju 30-tih da bih znao da su fasisti govna!
Ne moram ni sada biti na Ravnoj gori da bih znao da su cetnici govna. Nikada nisam upoznao nijednog Ravnogorca, a opet ih smatram govnima.... Imam dovoljno dokaza da tako mislim.
Selefije sam upoznao, i brate, ne valjaju kao ljudi, ideologija im je zadrta, agresivna, nametljiva, iskljuciva. Bio bih zabrinut za vlastitu sudbinu da zivim pod njihovom vlascu. Ne treba mi puno pameti da zakljucim da su ove sirijske selefije, tamo gdje imaju priliku da pokazu puni potencijal, neuporedivo gore od nasih. Drugi i dugaciji su razgulili sa lokacija gdje su oni dosli. A i ovi sto su ostali sigurno doooobroooooo paze da ne prekrse neku selefijsku moralnu normu. Za one koji naprave kiks, kao sto su prodavci alkohola iz Idliba, kazna je smrt. I to ama bas niko nece osuditi. To tako ide. Nemoj suplje molim te!
Ne moram ni sada biti na Ravnoj gori da bih znao da su cetnici govna. Nikada nisam upoznao nijednog Ravnogorca, a opet ih smatram govnima.... Imam dovoljno dokaza da tako mislim.
Selefije sam upoznao, i brate, ne valjaju kao ljudi, ideologija im je zadrta, agresivna, nametljiva, iskljuciva. Bio bih zabrinut za vlastitu sudbinu da zivim pod njihovom vlascu. Ne treba mi puno pameti da zakljucim da su ove sirijske selefije, tamo gdje imaju priliku da pokazu puni potencijal, neuporedivo gore od nasih. Drugi i dugaciji su razgulili sa lokacija gdje su oni dosli. A i ovi sto su ostali sigurno doooobroooooo paze da ne prekrse neku selefijsku moralnu normu. Za one koji naprave kiks, kao sto su prodavci alkohola iz Idliba, kazna je smrt. I to ama bas niko nece osuditi. To tako ide. Nemoj suplje molim te!
- Opetja033
#41286 Re: Sirija
Borac FSA place nad tijelom brata koji je ubijen u napadu barel bombama na grad al Karak u Daari:
https://www.youtube.com/watch?v=hQpjLIMK0J0
Svi snimci koje sam postavio su od danas (izvinjavam se zbog spamanja, kako naletim na koji snimak tako ga i postavim). Zaista ne pamtim kada je bio ovako zestok dan na podrucju citave Sirije. Uzas.
EDIT: 18+!!!
Jos jedan snimak posljedica bombardovanja Da'ela u Darri. Tesko povrijedjeno dijete place u agoniji u bolnici u tom gradu.
https://www.youtube.com/watch?v=vTqnSfL ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=hQpjLIMK0J0
Svi snimci koje sam postavio su od danas (izvinjavam se zbog spamanja, kako naletim na koji snimak tako ga i postavim). Zaista ne pamtim kada je bio ovako zestok dan na podrucju citave Sirije. Uzas.
EDIT: 18+!!!
Jos jedan snimak posljedica bombardovanja Da'ela u Darri. Tesko povrijedjeno dijete place u agoniji u bolnici u tom gradu.
Last edited by Opetja033 on 19/04/2015 16:22, edited 1 time in total.
- DuckZz
#41287 Re: Sirija
Javim tiChallenger__ wrote:Duck
-
cbrt
#41288 Re: Sirija
Ja još nisam video validan dokaz za ovu tvrdnju a da nije Asadistička tlapnja...tako su pričali i za Adru pre godinu-dve o 5 živih spaljenih meštana pa nikad nismo dobili njihova imena niti približnije podatke a pričali su kao da su bili svedoci i najavljivali opširnije izveštaje...još jedna propagandna laž najverovatnije...u međuvremenu je na desetina ako ne i stotine ljudi u Idlibu i široj okolini iz čiste mržnje i osvete stradalo od barel bombi pa nikom ništa...ovom će bajkom da nas zamajavaju ja mislim mesecimaKikibombona wrote: Za one koji naprave kiks, kao sto su prodavci alkohola iz Idliba, kazna je smrt. I to ama bas niko nece osuditi. To tako ide. Nemoj suplje molim te!
- Challenger__
#41289 Re: Sirija
Čovječe dragi, vlada u Bagdadu je formirana na osnovu rezultata izbora, a vlada u Kijevu koja je formirana rezultatom izbora je pučirana. Hajd' zaboravi. Neću s tobom više na ovu temu. Ne poznaješ osnovne stvari.cbrt wrote:Nije nametnuo niko, ljudi glasaše i sada imamo vlast koja je jako bliska sa Iranom, mnogo bliža nego sa SAD. Mislim, slično je i u Ukrajini ali ti to navodiš kao primer "nametanja" pa ti samo razjebavam logiku i duple standarde
- Challenger__
#41290 Re: Sirija
DuckZz wrote:Javim tiChallenger__ wrote:Duck
-
cbrt
#41291 Re: Sirija
Bili su i tamo izbori posle kolko mi se čini http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_ ... tion,_2014 http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_ ... tion,_2014Challenger__ wrote:Čovječe dragi, vlada u Bagdadu je formirana na osnovu rezultata izbora, a vlada u Kijevu koja je formirana rezultatom izbora je pučirana. Hajd' zaboravi. Neću s tobom više na ovu temu. Ne poznaješ osnovne stvari.cbrt wrote:Nije nametnuo niko, ljudi glasaše i sada imamo vlast koja je jako bliska sa Iranom, mnogo bliža nego sa SAD. Mislim, slično je i u Ukrajini ali ti to navodiš kao primer "nametanja" pa ti samo razjebavam logiku i duple standarde
- Challenger__
#41292 Re: Sirija
Jesu, jesu, sa Nac-gardom kao posmatračima.cbrt wrote:Bili su i tamo izbori posle kolko mi se čini
Zaboravi.
- Challenger__
#41294 Re: Sirija
Mnogo više od onih koji ih nisu imali nikad (Zalivske monarhije).cbrt wrote:Koliko je izbora imao Asad?
-
cbrt
#41295 Re: Sirija
Cenim i da je referendum za otcepljenje Krima bio sasvim regularan i legitiman
- Opetja033
#41296 Re: Sirija
Ubjedljivo najgori video iz Da'ela danas. Posljedica bombardovanja avijacije lojalne monstrumu Assadu. Djecija tijela raskomadana.
18+!!!!!!!!!!!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=EGn9SdA ... e=youtu.be
Da postavim sve videoizvjestaje posljedica danasnjeg bombardovanja grada Da'ela (Darra) od strane Assadove avijacije. Treba postavljati ove linkove na svakoj stranici da ni za sekundu ne zaboravimo protiv kakvog monstruma se sirijski narod bori:
18+! Zrtve bombardovanja Da'ela, vecinom djeca:
18+! Izvlacenje tesko povrijedjenog djeteta iz rusevina nakon bombardovanja Assadove avijacije. Da'el,Daara.
18+! Tesko povrijedjeno dijete place u agoniji u bolnici u tom gradu.
Sve u jednom danu, sve u jednom gradu. Zrtve vecinom djeca. Sta @Kiki kaze, manje zlo, a. Fuj.
18+!!!!!!!!!!!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=EGn9SdA ... e=youtu.be
Da postavim sve videoizvjestaje posljedica danasnjeg bombardovanja grada Da'ela (Darra) od strane Assadove avijacije. Treba postavljati ove linkove na svakoj stranici da ni za sekundu ne zaboravimo protiv kakvog monstruma se sirijski narod bori:
18+! Zrtve bombardovanja Da'ela, vecinom djeca:
18+! Izvlacenje tesko povrijedjenog djeteta iz rusevina nakon bombardovanja Assadove avijacije. Da'el,Daara.
18+! Tesko povrijedjeno dijete place u agoniji u bolnici u tom gradu.
Sve u jednom danu, sve u jednom gradu. Zrtve vecinom djeca. Sta @Kiki kaze, manje zlo, a. Fuj.
- Challenger__
#41297 Re: Sirija
Znači, to je odgovor na izbore u zalivskim monarhijama? Razumijem, nemaš odgovor. Imaš temu Ukrajina, tamo piši o njoj da ne trolamo ljudima vijesti u danu kada se mnogo bori i još više gine.cbrt wrote:Cenim i da je referendum za otcepljenje Krima bio sasvim regularan i legitiman
______
- husein_kapetan
#41298 Re: Sirija
nego...
jel' pao više ovaj Idlib.. ili nije..
Pozdrav Chelliju.
jel' pao više ovaj Idlib.. ili nije..
Pozdrav Chelliju.
-
cbrt
#41299 Re: Sirija
O čemu ti pričaš...pustiću suzu radosnicu kada taj zalivski ološ jednog dana ode s vlasti...samo to nije tako lako niti jednostavno...trenutno imamo manijaka koji ubija decu na dnevnoj bazi a tim lihvarima će se nadam se dohakati vrlo brzo...i svet će biti mnogo sigurnije mesto kada raznorazne islamističke sekte i ekstremiste ne bude imao ko da finansira i ispod žita podržava...Challenger__ wrote:Znači, to je odgovor na izbore u zalivskim monarhijama? Razumijem, nemaš odgovor. Imaš temu Ukrajina, tamo piši o njoj da ne trolamo ljudima vijesti u danu kada se mnogo bori i još više gine.cbrt wrote:Cenim i da je referendum za otcepljenje Krima bio sasvim regularan i legitiman
______
- Opetja033
#41300 Re: Sirija
Pratim rat u Siriji od samog pocetka, od mirnih demonstracija. Ali ne pamtim da je od samog pocetka rata bio zesci dan. Bilo je pojedinacno vecih pokolja u jednom gradu/mjestu/selu ali da bukvalno citava Sirija gori i da se u citavoj Siriji ovako zestoke borbe vode u jednom danu - ne sjecam se da je bilo ista slicno tome. Uzas.
Eno navodno i u Latakiji (gradu) odjeknula vrlo snazna eksplozija, pobunjenici ili granatiraju grad ili su na grad ispalili neku raketu - izvori se razlikuju. Prema lokalnom stanovnistvu, najjaca eksplozija koja je potresla grad od pocetka rata u Siriji.
Eno navodno i u Latakiji (gradu) odjeknula vrlo snazna eksplozija, pobunjenici ili granatiraju grad ili su na grad ispalili neku raketu - izvori se razlikuju. Prema lokalnom stanovnistvu, najjaca eksplozija koja je potresla grad od pocetka rata u Siriji.