Sirija

Locked
Challenger__

#41251 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Fantassin wrote:
Challenger__ wrote:Odavno je jasno da sa pobunjenicima i "pobunjenicima" upravlja upravlja vojni kadar. Da li je to ona američka komanda na sjeveru Jordana ili neki drugi centar, to je nebitno, ali odavno djeluju sinhronizovano i uvezano. Potezi na terenu pokazuju visok vojni intelekt koji nema blage veze sa komandnim kadrom na terenu koji nije ni za koji *urac.
Nebih ja rekao... djaba ti i najbolja komanda ako nemas neke organizacije na terenu..
Na terenu su operatiivci a stratezi su izvan Sirije, jasno je i budalama.
Opetja033

#41252 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Fantassin wrote:
Opetja033 wrote:
Fantassin wrote: Ali jednako tako sumnjam da pobunjenici imaju snage da vojno poraze rezim....
Slazem se. Pisem to ima pola godine. Nijedna od 4 zaracene strane nema snagu da uspostavi kontrolu nad kompletnom Sirijom. Pobunjenici, Kurdi, Assad i ISIS. OK, Kurdi i nemaju tih ambicija pa cemo ih ostaviti po strani. Ali za ove tri preostale strane jednostavno ne postoji nacin na koji bi mogli poraziti protivnike vojno. Predvidjam krah ISIS-a u ovoj godini, barem kada je Sirija u pitanju. Previse je faktora protiv njih, od lokalnog stanovnistva u mjestima pod njihovom kontrolom pa do svih regionalnih i globalnih aktera. Medjutim i Assad i pobunjenici su dovoljno jaki da ih se ne moze vojno poraziti ali i previse slabi da bi dotukli ove druge.
Kako ce oni da uspodstave mir to je dobro pitanje..
U mom zadnjem komentaru (odgovor @cbrt-u) je odgovor sta ja vidim kao rijesenje.
cbrt

#41253 Re: Sirija

Post by cbrt »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Mislim da je razvoj situacije u Idlibu, Latakiji i Hami odlican dokaz koliki problem sa ljudstvom rezim ima. Povuku ljude iz Hame i Latakije prema Idlibu i momentalno pocnu gubiti teritoriju u obje provincije. Kassab u Latakiji je sada pred padom a moguce je da pobunjenici ponovo izadju na Mediteran kao prije cca dvije godine (vise se i ne sjecam tacnih vremenskih intervala, koliko ovaj sukob traje). Posalju pojacanja na jednu stranu, savovi pucaju automatski na drugim frontovima.
Valjda je sada i najvecem laiku, i najvecem proassadovom fanatiku, jasno da ne postoji realan scenarij u kojem Assad moze vojno pobjediti opoziciju. Evo recimo @Kiki je prije nekih pola godine bio vrlo glasan u prognozama vojnog sloma i poraza snaga opozicije. Pretpostavljam da je promjenio misljenje. :)
Ja sam smatrao da SAA moze zavrsiti Damask. Ako do kraja godine ne ostvare znacajan pomak u Damasku, to znaci da rat ne mogu dobiti. Damask i Alep su kljuc. Ko uzme jedan od ta dva grada, pobjeda je njegova.

Dakle, mislim da SAA mora krenuti odlucniji na Damask. Za njih bi moglo biti veoma opasno posrtanje ISILa. ISIL ce vjerovatno do kraja godine biti porazen, a pobunjenici ce vjerovatno pokupiti njihov teritorij... Dakle, imali bi veliki prostor za organizaciju i regrutaciju novih snaga kojim bi krenuli na Alep...

ISIL je blagodat za Asada. Ove tenzije izmedju pobunjenika i ISILa u Damasku su velika stvar za SAA. Ako se dodatno rasplamsa, mogla bi to SAA iskoristiti i ostvariti znacajan prodor u Damasku.

Sa padom ISILa neke stvari bi se drasticno mogle promijeniti....
Nemaju snage za takvo što. Jako je teško napadati opsednutog i odlučnog neprijatelja. Rebeli su to iskusili sa Nubolom i Zahrom na severu Alepa a ona dva sela severno od Idliba ozbiljno ni ne napadaju. Bio je video sa onim uništenim tenkom gde im je pritom i posada poguinula u Handaratu pre par meseci a sve vreme se tukao u Daraji ja mislim. Oni su ladno taj tenk premestili na krajnji sever i to ti je dokaz koliko nemaju dovoljno vojske. Bilo kakav rat u Damasku (ozbiljniji) bi ih očigledno koštao na drugim ratištima...ovi iz Damaska su očito raspoređeni po drugim ratištima (kontraofanziva u Daari je sličan primer)
Last edited by cbrt on 19/04/2015 15:27, edited 1 time in total.
Opetja033

#41254 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Fantassin wrote:
Challenger__ wrote:Odavno je jasno da sa pobunjenicima i "pobunjenicima" upravlja upravlja vojni kadar. Da li je to ona američka komanda na sjeveru Jordana ili neki drugi centar, to je nebitno, ali odavno djeluju sinhronizovano i uvezano. Potezi na terenu pokazuju visok vojni intelekt koji nema blage veze sa komandnim kadrom na terenu koji nije ni za koji *urac.
Nebih ja rekao... djaba ti i najbolja komanda ako nemas neke organizacije na terenu..
E ovakve nebulozne izjave kod tebe meni bas povuku zivac. Evo meni "nije jasno", nije jasno dobrom dijelu ljudi ovdje. Sta sad, mi svi budale a ti pametan jer vjerujes u konspirativne teorije? I svi mi budale a ti pametan jer ne dijelimo tvoj sizofreni pogled na desavanja u svijetu. Popusti malo sa tim etiketiranjima neistomisljenika.

Ako cemo o stratezima izvan Siriji, mozemo ponajvise govoriti o Iranu i Hizbollahu.
Challenger__

#41255 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Daj Boga ti. Te centri za obuku u Turskoj i "vojska Fatiha"; dole u Jordanu komandni centar USA, na Kuneitri IDF sarađuje sa Nusrom. Što su uradili, uradili su pod patronatom Turske, Izraela i Jordana (KSA; USA).

Pusti priču.
Co0l

#41256 Re: Sirija

Post by Co0l »

CIA,snajka...
Fantassin

#41257 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Challenger__ wrote:
Fantassin wrote:
Jes jasno je budalama.... svi su budale samo su Iranci i oni koji ih podrzavaju pametni :mrgreen:... oces da kazes da neko ima + 100 000 operativaca na terenu ili sa :-)
Opetja033

#41258 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

cbrt wrote:
Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Mislim da je razvoj situacije u Idlibu, Latakiji i Hami odlican dokaz koliki problem sa ljudstvom rezim ima. Povuku ljude iz Hame i Latakije prema Idlibu i momentalno pocnu gubiti teritoriju u obje provincije. Kassab u Latakiji je sada pred padom a moguce je da pobunjenici ponovo izadju na Mediteran kao prije cca dvije godine (vise se i ne sjecam tacnih vremenskih intervala, koliko ovaj sukob traje). Posalju pojacanja na jednu stranu, savovi pucaju automatski na drugim frontovima.
Valjda je sada i najvecem laiku, i najvecem proassadovom fanatiku, jasno da ne postoji realan scenarij u kojem Assad moze vojno pobjediti opoziciju. Evo recimo @Kiki je prije nekih pola godine bio vrlo glasan u prognozama vojnog sloma i poraza snaga opozicije. Pretpostavljam da je promjenio misljenje. :)
Ja sam smatrao da SAA moze zavrsiti Damask. Ako do kraja godine ne ostvare znacajan pomak u Damasku, to znaci da rat ne mogu dobiti. Damask i Alep su kljuc. Ko uzme jedan od ta dva grada, pobjeda je njegova.

Dakle, mislim da SAA mora krenuti odlucniji na Damask. Za njih bi moglo biti veoma opasno posrtanje ISILa. ISIL ce vjerovatno do kraja godine biti porazen, a pobunjenici ce vjerovatno pokupiti njihov teritorij... Dakle, imali bi veliki prostor za organizaciju i regrutaciju novih snaga kojim bi krenuli na Alep...

ISIL je blagodat za Asada. Ove tenzije izmedju pobunjenika i ISILa u Damasku su velika stvar za SAA. Ako se dodatno rasplamsa, mogla bi to SAA iskoristiti i ostvariti znacajan prodor u Damasku.

Sa padom ISILa neke stvari bi se drasticno mogle promijeniti....
Nemaju snage za takvo što. Jako je teško napadati opsednutog i odlučnog neprijatelja. Rebeli su to iskusili sa Nubolom i Zahrom na severu Alepa a ona dva sela severno od Idliba ozbiljno ni ne napadaju. Bio je video sa onim uništenim tenkom gde im je pritom i posada poguinula u Handaratu pre par meseci a sve vreme se tukao u Daraji ja mislim. Oni su ladno taj tenk premestili na krajnji sever i to ti je dokaz koliko nemaju dovoljno vojske. Bilo kakav rat u Damasku (ozbiljniji) bi ih očigledno koštao na drugim ratištima...ovi iz Damaska su očito raspoređeni po drugim ratištima (kontraofanziva u Daari je sličan primer)
Kada smo kod Damaska, opet je vrlo indikativno da pobunjenici po prvi put, u ne znam ni sam koliko vremena, zapravo napreduju na tom ratistu. Prvo Daraya prije mjesec, mjesec i pol a onda Jobar prosle sedmice. Nikakav spektakulran napredak ali do skora nisu mogli ni kvadratnog metra uzeti tu.
I za obruc si potpuno u pravu. Navodno bas iz tog razloga pobunjenici nisu ozbiljnije napadali Izru u Daari: zele da pred (vjerovatnu) veliku ofanzivu na dijelove grada Daare pod rezimskom kontrolom ovima omoguce da se mogu povuci prema Izri i dalje prema sjeveru.
Challenger__

#41259 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Fantassin wrote:Jes jasno je budalama.... svi su budale samo su Iranci i oni koji ih podrzavaju pametni :mrgreen:... oces da kazes da neko ima + 100 000 operativaca na terenu ili sa :-)
Vlada Damaska jedina ima međunarodni legitimitet i subjektivitet i može da zove Marsovce, njena stvar. Podržavanje ili stvaranje i naoružavanje pobunjeničkih ili inozemnih trupa na tlu Sirije (što rade Turska, Jordan i Izrael) je klasična agresija.
Challenger__

#41260 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:CIA,snajka...
Pusti demagogiju. Turski MIT, Mossad i IDF, saudijska služba itd.
cbrt

#41261 Re: Sirija

Post by cbrt »

Challenger__ wrote:Daj Boga ti. Te centri za obuku u Turskoj i "vojska Fatiha"; dole u Jordanu komandni centar USA, na Kuneitri IDF sarađuje sa Nusrom. Što su uradili, uradili su pod patronatom Turske, Izraela i Jordana (KSA; USA).

Pusti priču.
Ta obuka u Turskoj je smešna...najavljuju nešto ali ništa bitno (mada su ih Turci pustili da napadnu Kasab prelaz)...imali su oni štab u Turskoj sa sve američkim generalima i CIA-om (davala obaveštajne podatke) ali odavno se to raspalo (ja ne verujem da oni komanduju Nusri niti da ova tu komandu priznaje, postoji sad očito druga linija komandovanja). Za Daaru ne znam ali moguće da primaju smernice (sad su im dozvolili da zauzmu Nasib granični prelaz, ranije nisu). To da Nusra sarađuje sa IDF-om ti je smehotresna Asadova propaganda...Inače, isti taj Asadov režim sarađuje sa istim tim zapadom kada su u pitanju vazdušni napadi na ISIS pa se o tome ne govori puno.
Rebeli imaju puno Asadovih oficira prebega u svojim redovima i to ih čini stručnim. Poštuju oni tu hijerarhiju (uglavnom) pa ko je došao sa nekim znanjem i činom dobija isti i kod rebela
Last edited by cbrt on 19/04/2015 15:38, edited 2 times in total.
Co0l

#41262 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:CIA,snajka...
Pusti demagogiju. Turski MIT, Mossad i IDF, saudijska služba itd.
...i,naravno,Džej!
Opetja033

#41263 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Fantassin wrote:Jes jasno je budalama.... svi su budale samo su Iranci i oni koji ih podrzavaju pametni :mrgreen:... oces da kazes da neko ima + 100 000 operativaca na terenu ili sa :-)
Vlada Damaska jedina ima međunarodni legitimitet i subjektivitet i može da zove Marsovce, njena stvar. Podržavanje ili stvaranje i naoružavanje pobunjeničkih ili inozemnih trupa na tlu Sirije (što rade Turska, Jordan i Izrael) je klasična agresija.
Ne. Medjunarodni legitimitet ima samo djelomicno, tj kod dijela medjunarodne zajednice. Drugi dio medjunarodne zajednice, uglavnom onaj demokratski, je sasvim jasno rekao da je rezim davno u potpunosti izgubio legitimitet i da je SNC jedini legitimni predstavnik Sirije i sirijskog naroda. Dakle, ako cemo vec tako postavljati stvari, i jedni i drugi imaju pravo da zove koga god hoce da im pomogne u borbi protiv protivnika.
Challenger__

#41264 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Mislim, *ebe mi se. Obiće se svima njima o glavu kao što se Italiji i Francuskoj vraća divljanje po Libiji 2011. Sada neka primaju izbjeglice. Za početak.
Fantassin

#41265 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Challenger__ wrote:
Slazem se djelomicno... ali agresija je malo drugacija stvar.Recimo kakav si ti sa intervencijom Irana u Jemenu (mislim na naoruzavanje i finansiranje Huta) ili kakav si sa finansiranjem Hezbollaha od strane Irana ? Lako je gledati kroz nekakvo pravo stvari koje ti idu niz dlaku... sa druge strane isto je lako naci opravdanje kada situacija nije niz dlaku ;-)
Opetja033

#41266 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Mislim, *ebe mi se. Obiće se svima njima o glavu kao što se Italiji i Francuskoj vraća divljanje po Libiji 2011. Sada neka primaju izbjeglice. Za početak.
Sudeci po tvojim komentarima u zadnja dva-tri mjeseca na ovoj temi, meni se cini da ni ti vise ne vjerujes u vojnu pobjedu rezima? Dobro u tvojim ocima je Sirija protiv ostatka svijeta i bori se protiv Izraela, NWO, lihvara, cionista, itd. To mozemo preskociti. Ali u sustini ne vjerujes da Assad iz ovog sukoba moze izaci kao pobjednik?
Challenger__

#41267 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Ne. Medjunarodni legitimitet ima samo djelomicno, tj kod dijela medjunarodne zajednice. Drugi dio medjunarodne zajednice, uglavnom onaj demokratski, je sasvim jasno rekao da je rezim davno u potpunosti izgubio legitimitet i da je SNC jedini legitimni predstavnik Sirije i sirijskog naroda. Dakle, ako cemo vec tako postavljati stvari, i jedni i drugi imaju pravo da zove koga god hoce da im pomogne u borbi protiv protivnika.
Hajmo razdvojiti stvari. Pobuna. Svako ima pravo da izražava nezadovoljstvo prema nociocima i da mijenja vlast ako ima kapacitet. To je unutrašnja stvar svake zemlje pa i Sirije. Međunarodni legitimitet i subjektivitet se niti stiče niti gubi političkom voljom grupe zemalja već odlukama UN. Ova vlast taj legitimitet i subjektivitet ima i niko ga ne može osporiti.

Znaju to i oni koji ruše vlast u Damasku, pa to već 4 godine pokušavaju da promjene iznutra.
cbrt

#41268 Re: Sirija

Post by cbrt »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Ne. Medjunarodni legitimitet ima samo djelomicno, tj kod dijela medjunarodne zajednice. Drugi dio medjunarodne zajednice, uglavnom onaj demokratski, je sasvim jasno rekao da je rezim davno u potpunosti izgubio legitimitet i da je SNC jedini legitimni predstavnik Sirije i sirijskog naroda. Dakle, ako cemo vec tako postavljati stvari, i jedni i drugi imaju pravo da zove koga god hoce da im pomogne u borbi protiv protivnika.
Hajmo razdvojiti stvari. Pobuna. Svako ima pravo da izražava nezadovoljstvo prema nociocima i da mijenja vlast ako ima kapacitet. To je unutrašnja stvar svake zemlje pa i Sirije. Međunarodni legitimitet i subjektivitet se niti stiče niti gubi političkom voljom grupe zemalja već odlukama UN. Ova vlast taj legitimitet i subjektivitet ima i niko ga ne može osporiti.

Znaju to i oni koji ruše vlast u Damasku, pa to već 4 godine pokušavaju da promjene iznutra.
Još da misliš tako i kada je Ukrajina u pitanju (nisam pratio ali cenim da ne) gde bi nam bio kraj
Challenger__

#41269 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Sudeci po tvojim komentarima u zadnja dva-tri mjeseca na ovoj temi, meni se cini da ni ti vise ne vjerujes u vojnu pobjedu rezima? Dobro u tvojim ocima je Sirija protiv ostatka svijeta i bori se protiv Izraela, NWO, lihvara, cionista, itd. To mozemo preskociti. Ali u sustini ne vjerujes da Assad iz ovog sukoba moze izaci kao pobjednik?
Pošto se uzajamno čitamo, vjerujem da si zapazio da odavno, ima barem godiinu-dvije iskazujem zabrinutost prema dvije južne provincije (Dara, Kuneitra) a prije pada Idliba (od gubitaka vojnih uporišta između Marat al-Numana i Moreka, strahujem za cijelu provinciju Idlib. Ukratko, zapažam promjene, kako u Siriji tako u regionu i svijetu. Sva ta gibanja nisu baš povoljna po vladu u Damasku. Dakle, oprezan sam i svjestan da je ispred ljudi u tom čitavom regionu krajnje neizvjestan period.
Challenger__

#41270 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

cbrt wrote:Još da misliš tako i kada je Ukrajina u pitanju (nisam pratio ali cenim da ne) gde bi nam bio kraj
Naravno da mislim. Ono smeće od "vlade" u Kijevu, niti je vlada niti je ukrajinska. Njen legitimitet je ravan nuli.
Plastikaa

#41271 Re: Sirija

Post by Plastikaa »

Raspravljati o miru u Siriji je smijesno Sirija je nova Libija propala zemlja narednih 50 a mozda i 100 godina tako da su vam suvisne rasprave o tome sta bi bilo ako bi bilo.
cbrt

#41272 Re: Sirija

Post by cbrt »

Challenger__ wrote:
cbrt wrote:Još da misliš tako i kada je Ukrajina u pitanju (nisam pratio ali cenim da ne) gde bi nam bio kraj
Naravno da mislim. Ono smeće od "vlade" u Kijevu, niti je vlada niti je ukrajinska. Njen legitimitet je ravan nuli.
A ono UN ništa...pa sad si ga pominjao u vezi Sirije...smešno mi je kako sam sebe diskvalifikuješ iz iole smislene rasprave...
Fantassin

#41273 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Challenger__ wrote:
Ali zato je vlada u Damasku legitimna pravo puno :lol: Objektivno pa do kraja :lol:
Challenger__

#41274 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

cbrt wrote:A ono UN ništa...pa sad si ga pominjao u vezi Sirije...smešno mi je kako sam sebe diskvalifikuješ iz iole smislene rasprave...
Pa baš o tome pričam. USA i kompanija pokušavaju u Siriji da dođu do onoga što su uspjeli u Kijevu: da nametnu svoju vladu (bez obzira što ona nema ni legitimitet ni legalitat). Politika svršenog čina preko posrednika (proxy war).

Opetja033

Još nešto u vezi Sirije. Nismo ovce, znamo da ništa nije za sva vremena pa ni ta vlast. Ali ni okolne vlasti. Čitav taj prostor jednostavno kuha i samo Bog zna na šta će to ličiti na kraju.
DuckZz

#41275 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
Cinjenica je da je Islamski front izrazito islamisticka, ekstremno islamisticka, selefijska frakcija. Znamo ko su i kave su selefije, znamo veoma dobro. Selefije u Siriji visestruko radikalnije od ovih u BiH. Ne treba puno pameti da se izvuce takav zakljucak. Cinjenica je da je Islamski front najjaca frakcija sirijskih pobunjenika. Daleko najjaca. Cinjenica je da je vecina pobunjenickih grupa islamisticke orjentacije.

Cinjenica je da manjine ne zele islamisticku Siriju. Cinjenica je da medju pobunjenicima skoro da nema pripadnika drugih religija ili su na nivou statisticke greske. Cinjenica je da dobar dio suni Arapa ne zeli islamisticku Siriju. I na kraju je cinjenica, islamizam u Siriji = sukob.

A meni je dobro poznat karakter vjerskih fanatika. Iskljucivost, zadrtost, nametljivost, agresivnost..... To su im osnovne osobine. Tamo gdje su vecina silom mogu nametnuti svoja pravila. U Siriji vecina nisu i nikada nece biti.
Ne postoje činjenice. Nisi u stanju neke stvari razdvojiti na faktore. Za takve činjenice postoji twitter, facebook, ali ovo je forum gdje nemaš nikakvu poziciju da daješ neke fakte.
Šta znaš o Islamskom frontu ? Znaš ono što vidiš na youtubu, dalje ? Ništa. U prijevodu, od onog što dobiješ napraviš svoju sliku potpuno drugog i nama nepoznatog svijeta.

Da li je IF kao grupa u cjelini orijentisana na islamizan ? Sigurno da jeste, ali očigledno ne kontaš šta je islamizam, "islamska rješenja za politicke probleme bez upotrebe nasilja". Ovo ne govorim ja, već njihovi predstavnici, a to je i definicija tog "islamizma".
Ne podržavam ovako nešto, jer kao prvo nisam musliman, a kao drugo smatram da može i bolje posebno u 21. vijeku.

Priznaj sam sebi da su pripadnici FSA izvršili više zločina nego pripadnici IF-a. Bogami ja evo ne mogu da pronađem neka sranja koja su oni (IF) radili, većinu gluposti radi Al Nusra, a FSA pripadnici su ništa drugo nego skupina ljudi razlicitih karaktera, među kojima ima ološa, lopova, kretena, koji nisu ništa razliciti od naših klošara ovde, zbog toga je i razumljivo da su radili i rade sranja po gradovima, ima ih previše, vrlo teško za obuzdat.

Sama IF kao grupa je razdvojena, a na nekim mjestima se razlikuju kao neba i zemlja. Što su u težoj situaciji (Damask) to su više vjerski orijentisani, dok na drugim "dobrostojecim" mjestima (Daraa) se ne razlikuju mnogo po razmišljanju od prosječnog pripadnika FSA ili ne znam ... Znaš dobro kakva je bila situacija prije 3 godine, a pogledaj sada, ne možeš iste ljude prepoznat (govorim za grupe koje su ostale do danas).

Za sve što napišeš mogu stavit kontraargument, zato što pišeš svoja razmišljanja koja ne moraju biti tacna. Ovo sve ne vrijedi za Al Nusru, jer ako su druge grupe ekstremno islamisticke, šta je onda ona, pa tek ISIL, vidiš da se ništa ne poklapa ..
Last edited by DuckZz on 19/04/2015 16:01, edited 4 times in total.
Locked