Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

johnnykola

#41251 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

HRT2 21.00.

Slijede spojleri.

Sniježi vanka. Prvi put odistinski ove jeseni. Ledeno je doba, dabogda je vani vruće. Jednom mi je jedan poznanik rekao: Doma je bolje u većini slučajeva imati dobra pravnika nego mitraljez. Pravnik kroz obrazovanje zna pogubuti (kao uostalom i drugi ljudi najrazličitijih struka) dodir s realnošću. S onim šta je zbilja ispravno i dobro, a šta s druge strane krivo i loše. Mora da ga se upravo stoga dovodi u direktnu vezu s mitraljezom.

Dakle, neke stvari dolaze iz kuće, druge iz škole. U školi imamo toliko dokaza koji ukazuju na to kako rijetko dobijemo znanje o tome šta je to krivo s "realnošću". Naročito u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Na to nas svaki put podsjete nama bliski s rečenicama tipa: Nije to baš tako. ili Jedno je proći kroz fakultet, nešto sasvim drugo prolazak fakulteta kroz tebe. Postavkama i kretanjima u društvu nas nekad bolje pouče umjetnička djela mimo najrazličitijih kurikuluma. Knjige i filmovi, recimo. Jedan od takvih filmova je Snowpiercer.

Njegova alegorija je sasvim jasna. Poslije ljudskom greškom izazvane ekološke katastrofe na zemlji je nastupilo ledeno doba. Jedini preživjeli svoje živote su nastavili vječno se vozeći vozom u krug po ledom okovanoj planeti. Neka vrst poluboga Wilford je kreirao Mašinu, odnosno modernu arku i omogućio nastavak života poslije kataklizme. Alegorija se ogleda u tome što se u repu vlaka nalazi najniži sloj društva u tami i vlazi, a kako se krećemo k nikadzastajućoj lokomotivi (u kojoj sam stoluje Wilford) uvjeti života su sve bolji i bolji kod onih u srednjoj i višoj klasi. Kreće pobuna u repu, među otpadnicima, potlačenima, najnižoj klasi. Više im je dosadilo, kažu: Nećete nas i nadalje u vozu vozikati, u vlaku navlačiti. Slijedi probijanje do Wilforda. Neću ovdje o detaljima. Pogledajte film i u njemu uočite kako od strane učiteljice indoktrinirana djeca, u srednjem dijelu voza, preneseno, ali i konkretno, postaju oružje koje Mašina koristi za svoj opstanak.

Na kraju, po dolasku do lokomotive, ispostavit će se, sve je prevara i fol, Marisol. Jedino pravo rješenje je izaći iz Mašine u ništavilo i led, ali ipak s Nadom koja je nerijetko stara i sama od djece ostavljena gospođa koja u kasnu jesen gleda kroz prozor kako na padinu pada snijeg. A djeca se negdje drugdje u svojim toplim domovima igraju poraza i pobjede sklapajući setove vlakića, recimo one koje predvodi lokomotor Thomas i njegovi drugari.

Film na TV-u
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#41252 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

ev trasu igra a obali
Trieste, Yugoslavia
mislim da bi bilo u najmanju ruku zanimljivo pogledati :)

https://vimeo.com/179438309
milann1971

#41253 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by milann1971 »

http://www.imdb.com/title/tt5109784/?ref_=nv_sr_2

ima li gdje da se skine i ima li titl? hvala EDIT vidim da ima samo HD cam, sacekacu bolji snimak

inace dopao mi se pomalo neocekivano American made, od mene 4/5 ocjena :-) :-) :-)
omar little

#41254 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

covjece, koliko je lawrence losa glumica za trejler nisu mogli probrati dovoljno scena u kojem je pristojna, u jebenom trejleru zena glumi ko da je community theatre.
Tito_i_Partija

#41255 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

omar little wrote:covjece, koliko je lawrence losa glumica za trejler nisu mogli probrati dovoljno scena u kojem je pristojna, u jebenom trejleru zena glumi ko da je community theatre.
Haman te i sad kopka ovaj film. Ono, k'o htjela bi da ga pogledas zbog Aronofskog i postave, al' cula si toliko losih stvari o njemu da ti se ipak ne da, jelde? :D
omar little

#41256 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

sad sam prvi put kliknula na trejler. vise me je zaintrigirao njegov poosion stav da se o filmu nista ne govori/tumaci prije premijere pa mi je bio gust gledati ga kako daje intervjue i za "pijacni barometar" kad je uvidio da je pojeo govno i kad mu je studio stao cizmom na grkljan. film mozda pogledam nekad kasnije.
johnnykola

#41258 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

HRT2 21.00.

Realna traumatska :( filmska priča o životu i radu dvojice policajaca frendića.

Image

RTS2 22.00.

Crnolagana drama o korupciji u rumunjskom društvu u kojoj otac liječnik na sve načine svojoj kćerki nastoji omogućiti dobre ocjene na maturi kako bi ju mogao poslati studirati na zapad.

Film je prikazan na dvadeset i drugom SFF-u 2016. godine u okviru programa U fokusu. Iz kataloga festivala:

Image

Image

HRT3 22.50.

Neloša komedijica o uvjeravanju majke u postojanje nepostojeće države.

Image

RTS1 petnaest minuta iza ponoći.

Odličan dokumentarac korežisera Wim Wendersa (drugi režiser je sin fotografa) o životu i radu fotografa Sebastiao Salgada najpoznatijeg po dugogodišnjim fotografskim projektima Workers, Exodus i Genesis. Pogledajte Salgadove fotografije iz rudnika zlata u Brazilu.

Film na TV-u
Last edited by johnnykola on 30/11/2017 23:55, edited 1 time in total.
Tito_i_Partija

#41260 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

John Cleese wrote:Image
Pocelo je opet nijemo plakatiranje, jel? I jos uz to opet nisi gled'o Stuku, k'o sto si mi nekad davno rek'o da hoces. :-x

E pa ne moze tako. U znak protesta, sve tvoje preporuke cu da ponistavam filmovima sa istim ili slicnim imenom.

Znaci ono gore ne valja, gledajte ovo:

Image

Komentar kriticara sa imdb-a:
This movie is very funny and I think that people all over the world should see it. It has some good one liners like "in my heaven it's endless tofu balls, tube socks and boobies" the guys replies "your heaven sounds likes a sweat shop" another good one "I'm going snorkeling and won't be coming up for air, that's how good I am "

It's worth your time. See it, yo.

I like it, it's good.

I have to write 10 lines but I don't have anything else to say.

It's good, it's funny, see it.

See it when it comes out.
Znaci odlican, gledaj koliko ga covjek hvali. Tito - Kliz, 1:0.
Last edited by Tito_i_Partija on 30/11/2017 18:42, edited 2 times in total.
medvjed23

#41261 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

plakatiranje na ovoj temi je ok, jer naslov teme dovoljno govori.. no, na temi "koji ste film danas gledali" suhi plakati zbunjuju.. :D iz njih mogu saznati da je film pogledan, a da li je dobar ili loš, teško :D
Tito_i_Partija

#41262 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

medvjed23 wrote:plakatiranje na ovoj temi je ok, jer naslov teme dovoljno govori.. no, na temi "koji ste film danas gledali" suhi plakati zbunjuju.. :D iz njih mogu saznati da je film pogledan, a da li je dobar ili loš, teško :D
Bjezi mecko, ovo je sad postalno personalno izmedju mene i njega. Trudio sam se dan i noc da ga odvedem na pravi put, i ne samo ja, vec i brojni drugi forumasi, al' haman mu je draze bit' nepismen nego kulturan. E pa ne moze vise tako. :oops:
medvjed23

#41263 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

ma on ti ima folder sa par hiljada filmskih plakata koje, kad mu je dosadno, lijepi po netu.. pustite ga, svakom njegov ćeif..
nema me tamo

#41264 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by nema me tamo »

Pa fazon je što ako si pogledao dosta filmova u 90 posto situacija znaš i po osnovu plakata za film da li je recimo niskobudzetni i to..
Snake Eyes

#41265 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Ovo plakatiranje je za temu sličica dana a na ovoj temi je niđe veze, posebno ove ogromne slike...
Banksy

#41266 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Banksy »

John Cleese wrote:Image
Mike Leigh? Ovo bih rado pogledala. Kakav je, o čemu se radi?

:mrgreen:
markioni

#41267 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

i meni nekad idu na zivce ovi ogromni ali sve u svemu navikao sam (vjerovatno ce smetati nekima koji prvi put ili rijetko dolaze ovdje sto je razumnjivo") a bogami mi daju i neki distikntiv smek sto bi se reklo hehe
neka johnyja dobar je on :thumbup:
omar little

#41268 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

klizo, jaraniko, ja dasam na tvom mijestu jab njima rekla dje tacno da zadjenu te svoje postove o plakatama :D eto da znas. ja sam uz tebe. plakatiraj do zore. namierno sad. :D

John Cleese

#41269 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

omar little wrote:klizo, jaraniko, ja dasam na tvom mijestu jab njima rekla dje tacno da zadjenu te svoje postove o plakatama :D eto da znas. ja sam uz tebe. plakatiraj do zore. namierno sad. :D
https://www.youtube.com/watch?v=OQhTwGRVw-0
Hvala :D :kiss:

Inace, da nije @medo komentirao, ne bih ni znao da neko (opet...) o tome pise.
(Potencijalno dosadne komentare ne citam, a izrazito dosadne korisnike foruma blokiram. Jednostavno i efikasno :D )
John Cleese

#41270 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

Banksy wrote:
Mike Leigh? Ovo bih rado pogledala. Kakav je, o čemu se radi?

:mrgreen:
:lol: Pricacu ti :D
johnnykola

#41271 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Mike Leigh.<3

RTL 20.00.

Image

Odlična crnohumorna drama. Film je prikazan na SFF-u 2013. godine.

FTV 22.00.

Image

RTL 22.55.

Image

Od režisera odličnog Force Majeure i najnovijeg The Square za koji je
dobio Zlatnu palmu ove godine u Kanu. Nisam gledao, ali mogao bi valjati.

S nekonvencionalnim smislom za humor i nevjerojatnim talentom za opažanjem kurioziteta međuljudskih odnosa, „Nesvjesno“ isprepleće nekoliko paralelnih priča koje povezuje tematika grupne dinamike i poriv za kršenjem tabua. Dvije tinejdžerice čavrljaju, fotografiraju i opijaju se; skupina mladića eksperimentiraju sa seksom; vozač autobusa drži skupinu putnika zatočenim...
U Švedskoj će uskoro ljeto i sve vrvi od manjih indiskrecija i nedoličnog ponašanja. Leffe se voli praviti važan pred prijateljima i zbija pohotne neslane šale, posebno kada popije. U međuvremenu, pravedna učiteljica u osnovnoj školi ne zna gdje povući granicu: inzistira na tome da njezinim kolegama treba malo poduke. Zatim su tu dvije tinejdžerice koje vole pozirati za seksi fotografije i koje vole tulumariti, ali jedne noći u parku, potpuni stranac pronađe djevojku mrtvu pijanu. Humorističan pogled na lekcije koje trebamo naučiti, prodike koje trebamo održati i granice koje ne bismo smjeli prijeći.

HRT3 23.40.

Image

Film na TV-u
Tito_i_Partija

#41272 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

John Cleese wrote:
omar little wrote:klizo, jaraniko, ja dasam na tvom mijestu jab njima rekla dje tacno da zadjenu te svoje postove o plakatama :D eto da znas. ja sam uz tebe. plakatiraj do zore. namierno sad. :D
https://www.youtube.com/watch?v=OQhTwGRVw-0
Hvala :D :kiss:

Inace, da nije @medo komentirao, ne bih ni znao da neko (opet...) o tome pise.
(Potencijalno dosadne komentare ne citam, a izrazito dosadne korisnike foruma blokiram. Jednostavno i efikasno :D )
Ih, ne pricaj mi tu bajku o nekakvoj blokadi, bikoz aj dount biliv it. :-D
relativno84

#41273 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by relativno84 »

Image
:thumbup:
markioni

#41274 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

vako cu ja pocet ponavljat praljak? praljak..praljak? praaljak!!....praljak..
hadzinicasa

#41275 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by hadzinicasa »

Glass Castle
Podsjeca me malo na Captain Fantastic ali samo u onom smislu ljudi koji ne prihvacaju ustaljeni normatizirani nacin zivota kao jedini ispravan i moguc. Ipak puno suroviji i bavi se dimenzijom utjecaja zivotnih odabira i licnosti roditelja na djecu. Odnosno kako se ta mala bics oblikuju. (Scena u restoranu i reakcije na pocetku filma naznacavaju ovaj momenat)
Post Reply