NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
aMeR_BH

#4126 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by aMeR_BH »

Nasuo 90l goriva na Gazpromu kod Wise, prešao ~1300km. Nasuo u Francuskoj 90l i prešao isto. Isto auto, isti stil vožnje
Toliko o nekvaliteti dizela na Gazpromu
ZPP

#4127 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by ZPP »

Je li imao neko iskustva sa Green Oil pumpom kod Uniprometa? Kvalitet goriva?
quarterback

#4128 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

aMeR_BH wrote:Nasuo 90l goriva na Gazpromu kod Wise, prešao ~1300km. Nasuo u Francuskoj 90l i prešao isto. Isto auto, isti stil vožnje
prije par godina sam bas da vidim ove navode oko kvaliteta goriva nasuo na tifon pumpi u hrvatskoj posto su bili na glasu kao najbolji i nikakve razlike nisam vidio u odnosu na sipanja u bih...

primjetim kada naspem na losijim pumpama (primjetim samo po tome sto se auto vise trese u leru) ali na kilometrazi nisam nikada primjetio bilo kakva znacajna odstupanja pa da mogu reci da je do goriva
iTo

#4129 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by iTo »

ja kad naspem na AGIP pumpama u Austriji imam osjecaj ko da sam rucnu spustio...
quarterback

#4130 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

iTo wrote:ja kad naspem na AGIP pumpama u Austriji imam osjecaj ko da sam rucnu spustio...
jbg nisam bio tamo nikada
dgL_

#4131 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

quarterback wrote:
aMeR_BH wrote:Nasuo 90l goriva na Gazpromu kod Wise, prešao ~1300km. Nasuo u Francuskoj 90l i prešao isto. Isto auto, isti stil vožnje
prije par godina sam bas da vidim ove navode oko kvaliteta goriva nasuo na tifon pumpi u hrvatskoj posto su bili na glasu kao najbolji i nikakve razlike nisam vidio u odnosu na sipanja u bih...

primjetim kada naspem na losijim pumpama (primjetim samo po tome sto se auto vise trese u leru) ali na kilometrazi nisam nikada primjetio bilo kakva znacajna odstupanja pa da mogu reci da je do goriva
o tome pricamo, razlike evidentno postoje, ali neki prave toliki bauk oko toga kako oni primjete na svakom kretanju na ubrzanju, prije im potrosi, bla bla bla... samo se furaju, a u sustini te razlike je nemoguce skontati... barem bitno percepcirati i reci "fakat radi drugacije, losije ubrzava itd.td."

da je gorivo kod nas prljavije je evidentno, ali dobar dio toga ostane u filteru, mjenjas filter ranije i to je sva pamet...

a ne naspem 10 KM na Gazpromu, u rezervaru mi bilo 5-6 litara od prije i ja osjetim DRASTICNU RAZLIKU... ma kuci pa furaj :D
Jaha TZ

#4132 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Jaha TZ »

dgL_ wrote: da je gorivo kod nas prljavije je evidentno, ali dobar dio toga ostane u filteru, mjenjas filter ranije i to je sva pamet...

a ne naspem 10 KM na Gazpromu, u rezervaru mi bilo 5-6 litara od prije i ja osjetim DRASTICNU RAZLIKU... ma kuci pa furaj :D
e baš ti je pamet
pa ti troškovi što ćeš ranije i češće mijenjat filtere će i da ponište svu razliku koju si dobio sipajući nešto jeftinije gorivo
a da ne računaš rizik kada će sam filter postat prezasićen i postat neefikasan te kao takav početi propuštat prljavštinu u sistem ubrizgavanja a kada tako nešto dođe do brizgaljki slobodni zavuci duboko u džep i uhvati se za glavu i "furaj" kukajući što si sipo na sumljivim pumpama
dgL_

#4133 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

Jaha TZ wrote:
dgL_ wrote: da je gorivo kod nas prljavije je evidentno, ali dobar dio toga ostane u filteru, mjenjas filter ranije i to je sva pamet...

e baš ti je pamet
pa ti troškovi što ćeš ranije i češće mijenjat filtere će i da ponište svu razliku koju si dobio sipajući nešto jeftinije gorivo
a da ne računaš rizik kada će sam filter postat prezasićen i postat neefikasan te kao takav početi propuštat prljavštinu u sistem ubrizgavanja a kada tako nešto dođe do brizgaljki slobodni zavuci duboko u džep i uhvati se za glavu i "furaj" kukajući što si sipo na sumljivim pumpama

sipaj gdje hoces, mjenjaj filtere kad hoces, radi sta hoces, zaboli me rodjak... ja sam napisao realno i objektivno sta i kako... a vi sto primjetite razlike na svakoj pumpi kad naspete ste mi idoli :) na EP mi vise trosi, na Gazpromu m ise trese, a na HIFI slabije vuce, dok se na Selexu gasi... ma KOMA ;)
kokuz_sa

#4134 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by kokuz_sa »

hajmo reci da sam mozda freak..ali volim da vodim evidenciju oko sipanja goriva

tako da u zadnjih 2g imam uredno koliko sipao koliko presao..vozim dizela koji svasta guta..
gorivo sipam kada potrosim jedno pola rezerve pa onda naspem ili cijeli ili 2/3 rezervara tako da nema mjesanja goriva sa nekim sa druge benzinske..
sto se tice voznje nema neke velike oscilacije..tipa da sam nesto pratio na gradskoj a nesto na otvorenoj cesti..90% potrosenog goriva je na istoj relaciji..

uglavnom..ja to pisem kad sta ui gdje pa analiziram ponekad i ovo je par nekih na kojim sam cesce sipao gorivo.. u zagradi je cijena koliko sam priblizno ostavio para kojim postajama..

INA, EP za istu litrazu predjem skoro identicnu kilometrazu..(potroseno oko 300KM)
HIFA razlika u odnosu na ove gore je oko 20-25km manje predjenih( potroseno 270KM)
GAZPROM moze u grupu sa INA i EP. po predjenim kilometrima ali auto nema jacinu kao kad sipam gorivo na te dvije sponemute..(360KM)
BP kilometraza koja se predje je osjetno manja a auto osjetno slabije vuce..haman papucica do kraja da se pritisne i tek onda da osjetim sta. (200KM)
MANDIC-zadnja dva rezervara kod njih sipao..za istu litrazu sam prvim rezervarom presao 43 a drugim 50km vise nego sa INA i EP..sto se tice vuce auta ekstra mi za sada..D5 sam sipao (imaju i D4 u ponudi pa da naglasim)

od ostalih nekih..bi Tarika izdvoio da ima dobro gorivo..i sada napamet ne znam dok ne pogledam tefter ali pumpa ispod mostara s lijeve strane ima jako dobro gorivo..

jedno od najgorih goriva koje sipao blizu granicno prelaza na sjeveru nam zemlje.. :-) auto pocelo skakat.. prvi majstor i kod njega..izbacili gorivo..nasuli novo i preporodilo se auto
Jaha TZ

#4135 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Jaha TZ »

kokuz_sa wrote:
INA, EP za istu litrazu predjem skoro identicnu kilometrazu..(potroseno oko 300KM)
HIFA razlika u odnosu na ove gore je oko 20-25km manje predjenih( potroseno 270KM)
pa naravno da će iNA i EP imat isto gorivo, ista je firma
snabdjevaju se iz rafinerija u Sisku i Rijeci

meni sa HIFA-om najbolje vuče
benzinac
nije loš ni EP
sa Petrol-om imam subjektivni osjećaj da brže potrošim
seoBIH

#4136 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by seoBIH »

Ja garantujem da kada bi vam neko doneo kanistere koji su neobiljezeni sa gorivom sa EP, hife, gasproma i petrola, dali da svako probate, vi ne biste znali razliku.

To je isto ono "joj flasirana voda mi je ukusnija" pa ljudi urade test, ovi pojma nemaju sta piju pa se sjebu :)
dgL_

#4137 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

seoBIH wrote:Ja garantujem da kada bi vam neko doneo kanistere koji su neobiljezeni sa gorivom sa EP, hife, gasproma i petrola, dali da svako probate, vi ne biste znali razliku.

To je isto ono "joj flasirana voda mi je ukusnija" pa ljudi urade test, ovi pojma nemaju sta piju pa se sjebu :)

a ja cu tebi da garantujem da naspes benzin na 5-6 razlicitih pumpi da bi na jednoj bio zelen, na drugoj smedjkast, na trecoj haman plavkast, na cetvrtoj zuckast... sta cemo stim ??

mjesanje goriva sa aditivima, sa ovim sa onim i to je to... medjutim opcenito po funkcionalnosti razlike su male.. i vjerovatno kao sto kazes niko nebi ni primjetio ovolike razlike kakve imaju noseni subjektivnim osjecajem i percepcijom da si bas tu nasuo...

helem otom potom... gorivo je u 5 deka i nemoguce je da motor mjenja 5 rezima rada sa gorivom na 5 razlicitih pumpi... to je suludo zaista
began

#4138 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by began »

Petrol Zenica 2.16 joj lopova mati dignu cjenu prije nego cuju da je barel poskupio.
dgL_

#4139 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

began wrote:Petrol Zenica 2.16 joj lopova mati dignu cjenu prije nego cuju da je barel poskupio.
ma nema pravila drug moj... do ljeta ce bit stare cijene... a tamo pred Novu godinu 2.80 litar... nema tu neke filozofije... osim ako drzava ne odluci da zastiti jadne gradjane i krajnje potrosace i ne kaze hajmo stat malo, e ovako cemo sad... mada ni njima to nije u interesu... nebi me cudilo da bace nove akcize kao i HR pa da ga limoBa... utroba im se okrenula svima ako Bog da !
Better Man

#4140 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Better Man »

began wrote:Petrol Zenica 2.16 joj lopova mati dignu cjenu prije nego cuju da je barel poskupio.
I u Vogošći i to diesel. Benzin im je 2,11 KM
Last edited by Better Man on 10/05/2015 01:04, edited 1 time in total.
Dino Djurbuzovic

#4141 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Dino Djurbuzovic »

Pozdrav svima, ja sam uvijek preferirao dobru setnju u odnosu na voznju autom.
Jaha TZ

#4142 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Jaha TZ »

dgL_ wrote:
mjesanje goriva sa aditivima, sa ovim sa onim i to je to... medjutim opcenito po funkcionalnosti razlike su male.. i vjerovatno kao sto kazes niko nebi ni primjetio ovolike razlike kakve imaju noseni subjektivnim osjecajem i percepcijom da si bas tu nasuo...

helem otom potom... gorivo je u 5 deka i nemoguce je da motor mjenja 5 rezima rada sa gorivom na 5 razlicitih pumpi... to je suludo zaista
opet pametovanje bez pokrića
kao prvo i na svjetskom tržištu se uvjek znalo i zna se koja je nafta kvalitetnija (na primjer libijska važi za najkvalitetniju) a koja je lošija (ruska je na glasu kao loša)
a onda tek dolazi u kojoj se rafineriji prerađuje, da li u nekoj od EU gdje se poštuju standardi ili negdje na divljem istoku, kao na primjer u Pančevu gdje je rafinerija u koju Gasprom dovlači svoju, svakako početno lošu naftu na preradu, a onda snabdjeva region sa derivatima
INA i EP se snabdjevaju iz rafinerija Sisak, Rijeka
Nestro iz rafinerije Bosanski Brod
Petrol iz rafinerije u Kopru
HIFA kažu iz rafinerija iz Italije itd.

i totalna je onda glupost da kvalitet goriva može biti isti, em nije bazna nafta sa istog izvorišta, em je prerađena po različitim tehnologijama u različitim rafinerijama i zemljama
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4143 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

Jaha,memo,golfu,kralju,optima klonu,hajde ucini covjecanstvu uslugu i idi na ringe ringe raja forum. :wink:
dgL_

#4144 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

Jaha TZ wrote:
dgL_ wrote:

opet pametovanje bez pokrića
kao prvo i na svjetskom tržištu se uvjek znalo i zna se koja je nafta kvalitetnija (na primjer libijska važi za najkvalitetniju) a koja je lošija (ruska je na glasu kao loša)
a onda tek dolazi u kojoj se rafineriji prerađuje, da li u nekoj od EU gdje se poštuju standardi ili negdje na divljem istoku, kao na primjer u Pančevu gdje je rafinerija u koju Gasprom dovlači svoju, svakako početno lošu naftu na preradu, a onda snabdjeva region sa derivatima
INA i EP se snabdjevaju iz rafinerija Sisak, Rijeka
Nestro iz rafinerije Bosanski Brod
Petrol iz rafinerije u Kopru
HIFA kažu iz rafinerija iz Italije itd.

i totalna je onda glupost da kvalitet goriva može biti isti, em nije bazna nafta sa istog izvorišta, em je prerađena po različitim tehnologijama u različitim rafinerijama i zemljama

postoji standard koji svaka ta rafinerija mora da ispostuje... o tome ti govorim... i onda sam budi pametan i zakljuci zasto govorim da je gorivo u 5 deka... barem sto se tice preradjenih krajnjih proizvoda sa naftnih pumpi

to kakve je kvalitete nafta u libiji ili u rusiji apsolutno ne mora da ima nikakve veze sa kvalitetom krajnjeg proizvoda (benzina recimo) na pumpi...
shandrprcSA

#4145 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by shandrprcSA »

SELEX benzin 98 2,21
dgL_

#4146 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

shandrprcSA wrote:SELEX benzin 98 2,21

onda je 95 2.11
probook

#4147 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by probook »

Dino Djurbuzovic wrote:Pozdrav svima, ja sam uvijek preferirao dobru setnju u odnosu na voznju autom.
...joj sada mi dodji i pametuj. Lako je setati kada si u centru grada, ja zivim 6 kilometara od grada za svaki qrac auto moram paliti. Sada ispade eto ja nzm setati.
quarterback

#4148 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

nestro prema palama 1.97 bmb95
Last edited by quarterback on 09/05/2015 20:21, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4149 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Truba »

sad sam ja cvaju na mb natocio ali ne vidjeh koliko je :cry:
Ned071

#4150 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Ned071 »

Petrol brijesce nafta 2.16, INA Konjic 2.11... Masala...
Post Reply