Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
suza81

#4126 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Alhemicarkaa wrote:Za kupke - moja vala nije imala ni packe ni sa becutanom, nekih pet maraka :D Ja sam kupovala mustelu tek kasnije kad je imala problema sa licem - kao a je neko ožario, vjerovatno dermatitis bio.
A krema ja bi izbjegavala pavlovićevu, poteška je, meni se puno boljom pokazala dr. Paša, a sve je prirodno.
I ja losion nisam ni kupovala, ali baby ulje (opet becutan) mi je nazamjenjivo - i dan danas je masiram njime nakon kupanja, baš uživa u tome.
Na sta konkretno mislis kad kazes da je pavloviceva poteska? Ja je koristim malom i zadovoljna sam. Ne ostavlja one bijele tragove kao bademova i druge.
bizet

#4127 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

@misao, nisam na fejsbuku
ali nadjoh jutros simpaticnu stranicu sa nesto recepata

http://www.squidoo.com/ka-ice-za-bebe-recepti

pa sam za dorucak joj jutros skuhala 2 suhe sljive i 1 marelicu u malo vode, taj kompot sam pomijesala sa kravljim mlijekom, dodala tanki listic putera i na tome napravila griz, u koji sam dodala gnjecenu bananu...nije lose :oops:
trebam joj probati dati taj mix naranca i mladi sir
uvela sam ja njoj tikvu stambolku, ali nije joj vakat, iako je jos imam u zamrzivacu, ne dajem joj
tikvice sam probala, neka kupovna kasica od koje je dobila proliv koji je trajao danima...i vise se nisam usudila ponuditi joj tikvice...mogla bih probati ponovo, ali ovaj put da ih ja napravim

kako pravite grasak?...sad kad nema mladog...ona je jela grasak u par navrata, ali ja kupim zamrznuti i tesko joj je to za stomacic, kazu mi da skidam ljuske, ja nisam, a nisam ni primjetila da trebam :oops:

@Lie to me, imas pravo, dosadan jelovnik je izgleda samo moj problem :lol:
JanuaryJones

#4128 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Mogu li se domaće hapice zamrzavat? Mrkva, tikvica, jabuke?

Sent from my iPad using Tapatalk
duboka_misao

#4129 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

JanuaryJones wrote:Mogu li se domaće hapice zamrzavat? Mrkva, tikvica, jabuke?

naravno kao i izdojeno mjeko
JanuaryJones

#4130 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

duboka_misao wrote:

I kako se odmzavaju, mikrovalna, topla voda?!

bizet

#4131 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

JanuaryJones wrote:
duboka_misao wrote:

I kako se odmzavaju, mikrovalna, topla voda?!

ja ne bi gotove hapice zamrzavala...mozes posebno povrce, sad volja blansirano, volja isjeckati i spremiti u zamrzivac, ako mu nije sezona npr.
gotovu hapicu mozes u frizider, pa da si mirna 2 dana...ja ne praktikujem, pa ni tebi ne mogu isto savjetovati

vjerujem da se moze zamrznuti, ali kad ga izvadis onda ponovo termicki obraditi...dokuhati...razmisljam kako ja radim sa satarasem...ali ne bih ja to bas bebama praktikovala, pa i svoje dupe gledam da sacuvam koliko mogu
mozda najbolje mjerilo jeste kako jedes ti tako tretiraj i bebu
mali_balon

#4132 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by mali_balon »

radenska wrote:gdje kupujete te zitarice. Mogli smo malo promijeniti dorucak sad kako ima ovog voca.
Moja hanuma ih kupuje u DMu alnatura 5 vrsta zitarica, noc prije ih stavi u vodu, a ja (dok sam deverao oko dzetica) ih ujutru procjedim i prokuham, ono da se zapjeni, onda ide banana, jabuka zlatni delises (jer je slatka i nema fule da se ne svidi), kasikica meda (ako je dzetic dovoljnog uzrasta) i 5 6 kapi limuna, sve to u blender i da vidis kako puca. I nakon sad u peleni od oka 3 do 4Kg nus proizvoda :D
JanuaryJones

#4133 Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

bizet wrote:
ja ne bi gotove hapice zamrzavala...mozes posebno povrce, sad volja blansirano, volja isjeckati i spremiti u zamrzivac, ako mu nije sezona npr.
gotovu hapicu mozes u frizider, pa da si mirna 2 dana...ja ne praktikujem, pa ni tebi ne mogu isto savjetovati

vjerujem da se moze zamrznuti, ali kad ga izvadis onda ponovo termicki obraditi...dokuhati...razmisljam kako ja radim sa satarasem...ali ne bih ja to bas bebama praktikovala, pa i svoje dupe gledam da sacuvam koliko mogu
mozda najbolje mjerilo jeste kako jedes ti tako tretiraj i bebu
Zato sam i pitala jer mi je djelovalo nepraktično i hajmo reći nezdravo. Pokušavam da skontam način da napravim veću količinu, da ima, a da se ne pokvari.

manekenka u penziji

#4134 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Izvinite sto se mjesam (stalno vas čitam da sto vise stvari zapamtim) ali kakva je razlika ako zaledis povrće ili prije toga ga termički obradis pa opet zaledis kad ćeš ga opet svakako poslje doraditi (uh, sto ga ja zapetlja).
Ako se mlijeko može zalediti, sto ne bi i hapice? Jeste da je bolje frisko, ali ako je u pitanju domaća hrana i hapice od iste vjerujem da je opet i zaledjeno zdravije od konzerviranih hapica ili povrća/voca uzgajanog na pesticidima.
ciki4

#4135 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Ako imas 100% provjereno domaće, bolje je svakako malo ga obraditi ili friško zalediti dok mu je sezonapa kad zatreba kuhati. Frisko, zdravo, ne tretirano moze samo onaj ko ima svoj vrt što je rijetkost pa onda od dva zla biraj manje.
suza81

#4136 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Bolje je zaledit svjeze povrce pa poslije od njega pravit hapice nego zaledit hapicu. U prvom slucaju imas jedno zamrzavanje i jedno kuhanje a u drugom kuhas, zamrznes pa opet kad hoces dat djetetu zagrijavas do vrenja. Barem bih ja to iz zamrzivaca opet malo prokuhala. Sto se hrana vise obradjuje vise gubi hranjive sastojke.
Medjutim ako neko hranu iz zamrzivaca samo zagrije do temperature za jelo ispadne isto.
Mis mekinjas

#4137 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Ja imam ovu spravu:
Image

I teglice i mlijeko iz zamrzivaca grijem i otapam u njoj.
Iz mikrovalke mi to nikako ne ispadne kako hocu. :-?
Hranu kuham svjezu, jos mi ne treba zaledjena. Ali da treba, ovo sto imam je spas. I bocicu kad napravim odrzavam temperaturu u tome. Ja ne bih ni znala za ovo vec mi prijateljice sa djecom donijele kad sam bila trudna i rekle da cu koristit stalno. Bome su u pravu.
JanuaryJones

#4138 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Mis mekinjas wrote:Ja imam ovu spravu:
Image

I teglice i mlijeko iz zamrzivaca grijem i otapam u njoj.
Iz mikrovalke mi to nikako ne ispadne kako hocu. :-?
Hranu kuham svjezu, jos mi ne treba zaledjena. Ali da treba, ovo sto imam je spas. I bocicu kad napravim odrzavam temperaturu u tome. Ja ne bih ni znala za ovo vec mi prijateljice sa djecom donijele kad sam bila trudna i rekle da cu koristit stalno. Bome su u pravu.
Imam i ja istu samo Aventovu a konkretno me zamrzavanje zanimalo zbog obaveza oko posla i djeteta a nemam nikoga da mi pomogne, sve moram sama. Kamo sreće da mi je još par ruku.

safran

#4139 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

JanuaryJones wrote: Imam i ja istu samo Aventovu a konkretno me zamrzavanje zanimalo zbog obaveza oko posla i djeteta a nemam nikoga da mi pomogne, sve moram sama. Kamo sreće da mi je još par ruku.

JJ ima opcija i za mame s manjkom ruku. Imaš opcije zamrzavanja i pasterizacije. Za meso bih preporučila zamrzavanje a za povrće i voće pasterizaciju. Ja sam barem tako radila (a neće biti drama ni ako se zamrzne samo što je imam samo tri ladice zamrzivača i sve što mogu pasteriziram). Dakle:
- piletina, koljenica - ekspres lonac, iskuhati, razliti u manje posudice (sa komadićima mesa) i kad se ohladi u zamrzivač i imaš spreman temeljac za sve ostalo,
- povrće i voće sam pasterizirala jer smo imali iz naše bašte pa sam pripremala zimnicu samo u male teglice za jednu porciju - tikvice obariš i izblendaš, mrkvicu isto tako možeš, tikvu stambolku ispečeš u rerni tako što je prepoloviš i okreneš korom prema vani tako da se u stvari peče u pari (ispod ide tepsija i ne štedi papir za pečenje - ne želiš više posla), grašak, buranija, skuhati u blago zaslanjenoj vodi i pakovati u teglice, šljive skuhati u pari i odvojiti koštice, kruške oguliti, narezati i skuhati u pari .....
Samo za krompir nemam recept a on se začas skuha. Da, ni sa špinatom se nisam igrala - on uvijek ide svjež.
Eh, sad, vječiti problem je prostor u zamrzivaču - nema se prostora za sve kutijice. I to se da riješiti - kada se kašica zamrzne, izbaciš zaleđene diskove iz kutijice u kesicu i zauzimaju manje prostora.
Kad je vrijeme spremati klopu jedan disk mesne supice, jedan mrkvice, jedan graška, pola krompira u šerpicu i sve gotovo za 5 minuta.
dama_u_crnom

#4140 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Moja beba od 7 mjeseci nikako nece da lezi na stomaku. Stavljam je stalno pomalo, ali to bude jako kratko, jer se brzo unervozi. Imam osjecaj kao da se pati.. Muci me to i zbog puzanja i jacanja misica.. Sama se nikad ne okrece s ledja na stomak i obrnuto.. Zna li neko sta bih trebala uraditi? Inace beba fino napreduje, sjedi vec pomalo i samostalno..
radenska

#4141 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ma nista ne sekiras, propuzace. Moj sin je sa 9 mjeseci tek poceo da se okrece, a prohodao malo prije rodjendana. sad ga ne moze covjek stici :D
Mis mekinjas

#4142 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Sad stvarno ne znam. Moje dijete od 2. mjeseca spava na trbuhu i stalno je na trbuhu i vrti se u oba smjera.
Probaj bebi igracke staviti ispred nosa kad je stavis potrbuske, mozda krene za njima. :roll:
kadinica

#4143 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kadinica »

dama_u_crnom wrote:Moja beba od 7 mjeseci nikako nece da lezi na stomaku. Stavljam je stalno pomalo, ali to bude jako kratko, jer se brzo unervozi. Imam osjecaj kao da se pati.. Muci me to i zbog puzanja i jacanja misica.. Sama se nikad ne okrece s ledja na stomak i obrnuto.. Zna li neko sta bih trebala uraditi? Inace beba fino napreduje, sjedi vec pomalo i samostalno..
Samostalno sjedenje se desi tek onda kada se beba sama iz ležećeg položaja posjedne. Ovo nije moguće ako se ne okreće.
Sjedenje koje se ne preporučuje je posjedanje i čuvanje jastucima.

Ja bi je držala što više na podu, na dekici, to joj je najbolji trening. Moji su se počeli okretati između 4. i 5. mjeseca, neke bebe to urade kasnije, ali bi trebali svi postići to famozno okretanje.
Ja bi to spomenula pedijatrici na sljedećem pregledu...
JanuaryJones

#4144 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

safran wrote:
JanuaryJones wrote: Imam i ja istu samo Aventovu a konkretno me zamrzavanje zanimalo zbog obaveza oko posla i djeteta a nemam nikoga da mi pomogne, sve moram sama. Kamo sreće da mi je još par ruku.

JJ ima opcija i za mame s manjkom ruku. Imaš opcije zamrzavanja i pasterizacije. Za meso bih preporučila zamrzavanje a za povrće i voće pasterizaciju. Ja sam barem tako radila (a neće biti drama ni ako se zamrzne samo što je imam samo tri ladice zamrzivača i sve što mogu pasteriziram). Dakle:
- piletina, koljenica - ekspres lonac, iskuhati, razliti u manje posudice (sa komadićima mesa) i kad se ohladi u zamrzivač i imaš spreman temeljac za sve ostalo,
- povrće i voće sam pasterizirala jer smo imali iz naše bašte pa sam pripremala zimnicu samo u male teglice za jednu porciju - tikvice obariš i izblendaš, mrkvicu isto tako možeš, tikvu stambolku ispečeš u rerni tako što je prepoloviš i okreneš korom prema vani tako da se u stvari peče u pari (ispod ide tepsija i ne štedi papir za pečenje - ne želiš više posla), grašak, buranija, skuhati u blago zaslanjenoj vodi i pakovati u teglice, šljive skuhati u pari i odvojiti koštice, kruške oguliti, narezati i skuhati u pari .....
Samo za krompir nemam recept a on se začas skuha. Da, ni sa špinatom se nisam igrala - on uvijek ide svjež.
Eh, sad, vječiti problem je prostor u zamrzivaču - nema se prostora za sve kutijice. I to se da riješiti - kada se kašica zamrzne, izbaciš zaleđene diskove iz kutijice u kesicu i zauzimaju manje prostora.
Kad je vrijeme spremati klopu jedan disk mesne supice, jedan mrkvice, jedan graška, pola krompira u šerpicu i sve gotovo za 5 minuta.
Hvala ti, puno si mi pomogla ;)

Sunculish

#4145 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Da li iko zna gdje je odselila ona radnja bebi odjeće iz BBI Centra, IANA?
Već mjesec dana je tražim i na internetu, međutim nigdje broja niti ikakve informacije o njima.

Što se tiče puzanja, ja poznajem jednu damicu od deset mjeseci koja ne puzi. Nije joj ni brat puzao več odmah prohodao, tako da se roditelji puno ne brinu oko toga.
Moja je propuzala sa 4,5 mjeseca a tek prije 1 mjesec je otkrila da može da puzi oslanjajući se na koljena i šake. Do tada se vukla vojnički, zgodno joj bilo po parketu. :lol:
blondina

#4146 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

Draga mame,koje ste klix pelene pripremile za svoje bebice.Ja polahko privodim pripreme kraju,al se dvoumim između pampers premium,one bijele ili one pampers zeleno pakovanje.Neki mi savjetuju da su bolje zelene,pa sad ne znam sta da radim.
radenska

#4147 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

i meni su bolje zelene. Mada ja kupujem one DMove babylove pelene, one su mi nekako najmekse.
LieToMe

#4148 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

blondina wrote:Draga mame,koje ste klix pelene pripremile za svoje bebice.Ja polahko privodim pripreme kraju,al se dvoumim između pampers premium,one bijele ili one pampers zeleno pakovanje.Neki mi savjetuju da su bolje zelene,pa sad ne znam sta da radim.
Tu nemas nekog recepta...sve zavisi sta bebi odgovara (koliko doji, piski, koliko spava...).

Mi smo u porodilistu dobili uzorke svih pelena tako da smo sve isprobali. Najbolje su nam bile pampers premium care i koristili smo ih dugo (cini mi se do 6-7og mjeseca). Onda smo presli na zeleni pampers. Posto su nam svi hvalili lumpi i dm-ove pelene uzeli i probali i pokajali se.

mi smo zelenim pampersom odusevljeni, curica spava noc u komadu (nekad i po 11-12 sati) sve druge pelene su znale propustiti, bude upisana dozavrat :lol: i ne radim za pampers :mrgreen:
zodi36

#4149 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

Pozdrav mamice.jedno mozda glupo i bezobrazno pitanje ali bi svaki savjet dobro dosao.imamo momcinu od 11 mjeseci.zdrava hvala Bogu i hiperaktivna beba.preko dana normalno jede hapicu,ono sto mu supruga pravi(razne supice),ono pomalo sto i mi jedemo itd...probudi se ujutro oko 9 i u toku dana zaspe oko 14 sati i spava 90 ili 120 min.jos nikad nije sam zaspao,kako preko dana,tako i navece,pocne plakati,trljati oci i onda ga malo ljuljuskamo,sok ili hapica i onda zaspi.Nacece zaspi oko 22 sata.spava od prvog dana sam u svom krevetcu tik pored naseg kreveta.sad ide pitanje,u toku noci se cesto budi,prevrce,place.posto radim i ustajem rano skroz slabo spavam kao i beba.on kad zaplace,mi ga malo uzmemo,ljuljuskamo,malo sokica i on opet zaspi,ali kad je gladan onda bas jako place,i dok supruga ustane i napravi hapicu za tih 5 min se toliko razbudi i isplace da onda tesko zaspi.jeli normalno da dijete pojede prije spavanja oko 22 sata 220 ml hapice,onda u 1 po ponoci isto i opet oko 5 ujutro tako.moja supruga kaze da ga treba odvikavati od toga ali on toliko place da ja izgubim nekad strpljenje ljuljuskati ga pa mislim da je gladan..inace vrlo slabo vode pije,davati smo mu cesto sok bio od jabuke ali sad to izbjegavamo,jer zelimo da vise pije vode,ali on slabo hoce vode.imate li kakav savjet.hvala
zodi36

#4150 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

P.s. Jos da upitam da nezna ko od vas do koje godine se oblikuje djetetova glava.kod nas beba prva dva ili tri mjeseca nije htjela da se okrece na lijevo i uvjek je spavala na ledjima sa glavom u desno tako da se malo zadnji dio lobanje ono blago deformisao,kao ostala rupa u lijevoj strani.onda smo isli na gimnastiku i on se hvala Bogu poceo okretati svakako i sad je zvrk mali koji samo sto se neokrene 380 stepeni.to udubljenje u glavi je sve manje a i pokrila ga je kosica tako da se slabo primjeti ali kad ga ono mazis i prelazis rukom preko glave to se primjeti.dali ce se to ispraviti,on sad spava i na stomaku i lijevo i desno ,ma svakako
Post Reply