Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
problemnatravunu

#4126 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by problemnatravunu »

O'zone wrote:Stigao danas račun za vodu. Trebao bi VIK uzeti od BHTelecoma slogan "Idemo prvi, dajemo više".

27,70 KM potrošeno
Jel to zaista potroseno, ili su oni tako napisali?
Dakle, jeli imas svoj vodomjer ili je to zajednicki, pa pravedno dijeli!
Meni je nekako najzalije platiti racun njima, jer znam da to sto mi je doslo ja nisam potrosio....
neki

#4127 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

kao sto se raspadaju cijevi stare 50 godina po gradu i siklja na sve strane, isto tako se raspadaju i cijevi stare 50 godina po vašim zgradama...ako ste na zajedničkom vodomjeru i odjednom počnu dolaziti uvećani računi, to je prvi znak da je pukla neka cijev u zgradi. Vodovod nema nista s tim, sve instalacije s vaše strane vodomjera su vaša odgovornost
O'zone
Globalni moderator

#4128 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

problemnatravunu wrote:
O'zone wrote:Stigao danas račun za vodu. Trebao bi VIK uzeti od BHTelecoma slogan "Idemo prvi, dajemo više".

27,70 KM potrošeno
Jel to zaista potroseno, ili su oni tako napisali?
Dakle, jeli imas svoj vodomjer ili je to zajednicki, pa pravedno dijeli!
Meni je nekako najzalije platiti racun njima, jer znam da to sto mi je doslo ja nisam potrosio....
Zajednički, 22 stana zgrada. Nikad nikog nema da pregleda stanje vodomjera, žalili se više puta ViK-u pa onda mjesec dva dolaze kontorlori i pregledaju pa dođu manji računi a onda opet poslije toga po starom od 27 do 29 KM mjesečno. Nekad se uganja stižu po četiri mjeseca identični računi u pfening.
roki

#4129 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by roki »

LOPOVI JEDNI!!!
U augustu mjesecu voda mi nije očitana i dolazi prepisan iznos na računu od mjeseca jula 15KM.Ok, znam kako to ide, nisu vršili očitanja.Od 01.08 do 15.9. prema vodomjeru trebalo je da dođe oko 45KM vode i kontam manje onim 15KM to je 30.Al jok oni napisali 45KM
mayab

#4130 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mayab »

Sta reci, ljudi ugradjujte svoje vodomjere, ja sam vec pisao da sam ja licno u dvojbi oko toga , jer imam dvije vertikale, a dolazi mi da kazem, jos prihvatljivih, oko 25 KM za 3 clana!
Inace kod mene je ocitanje sa (njihovog) zajednickog vodomjera za dva ulaza sa po 10 spratova, dijeli se na 225 clanova :shock: , tako da sve u svemu, jos uvijek mi je prihvatljivo.... mada 5,289 m3 po clanu domacinstva, ispada da potrosimo 15,867 kubika, ili ti skoro 16000 litara
ultima_palabra

#4131 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ultima_palabra »

Sinoć me iznenadi voda u 3 ujutro... toliko da sam se razbudio, jedva zaspah ponovo :mrgreen:
roki

#4132 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by roki »

Vodomjeri su skupi ali se i otplate. Moji su roditelji ugradili davno vodomjer u stambenoj zgradi pri rekonstrukciji kupatila.Dobro se sjećam da nam je dolazilo 30KM vode. nakon ugrađenog vodomjera 15-16KM za četveročlanu obitelj. Sada za moju porodicu od dva člana dolazi od 8 do 10KM vode,ljeti 15KM kad zaljevam ruže :-D
ultima_palabra

#4133 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ultima_palabra »

walk_M-A-N wrote:http://m.klix.ba/vijesti/bih/konakovic- ... /151027102
"Zaustavili smo procese stranačkog primanja i načina zapošljavanja ljudi, a to smatram vrlo lošim menadžerisanjem ovim preduzećem u zadnjih nekoliko godina", istaknuo je Konaković.
Misli čovjek da svi padaju na njegovu priču o procesima koje je pokrenuo, i da se slaganjem sa novinarskim pitanjem približava malom čovjeku, vjernom glasaču.
Istovremeno ne objašnjava ima li kakvih krivičnih prijava za to što se zove 'nesvjestan rad', od direktora do radnika koji je priključivao nelegalno. Jer balansira da ne kaže da je i njegova stranka ta.. Beli su sad doveli pravog menadžera.
Ako u Vodovodu nema znanja gdje i zašto curi, a nema, onda ih nije 200 već mnogo više višak. I ako će sve određivati banka, hajde da pogasimo radna mjesta koja su samo trošak.
Savršeno seciranje stanja i detekcija problema od strane nevladine organizacije SDA. Da su nam takvi na vlasti, gdje bi nam kraj bio...
walk_M-A-N

#4134 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by walk_M-A-N »

drndalo wrote:Hajde da izvadimo ruke iz guzice i nesto pokusamo uraditi ! Ja sam uradio nesto sto se spremam vec mjesec dana, popisao sam sva mjesta, 5 za sad, za koja znam i vidim da voda curi vec preko mjesec dana, te sam to poslao redakciji Klixa, s prijedlogom da pocnu pratiti nase prijave, i foto dokumentovati te lokacije, te to objavljivati svakodnevno... Pa da Kifla, zeljanica, i sirnica ne mogu reci "nismo znali", "ne mozemo po osjecaju", itd...

Ukoliko bi se u inboxu Klixa naslo dnevno 100-tinjak e-mailova, a to nije neki problem, sumnjam da bi mogli dugo zmiriti na to...

Razmisljanja ?
Odličan prijedlog. Jedino, prvo treba prijaviti ViK-u pa vidjeti hoće li doći za recimo 7 dana, i onda poslati recimo Klix-u.
Naime, problem sa nadrimenadžerima u ViK i jeste ta organizacija rada po prijavi i intervenciji, a to zna ko im je nešto prijavio.
drndalo

#4135 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drndalo »

Poslao sam sinoc i njima spisak 4-5 lokacija gdje sam to vidio... ALI

Kada hoces na njihovom webu da prijavis kvar, logicno, u odjeljku PRIJAVA KVAROVA, jedno od obaveznih polja je i "sifra potrosaca"... Jebem ti logiku, pa moram li prijavljivati kvar na svojoj instalaciji ? Naravno, posto se sve desava u 11 navece, ne da mi se traziti odsjecak od racuna sa svojom sifrom... A i da sam im ga poslao, a dao adresu u Alipasinoj ulici, rekli bi mi da to nije adresa na kojoj sam prijavljen...

Elem, moja logika je da bi silom prilika morali izlaziti na teren kada bi ih neko "jahao" svaki dan sa provjerama rjesavanja prijava...
p206

#4137 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by p206 »

Do kada danas planiraju da neće biti vode?
prije 2 dana je nije bilo od 10 do 19 sati
jebem ti ovu vukojebinu
Dozer

#4138 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Eto, kazu da gradjani moraju potpisati ugovor s ViK-om jer, kao, vecina gradjana to nije uradila.

Prije ce biti da nije niko i da se taj obavezni ugovor odavno krije. Ostaje da vidimo da li ce to biti klasicni pokusaj prinude gradjana, u kojem ce biti nabrojana masa pravila koja ce gradjani morati postovati, dok ce obaveze ViK-a biti minimalne i maskirane u XY formulacija koje za cilj imaju da to gradjani ne razumiju.
Cemo vidimo...

U svakom slucaju, niko ne treba da potpise ugovor u kojem decidno ne pisu obaveze ViK-a, a pogotovo ukoliko u tom ugovoru bude pisalo kako se ViK ogradjuje od bilo kakvih "nepredvidjenih" desavanja, koja se najcesce odnose na prirodne dogadjaje.
travar

#4139 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by travar »

https://docs.google.com/viewer?url=http ... 102015.pdf

Zna li se gdje tačno izvode ove "popravke"?
7 sati, još uvijek nema vode, za ne povjerovati. :twisted:

Edit:
Neće ni sutra biti vode. Navodno rade na nekoj glavnoj cijevi na Stupu.
mayab

#4140 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mayab »

Dozer wrote:Eto, kazu da gradjani moraju potpisati ugovor s ViK-om jer, kao, vecina gradjana to nije uradila.

Prije ce biti da nije niko i da se taj obavezni ugovor odavno krije. Ostaje da vidimo da li ce to biti klasicni pokusaj prinude gradjana, u kojem ce biti nabrojana masa pravila koja ce gradjani morati postovati, dok ce obaveze ViK-a biti minimalne i maskirane u XY formulacija koje za cilj imaju da to gradjani ne razumiju.
Cemo vidimo...

U svakom slucaju, niko ne treba da potpise ugovor u kojem decidno ne pisu obaveze ViK-a, a pogotovo ukoliko u tom ugovoru bude pisalo kako se ViK ogradjuje od bilo kakvih "nepredvidjenih" desavanja, koja se najcesce odnose na prirodne dogadjaje.
To dodje copy-paste situacija sa ugovorom sa toplanama, koji ja nisam nikada potpisao, jer ni je ispod "dostojanstva logike" da tako nesto prihvatim, dakle ugovor kojim samo ja imam obaveze, a toplane - i u ovom slucaju VIK, ni na sta nisu obavezni i ni na sta ne mogu uticati glede njihove usluge!
Mrš bando lopovska!!!1
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4141 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

i žene u menopauzi trebaju raditi imati poštovanje
ali i one se trebaju s poštovanjem ophoditi prema ljudima koji plaćaju račune

mrzovolja i nadrkanost RAUS

tako ti je to kad imaš siguran poso koji si lako dobio ili lako obavljaš pa iskriviš percepciju svijeta
Tomahawk11
Globalni moderator

#4142 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:Eto, kazu da gradjani moraju potpisati ugovor s ViK-om jer, kao, vecina gradjana to nije uradila.

Cemo vidimo...

Cuj ugovor u kojem oni nisu ni na sta obavezni....pa sto bih potpisivao takav ugovor, koja korist od toga?!
Jedino sto cu otici izgubiti bar pola sata dok to zavrsim, ali ne pada mi na pamet da trosim svoje vrijeme na njihovu nesposobnost i bahatost.
Ako i kad dodje do potpisa tog ugovora, onda nece ici da samo ja imam obavezu placanja, a oni nikakvu do abd mozda bude, a moRebit i ne biDne, vode.
Mada ne sumnjam da ce citav tor ovaca potrcati na potpis. Mora se,drzava je to :-)
Dozer

#4143 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Upravo je to karta na koju svi oni igraju - drzava je to, drzavno, i to se mora.

Nazalost, trzisna ekonomija u njihovom lsucaju ne igran nikakvu ulogu jer imaju monopol, sto znaci da nema konkurencije i da mogu sta i kako hoce.

I, sumnjam da ces ti ici tamo da bilo sta potpisujes. Prije ce ti doci na adresu, kao i EP sto je uradila. U svakom slucaju, nemoj se iznenaditi ako ti potpisivanje tog ugovora bude uslovljeno isljucivanjem sa sistema.
Nazalost, oni imaju sistem prinude i sankcije koji se manifestuje tako.
Ali, imamo ga i mi, a on se moze manifestovati kroz - neplacanje. AKo bi 50%, ili vise gradjana odbilo da placa havu, onda ni oni ne bi imali kud, nego bi ekspresno morali, htjeli ne htjeli, nesto uraditi. A to sigurno ne bi bile ni tuzbe ni iskljucenja, nego popravke sistema.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4144 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Meni EP nije dosla na vrata. Dobio nekad uz racun obavijest, otisao predao u lokalni objekt EP, nije bilo zavrseno, opet otisao drugi put u centralu EP i opet nije bilo zavrseno....i naljutim se, necu nikako! I onda kontam, posto je to na meni, da ja prebacim, i odem ovog ljeta, kaze hanuma tamo, nema nista da je predavano, nek nema, hajd sad fino i nemoj da opet bude nisam dolazio...i zavrsih, konacno.
A za vodu, to bi bilo pravo rijesenje, da sto vise gradjana digne ruke od placanja, pa da vidimo.....al poznavajuci nas, dabogda.
Ma ebo i njihov monopol, sta ce, iskljuciti pola grada, izazvati totalni haos jedino mogu.
Dozer

#4145 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Nece to vlada dozvoliti. Znaju oni vrlo dobro ako nestane para ViK-u, oni odose u strajk, a ako oni odu u strajk, e tek onda je belaj jer niko drugi ne zna kako pokrenuti taj sistem. A, i to u ViK-u zna vjerovatno svega 10-ak ljudi...
vješalica

#4146 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

mayab wrote:Sta reci, ljudi ugradjujte svoje vodomjere, ja sam vec pisao da sam ja licno u dvojbi oko toga , jer imam dvije vertikale, a dolazi mi da kazem, jos prihvatljivih, oko 25 KM za 3 clana!
Inace kod mene je ocitanje sa (njihovog) zajednickog vodomjera za dva ulaza sa po 10 spratova, dijeli se na 225 clanova :shock: , tako da sve u svemu, jos uvijek mi je prihvatljivo.... mada 5,289 m3 po clanu domacinstva, ispada da potrosimo 15,867 kubika, ili ti skoro 16000 litara
Nisi sam,kod mene je slicna situacija samo PEV nece da prijavi fiktivne potrosace ali racuni su otprilike za nas dvoje oko 15KM
vješalica

#4147 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

Tomahawk11 wrote:Meni EP nije dosla na vrata. Dobio nekad uz racun obavijest, otisao predao u lokalni objekt EP, nije bilo zavrseno, opet otisao drugi put u centralu EP i opet nije bilo zavrseno....i naljutim se, necu nikako! I onda kontam, posto je to na meni, da ja prebacim, i odem ovog ljeta, kaze hanuma tamo, nema nista da je predavano, nek nema, hajd sad fino i nemoj da opet bude nisam dolazio...i zavrsih, konacno.
A za vodu, to bi bilo pravo rijesenje, da sto vise gradjana digne ruke od placanja, pa da vidimo.....al poznavajuci nas, dabogda.
Ma ebo i njihov monopol, sta ce, iskljuciti pola grada, izazvati totalni haos jedino mogu.
I pokuca sudski izvrsitelj na vrata..........
Tomahawk11
Globalni moderator

#4148 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Tomahawk11 »

vješalica wrote:
Tomahawk11 wrote:Meni EP nije dosla na vrata. Dobio nekad uz racun obavijest, otisao predao u lokalni objekt EP, nije bilo zavrseno, opet otisao drugi put u centralu EP i opet nije bilo zavrseno....i naljutim se, necu nikako! I onda kontam, posto je to na meni, da ja prebacim, i odem ovog ljeta, kaze hanuma tamo, nema nista da je predavano, nek nema, hajd sad fino i nemoj da opet bude nisam dolazio...i zavrsih, konacno.
Jasta, nemaju pametnijeg posla nego cijeli grad ganjati.
Uostalom, ne zivimo u policijskoj drzavi pa da se jednostrano zahtjevaju obaveze bez volje gradjana. Valjda treba da budu obaveze na obje strane.
Dozer

#4149 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ugovor uvijek ima dvostrane obaveze - i davaoca, i primaoca usluge/robe.
Primalac je obavezan nesto platiti, ali pod tim i tim uslovima.
A ne - davalac ce uslugu pruziti kad i kako bog odluci, a primalac je obavezan uredno i kontinuirano placati sve sto mu davalac fakturise, bez obzira na kvalitet, kolicinu i ucestalost isporuke.
To tako nema ni u dijelovima Amazona u koje ljudska noga jos nije krocila...
vješalica

#4150 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

Tomahawk11 wrote:
vješalica wrote:
Jasta, nemaju pametnijeg posla nego cijeli grad ganjati.
Uostalom, ne zivimo u policijskoj drzavi pa da se jednostrano zahtjevaju obaveze bez volje gradjana. Valjda treba da budu obaveze na obje strane.
ako ti tako misliš,sad ide to puno brze nego prije,čekalo se poprilično dugo,sad odjeljenje maličnih sporova radi izdvojeno samo komunalne predmete pa izvršenja idu brže
koja je svrha plaćati i sudske troškove....ehh
Post Reply