GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hemera

#4126 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

pa vjerovatno mozda se sada nesto i desi
i svako zlo za neko dobro ja se bar nadam
last mohicans

#4127 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by last mohicans »

The Realist wrote:
nicaze_072 wrote:
Logicno je da sofer moze pojesti vise nego nastavnik. :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jeste vala, vidio si koliki su oni u prvim safovima :lol: :lol: :lol:
The Realist

#4128 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Hemera wrote:

vidis kako se ti volis dematovati na temu njihovih plata vrlo brzo

kazes da su visoke plate-ok,jesu
ali na visoke plate idu i veci doprinosi-ok
ali s eopet vracamo na to da su nereane plate njihove i kako ih onda mozes podrzati?
da li su oni te plate realno zaradili?
neki jesu neki nisu da se razumijemo
pa oni vise od pola prihoda upravo daju na nerelane plate
tih 40 miliona (kako procitah u novinama) su neuplaceni doprinosi ali ne od juce vec godinama
u sta su onda te pare isle ako nisu u doprinose?
u sredstva za rad nisu signro
a danas u ovom momentu je najmanje realno da dobiju tu svoju paltu (sa doprinosima) kad njih dobar broj ne radi
jedino onima koji stvarno rade mozes reci da su platu zasluzili
Kako se demantujem?

Da li oni imaju ugovor u kojem stoji da su plate tolike i tolike? Imaju! Zakonski, oni moraju dobiti tu tužbu i nema se tu šta raspravljati. Ko je kriv idiotima u vlati koji su potpisivali takve ugovore. Sada im i uplati što je potrebno.

Ali baš radi kriminala, ne izvršavanja svojih obaveza treba njih tužiti i onda ih adekvatno kazniti (one koje treba kazniti), te se pozabaviti i sa bivšim direktorima i sličnima.... I tu dolazi druga strana priče.

Valjda moramo zakon poštivati, ili?
Last edited by The Realist on 12/01/2013 00:06, edited 1 time in total.
last mohicans

#4129 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by last mohicans »

BHF_Manijak wrote:Djubrad odvratna, na drzavnoj sisi, plate doktorske i jos nesto strajkuju a raja placa taksije! Ma mrs stoko odakle ste sljegli, tamo ionako ne treba nikakav prevoz! Malo macku teleca glava! :x

Kad im vidis predsjednika sindikata vidis da je tamo sve go papak, i onda se cudimo sto je GRAS u totalnom qrcu! I ne bio kio vozi autobuse, tramvaje, oni koji su navikli na kombajne, traktore i ostale zemljoradnicke cetverotockase....

A ovi kvaistudenti ako izadju na proste onda cemo vidjeti jasnu profilnu sliku i nase mladezi, kakve diletante podrzavaju! :oops:

Sve bi ja ovo po kratkom postupku, otkaz pa kuci strajkuj majcin sine... :x
Iako si manijak a ja pitar, post ti jeste vulgaran, ali je najjači :thumbup: :thumbup: :thumbup:
respo

#4131 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

The Realist wrote:
Hemera wrote:

vidis kako se ti volis dematovati na temu njihovih plata vrlo brzo

kazes da su visoke plate-ok,jesu
ali na visoke plate idu i veci doprinosi-ok
ali s eopet vracamo na to da su nereane plate njihove i kako ih onda mozes podrzati?
da li su oni te plate realno zaradili?
neki jesu neki nisu da se razumijemo
pa oni vise od pola prihoda upravo daju na nerelane plate
tih 40 miliona (kako procitah u novinama) su neuplaceni doprinosi ali ne od juce vec godinama
u sta su onda te pare isle ako nisu u doprinose?
u sredstva za rad nisu signro
a danas u ovom momentu je najmanje realno da dobiju tu svoju paltu (sa doprinosima) kad njih dobar broj ne radi
jedino onima koji stvarno rade mozes reci da su platu zasluzili
Kako se demantujem?

Da li oni imaju ugovor u kojem stoji da su plate tolike i tolike? Imaju! Zakonski, oni moraju dobiti tu tužbu i nema se tu šta raspravljati. Ko je kriv idiotima u vlati koji su potpisivali takve ugovore. Sada im i uplati što je potrebno.

Ali baš radi kriminala, ne izvršavanja svojih obaveza treba njih tužiti i onda ih adekvatno kazniti (one koje treba kazniti), te se pozabaviti i sa bivšim direktorima i sličnima.... I tu dolazi druga strana priče.

Valjda moramo zakon poštivati, ili?
fino donesu odredbu da sve od prvog prekobrojnog koji je primljen ti ugovori ne vaze i rijeseno je pola stvari
znaci cim je ponisteno to oni nemaju za sta tuziti jer su ugovori ne vazeci i cao onaj ko je imao validan ugovor njemu isplatiti te zaostatke ili sta vec i ovce na broju a onda poceti da tim vecim ribama ko je to potpisivao
The Realist

#4132 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

respo wrote: fino donesu odredbu da sve od prvog prekobrojnog koji je primljen ti ugovori ne vaze i rijeseno je pola stvari
znaci cim je ponisteno to oni nemaju za sta tuziti jer su ugovori ne vazeci i cao onaj ko je imao validan ugovor njemu isplatiti te zaostatke ili sta vec i ovce na broju a onda poceti da tim vecim ribama ko je to potpisivao
Čekaj, to nisu iste stvari.

Možeš ti praviti reviziju ugovora, provjeravati kako je ko zaposlen, te čak i da krivično odgovaraju, za način na koji su zaposleni, ali kao što si sam rekao, oni koji su imali validan ugovor, svejedno moraju dobiti tužbu, a to je opet velik broj.

Govori se o tome da zakon treba poštivati, barem u ovakvim stvarima.
last mohicans

#4133 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by last mohicans »

Šta bi? Koje linije proradiše, imamo li informacije, hoće li krenuti ujutro. Šta će narod koji radi sutra?
nicaze_072

#4134 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nicaze_072 »

last mohicans wrote:Šta bi? Koje linije proradiše, imamo li informacije, hoće li krenuti ujutro. Šta će narod koji radi sutra?
Koga boli neka stvar za narod. Ja imam sucim da idem...
drug_profi

#4135 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

e ne moze to tako respo jbg. onda ti ugovori i ne trebaju da se mogu retroaktivno ponistavati...
respo

#4136 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

drugi profil wrote:e ne moze to tako respo jbg. onda ti ugovori i ne trebaju da se mogu retroaktivno ponistavati...
zasto ne moze?
jesi prekobrojan? jesi ponisti i cao
i nek budu sretni sto ne vracaju svaki fening sto su dobili za to vrijeme rada u firmi a to je x mjeseci puta plata

ps ponistavati samo ono sto je ne legalno i ne legitimno ne navedi sta zelis
onaj valjani ugovor koji je sklopljen za dobrobit firme i iz potrebe njega nema niko pravo ponistiti
Last edited by respo on 12/01/2013 00:19, edited 1 time in total.
Logovan

#4137 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

nicaze_072 wrote:Zamjenik predsjednika sindikata komunalne privrede FBiH Adnan Himzanija je naglasio da su radnici GRAS-a imali loša iskustva s Bašićem koji je već obavljao tu funkciju te da je štrajk odgovor na prekršeni dogovor koji je jučer postignut.

- Taj čovjek je prije dvije godine napravio "Srebrenicu" u GRAS-u i mi nećemo dozvoliti da se to ponovo desi. Problemi radnika GRAS-a su brojni, ali ako Bašić bude povučen s funkcije direktora, za sve ostalo ćemo se dogovoriti, tvrdi Himzanija.

.................

Do kada dopustiti da se GENOCID trivijalizuje i izjednacava sa svakakvim pizdarijama u ovom drustvu? Zar niko nema osjecaja da tako nesto je bolno za clanove porodica koji su ubijeni u Srebrenici? Zar je moguce da neko izjednaci izbor direktora preduzeca i neku njegovu odlucu sa GENOCIDOM?

I treba narod da se pridruzi sa velikim palijama i prebije tu gamad jednom za sva vremena!
Jojjjjjjjj kretena. :x Fuj...
Jebem li mu mater onu glupu koji klinac je morao izjednačavati Srebrenicu sa ovim sranjem? Koji idiot... :run: :x :x
drug_profi

#4138 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

respo wrote:
drugi profil wrote:e ne moze to tako respo jbg. onda ti ugovori i ne trebaju da se mogu retroaktivno ponistavati...
zasto ne moze?
i nek budu sretni sto ne vracaju svaki fening sto su dobili za to vrijeme rada u firmi a to je x mjeseci puta plata

onaj valjani ugovor koji je sklopljen za dobrobit firme i iz potrebe njega nema niko pravo ponistiti
ugovor potpisan od ovlastene osoboe ne moze niko naknadno ponistiti. Pa cemu bi onda sluzili ugovori ako se nekad neko ima pravo predomisliti i reci puj-pike ne vazi. To je neko drugi potpisao a taj je bio lopov.
ne moze buraz. To je onda bezakonje.
respo

#4139 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

drugi profil wrote:
respo wrote:
zasto ne moze?

ugovor potpisan od ovlastene osoboe ne moze niko naknadno ponistiti. Pa cemu bi onda sluzili ugovori ako se nekad neko ima pravo predomisliti i reci puj-pike ne vazi. To je neko drugi potpisao a taj je bio lopov.
pa nije u pitanju situacija e ovaj ugovor mi se ne svidja ponisti
nego se radi o tome nepovoljan ugovor ugovor sklopljen na stetu firme ugovor kojim se zaposljava neko ko uopste nije potreban firmi
ugovor koji je potpisala osoba koja je nezakonito i pod sumnjivim okolnostima sklopila taj isti ugovor
osoba koja je potpisala dovela tim ugovorima u pitanje finasijsko stanje firme koje ide na stetu firme
osoba koja je unistila firmu a dokaz za to su i ti ugovori

da se razumijemo odmah nisam ni pravnik niti znam kako ide al meni se ovo cini sasvim dovoljno da se ti ugovori mogu ponistiti
kao i ponistenje mnogih privatizacija cije uslove vlasnik nije izmirio pa se poslalo na ponovnu privatizaciju i slicno

volio bi da pravnici s foruma napisu je li moguce ovo sto sam napisao ili je nevazece u potpunosti ovo o cemu pricam
The Realist

#4140 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

drugi profil wrote:
respo wrote:
zasto ne moze?

Može ako se dokaže da je nelegalno sklopljen (mito i slično), ali se to mora dokazati prvo.
drug_profi

#4141 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ne treba ti puno pravnog znanja. ugovor se moze ponistiti kad se DOKAZE na sudu da je sacinjen pod pritiskom, uz mito, od neovlastene osobe, itd.
Ali na sudu. Dok sud ne presudi da je tako, ako je u potpisu sa jedne strane osoba ovlastena da ga potpise, a sa druge radnik, i to sve opecaceno, on je zakonski ispravan i pred sudom je dokaz za potrazivanja. Druga strana mora iznijeti valjane dokaze da ga mogu osporiti.

Mito tesko mozes dokazati osim ako neko ne prizna da je uzimao mito.
uncharacteristically

#4142 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by uncharacteristically »

Po meni je dobro što ovako štrajkuju, ovako trebaju i ostali. "Normalni štrajk" kod nas ne radi kako treba. Npr. oni što su kampovali mjesec i više dana, građani prolaze kraj njih i misle "Jbg šta ću vam ja, ne mogu vam pomoći a imam i svojih briga", za one rukovodeće je "Jbg odo ja na odmor, a oni će se smirit, zaboravit će se njih, na kraju kad im bude svega dosta nešto ću im spalamudit i gotovo". Onda ovi dobiju to neko obećanje (koje uglavnom ostane samo obećanje) i skolnu se, a sutra dođu drugi štrajkovat zbog svojih problema. A ovako kad blokiraju, neka svi osjete, pa kad počne pola grada negodovati, valjda će se poduzeti štagod.

Neko moje mišljenje. :run:
susc_ovjek

#4143 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

Ne moze covjek vjerovat kako kratkovidni narod vidi da je radnik kriv, a direktor i vlasnik preduzeca nije.

Prosto se samo kaze zasto nam je drzava onakva kakva jeste.
The Realist

#4144 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

drugi profil wrote:Ne treba ti puno pravnog znanja. ugovor se moze ponistiti kad se DOKAZE na sudu da je sacinjen pod pritiskom, uz mito, od neovlastene osobe, itd.
Ali na sudu. Dok sud ne presudi da je tako, ako je u potpisu sa jedne strane osoba ovlastena da ga potpise, a sa druge radnik, i to sve opecaceno, on je zakonski ispravan i pred sudom je dokaz za potrazivanja. Druga strana mora iznijeti valjane dokaze da ga mogu osporiti.

Pa naravno, to sam i napisao. Ako se dokaže.... Druga stvar što je to skoro nemoguće i eventualno se može kazniti onaj koji je dozvolio to, pošto je morao znati da je taj radnik nepotreban.
Reglan

#4145 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

I rade li sutra ili ne?
The Realist

#4146 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

uncharacteristically wrote:Po meni je dobro što ovako štrajkuju, ovako trebaju i ostali. "Normalni štrajk" kod nas ne radi kako treba. Npr. oni što su kampovali mjesec i više dana, građani prolaze kraj njih i misle "Jbg šta ću vam ja, ne mogu vam pomoći a imam i svojih briga", za one rukovodeće je "Jbg odo ja na odmor, a oni će se smirit, zaboravit će se njih, na kraju kad im bude svega dosta nešto ću im spalamudit i gotovo". Onda ovi dobiju to neko obećanje (koje uglavnom ostane samo obećanje) i skolnu se, a sutra dođu drugi štrajkovat zbog svojih problema. A ovako kad blokiraju, neka svi osjete, pa kad počne pola grada negodovati, valjda će se poduzeti štagod.

Neko moje mišljenje. :run:
Ma da, dobro je da nas sve zahebaju kako hoće. Ljudi se ovdje najviše žale radi načina na koji je ovo urađeno. Bez najave, u toku vraćanja ljudi kućama i još mimo svakog zakona (osim što nije bilo najave, također su skroz obustavili saobraćaj, iako ne smiju takvo nešto raditi).
susc_ovjek wrote:Ne moze covjek vjerovat kako kratkovidni narod vidi da je radnik kriv, a direktor i vlasnik preduzeca nije.

Taj radnik me je ostavio na ulici danas, kao mnoge druge, a nije morao i još bez ikakve najave napravio, što je napravio. A mislim da svi znaju da mnogi od tih radnika nisu ništa manje krivi, nego i oni na vlasti.
respo

#4147 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

susc_ovjek wrote:Ne moze covjek vjerovat kako kratkovidni narod vidi da je radnik kriv, a direktor i vlasnik preduzeca nije.

da je u pitanju sipad sarabon krivaja i tako te firme ovo tvoje bi imalo smisla
al za gras to je potpuno suprotno

500 radnika viska alooooooo
normalno da su krivi kad ne rade nista
znaci njih 500 gladi muda i uzimaju platu
pa da se imalo pitam vratili bi se i jedan fening sto su dobili od firme od prvog njihovog dana a za inventar sto odnesu bi platili duplo
Stojadin

#4148 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Stojadin »

e da
mali_balon

#4149 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mali_balon »

HM 2011 wrote:Jel istina ovo ?

direktor gras-a 3647 KM mjesecno
sef kabineta direktora 1534 KM
savjetnici 1578 KM
direktori sektora 1532 KM
vozac autobusa 1089 KM
vozac tramvaja 1083 KM
vozac trolejbusa 1158 KM
vozac minibusa 1214 KM
dispeceri 1083 KM
osiguranje 908 KM
higijenicari 698 KM
revizori 980 KM
Jel ovdje + topli
Ma sve i da nije topli uracunat nije mi jasno sta se bune, VSS, strucni saradnik na drzavnom nivou ima 1200 (sa toplim).
Eto hajd sofer je malo zeznuto zanimanje, voze se ljudi, mada se oni ponasaju ko da voze stoku. Ali palte su im sasvim solidne, cak i pre solidne.

Evo odlicne prilike da se otpusti visak radinka, koji ne bi molgi tuziti vladu i firmu jer je strajk nelegalan.
respo

#4150 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

drugi profil wrote:Ne treba ti puno pravnog znanja. ugovor se moze ponistiti kad se DOKAZE na sudu da je sacinjen pod pritiskom, uz mito, od neovlastene osobe, itd.

pa eto onda ipak je moguce ponistenje
nek poguraju taj slucaj ili ako nema nek ga pokrenu i nek u brzom postupku vide je li bilo krsenja kakvih
kad dirketoru kazes ides u zatvor maximalno godina zbog dovodjenja firme u minus mislim da bi veoma rado suradjivao
onda mu kazes priznaj smanjit cemo ti kaznu
nece biti maximalna nego 5 godina manje a uz to citavo vrijeme drustveno koristan rad
cisti prugu kad snijeg padne
a kad ne pada nek je vari naucit ce to za godinu
pa da vidis priznanja i stvarnih i nestvarnih
Post Reply