Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
KPNCTNJAH wrote:Mogu misliti koliko ih cesto spominjes
Češće nego prosječan građanin, zasigurno
A @mistek... iskreno ne znam da li uopšte postoji službeni naziv ove države kod nas, ali znam da su u upotrebi i Kap Verde i Kapverdska Ostrva i Zelenortska Ostrva i sl.
Znam da je off topic, al kad smo kod ovoga, može biti da znaš, a često se zapitam s obzirom na različite verzije, kako mi zovemo "Isle of Man"? Ja lično Otok Man, ali ima i drugih varijanti koje viđam.
U osnovnoj skoli su nas ucili nazivu Zelenortska ostrva. E sad....Capo Verde...meni se cini da oni sebe tako nazivaju, ako se dobro sjecam.
Inace prekrasno mjesto, lijepe zene, a i super su ko raja...upoznah jednog...pa preko njega neku njegovu raju...vole se dobro zezati A izmedju otoka ti je velika konkurencija
mistek wrote:Znam da je off topic, al kad smo kod ovoga, može biti da znaš, a često se zapitam s obzirom na različite verzije, kako mi zovemo "Isle of Man"? Ja lično Otok Man, ali ima i drugih varijanti koje viđam.
Jedina druga varijanta koja mi pada na um je Ostrvo Man Koje to još postoje? Čovječije ostrvo?
Pa zoves ih valjda onako kako se oni nazivaju ?
Ako pise Cape Verde, onda je Cape Verde. Ne moze nikako biti zelenotrska ostrva... iskreno nikada nisam cuo za taj naziv i fakat bez google ne bi znao o cemu pisu.
Zasto "prevode" imena drugih drzava? Kako bi onda oni iz Cape Verde trebali zvati nas ?
Ali kao sto Cyprus kaze, traziti ce i oni ime nase zemlje iduce godine
Yahel wrote:Pa zoves ih valjda onako kako se oni nazivaju ?
Ako pise Cape Verde, onda je Cape Verde. Ne moze nikako biti zelenotrska ostrva... iskreno nikada nisam cuo za taj naziv i fakat bez google ne bi znao o cemu pisu.
Zasto "prevode" imena drugih drzava? Kako bi onda oni iz Cape Verde trebali zvati nas ?
Nije ni to tako jednostavno. Imas više primjera te različitosti između originala i prevoda. Npr. Hrvatska-Croatia,Greece-Hellas, Finland-Suomi.
Yahel wrote:Pa zoves ih valjda onako kako se oni nazivaju ?
Jebiga, onda bi i Armeniju moraju zvati Hajastan, Gruziju Sakartvelo, Finsku Suomi, SAD Junajted Stejts of Amerika itd.
Opet off topic... Mislim da Holandiju zovemo fakat nepravilno... Tehnički je ispravan naziv Nizozemska (Nederland), a Holandija (južna i sjeverna) je samo jedna regija u okviru Nizozemske
PS I još jedno pitanje: zašto su Sjedinjene Američke Države, a istovremeno Ujedinjeni Arapski Emirati? Zašto nisu Ujedinjene Države Amerike ili Sjedinjeni Arapski Emirati?
Yahel wrote:Odakle nama uopste ti "cudni" nazivi, i zasto prevodimo stvari koje ne bi trebalo.
Ne prevodimo samo mi... i Englezi koji imaju (kako sam čuo) najbogatiji riječnik - najviše riječi.
Oni, ničim izazvani, kažu Croatia i Montenegro, a ne prevode Sloveniju, BiH, Srbiju, Makedoniju, kao i sve druge zemlje gdje su Slaveni većina.
interesanto je da je u Africkim kvalifikacijama dosta rezultat zavrseno P.F. 3-0 odnosno da je bilo gresaka prilikom prijave igraca. a Zelenortska ostrva su oduvijek imale finu repreznetaciju u smilu da im igraci igraju u portugalskim ligama prvoj i nizoj.
Havatar wrote:I zbog cega pisemo Wales umjesto Vels a Srijem umjesto Srem
Mogu ti odgovoriti, Srijem nije samo u Srbiji već i u Hrvatskoj, najzapadniji dio pa kad se spominje u Hrvatskoj u 90% slučajeva misli se na taj dio Hrvatske gdje i narod koristi ijekavicu za naziv. Imaš i Vukovarsko - srijemsku županiju.
Za Wales mislim da kako se ime zemlje isto izgovara pa ga pišemo isto u originalu, ima veze s tim što ne pišemo engleski kao Srbi, John je John, nije DŽON.
Havatar wrote:I zbog cega pisemo Wales umjesto Vels a Srijem umjesto Srem
Za Wales mislim da kako se ime zemlje isto izgovara pa ga pišemo isto u originalu, ima veze s tim što ne pišemo engleski kao Srbi, John je John, nije DŽON.
Zar se stvarno u HR piše Wales?! Zašto se onda ne piše i England,France i sl. ovo mi malo nema smisla
Yahel wrote:Odakle nama uopste ti "cudni" nazivi, i zasto prevodimo stvari koje ne bi trebalo.
Ne prevodimo samo mi... i Englezi koji imaju (kako sam čuo) najbogatiji riječnik - najviše riječi.
Oni, ničim izazvani, kažu Croatia i Montenegro, a ne prevode Sloveniju, BiH, Srbiju, Makedoniju, kao i sve druge zemlje gdje su Slaveni većina.
Nisu nista prevodili samo uzeli latinske i grcke rijeci. Crna Gora je ko Cape Verde moras prevesti i to su uzeli od Talijana. Citav svijet prevodi Crnu Goru.
I ovo je dio teme jer je SP slavlje razlicitih kultura, obicaja i vuvuzela.
Geldam opet tekmu danas. 86 minut - izlezava se Lulic nece da se digne, krade vrijeme.
Kaze Marjan:
"Evo Slovaci da i vi didite malo kako je lezati. Drzite se Slovaci hokeja, palfiga...Sto je najgore u citavoj sitaciji svaki drugi Slovak se zove Marjan. Nidje veze."