1gorstak wrote:Banksy wrote:Ne znam da li si primjetio, podjela Federacije je počela jučer i zvanično. Sad imamo fildžan vladu od čaršije do Ilidže i Hrvate koji drže ''svoje'' entitete, vaskrslu Herceg-Bosnu. Pitaj Bošnjake kako im je u toj ''multietničkoj duši''. Koja je btw pokopana davne 1993. saglasnošću i dobrom voljom svih naroda i narodnosti.
Defetizam

Ti ako vise ne mozes izdrzati, skini se sa foruma o politici, okreni se golubarstvu, uzgajaj ruze ili trazi sebi srecu negdje vani, recimo na Novom Zelandu.
I niko te zbog tog nece kritikovati. Ali ako po forumu siris defetizam i mene
(a i druge) pokusavas uvjeriti da je sve izgubljeno i da se trebamo prestati opirati projektu etnicke podjele, neko ce ti ne daj boze nesto opsovati, a ti onda nemas opravdanje da se bunis. Jer kako rekoh, ako mislis da je sve izgubljeno, posveti se golubarstvu i hortikulturi, nemoj po forumu djelovati u korist Dodikove ideologije.
Čuj, defetizam
A sad ozbiljno

Vidim, izbjegavaš odgovore, pa da pitam direktno.
Ti si inteligentan čovjek, mnoge postove bih ti rado potpisala, ali upravo ti sve vrijeme pišeš u duhu Branka Kockice, kućica od čokolade, marmelade, štaveć, a zapravo sve u korist Dodika i sličih njemu.
Ja ne mogu da vjerujem da odrastao čovjek rezonuje po matrici: ''šta će oni nama'', ''pokazaćemo mi njima'' i ''pravda će pobijediti''.
Ako zaboravimo na lične političke afinitete i izbore, na ovo što trenutno imamo na stolu, na političke borbe, borbe za resurse i borbe sujeta, evo ako zamišljamo neke idealne političke uslove i idealne predstavnike, evo, na vlasti su ''naši'', kojigod bili,
mi i dalje živimo u svijetu 2 eniteta i tri naroda i Daytona kao zakucanog okvira kojeg smo dobrovoljno potpisali.
Čovječe, imaš to što imaš, i možeš to promijeniti jedino saglasnošću i dobrom voljom svih, koliko god se to tebi i svima nama sviđalo ili ne.
Jedina druga opcija su puške, ali ja zaista ne vidim one koji bi ih rado uzeli u ruke i ispravljali krive Alijine Drine.
A pogotovo ne vidim one koji bi ih poveli u avanturu ukidanja svojih fildžana za koje su se zapravo borili od početka, jer samo tako, sami, i samo u njima mogu hapati nesmetano.
Zapravo, nije mi jasno za šta se ti zalažeš, za koji oblik i formu političke borbe, kako misliš stići do cilja, do te države o kojoj pričaš, koju bih voljela i ja, a koja vjerovatno najviše liči na onu predratnu BiH, gdje smo svi jedni, jedno, isti, ravnopravni, građani, itd?
Kako ti to zamišljaš? Otprilike znam šta ti je cilj, ali koji je put i kako, da čujemo i to?
I ako može konkretno, o temi, ne o meni.