Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Distortion
#4126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nexteen koja je vanjska temp trenutno u tvom gradu?
Ja drzim 25 c i jos nisam poceo sa full 24h.
Ocekujem racun za septembar u kojem su radila oba invertera. (12tka 8 sati prosjecno, a 9tka 4-5 sati dnevno)
Ja drzim 25 c i jos nisam poceo sa full 24h.
Ocekujem racun za septembar u kojem su radila oba invertera. (12tka 8 sati prosjecno, a 9tka 4-5 sati dnevno)
- nexteen
#4127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Trenutna 12.7c , najniza spoljna danas 12.3c a najvisa 15.3c .. Za 12h rada u ovom rezimu klima potrosila 2kw 
Stanje je ovakvo , grejem 45m2 , klima na 24c , u stanu 23.5 , za 12h rada klima potrosila 2kw , znaci prosek 170w po satu
E da , kad sam ustao temp u stanu je bila 21.4c .. Kad je krenula s grejanjem vukla nekih 1.2kw i posle 10min pocela da opada potrosnja , za sat vremena je nagurala temp i potrosila oko 300w , cesto ide u standby .. I vodim evidenciju pa cu svaki mesec kaciti podatke ..
Fujitsu ASYG 12 LU ...http://www.dodaj.rs/f/s/K2/172BgHC7/1/i ... mere-1.jpg
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm ..
Stanje je ovakvo , grejem 45m2 , klima na 24c , u stanu 23.5 , za 12h rada klima potrosila 2kw , znaci prosek 170w po satu
E da , kad sam ustao temp u stanu je bila 21.4c .. Kad je krenula s grejanjem vukla nekih 1.2kw i posle 10min pocela da opada potrosnja , za sat vremena je nagurala temp i potrosila oko 300w , cesto ide u standby .. I vodim evidenciju pa cu svaki mesec kaciti podatke ..
Fujitsu ASYG 12 LU ...http://www.dodaj.rs/f/s/K2/172BgHC7/1/i ... mere-1.jpg
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm ..
- rovac13
#4128 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovim tempom naxteen bi potrosio 60kwh za mjesec......to je oko 5€ struje za mjesec.......volio bih cut konvektorase kako oni prolaze ove zime........kazu da konvektori stede struju 
- Distortion
#4129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moram pratit nexteena
slican raspored stana kao kod mene (26m2 dnevna u kojoj je i kuhinja, u sredini gdje je nekad bila kuhinja je sad djecija soba 12 kvm, spavaca lijevo skroz 13 kvm,hodnik je 7,78kvm i pozicioniran ne kao kod nexteena hodnik+kupatilo. Kod mene je kupatilo lijevo od hodnika i naslanja se na spavacu.
ASYG12LUCA danas dok je bila upaljena kad sam dosao kuci od 18:30-23:30 h potrosila je 1,9 kW.
U dnevnoj 12LUCA, u spavacoj 09LECA. Vertikale od centralnog grijanja su u dnevnoj 2x, spavacoj 2x i kupatilu 3x. Djecija soba se skoro pa i ne koristi (zasad). Zivimo u stanu 5 mjeseci i kad smo renovirali stan, gledali smo da od dvosobnog stana napravimo trosoban.
ASYG12LUCA danas dok je bila upaljena kad sam dosao kuci od 18:30-23:30 h potrosila je 1,9 kW.
U dnevnoj 12LUCA, u spavacoj 09LECA. Vertikale od centralnog grijanja su u dnevnoj 2x, spavacoj 2x i kupatilu 3x. Djecija soba se skoro pa i ne koristi (zasad). Zivimo u stanu 5 mjeseci i kad smo renovirali stan, gledali smo da od dvosobnog stana napravimo trosoban.
- nexteen
#4130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da krenulo je vodjenje evidencije , napravljena tabela pa cemo imati neku analizu . U subotu je komsija instalirao 12LU ali u kuci , sad je samo pitanje hoce li uzeti merac potrosnje pa ako uzme imacemo i to kao neki parametar .. Krenuli sa daljinskim grejanjem tako da se sad greju i stanovi oko mene 
- rovac13
#4131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja mislim da ces ti sad morat klimu prebaciti na hladjenjenexteen wrote:Krenuli sa daljinskim grejanjem tako da se sad greju i stanovi oko mene
- nexteen
#4132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Podesena na 24c , u stanu 24c , upaljena u 6.30h , za 11h rada potrosila 2.2kw . juce 2.4kw , dosad 4.6 KW na meracu .. Mislio sam da klimu ne gasim preko noci , ali sam je ipak ugasio u 23.30h jer nije jos toliko hladno , temp u stanu pala za 1.5c otprilike .. Sad kako su krenuli s grejanjem cini mi se da ce biti jos stabilnija temp 
Oprobavao sam sa Economy i bez njega , ne vidim zasad neku razliku u potrosnji a i ako je ima mizerna je , ali osetim po temp , kad ugasim Economy dobijem jos oko 0.5c i bude toplije .. Tako da cu odsad ovako , ako gasim klimu , pre gasenja prebacim na ECO , pa kad je ujutru upalim da ne krene sa 1.2kw , kako je bilo prvi dan , da ne opterecujem kompresor , a onda kad se malo ustali prebacim u normal .. No videcemo , jos nisam dovoljno pametan oko toga
Oprobavao sam sa Economy i bez njega , ne vidim zasad neku razliku u potrosnji a i ako je ima mizerna je , ali osetim po temp , kad ugasim Economy dobijem jos oko 0.5c i bude toplije .. Tako da cu odsad ovako , ako gasim klimu , pre gasenja prebacim na ECO , pa kad je ujutru upalim da ne krene sa 1.2kw , kako je bilo prvi dan , da ne opterecujem kompresor , a onda kad se malo ustali prebacim u normal .. No videcemo , jos nisam dovoljno pametan oko toga
- rovac13
#4133 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Isprobaj brzine duvanja i prati mjerac.......kod nocrie kad stavis u 5. brzinu (najjacu) i upalis economy onda je klima ogranicena na oko 1800w kolko se sjecam.......ali.......kad stavim u 1.brzinu (super quite) klima je ogranicena na priblizno 1000w........2. brzina tad je ogranicena na 1200w otprilike......3. brzina 1500w........ovo nisu precizne vrijednosti pisem po sjecanju........ali na taj fazon radi nocria,pa bi trebalo i luca da tako radi.
Ove male brzine duvanja su tako ogranicene bez obzira bio ekonomy pokrenut ili ne.
Ja sam upalio klime....zadao temp i ne diram vise......dan-noc.........i ja sam se prvih zima tako igrao sa mjeracima potrosnjom experimentisanjem........sa gasenjem po noci klima moze u konacnici nesto sitno i ustedit........ali konfor je najbolji kad 24h dnevno imas istu temperaturu........kad vidim koliko trose konvektorasi onda mi glupo da ja nesto stedim po noci kad je vec ovoliko jeftino.
Ove male brzine duvanja su tako ogranicene bez obzira bio ekonomy pokrenut ili ne.
Ja sam upalio klime....zadao temp i ne diram vise......dan-noc.........i ja sam se prvih zima tako igrao sa mjeracima potrosnjom experimentisanjem........sa gasenjem po noci klima moze u konacnici nesto sitno i ustedit........ali konfor je najbolji kad 24h dnevno imas istu temperaturu........kad vidim koliko trose konvektorasi onda mi glupo da ja nesto stedim po noci kad je vec ovoliko jeftino.
-
bokivr
#4134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto zaboga ti gasis klimu?nexteen wrote:Podesena na 24c , u stanu 24c , upaljena u 6.30h , za 11h rada potrosila 2.2kw . juce 2.4kw , dosad 4.6 KW na meracu .. Mislio sam da klimu ne gasim preko noci , ali sam je ipak ugasio u 23.30h jer nije jos toliko hladno , temp u stanu pala za 1.5c otprilike .. Sad kako su krenuli s grejanjem cini mi se da ce biti jos stabilnija temp
Pa jedva si docekao da je upalis
-
bokivr
#4135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A kazi mi kad poukljucujes te economy opcije jer osetis nesto u kapacitetu klime?rovac13 wrote:Isprobaj brzine duvanja i prati mjerac.......kod nocrie kad stavis u 5. brzinu (najjacu) i upalis economy onda je klima ogranicena na oko 1800w kolko se sjecam.......ali.......kad stavim u 1.brzinu (super quite) klima je ogranicena na priblizno 1000w........2. brzina tad je ogranicena na 1200w otprilike......3. brzina 1500w........ovo nisu precizne vrijednosti pisem po sjecanju........ali na taj fazon radi nocria,pa bi trebalo i luca da tako radi.
Tj jel osetis razliku u vremenu potrebnom za zagrevanje prostora?
I koliko uopste uspes da ustedis time sto ukljucujes economy rezim rada?
- rovac13
#4136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moja klima ima malo vecu snagu......ustvari poprilicno vecu......za 3 godine nikad mi nije zatrebala jos snaga veca od economy (70% snage).
Meni ta ekonomy opcija vise znaci zato sto se klima ne napreze radi smanjenim kapacitetom......sto moze na kraju uticat na dugotrajnost........i takodje utice na glasnocu vanjske jedinice.......na 100% je buka najveca.
To ti je isto kao da upalis auto i krenes..........ako startujes naglo prije ces postic odredjenu brzinu i onda konstantno vozit...........ako krenes lagano mrvicu sporije ces stic onu brzinu i opet njome vozit isto onako.......i na autu bi primijetio razliku nesto sitno u potrosnji zbog tog starta.
Razlika u potrosnji je toliko sitna da bi trebao mikroskop da ju pronadje
Meni ta ekonomy opcija vise znaci zato sto se klima ne napreze radi smanjenim kapacitetom......sto moze na kraju uticat na dugotrajnost........i takodje utice na glasnocu vanjske jedinice.......na 100% je buka najveca.
To ti je isto kao da upalis auto i krenes..........ako startujes naglo prije ces postic odredjenu brzinu i onda konstantno vozit...........ako krenes lagano mrvicu sporije ces stic onu brzinu i opet njome vozit isto onako.......i na autu bi primijetio razliku nesto sitno u potrosnji zbog tog starta.
Razlika u potrosnji je toliko sitna da bi trebao mikroskop da ju pronadje
- nexteen
#4137 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa bilo je , hocu da gasim , necu , i na kraju skontam da nije toliko hladno da bi radila celu noc , a i da sam je samnjio za stepen ili dva nista ne bi ustedeo pa je pala odluka da je ugasim . Evo i sad , ovi krenuli s grejanjem i kod mene se automatski dize temp , bar tako izgleda , sad je vec 24.2 sa istim podesavanjem klime je juce bilo oko 23.5c .. Danas ocigledno nesto vise trosi nego juce , verovatno zbog nize temp , ko ce ga znati 
Moram malo da istestiram klimu pa cu tek onda znati kako i sta , ali nemam potrebe za radom nocu , pa nisam pametan sta mi je ciniti
Sad cu da prebacim na Ecoomy opet
Moram malo da istestiram klimu pa cu tek onda znati kako i sta , ali nemam potrebe za radom nocu , pa nisam pametan sta mi je ciniti
Sad cu da prebacim na Ecoomy opet
-
bokivr
#4138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
e mislim da upravo zbog toga i nema potrebe opterecivati se tim silnim opcijama oko tog economy rezima...jer koliko sam vas razumeo koji imate Fujitshu klime one same bez obzira u kom rezimu izduvavanja su podesene smanje brzinu izduvavanja cim postignu zadate temperature,pa samim tim i krene u rezim stednje...rovac13 wrote: Razlika u potrosnji je toliko sitna da bi trebao mikroskop da ju pronadje
- rovac13
#4139 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne samo fujitsu.......svi inverteri rade tako.......samo krenu punim gasom.......a poslije tog sve sto vise smanjuje gas COP raste......to je ono sto stedi 
-
bokivr
#4140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisu svi inverteri takvirovac13 wrote:Ne samo fujitsu.......svi inverteri rade tako.......samo krenu punim gasom.......a poslije tog sve sto vise smanjuje gas COP raste......to je ono sto stedi
Evo Mitchubishi FH ne radi tako,on kad postigne temperaturu on se gasi.
- rovac13
#4141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vezano za automatsko smanjenje brzine duvanja.......to radi fujitsu......to radi i lg cini mi se......ali ne rade svi.
Teoretski cop je bolji sto jace klima duva......bolje skida toplotu sa izmjenjivaca unutarnje jedinice......tako da tu moze postojat neka razlika opet sitna......po tom pitanju npr mitsubishi mislim da kad stavis na max on ce uvijek duvat na max.......klima ce ostvarit vecu ustedu kad kompresor se smanji na minimum a duvanje na max.........ali tad vam klima duva haman hladno ......to nije dobro .....to je promaja........valjda su na to mislili u fujitsu......jer kod njihovih uredjaja ne mozes to napravit
Teoretski cop je bolji sto jace klima duva......bolje skida toplotu sa izmjenjivaca unutarnje jedinice......tako da tu moze postojat neka razlika opet sitna......po tom pitanju npr mitsubishi mislim da kad stavis na max on ce uvijek duvat na max.......klima ce ostvarit vecu ustedu kad kompresor se smanji na minimum a duvanje na max.........ali tad vam klima duva haman hladno ......to nije dobro .....to je promaja........valjda su na to mislili u fujitsu......jer kod njihovih uredjaja ne mozes to napravit
- rovac13
#4142 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svi se gase.........nocria ima minimalni kapacitet 0,9 kw........posto su sad zahtjevi za toplotom mali......i taj minimum bude previse pa se klima gasi......tako isto fh ima neki minimalni kapacitet.....i kad je on previse klima stane.......kod svih mora biti tako.bokivr wrote:Evo Mitchubishi FH ne radi tako,on kad postigne temperaturu on se gasi.
-
bokivr
#4143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa to sam i ja tebi reko,neznam za Fujitshu ali FH kad postigne temp on se gasi,ne smanjuje brzinu izduvavanja vec jednostavno stane,brzina izduvavanja ostaje ista.rovac13 wrote:Svi se gase.........nocria ima minimalni kapacitet 0,9 kw........posto su sad zahtjevi za toplotom mali......i taj minimum bude previse pa se klima gasi......tako isto fh ima neki minimalni kapacitet.....i kad je on previse klima stane.......kod svih mora biti tako.bokivr wrote:Evo Mitchubishi FH ne radi tako,on kad postigne temperaturu on se gasi.
- rovac13
#4144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Razlika mitsubishi i fujitsu je u tome sto mitsa kad ju stavis u max brzinu da duva on ce sve tako duvat dok ne stane skroz........a fujitsu navijes da duva max.....on duva jako i vrelo.....pa toplo......pa onda smanji u 4. brzinu duvanje......pa tako radi neko vrijeme.....kako se soba grije on opet smanjuje u 3. brzinu.......i tako redom......ne mozes fujitsu stavit da uvijek duva na max.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam kod sebe na Haieru postavio automatsko duvanje, samo podešavam temperaturu. Kada postigne temperaturu klima se kao ugasi, digne krilca i duva na minimum ali vrlo, vrlo slabo i totalno mlako (gotovo hladno). Kada temperatura padne ona opet spusti krilca i duva.
-
ketronsd1
#4146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pumpa kao cjelina se ne gasi. Kompresor i dalje ide samo na manjoj ili najnižoj frekvenciji. To i jeste svrha samog invertera kao uređaja uz jednu toplotni pumpu. Možda je malo čudno da kompresor i dalje radi nakon sto se unutarnja jedinica gasi. To je sve da se produži vijek trajanja kompresora. Ono sto ubija komp. najviše je start-stop. To se upravo izbjeglo sa inverterom. U nekom normalnom opterećenju pumpa radi na nekih 75-90 Hz . Ako ima potrebe može se razvuci do 120.bokivr wrote:Nisu svi inverteri takvirovac13 wrote:Ne samo fujitsu.......svi inverteri rade tako.......samo krenu punim gasom.......a poslije tog sve sto vise smanjuje gas COP raste......to je ono sto stedi![]()
Onog trena kad unutarnja jedinica ide u sb inverter je tad obično na 19-20 hz i tu je potrošnja neznatna ono u rangu manjeg led TV aparata.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam baš to gledao kod sebe kada unutrašnja jedinica napuše i prestane sa puhanjem vanjska se kompletno ugasi. Prilikom ponovnog puhaja untarnje uključuje se i vanjska.ketronsd1 wrote:Pumpa kao cjelina se ne gasi. Kompresor i dalje ide samo na manjoj ili najnižoj frekvenciji. To i jeste svrha samog invertera kao uređaja uz jednu toplotni pumpu. Možda je malo čudno da kompresor i dalje radi nakon sto se unutarnja jedinica gasi. To je sve da se produži vijek trajanja kompresora. Ono sto ubija komp. najviše je start-stop. To se upravo izbjeglo sa inverterom. U nekom normalnom opterećenju pumpa radi na nekih 75-90 Hz . Ako ima potrebe može se razvuci do 120.bokivr wrote:Nisu svi inverteri takvirovac13 wrote:Ne samo fujitsu.......svi inverteri rade tako.......samo krenu punim gasom.......a poslije tog sve sto vise smanjuje gas COP raste......to je ono sto stedi![]()
Onog trena kad unutarnja jedinica ide u sb inverter je tad obično na 19-20 hz i tu je potrošnja neznatna ono u rangu manjeg led TV aparata.
-
bokivr
#4148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala na informacijiketronsd1 wrote:Pumpa kao cjelina se ne gasi. Kompresor i dalje ide samo na manjoj ili najnižoj frekvenciji. To i jeste svrha samog invertera kao uređaja uz jednu toplotni pumpu. Možda je malo čudno da kompresor i dalje radi nakon sto se unutarnja jedinica gasi. To je sve da se produži vijek trajanja kompresora. Ono sto ubija komp. najviše je start-stop. To se upravo izbjeglo sa inverterom. U nekom normalnom opterećenju pumpa radi na nekih 75-90 Hz . Ako ima potrebe može se razvuci do 120.bokivr wrote:Nisu svi inverteri takvirovac13 wrote:Ne samo fujitsu.......svi inverteri rade tako.......samo krenu punim gasom.......a poslije tog sve sto vise smanjuje gas COP raste......to je ono sto stedi![]()
otprilike sam i pretpostavio da spoljasna jedinica i dalje nastavlja sa radom,s'tim sto se kod Mitchubishi FH unutrasnja jedinica posle postignute temp potpuno ugasi,znaci nema nikakvog smanjivanja ventilatora izduvavanja i tome slicno,vec jednostavno prestane sa radom
- nexteen
#4149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Podesena na 24c , u stanu 24c , upaljena u 6.30h , za 15h rada potrosila 2.9kw . juce za 15h - 2.4kw , trenutno 5.3 KW na meracu , poredjenje juce i danas .. Mislio sam da klimu ne gasim preko noci , ali sam je ipak ugasio u 23.30h jer nije jos toliko hladno , temp u stanu pala za 1.5c otprilike .. Interesantno da je najniza i najvisa skoro pa ista juce i danas , jedina razlika je sto sam je juce palio u 8.20 a danas u 6.30 , ako to ima neke veze . U svakom slucaju danas je vise potrosila . Ja idalje ne vidim ustedu sa tim Economy modom , sem sto je temp za 0.5c manja nego normalno 
Jedino sto ujutro ne da kompresoru da se zalece pri paljenju , a trenutno mi klima trosi smesno pa to ogranicenje od 70% mozda ima nekog smisla na vecim minusima , bem li ga
Jedino sto ujutro ne da kompresoru da se zalece pri paljenju , a trenutno mi klima trosi smesno pa to ogranicenje od 70% mozda ima nekog smisla na vecim minusima , bem li ga
-
bokivr
#4150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@drvoseca
Kod mene se bezobzira sto je unutrasnja jedinica ugasena cuje rad spoljne jedinice (kad se otvore prozori
ovako ne)...
Kod mene se bezobzira sto je unutrasnja jedinica ugasena cuje rad spoljne jedinice (kad se otvore prozori