Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zdruzdjo

#4126 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

mousstapha wrote:Na drugom forumu je momak rastavio rucicu sa istim kvarom i sa slika se vidi zasto se ne reparira.

http://postimg.org/image/lyz0kekrp/full/

http://postimg.org/image/5cm1p2h7p/full/

Uzrok je navodno prskanje po sofersajbni. Treba sto rijedje to raditi.

Ovo se reparira ko' s nokta na stampanoj plocici.
Jedino ako nije ta plastika na kojoj su klizni kontakti se istopila.
Pravo puno sam puta reparirao plocice stampane. bakrena folija ili jednostavno spljostis bakernu zicu i polako ostruzes izgorjelu ili istopljenu stampu i polako zaljepis. tamo daleko u 80-im izrada stampane plocice je bila zeznuta i komplikovana. stampane plocice su se popravljale na taj nacin ukoliko vodovi nisu bili suvise tanki.
eto ilustracije radi 1992 sam u silnim razvaljenim kucama u naselju nasao unimjer. stampana plocica je bila spaljena zbog nestrucnog rukovanja. popravljen, i radi i dan danas i ne bih ga dao ni za jedan ovaj digitalac. :izet: :izet:
spree

#4127 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spree »

na scenicu 2 odjednom su prestala da mi rade rikverc svjetla i pocela je da mi se se javlja poruka service za rucnu kocnicu. kada pritisnem kvacilo ugasi se poruka za rucnu. malo sam istrazivao mi mislim da je neki prekidac za rikverc, ali nisam siguran. da li bi ovo oboje moglo biti zbog tog prekidaca?
mahalas505

#4128 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

zdruzdjo wrote:
mousstapha wrote:Na drugom forumu je momak rastavio rucicu sa istim kvarom i sa slika se vidi zasto se ne reparira.

http://postimg.org/image/lyz0kekrp/full/

http://postimg.org/image/5cm1p2h7p/full/

Uzrok je navodno prskanje po sofersajbni. Treba sto rijedje to raditi.

Ovo se reparira ko' s nokta na stampanoj plocici.
Jedino ako nije ta plastika na kojoj su klizni kontakti se istopila.
Pravo puno sam puta reparirao plocice stampane. bakrena folija ili jednostavno spljostis bakernu zicu i polako ostruzes izgorjelu ili istopljenu stampu i polako zaljepis. tamo daleko u 80-im izrada stampane plocice je bila zeznuta i komplikovana. stampane plocice su se popravljale na taj nacin ukoliko vodovi nisu bili suvise tanki.
eto ilustracije radi 1992 sam u silnim razvaljenim kucama u naselju nasao unimjer. stampana plocica je bila spaljena zbog nestrucnog rukovanja. popravljen, i radi i dan danas i ne bih ga dao ni za jedan ovaj digitalac. :izet: :izet:
Jest kad je stampana ploca jednoslojna, sta kad ima vise slojeva?
zdruzdjo

#4129 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

mahalas505 wrote: Jest kad je stampana ploca jednoslojna, sta kad ima vise slojeva?
Hajde ne #%%^^&*!!

Viseslojne stampane mozes vidjeti na high-end stvarcicama. Maticne ploce, lcd/led/plazma tv-i, bilo sta vezano za digitalne stvarcice, u autu na kilometar satu ako je neki moderniji sa lcd ili sa vise informacija i sl.
a ovo je cista prekidacka tehnnika tako da sansa da bude viseslojna stampa ovdje je ispod minimuma.
Enticer

#4130 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Enticer »

Molim za jedno pitanje ili savjet, u pitanju je VW Sharan automatik 2002.god 1.9., kad zakocim i stanem, stisnem kocnicu, mjenjac je i dalje na D i u tom momentu auto trza i to fino trza pa moram prebaciti na N i trzanje prestaje. Kad hocu krenuti prebacim na D i stisnem lagani gas auto opet trzne i krene.

Kad prebacim na R i drzim stisnutu kocnicu auto je sasvim normalno, ne trza nikako i lijepo krece u rikverc.

Ne razumijem se puno u automatik mjenjace, da li je ovo normalno ili nije, ako nije sta mi je raditi?

Unaprijed hvala svima na odgovorima.
Ned071

#4131 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Lijepo su te ljudi savjetovali da uzmes zafiru. Sad krpi rupu bez dna...
hopi

#4132 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

Enticer wrote:Molim za jedno pitanje ili savjet, u pitanju je VW Sharan automatik 2002.god 1.9., kad zakocim i stanem, stisnem kocnicu, mjenjac je i dalje na D i u tom momentu auto trza i to fino trza pa moram prebaciti na N i trzanje prestaje. Kad hocu krenuti prebacim na D i stisnem lagani gas auto opet trzne i krene.

Kad prebacim na R i drzim stisnutu kocnicu auto je sasvim normalno, ne trza nikako i lijepo krece u rikverc.

Ne razumijem se puno u automatik mjenjace, da li je ovo normalno ili nije, ako nije sta mi je raditi?

definitivno nije normalno, šta je ne znam, može biti svašta, veće ili neka sitnica, samo dobro skontaj gdje ćeš to provjeravati, nema baš dobrih majstora za automatike svugdje
amar1994

#4133 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Ned071 wrote:Lijepo su te ljudi savjetovali da uzmes zafiru. Sad krpi rupu bez dna...
kakva zafira,prvo: nevalja joj limarija(truhle sve) i drugo ono najbitnije : nije TDI sve crveno :mrgreen: :mrgreen:
Ned071

#4134 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

4 godine mladja i samim tim najmanje 100 milja manje na satu. Odlican motor rucni mjenjac al dzaba... Hoce ljudi vw i to jos automatik...
mahalas505

#4135 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

zdruzdjo wrote:
mahalas505 wrote: Jest kad je stampana ploca jednoslojna, sta kad ima vise slojeva?
Hajde ne #%%^^&*!!

Viseslojne stampane mozes vidjeti na high-end stvarcicama. Maticne ploce, lcd/led/plazma tv-i, bilo sta vezano za digitalne stvarcice, u autu na kilometar satu ako je neki moderniji sa lcd ili sa vise informacija i sl.
a ovo je cista prekidacka tehnnika tako da sansa da bude viseslojna stampa ovdje je ispod minimuma.
Pa nije vise mala sansa, jer tehnologija izrade viseslojnih ploca je toliko napredovala da to kinezi stancaju za nekoliko dolara :D . Ja, i uvijek bi prije uzeo digitalni multimetar nego taj tvoj od prije 30 godina :izet: :lol: .
Optimist

#4136 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Enticer wrote:Molim za jedno pitanje ili savjet, u pitanju je VW Sharan automatik 2002.god 1.9., kad zakocim i stanem, stisnem kocnicu, mjenjac je i dalje na D i u tom momentu auto trza i to fino trza pa moram prebaciti na N i trzanje prestaje. Kad hocu krenuti prebacim na D i stisnem lagani gas auto opet trzne i krene.

Nek si ti kupio njemackog TeDeI-ja, hebo Opel.

A sad ozbiljno, da li trza ili trese dok je u brzini i drzis kocnicu? Ako trese onda je vrlo vjerovatno do nosaca mjenjaca.
zdruzdjo

#4137 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

mahalas505 wrote: Pa nije vise mala sansa, jer tehnologija izrade viseslojnih ploca je toliko napredovala da to kinezi stancaju za nekoliko dolara :D . Ja, i uvijek bi prije uzeo digitalni multimetar nego taj tvoj od prije 30 godina :izet: :lol: .
Vrlo se dobro razumijem u izradu plocica. Znam da je napredovala uzrada za svjetlosnu godinu. samo u ovom slucaju je stampana ploca stavljena da bi s izbjeglo stavljanje multi-prekidaca jer bi to poskupilo proces prizvodnje a samim tim bi produzilo vijek trajanja djela za bar 10-ak godina. Nazovi me ljubiteljem "teorije zavjera" ali sigurno to ne ide cikama iz renault-a u prilog.
A za unimjer hehehehehe.
Ovaj moj je star bar 25-30 godina. Tada se davala cjena od koje je ljude bolila glava za nesto ovako. Ali je trajalo...
volio bih vidjeti neki digitalac za 25-30 godina a da radi.
U svom posjedu imam i "rotel" audio-pojacalo iz 1967 koje se pravilo rucno. Ja ga imam od 1997. A prije mene je bilo u vlasnistvu rodjaka koji ga je licno kupio u radnji. Do danas zamjenjeno i njemu dva kondenzatora i jedan tranzistor. E da vidim neki digitalac sa tom "kilometrazom".
Enticer

#4138 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Enticer »

Optimist wrote:

A sad ozbiljno, da li trza ili trese dok je u brzini i drzis kocnicu? Ako trese onda je vrlo vjerovatno do nosaca mjenjaca.
U toku voznje nista ni trza niti trese. Cim stanem na semaforu i stisnem kocnicu, znaci cim zaustavim auto dok drzim stisnutu kocnicu auto pocinje trzati i moram prebaciti na N. Dok recimo sa rikvercom nemam nikakvih problema. Kontam, ako je do nosaca valjda bi trzalo auto i kad je na R...
Bakir1

#4139 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Jebo li im vakumi majku i ko ih izmisli.....
mahalas505

#4140 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

zdruzdjo wrote:
mahalas505 wrote: Pa nije vise mala sansa, jer tehnologija izrade viseslojnih ploca je toliko napredovala da to kinezi stancaju za nekoliko dolara :D . Ja, i uvijek bi prije uzeo digitalni multimetar nego taj tvoj od prije 30 godina :izet: :lol: .
Vrlo se dobro razumijem u izradu plocica. Znam da je napredovala uzrada za svjetlosnu godinu. samo u ovom slucaju je stampana ploca stavljena da bi s izbjeglo stavljanje multi-prekidaca jer bi to poskupilo proces prizvodnje a samim tim bi produzilo vijek trajanja djela za bar 10-ak godina. Nazovi me ljubiteljem "teorije zavjera" ali sigurno to ne ide cikama iz renault-a u prilog.
A za unimjer hehehehehe.
Ovaj moj je star bar 25-30 godina. Tada se davala cjena od koje je ljude bolila glava za nesto ovako. Ali je trajalo...
volio bih vidjeti neki digitalac za 25-30 godina a da radi.
U svom posjedu imam i "rotel" audio-pojacalo iz 1967 koje se pravilo rucno. Ja ga imam od 1997. A prije mene je bilo u vlasnistvu rodjaka koji ga je licno kupio u radnji. Do danas zamjenjeno i njemu dva kondenzatora i jedan tranzistor. E da vidim neki digitalac sa tom "kilometrazom".
Imam ja digitalni star skoro 20 godina, kupljen malo poslije rata. Jedno 2-3 otisala osiguraca otisla, i to je to. Samo je bitno da se ne iscuri baterija. Ko ce bolan ganjati one skale kod analognih :-D .
U vezi ove ploce kod renola, vidi se da su stedili na odabiru materijala :D .
preludezalude

#4141 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Sta se desi kada prebacis u D ? Da li krene bez gasa? Ako ne krene normalno bez gasa vec mu treba malo dati gasa da bi krenuo, provjeri ulje u mjenjacu. Zvuci kao da stalno "dobija i gubi pogon" na stangasu. Kao da pumpa nema dovoljan pritisak. To ti je najjeftiniji pocetak. Moze biti da je previse spaljeno ulje u mjenjacu ili da ga nema dovoljno ili mozda da si nedavno mijenjao ulje pa usuo pogresno. Nakon toga, samo dobar majstor kojih ima par komada u Bosni i Hercegovini.
Enticer

#4142 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Enticer »

preludezalude wrote:

Sta se desi kada prebacis u D ? Da li krene bez gasa? Ako ne krene normalno bez gasa vec mu treba malo dati gasa da bi krenuo, provjeri ulje u mjenjacu.To ti je najjeftiniji pocetak. Moze biti da je previse spaljeno ulje u mjenjacu ili da ga nema dovoljno ili mozda da si nedavno mijenjao ulje pa usuo pogresno. Nakon toga, samo dobar majstor kojih ima par komada u Bosni i Hercegovini.
Krene on bez gasa nakon sekundu-dvije, ali cim mu malkice dodam gasa auto trzne i krene i dalje u voznji nema problema. Ako je u pitanju ulje, kako onda nemam nikakvih problema sa rikvercom? :? Rikverc radi kao da je auto tek iz fabrike izaslo, znaci samo trese kad stojim sa stisnutom kocnicom i to kad sam na D :?
preludezalude

#4143 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Enticer wrote:
Krene on bez gasa nakon sekundu-dvije, ali cim mu malkice dodam gasa auto trzne i krene i dalje u voznji nema problema. Ako je u pitanju ulje, kako onda nemam nikakvih problema sa rikvercom? :? Rikverc radi kao da je auto tek iz fabrike izaslo, znaci samo trese kad stojim sa stisnutom kocnicom i to kad sam na D :?
Nebi trebalo da ceka dvije sekunde. Sta se desava kada je u 1 ?
Nemoj gledati zasto nemas problema sa rikvercom ako je do ulja. Obicno ce se problemi prvo javiti sa rikvercom i kasnjenjem ako je do ulja.
preludezalude

#4144 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Enticer wrote:
preludezalude wrote:

Sta se desi kada prebacis u D ? Da li krene bez gasa? Ako ne krene normalno bez gasa vec mu treba malo dati gasa da bi krenuo, provjeri ulje u mjenjacu.To ti je najjeftiniji pocetak. Moze biti da je previse spaljeno ulje u mjenjacu ili da ga nema dovoljno ili mozda da si nedavno mijenjao ulje pa usuo pogresno. Nakon toga, samo dobar majstor kojih ima par komada u Bosni i Hercegovini.
Kod mene je drug imao golfa 4 automatik i mjenjac bi se jednostavno "iskljucio" kad bi se vozilo zaustavilo. Dodas malo gasa i mjenjac se "ukljuci" i auto krene. Ali mu je vec prilicno lose ulje bilo u mjenjacu. U voznji sve ok, sve do jednog trenutka kad je poceo ne ubacuje u najvecu brzinu, pa u jos jednu i sve tako dok nije ostao samo sa prvom brzinom. Najgore je sto mu se to desilo u povratku s mora. Na kraju je rezultat bio ulje katastrofa spaljeno i mjenjac unisten. Provjeri ti ulje. To ti je jednostavna i jeftina varijanta.
Enticer

#4145 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Enticer »

Ok, provjerit cu ulje, daj Boze da je samo to razlog, mislim svakako ga trebam provjeriti...
basicm

#4146 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Bakir1 wrote:Jebo li im vakumi majku i ko ih izmisli.....
:-D

Prvo pancirne, glume da su citavi unutra rasulo
Bakir1

#4147 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Gdje je ono njega zavuklo jedva nabih nazad....
A zbog tog jednog naizgled bezveznog vakuma radio je ko v8 i tako i trošio....
newklear

#4148 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by newklear »

Nakon mijenjanja poluosovina na Clio da li je neophodno raditi raspon/špuru?
direstraits0078

#4149 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

newklear wrote:Nakon mijenjanja poluosovina na Clio da li je neophodno raditi raspon/špuru?
Ako nisi mijenjao spone ili krajnice, ne.
amar1994

#4150 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

moze li neko objasniti ovo iritantno zavijanje na ovim motorima(turbo nije), gdje god sam otisao i pitao kazu normalno, a evo i ovaj auto na video snimku je prakticno nov :-) :)
Post Reply