BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

155_mm

#4126 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Nego, opet nezvanično i neki moji izvori. BNT radi na razvoju novog VBR-a. Kako i šta, pojema nemam. Samo dobio takvu informaciju. Možda već u narednih par mjeseci saznamo neke stvari vezane za to :D
ima zvanicna izjava bivseg direktore BNT-a da se radi na dva projekta koji bi trebali biti brend fabrike i drzave. za jedan od ta dva projekta smo saznali i on se ispituje. za ovo drugo smo predpostavljali da se radi o nekom VBR-u. jedino nismo sugurni o kojem kalibru se radi. neki veci kalibar ili ce biti 122 mm grad derivat. ja predpostavljam da ce najvjerovatnije biti 122 mm.
heckler

#4127 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

122mm VBR se nekako namece kao logican potez, pogotovo ako se uporedo sa Pretisom ozivljava raketni program. Doduse kad je stani pani i u BNTu se mogu raketne komore valjati. Gorivo je druga prica...

Ja se takodjer nebih bunio i da ozive projekat za Kolos 203mm haubicu. Masine za cijevi od 203mm su predrat instalirane bile.
krater

#4128 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Imamo informacije o presama i masinama u kovacnici BNT-a.
Image
...(1,5; 2; 10, 20 i 50 tona)...

kockakockica

#4129 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

krater wrote:Imamo informacije o presama i masinama u kovacnici BNT-a.
Image
...(1,5; 2; 10, 20 i 50 tona)...

Auuuu :shock:
General War

#4130 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

Nuken wrote:Vraga bi vi imali ikakve informacije da mene nije bilo :P

Mislim da je tu najteži sanduk. Svakako sve ostalo rade od polimera većinom, ili aluminijuma. Dakle, najveća težina je negdje iznad ruke kojom se vrši opaljenje. Kontam da to ne bi trebao biti problem, naprotiv. Još ova naša ima kraću cijev pa je voerovatno kompaktnija

Dužina

cijev ukupna dužina (mm)

AC1 314 600
Zastava M70 415 940
G36 480 999
VHS2 410 760

Sve mi se čini da je ova naša pucaljka mini kalašnjikov na steroidima :lol:
Sta ti se ima ciniti, ocigledano...samo nije mi jasno sto upotrebljavaju stari kalibar umjesto NATO?
Nije da hocu da budem negativan, ali volio bih vise da je neka saradnja sa hrvatima na VHS2 napravljena, ovaj dizajn izgleda tako deplasiran i nista novo ne nudi.
heckler

#4131 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Još jedan gigant se digao iz pepela: Pretis opet ključa!

Kompanija Pretis iz Vogošće prošle godine je drastično povećala prihode i prvi put nakon dugog niza godina poslovala pozitivno, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu danas objavljenog finansijskog izvještaja.

Pretis je prije rata bio lider u bivšoj Jugoslaviji u proizvodnji oružja i municije, ali je nakon rata zapao u probleme, pa je godinama gomilao samo gubitke. Od 2012. do 2016. godine firma je imala godišnje gubitke od 4 do 8 miliona KM.

No, prošle godine Pretis je digao poslovne prihode na 23,4 miliona maraka, što je povećanje za oko 10 miliona u odnosu na godinu ranije, pa je godinu završio sa neto dobiti od skoro milion maraka (tačnije 990.799 KM). Godinu ranije, gubitak je iznosio 4,6 miliona maraka.

Ovaj rezultat postignut je zahvaljujući rastu izvoza, pa je tako firma lani izvezla robe u vrijednosti od 20,5 miliona maraka.

Kompanija pretis u većinskom je vlasništvu Vlade Federacije (51 posto).

Dzindic je inace nedavno tvrdio da Pretis ima ugovorenih preko 60 miliona poslova za 2017 sto bi bilo fantasticno.
mehoxy

#4132 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

General War wrote:

Mislim da je tu najteži sanduk. Svakako sve ostalo rade od polimera većinom, ili aluminijuma. Dakle, najveća težina je negdje iznad ruke kojom se vrši opaljenje. Kontam da to ne bi trebao biti problem, naprotiv. Još ova naša ima kraću cijev pa je voerovatno kompaktnija

Dužina

cijev ukupna dužina (mm)

AC1 314 600
Zastava M70 415 940
G36 480 999
VHS2 410 760

Sta ti se ima ciniti, ocigledano...samo nije mi jasno sto upotrebljavaju stari kalibar umjesto NATO?
Nije da hocu da budem negativan, ali volio bih vise da je neka saradnja sa hrvatima na VHS2 napravljena, ovaj dizajn izgleda tako deplasiran i nista novo ne nudi.
Zato sto je puska sigurno napravljena za izvoz u zemlje treceg svijeta koje taj kalibar i dalje koriste. Nije ovdje problem kalibar, jer se puska moze lako napraviti u 5.56 verziji i drugim srednje jakim kalibrima, uz par izmjena, vec sam dizajn puske. Kao sto si i sam napisao, dizajn je daleko od revolucionarnog i ne nudi nista novo, milion ovakvih derivata vec postoji na trzistu i uspjeh je upitan. Sami rusi nude kalasnjikove od polimera, sajge, u 7.62x39, 5.56 i 7.62 nato za civilno trziste, za vojno ima ak-74m i ak 1xx verzije, bugarska ima wasr, rumuni isto nesto prodaju, pa onda zastava itd.

Usput, 7.62x39 je malo primjerniji za upotrebu iz kracih cijevi od 5.56 i 7.62 NATO.
General War

#4133 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

mehoxy wrote:
General War wrote:

Dužina

cijev ukupna dužina (mm)

AC1 314 600
Zastava M70 415 940
G36 480 999
VHS2 410 760

Zato sto je puska sigurno napravljena za izvoz u zemlje treceg svijeta koje taj kalibar i dalje koriste. Nije ovdje problem kalibar, jer se puska moze lako napraviti u 5.56 verziji i drugim srednje jakim kalibrima, uz par izmjena, vec sam dizajn puske. Kao sto si i sam napisao, dizajn je daleko od revolucionarnog i ne nudi nista novo, milion ovakvih derivata vec postoji na trzistu i uspjeh je upitan. Sami rusi nude kalasnjikove od polimera, sajge, u 7.62x39, 5.56 i 7.62 nato za civilno trziste, za vojno ima ak-74m i ak 1xx verzije, bugarska ima wasr, rumuni isto nesto prodaju, pa onda zastava itd.

Usput, 7.62x39 je malo primjerniji za upotrebu iz kracih cijevi od 5.56 i 7.62 NATO.
Slazem se, zato i nisam nesto impresioniran, siguran sam da mora bolje kao i ona zastavina M21 OK je ali.... Sto se tice kracih cijevi, kao AKS...COB varijante gdje svi racunaju moc zaustavljanja nego dometa, onda opet 9mm (hekler) se pokazao za te stvari primjereniji nego 7.62x39.
Hrvati su sa VHS 2017 uradili super stvar.
argyle

#4134 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

kockakockica wrote: Znaci imamo AC1, AC5, ostaje jos da se utvrdi postoje li proizvodi AC2, AC3 i AC4 :D
9MM SMG (AC-4-SMG9)
155_mm

#4135 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ja mislim da se nije moglo birati sa kim ce se suradjivati oko oruzja. slovenci sigurno nisu pristali na saradnju sa redzom bektom bez neke nuzde. moje misljenje je da je to zbog polimerskih dijelova. nije tajna da kragujevacka zastava bas sa tim ima najvise problema.
155_mm

#4136 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

hrvati sigurno nemaju potrebe za saradnjom. a i njihova strategija je da igraju u premijer klasi. znaci da ucestvuju na tenderima tipa vojska francuske. ovaj "uspijeh" prodaje oruzja iraku je izazvana time da irak kupuje oruzje gdje god stigne.

mada je vecina prodatih pusaka bilo VHS 1. znaci gledali su da se rijese vlastitog modela iz prve serije.
Nuken

#4137 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Kad smo kod dizajna i svega, ovo je prvi put da radimo na razvoju i proizvodnji nečega što puca. Onako ja, prije nego se počne pričati i porediti sa Srbijom i Zastavom koja to radi nekih stotinjak godina....

Ako vas toliko zanima dizajn, eno Alfe. Očigledno nije derivat AR, AK formata.
155_mm

#4138 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

izabir modela puske nije samo stvar zelja nego i stvar mogucnosti i potrebe. ja licno pozdravljam izabir modela iz AK familije sa gledista odbrane BiH u slucaju nekog novog pokusaja rasturanja drzave. i to zbog:
- proizvodnja je jednostavnija od drugih modela. vjerovatno najjednostavnija. sto omogucuje masovniju proizvodnju u slucaju potrebe.
- veliki broj ljudi i danas zna koristiti tu vrstu oruzja. a obuka za to oruzje traje jedan dan. bitno zbog nepostojanja vojne obaveze i nemogucnosti uvodjenja iste cak da i svi u europi uvedu vojnu obavezu.
155_mm

#4139 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Kad smo kod dizajna i svega, ovo je prvi put da radimo na razvoju i proizvodnji nečega što puca. Onako ja, prije nego se počne pričati i porediti sa Srbijom i Zastavom koja to radi nekih stotinjak godina....

Ako vas toliko zanima dizajn, eno Alfe. Očigledno nije derivat AR, AK formata.
ma dizajn (kundak, rukohvati, nisani, duzina cijevi...) ce se mjenjati.

bit ce interesntno pregledati onaj SMG. izgleda poprilicno orginalno. vidjet ce mo kad izadju bolje slike i vidimo tehnicke podatke.
mehoxy

#4140 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

General War wrote:
mehoxy wrote:
General War wrote: Sta ti se ima ciniti, ocigledano...samo nije mi jasno sto upotrebljavaju stari kalibar umjesto NATO?

Slazem se, zato i nisam nesto impresioniran, siguran sam da mora bolje kao i ona zastavina M21 OK je ali.... Sto se tice kracih cijevi, kao AKS...COB varijante gdje svi racunaju moc zaustavljanja nego dometa, onda opet 9mm (hekler) se pokazao za te stvari primjereniji nego 7.62x39.
Hrvati su sa VHS 2017 uradili super stvar.
7.62 je i u kracim cijevima mocniji u svakom pogledu o odnosu na 9 mm luger, samo sto je mp5 lakse i kompaktnije oruzje od bilo kojeg kalasnjikova koje se pritom lakse kontrolise pri rafalnoj paljbi, pa je kao takav popularniji u policiji i specijalnim jedinicama kojima obicno nije potrebna dodatna vatrena moc, domet ni mogucnost probijanja pancira.
Vojske se s druge strane radije opredjeljuju za krace puske i PDW-ove koji imaju veci domet i probojnu moc, u slucaju da zatreba.
Sto se tice hrvatske puske, nije naisla na neki veliki komercijalni uspjeh, koliko ja znam. Nije cudno, velike drzave cesto kupe par primjeraka oruzja i jednostavno primjene reverzni inzinjering u slucaju da sadrzi neke orginalne ideje, dok se druge pak odlucuju da kupe od poznatijih proizvodjaca poput Hk i FN-a.
Last edited by mehoxy on 17/05/2017 16:27, edited 1 time in total.
General War

#4141 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

155_mm wrote:izabir modela puske nije samo stvar zelja nego i stvar mogucnosti i potrebe. ja licno pozdravljam izabir modela iz AK familije sa gledista odbrane BiH u slucaju nekog novog pokusaja rasturanja drzave. i to zbog:
- proizvodnja je jednostavnija od drugih modela. vjerovatno najjednostavnija. sto omogucuje masovniju proizvodnju u slucaju potrebe.
- veliki broj ljudi i danas zna koristiti tu vrstu oruzja. a obuka za to oruzje traje jedan dan. bitno zbog nepostojanja vojne obaveze i nemogucnosti uvodjenja iste cak da i svi u europi uvedu vojnu obavezu.
Prijatelju AK je izbacen iz upotrebe u VBiH i koristi se najgora verzija m16 sa NATO metkom...ako se na AK oslanjas radi picvajza, valja ti opet municiju kupovat...oni sto su nosili AK u ratu, vec u dobrano u cetrdesetima. Svako oruzje je danas jako prosto za odrzavati, ali kila manje u ruci puno znaci ;-) ima sad dosta drugih stvari da se nose mimo puske.
155_mm

#4142 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

sto se tice kalibra ne svidja mi se to sto nije jedinstven kalibar za policiju, vojsku, lovce, sportske strelce. pa koji je da je kalibar.

ali taj problem sa kalibrima imaju sve ex-yu drzave. i slovenci imaju samo 10.000 komada pusaka 5.56 ostatak je titina ostavstina. nece ni hrvati nikad imati 100.000 vhs2. znaci i kod njih ce vecina imati AK 7.62x39.
General War

#4143 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

155_mm wrote:hrvati sigurno nemaju potrebe za saradnjom. a i njihova strategija je da igraju u premijer klasi. znaci da ucestvuju na tenderima tipa vojska francuske. ovaj "uspijeh" prodaje oruzja iraku je izazvana time da irak kupuje oruzje gdje god stigne.

mada je vecina prodatih pusaka bilo VHS 1. znaci gledali su da se rijese vlastitog modela iz prve serije.
...Ne, sve su VHS2 koliko ja znam otisle za irak (duza cijev), koja je nasa onda strategija?
General War

#4144 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

mehoxy wrote: 7.62 je i u kracim cijevima mocniji u svakom pogledu o odnosu na 9 mm luger, samo sto je mp5 lakse i kompaktnije oruzje od bilo kojeg kalasnjikova koje se pritom lakse kontrolise pri rafalnoj paljbi, pa je kao takav popularniji u policiji i specijalnim jedinicama kojima obicno nije potrebna dodatna vatrena moc, domet ni mogucnost probijanja pancira.
Vojske se s druge strane radije opredjeljuju za krace puske i PDW-ove koji imaju veci domet i probojnu moc, u slucaju da zatreba.
Sto se tice hrvatske puske, nije naisla na neki veliki komercijalni uspjeh, koliko ja znam. Nije cudno, velike drzave cesto kupe par primjeraka oruzja i jednostavno primjene reverzni inzinjering u slucaju da sadrzi neke orginalne ideje, dok se druge pak odlucuju da kupe od poznatijih proizvodjaca poput Hk i FN-a.
Malo mjesas, mocniji jeste ali tezi metak odnosno komplet ukupno kad gledas...PDW imaju veci domet ali manju preciznost, te skracene varijante su za specijalizovane jedinice (od padobranaca do tenkista) i potreba za unifikacijom streljiva na frontu, (lakse logisticki podnijet) pa zato imaju varijanti milion ali u istom kalibru. Nije problem pusku kopirat vec kvalitertno dijelove napraviti...racimo M70 je kvalitetnija od bilo koje puske iz verzije AK47...zasto, zato sto je nacin recimo pravljenja cijevi...u zastavi-njemacka tehnologija...i hrvati svoj XD pistolj, imaju njemacku cijev, a ne dvojim da i VHS ima uvoznih dijelova...ali ideje su odlicne, lijeo su smislili dizajn i ergonomiju.
Nuken

#4145 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Suvislo je pričati o bilo kakvoj prodaji nečega iz vojne industrije BiH u OSBiH kad imaš Srbe koji su u MO i općenito državnim institucijama, a zalažu se za demilitarizaciju. Ako se nekome u BiH nešto proda, to je FMUP.
155_mm

#4146 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mislim da je strategija zapoceti vlastitu proizvodnju pjesadijskog oruzja. a startna pozicija ti je nula. uspjelo se nesto smuljati sa slovencima za pocetak pa vidjeti dalje.

ne vjerujem da ce OS BiH vidjeti bili sta od proizvoda ACU. OS ce spasti na 15.000 M4 i to je to. neki tvrde da u skladistima OS ima na stotine hiljada AK derivata. ja u to ne vjerujem.

prvi koji ce dobiti oruzje od ACU je neka kantonalna policija.

mene vise interesuje civilna verzija koja ce najvjerovatnije postojati prvenstveno za izvoz u ameriku.

izvoz vojne verzije je moguc u aziju i afriku uz adekvatnu cijenu.
155_mm

#4147 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

evo clanak iz obrambe pa ko zna slovenski.

PREDSTAVITEV SLOVENSKE MODULARNE PUŠKE REX AKB15

V marčevski Reviji OBRAMBA podrobneje predstavljamo najnovejši projekt šentjernejskega podjetja Arex – modularno puško REX AKB15, ki se je v družini ”Made in Slovenia” pridružila pištoli REX zero 1. V nadaljevanju ponujamo uvodni del članka MODULARNI REX AKB15, ki si ga lahko v celoti preberete v Revijo OBRAMBA, marec 2017.

Arexova vizija posodobljene klasike – MODULARNI REX AKB15

Pred kratkim smo imeli priložnost, da si podrobneje ogledamo zadnji šentjernejski orožni projekt. O puški REX AKB15 smo že pred tem precej slišali, tako da so bila določena pričakovanja že prisotna, bil pa je tudi že skrajni čas, da si jo ogledamo in tudi preizkusimo.

Ko je Arex, ne tako dolgo tega − konec leta 2013 − javnosti predstavil prvo orožje svoje konstrukcije in izdelave – pištolo REX zero 1, je na domačih tleh naletel na precejšnjo skepso. Marsikdo je zgolj zamahnil z roko, češ da gre za kopijo SIG Sauerjeve pištole in ”odkrivanje tople vode”. Izkazalo se je, da ni bilo ravno tako, in tudi pri AKB15 bi lahko ugotovili enako.

Danes je jasno, da je bila pištola REX zero 1 vse kaj drugega kot strel v prazno, saj se pištole prodajajo kot vroče žemljice. Predvsem v ZDA, kamor so jih že od samega začetka želeli plasirati. Ko se bo pištola dodobra uveljavila v tujini, pa bo o njej morda začela razmišljati tudi naša država − namesto da bi bilo obratno. Eden od temeljev suverenosti je tudi lastna orožna industrija in na tem področju prav podjetje Arex rešuje slovensko čast.

Pri Arexu so o razvoju in izdelavi dolgocevnega orožja razmišljali že ob začetku razvoja polavtomatske pištole REX zero 1. Najprej so se ubadali z zamislijo o zasnovi povsem nove puške, hkrati pa so prejeli več pobud za nadgradnjo obstoječih avtomatskih pušk sistema M70AB2, ki jih med drugim še vedno uporablja policija, vojska pa jih je prav tako ”vzela iz naftalina”. Odločili so se, da bodo, kot pri pištoli, tudi za izhodišče svoje prve puške vzeli zanesljiv in preizkušen sistem ter ga dodobra nadgradili in posodobili, kar se je v preteklosti že izkazalo za pravilno odločitev. Projekta Arexove puške in nadgradnje avtomatske puške M70 sta se tako združila in rezultat je REX AKB15, ki je pravzaprav lahko oboje. Arex je danes v fazi, ko lahko v okviru svojih proizvodnih zmogljivosti izdela celotno puško REX AKB15 ali pa na zahtevo naročnika zagotovi posodobitev obstoječih avtomatskih pušk družine AKM v sistem AKB15….

Avtor: Rok Štupar

mehoxy

#4148 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

General War wrote:
mehoxy wrote: 7.62 je i u kracim cijevima mocniji u svakom pogledu o odnosu na 9 mm luger, samo sto je mp5 lakse i kompaktnije oruzje od bilo kojeg kalasnjikova koje se pritom lakse kontrolise pri rafalnoj paljbi, pa je kao takav popularniji u policiji i specijalnim jedinicama kojima obicno nije potrebna dodatna vatrena moc, domet ni mogucnost probijanja pancira.
Malo mjesas, mocniji jeste ali tezi metak odnosno komplet ukupno kad gledas...PDW imaju veci domet ali manju preciznost, te skracene varijante su za specijalizovane jedinice (od padobranaca do tenkista) i potreba za unifikacijom streljiva na frontu, (lakse logisticki podnijet) pa zato imaju varijanti milion ali u istom kalibru. Nije problem pusku kopirat vec kvalitertno dijelove napraviti...racimo M70 je kvalitetnija od bilo koje puske iz verzije AK47...zasto, zato sto je nacin recimo pravljenja cijevi...u zastavi-njemacka tehnologija...i hrvati svoj XD pistolj, imaju njemacku cijev, a ne dvojim da i VHS ima uvoznih dijelova...ali ideje su odlicne, lijeo su smislili dizajn i ergonomiju.
I napisao sam da je kalasnjikov teze oruzje ( 7.62x39 je logicno teza municija u smislu kompletnog metka jer je standardna tezina zrna ista (8 g) kod 7.62x39 i 9mm luger, ne znam sta si zelio ovdje reci)... ? Sto se tice pdw-ova, nisu manje precizni - naprotiv, ono sto njima fali je zaustavna moc jer se obicno radi o oruzju koje ispaljuje malokalibarsku pistoljsku municiju laganog zrna,relativno velike pocetne brzine poput 5.7x28 i 4.6x30, a kojoj je cilj da omoguci probijanje pancira i solidan domet, a pritom minimizira tezinu i trzaj oruzja pri rafalnoj paljbi.
General War

#4149 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

mehoxy wrote:
General War wrote:
I napisao sam da je kalasnjikov teze oruzje ( 7.62x39 je logicno teza municija u smislu kompletnog metka jer je standardna tezina zrna ista (8 g) kod 7.62x39 i 9mm luger, ne znam sta si zelio ovdje reci)... ? Sto se tice pdw-ova, nisu manje precizni - naprotiv, ono sto njima fali je zaustavna moc jer se obicno radi o oruzju koje ispaljuje malokalibarsku pistoljsku municiju laganog zrna,relativno velike pocetne brzine poput 5.7x28 i 4.6x30, a kojoj je cilj da omoguci probijanje pancira i solidan domet, a pritom minimizira tezinu i trzaj oruzja pri rafalnoj paljbi.
Mislim na PDW kao neprecizniji na daljinu (radi duzine cijevi a sa istim metkom)...mada nije bas ispravna terminologija PDW bolje COB o cemu govorimo. pa 9mm ima bolju zaustavnu moc od 7.62 na manjim daljinama (do 50metara) a nema sanse da je manji trzaj lugerovog metka od 9mm nego 7,62 a moderni panciri sa zastitom level III su otporni na oba kalibra, nije stvar kalibra vec vrste zrna i brzine.
155_mm

#4150 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

belgijski 5.7x28 i njemacki 4.6x30 su u izabiru za zamjenu 9x19 u NATO-u. mislim da su belgijanci bili pobijedili ali su se njemci zalili na greske prilikom izabira i dobili pa se mora iz pocetka.

navodno pvaj blegijski probija platna kevlera na 200 metara koje 9 mm ne moze probiti ni na jedan metar.
Post Reply