Prethodnica danasnjeg SVD-a
Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#4126 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A to bas i nije "puskica" 
-
direstraits0078
#4127 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moje iskustvo je dijametralno suprotno. Ali to vjerovatno ima veze s godinom o kojoj govoris. Na prostoru akumulacije Jablanickog jezera je deponovana velika kolicina NUS-a, u to nema sumnje, ali 2011. godine na citavom potezu o kojem govoris, nije bilo nikakvih tragova NUS-a. Tu vode znaju biti jako plahe, sve se sruci nizvodno, '98. je bila poprilicno davno, a jos ranije nakon rata je bilo slucajeva amputacija kod susreta s NUS-om na prostoru oko Jablanickog jezera. Doduse, tada su i upaljaci bili mnogo stabilniji.Dozer wrote: Haj' se zakuni
Scena iz maja '98. Krenuli na Glavaticevo, malo da gOnjamo pastrmku, i ne bi tu nista pa skontamo da odemo i malo dalje, u kanjon Rakitnice, prema Trnovu. Sreca pa s nama bi i jedan iz Konjica, koji zna taj teren do u milimetar. Elem, parkirali auta, pa lagano uz brdo da bismo zaobisli jednu liticu i s druge strane sisli prema visecem mostu (ne pitajte me gdje je to tacno bilo jer - nemam pojma. Tada bio prvi, i zadnji put). Dosli na most, ispod nas voda bistra k'o suza, sunce sija, ruke se vec sam trzaju da zabacuju...nedirnuta priroda.
I stali na mostu jer nam je privuklo paznju nesto dole, na 2-3m pjescane "plaze" od vode i nekih 30-ak m niz vodu.
Reko' - hajmo nazad.
Razlog - na tom pijesku smo prebrojali 12-13 "pasteta" i "klackalica". Vjerovatno ih je proljetna nabujala voda digla negdje uzvodno, nosila, i onda "parkirala" tu.
Usput receno, u Konjicu su, ispod stare cuprije, do kraja '97 bile razvucene mreze, upravo da uhvate te razne mine koje je Neretva donosila iz pravca Borackog jezera. A te '97 i mi smo ih oko Glavaticeva znali vidjati kako plivaju povrsinom i idu prema Konjicu. Znali smo se zajebavati i zabacivati olova na njih, ne bi li ih detonirali. Naravno - bezuspjesno. Ali, vecinu smo kasnije mogli cuti da bubnu dole u kanjonu, vjerovatno u brzacima upaljacem udare u kakav kamen ili stijenu.
Dakle, za sve one koji jalasaju po prirodi, bilo radi lova, a potogovo ribolova - ne idite na nepoznat teren, pogotovo ako znate da su linije bile u relativnoj blizini. Voda zna mine prenijeti i do 30km nizvodno.
Inace, moja ispravka se odnosila na sliv rijeke Bosne i sliv rijeke Neretve, koji nemaju velike veze, na fonu price o rijeci Zujevini koja pripada drugom slivu.
- Dozer
#4128 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma sve jasno, no sikiriki.
Jbg, od 98 do 2011 nabujale vode su vjerovatno digle sve sto su dohvatile, i stjerale negdje nizvodno, ili samo digle na visi nivo zemljista.
Ali, i danas toga ima jos koliko hoces... Odlican primjer su poplave prije 2 godine i situacija u Samcu i Brckom - pastete i klackalice plivale ulicama, a ko zna odakle su sve dosle.
Ja gledao lika kako se voza camcem i kupi ih iz vode. Brao ih k'o jagode, odvrtao upaljace, i slagao ih u vrecu, a upaljace slagao medju nekakve krpe i u celicnu kutiju
Kasnije sam cuo da ih je nakupio preko 50
Jbg, od 98 do 2011 nabujale vode su vjerovatno digle sve sto su dohvatile, i stjerale negdje nizvodno, ili samo digle na visi nivo zemljista.
Ali, i danas toga ima jos koliko hoces... Odlican primjer su poplave prije 2 godine i situacija u Samcu i Brckom - pastete i klackalice plivale ulicama, a ko zna odakle su sve dosle.
Ja gledao lika kako se voza camcem i kupi ih iz vode. Brao ih k'o jagode, odvrtao upaljace, i slagao ih u vrecu, a upaljace slagao medju nekakve krpe i u celicnu kutiju
Kasnije sam cuo da ih je nakupio preko 50
- Dozer
#4130 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E, u sta li su oni nisanili odavde i ovdje... I vidi ti "snajperiste" kako drzi pusku na bicepsu... mati mila 
- pirpa
#4131 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zato i postavi sliku, kontam šta nišaniDozer wrote:E, u sta li su oni nisanili odavde i ovdje... I vidi ti "snajperiste" kako drzi pusku na bicepsu... mati mila
Više je do pancira ja mislim, nego do nestrucnosti. ipak su to legionari, ako se ne varam
ne bi znao datum druže, nasao sam sliku na FB-grupa -Sarajevo pod opsadom....... ja mislim da je iz 93. moguce da je slikano dok je trajao "obracun" sa Cacom.Sarajmen wrote:Koliko ja kontam, preko puta njih je bio egipatski bataljon UN-a , drugu vezu ja ne vidim. Koji je datum fotografije @pirpa ?
-
KENJAC
#4132 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kad smo Cacinu gamad 'apsili bilo je suho. Na ovoj slici je asfalt mokar! Ovdje se vidi transporter , taj dan nije bio ni jedan na tom mjestu. Ovdje se vidi skupina ljudi , taj dan je samo poneko izlazio na ovom dijelu a nikako ovolika grupa ljudi.
- Dozer
#4133 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A koliko se ja sjecam, ono s Cacom se desavalo nekad navecer, i nesto nize od Skenderije, tj. od 2 Ribara pa prema Bistriku (ovo na slici je, koliko ja vidim, Skenderija)....
-
direstraits0078
#4134 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer wrote:A koliko se ja sjecam, ono s Cacom se desavalo nekad navecer, i nesto nize od Skenderije, tj. od 2 Ribara pa prema Bistriku (ovo na slici je, koliko ja vidim, Skenderija)....
- Dozer
#4135 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sta si izvalio te ocurde
Do mene je. Gledah sliku na mobu, a ne uvecah pa ne skonath Papagajku
- Izlija
#4136 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Popeli se baksuzi na Estradu da se slikaju.
- pirpa
#4137 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sabahajrola Sarajmen
đe če bolan egipcani da duže FAMAS
P.S- jesi li ovo sabahom išao da slikaš lokaciju
zezam se
P.S- jesi li ovo sabahom išao da slikaš lokaciju
zezam se
- Sokol31
#4138 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma nije ovo od jutros, suha cesta, nema ni lokve, ja sinoć kasno pošao ovuda komunalci prali, mokro sve bilopirpa wrote:Sabahajrola Sarajmen![]()
P.S- jesi li ovo sabahom išao da slikaš lokaciju![]()
zezam se
- Dozer
#4139 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Usput, mislim da su na slici Francuzi 
A nalazili su se u zgradi gdje je sada porezna uprava, na prvom spratu
(iznad onih smedjih resetki sa zlatnom tablom)
A nalazili su se u zgradi gdje je sada porezna uprava, na prvom spratu
-
direstraits0078
#4140 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro je, sad se vidi da si upucao optiku. 
- Dozer
#4141 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma danima ne pogledah ovdje
- Dozer
#4142 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sta ne mozes prepoznati?
Most kod Papagajke, Cumurija, njih dvojica su bili na ovim prozorima (preko puta Papagajke i desno od mosta, gledano iz pravca Papagajke, ili s mosta):

Most kod Papagajke, Cumurija, njih dvojica su bili na ovim prozorima (preko puta Papagajke i desno od mosta, gledano iz pravca Papagajke, ili s mosta):

- smurf
#4143 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Francuzi garant, samo su oni imali ovakve pancire. Usput, Egipcani su imali one tuta sljemove.
- Dozer
#4144 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mogle bi....Ali bi bile dosadne do bola i interesantne vjerovatno samo nekolicini evenetualnih buducih snajperista...
-
direstraits0078
#4145 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Je li ovo iz ARKA magazina? Aaaaaa, čekaj, Borba je u pitanju. 
- Dr. Kuca
#4146 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da se covjek rasplace i rastopi na ovu dvojicu nevinascadi.
- asurbanipal
#4147 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mene zanima iz kojeg je smjera ovuda tukao snajper ?
- Dozer
#4148 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vec objasnjeno - s bijelog nebodera koji je vidljiv izmedju tadasnje zgrade SKupstine i I.V., danas Parlament.
P.S. Alma je i onda bila dobra
P.S. Alma je i onda bila dobra
Last edited by Dozer on 24/10/2016 13:49, edited 1 time in total.
- holowey
#4149 Re: Snajperisti u Sarajevu..
sa grbavice, mislim neboder najblizi miljacki... bilo je price vec na temi o ovome... izgradnjom scc-a je zatvoren procjep koji se vidio iznad skupstine...asurbanipal wrote:Mene zanima iz kojeg je smjera ovuda tukao snajper ?
- asurbanipal
#4150 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sarajmen wrote:Na predhodnim stranama smo to detaljno pojasnili pa zaviri malo. Ukratko, sa nebodera uz Miljacku se djelovalo, konkretnije i najviše iz onog gdje je klinika Mehmedbašić.
Možeš li mi samo poslati dio teme gdje se o tome raspravlja, da sada ne lutam i tražim jer ima dosta stranica...
Unaprijed zahvaljujem.