Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bull21

#4126 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Prebaci se u vanredne. To ti je jedina solucija jer si ti kriva a ne ona. To da li ona vodi evidenciju ili ne, to šta je prije radila, to je apsolutno irelevantno jer vi kao redovni studenti niste ispunili normu i samim time niste zaslužili potpis.
jeca fleetwoodmac

#4127 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by jeca fleetwoodmac »

Postoji li negdje zakon o tome jer su studenti sa po 5 izostanaka iapk dobili potpis a ostali sa više nisu? Može li se išta uraditi jer je to jedini potpis koji nedostaje, a i položili smo ispit iz tog kolegija, kao i sve ostale?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4128 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

bull21 wrote:Prebaci se u vanredne. To ti je jedina solucija jer si ti kriva a ne ona. To da li ona vodi evidenciju ili ne, to šta je prije radila, to je apsolutno irelevantno jer vi kao redovni studenti niste ispunili normu i samim time niste zaslužili potpis.
Upravo :) Sljedeci put vise pameti, manje ispijanja kafe, jer je to ipak fakultet, vodio neko evidenciju ili ne, imas obaveze koje moras ispunjavati.
Postoji zakon koliko se mora biti na nastavi, no kazem ti dobit potpis neces ako imas X izostanaka, takva su pravila.
Jedini nacin je da sljedece godine dobijes ptopis, ali tako gubis godinu.

SAm pao,sam se ubio..sori..
Zatamnjena stakla

#4129 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Čuj da se prebaci u vanredne. Dat' će ti potpis samo ti treba opravdanje. Izbori se malo za to, potrudi se.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4130 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

Sorel wrote:Čuj da se prebaci u vanredne. Dat' će ti potpis samo ti treba opravdanje. Izbori se malo za to, potrudi se.
Nece dobiti potpis, posebno ako ih ima vise. Nece biti ni prva ni zadnja koja je molila, kumila, plakala i da nije dobila ptopis jer nije prisustvovala nastavi.
bull21

#4131 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Baš to. Znam lika koji je prošle godine tako, redovan ali nikad ga na nastavi. Očistio sve ispite, pisao nekakve molbe da bi ga na kraju pustili da se upiše u narednu godinu ali da bude vanredan a ne kao redovan (čak ni sf nisu dozvolili). Tako da, žao mi je, ali to je jedina solucija.
Zatamnjena stakla

#4132 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Nek ode do nje i nek vidi, šta pametujete bezveze. Može naknadno potpis od nje uzet!
Moje kolege i kolegice kojima fali po jedan potpis otišli do Ljilje i rekli joj "Kada se upišemo nabavićemo potpise" jer nemaju vremena za ganjanje asistenata kojih nema. Nije nikakav problem ;) Sve se moze dogovoriti ali ako ta profesorka ne da potpis, nit bi pisao kakve molbe nit išta. Face to face.
bull21

#4133 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Aj fino pročitaj! Nisi ni pročitao o čemu se radi a njaške! Cura nije išla na predavanja pa joj profa ne da sada potpis. Jedno je ganjati profesora kod kojeg si bio i za kojeg znaš da ćeš dobiti potpis a drugo je uopšte ne dobiti potpis jer nisi ispunio normu.
P308

#4134 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

Zbog 5 izostanaka da se prebaci u vanredne? Izvinjavam se, ali meni je to presmijesno.
Na odsjeku za Pedagogiju u tim slucajevima daju dodatne zadatke kako bi se izborili za potpis. To je u vidu prikaza knjige, seminarskog rada, eseja, prezentacije ili slicno. Mislim, nisi 50 puta izostala vec 5, ne bi trebalo biti problema.
Ambrozija

#4135 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

U trecoj godini sam imala 4 izostanka na jednom predmetu, i asistentica mi je dala dodatni zadatak u vidu analize strucnih clanaka te odbrane istih. Prebacivanje u vanredne zbog jednog potpisa je iskreno smijesno i prvi put cujem za to.
Pooll

#4136 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Pooll »

bull21 wrote:Aj fino pročitaj! Nisi ni pročitao o čemu se radi a njaške! Cura nije išla na predavanja pa joj profa ne da sada potpis. Jedno je ganjati profesora kod kojeg si bio i za kojeg znaš da ćeš dobiti potpis a drugo je uopšte ne dobiti potpis jer nisi ispunio normu.

:zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:

jeca fleetwoodmac wrote:Pozdrav. Slušajte, ima li netko da ne može dobiti potpis profesora zbog izostanaka? Kakva je procedura za dalje? Meni su rekli da se mogu samo prebaciti u vanredne. Ta profesorica nikada dosad nije vodila evidenciju (kao i većina njih). Stoga smo neke kolegice i ja izostale više puta. Sada odjednom ne daje potpis. Ima li itko sa istim slučajem?
Postoji li neka 'kazna' u vidu pisanja dodatnih eseja/seminarskog rada ili sl?

Nemoj se predati, pokušaj, sretno!
Leeeeejlaaa94

#4137 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Leeeeejlaaa94 »

Ima li neko da ide na odsjek Bosanski jezik i književnost, ja mislim da se tako zove,a da zna koliko studenata primaju? Nema prijemnog koliko ja znam, pa nisam sigurna da li ću biti primljena. Jesu li moje ocjene onako otrpilike dovoljno dobre, opći uspjeh :4,5,5,4. i bosanski jezik :4,4,5,4. eto nadam se da će me neko obradovati :) :P
Sarajevski_Marlboro

#4138 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sarajevski_Marlboro »

I '94. god. će na fax .
Ostarilo se :run:
un1ted

#4139 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

Ambrozija wrote:U trecoj godini sam imala 4 izostanka na jednom predmetu, i asistentica mi je dala dodatni zadatak u vidu analize strucnih clanaka te odbrane istih. Prebacivanje u vanredne zbog jednog potpisa je iskreno smijesno i prvi put cujem za to.
Pa postave ti izbor, ili vanredno pa ti nisu potrebni potpisi, ili obnavljaj godinu jer narednu ne mozes upisati bez svih potpisa prethodno.
Pooll

#4140 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Pooll »

Sarajevski_Marlboro wrote:I '94. god. će na fax .
Ostarilo se :run:
Jašta, jašta :D
Ambrozija

#4141 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

un1ted wrote:
Ambrozija wrote:U trecoj godini sam imala 4 izostanka na jednom predmetu, i asistentica mi je dala dodatni zadatak u vidu analize strucnih clanaka te odbrane istih. Prebacivanje u vanredne zbog jednog potpisa je iskreno smijesno i prvi put cujem za to.
Pa postave ti izbor, ili vanredno pa ti nisu potrebni potpisi, ili obnavljaj godinu jer narednu ne mozes upisati bez svih potpisa prethodno.
Pa kazem daju dodatni zadatak kako bi ostvarilo pravo na potpis. Meni niko nije rekao: "eh ne mozes dobiti potpis, obnavljaj godinu ili se prebaci u vanredne", vec sam radom na dodatnim zadacima uspjela doci do istog.
charrrmed

#4142 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

un1ted wrote:
Cekaj, stvarno hoces da kazes da ti kazu, imas 5 izostanaka, i iako imas sve potpise iz svih drugih predmeta i iako si polozio sve ispite i sve ostale obaveze izvrsavao na vrijeme, zao im je ali prebaci se u vanredne ili obnavljaj godinu???
Slazem se s Ambrozijom i P308, u vidu dodatnog zadatka mozes zaraditi taj potpis koji ti nedostaje. I djevojka je izostala 5 puta, a vi se ponasate kao da se nikada nije pojavila na nastavi. Ko zna iz kojih razloga je izostala.
Odes porazgovaras s profesorom, objasnis situaciju, kazes da se nece ponoviti i zamolis za dodatni zadatak kako bi "zaradio" potpis i kraj price. Ne dovedes se opet u istu situaciju i eto. Po vama bi onda bar 50% studenata koji su trenutno redovni trebali obnavljati godinu ili biti vanredni. Ja znam ljude koji nikada ne dolaze na fakultet, samo na ispite, i imaju sve potpise i dalje su u statusu redovnog studenta.
un1ted

#4143 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

Tko je rekao da ja spominjem 5 izostanaka !? Ja spominjem zakonski propisani minimum prisustva na nastavi, bez kojeg NE MOZES NI POMOCU TRIKOVA DOBITI POTPIS, a da ne spominjem putem nekih dodatnih zadataka. Sta vise, taj predmet je zavrsen, kako ce dobiti dodatne zadatke iz tog predmeta kada je on iz proslog semestra !? To sve je dobra volja predmetnog profesora/asistenta, a ukoliko on ne zeli da opravda tih 5 izostanaka dodatnim radom to je njegov izbor, dok vise od toga (ne znam koliko tacno) ne moze zakonski opravdati i dati potpis.
charrrmed

#4144 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

un1ted wrote:Tko je rekao da ja spominjem 5 izostanaka !? Ja spominjem zakonski propisani minimum prisustva na nastavi, bez kojeg NE MOZES NI POMOCU TRIKOVA DOBITI POTPIS, a da ne spominjem putem nekih dodatnih zadataka. Sta vise, taj predmet je zavrsen, kako ce dobiti dodatne zadatke iz tog predmeta kada je on iz proslog semestra !? To sve je dobra volja predmetnog profesora/asistenta, a ukoliko on ne zeli da opravda tih 5 izostanaka dodatnim radom to je njegov izbor, dok vise od toga (ne znam koliko tacno) ne moze zakonski opravdati i dati potpis.
Mozda je na nekim drugim fakultetima to nemoguce, iskreno ti si prvi slucaj za koji to cujem a da je u pitanju nas fax. Kazem ti, znam desetine osoba koje NIKADA ne dolaze na fakultet i to sa razlicitih odjeska, a i dalje su u statusu redovnog studenta i imaju sve potpise.
A svi su ovdje spominjali odsjek za Pedagogiju. Ti ljudi prije svega i jesu pedagozi i zato vjerovatno i imaju toliko razumijevanja i razvijen odnos sa studentima.
Opet ponavljam, najbolje je da se razgovara sa predmetnim profesorom, da se izvine, objasni cijela situacija, nadje opravdanje (ako ga ima) i zamoli za dodatni zadatak ukoliko je to moguce. Sumnjam da ce odbiti, jer to nije velik broj izostanaka a i vidjet ce vasu volju za rjesenje problema kroz cinjenicu da zelite dodatni zadatak.
I izvinjavam se ako sam se gore pogresno izrazio, ali sam si napisao odnosno podrzao neciji post o tome da je prebacivanje u vanredne JEDINA solucija, ako se ne varam, ili da obnavlja godinu i da je kriva jer ispija kafe.
un1ted

#4145 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

charrrmed wrote: Opet ponavljam, najbolje je da se razgovara sa predmetnim profesorom, da se izvine, objasni cijela situacija, nadje opravdanje (ako ga ima) i zamoli za dodatni zadatak ukoliko je to moguce. Sumnjam da ce odbiti, jer to nije velik broj izostanaka a i vidjet ce vasu volju za rjesenje problema kroz cinjenicu da zelite dodatni zadatak.
I izvinjavam se ako sam se gore pogresno izrazio, ali sam si napisao odnosno podrzao neciji post o tome da je prebacivanje u vanredne JEDINA solucija, ako se ne varam, ili da obnavlja godinu i da je kriva jer ispija kafe.
Naravno, ovo je dobra volja profesora koji ukoliko zeli moze dati potpis, no po zakonu ne bi mogla dobiti potpis ako nema odredjen postotak prisustva na nastavi, te je tako na svakom faxu Univerziteta SA. Sada, da li se to provodi ili ne to je druga stvar.

Dalje, djevojak je pitala sa zakonske strane i ja sam napisao za ono sto tacno znam sta pise u statutu. Opet, da li ce joj profesor odobriti ili ne, to je njegova stvar, a kako sama kaze da se profesorica promjenila ove godine ne bi me cudilo da ne dobije potpis, a da profesorica ima "opravdanje".
jeca fleetwoodmac wrote:Postoji li negdje zakon o tome jer su studenti sa po 5 izostanaka iapk dobili potpis a ostali sa više nisu? Može li se išta uraditi jer je to jedini potpis koji nedostaje, a i položili smo ispit iz tog kolegija, kao i sve ostale?
P308

#4146 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

un1ted wrote:
charrrmed wrote: Opet ponavljam, najbolje je da se razgovara sa predmetnim profesorom, da se izvine, objasni cijela situacija, nadje opravdanje (ako ga ima) i zamoli za dodatni zadatak ukoliko je to moguce. Sumnjam da ce odbiti, jer to nije velik broj izostanaka a i vidjet ce vasu volju za rjesenje problema kroz cinjenicu da zelite dodatni zadatak.
Naravno, ovo je dobra volja profesora koji ukoliko zeli moze dati potpis, no po zakonu ne bi mogla dobiti potpis ako nema odredjen postotak prisustva na nastavi, te je tako na svakom faxu Univerziteta SA. Sada, da li se to provodi ili ne to je druga stvar.

Dalje, djevojak je pitala sa zakonske strane i ja sam napisao za ono sto tacno znam sta pise u statutu. Opet, da li ce joj profesor odobriti ili ne, to je njegova stvar, a kako sama kaze da se profesorica promjenila ove godine ne bi me cudilo da ne dobije potpis, a da profesorica ima "opravdanje".
jeca fleetwoodmac wrote:Postoji li negdje zakon o tome jer su studenti sa po 5 izostanaka iapk dobili potpis a ostali sa više nisu? Može li se išta uraditi jer je to jedini potpis koji nedostaje, a i položili smo ispit iz tog kolegija, kao i sve ostale?

Ja sam vanredan student, i zakon isto kaze da su profesori duzni u prvoj, osmoj i petnaestoj sedmici odrzati radne subote kako bi upoznali vanredne studente sa onim sto ih ocekuje prije svega na ispitu, ali i ostalim obavezama koje moraju ispuniti. Jedna profesorica se nikada nije pojavila na predavanjima, ali je zato bila dovoljno drska da nama studentima da minimum bodova na prisustvo na nastavi.
Potpise sva sreca ne moramo skupljati, vjerovatno bi i tu pravila problem. Hocu reci, toliko o zakonima i njihovom provodjenju.
A mislim da ne bi trebalo biti problema sa potpisom ako se ucini onako kako je @charrrmed rekao...
un1ted

#4147 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

Zakon kaze i da moras imati dvije parcijale i dva roka (integralni i popravni) no to ne postuju. Poenta je u tome da uzimaju sta im odgovara.

Reci mi, ako sa zakonske strane nema osnova za potpis, kako ce ga dobiti ako profesorica isti ne zeli dati!? E da se na glavu nabije nece, ako ne bude imala stelu :D
Zatamnjena stakla

#4148 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

bull21 wrote:Aj fino pročitaj! Nisi ni pročitao o čemu se radi a njaške! Cura nije išla na predavanja pa joj profa ne da sada potpis. Jedno je ganjati profesora kod kojeg si bio i za kojeg znaš da ćeš dobiti potpis a drugo je uopšte ne dobiti potpis jer nisi ispunio normu.
Daj bogati ne kenjaj :lol:
P308

#4149 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

un1ted wrote:Zakon kaze i da moras imati dvije parcijale i dva roka (integralni i popravni) no to ne postuju. Poenta je u tome da uzimaju sta im odgovara.

Reci mi, ako sa zakonske strane nema osnova za potpis, kako ce ga dobiti ako profesorica isti ne zeli dati!? E da se na glavu nabije nece, ako ne bude imala stelu :D

Sami kreiraju zakone, ocito po svojoj zelji i potrebama. Zalosno sta se sve radi.
Saima

#4150 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Saima »

Može li mi ko reći da li je dvopredmetni studij naporan i da li se sve može stići i uskladiti s predavanjima,jer ja sad završavam 4 razred Gimnazije i mislila sam upisati historiju i filozofiju,može li mi ko dati preporuke neke ili savjete ili je ipak bolje jednopredmetni studij?!Koje predmete imam na historiji a koje na filozofiji? Malo sam neodlučna a vrijeme prolazi,treba odlučiti šta dalje upisati,a da se ne pokajem,jer ipak o tom koraku ovisi budućnost :D :)
Post Reply