crkvice wrote:nikad_izvini wrote:rado_vidjen wrote:
Nikad Slavija ili Listica nije ovako docekivana. A Celik i Velez, kao da su najveci dusmani. U cemu je stvar?
Ali, od navijača Čelika NE OČEKUJEM da skandiraju SRBIJA i da CIJELA Južna tribina pjeva "pala je, pala je, pala je na Markale".
Najviše belaja kao navijači smo imali u Zenici. Tamo te ovi papani kamenjaju, osjetiš elektricitet, mržnju navijača i njihova murija te usput mariše, nako. Tamo nam je navijač ubijen od strane murije. Tek poslije su se smirili i prestali da biju. Naši a mrze nas. Mi smo prema njima bili više-manje ravnodušni, oni nas mrze jer smo glavni grad, jer "imamo para", jer je Zenica izgradila Sarajevo(karikiram), zbog ko zna kojeg razloga. Mene više boli kad se tkao ponaša zeničanin nego oni "anamo". Od njih to očekujem, od ovih TO NE OČEKUJEM.
Izvini prijatelju, al ne lupaj. Od kako igramo ovu nakaradnu ligu, nisam propustio utakmice Zelje i Celika kako na Bilinom tako ni ni Grbavici i mogu sa sigurnoscu reci da ovakvog pjevanja i skandiranja nikad nije bilo (pogotovo cijela Juzna Tribina). Sto se tice murije i sam znas da svugdje svaka murija marise, pa tako i nas marisu u Sa, u Tz i vas i nas, u Mo i nas i vas. A sto se tice direktnog kontakta Robijasa i Manijaka, njega nikad nije ni bilo, upravo zbog jakih policijskih snaga koje rade obezbjednja ovakva gostovanja. A sto se tice ravnodusnosti prema "nama" bacena bomba na malonogometno igraliste, od grupe Manijaka koja se vracala sa gostovanja iz Zepca, ipak je malo vise od ravnodusnosti. Takodjer vase gostovanje prije godinu dvije (bilo je emitovana emisija na Hayatu cini mi se) i vase navijanje u vozu kad se izislo iz voza, putem do stadiona i na stadionu, bilo je podredjeno "yebavanju" Zenice i Zenicana. Opet ravnodusnost.
Al eto, valjda je i to za nama vise, valjda cemo i mi i vi malo doci pameti nakon SIrokog Brijega, nakon nemilih scena, malo stati na loptu i skontati neke stvari....
Svako dobro...
1. Ja kažem da jeste. Eto, nije cijela tribina, pola je tribine pjevalo. Niđe veze. Mislim da ima i mogu se potruditi da nađem gdje vaši navijači to pjevanje pravdaju "djecom koja veze nemaju"(ako nije izbirsano).
"Ovo je bilo nakon onog belaja u Sarajevu"
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... b=3#anter8
Ono što događaju daje posebnu težinu je samo ponašanje gostujućih navijača, koji su, po ko zna koji put -
a to je vidljivo i na videosnimku incidenta - psovali Markale. "Robijaši" se niti jednim zvaničnim gestom nisu ogradili od ovako gnusnih ispada, a za sada šuti i uprava Nogometnog kluba Čelik. To sve samo potvrđuje već opće mjesto u domaćem sportu, naročito nogometu: ako ne znamo da igramo, znamo da se bijemo. A navijači Čelika, koji u svom redovnom navijačkom repertoaru imaju pokliče poput "nož, žica, Srebrenica", kao i psovanje Markala, samo su odraz opće duhovne insuficijencije, primitivizma i plitkoumlja.
Evo ti jednog osvrta sa gostovanja u Zenici 2005 godine:
"Sve je pocelo na dan ranije, okupili smo se na Dobrinji u **********, i poceli da pravimo nosalice. Naduvo sam se farbe,
jer valjalo je ispisati 50-tak slova. Ostalo nam je jos materijala, pa sam skontao onu, MANIJACI JASU MAMU ROBIJASU
ca. 20m, i bila je jos jedna, koju nismo mogli dici zbog rezultata. Ujutro nas 50-tak na stanici. Yebes ga, dobra je ekipa
bila praavo! U vozu zayebancija do yaya, glavno je da soka ili vode nije bilo ni za lijeka! Osobno mi se voz vise svidio
nego da nam daju buseve na sprat... Dosli smo i murije je bilo pun qrac. Laganini prema stadionu, preko Crkvica,
Blatuse... sa Zeljinom pjesmom, a bogami i kojom psovkom, adrenalin je ostao pobjednicki! Slagao bih kada bih rekao da
ne bih volio da su nam stali na put. Do stadiona, Zenica je bila pregazena nogom Manijaka sa nasom pjesmom. Malo
problema na ulazu zbog karti, ono cener, ali opet, ho-ruk, malo provokacija, i usli smo sa parolama... Repertoar pjesama
novi, ono mix Engleza i Talijana, dobro skrooz! Zastave na nivou, mali transevi, ma nova slika Manijaka bez obzira na
brojnost - oko 150-200. Yebiga, uvukose ga i mi rasirujemo "MANIJACI JASU MAMU ROBIJASU!" Burne reakcije sa
tribina, ali meni trans dobar skroz, valjda moj... Culi smo se! Uzeo sam megafon od **** dobro ispade! Poluvrijeme.
Ocekujemo sada bakljadu robijasa, pa dogovor pada da veliku nosalicu ca. 35m dignemo za desetak min.
2.poluvremena. Bakljade nigdje i dizemo. Cuvamo ga 5-6 minuta, utom dolazi murija ispod tribine i citaju. Sto im upitnika
vise glave. Yebiga, ja idem u zenicu svaki put i znam sto neko gore rece, kakav je osjecaj kad spominju Markale. Morao
je neko to presjeci, i to u ZENICI, jer je lahko u svom... Syebani parolom do yaya pocinju skandirati 'srbija, srbija', dizuci tri prsta i to POLA STADIONA! Uz
paljenje nasih 4-5 baklji pjevamo himnu 'Zemljo tisucljetna (jedna si i jedina)' i citav stadion zvizdi. Pjevamo 'svi ste vi
s.r.b.i.' i 'Bosnom behar probeharao', 'Da te nije Alija', nakon cega nastupa murija sa specijalcima. Napominjem da je
trans vec bio spusten 5 min. i baklje se popalile, kad su oni nastupili. Poceli su udarati, bez normalnog pokusaja da
izadjemo... Suprotstavljajuci se udarcima, ***** spuca specijalca nogom u glavu, nakon cega ga obaraju i pocinje opsta
tuca. Momak iz B-faze udara jos jednog, skacemo nas 5 (********...) i pocinje i po nama. Utom pada*******, a ****** se
.........
Evo i teme o Markalama i Zenici, gdje lik sa nickom nicaZe_ piše:
"Sjecam se dobro prije desetak godina kada su psovane Markale, tada je cijela Zenica ustala i osudila to gnusno skandiranje, godinama poslije Celikovi najvijaci (oni koji to nisu skandirali) su u vise navrata stavljali cvijece, ucili fatihe, i poklanjali se zrtvama agresije na Markalama, ali je iz sarajeva uvijek, pa cak i prije nekoliko dana u Danima to skandiranje poistovjeceno sa gradom zenice"
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a
Ne kažem ja da smo mi mirovni misionari al su zeničani, odnosno dio njih, malo pretjerali i to su ljudi zapamtili. Kad bi neko pored mene viknuo Srbija pitarima ili Herceg Bosna mostarcima vheruj mi da bi bio nokautiran ili bi mene iznijeli sa tribina.
Ima još ovoga, ako treba nađem, nije problem. Istine radi.
Bomba je bačena nakon što je rahmetli Daba ubijen. To su uradili debili i za to su kažnjeni koliko znam. I neka su i malo su dobili koliko god da su dobili.
Sve što spominješ se desilo prije godinu ili dvije kao da samo to postoji. Svaka akcija ima i reakciju. To je logično. Pa uredno ste čekali i nas i pitare na onom nadvožnjaku i gađali svim i svačim auta i autobuse. Ne pravi se blesav.
Zadnje gostovanje je bilo pismeno i normalno.
Što se tiče pjesama, pa nije opera. Logično je da se prozivamo i "malo vrijeđamo".
Pozdrav