Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tuzla111

#4126 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

_BataZiv_0809 wrote:Tuzla pokupova ti pola Sarajeva kako si krenuo :D

I meni je Grbavica dobra i o njoj bih razmslio ali isključivo potez Kovačići pa najdalje do pilićare.
ma samo mi trebaju jos 3 stana da sam miran :D
Nije nego sam ja zeznut, ne odvajan se lako od svojih para,
probook

#4127 Re: Cijene stanova All about

Post by probook »

james28 wrote:
probook wrote:
james28 wrote:jesu stanovi u Sarajevu poskupili katastrofa, ali ne bih nikom savjetovao da diže kredite ko ne mora, to je ropstvo idućih 20-30 godina, još poslovi nesigurni, nisam nikad dizao kredite, samo keš, nikad preko mogućnosti, ko može da kešira nek kešira, ko ne može, nek ide u postanare ili tako nešto
Znaci ispade bolje placati kiriju cca 400 KM, nego ratu kreduta cca 500 KM :-)
rentanje stana možeš otkazati u svakom trenutku, a ratu kredita ne možeš, i nije takav omjer ni približno
I sta kada otkazes kiriju ides pod most jel?

A ovo drugo manite me prica da se divan i super stan izdaje za 300 maraka, a da nema rate kredita ispod 850 maraka.
moonca

#4128 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Tuzla111 wrote:
Velkoski wrote:Ja bi' na toj Grbavici samo ček'o kad će mi neko iz mraka izletit' :mrgreen:
Koliko sam mogao vidjeti poprilicno sigurno naselje, mnogo se smirilo od ranije.
Zivjela sam na Grbavici. 'Od noge' sve. Mozda sam to ja- volim centar, gdje pjeske mogu obici sve sto me interesuje.
xoklix

#4129 Re: Cijene stanova All about

Post by xoklix »

Meni se Grbavica nikako,ali bas nikako ne svidja. Ne znam zasto,ali me sve u tom naselju odbija. Kovacici su vec druga prica iako su u par stotina metara.
Od mjesta koji gravitiraju ka gradu Malta ili C.Vila...Vazda mi je ta strana grada bila pitomija.
A inace ne bih mijenjao nista od tog za kucu(tacnije duplex) u Pejtonu gdje sad zivim.
MoRe bašta,more rostilj,more sač,more cuko ...ma moRe sve :D
Tuzla111

#4130 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

xoklix wrote:Meni se Grbavica nikako,ali bas nikako ne svidja. Ne znam zasto,ali me sve u tom naselju odbija. Kovacici su vec druga prica iako su u par stotina metara.
Od mjesta koji gravitiraju ka gradu Malta ili C.Vila...Vazda mi je ta strana grada bila pitomija.
A inace ne bih mijenjao nista od tog za kucu(tacnije duplex) u Pejtonu gdje sad zivim.
To za kucu se slazem. Nema rahatluka ko imati svoju avlijicu i svoj mir.
Tuzla111

#4131 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Na cemu li su ovi da mi je znati. :D Osim sto su na zadnjem spratu bez lifta :D
https://www.nekretnine.ba/single.php?se ... view=47634
HAVANA

#4132 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Al najbolje u oglasu je veoma osvijetljen... :lol: isto tunel.Sto se grbavice tice,2 djece podigao na njoj,nema para da bi prodao stan i preselio na drugu lokaciju.Loris tito,i taj dio.Parking,skola,vils,sve mi na dohvat ruke,grad blizu...A i ja i zena djeca grbavice i tog dijela.Centar grada mi je za izaci,i uzimati pare :D za zivjeti nema sanse.Mogao bi al kad odem u penziju,sad kako stoje stvari sa djecom i poslom,nema sanse.Ma svako zna sta mu pase.Tako i trazis.A ljudi pored precjenjinih stanova,ne znaju ni prodati stan.Pokazati,predstaviti.I ono sto valja on stavi nanin kauc,na njemu peskir,navuce bordo roletne,uslika ti serpu i tepsiju krompira...i uredno uslika i postavi. :-) Pa jebo ze tito ljenguzi, uzmi kantu bijele i okreci,isprazni prostor pa slikaj,stavi normalnu cijenu i prodaces.Ako ti je do vece cijene,napucaj ga pravo,da je drugaciji,neobican,kvalitetan...Ima ljudi koji ce to platiti,al pruzi im to zadovoljstvo da apsolutno nista ne moraju raditi a imaju sve novo i lijepo.Ja sam onaj stan prodao po skoro 4000 km po uknjizenom stanju kako ispada.Prvi dan i prvim koji su dosli.Znas sta kazu ljudi,ovde je samo jedan problem,mi nemamo toliko novca.Spustio im 8000 i rekao im ostaviti sve.Od viljuske do aparata i posteljine.Sve novo.Ja mislim da su novac za prepis zaradili sa tog stana prije nego sto su dobili rjesenje .2 000 km mjesecno pravi taj stan.8 godina povrat investicije,pa to nema u 3 pm.I kazu mi sto se nerviras sto si morao prodati,dobro si ga prodao. :-) Apsolutno me ne zanima cijena kvadrata stana,kuce,zemlje,ili spratnost,lokacija...Zanima me rok povrata investicije i mogucnost stvaranja prihoda.Ako pricamo o investiranju.Za zivjeti,to je vec drugo.Tu se bira i probira, okolina,komsiluk,skole,blizina necemu sto ti je bitno...
Thorgerson

#4133 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Puf wrote:
Thorgerson wrote:
Puf wrote:Sto mi ga spustište.
Pa ti spustas svima, te mislis da je tvoje misljenje jedino pravilno.

Cuj uzme ti banka stan ako ne vracas kredit (iako u stvarnosti banka to ostavlja kao zadnje, ali zadnje zadnje rjesenje - jer sve je bolje nego da ti uzimaju stan i prodaju ga u bescjenje, dakle koliko god da im kapas dobro im je).

A inace ako rentas stan i ne placas kiriju, gazda ti kaze ma nema veze - kad budes imao platit ces, hajde bolan ljudi smo. (a stvarnost je takva da ce ti banka i nesto reprogramirati i skontati, dok ce te gazda trpiti 5 dana s kasnjenjem kirije nakon toga letis na ulicu).

:D
Sva poenta je da ne budes vezan da dajes 1000KM mjesecno, iducih 30 godina :D, ko to moze podnjeti psihicki svaka cast.
Pretjerujes.

Ovo sto si iznio znaci da vracas 360.000 KM. To sigurno nije kredit kojeg uzima vecina. :-) Ko uzme takav kredit, sigurno bez sale moze podnijeti 1000 KM rate mjesecno. Poenta je u tome da imas nekoga ko ima ratu 400 KM. I imas nekoga ko ima ratu 1400 KM. Dakle, svako se protegne onoliko koliko moze.

Vecina stanova u Sarajevu koja se prodaje su obicno u rasponu od 70 - 100k. Sad sam gledao rata hipotekarni kredit na 20 godina dodje 570 KM. Za taj novac mozes kupiti trosoban stan ili četverosoban na Dobrinji, Alipasinom polju. Mozes uzeti dvosoban na Otoci, Cengic Vili, Grbavici.

Sad ti mozes reci ih 20 godina po 600 KM. Pa ok, ne moras to. Ali negdje moras zivjeti to je cinjenica. Evo nek ti je kirija 300 KM. Opet ces za 20 godina dati 72.000 KM i neces imati nista. Tebi je ta racunica ok, meni nije. Svako ima svoje misljenje.
Thorgerson

#4134 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Puf wrote:
beni-bu-man wrote:
Puf wrote:Ne vidite vi siru sliku.
sta je po tebi sira slika ? ili koju ti vidis ?
Rekao sam vec, zasto biti vezan za nesto 20 godina kad ne moras.

Rata kredita 850KM i MORAS je dati. I stan nije tvoj, tek za 20 godina je tvoj.

Kirija 350KM , ako oduzmes od ovog iznosa kolika bi bila rata, ostaje ti 500KM stim da mozes odseliti kad hoces i nisi vezan 20 godina da budes rob.

Uvijek mozes "fulati" jedan mjesec, dva, nece ti se niko popet na grbacu sto nisi uplatio ratu.

Cista matematika

Rata + Kamata == (je isto) sto i Kirija + 500KM ustede svaki mjesec, stim da ovamo imas slobodu, a u prvom slucaju si rob.
Ovako, prije svega iznosis teske dezinformacije - sto nije ok, jer ljudi citaju ovaj forum i neko ce procitati ove tvoje gluposti.

1. Stana koji kupis na kredit JESTE tvoj. Ti si upisan kao vlasnik stana, s tim da je naravno i banka upisana u C listu. Banku boli qrac sta ces ti raditi s tim stanom. Hoces li zivjeti u njemu? Hoces li ga rentat? Hoces li ga prodati? Hoces li ga preuredjivati? Dakle boli ih briga. Vracaj ratu, zatvori kredit i to je to. Zato bih volio da mi pojasnis tu tvoju tezu da ti nisi vlasnik stana, iako mozes raditi sve sto i vlasnik stana.

2. Nisi rob, o kakvom ropstvu ti pricas? Uvijek, u svakom trenutku ti stan MOZES PRODATI, zatvoriti kredit i cao. Onda si i pod kirijom rob, moras placati svaki mjesec kiriju. Eto, takva ti je logika. Ne moras.

3. Zadnje sto banka radi jeste uzimanje stana. To je bas totalno zadnja mjera, kada vide da definitivno neces niti pomisljas vracati kredit, niti ne mozes. Znaci da si ono bankrotiro. Uvijek ide reprogram kredita ili vlasnici sami kad skontaju da ne mogu vracati, da su zaglibili, prodaju stan zatvore kredit i sta sad. Ali eto opet, ja ne poznajem nikoga takvog.

Vec ranije su ljudi napisali, a i sam sam isto uradio. Kupio manji stan od ustedjevine + kredit, to prodao dodao love kupio veci. Zatim ponovo poprilicno povoljan drugi kredit investirao u drugi stan. Da sam cekao da svojim novcem radim sta hocu, danas bih placao kiriju i ne bih imao nista. A novac bi svakako ispario. Ili bih ga potrosio ili bi ga inflacija najedala.
HAVANA

#4135 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Naravno da si vlasnik,raspolazes sa njim.Eto ja sam bio zaglavio sa onim stanom,sto mi se cesto desi :D Rento ga dobro 7 mjeseci,prodao ga,vratio banci pare,sto mi je ostalo sto od mog ulozenog,sto od rente,sto zarade...kupio starom garsonjeru.Sad je ona cista,placena, pod hipotekom za poslovni prostor...Ako bude islo,dobro i jest,ako ne bude prodam,vratim banci i cao...Idemo dalje.Bitno je da se plus pise.Jebo kamatu.Ljudi prodaju pare,nece ti ih niko nako dat.Stvar je znas li ih potrositi.Ko zna kupiti,lako ce prodati.Dobar njuh pare nosi.
Puf

#4136 Re: Cijene stanova All about

Post by Puf »

Ja ne znam odakle vama volja da se ubjedjujete sa mnom vise :D
mad_max_ba

#4137 Re: Cijene stanova All about

Post by mad_max_ba »

:lol: :lol: :lol: :lol:
HAVANA

#4138 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

:lol: Pa i jest.
Tuzla111

#4139 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

:lol: :lol:
zijancer

#4140 Re: Cijene stanova All about

Post by zijancer »

james28 wrote:
Tuzla111 wrote:
zijancer wrote:tuzla111 nemoj me pogrešno shvatit, isto tako mislim..ali me zbunjuje divljanje tržišta i agencija
lično sam protiv stanovanja u velikim stanovima
i sve više raste moje poštovanje za klasični raspored- sve prostorije odvojeno :mrgreen:
ma agencije nafuraju vlasnike kako bi ovi potpisali ugovore. a i vlasnici proculi da arapi placaju 300k za dulum, pa sad svi se ponadali da ce se svaki dulum u BIH prodati po 300k.

Evo stan je mrak samo se zeznu visok sprat a bez lifta.
https://www.olx.ba/artikal/29523590/pro ... /#detaljno
auu i ovaj ga je zacijenio, ali ne valjaju stanovi u ovim niskim zgradama na Grbavici, ova cijena bi možda bila za stanove u ona tri žuta nebodera, i to niži spratovi ili oni bliže tamo Parlamentu, SCC-u, doduše tamo zna biti i preko 3.000 kvadrat
ma cijena je tu zbog lokacije..ovo je blizu fakse i ko fol 'renovirano' :mrgreen: američkim plakarima :mrgreen:
a 'vamo ukinuo zid između dnevne i kuhinje, nije ostavio ni 60 cm ispod mjesta susreta one dvije podvlakice..tststs
drndalo

#4141 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

60cm ispod cega ?
zijancer

#4142 Re: Cijene stanova All about

Post by zijancer »

Image
ovdje

p.s. ko traži dvosoban stan, ovo skroz dobro izgleda..dobar raspored, dobra spratnost
https://www.olx.ba/artikal/29278063/sta ... -sarajevo/
drndalo

#4143 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Hvala. Malo imam problem sa zamisljenjem projekcija, pa mi ovo pomaze.... :thumbup:
moonca

#4144 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

zijancer wrote:Image
ovdje

p.s. ko traži dvosoban stan, ovo skroz dobro izgleda..dobar raspored, dobra spratnost
:facepalm:
Zar se moralo slikati u 'panici' ni kafa se nije dala ispiti. :-)
james28

#4145 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

Tuzla111 wrote:
Velkoski wrote:Ja bi' na toj Grbavici samo ček'o kad će mi neko iz mraka izletit' :mrgreen:
Koliko sam mogao vidjeti poprilicno sigurno naselje, mnogo se smirilo od ranije.
Grbavica nije ništa nemirnije naselje od ostalih, ne znam otkud vam to, svugdje se krade, otima, ako na to mislite, nije Grbavica tu izuzetak, ali generalno za život je najbolje naselje u Sarajevu
james28

#4146 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

xoklix wrote:Meni se Grbavica nikako,ali bas nikako ne svidja. Ne znam zasto,ali me sve u tom naselju odbija. Kovacici su vec druga prica iako su u par stotina metara.
to je dobro, ali kad hoćeš u grad, valja u auto pa jedno sat vremena i više kad je gužva, hebo to
zijancer

#4147 Re: Cijene stanova All about

Post by zijancer »

moonca what? elektroprivreda? :-)
xoklix

#4148 Re: Cijene stanova All about

Post by xoklix »

james28 wrote:
to je dobro, ali kad hoćeš u grad, valja u auto pa jedno sat vremena i više kad je gužva, hebo to
U gradu si za 10-12 minuta...A sa guzvom ti treba 25-30 min... e sad kome je posao u gradu je druga prica.
Tuzla111

#4149 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

zijancer wrote:Image
ovdje

Po cemu je stan vrijedan ovih para? Vjerovatno ti prodajes stan al ovo nit je u gradu nit van grada. Iskreno poprilicno lose. Za ove pare se moze naci fin stan na Grbavici u ravnici
Tuzla111

#4150 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Zna li iko kad ce se probiti onaj tubel od Vogosce do Novog Sarajeva?
Post Reply