Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
terapija

Post by terapija »

Alfons Kauders wrote:...
kako ti nije jasno, na NJIMA je da dokazuju da nesto IMA, a ne na NAMA da dokazujem da nesto NEMA... dokazuje onaj ko TVRDI, kontas ? zamisli ti odes na sud, tuzis mene da sam ti npr. oteo auto, i kazes "nek' on dokaze da nije", a nemas ni saobracajnu, ni kljuc, ni racun, nista... sto se mene tice oni nisu javnosti pokazali niti jedan jedini ozbiljan dokaz, a cijela prica je pocela prije vise od pola godine... il' su nesposobni, il' levati, a u svakom slucaju - ja im ne vjerujem....
Alfons, mojne se nervirat, ba. ne valja za srce, ionako te ne slusaju, nema koristi. To, da je zadatak dokazivanja na onome ko tvrdi da je otkrio nesto, ponovljeno je najmanje 100 puta na ovoj temi. Al' ne mozes ti coeku to utuvit u vugla... nece pa nece :P
Ko ne zeli da slusa, taj ni ne cuje i tako dalje...

Evo recimo jedna skroz banalna stvar ovdje. Otkud toliko zemlje na piramidi?? Ima li Semir ijednu prihvatljivu teoriju po tom pitanju, osim da "krivo je more"??
prvo je piramida "bila stara" preko 20000 godina, da bi se "novim saznanjima slozili na 12000 godina" koje je to more bilo?? Gledao sam sinoc "Ice Age 2", pa kontam zadnje malo glacijalno doba se zavrsilo oko prije 10000 godina, mozda je Sam igrao na tu kartu? Ali gdje su onda fosili, ostaci morskog zivota u sloju zemlje koji pokriva "piramidu"?? Ja na casovima i predavanjima iz geografije nikada nisam cuo za more tolike dubine da pokrije "piramidu" koje se nalazilo na podrucju BiH, i uspjelo se tu formirati i povuci se, i to sve u periodu od nekih 6-7 hiljada godina, uzme li se u obzir da u kasnijem periodu, tu more pouzdano nije postojalo...

Nidje veze... ali nejse bitno je da ima piramida jel' tako ;)
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Alfons Kauders wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Kada tako lijepo sve znas ko treba da dokazuje, onda pusti ljude da dokazuju. Ja sam licno neutralan po ovom pitanju, neka covjek u razumnom vremenskom periodu dokazima potkrijepi da piramida postoji. Ali nemoj unaprijed istom logikom, bez ijednog valjanog dokaza, eksplicitno tvrditi da ne postoji.
ja tvrdim da ne postoji sve dok oni ne dokazu suprotno, a vec je ocito da to nisu u stanju... :)
Koliko je samo vremena i truda uzalud potroseno na ovu bespredmetnu raspravu. Kamo srece da je mali dio ove uzalud potrosene energije i vremena usmjeren ka necem korisnijem... :roll:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

hrasno38 wrote: Dokazuje onaj ko TVRDI i ko "RADI". Oni su na terenu otkopali "NESTO" i smjelo tvrde da je to vezano za piramidu sto sam licno ja vec nekoliko puta u svoje ime ponovio da ne mora ali moze biti tacno. E sad mi ti reci ko je od nas ovdje na forumu otisao na Voscicu i opet tim "RADOM" dokazao da to nije tacno. NIJE NIKO!!! Samo naklapamo bezveze i kontriramo jedni drugima ko biva mi neki strucnjaci. Rekao sam da ljudi koji kazu da ne vjeruju imaju na to pravo ali mahati ovdje tudjim textovima i bezobrazno tvrditi da to nije 100% moras priznati da prelazi granice normalnog razgovora.
oni rade i tvrde, i neka, ali dok ne budu u stanju pokazati rezultate svog rada, nesto konkretno, neoborivo - dzaba im i rad i tvrdnje
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Alfons Kauders wrote:
hrasno38 wrote: Dokazuje onaj ko TVRDI i ko "RADI". Oni su na terenu otkopali "NESTO" i smjelo tvrde da je to vezano za piramidu sto sam licno ja vec nekoliko puta u svoje ime ponovio da ne mora ali moze biti tacno. E sad mi ti reci ko je od nas ovdje na forumu otisao na Voscicu i opet tim "RADOM" dokazao da to nije tacno. NIJE NIKO!!! Samo naklapamo bezveze i kontriramo jedni drugima ko biva mi neki strucnjaci. Rekao sam da ljudi koji kazu da ne vjeruju imaju na to pravo ali mahati ovdje tudjim textovima i bezobrazno tvrditi da to nije 100% moras priznati da prelazi granice normalnog razgovora.
oni rade i tvrde, i neka, ali dok ne budu u stanju pokazati rezultate svog rada, nesto konkretno, neoborivo - dzaba im i rad i tvrdnje
OK to je razmisljanje neoborivo ispravno ali moras da bez rada nema ni rezultata. I nemoj mi reci da vise priznajes necije prepisivanje nego konkretan rad na terenu. Tebe makar ovdje citam sa respektom.
ludvig

Post by ludvig »

terapija wrote: ... Otkud toliko zemlje na piramidi??...
Ovo je ubjedljivo najgluplja recenica na ovoj temi, a konkurencija je strasno jaka :-)

Odkuda zemlja koja je zatrpala piramide u Meksiku? Jedna je otkopana prije par sedmica? Odkud toliko zemlje da prekrije pola antickog Rima? Evo, danas je objavljeno da su iskopali neke senatorske vile. :-)

I najsladje, odkud toliko zemlje da pokrije srednjovjekovni grad Visoki, za koji se ovdje svi borite da se ne osteti? :-) O
B@snj@

Post by B@snj@ »

Evo recimo jedna skroz banalna stvar ovdje. Otkud toliko zemlje na piramidi??
Ovo je stavrno izvala godine
terapija

Post by terapija »

Samo se smijite, ovo pitanje jos uvijek stoji
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

hrasno38 wrote: OK to je razmisljanje neoborivo ispravno ali moras da bez rada nema ni rezultata. I nemoj mi reci da vise priznajes necije prepisivanje nego konkretan rad na terenu. Tebe makar ovdje citam sa respektom.
ma nek rade, i dabogda nasli sta, al dosad samo neke teorije, pretpostavke i price, materijalnih dokaza nigdje... zaletili su se previse...
ludost

Post by ludost »

helo

Post by helo »

ludvig wrote:
Ovo je ubjedljivo najgluplja recenica na ovoj temi, a konkurencija je strasno jaka :-)

Odkuda zemlja koja je zatrpala piramide u Meksiku? Jedna je otkopana prije par sedmica? Odkud toliko zemlje da prekrije pola antickog Rima? Evo, danas je objavljeno da su iskopali neke senatorske vile. :-)

I najsladje, odkud toliko zemlje da pokrije srednjovjekovni grad Visoki, za koji se ovdje svi borite da se ne osteti? :-) O
Ma prijatelju sve su fore i definicije OTKUD, KAKO, ODAKLE, ..... i još mnogobrojne rečenice sa jednim velikom ? ispucali. Bogami traže dlaku u plastu sjena samo da povrgnu postojanje piramide. Dajte ljudima još vremena da rade znate da su prije par dana počeli tek sa pravim radom, pa šta očekujete tako brzo, nemoj te biti seljačine i primitivci. Daj to da se odma iskrampa! To je nemoguče i neče se desiti, a dokazi če 100% ubrzo doči (mada ih več ima) da je to piramida.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ludvig wrote:

a evo da ponovim jedno pitanje od prije par mjeseci - gdje su nastambe tih fantoma sto napravise piramidu... u meksiku citavi gradovi, egiptu takodje, a ovi nasi haman dosli na kampovanje pod satorima i usput napravili piramide... iz dosade... :D
ludost

Post by ludost »

ludvig wrote:

http://www.yurope.com/sound/mtpk/djubre.ra :D :D
Last edited by ludost on 17/04/2006 16:48, edited 1 time in total.
kekec

Post by kekec »

B@snj@ wrote:
Mozda i jeste izvala, ali... budite frajeri pa odgovorite,
ne napadajte, jer to je "bjezanje". :roll:

Dajte objasnjenje, ali strucno i logicno. :-)

Imate geologa, arheologa i dr. strucnjaka.
Nemojte se izvlaciti ako vam neko postavi pitanje.
Eto ima mnogo ljudi koje stvarno interesuje zasto i kako je
pet piramida zatrpano zemljom, tako dobro i kvalitetno, da ni
cca 10000-godisnja erozija ih nije uspjela otkriti. :roll:
Den

Post by Den »

Fondacija: Potvrđene teze o postojanju visočkih piramida
ImageFoto: visocko-oko.co.ba

Trećeg dana istraživačkih radova u potrazi za Bosanskom piramidom Sunca stigle su nezavisne potvrde teza o postojanju piramida, saopćila je danas Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".
"Geodetski zavod BiH uradio je analizu dimenzija sjeverne stranice Bosanske piramide Sunca. Zaključeno je da je dužina svih stranica po 365 metara i one obrazuju jednakostranični trougao s po 60° na svakom uglu. Također, u istoj instituciji potvrđeno je da je ova strana orijentirana prema kosmičkom sjeveru – drugim riječima, postoji odstupanje od geografskog sjevera za 21', čime se piramida poklapa s lokacijom zvijezde Sjevernjače.

Ova se konfiguracija poklapa s dizajnom Keopsove piramide u Egiptu.

Iz katastarskog ureda Općine Visoko došla je nezavisna potvrda da Bosanske piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja tvore jednakostranični trougao. Ovu tezu su stručnjaci Fondacije postavili na osnovu satelitskih snimaka prije dva mjeseca.

Image

U katastarskom uredu su povukli liniju koja spaja geodetske vrhove sve tri piramide i dobili jednakostranični trougao s uglovima od po 60°. U ovom trouglu nije bilo odstupanja niti za jednu minutu.

Ova fascinantna vijest potvrđuje impresivnu preciznost drevnih graditelja", stoji u današnjem saopćenju za javnost Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

U prva dva dana rada na istraživanju kompleksa podzemnih tunela, stručnoj ekipi Fondacije su se pridružili eksperti iz rudnika Kaknja i Zenice, saopćeno je dalje.

Image
Nakon prvih prospekcija tunela, potvrđena je teza Fondacije da su tuneli građeni ljudskom rukom i da nisu služili kao rudarska okna. Postoji dobro organiziran ventilacijski sistem s protokom zraka koji omogućava nesmetani rad.

U tunelima postoje raskršća pod uglom od 90° koja se podudaraju sa stranama svijeta: istok-zapad, sjever-jug.

Nesumnjivo je da je izgradnja ovog kompleksa bila ogroman inženjerski poduhvat drevnih graditelja. Do sada su pronađene dvije obrađene kamene ploče pješčara koje po svojim dimenzijama i procijenjenoj težini više od pet tona nagovještavaju da je riječ o prvim značajnim arheološkim artefaktima.

U narednim danima stručne rudarske ekipe će izvršiti sve potrebne sigurnosne mjere i potporu kako bi ovi potencijalni artefakti mogli biti arheološki obrađeni i očišćeni.

Na kraju trećeg radnog dana potvrđene su indicije o postojanju pravilnih kamenih blokova breče na istočnoj strani piramide. U narednim danima će uslijediti radovi na raščišćavanju tog sondažnog bunara", saopćila je Fondacija.

U posjetu Bosanskoj piramidi Sunca boravio je prvi strani diplomat Maged Mosleh, ekonomski savjetnik egipatske ambasade. Impresioniran dosadašnjom naučnom argumentacijom, ponudio je edukaciju u Egiptu mladih bosanskih stručnjaka u oblasti piramida i arheologa, saopćeno je dalje.

Visočicu su posjetili predstavnici najuticajnijih svjetskih medija, a mnogobrojni posjetitelji iz BiH i dijaspore i stranih turista obilazili su ovaj značajan arheološki lokalitet.

Fondacija izražava posebno zadovoljstvo dolaskom nekoliko hiljada posjetilaca iz BiH i inozemstva koji su zdušno davali podršku naporima Fondacije želeći da se afirmativne vijesti iz Bosanske doline piramida i dalje emituju u svijet, naglašava u saopćenju za javnost ova organizacija.
ludost

Post by ludost »

U katastarskom uredu su povukli liniju koja spaja geodetske vrhove sve tri piramide . . .
. . . a geodetski vrhovi ovih piramida su poznati iako one još nisu iskopane ni dokazane. :-)

Joj ljudi... :lol: :lol: :lol: :lol:
Ovo je fakat Monti Pajton uživo... :lol:
ludvig

Post by ludvig »

kekec wrote:
B@snj@ wrote:

Tebi je nesto cudno da se neka stara gradjevina vremenom zatrpa zemljom? :? :? :?

S kim mi ovdje diskutujemo... :shock:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ludost wrote:
U katastarskom uredu su povukli liniju koja spaja geodetske vrhove sve tri piramide . . .
. . . a geodetski vrhovi ovih piramida su poznati iako one još nisu iskopane ni dokazane. :-)

ma povukli su oni liniju... samo cega... :D :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ludvig wrote:
kekec wrote:
B@snj@ wrote: Ovo je stavrno izvala godine

Tebi je nesto cudno da se neka stara gradjevina vremenom zatrpa zemljom? :? :? :?

kraj toliko klizista u bosni te piramide se prilicno dobro drze... :D
ludost

Post by ludost »

Alfons Kauders wrote:
ludost wrote:

ma povukli su oni liniju... samo cega... :D :D :D
tzv. ćizna metoda :D
radeljas

Post by radeljas »

ludost wrote:

na 2d karti se mogu spojiti bilo koje tacke. medjutim na slikama ranije postanim se vidi da to nema veze sa jednakostranicnim trokutima, niti sa jednakom udaljenoscu.
B@snj@

Post by B@snj@ »

na 2d karti se mogu spojiti bilo koje tacke. medjutim na slikama ranije postanim se vidi da to nema veze sa jednakostranicnim trokutima, niti sa jednakom udaljenoscu.
A na kojim to mozda slikama ako se moze znati???
Daj pokazi da ih vidimo
kekec

Post by kekec »

ludvig wrote:
kekec wrote:
B@snj@ wrote: Ovo je stavrno izvala godine
E jesi to strucno objasnio, svaka ti cast. :lol:

Vremenom se zatrpavaju manje gradjevine, objekti, koji se nalaze na nizim kotama, u nizinama.
"Piramida" je visoka 200-300 m po vasim "dokazima". Zatrpavanje prati zakon gravitacije,
sto znaci da bi se vremenom piramida morala otrpavati, a ne zatrpavati.
Erozivni materijal ide od vrha ka dnu, a ne suprotno. Strucnjak. :P

I ko nam zatrpa piramide ?
Slijedeci strucnjak, izvoli. :-D
kekec

Post by kekec »

B@snj@ wrote:
A na kojim to mozda slikama ako se moze znati???
Daj pokazi da ih vidimo
St 162
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=4025
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Dali postoje piramide, ne znam. Ali u jedno sam siguran, da se nemoze nista naci ako ne uzmes krampu pa je ne zabodes u zemlju. Ljudi barem nesto rade dok mi grijemo straznjice po foteljama i bulaznimo po forumuma!! :zzzz: 8) :-?
ludvig

Post by ludvig »

kekec wrote: "Piramida" je visoka 200-300 m po vasim "dokazima". Zatrpavanje prati zakon gravitacije,
sto znaci da bi se vremenom piramida morala otrpavati, a ne zatrpavati.
Erozivni materijal ide od vrha ka dnu, a ne suprotno. Strucnjak. :P

I ko nam zatrpa piramide ?
:lol: Pa ko zatrpa meksicku piramidu koja je otkopana prije par sedmica? :lol: :lol:

Treba li ti i objasniti da je zemlja okrugla i da se krece oko sunca?
Locked