Pa ako je "Bosanski Tornado"? dobio 5 onda znas koliko trica ili petica znacizomri wrote:Najslabija stvar dobila tricu, POGODITE kakve su OSTALE:
[NOVO] JALA BRAT - MONIKA
Ok, sad nakon što smo ga obasuli hvalama i peticama - možemo malo i o najslabijoj karici na Jalinom novom albumu!
Kada se nakon prvog slušanja neke pjesme počešem po glavi i pomislim "Ovaaaaj... ŠTA je ovo bilo?", to može značiti samo jednu od dvije stvari: ili je riječ o nečemu toliko izvan uobičajenih kalupa da će mi trebati još koje slušanje da pohvatam sve konce i razaznam red u onome što na prvu djeluje kao kaos, ili je jednostavno... pjesma u neredu i ništa više od toga. Poput "Monike".
Nisam je još imao prilike čuti na zvučnicima, ali mi na slušalicama miks "Monike" zvuči malo... čudno. Instrumentalna podloga ima EDM-ovsku bombastičnost ali je istovremeno nekako potisnuta u drugi plan, na momente mi je pomalo ko da si na tulumu i stišaš malkice muziku jer susjedi prijete zvanjem policije ali neki tvoj pajdo svejedno nastavlja pjevati na sav glas. Mislim, nije sad da je krvarenje ušiju u rangu "Mile", ali isto malo boli glava.
Što se teksta tiče, bilo bi darežljivo reći da je u "Monici" Jala na autopilotu - tekst je toliko nasumičan da ne djeluje čak ni kao djelo ljudske ruke nego kao da ga je izbacio neki slabo razvijen A.I. program, JalaBot text generator koji je skenirao njegove dosadašnje pjesme i trapavom kompjuterskom logikom sklepao frankenštajnovski profil opasne djevojke koja je istovremeno, pitaj Boga kako, i "bahata, nekulturna" i ima "vrline damske". Ništa ovdje nema veze s vezom: u jednom stihu Jala ide na sud, odmah u idućem se po gradu govori kako je mlad i lud; neki stihovi nemaju smisla ni sami po sebi ("Ko Alberto Tomba je, nema snijega - skijam"??).
A opet, "Monika" je ujedno i dovoljno catchy poskočica da su mi sve njene mane više zabavne bizarnosti nego dealbreakeri tako da, ako ću biti iskren, ne mogu biti ni prestrog s ocjenom... Ali definitivno nije top materijal i nije bez razloga najmanje klikana pjesma s albuma.
OCJENA: 3/5
xKOŽULx
Jala Brat & Buba Corelli
Moderator: _BataZiv_0809
- CPT
#4126 Re: Jala Brat & Buba Corelli
- drag_gost
#4127 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Jala topli Brat
- zomri
#4128 Re: Jala Brat & Buba Corelli
šta je tačno problem?[VREMENSKI SEPARE: KLASIK PETKOM]
BOSANSKI TORNADO - HOĆE ŽENA DA JE STARIJEŠINA (2005.)
Malo je poznato da je Zlatni Separe moj drugi projekt posvećen narodnoj glazbi u karijeri. Nekoliko godina prije selidbe u Zagreb svoj sam otpor prema duhovnom siromaštvu bosanskog FGR-a (akronim od Fina Gradska Raja) izražavao podrškom autohtonom lokalnom stilu narodne glazbe poznatom kao izvornjaci. Na Radio Sarajevu sam imao emisiju imena Vidimo se u Živinicama! i istoimeni fanzin koji su služili kao propaganda totalnog rata malograđanskim srednjeuropskim stremljenima moje okoline. Moje odbijanje kompromisa s ponuđenim diskursom urbanosti partnera je našlo u izdavačkoj kući Kemix iz Živinica i njihovom katalogu izvođača bosanskih izvornjaka. Male su šanse da Kemo iz Kemixa čita ove redove, ali ako je tako pozdravljam ga i podsjećam kako je u programu rekao da su svi članovi grupe Sateliti digli kuću na njegovim prženim CD-ima. Bio je to trenutak u kojem sam shvatio da dio najniže lokalne low brow umjetnosti počiva na iskrenijim DIY principima od većine ostataka punk pokreta.
Izvornjaci su kao i turbo folk zapravo bastardna verzija seoskih glazbenih žargonizama okupljenih oko turskog instrumenta popularnog u Bosni poznatog kao šargija. Šargija je meni, Bosancu draža od ostalih narodnih instrumenata republika bivše Jugoslavije koji se prave autohtonima poput tamburice, gusli, trube i onog najgoreg - klapskog vokala. Glazbeni stil koji je uobličio i propagirao Kemix rijetko je uključivao šargiju, osim kao rekvizita u DVD-ovima kojoj je zadatak bio potvrditi kako se radi o tobože izvornoj glazbi. Kad smo već kod toga, turbo-izvornjaci su praktično patentirali DVD izdanja kao nevjerojatan marketinški koncept u kojem je bend nakon studija stao ispred svježe ozidane, još neomalterisane kuće ili uz kakav potok i snimio sve te pjesme u video formatu.
Među najpoznatijim izvođačima koji su usponom 52k modema počeli penetrirati meme kulturu su Sateliti, Mirsada i jarani te Mara i lole. Bosanski tornado bio je side projekt Mute iz Satelita kojeg sam jednom gledao na legendarnoj bosanskoj koridi u Čevljanovićima. Nije da su Sateliti koje trebate čuti barem u klasiku “Oprosti mi policijo”, bili tematski ozbiljni, ali Bosanski tornado snimao je isključivo šaljive pjesme kao što je današnji klasik “Hoće žena da je starješina”.
Kao produkt sredine i vremena većina bendova okrenuta je seksizmu, alkoholizmu i po potrebi nacionalizmu. Drugim riječima - novcu i svemu što ga je donosilo. No da biste uistinu zarađivali dobro i bili svugdje i vazda dobrodošli ne smijete biti radikalni ni u čemu i Bosanski tornado je bio svjestan toga. “Od čovjeka svoga prave neka čuda, k’o muškarac nije, nek odsječe mu-udra ti je danas žena svaka, ako nećeš slušati - odma’ razvod braka” - stihovi su kakvima obično trguje Muto. No ne možete ovakvom porukom isključiti 50% svoje publike i ostati financijski relevantni pa u neočekivanom obratu Tornado na koncu veli: “Dobru ženu treba čuvat’ kao druga - ne mora ti ona biti samo sluga”.
Većina izvornjačkih stihova je dakako čisti marketing i street smart, ali ipak se ispod ovoga krije određena potreba da se komentira život kakvim ga autor vidi, jača od potrebe i razuma.
Otkad mi ne radi kazetofon u autu napustio sam izvornjake zajedno s hrpom kazeta koje sam kupio iza granice u Bosanskom brodu. Prođem tuda često, ali samo da ustanovim da su i kiosci s kazetama i DVD-ovim propali i zahrđali kao i moj kazetofon.
Nadam se da je u Živinicama sve turbo kao što je bilo kada sam zadnji put bio tamo.
OCJENA : KLASIK
xPEĆANACx
- CPT
#4129 Re: Jala Brat & Buba Corelli
vec to da ne vidis problem govori svezomri wrote:šta je tačno problem?
- dale cooper
#4130 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Zabavne su ove recenzije Zlatnog Separea. Ko ovo shvata ozbiljno toliko da raspravlja o njima fula poentu totalno. 
- zomri
#4131 Re: Jala Brat & Buba Corelli
čovjek napisao dvije kartice teksta o klasiku, a ti samo odgovorio smajlijima i "argumentom" očitostiCPT wrote:vec to da ne vidis problem govori svezomri wrote:šta je tačno problem?
- zomri
#4132 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ne mislim da se oni zezaju u tolikoj mjeri. Jednostavno pisanje o kvalitetu zabave koju neka muzika nudi je raji strašno neobično jer su navikli da se u glazbi moraju govoriti smrtno ozbiljne stvari i zadnje istine.dale cooper wrote:Zabavne su ove recenzije Zlatnog Separea. Ko ovo shvata ozbiljno toliko da raspravlja o njima fula poentu totalno.
U drugim granama popularne umjetnosti (npr filmovi) to je odavno uobičajeno, dok u pop muzici iz nekog razloga još uvijek nije.
- dale cooper
#4133 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Pa očigledno da postoji odredjen afinitet prema ovoj vrsti muzike od strane autora, ali je humor čini mi se jako bitan elemenat ovih recenzija.zomri wrote:Ne mislim da se oni zezaju u tolikoj mjeri. Jednostavno pisanje o kvalitetu zabave koju neka muzika nudi je raji strašno neobično jer su navikli da se u glazbi moraju govoriti smrtno ozbiljne stvari i zadnje istine.dale cooper wrote:Zabavne su ove recenzije Zlatnog Separea. Ko ovo shvata ozbiljno toliko da raspravlja o njima fula poentu totalno.
U drugim granama popularne umjetnosti (npr filmovi) to je odavno uobičajeno, dok u pop muzici iz nekog razloga još uvijek nije.
Ja se u potpunosti slažem sa ovim njihovim mission statementom - "Gledamo, slušamo i recenziramo sve nove hitove Balkana, da vi ne
morate" I zato više nemam namjere da pišem na ovoj temi.
- zomri
#4134 Re: Jala Brat & Buba Corelli
mislim ipak da se taj zadnji dio odnosi samo na recenziranjedale cooper wrote:Pa očigledno da postoji odredjen afinitet prema ovoj vrsti muzike od strane autora, ali je humor čini mi se jako bitan elemenat ovih recenzija.zomri wrote:Ne mislim da se oni zezaju u tolikoj mjeri. Jednostavno pisanje o kvalitetu zabave koju neka muzika nudi je raji strašno neobično jer su navikli da se u glazbi moraju govoriti smrtno ozbiljne stvari i zadnje istine.dale cooper wrote:Zabavne su ove recenzije Zlatnog Separea. Ko ovo shvata ozbiljno toliko da raspravlja o njima fula poentu totalno.
Ja se u potpunosti slažem sa ovim njihovim mission statementom - "Gledamo, slušamo i recenziramo sve nove hitove Balkana, da vi ne
morate" I zato više nemam namjere da pišem na ovoj temi.
- dale cooper
#4135 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Više mi se svidja moja interpretacija
A vala i dosadilo mi je brate, i jedna i druga strana rasprave. 
-
cassius
#4136 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Benjo34 wrote:cassius wrote:
Frenkie je 2pac za tvog Bubu i Jalu lično. Obrazuj se muzički prije nego počneš govoriti o nekom muzičkom žanru. Žalim omladinu kao ti, koja misli da je ovo rap. Jesil kad čuo za Mayera? Youtube u "ruke" pa čemo pričati o ovom žanru u kojem god smislu to želiš. Likovi od xy pjesama, nemaju smislene lajne u tekstu
Odrasti sinek. Jala je za Frenkiea otac bio prije koju godinu, sad je vec suvisno poredit dva razlicita zanra
Mayer je samo solidan reper.
Ali svaka cast sto podrzavate pravi rep , evo Mayer se ubi od repovanja
- zomri
#4137 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Fakat šta rade ti prvoborci danas? Žive vjerovatno od silne podrške po forumimacassius wrote:Benjo34 wrote:cassius wrote:
Frenkie je 2pac za tvog Bubu i Jalu lično. Obrazuj se muzički prije nego počneš govoriti o nekom muzičkom žanru. Žalim omladinu kao ti, koja misli da je ovo rap. Jesil kad čuo za Mayera? Youtube u "ruke" pa čemo pričati o ovom žanru u kojem god smislu to želiš. Likovi od xy pjesama, nemaju smislene lajne u tekstu
Odrasti sinek. Jala je za Frenkiea otac bio prije koju godinu, sad je vec suvisno poredit dva razlicita zanra![]()
Ali svaka cast sto podrzavate pravi rep , evo Mayer se ubi od repovanja![]()
Ko da sam negdje vidio da izlaze nove trake produced by Mayer
-
John Cleese
#4138 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Tipkas, dakle, postojis - ne moras jos i da mislis, o rizomu palmezomri wrote:mislim ipak da se taj zadnji dio odnosi samo na recenziranje@dale cooper: Zabavne su ove recenzije Zlatnog Separea. Ko ovo shvata ozbiljno toliko da raspravlja o njima fula poentu totalno.
@zomri: Ne mislim da se oni zezaju u tolikoj mjeri. Jednostavno pisanje o kvalitetu zabave koju neka muzika nudi je raji strašno neobično jer su navikli da se u glazbi moraju govoriti smrtno ozbiljne stvari i zadnje istine. U drugim granama popularne umjetnosti (npr filmovi) to je odavno uobičajeno, dok u pop muzici iz nekog razloga još uvijek nije.
@dale cooper: Pa očigledno da postoji odredjen afinitet prema ovoj vrsti muzike od strane autora, ali je humor čini mi se jako bitan elemenat ovih recenzija.
Ja se u potpunosti slažem sa ovim njihovim mission statementom - "Gledamo, slušamo i recenziramo sve nove hitove Balkana, da vi ne morate" I zato više nemam namjere da pišem na ovoj temi.![]()
![]()
Nego, ti bi ovo morao znati...
Ima li gdje kakvih recenzija najnovijih hitova Betovena i "slicnih izvodjaca"?
- Industrialyzer
#4139 Re: Jala Brat & Buba Corelli
cassius wrote:Benjo34 wrote:cassius wrote:
Odrasti sinek. Jala je za Frenkiea otac bio prije koju godinu, sad je vec suvisno poredit dva razlicita zanra![]()
Ali svaka cast sto podrzavate pravi rep , evo Mayer se ubi od repovanja![]()
Kad je Jala snimao sa Mayerom, ovaj drugi jos nije otisao dalje sa tog nivoa. Imali su saradnju na Jalinom albumu Rijec na rijec koji je u poredjenju sa ovim sad bio mrtvi amaterizam. Niko od njih, osim Frenkija ne zivi od repa, tu se svaka prica zavrsava. Cuj dobar si u necemu, ali ne mozes platu od toga zaraditi, eto koliko si dobar
- zomri
#4140 Re: Jala Brat & Buba Corelli
zabavljaš me svojom trolerskom impotencijom. samo nastaviJohn Cleese wrote:Tipkas, dakle, postojis - ne moras jos i da mislis, o rizomu palmezomri wrote:mislim ipak da se taj zadnji dio odnosi samo na recenziranje@dale cooper: Zabavne su ove recenzije Zlatnog Separea. Ko ovo shvata ozbiljno toliko da raspravlja o njima fula poentu totalno.
@zomri: Ne mislim da se oni zezaju u tolikoj mjeri. Jednostavno pisanje o kvalitetu zabave koju neka muzika nudi je raji strašno neobično jer su navikli da se u glazbi moraju govoriti smrtno ozbiljne stvari i zadnje istine. U drugim granama popularne umjetnosti (npr filmovi) to je odavno uobičajeno, dok u pop muzici iz nekog razloga još uvijek nije.
@dale cooper: Pa očigledno da postoji odredjen afinitet prema ovoj vrsti muzike od strane autora, ali je humor čini mi se jako bitan elemenat ovih recenzija.
Ja se u potpunosti slažem sa ovim njihovim mission statementom - "Gledamo, slušamo i recenziramo sve nove hitove Balkana, da vi ne morate" I zato više nemam namjere da pišem na ovoj temi.![]()
![]()
a može i koji plakat sa tuđim mudrostima
-
cassius
#4141 Re: Jala Brat & Buba Corelli
John Cheesey strikes againJohn Cleese wrote: Tipkas, dakle, postojis - ne moras jos i da mislis, o rizomu palme
-
John Cleese
#4142 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ali ja ti ne zelim zlo - zelim te ohrabriti da se radujes zivotu oslobodjen svega sto ti ne trebaJohn Cleese wrote:zabavljaš me svojom trolerskom impotencijom. samo nastavizomri wrote:Tipkas, dakle, postojis - ne moras jos i da mislis, o rizomu palme
Ima li gdje kakvih recenzija najnovijih hitova Betovena i "slicnih izvodjaca"?![]()
![]()
a može i koji plakat sa tuđim mudrostima![]()
I daj, pa barem si ti dobro informiran, reci...
- zomri
#4143 Re: Jala Brat & Buba Corelli
hajde pročitaj ponovo moj odgovor dale-u, ali ovaj put sa razumijevanjem.
ono bi da nekome šuka
ono bi da nekome šuka
-
John Cleese
#4144 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ne mozes ni naslutiti koliko za tebe imam i razumijevanja i strpljenjazomri wrote:hajde pročitaj ponovo moj odgovor dale-u, ali ovaj put sa razumijevanjem.
ono bi da nekome šuka![]()
Nego, ozbiljno...
- pirmin
-
BadBoy
#4146 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Posvjedočili smo prosvjetljenju Daleta, konačno je sazrio i skontao da rasprava o ovim stvarima ne može postojati.
Svaka čast dale cooper!
Svaka čast dale cooper!
- dale cooper
#4147 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Dale Cooper na aparatima. 
-
BadBoy
#4148 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Hahah a nije, ti si ok lik. Mogul ti poslati postavit nešto da doživiš aneurizmu? Al meni je prejaka pjesama, jebeš gadale cooper wrote:Dale Cooper na aparatima.
- dale cooper
#4149 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ko' da te mogu zaustaviti.BadBoy wrote:Hahah a nije, ti si ok lik. Mogul ti poslati postavit nešto da doživiš aneurizmu? Al meni je prejaka pjesama, jebeš gadale cooper wrote:Dale Cooper na aparatima.
-
BadBoy
#4150 Re: Jala Brat & Buba Corelli
A daj Dale, 2019ta je godina, no means no. Samo kaži ako ne želišdale cooper wrote:Ko' da te mogu zaustaviti.BadBoy wrote:Hahah a nije, ti si ok lik. Mogul ti poslati postavit nešto da doživiš aneurizmu? Al meni je prejaka pjesama, jebeš gadale cooper wrote:Dale Cooper na aparatima.![]()