PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Arkec Zgotiva

#4126 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arkec Zgotiva »

aditon wrote:
Arkec Zgotiva wrote:Pozdrav ljudi! Pratim temu vec duze vrijeme ali nisam mogao doprinijeti jer sam zadnji racunar sklopio prije 8 godina, te sam u tom periodu bio laptop gamer :lol:
Doslo je vrijeme da sklopim novu konfiguraciju, pa bih trebao vasu pomoc, jer znam da znate znanje :D
U pocetku sam planirao da sklopim nesto za 1200-1400 KM, ali kako sam krenuo da biram komponente, lagano se zanesem pa cesto zavrsim sa konfiguracijom od > 2500 KM...
Da se osiguram odmah, vec sam kupio Sapphire Nitro+ RX480 8GB OC. Racunar ce sluziti pretezno za gaming (BF4, GTA5, WoW, MOBAs) i nesto rada u photoshopu/illustratoru.Ne planiram raditi overclocking. Mozda je grafa overkill (jer planiram u 1080p igrati, na 1080p monitoru), al eto, mislio sam da se osiguram za par godina.

Ostale komponente koje sam zamislio:
i5 6500 - ako je i ovo overkill za moje potrebe, da li mozda da uzmem 6400?
H170m pro4 - trazio sam sto jeftiniju sa podrskom za m.2 & ddr4 ramom, da li je ok ova?
8GB Fury DDR4 2133 - mislim da je ok
250GB EVO 850 SSD - ili je 120gb dovoljno? Svakako igre mislim storeati na hdd
1TB HDD- ne znam koju marku i model, mozda WD Blue o kojem se pricalo?
Thermaltake versa n21 - Meni jako lijepo kuciste, samo ne znam da li ce biti guzva zbog maticne i graficke, jer bi volio fin protok zraka
Nemam ideje koja mi napojna i cooleri trebaju.

Jos jedna stvar oko koje se lomim je monitor, uzeo bi vjerovatno 23-24''. Prvo sam gledao Dell U2414H, ali nije toliko dobar za gaming koliko sam skontao. Da li su TN paneli toliko losi sto se tice boja? Monitor ce bit na stolu stalno, tako da mi ne trebaju viewing angles, ali bi mozda height adjustment bio potreban. Gledao sam i Asus VC239H i LG 24MP48HQ-P.

Sve sugestije su dobrodosle! Hvalaaa
Za pobrojane igre ti ne treba hardware koji si naveo, možeš kupiti mašinu za 600 KM koja će ove igre pojesti. Ako gledaš u budućnost, 5+ godina, onda ova konfiguracija će sigurno biti dostatna, a novo je novo. Sve što si naveo je ok, a kod hardware-a ti je što više - to bolje. Ako imaš novca, onda uzmi ovaj 6500 CPU, SSD 250 GB sigurno prije nego 120, HDD može WD Blue ali ja bi prije uzeo Black, 16 GB RAM za budućnost, telefoni nam danas rade na (skoro) 8GB RAMA. Kućište je stvar ukusa a ja bi se vodio funkcionalnošću. Ploča je možda i najbitniji dio a ova koju si odabrao bi trebalo da zadovolji tvoje potrebe. Uzeo si dobru grafičku a za gaming je ona i najbitnija. Cooler za CPU ti ne treba neki spektakularan obzirom da nećeš kupiti Intela koji se može clockat. A napojna od 600W će biti dovoljna za ovu konfiguraciju. Još samo da se osvrnem na SSD...kapacitet od 120 GB je sasvim dovoljan za sistem i programe koje bi koristio, ali ako misliš na SSD i neke igre instalirati, onda ti je veći kapacitet pod MUST :)
Da, gledam da mi racunar traje bar 3-4 godine, tj. da moze gurati igre na ultra/high postavkama jer ne znam da li sam ikad nesto igrao sa postavkama vecim od medium xD (osim lol-a i dote). To su samo igre koje su mi trenutno u planu, vjerovatno ce i Witcher 3 / WD 2 doci na red. Nekako mi je sad najvise stalo da sklopim racunar sto ranije, za manje love, a da ostavim prostora da nadogradim nesto svakih 6 mjeseci npr., tako da bi sacekao sa dodatnim RAMom. Koliko se isplati kupovati veci SSD samo da bi sa njega pokretao 2-3 igre? Na performanse nema uticaja, vec samo na startup vrijeme igre?
Za 6500 CPU sam zagrijan, a da li je pametnije cekati ryzen? Ne zbog cijene, jer mislim da ovi s pika nece spustiti cijene intela kad ryzen izadje jer su ih oni platili skuplje, vec vise zbog performansi za istu cijenu. Mada nisam upoznat sa mogucim razlikama (perf. & price) pa lupetam.
Hvala na brzom odgovoru!
AhmetShabo

#4127 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Meda_s_kasike wrote:
Prvo, to može biti od banalnih stvari do nekih malo težih. Počevši od banalnih.. Jesi li čistio unutra ventilatore i prašinu? Jesi li mijenjao kad termalnu pastu? Sve to može uticati na performanse. Aplikacije su ovih dana sve zahtjevnije i zahtjevnije.
Drugo, reci neki budžet koji imaš, pa ćemo nešto skuckati :thumbup:
Cistio ne pamtim kad sam, termalne nikad nista, ali sve u svemu ovo je jako stara konfiguracija..
Budzet ne bih da premasim 400 KM.
aditon

#4128 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Arkec Zgotiva wrote:Da, gledam da mi racunar traje bar 3-4 godine, tj. da moze gurati igre na ultra/high postavkama jer ne znam da li sam ikad nesto igrao sa postavkama vecim od medium xD (osim lol-a i dote). To su samo igre koje su mi trenutno u planu, vjerovatno ce i Witcher 3 / WD 2 doci na red. Nekako mi je sad najvise stalo da sklopim racunar sto ranije, za manje love, a da ostavim prostora da nadogradim nesto svakih 6 mjeseci npr., tako da bi sacekao sa dodatnim RAMom. Koliko se isplati kupovati veci SSD samo da bi sa njega pokretao 2-3 igre? Na performanse nema uticaja, vec samo na startup vrijeme igre?
Za 6500 CPU sam zagrijan, a da li je pametnije cekati ryzen? Ne zbog cijene, jer mislim da ovi s pika nece spustiti cijene intela kad ryzen izadje jer su ih oni platili skuplje, vec vise zbog performansi za istu cijenu. Mada nisam upoznat sa mogucim razlikama (perf. & price) pa lupetam.
Hvala na brzom odgovoru!
Nema žurbe kod kupovine kompjutera. Svaka se konfiguracija uvijek može nadograditi. Ako sad imaš keš, uloži ga. Šta će biti za 6 mjeseci, teško je reći, možda kakva žena naleti, pare odoše a komp nikad završen :lol: Šalim se naravno. Ova konfiguracija će ti biti dostatna za te 3-4 godine. Što se Ryzena tiče, svi ovdje s nestrpljenjem čekamo da vidimo šta će to AMD izbaciti jer su najave obečavajuće. Slažem se s tobom u vezi cijena, a sigurno neće padati, kao što nikad i ne padaju. Što se SSD tiče, onda ti ima efekta kod loadinga igara, ne na same performanse igre tj FPS. Za to će se pobrinuti RX 480 prije svega :) Uglavnom, s tim kompom sve do sada igara što je izišlo će se vrtiti na max postavkama, pod uslovom da su igre optimizirane.
asdf1

#4129 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by asdf1 »

Mega Man X wrote:Onda ću otić nabavit i bracket i SATA Data kabal. :mrgreen:
U biti i ne moras fiksirati SSD jer nema pokretnih dijelova. Osim ako ne mislis cesto premjestati centralnu. A SATA kabal dodje sa maticnom.
typeOnegative

#4130 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

@Arkec
Ma nema frke i kod mene visi haha, naručio sam bracket sa eBay, nije ni dolar, a što se tiče kapaciteta idi na 250 gb jer je simbolično skuplji od 120 gb, trebat će prostora vjeruj :)

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
Meda_s_kasike

#4131 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Eh, sutra mi konačno stižu komponente i ja kao noob u tome, imate li kakvih savjeta kako i šta da radim?
Da li mi treba neka posebna oprema? Rukavice? Ono nešto protiv statike nešta nešta sam vidio...treba li mi to?
Svaki savjet je dobrodošao :D
caseytron

#4132 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Meda_s_kasike wrote:Eh, sutra mi konačno stižu komponente i ja kao noob u tome, imate li kakvih savjeta kako i šta da radim?
Da li mi treba neka posebna oprema? Rukavice? Ono nešto protiv statike nešta nešta sam vidio...treba li mi to?
Ma pusti gluposti ja ne znam kome je ista crklo, evo meni u 15 godina nikad nista vala. Lagano upalis YT neki tutorial i prati korake :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4133 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

OBAVEZNO SARAFCIGER SA MAGNETOM!!!
zetareticula

#4134 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zetareticula »

Chmoljo wrote:OBAVEZNO SARAFCIGER SA MAGNETOM!!!
Jaooo nema nista gore nego kad se zavuce negje ili se zagubi kao da je u zemlju propao, trazis ga jedno pet minuta poludis i onda ga od jednom pronađes :lol:
DonieBrasco

#4135 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

zetareticula wrote:
Chmoljo wrote:OBAVEZNO SARAFCIGER SA MAGNETOM!!!
Jaooo nema nista gore nego kad se zavuce negje ili se zagubi kao da je u zemlju propao, trazis ga jedno pet minuta poludis i onda ga od jednom pronađes :lol:
I to ga slucajno nagazis. :lol:
avaks

#4136 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Meda_s_kasike wrote:Eh, sutra mi konačno stižu komponente i ja kao noob u tome, imate li kakvih savjeta kako i šta da radim?
Dok ne sklapaš na tepihu i nisi u vunenim čarapama/priglavcima, sigurica si :D
Elektrostatika neka te ne brine, laganini matičnu na kutiju, polako procesor i laganini nemaš frke, kao što kolega reče YT i sebi jedan dan odvojiš da to središ :D
DonieBrasco

#4137 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Nove maticne ploce Intelovi cipsetovi, Z270 ili H270 su ludilo. :izet:
Meda_s_kasike

#4138 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Image

Došli dijelovi! :D
Hladno im, pa ću ostaviti ih da stoje sat dva da se utople.
Samo sam našao da je ona folija od matične otvarana.. Sad što ne znam, ali izgleda sve novo doduše.
Mega Man X

#4139 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Uzmem bracket za SSD, ubacim u kućište i onda skontam da mi fali SATA Data kabal. Mogao sam iskopčat jedan, al koristi ga HDD, a imao sam i za DVD čitač/pržač, a i taj mi treba za prženje itd. :mrgreen:

Tako da moram nabavit jedan od ova dva, primarno prvi sa slike jer isti mi je za HDD, samo crn.

Image

Image
avaks

#4140 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Ma samo pomiriši, sve će ti reći haha... Novo ima specifičan miris ne možeš ofulat' :mrgreen:
A ostavi malo da se komponente adaptiraju, ne moraš dva sata ali da se temperature izjednače prije upotrebe :thumbup:

p.s.
Možeš ti odmah sastavljati ba, taman dok odradiš biće spremno za upotrebu :-)
Meda_s_kasike

#4141 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Potrebna hitna pomoc. Onaj pin kabal sto ide na cpu napajanje je prekratak i ne moze se prikljuciti na maticnu. Sta da radim?
caseytron

#4142 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Meda_s_kasike wrote:Potrebna hitna pomoc. Onaj pin kabal sto ide na cpu napajanje je prekratak i ne moze se prikljuciti na maticnu. Sta da radim?
Kako ne moze? Prebaci ga nek ide preko graficke ili ispod nje slobodno, ne mora ti ici iza maticne. Ako ne moze, evo ti rjesenje, samo je kod nas malo teze naci:

Image
Meda_s_kasike

#4143 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

caseytron wrote:
Meda_s_kasike wrote:Potrebna hitna pomoc. Onaj pin kabal sto ide na cpu napajanje je prekratak i ne moze se prikljuciti na maticnu. Sta da radim?
Kako ne moze? Prebaci ga nek ide preko graficke ili ispod nje slobodno, ne mora ti ici iza maticne. Ako ne moze, evo ti rjesenje, samo je kod nas malo teze naci:

Image
Ma probao sve nacine i nece... Jednostavno prekratak. Fali mi 4cm otprilike. Ne kontam kako je kratak
avaks

#4144 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Koje je napajanje u pitanju i koja matična?
caseytron

#4145 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Ma napajanje garant nije brendirano vec neki kinez ili noname. Nadji taj nastavak, vjerovatno napajanje ide dole, a kuciste ti je malo vece pa je u tome problem. Ili stiklaj zice, lagano lemilica u ruke, zice i odradi posao kako treba. To ti je 10 min posla
DonieBrasco

#4146 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Nemoj na silu da sta ne polomis, koje je napajanje - nemoguce da nema kabal za cpu napajanje ili ti krivo gledas ?

Pogledaj pise li na kablu "cpu" zavisno koja ti je maticna treba ti konektor sa 4 ili 8 pinova

Image

Image

Ako su ti kablovi obiljezeni, onaj na kojem pise PCI-E NE pokusavaj da spojis na CPU to je kabal za graficku.

Image
Meda_s_kasike

#4147 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Hvala vam svima na sugestijama. Sad za sad sam se snasao i evo sve radi super :)
Soba mi šljOšti u boji zbog centralne sad :D
skafiskafsnjak

#4148 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

http://imtec.ba/prenaponska-zastita/209 ... &results=9
Zovem da pitam za ovo, kad lik govori ovo ti nije zastita LAN kabla....pa ja ga pitam za sta sluzi, on suti.

Pa bolje onda kupiti varijantu bez toga, obicno prenaposnko produzno, duplo jeftinije....

Sta mislite ?
avaks

#4149 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Ja vidim telefonsku liniju i koaksijalni ulaz/izlaz. Valjda nema lan.
skafiskafsnjak

#4150 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

avaks wrote:Ja vidim telefonsku liniju i koaksijalni ulaz/izlaz. Valjda nema lan.
Cini mi se da sam vidjeo negdje da ima... I ovaj prodavac mi je rekao kao ima, ali nema efekta, kao treba opet iskljuciti to kablo kad grmi ...
pa koja mi je svrha onda svega toga ? :?
Post Reply