Da, gledam da mi racunar traje bar 3-4 godine, tj. da moze gurati igre na ultra/high postavkama jer ne znam da li sam ikad nesto igrao sa postavkama vecim od medium xD (osim lol-a i dote). To su samo igre koje su mi trenutno u planu, vjerovatno ce i Witcher 3 / WD 2 doci na red. Nekako mi je sad najvise stalo da sklopim racunar sto ranije, za manje love, a da ostavim prostora da nadogradim nesto svakih 6 mjeseci npr., tako da bi sacekao sa dodatnim RAMom. Koliko se isplati kupovati veci SSD samo da bi sa njega pokretao 2-3 igre? Na performanse nema uticaja, vec samo na startup vrijeme igre?aditon wrote:Za pobrojane igre ti ne treba hardware koji si naveo, možeš kupiti mašinu za 600 KM koja će ove igre pojesti. Ako gledaš u budućnost, 5+ godina, onda ova konfiguracija će sigurno biti dostatna, a novo je novo. Sve što si naveo je ok, a kod hardware-a ti je što više - to bolje. Ako imaš novca, onda uzmi ovaj 6500 CPU, SSD 250 GB sigurno prije nego 120, HDD može WD Blue ali ja bi prije uzeo Black, 16 GB RAM za budućnost, telefoni nam danas rade na (skoro) 8GB RAMA. Kućište je stvar ukusa a ja bi se vodio funkcionalnošću. Ploča je možda i najbitniji dio a ova koju si odabrao bi trebalo da zadovolji tvoje potrebe. Uzeo si dobru grafičku a za gaming je ona i najbitnija. Cooler za CPU ti ne treba neki spektakularan obzirom da nećeš kupiti Intela koji se može clockat. A napojna od 600W će biti dovoljna za ovu konfiguraciju. Još samo da se osvrnem na SSD...kapacitet od 120 GB je sasvim dovoljan za sistem i programe koje bi koristio, ali ako misliš na SSD i neke igre instalirati, onda ti je veći kapacitet pod MUSTArkec Zgotiva wrote:Pozdrav ljudi! Pratim temu vec duze vrijeme ali nisam mogao doprinijeti jer sam zadnji racunar sklopio prije 8 godina, te sam u tom periodu bio laptop gamer![]()
Doslo je vrijeme da sklopim novu konfiguraciju, pa bih trebao vasu pomoc, jer znam da znate znanje![]()
U pocetku sam planirao da sklopim nesto za 1200-1400 KM, ali kako sam krenuo da biram komponente, lagano se zanesem pa cesto zavrsim sa konfiguracijom od > 2500 KM...
Da se osiguram odmah, vec sam kupio Sapphire Nitro+ RX480 8GB OC. Racunar ce sluziti pretezno za gaming (BF4, GTA5, WoW, MOBAs) i nesto rada u photoshopu/illustratoru.Ne planiram raditi overclocking. Mozda je grafa overkill (jer planiram u 1080p igrati, na 1080p monitoru), al eto, mislio sam da se osiguram za par godina.
Ostale komponente koje sam zamislio:
i5 6500 - ako je i ovo overkill za moje potrebe, da li mozda da uzmem 6400?
H170m pro4 - trazio sam sto jeftiniju sa podrskom za m.2 & ddr4 ramom, da li je ok ova?
8GB Fury DDR4 2133 - mislim da je ok
250GB EVO 850 SSD - ili je 120gb dovoljno? Svakako igre mislim storeati na hdd
1TB HDD- ne znam koju marku i model, mozda WD Blue o kojem se pricalo?
Thermaltake versa n21 - Meni jako lijepo kuciste, samo ne znam da li ce biti guzva zbog maticne i graficke, jer bi volio fin protok zraka
Nemam ideje koja mi napojna i cooleri trebaju.
Jos jedna stvar oko koje se lomim je monitor, uzeo bi vjerovatno 23-24''. Prvo sam gledao Dell U2414H, ali nije toliko dobar za gaming koliko sam skontao. Da li su TN paneli toliko losi sto se tice boja? Monitor ce bit na stolu stalno, tako da mi ne trebaju viewing angles, ali bi mozda height adjustment bio potreban. Gledao sam i Asus VC239H i LG 24MP48HQ-P.
Sve sugestije su dobrodosle! Hvalaaa
Za 6500 CPU sam zagrijan, a da li je pametnije cekati ryzen? Ne zbog cijene, jer mislim da ovi s pika nece spustiti cijene intela kad ryzen izadje jer su ih oni platili skuplje, vec vise zbog performansi za istu cijenu. Mada nisam upoznat sa mogucim razlikama (perf. & price) pa lupetam.
Hvala na brzom odgovoru!