Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#4126 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
..... Kur`an konstantno naglašava bitnost jedinstva među muslimanima ....
Pa tog jedinstva nema i to odmah od Muhamedovog preseljenja, odmah se izvukoše krivi bodeži i to ne u prenesom značenju već su i upotrebljene njihove oštrice baš onako svojski.
Vjerovatno nisu dobro shvatili poruku Kur'ana.
S4mpion

#4127 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
..... Kur`an konstantno naglašava bitnost jedinstva među muslimanima ....
Pa tog jedinstva nema i to odmah od Muhamedovog preseljenja, odmah se izvukoše krivi bodeži i to ne u prenesom značenju već su i upotrebljene njihove oštrice baš onako svojski.
Vjerovatno nisu dobro shvatili poruku Kur'ana.
Svejedno, opet vrijedi:
Kur`an konstantno naglašava bitnost jedinstva među muslimanima
fatamorgana

#4128 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Očito ne vrijedi čim se ne poštuje, evo i na forumu često nema tog jedinstva. Vehabije vuku na jednu stranu, kuranije na drugu, šije na treću, sunije na četvrtu ....
fatamorgana

#4129 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Zaboravih, domaći kleronacionalisti na petu. :wink:
belfy

#4130 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

S4mpion wrote:
belfy wrote: moje nepoznavanje materije? pa ja lijepo rekoh, razuvjeri me i pokazi mi gdje Kur'an zagovara religiju. posto dobro poznajes materiju nece ti biti tesko, siguran sam...

i ko kaze da se religija ne moze ukinuti? mozda si htio reci da se vjera ne moze ukinuti. bilo koji nacin organizacije se moze ukinuti. no, ja i nisam pricao o ukidanju. to si ti prvi pomenuo. ja sam govorio o odbacivanju. no necu dalje da nabrajam da bi lakse procitao i razumio napisano, pa cu se ovdje zaustaviti.
Gdje Kur`an zagovara religiju!? Kur`an je religija, to je nepoznavanje materije o kojem ti govorim. :D
Kur'an je knjiga koja propagira vjeru. lijepo da si pokazao svoje poznavanje materije. religija je IZ koja bira ko moze biti hodza i gdje ce biti hodza. religija bira rejsa. religija odredjuje gdje smijes uplatiti za kurban, a gdje ne... no, nek si mi objasnio sta je religija.

sada barem znamo ko o cemu...o nepoznavanju materije.
prenosnik

#4131 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Chagalj wrote:

slova pojedinacno razdvojena
‏1:1 ب س م ا ل ل ه ا ل ر ح م ن ا ل ر ح ي م

gdje ti vidis ovdje 22 slova???

blage ti veze nemas sta pises covjece, reci mi gdje su ta 3 extra slova??
imas odgovor, samo ga nisi razumio. citaj...
fatamorgana

#4132 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Ne vidi, zasljepljen je vjerskim fanatizmom, :lol:
Chagalj

#4133 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

prenosnik wrote:
Chagalj wrote:

slova pojedinacno razdvojena
‏1:1 ب س م ا ل ل ه ا ل ر ح م ن ا ل ر ح ي م

gdje ti vidis ovdje 22 slova???

blage ti veze nemas sta pises covjece, reci mi gdje su ta 3 extra slova??
imas odgovor, samo ga nisi razumio. citaj...
odgovori gdje su 3 slova, jasno narodu pokazi a i meni, i nemoj petljati, jer ako ne pokazes a ja koliko vidim sam pokazao svako slovo u Bismili, hajde sad ti pokaze gdje se nalaze ta 3 ostala? ako ne dokazes, znat ce narod vrlo lahko ko laze ovdje i petlja :wink:
Chagalj

#4134 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

JAVNI ZAHTJEV MATEMATICARIMA NA OVOM FORUMU

MOLIM VAS DA pogledate ove primjere sto iznosim ovdje, jer zelim da neko objektivno pogleda i prostudira sve ovo, da nebi neko rekao da sam subjektivno gledao na stvar, hocu objektivne matematicare koji ce analizirati ovaj zadnji primjer sa surom fatiha.
L u c i f e r

#4135 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

Chagalj wrote:JAVNI ZAHTJEV MATEMATICARIMA NA OVOM FORUMU

MOLIM VAS DA pogledate ove primjere sto iznosim ovdje, jer zelim da neko objektivno pogleda i prostudira sve ovo, da nebi neko rekao da sam subjektivno gledao na stvar, hocu objektivne matematicare koji ce analizirati ovaj zadnji primjer sa surom fatiha.
Ovo ce biti od planetarnog znacaja.
5 0 5

#4136 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

najbolji su objektivni matematicari. :thumbup:
fatamorgana

#4137 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

L u c i f e r wrote:

Ovo ce biti od planetarnog znacaja.
http://www.klix.ba/forum/potrebni-su-mi ... #p10647066
Chagalj

#4138 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:najbolji su objektivni matematicari. :thumbup:
treba mi neko da analizira ko nece pristrasno gledati kao ja, jer kao musliman naginjem prema Kuranu, eh meni treba neko ko ce to malo hladne glave da proracuna. ako nekog znate na forumu ko dobro barata sa matematikom da analizira ovo dajte mi ga. :D
fatamorgana

#4139 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Chagalj wrote:
treba mi neko da analizira ko nece pristrasno gledati kao ja, jer kao musliman naginjem prema Kuranu, eh meni treba neko ko ce to malo hladne glave da proracuna. ako nekog znate na forumu ko dobro barata sa matematikom da analizira ovo dajte mi ga. :D
Chagalj, ko pobrisa istu temu, ovu što dadoh link, bio i moj post, sad nestade, :lol:
5 0 5

#4140 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Chagalj wrote: treba mi neko da analizira ko nece pristrasno gledati kao ja, jer kao musliman naginjem prema Kuranu, eh meni treba neko ko ce to malo hladne glave da proracuna. ako nekog znate na forumu ko dobro barata sa matematikom da analizira ovo dajte mi ga. :D
svjestan si da se racunica tog "objektivnog matematicara" mozda nece slagati sa tvojim "pristrasnim rezultatom". mozes li zivjeti s tim?
Chagalj

#4141 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

fatamorgana wrote:
Chagalj wrote:
Chagalj, ko pobrisa istu temu, ovu što dadoh link, bio i moj post, sad nestade, :lol:
evo ovdje sam postavio matematicarima pa da vidim sta kazu

http://www.klix.ba/forum/potrebni-su-mi ... 7p10647177
belfy

#4142 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

imao si matematicara koji ti je objasnjavao, ali na njega se nisi ni osvrtao, cak si mu proturijecio. covjek je pored svega i vjernik, a rijec je o @Maxxtro -u. on ti je pokusao lijepo objasniti, a ti se vrati i pogledaj sta si mu pisao. nakon toga mozda sta i naucis pa se ugledas na njega. preporucujem i da prelistas njegove postove i vidis kako neko obrazovan na tu temu raspravlja na forumu. ne samo o vjeri, nego i o ostalim temema. jedan od forumasa vrijedan hvale, obrazovan i zdravih stavova.
fatamorgana

#4143 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Chagalj wrote:
fatamorgana wrote:
evo ovdje sam postavio matematicarima pa da vidim sta kazu

http://www.klix.ba/forum/potrebni-su-mi ... 7p10647177
Ma nije to taj link, fali moj post, :kiss:
Chagalj

#4144 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:
Chagalj wrote: treba mi neko da analizira ko nece pristrasno gledati kao ja, jer kao musliman naginjem prema Kuranu, eh meni treba neko ko ce to malo hladne glave da proracuna. ako nekog znate na forumu ko dobro barata sa matematikom da analizira ovo dajte mi ga. :D
svjestan si da se racunica tog "objektivnog matematicara" mozda nece slagati sa tvojim "pristrasnim rezultatom". mozes li zivjeti s tim?
mogu, samo nek mi donese dokaz i pokaze sta nije uredu i ja cu promijeniti misljenje.
Chagalj

#4145 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

belfy wrote:

imao si matematicara koji ti je objasnjavao, ali na njega se nisi ni osvrtao, cak si mu proturijecio. covjek je pored svega i vjernik, a rijec je o @Maxxtro -u. on ti je pokusao lijepo objasniti, a ti se vrati i pogledaj sta si mu pisao. nakon toga mozda sta i naucis pa se ugledas na njega. preporucujem i da prelistas njegove postove i vidis kako neko obrazovan na tu temu raspravlja na forumu. ne samo o vjeri, nego i o ostalim temema. jedan od forumasa vrijedan hvale, obrazovan i zdravih stavova.
vjeruj mi da mi jer donio kakav valjan dokaz, rado bi ga prihvatio i cak i promijenio misljenje, jer sa, otvoren za to, ,mene samo interesuju dokazi, a on ih nije donio, i tu lezi svi problemi.

evo da dam primjer recimo da slova za neutron imaju na vise mjesta u Kuranu, pa ja bas izaberem ono sto meni odgovara onda bi mi se moglo prigovoriti da biram sta mi pasem a odbacivam ono sto mi nepase, i mogli bi reci sto si uzeo na tom mjestu a ne na onom ili ovom. ali sam uzeo sa jednog mjesta a to je jedino mjesto gdje se nalazi slova za neutron, tako da mi nemoze niko prigovoriti sto si uzeo sa tog mjesta a ne sa ovog ili onog

znaci hocu samo fakte, dokaze i to je to. ja sam spreman onda promijeniti misljenje, nevolim nista slijep oslijediti pa makar to bilo i protiv mene.
belfy

#4146 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

vec ti je takav pokazao sta nije u redu. problem je upravo u tvom odbijanju takvog misljenja. ono ce se uvijek svesti na relativizaciju (ako uopste znas sta mislim pod ovim) da bi tvoja tvrdnja "drzala vodu". kazes da mozes zivjeti sa tim, a imamo u tvojim postovima prema tom korisniku upravo suprotno. nego pogledaj ponovo sta ti je pisao i pokusaj razumijeti. ako treba procitaj vise puta. mozda onda krenemo i pricati na nivou vrijednom covjeka, a ne djeteta fasciniranim brojevima.

P.S. tek sada dodje tvoj odgovor. pa da samo dodam ovu jednu stvar na koju ne zelim dalje raspravljati, jer znam gdje ce otici. naime, kazes: "nevolim nista slijep oslijediti pa makar to bilo i protiv mene." pa protiv tebe je i to sto osjecas potrebu za seksom prije braka, a vjera ti ga zabranjuje (znam koje su pozitivne i negativne strane, ali necemo o tome, jer znam da je besmisleno). dakle ti ces ici naslijepo protiv sebe.
Last edited by belfy on 12/10/2014 17:36, edited 1 time in total.
Chagalj

#4147 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

belfy wrote:vec ti je takav pokazao sta nije u redu. problem je upravo u tvom odbijanju takvog misljenja. ono ce se uvijek svesti na relativizaciju (ako uopste znas sta mislim pod ovim) da bi tvoja tvrdnja "drzala vodu". kazes da mozes zivjeti sa tim, a imamo u tvojim postovima prema tom korisniku upravo suprotno. nego pogledaj ponovo sta ti je pisao i pokusaj razumjeti. ako treba procitaj vise puta. mozda onda krenemo i pricati na nivou vrijednom covjeka, a ne djeteta fasciniranim brojevima.
evo javno ga izazivam da dodje ovdje i pogleda ovaj zadnji primjer nek pogleda i analizira i nek kaze sta je problem i imali gresaka u mojim pogledima na ovo brojcano cudo, nek donese dokaz i ja cu promijeniti odmah misljenje. pa bujrum da ga vidimo.
fatamorgana

#4148 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Ćagalj, gdje nestade moj post na onoj temi anamo, javno te izazivam! :lol:
Chagalj

#4149 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

fatamorgana wrote:Ćagalj, gdje nestade moj post na onoj temi anamo, javno te izazivam! :lol:
neznam kojem postu pricas??? jesi li to postirao nesto na onoj temi gdje trazim matematicare?
belfy

#4150 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

Chagalj wrote:
belfy wrote:vec ti je takav pokazao sta nije u redu. problem je upravo u tvom odbijanju takvog misljenja. ono ce se uvijek svesti na relativizaciju (ako uopste znas sta mislim pod ovim) da bi tvoja tvrdnja "drzala vodu". kazes da mozes zivjeti sa tim, a imamo u tvojim postovima prema tom korisniku upravo suprotno. nego pogledaj ponovo sta ti je pisao i pokusaj razumjeti. ako treba procitaj vise puta. mozda onda krenemo i pricati na nivou vrijednom covjeka, a ne djeteta fasciniranim brojevima.
evo javno ga izazivam da dodje ovdje i pogleda ovaj zadnji primjer nek pogleda i analizira i nek kaze sta je problem i imali gresaka u mojim pogledima na ovo brojcano cudo, nek donese dokaz i ja cu promijeniti odmah misljenje. pa bujrum da ga vidimo.
cuj. da neko sa tako slabim razumijevanjem matematike (a i znacenja numerologije) kao i naucnog metoda tesko da ce "izazvati" bilo kojeg realnog matematicara. covjek ti je vec probao objasniti. kazem ti, vrati se i citaj. ako shvatis ono sto ti je govorio ja vjerujem da nece biti ni potrebe za ovakvim "izazovima". ovo sto ti nudis kao "izazov" to jednostavno nije, niti ce se iko ozbiljan upustiti u rjesavanje tvojih iluzija. pogledaj sliku koju sam ti prije postao kao odgovor i ako ne razumije zasto je ona tamo onda ne ocekuj da ti neko ozbiljno odgovara.

P.S. i ja sam ti objasanjavao kao @cackalici i ni na to se nisi obazirao. ja sam odustao cim sam prepoznao o kome se nanovo radi.
Locked