crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4126 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
moj je bio 1967.
-
ratomir
#4127 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
crvena zastava:
kaze moj komso nema boljeg auta,eo kupio ga pred sami rat i dan danas me sluzi,ne bi ga mjenjo ni za najnoviju mecku-zabluda
komso nema para da kupi bolji auto-istina.
kaze moj komso nema boljeg auta,eo kupio ga pred sami rat i dan danas me sluzi,ne bi ga mjenjo ni za najnoviju mecku-zabluda
komso nema para da kupi bolji auto-istina.
- Ommadawn
#4128 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Mamin rodjak imao bordo-crveni (navijao je za Borac, ne za FK Sarajevobitanga_sa_otesa wrote:moj je bio 1967.
Kupio ga kao da ga sredi (a ko zna koji mu je to auto tako bio po pitanju) ali od tog sredjivanja nikada nista. Cini mi se da ga je prodao tokom rata.
- bitanga_sa_otesa
-
tempuser
#4130 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Izuzev teget lade i fice i oker fice i stojadina, komplet parking 3 boje, narandzasta, zuta i bijela.
- bitanga_sa_otesa
#4131 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
lada je uljez tu 
-
tempuser
#4132 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Mrtvi uljez!
- commendatore
#4133 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
lajk za reflektor rikverca na onom gore 101
- trambusek88
#4134 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ima branike s odbojncima i svjetlo za rikverc. Hibrid baznog i L modela.commendatore wrote:lajk za reflektor rikverca na onom gore 101
Inače u toj seriji bazni model je dolazio s odbojnicima i bez svjetla za vožnju u nazad, dok je 101L dolazio uz svjetlo za vožnju unazad i branike bez odbojnika.
- bitanga_sa_otesa
#4135 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
trambusek88 wrote: Ima branike s odbojncima i svjetlo za rikverc. Hibrid baznog i L modela.
Inače u toj seriji bazni model je dolazio s odbojnicima i bez svjetla za vožnju u nazad, dok je 101L dolazio uz svjetlo za vožnju unazad i branike bez odbojnika.

L je imao branike bez odbojnika ali duz cijelog branika je bila guma,zuti u desnom cosku moguce da je L,a narandzasti oko sredine slike je neko ugradio rikverc svjetlo na bazni model .samo ne znam kako je rijesio rikverc prekidac jer prvi modeli nisu imali rupu u kucistu mjenjaca da se uvrne.tek od 77. godine su imali aluminijski cep na mjenjacu koji izvrnes i uvrnes rikverc prekidac .
- bitanga_sa_otesa
- Ommadawn
#4137 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Pa promijenio mjenjač možda pa s tim ugradio rikverc svjetlo.bitanga_sa_otesa wrote:trambusek88 wrote: Ima branike s odbojncima i svjetlo za rikverc. Hibrid baznog i L modela.
L je imao branike bez odbojnika ali duz cijelog branika je bila guma,zuti u desnom cosku moguce da je L,a narandzasti oko sredine slike je neko ugradio rikverc svjetlo na bazni model .samo ne znam kako je rijesio rikverc prekidac jer prvi modeli nisu imali rupu u kucistu mjenjaca da se uvrne.tek od 77. godine su imali aluminijski cep na mjenjacu koji izvrnes i uvrnes rikverc prekidac .
Ili je promijenio odbojnik. Ili retrovizore. Ha ja.
-
tempuser
#4138 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Jbga, predpostavka je da je ovo parking ispred ZCZ, onda stop salter i nije velika prepreka.
@bitanga
Pogledaj steku na gepeku na zutom stojadinu du donjem lijevom cosku.
Ja se sjecam da su crne dolazile na modelima od Conforta/Mediterana/Specijala naovamo, ali nisam znao da ih je bilo prije 1979?
@bitanga
Pogledaj steku na gepeku na zutom stojadinu du donjem lijevom cosku.
Ja se sjecam da su crne dolazile na modelima od Conforta/Mediterana/Specijala naovamo, ali nisam znao da ih je bilo prije 1979?
- bitanga_sa_otesa
#4139 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
ja sam imao supera 1978.god imao je tu crnu plastiku ,svi modeli do 1978. imaju metalnu hromiranu.ovaj na slici po volanu i stekama je stari model,ne znam otkud mu ta plastika,a ne znamo ni koje je godine slikano ...
- Ommadawn
#4140 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Pa sudeci po slici pretpostavljam da je ovo ispred CZ. A moguce je da su ljudi "slucajno nalazili" steke i razne sitne dijelove u dzepovima pa sto da se ne iskoristi i montira na svog ljubimca i time ga malo modifikuje.bitanga_sa_otesa wrote:ja sam imao supera 1978.god imao je tu crnu plastiku ,svi modeli do 1978. imaju metalnu hromiranu.ovaj na slici po volanu i stekama je stari model,ne znam otkud mu ta plastika,a ne znamo ni koje je godine slikano ...
- bitanga_sa_otesa
#4141 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
mozda je 1978 ili 1979,pocela rikverc svjetla,pa svako iznjeo u dzepu po 1 i zasarafio na svoj auto 
-
radostan dan
#4142 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
za bitangu i društvo u ćošku šku šku šku...
- Rugafet
#4143 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ah kad vidim te pepeljare u vratima bas me neka sjeta obuzme
- bitanga_sa_otesa
#4144 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
ja slusam samo micu trofrtaljku
- Ommadawn
#4145 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Sto i nije nemoguce.bitanga_sa_otesa wrote:mozda je 1978 ili 1979,pocela rikverc svjetla,pa svako iznjeo u dzepu po 1 i zasarafio na svoj auto
Ja sam nekoliko godina radio u autoindustriji pa znam da su ljudi nosili svega i svacega. Tu se zapravo radilo o kamionima, sto je mozda manje bilo zanimljivo ali opet se kralo.
Taman sam se bio zaposlio kad sam imao manji sudar u jednom gradu sa kamionom. Nije neka velika steta bila na kamionu, samo se ocesao ali dovoljno da mu slomi lijevi far i zmigavac. Rijesili smo da to ne ide preko osiguranja jer bi izaslo skuplje a ja sam svoj auto svakako mislio sredjivati.
Dosao par dana nakon toga na posao i pricam radnom kolegi kad ce on meni "Nemoj nista placati, pitaj ih da im posaljes far i zmigavac. Ja cu ti to srediti". I ja zovnem ljude, pitam da im posaljem sve postom "Nema problema". Kroz pola sata eto njega sa kesom i veli mi "Vidimo se veceras poslije smjene na parkingu".
Zavrsio posao, krenuo prema autu, eto njega ide, nosi mi kesu sa dijelom i ubaci u moje auto. Kasnije mu odnesem flasu viskija u znak zahvalnosti. Moram li navesti da je Svedjanin bio u pitanju
Kasnije su nam cuvari znali da lampama svijetle u parkirana auta da vide da nismo slucajno ukrali stereo-uredjaj, a bogami su znali da nam zatraze da pregledaju ruksake. Imao si pravo da kazes ne ali u tom slucaju ti zapise ime, prezime i uposlenicki broj - pa ti kontaj kasnije kad ce te sef nazvati.
-
tempuser
#4146 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
To se radilo ne samo u fabrikama nego i u prevoznickim firmama.
Ako bi nekome od privatnih prevoznika trebao ablender za mercedesa koji je bio jako skup, vozac iz drzavne firme prijavi kvar ablendera na svom kamionu, kroz papire se provuce zamjena, nov dio se proda privatniku, a vozac i mehanicar se rastale.
O iznosenju skupocjenih garnitura alata na komad da ne pricam..
Ako bi nekome od privatnih prevoznika trebao ablender za mercedesa koji je bio jako skup, vozac iz drzavne firme prijavi kvar ablendera na svom kamionu, kroz papire se provuce zamjena, nov dio se proda privatniku, a vozac i mehanicar se rastale.
- Ommadawn
#4147 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Stari moj iznio svom sefu iz TAS-a dvije sirene za Folcikutempuser wrote:To se radilo ne samo u fabrikama nego i u prevoznickim firmama.
- johntra
- bitanga_sa_otesa
#4149 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
prednji leptir hrom ,nije s conforta,i ne sjecam se da sam vidio ijednog conforta s crnim tapacirunzima(siva,narandzasta i bež su bile u ponudi)
-
tempuser
#4150 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Lijevi se prag standardno uvio od dizalice.