Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zijancer

#4126 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

zejnep, probaj cardio kick, burn & firm, rusko zvono :blento: :mrgreen:
k'o rukom odneseno
Zejnep

#4127 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zejnep »

zijancer wrote:zejnep, probaj cardio kick, burn & firm, rusko zvono :blento: :mrgreen:
k'o rukom odneseno
Hvala. :)
zijancer

#4128 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

ma nic, zezim te malo
a iz ovog dugog ugla.. (iz vlastitog iskustva) rekla bih da je uzrok anksioznosti nepravilna ishrana (duša traži svoje) :)
staje

#4129 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

valjdamuvjetarna

#4130 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by valjdamuvjetarna »

Pozdrav,

Zanima me jedna stvar. Kako Islam posmatra "rani" period nakon Poslanika Muhameda a.s.? Pod ranim, mislim i na više stotina godina nakon njegove smrti. Objava je prenešena ljudima, ali zbog komunikacije kakva je bila u to doba, čak i više stotina godina poslije, ljudi su za Islam čuli možda samo onako, kroz priče nekih trgovaca koji su išli u daleka područja. Čak i hiljadu godina poslije, u nekim dalekim područjima ljudi možda nisu ni čuli za Islam. Šta je sa tim ljudima i njihovim dušama, kako će oni završiti na Sudnjem danu?
Smrcak15

#4131 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

valjdamuvjetarna wrote:Pozdrav,

Zanima me jedna stvar. Kako Islam posmatra "rani" period nakon Poslanika Muhameda a.s.? Pod ranim, mislim i na više stotina godina nakon njegove smrti. Objava je prenešena ljudima, ali zbog komunikacije kakva je bila u to doba, čak i više stotina godina poslije, ljudi su za Islam čuli možda samo onako, kroz priče nekih trgovaca koji su išli u daleka područja. Čak i hiljadu godina poslije, u nekim dalekim područjima ljudi možda nisu ni čuli za Islam. Šta je sa tim ljudima i njihovim dušama, kako će oni završiti na Sudnjem danu?
Poslanik je rekao sta ce biti sa takvima na sudnjem danu,bit ce testirani tamo.
Idemedosumom

#4132 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Moglo bi se to pitanje pojednostaviti, šta je s ljudima do kojih poruka Poslanika tog i tog doba nije došla?

Ljudi koji slijede i insistiraju na formi će reći kako svi oni idu u Džehennem, zajedno s muslimanima koji imalo odstupaju od "ispravne forme".

A ima onih koji smatraju da je bit važnija od forme. Čini mi se da je Salik nedavno na sličnoj temi postavio clip na kojem jedan šejh tvrdi da dobri ljudi mogu u Džennet ući ako nisu nikada u dodir došli s Kur'anom. Čak je naveo primjer starice na Šri Lanki, koja o islamu zna samo šta mediji prenose, ISIL, Talibani itd.

Ovo su dvije krajnosti, moglo bi se reći.

Allah dž. š. najbolje zna, u Njegovu milost se uzdamo.
Last edited by Idemedosumom on 31/01/2018 21:05, edited 2 times in total.
Smrcak15

#4133 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Zejnep wrote:Šta islam kaže o depresiji, anksioznosti i o antidepresivima?
Moze da bude prouzrokovano dzinnima ali i nemora, mogu druge stvari da uticu na dusevno stanje covjeka. Sto se tice anti-depresiva sigurno da moze pomoci a mogu imati i nuspojave.

Prvo treba da se ustanovi problem pa tek onda lijecenje da ide
Smrcak15

#4134 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:Moglo bi se to pitanje pojednostaviti, šta je s ljudima do kojih poruka Poslanika tog i tog doba nije došla?

Ljudi koji slijede i insistiraju na formi će reći kako svi oni idu u Džehennem....
P muhammed je vec dao odgovor, takvi ce biti testirani na sudnjem danu.
zagortenej

#4135 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Smrle je dao tačan odgovor :D

Image
Smrcak15

#4136 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:Smrle je dao tačan odgovor :D

Image
A ko kaze da nece na testu na sudnjem adanu pasti pa zaglaviti u dzehennnem??
zagortenej

#4137 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Da su valjali, došao bi islam do njih :D

A mora neko i u džehenem. Ne isplati se paliti vatru radi par miliona ljudi.
arzuhal

#4138 mod-comment

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:Da su valjali, došao bi islam do njih :D

A mora neko i u džehenem. Ne isplati se paliti vatru radi par miliona ljudi.
Ne trolaj.
valjdamuvjetarna

#4139 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by valjdamuvjetarna »

Smrcak15 wrote:
Idemedosumom wrote:Moglo bi se to pitanje pojednostaviti, šta je s ljudima do kojih poruka Poslanika tog i tog doba nije došla?

Ljudi koji slijede i insistiraju na formi će reći kako svi oni idu u Džehennem....
U kojem smislu testirani? Može li detaljnije?
Smrcak15

#4140 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

valjdamuvjetarna wrote:
Smrcak15 wrote:

U kojem smislu testirani? Može li detaljnije?
Testiranje hoce li povjerovati poslaniku, bit ce im poslati poslanik i reci im ako skocite u vatru spasit ce te se.

Pa onaj ko skoci fakticki ce uskociti u raj jer ga vatra nece ni prziti, a onaj ko odbije da poslusa poslanika bit ce na silu odvucen u pravu vatru. To ce biti testiranje ljudi na buducem svijetu.
Idemedosumom

#4141 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Smrcak, jel ti mrsko taj hadis ovdje postaviti?
Smrcak15

#4142 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:Smrcak, jel ti mrsko taj hadis ovdje postaviti?
https://archive.org/stream/PitanjaIOdgo ... 1_djvu.txt

U slucaju da do nekih osoba ipak nije doprla Objava, dat ce im se sansa na Ahiretu.
Imam Ahmed u svojoj zbirci prenosi hadis da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve
sellem, rekao: «Cetiri ce se osobe pravdati na Sudnjem danu: Gluh covjek koji nista
nije cuo, lud covjek, oronuo starac i covjek koji je umro u periodu izmedu dva
poslanika. Onaj koji je bio gluh, red ce: 'Moj Gospodaru, kad je islam dosao, ja nista
nisam cuo'. Luda osoba ce red: 'Moj Gospodaru, kad se islam pojavio, djeca su na
mene izmet bacala'. Oronula stara osoba ce red: 'Moj Gospodaru, kad je islam
dosao, ja nista nisam razumio'. Onaj koji je umro u periodu izmedu dolaska dvojice
poslanika, red ce: 'Moj Gospodaru, nije mi dosao Tvoj Poslanik'. On ce uzeti od njih
obecanje da ce Mu pokorni biti, pa ce im narediti da udu u vatru. Tako mi Onoga u
Cijoj je ruci dusa Muhammedova, kad bi usli u nju, bila bi im hladna i spasonosna
».
Ahmed ibn-Hanbel: "Musned".
Idemedosumom

#4143 Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

sekerbay wrote:
Idemedosumom wrote:Da li kraćenje nogavica i brkova, a puštanje brade spada u "vjerska pitanja?"
U širem smislu - da.
Znači insan koji danas ne poštuje ove propise se ustvari protivi Allahovoj Objavi?
sekerbay

#4144 Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Treba pojasnit te mesele pa onda odgovoriti na to pitanje. Upitaj nekog šejha kojem vjeruješ.
dadinjo33

#4145 Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote: Kur'an je iznad hadisa, svakako.
...

Ekstremnost, koju islam generalno odbacuje, bi bila ili u potpunom odbacivanju sunneta i hadisa ili u nekom fanatičnom slijeđenju sunneta i hadisa (kao i Kur'ana, uostalom, i sveg drugog) bez njihova razumijevanja i po svaku cijenu, jer islam nije takav.

Islam je iznad hadisa samo deklarativno. U praksi je islamska religija, kao primarno pravnička i izrazito formalističko-dogmatska zasnovana na hadisima, a ne na Kur'anu.

Potpuno je jedna religija ona koju danas zovu "islamom" i recimo učenje kur'anijske sekte, što se u praksi može vidjeti između učenja i postupaka ihvanija, al-Kaide, Islamske države na Bliskom istoku i širom svijeta, a koji gledaju da što doslovnije primijene "umjereni islam" koji kombinuje kur'anski tekst i hadise i, recimo, učenja i postupaka kur'anijske sekte koji su potpuno humanistički nastrojeni prema svima.

To su dvije potpuno različite stvari i religije.

Figurativno govoreći, "srednji put" i "umjerenost" kojom se islamski religionari neosnovano hvale, u praksi znači da su oni pomiješali čistu i prljavu vodu i tu (umjereno?) prljavu vodu koju su na taj način dobili uzimaju za istinu i "srednji put". Svako takvo miješanje nužno je na štetu "čiste vode". Par kapi mokraće onečiste litar čiste vode.

Po samom mushafu, kad istina dođe, laž nestaje, nema kompromisa, nema miksa.

Čak i kršćanima, koji se javljaju na temi, je jasno da sam Kur'an, može se gledati čak i proročanski, zabranjuje uzimanje drugog "hadisa", govora, za vodilju, ali to nije jasno jedino mejnstrim islamskim religionarima.

P.S. Mada nisam možda uzeo adekvatan primjer za poređenje "čiste" i "prljave" vode, jer muslimani, upravo prema hadisima, ne smatraju urin, barem ne kamilji, prljavim, tj. smatraju da je kamilji urin lijek i sunnet poslanika, te ga širom svijeta koriste kao bogougodan i napitak koristan za zdravlje. Doduše, svako malo u novinama muslimanskih država osvanu vijesti kako je policija uhapsila nekog trgovca koji je pobožnim kupcima prodavao svoj urin umjesto kamiljeg.
Last edited by dadinjo33 on 01/04/2018 12:46, edited 1 time in total.
harač

#4146 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
Testiranje hoce li povjerovati poslaniku, bit ce im poslati poslanik i reci im ako skocite u vatru spasit ce te se.

Pa onaj ko skoci fakticki ce uskociti u raj jer ga vatra nece ni prziti, a onaj ko odbije da poslusa poslanika bit ce na silu odvucen u pravu vatru. To ce biti testiranje ljudi na buducem svijetu.
Image
Bloo
Globalna šefica

#4147 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Harac, nekako vise volimo kad se izrazis elokventno :mrgreen: osim ako nisi krenuo putem Smrcka...i posvetio se iskljucivo slikovnom izricaju... :|
harač

#4148 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

ovaj me podforum vratio na bukvar
Bloo
Globalna šefica

#4149 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

harač wrote:ovaj me podforum vratio na bukvar
izdanje Tito, mama, tata?
Connaisseur Karlin

#4150 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

sekerbay wrote:
Idemedosumom wrote:Da li kraćenje nogavica i brkova, a puštanje brade spada u "vjerska pitanja?"
U širem smislu - da.
to je nekad imalo smisla, jer su razlicite grupe morale da se tako identificiraju :)

nogavice, hidzab , sve to nema nikakve veze sa vjerovanjem, i nije nikad ni imalo veze sa vjerovanjem :D
Post Reply