TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#4126 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Doda37 wrote: @CooK pozdrav, imas li iskustva ili saznanja o Sharp TV 55", nigdje da ga vidim u zivo, citam da su dobri paneli ali SW je slab
Za Sharp znam da ogroman broj njihovih televizora proizvodi turski Vestel i to je dovoljno da me oni ne interesuju.
CooK

#4127 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Mr.Who wrote:
moke_31 wrote:Jeste li vi sigurni da je to VA panel, po Mr.Who opisu to djeluje kao IPS.

Na rtignsu su čini mi se svi modeli ove 7 serije IPS, dok na displayspecifications ovaj stoji da je VA???
Po onome što sam vidio prije će biti da je u pitanju IPS panel.Slika je ista kad se gleda sa strane.
Nije IPS nego VA. Slika nije ista kada se gleda sa strane, vidio sam TV i ima povelik ugao gledanja za VA panel ali ipak je vidljiv pad saturacije boja i kontrasta kada se gleda iz prevelikog ugla. Evo ovdje imate recenzije, koristite google translate pa cete vidjeti da je VA panel i u plusevima i minusima je bas navedeno da ima nestandardno velik ugao gledanja za VA panel.
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -test.html
https://www.lesnumeriques.com/tv-televi ... /test.html
CooK

#4128 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:Najmanje od IPS panela zavisi kvaliteta slike , pozadinsko osvjetljenje je najbitnije , OLED je tu najjaci i najskuplji , EDGE LED je najgori , sad sam se sjetio zasto sam plasmu kupio :D
Totalni nonsens, samo od panela zavisi kvaliteta slike a pozadinsko ovjetljenje tu igra manju ulogu. BTW Edge LED nije najgori, svi high end televizori su sa Edge LED pozadinskim osvjetljenjem.
CooK

#4129 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

channel10 wrote: Zar ne bi trebala biti ista slika bez obzira na veličinu tva, ako je digitalni signal( ne HD)? Ko bi onda kupovao velike ekrane ako bi to tako bilo?!
Slika nije ista bez obzira ne velicinu televizora ako se ista rezolucija gleda sa iste udaljenosti. Manji televizori ce uvijek imati bolju sliku od vecih radi veceg PPI-a kod manjih televizora. Proguglaj pixel density ako te vise interesuje o tome.
channel10

#4130 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

CooK wrote:
channel10 wrote: Zar ne bi trebala biti ista slika bez obzira na veličinu tva, ako je digitalni signal( ne HD)? Ko bi onda kupovao velike ekrane ako bi to tako bilo?!
Slika nije ista bez obzira ne velicinu televizora ako se ista rezolucija gleda sa iste udaljenosti. Manji televizori ce uvijek imati bolju sliku od vecih radi veceg PPI-a kod manjih televizora. Proguglaj pixel density ako te vise interesuje o tome.
Pa čemu onda toliki televizori? Ako naprave televizore različitih veličina, onda bi oni trebali imati istu sliku jer cemu onda visa cijena većeg ekrana?!

Zašto onda da kupim tv od 55-60 inča, ako ću imati bolju sliku sa 43 inča? Zašto platiti više za slabiju sliku? Nema logike.

Zašto onda trebam platiti 2000 za TV koji će imati slabiju sliku od tv-a od 1300 KM (znaci isti tv, ali različita veličina,recimo 43 vs 55)?
Qler

#4131 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Da bi imao veći tv....
DonieBrasco

#4132 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by DonieBrasco »

Kada kupujete TV gledajte da bude srazmjeran velicini sobe u kojoj se nalazi i udaljenosti sa koje se sjedi i gleda.
channel10

#4133 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

A sta imam od većeg tv- a, ako ce mu kvalitet slike biti lošiji od istog manjeg?

Zar ne bi bilo logično da je kvalitet panela isti kod televizora iste šifre, a različite veličine? Zar ne pokrivaju istu površinu istim brojem piksela ili čega već da bi se dobio isti kvalitet? Shodno tome bi bila i veća cijena jer logično placas veću površinu i više piksela za veći tv.
CooK

#4134 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Qler wrote:Da bi imao veći tv....
:thumbup: To je to.
CooK

#4135 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

channel10 wrote:A sta imam od većeg tv- a, ako ce mu kvalitet slike biti lošiji od istog manjeg?

Zar ne bi bilo logično da je kvalitet panela isti kod televizora iste šifre, a različite veličine? Zar ne pokrivaju istu površinu istim brojem piksela ili čega već da bi se dobio isti kvalitet? Shodno tome bi bila i veća cijena jer logično placas veću površinu i više piksela za veći tv.
Kvalitet panela i jeste isti kod televizora istog modela a razlicite velicine. Broj piksela takodje je isti bez obzira na velicinu televizora. Npr 43XE7005 ima isti broj piksela kao i 65XE7005 samo sto su pikseli na vecem modelu veci sto dovodi do manjeg PPI-a i losije slike ako se gleda sa iste udaljenosti.
amar1994

#4136 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
amar1994 wrote:Najmanje od IPS panela zavisi kvaliteta slike , pozadinsko osvjetljenje je najbitnije , OLED je tu najjaci i najskuplji , EDGE LED je najgori , sad sam se sjetio zasto sam plasmu kupio :D
Totalni nonsens, samo od panela zavisi kvaliteta slike a pozadinsko ovjetljenje tu igra manju ulogu. BTW Edge LED nije najgori, svi high end televizori su sa Edge LED pozadinskim osvjetljenjem.
onda ovi na yt pojma nemaju :-) :thumbup:
channel10

#4137 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

CooK wrote:
channel10 wrote:A sta imam od većeg tv- a, ako ce mu kvalitet slike biti lošiji od istog manjeg?

Kvalitet panela i jeste isti kod televizora istog modela a razlicite velicine. Broj piksela takodje je isti bez obzira na velicinu televizora. Npr 43XE7005 ima isti broj piksela kao i 65XE7005 samo sto su pikseli na vecem modelu veci sto dovodi do manjeg PPI-a i losije slike ako se gleda sa iste udaljenosti.
Jesi li ti siguran za ovo sto pises jer mi nema logike da neko placa puno vise novca za slabiju sliku? Jbt sad ispade da ne treba uzimati velike televizore jer ces imati slabiju sliku. Znaci pljunes tovar para i dobijes Q :) . Sumnjam da je tako.

U svijetu svi kupuju velike i ogromne televizore. Zar bi oni kupovali televizore od 55-75 inca da ne valjaju i da im je slabija slika?
CooK

#4138 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

channel10 wrote:
CooK wrote:

Jesi li ti siguran za ovo sto pises jer mi nema logike da neko placa puno vise novca za slabiju sliku? Jbt sad ispade da ne treba uzimati velike televizore jer ces imati slabiju sliku. Znaci pljunes tovar para i dobijes Q :) . Sumnjam da je tako.

U svijetu svi kupuju velike i ogromne televizore. Zar bi oni kupovali televizore od 55-75 inca da ne valjaju i da im je slabija slika?
100% sam siguran. A ko je rekao da televizori od 55-75 inca ne valjaju? Ako gledas sa dovoljno velike udaljenosti ili ako gledas 4K materijal iz adekvatne blizine to su super televizori. Fazon je kupovati televizore srazmjerno udaljenosti i rezoluciji sadrzaja kojeg gledas a jednom sam postavio i tabelu koja to pokazuje a ovo iznad sto sam napisao je 100% tacno.
channel10

#4139 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Na svakom tv-u slika valja kod signala za 4K ili FHD. Mislio sam uzeti tv od 55 inca i sad ste me unistili sa tom pricom da ce biti slabija slika nego recimo na 49 :( . Udaljenost bi bila nekih 3,5 metra. Ispada da je onda bolje uzeti jaci od 49, nego malo slabiji,a 55 inca.
CooK

#4140 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:
CooK wrote:
onda ovi na yt pojma nemaju :-) :thumbup:
Ili oni nemaju pojma ili npr Samsung koji u sve svoje skupe high end televizore postavlja edge pozadinsko osvjetljenje. Nekako ne bih rekao da su ovi sa youtube-a u pravu a da Samsung namjerno stavlja losije pozadinsko osvjetljenje u svoje najbolje televizore. :)
Image
amar1994

#4141 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

channel10 wrote:Na svakom tv-u slika valja kod signala za 4K ili FHD. Mislio sam uzeti tv od 55 inca i sad ste me unistili sa tom pricom da ce biti slabija slika nego recimo na 49 :( . Udaljenost bi bila nekih 3,5 metra. Ispada da je onda bolje uzeti jaci od 49, nego malo slabiji,a 55 inca.
naravno , ne treba ti veca :wink: , na vecim TV uredjajima jedino Full 4K , a to znaci bitrate preko 120 m/s :-) :run:
CooK

#4142 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

channel10 wrote:Na svakom tv-u slika valja kod signala za 4K ili FHD. Mislio sam uzeti tv od 55 inca i sad ste me unistili sa tom pricom da ce biti slabija slika nego recimo na 49 :( . Udaljenost bi bila nekih 3,5 metra. Ispada da je onda bolje uzeti jaci od 49, nego malo slabiji,a 55 inca.
Joj jarane ne znam sta nije jasno... Evo navest cu ti primjer sa fotografijom pa ti mozda bude jasnije. Npr imas jednu fotografiju rezolucije 1080x720 i izgleda super ali kada je zumiras slika izgleda sve losije sto veci zoom radis a to je radi toga sto je manji PPI sa vecim zoom-om. Tako isto npr 1080x720 rezolucija ili ti ga HD Ready video bolje ce izgledati kada je na npr 43 incnom TV-u nego na 55 incnim TV-u ako se gleda iz iste udaljenosti. Znaci sve se svodi na to sa kolike udaljenosti gledas TV i kolika je rezolucija videa koji gledas pa prema tome odredjujes velicinu televizora koji ti treba.
channel10

#4143 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

CooK wrote:
Joj jarane ne znam sta nije jasno... Evo navest cu ti primjer sa fotografijom pa ti mozda bude jasnije. Npr imas jednu fotografiju rezolucije 1080x720 i izgleda super ali kada je zumiras slika izgleda sve losije sto veci zoom radis a to je radi toga sto je manji PPI sa vecim zoom-om. Tako isto npr 1080x720 rezolucija ili ti ga HD Ready video bolje ce izgledati kada je na npr 43 incnom TV-u nego na 55 incnim TV-u ako se gleda iz iste udaljenosti. Znaci sve se svodi na to sa kolike udaljenosti gledas TV i kolika je rezolucija videa koji gledas pa prema tome odredjujes velicinu televizora koji ti treba.
To je meni jasno, ali mi nije jasno da platis nesto vise, a dobijes fakticki manje. Jbg, ako hocu da kupim recimo sony serije xd 8005, zar ne bi trebalo da je ista slika i na 43 i na 55 sa istom jacinom signala? Zasto je onda puno veca cijena ovog veceg, ako generalno dobijes slabiju sliku? Ako platis vise, platis zbog velicine jer je cijena istih dijelova koje se ugrade u oba veca zbog kolicine koja se ugradi u njih.

Onda znaci da ti je isti qrc, ha kupio tv od milje ili od dvije milje, ako nemas neki super jaki signal koji ce ti pojacati kvalitet slike. Dolazimo do toga da ti signal koji ti isporuci isporucioc odlucuje o kvaliteti slike, a ne dijelovi koji su ugradjeni u tv.
CooK

#4144 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

channel10 wrote:To je meni jasno, ali mi nije jasno da platis nesto vise, a dobijes fakticki manje. Jbg, ako hocu da kupim recimo sony serije xd 8005, zar ne bi trebalo da je ista slika i na 43 i na 55 sa istom jacinom signala? Zasto je onda puno veca cijena ovog veceg, ako generalno dobijes slabiju sliku? Ako platis vise, platis zbog velicine jer je cijena istih dijelova koje se ugrade u oba veca zbog kolicine koja se ugradi u njih.

Onda znaci da ti je isti qrc, ha kupio tv od milje ili od dvije milje, ako nemas neki super jaki signal koji ce ti pojacati kvalitet slike. Dolazimo do toga da ti signal koji ti isporuci isporucioc odlucuje o kvaliteti slike, a ne dijelovi koji su ugradjeni u tv.
Kao sto je napisao kolega @Qler, kupujes veci TV da bi imao veci TV i zato sto ces na njemu gledati sadrzaj visoke rezolucije(FHD ili 4K) pa onda mozes sjesti relativno blizu i vidjeti svaki detalj. I ne radi se tu uopste o jacini signala nego o rezoluciji koju gledas, mozes ti imati perfektan signal ali ako ti je npr 576i rezolucija odnosno SD tebi ce slika sa tih 3,5 metara bolje izgledati na 43 incnom TV-u nego na 55 incnom.
channel10

#4145 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Po tome znaci da kod nas jos nije vrijeme kupovine FHD televizora :D jer Telemach kao vodeca firma nudi nekih 40-ak FHD kanala. Sve ostalo je mrtva i najslabija digitala.
channel10

#4146 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

CooK wrote:
channel10 wrote:To je meni jasno, ali mi nije jasno da platis nesto vise, a dobijes fakticki manje. Jbg, ako hocu da kupim recimo sony serije xd 8005, zar ne bi trebalo da je ista slika i na 43 i na 55 sa istom jacinom signala? Zasto je onda puno veca cijena ovog veceg, ako generalno dobijes slabiju sliku? Ako platis vise, platis zbog velicine jer je cijena istih dijelova koje se ugrade u oba veca zbog kolicine koja se ugradi u njih.

Kao sto je napisao kolega @Qler, kupujes veci TV da bi imao veci TV i zato sto ces na njemu gledati sadrzaj visoke rezolucije(FHD ili 4K) pa onda mozes sjesti relativno blizu i vidjeti svaki detalj. I ne radi se tu uopste o jacini signala nego o rezoluciji koju gledas, mozes ti imati perfektan signal ali ako ti je npr 576i rezolucija odnosno SD tebi ce slika sa tih 3,5 metara bolje izgledati na 43 incnom TV-u nego na 55 incnom.
Pa ako je tako, onda je ista rezolucija i na 43xd8005 i 55xd8005, a kazete slika losija. :D
CooK

#4147 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

De ba trolas me, nemoguce da nisi ukapirao do sada. :-) :mrgreen: :run:
channel10

#4148 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

CooK wrote:De ba trolas me, nemoguce da nisi ukapirao do sada. :-) :mrgreen: :run:
Jesi li vidio sto mogu zezati :) , ali i dalje ne vjerujem svemu tome. Ne mogu da vjerujem da ljudi u tv iste sifre (znaci istih karakteristika) ubace (kako ti kazes) vece piksele. Zasto ne ubace "iste" piksele u veci tv(kao sto su u onaj manji tv) i trebali bi dobiti isti kvalitet slike (jel tako)?!

Ljudi kupuju vece televizore i placaju ih masno u odnosu na manje zbog toga da bi mogli imati isti kvalitet slike kad gledaju taj tv sa vece udaljenosti.

Ista sifra bi trebala da znaci da je tv isti i sa 43 inca i sa 55( da daje istu kvalitetu slike jer cemu ista oznaka ako neces dobiti isto). Ovaj od 55 je skuplji jer je logicno veci i zato sto je cijena proizvodnje logicno veca. A dobiju manju kvalitetu sa tim svim sto nema logike. Znaci ista je rezolucija na oba tv-a(kako ti kazes) koja odlucuje o kvaliteti slike, a kvalitet slike nije.

Onda kad smo kod signala, zakljucili smo da samo telemach ima nesto veci broj HD kanala i to je smijesno koliko bi trebalo da bude HD kanala da bi se isplatila kupovina FHD televizora. Znaci nama uopste nisu potrebni ovi FHD televizori(naravno ako je sve do signala kod kvalitete slike).

Sad treba vidjeti koja je prica tacna od ove dvije ili nije nijedna.

Ne znam vise ni ja sta je i kako je :D
Last edited by channel10 on 14/12/2017 22:33, edited 1 time in total.
vicious

#4149 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vicious »

channel10 wrote:
CooK wrote:De ba trolas me, nemoguce da nisi ukapirao do sada. :-) :mrgreen: :run:
Jesi li vidio sto mogu zezati :) , ali i dalje ne vjerujem svemu tome. Ne mogu da vjerujem da ljudi u tv iste sifre (znaci istih karakteristika) ubace (kako ti kazes) vece piksele. Zasto ne ubace "iste" piksele u veci tv(kao sto su u onaj manji tv) i trebali bi dobiti isti kvalitet slike (jel tako)?!

Ljudi kupuju vece televizore i placaju ih masno u odnosu na manje zbog toga da bi mogli imati isti kvalitet slike kad gledaju taj tv sa vece udaljenosti.

Ista sifra bi trebala da znaci da je tv isti i sa 43 inca i sa 55. Ovaj od 55 je skuplji jer je logicno veci i zato sto je cijena proizvodnje logicno veca. A dobiju manju kvalitetu sa tim svim sto nema logike. Znaci ista rezolucija (kako ti kazes) koja odlucuje o kvaliteti slike, a ne signal.

Onda kad smo kod signala, zakljucili smo da samo telemach ima nesto veci broj HD kanala i to smijesno koliko bi trebalo da bude. Znaci nama uopste nisu potrebni ovi FHD televizori(naravno ako je sve do signala kod kvalitete slike).

Sad treba vidjeti koja je prica tacna od ove dvije ili nije nijedna.

Ne znam vise ni ja sta je i kako je :D
Evo sve o rezolucijama, velicinama, udaljenosti itd.
https://www.rtings.com/tv/learn/what-is-the-resolution
A u principu jeste kao sto kazes, veci tv se kupuje da bi se mogao gledati sa vece udaljenosti. Taj neki tv od 43 inca bi morao gledati sa udaljenosti od metar i po, a 65 mozes gledati sa 4 metra :D
(karikiram malo s ovim brojevima, ali u principu je to tu negdje)
CooK

#4150 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

channel10 wrote:
Hahah... Sad fakat vidim da se ne zezas. :) Ne mogu ubaciti iste piksele u veci TV kao u ovaj manji jer cime ce onda popuniti ostatak ekrana, pur pjenom? :D Npr 4K televizor ima rezoluciju 3840 x 2160 odnosno ima 8294400 piksela i tih 8294400 piksela ce biti i na 43 incnom TV-u i na 55 incnom TV-u samo sto ce na vecem televizoru pikseli biti veci. Al' moram ti se zahvaliti sto si me nasmijao, svaka ti cast. :lol: :thumbup:
Post Reply