Sirija

Locked
Opetja033

#41226 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Damask: pobunjenici u Barzahu, Qabounu i Tishrinu su u potpunosti porazili ISIS. Nema vise oruzanih borbi. Pobunjenici su proteklih dana ubili cca 100 pripadnika ISIS-a u borbama u predgradjima Damaska, uz veliki broj zarobljenih. Mrsko mi postavljati fotke ali ako koga interesuje mogu postaviti.

Latakija: Assadove snage su se povukle sa planine al Nisr. Planina je posljednja linija odbrane prije samog grada Kassaba. Pogled sa planine na grad je kao pogled sa Trebevica na Sarajevo.

Homs: Borbe izmedju Assadovih snaga, pobunjenika i ISIS-a oko grada Qaryatayn, juzni dio Homsa i jugozapadno od Palmyre. Pobunjenici od jutros napadaju ovaj grad. Znaci bukvalno borbe izmedju sve tri zaracene strane istovremeno. :mrgreen:
https://pietervanostaeyen.files.wordpre ... syria8.png
Ovaj dio ratista u siroj regiji Palmyre je zapostavljen u izvjestajima jer se radi o pretezno pustinjskom dijelu zemlju ali ovdje se svakodnevno vode borbe svih protiv svih: pobunjenici, Assad i ISIS. Nema zatisja ili mirnih razdoblja.

Idlib: Dodatna pojacanja stigla rezimskim snagama u Arihi. U Saraqibu gradsko vijece proglasilo vanredno stanje zbog neprestanih zracnih napada Assadovih lojalista. Avijacija bombarduje uglavnom bolnice u tom gradu. Na grad Idlib je u zadnjih 20 dana izvedeno 684 zracna napada (SOHR).
Odbijen napad Assadovih lojalista na selo al Mushayr (jugo istocno od Jish Shugura). Selo se nalazi na autoputu Latakija-Idlib. Assadove snage su se povukle, pobunjenici su u kontranapadu. Borbe se jos uvijek vode.

Hama:: 20 pobunjenika ubijeno od strane pripadnika NDF-a u jutrosnjim borbama na sjeveru Hame (provincija).

Halep: Assadove snage zauzele mjesto Hajar al Kabira i okolna brda (u blizini Khanasira).

Sve u svemu neobicno zestok dan u kompletnoj Siriji.
Last edited by Opetja033 on 19/04/2015 14:01, edited 1 time in total.
Opetja033

#41227 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Opetja033 wrote:U Idlibu Tigrove jedinice uspjele zauzeti selo al Muqablah
EDIT: Pobunjenici negiraju da je selo palo, SOHR tvrdi da se vode borbe.
Kikibombona

#41228 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Bog te vidio, koja apokalipsa!

Ovaj rat je posijao mrznju za narednih 100 godina.

Davno sam ja napisao, najbolje je razjebati ove neprirodne arapske drzave, vidi se da ne mogu jedni sa drugima.... I posebno ne mogu bez cvrste ruke, bez diktature! Nema demokratija sanse u tim multietnicnim i multikonfesionalnim drzavama isprepletenim kseonfobijom.
DuckZz

#41229 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
A jebem li ga, vidio sam mnostvo klipova sa YPG, SAA i Pesmerga borcima. Za sada nisam cuo da su borci YPG tekbirali, ali nije iskljuceno i nema nista neobicno i nenormalno ako jesu. Pripadnici SAA i Pesmergi ponekad uzviknu, ali jos nikada nisam cuo da nasumicno tekbiraju kao u transu.... To rade samo ovi iz tzv. FSA, IF, Nusre itd. Dakle, isto podneblje i potpuno razlicito ponasanje. To jasno ukazuje da sirijski pobunjenici plivaju na valovima islamizma.
Nakon više od 4 godine rata, 300 000 poginulih, milioni raseljenih, uništenih gradova do temelja itd neko sebi daje za pravo da postavlja neke standarde, moralne uslove, mišljenje ličnosti

Ovo je njihov jezik, i svako ko sebi uopšte postavlja neka pitanja u vezi toga nije ništa bolji od onih paćenika/luzera što lutaju po www-u i ubjeđuju ljude da islam treba iskorijenit/pobit itd, a istu stvar oni pišu, njima sve smeta, a opet ih to zanima i stalno gledaju takve stvari, zanimljivo. Evo ja trenutno ne vidim razliku između njih i nekih osoba ovde, jer još nisam naišao na normalne ljude kojima ovakve stvari uošte dolaze do mozga, na jedno uđe na drugo izađe, tako je kod normalnih osoba, ali kod nekih se takve stvari zadrže i kasnije dođu do izražaja kao argument kod nekih xy nebitnih stvari.
Co0l

#41230 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Pa da,ti cujes da neko tekbira i odmah stvoris o njemu predstavu na osnovu onoga sto znas iz svog zivota u Bosni a ne kontas da tamo ipak drugaciji standardi vaze i da nije svako ko tekbira automatski spreman jurisati na metak kako ti mislis.
A jebem li ga, vidio sam mnostvo klipova sa YPG, SAA i Pesmerga borcima. Za sada nisam cuo da su borci YPG tekbirali, ali nije iskljuceno i nema nista neobicno i nenormalno ako jesu. Pripadnici SAA i Pesmergi ponekad uzviknu, ali jos nikada nisam cuo da nasumicno tekbiraju kao u transu.... To rade samo ovi iz tzv. FSA, IF, Nusre itd. Dakle, isto podneblje i potpuno razlicito ponasanje. To jasno ukazuje da sirijski pobunjenici plivaju na valovima islamizma.
Ti stvarno ne znas sta je islamizam :-D
Opetja033

#41231 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Islamizam je sasvim legitimna politicka ideologija koja cesce prihvata okvire demokratije nego sto je odbija. Radi se o vrlo sirokoj lepezi pokreta i politickih stranaka. Veci procenat komunista odbija demokratsku platformu nego islamista.
Kikibombona

#41232 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote: Nakon više od 4 godine rata, 300 000 poginulih, milioni raseljenih, uništenih gradova do temelja itd neko sebi daje za pravo da postavlja neke standarde, moralne uslove, mišljenje ličnosti

Ovo je njihov jezik, i svako ko sebi uopšte postavlja neka pitanja u vezi toga nije ništa bolji od onih paćenika/luzera što lutaju po www-u i ubjeđuju ljude da islam treba iskorijenit/pobit itd, a istu stvar oni pišu, njima sve smeta, a opet ih to zanima i stalno gledaju takve stvari, zanimljivo. Evo ja trenutno ne vidim razliku između njih i nekih osoba ovde, jer još nisam naišao na normalne ljude kojima ovakve stvari uošte dolaze do mozga, na jedno uđe na drugo izađe, tako je kod normalnih osoba, ali kod nekih se takve stvari zadrže i kasnije dođu do izražaja kao argument kod nekih xy nebitnih stvari.
Samo iznosim cinjenice. Pobunjenici su islamisticki orjentisani. To je fakt. A ti ako imas problem sa cinjenicama, pronadji nacin da se izboris sa tim....

Kratak sazetak zbivanja u Rojavi

https://www.youtube.com/watch?v=lMYwuP3jsCQ
Opetja033

#41233 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Samo iznosim cinjenice. Pobunjenici su islamisticki orjentisani. To je fakt.
Radi se o sunnitskoj pobuni protiv alevitske elite koja je imala plast sekularizma, to je fakat. I onda je sasvim normalno da se preuzima etnicko-vjerski dekor u borbama. Nesto sto je samo tvoje i nesto pred cim tvoj neprijatelj ima veliki prezir i strah za svoj politicki opstanak.
To je sasvim normalna stvar u svakom sukobu na ovoj planeti, tokom kompletne historije covjecanstva. Bilo da se radi o vjerskim, etnickim, rasnim ili klasnim sukobima. "Ikonografija" i dekor su sastavni dio svakog sukoba na ovoj planeti.
Kikibombona

#41234 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Islamizam je sasvim legitimna politicka ideologija koja cesce prihvata okvire demokratije nego sto je odbija. Radi se o vrlo sirokoj lepezi pokreta i politickih stranaka. Veci procenat komunista odbija demokratsku platformu nego islamista.
Naravno da je legitimna. Ako dominatna vecina stanovnistva zeli drustveno-politicki sustav koji se potpuno temelji na islamu, onda je pametno udovoljiti teznjama....

U Siriji to nije slucaj!

Preko 50% stanovnika, ako ne i mnogo vise, ne zeli islamisticku Siriju! Insistiranje na islamizmu = insistiranje na sukobu. To je slucaj za Siriju.

Isto je i kod nas. Svaka stranka koja bi pokusala nametnuti religijski pravac bi bila stetna po drzavu. Nije za svaku zemlju svaka ideologija. Moras imati osjecaja za odnose u drzavi.

Taj osjecaj recimo nisu imale ihvanije! Ogroman broj Egipcna nije zelio islamsko uredjenje drzave. Moze biti vecina za njega, ali ako je 30 000 000 protiv, imas ogroman problem. Mudra politika tezi kompromisu a ne iskljucivosti. Politika i jeste kompromis, umijece moguceg!
DuckZz

#41235 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
DuckZz wrote: Nakon više od 4 godine rata, 300 000 poginulih, milioni raseljenih, uništenih gradova do temelja itd neko sebi daje za pravo da postavlja neke standarde, moralne uslove, mišljenje ličnosti

Samo iznosim cinjenice. Pobunjenici su islamisticki orjentisani. To je fakt. A ti ako imas problem sa cinjenicama, pronadji nacin da se izboris sa tim....

Kratak sazetak zbivanja u Rojavi

https://www.youtube.com/watch?v=lMYwuP3jsCQ
Ne razumijem kakve činjenice. Ne znam za tebe ali ja još nikad lično nisam upoznao nekog pobunjenika, niti Sirijca općenito, već na ovome možemo završiti, ali da nastavim, bolje ti je da ne znaš kakve "činjenice" Hrvati (hercegovina) govore za Bošnje. A kao razlog su još bizarnije stvari nego ovi tvoji analizirani "FAKTI".

Mislim ne znam šta da ti napišem, da je ovo među prvih 10 stranica na temi možda bi dalje diskutovali ali ovako stvarno ne znam kakvu ti logiku koristiš, po pisanju vidim da nisi kreten ili đuturum, ali sekunde obzira nemaš
Opetja033

#41236 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Mislim da je razvoj situacije u Idlibu, Latakiji i Hami odlican dokaz koliki problem sa ljudstvom rezim ima. Povuku ljude iz Hame i Latakije prema Idlibu i momentalno pocnu gubiti teritoriju u obje provincije. Kassab u Latakiji je sada pred padom a moguce je da pobunjenici ponovo izadju na Mediteran kao prije cca dvije godine (vise se i ne sjecam tacnih vremenskih intervala, koliko ovaj sukob traje). Posalju pojacanja na jednu stranu, savovi pucaju automatski na drugim frontovima.
Valjda je sada i najvecem laiku, i najvecem proassadovom fanatiku, jasno da ne postoji realan scenarij u kojem Assad moze vojno pobjediti opoziciju. Evo recimo @Kiki je prije nekih pola godine bio vrlo glasan u prognozama vojnog sloma i poraza snaga opozicije. Pretpostavljam da je promjenio misljenje. :)
Fantassin

#41237 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Opetja033 wrote:Mislim da je razvoj situacije u Idlibu, Latakiji i Hami odlican dokaz koliki problem sa ljudstvom rezim ima. Povuku ljude iz Hame i Latakije prema Idlibu i momentalno pocnu gubiti teritoriju u obje provincije. Kassab u Latakiji je sada pred padom a moguce je da pobunjenici ponovo izadju na Mediteran kao prije cca dvije godine (vise se i ne sjecam tacnih vremenskih intervala, koliko ovaj sukob traje). Posalju pojacanja na jednu stranu, savovi pucaju automatski na drugim frontovima.
Valjda je sada i najvecem laiku, i najvecem proassadovom fanatiku, jasno da ne postoji realan scenarij u kojem Assad moze vojno pobjediti opoziciju. Evo recimo @Kiki je prije nekih pola godine bio vrlo glasan u prognozama vojnog sloma i poraza snaga opozicije. Pretpostavljam da je promjenio misljenje. :)
Ali jednako tako sumnjam da pobunjenici imaju snage da vojno poraze rezim....
Opetja033

#41238 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Fantassin wrote:
Opetja033 wrote:Mislim da je razvoj situacije u Idlibu, Latakiji i Hami odlican dokaz koliki problem sa ljudstvom rezim ima. Povuku ljude iz Hame i Latakije prema Idlibu i momentalno pocnu gubiti teritoriju u obje provincije. Kassab u Latakiji je sada pred padom a moguce je da pobunjenici ponovo izadju na Mediteran kao prije cca dvije godine (vise se i ne sjecam tacnih vremenskih intervala, koliko ovaj sukob traje). Posalju pojacanja na jednu stranu, savovi pucaju automatski na drugim frontovima.
Slazem se. Pisem to ima pola godine. Nijedna od 4 zaracene strane nema snagu da uspostavi kontrolu nad kompletnom Sirijom. Pobunjenici, Kurdi, Assad i ISIS. OK, Kurdi i nemaju tih ambicija pa cemo ih ostaviti po strani. Ali za ove tri preostale strane jednostavno ne postoji nacin na koji bi mogli poraziti protivnike vojno. Predvidjam krah ISIS-a u ovoj godini, barem kada je Sirija u pitanju. Previse je faktora protiv njih, od lokalnog stanovnistva u mjestima pod njihovom kontrolom pa do svih regionalnih i globalnih aktera. Medjutim i Assad i pobunjenici su dovoljno jaki da ih se ne moze vojno poraziti ali i previse slabi da bi dotukli ove druge.
Kikibombona

#41239 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote:
Ne razumijem kakve činjenice. Ne znam za tebe ali ja još nikad lično nisam upoznao nekog pobunjenika, niti Sirijca općenito, već na ovome možemo završiti, ali da nastavim, bolje ti je da ne znaš kakve "činjenice" Hrvati (hercegovina) govore za Bošnje. A kao razlog su još bizarnije stvari nego ovi tvoji analizirani "FAKTI".

Mislim ne znam šta da ti napišem, da je ovo među prvih 10 stranica na temi možda bi dalje diskutovali ali ovako stvarno ne znam kakvu ti logiku koristiš, po pisanju vidim da nisi kreten ili đuturum, ali sekunde obzira nemaš
Cinjenica je da je Islamski front izrazito islamisticka, ekstremno islamisticka, selefijska frakcija. Znamo ko su i kave su selefije, znamo veoma dobro. Selefije u Siriji visestruko radikalnije od ovih u BiH. Ne treba puno pameti da se izvuce takav zakljucak. Cinjenica je da je Islamski front najjaca frakcija sirijskih pobunjenika. Daleko najjaca. Cinjenica je da je vecina pobunjenickih grupa islamisticke orjentacije.

Cinjenica je da manjine ne zele islamisticku Siriju. Cinjenica je da medju pobunjenicima skoro da nema pripadnika drugih religija ili su na nivou statisticke greske. Cinjenica je da dobar dio suni Arapa ne zeli islamisticku Siriju. I na kraju je cinjenica, islamizam u Siriji = sukob.

A meni je dobro poznat karakter vjerskih fanatika. Iskljucivost, zadrtost, nametljivost, agresivnost..... To su im osnovne osobine. Tamo gdje su vecina silom mogu nametnuti svoja pravila. U Siriji vecina nisu i nikada nece biti.
Challenger__

#41240 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

ISIL sada raste na drugim adresama: Sinaj, Afrika (Libija, sjever Nigerije) i centralna Azija (Gavganistan 8-) ). Tako reći, samo ga preusmjeravaju.
Last edited by Challenger__ on 19/04/2015 15:13, edited 1 time in total.
cbrt

#41241 Re: Sirija

Post by cbrt »

Asad je tvrdio kako pobeđuje ove godine, pada Alepo, pobunjenici se gube i malte-ne mole za milost...onda sledi Damask a zatim i Daara. Od te tolike i silne ofanzive na Alepo ne bi ništa, stala im je i kontraofanziva u Daari (ne povratiše ništa skoro značajno što su izgubili pre svega Nawu i Haru), izgubiše i Idlib posle samo 3 dana borbi i Bosru Al Sham...sad će da izgube izgleda najverovatnije ponovno i u potpunosti granicu s Turskom...krvare žestoko i u pustinji i u Deir Ez Zoru...pitanje je morala i dokle su spremni da ginu za dobrobit i guzicu jednoga čoveka...Do sada su imali moral jer su verovali u pobedu pitanje se nameće šta sada kada su prospekti za istu u skorašnjoj budućnosti ravni nuli...
Opetja033

#41242 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Jos nesto: imaju te naznake i informacije da pobunjenici pripremaju velike ofanzive u Halepu i Daari (gradu). Ukoliko je to fakat istina onda ce biti dobar pokazatelj kojom snagom raspolazu jer su rezimske snage upravo zadnje dvije velike ofanzive pokrenulu u te dvije pokrajine. Rezultati obje ofanzive su bili katastrofalni po rezim. Po prvi put od pada Qusayra pobunjenici su ti koji imaju incijativu u zadnjih pola godine. Vidjecemo koliko mogu uraditi. U Halepu tesko da ce ista moci, vec dvije sedmice se biju u samom gradu sa SAA a napredovali su tek nesto u starom dijelu grada i na podrucju oko one baze sto su digli u zrak u zapadnom dijelu grada. Prvi put u zadnje dvije godine da su probili liniju fronta u zapadnom Halepu a pokusavali su bezbroj puta.
Mislim da mogu jos dosta toga napraviti po pitanju napredovanja na raznim frontovima ali nema sanse da mogu poraziti rezim. Vidjecemo koliko mogu napraviti ukoliko pokrenu te dvije ofanzive.
Fantassin

#41243 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Opetja033 wrote:
Fantassin wrote:
Slazem se. Pisem to ima pola godine. Nijedna od 4 zaracene strane nema snagu da uspostavi kontrolu nad kompletnom Sirijom. Pobunjenici, Kurdi, Assad i ISIS. OK, Kurdi i nemaju tih ambicija pa cemo ih ostaviti po strani. Ali za ove tri preostale strane jednostavno ne postoji nacin na koji bi mogli poraziti protivnike vojno. Predvidjam krah ISIS-a u ovoj godini, barem kada je Sirija u pitanju. Previse je faktora protiv njih, od lokalnog stanovnistva u mjestima pod njihovom kontrolom pa do svih regionalnih i globalnih aktera. Medjutim i Assad i pobunjenici su dovoljno jaki da ih se ne moze vojno poraziti ali i previse slabi da bi dotukli ove druge.
Kako ce oni da uspodstave mir to je dobro pitanje..
Kikibombona

#41244 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Ja sam smatrao da SAA moze zavrsiti Damask. Ako do kraja godine ne ostvare znacajan pomak u Damasku, to znaci da rat ne mogu dobiti. Damask i Alep su kljuc. Ko uzme jedan od ta dva grada, pobjeda je njegova.

Dakle, mislim da SAA mora krenuti odlucniji na Damask. Za njih bi moglo biti veoma opasno posrtanje ISILa. ISIL ce vjerovatno do kraja godine biti porazen, a pobunjenici ce vjerovatno pokupiti njihov teritorij... Dakle, imali bi veliki prostor za organizaciju i regrutaciju novih snaga kojim bi krenuli na Alep...

ISIL je blagodat za Asada. Ove tenzije izmedju pobunjenika i ISILa u Damasku su velika stvar za SAA. Ako se dodatno rasplamsa, mogla bi to SAA iskoristiti i ostvariti znacajan prodor u Damasku.

Sa padom ISILa neke stvari bi se drasticno mogle promijeniti....
Challenger__

#41245 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Odavno je jasno da sa pobunjenicima i "pobunjenicima" upravlja verziran vojni kadar. Da li je to ona američka komanda na sjeveru Jordana ili neki drugi centar, to je nebitno, ali odavno djeluju sinhronizovano i uvezano. Potezi na terenu pokazuju visok vojni intelekt koji nema blage veze sa komandnim kadrom na terenu koji nije ni za koji *urac.
Last edited by Challenger__ on 19/04/2015 15:24, edited 1 time in total.
Novak20

#41246 Re: Sirija

Post by Novak20 »

Kurdi u proljetnoj akciji uređenja svoje bašće oko Kobanea.

http://www.liveleak.com/view?i=975_1429391588
Fantassin

#41247 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Challenger__ wrote:Odavno je jasno da sa pobunjenicima i "pobunjenicima" upravlja upravlja vojni kadar. Da li je to ona američka komanda na sjeveru Jordana ili neki drugi centar, to je nebitno, ali odavno djeluju sinhronizovano i uvezano. Potezi na terenu pokazuju visok vojni intelekt koji nema blage veze sa komandnim kadrom na terenu koji nije ni za koji *urac.
Nebih ja rekao... djaba ti i najbolja komanda ako nemas neke organizacije na terenu..
cbrt

#41248 Re: Sirija

Post by cbrt »

Ako smo nešto naučili za ovih 4-5 godina rata je da je situacija krajnje nepredvidiva te da ono što osvaja režim to čini nakon dugotrajnih priprema i ofanziva koje traju mesecima a da kad gube, gube munjevito i za nekoliko dana im se raspadnu linije. Očekujem u sledećim mesecima još par takvih raspada sistema na raznoraznim mestima...mislim da tek tada možemo da procenjujemo situaciju da li je režim pred kolapsom ili je status quo u najavi
Challenger__

#41249 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Duck

Jel' ono u Počitelju (uz obalu Neretve) bješe kafe "kod Samira"?
Opetja033

#41250 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

cbrt wrote:Asad je tvrdio kako pobeđuje ove godine, pada Alepo, pobunjenici se gube i malte-ne mole za milost...onda sledi Damask a zatim i Daara. Od te tolike i silne ofanzive na Alepo ne bi ništa, stala im je i kontraofanziva u Daari (ne povratiše ništa skoro značajno što su izgubili pre svega Nawu i Haru), izgubiše i Idlib posle samo 3 dana borbi i Bosru Al Sham...sad će da izgube izgleda najverovatnije ponovno i u potpunosti granicu s Turskom...krvare žestoko i u pustinji i u Deir Ez Zoru...pitanje je morala i dokle su spremni da ginu za dobrobit i guzicu jednoga čoveka...Do sada su imali moral jer su verovali u pobedu pitanje se nameće šta sada kada su prospekti za istu u skorašnjoj budućnosti ravni nuli...
To je to. Vjerujem da je jedino rijesenje silazak Assada sa vlasti i prihvatanje dijelova rezima i alevitske vladajuce elite kao dijela prijelazne vlade. Aleviti ne ginu za Assada nego za svoje prezivljavanje i buducnost. U njihovim glavama se bukvalno radi o ratu za opstanak. Ukoliko Assadovi lojalisti nastave redati poraz za porazom ili ukoliko ne ostvare neku vecu pobjedu, lojalnost prema Assadu unutar njegovih redova ce padati a nezadovoljstvo rasti. Gubi autoritet i auru svetosti bas kao i ISIS. I rezim i ISIS ocajno trebaju neku veliku pobjedu. Ukoliko se situacija nastavi razvijati ovim tokom ne bi me iznenadilo da neko unutar rezima skloni/pokusa skloniti Assada.
Locked